Ediţia în limba română
    News / Sănătate

    O enzimă ar putea să ne ajute să mâncăm cât zahăr vrem

    Cercetătorii de la Universitatea din Montreal au descoperit o nouă enzimă, prezentă în interiorul corpului, care poate reglementa modul în care organismul converteşte zaharurile şi grăsimile.



    Zahăr.


    Numită G3PP sau Gro3P fosfataza, enzima poate regla conversia glucozei (zahărului) şi grăsimilor în alţi compuşi. Enzima poate controla, de asemenea, producerea de adenozin-trifosfat (ATP), care este energia celulei.

    Când zahărul intră în corp, ficatul îl transformă în glicogen, pe care îl stochează şi pe care organismul îl utilizează apoi ori de câte ori are nevoie de energie. Cu toate acestea, consumul de zahăr mai mult decât este necesar va face ca glucoza să fie convertită în grăsime, ceea ce poate duce la obezitate.

    Insulina este necesară pentru a transforma glucoza în glicogen. În cazul în care pancreasul nu poate produce suficientă insulină, sau în cazul în care insulina nu este eficientă, glucoza rămâne în sânge peste nivelurile acceptate, ceea ce duce la diabet de tip 2.

    Glucoza din sânge duce la generarea în exces de glicerol 3-fosfat (Gro3P) în interiorul celulelor. Această substanţă ajută celulele să formeze grăsimi, şi transformă glucoza în alţi compuşi. Excesul de Gro3P este toxic, poate deteriora celulele şi împiedică unele dintre procesele chimice din interior.

    Cercetătorii au descoperit că o creştere a activităţii G3PP în ficatul animalelor previne formarea şi depozitarea de grăsime excesivă şi reduce capacitatea ficatului de a produce glucoză.

    Descoperirea ar putea avea implicaţii importante în gestionarea şi tratarea diabetului zaharat.

    5 MAI 2016



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă, arată cum dieta mediteraneană şi consumul de ceai verde sunt de ajutor pentru persoanele care suferă de cancer de prostată.
    Analize genetice detaliate sugerează că unul dintre principalele tipuri de cancer de sânge nu este una, ci 11 boli distincte.
    Suplimentele antioxidante cu vitamina E și seleniu, luate în monoterapie sau în asociere, nu au împiedicat demenţa la unii bărbaţi mai în vârstă, conform unui nou studiu realizat în Statele Unite.
    Un studiu realizat de o echipă de cercetători de la Leeds Teaching Hospitals din Marea Britanie, sugerează că suplimentele de vitamina D pot ajuta persoanele cu probleme cardiace.
    Conform unor noi cercetări, un anumit tip de dieta ar putea să înjumătăţească riscul de a dezvolta boala Alzheimer.
    Poluarea aerului poate provoca inflamarea şi deteriorarea vaselor de sânge, chiar şi la adulţii tineri sănătoşi.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact