Ediţia în limba română
    News / Mapamond

    Epoca vikingilor a început mai devreme decât se credea

    Noile cercetări făcute la Universitatea din Aarhus sugerează că "epoca vikingilor" a început cu aproximativ 70 de ani înainte de primul raid din Anglia şi într-un mod mai puţin violent.



    Oaspeţi de peste mări. Tablou de Nicholas Roerich (1899)

    Începutul "epocii vikingilor" a fost considerat raidul din iunie 793 făcut de vikingii norvegieni în Lindisfarne, pe coasta Angliei. Dar noile cercetări ale arheologilor de la Universitatea din Aarhus şi Universitatea din York, arată că vikingii au călătorit din Norvegia către centrul comercial din Ribe, pe coasta de vest a Danemarcei, înainte de anul 725.

    Cercetătorii au descoperit coarne de cerb în vestigiile arheologice din piaţa veche din Ribe, care s-au dovedit a fi rămăşiţe de ren norvegian. Aceasta ar fi dovada că Ribe, cel mai vechi oraş din toată Scandinavia, era vizitat de vikingi cu mult timp înainte de jaful lor din Anglia.

    Potrivit arheologilor, dovada nou-descoperită a călătoriilor comerciale la Ribe ar trebui să schimbe populara imagine a vikingilor de agresori violenţi.

    8 MAI 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Civilizatia minoica este considerata prima civilizatie avansata din Europa. Ea s-a dezvoltat in insula Creta in Epoca Bronzului, acum peste 5000 de ani, dar pana acum nu se stia originea ei. Prin studii ADN s-a stabilit ca populatia minoica se inrudeste cu locuitorii de azi din Creta si cu cei din Europa.
    O echipă internaţională de arheologi condusă de New York University a studiat timp de 13 ani rămăşiţe descoperite în sud-vestul Franţei şi a ajuns la concluzia că neandertalienii, precursori ai oamenilor moderni, îşi îngropau morţii. Descoperirea nu confirmă numai existenţa unor morminte în Europa de Vest ci şi o capacitate cognitivă necesară.
    Craniul Copilului Taung a fost supus unor investigaţii tomografice computerizate de înaltă rezoluţie la Wits University şi rezultatele pun la îndoială teoria care spune că Australopithecus africanus arată aceleaşi adaptări craniene găsite la copii mici şi la sugarii moderni, adică nu prezintă dezvoltarea creierului în regiunea prefrontală similară cu a omului modern.
    O mumie adusă în Germania de o prinţesă bavareză după o expediţie în America de Sud, în 1898, şi care nu fusese identificată, a fost analizată de cercetătorii de la Universitatea din Munchen. După aducerea ei, mumia a fost ignorată şi multă vreme s-a crezut că a fost găsită în mlaştinile din Germania.
    Un nou studiu a scos la iveală că Mecanismul Antikythera este cu 100 de ani mai vechi decât se credea şi nu este realizat de celebrul matemacian Arhimede.
    O hartă stelară găsită pe plafonul unui mormânt antic din Japonia este considerată cea mai veche hartă stelară şi a fost bazată pe observaţiile astronomice realizate cu secole mai devreme în China.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact