Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) |
14. ஏதத³க்³க³வக்³கோ³
14. Etadaggavaggo
(14) 1. பட²மஏதத³க்³க³வக்³கோ³
(14) 1. Paṭhamaetadaggavaggo
ஏதத³க்³க³பத³வண்ணனா
Etadaggapadavaṇṇanā
188. ஏதத³க்³கே³ஸு பட²மவக்³க³ஸ்ஸ பட²மே ஆதி³ம்ஹி தி³ஸ்ஸதீதி எத்த² அக்³க³ஸத்³தோ³தி ஆனெத்வா யோஜேதப்³ப³ங். அஜ்ஜதக்³கே³தி அஜ்ஜதி³வஸங் ஆதி³ங் கத்வாதி அத்தோ². அங்கு³லக்³கே³னாதி அங்கு³லிகோடியா. அம்பி³லக்³க³ந்தி அம்பி³லகொட்டா²ஸோ. கோடிபூ⁴தாதி பரமகோடிபூ⁴தா தஸ்மிங் டா²னே தாதி³ஸானங் அஞ்ஞேஸங் அபா⁴வதோ. ததோ ஏவ ஸெட்ட²பூ⁴தாதிபி அக்³கா³. ஏதத³க்³க³ஸன்னிக்கே²போதி ஏதத³க்³கே³ ட²பனங் அட்டு²ப்பத்திஆதீ³ஹி சதூஹிபி காரணேஹி. மஹாபஞ்ஞதாய தே²ரேன ஏதத³க்³க³ட்டா²னஸ்ஸ லத்³த⁴பா⁴வங் வித்தா²ரதோ த³ஸ்ஸேதுங் – ‘‘கத²’’ந்திஆதி³மாஹ. த்³வே பத³ந்தரானீதி கண்ட³ம்ப³மூலே யுக³ந்த⁴ரபப்³ப³தேதி த்³வீஸு டா²னேஸு த்³வே பதா³னி த³ஸ்ஸெத்வா. முண்ட³பீட²கந்தி யங் ஸத்தங்க³ங் பஞ்சங்க³ங் வா ந ஹோதி, கேவலங் முண்ட³கபீட²ங், தங் ஸந்தா⁴யேதங் வுத்தங். அவத்த²ரித்வா நிஸீதீ³தி பு³த்³தா⁴னுபா⁴வேன அஜ்ஜொ²த்த²ரித்வா நிஸீதி³. தேனாஹ – ‘‘ஏவங் நிஸீத³ந்தோ’’திஆதி³. காயஸக்கி²ங் கத்வாதி நாமகாயேன தே³ஸனாய ஸம்படிச்ச²னவஸேன ஸக்கி²பூ⁴தங் கத்வா. குஸலா த⁴ம்மா அகுஸலா த⁴ம்மா அப்³யாகதா த⁴ம்மாதி இதி-ஸத்³தோ³ ஆத்³யத்தோ², தேன ஸப்³ப³ங் அபி⁴த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸங்க³ண்ஹாதி.
188. Etadaggesu paṭhamavaggassa paṭhame ādimhi dissatīti ettha aggasaddoti ānetvā yojetabbaṃ. Ajjataggeti ajjadivasaṃ ādiṃ katvāti attho. Aṅgulaggenāti aṅgulikoṭiyā. Ambilagganti ambilakoṭṭhāso. Koṭibhūtāti paramakoṭibhūtā tasmiṃ ṭhāne tādisānaṃ aññesaṃ abhāvato. Tato eva seṭṭhabhūtātipi aggā. Etadaggasannikkhepoti etadagge ṭhapanaṃ aṭṭhuppattiādīhi catūhipi kāraṇehi. Mahāpaññatāya therena etadaggaṭṭhānassa laddhabhāvaṃ vitthārato dassetuṃ – ‘‘katha’’ntiādimāha. Dve padantarānīti kaṇḍambamūle yugandharapabbateti dvīsu ṭhānesu dve padāni dassetvā. Muṇḍapīṭhakanti yaṃ sattaṅgaṃ pañcaṅgaṃ vā na hoti, kevalaṃ muṇḍakapīṭhaṃ, taṃ sandhāyetaṃ vuttaṃ. Avattharitvā nisīdīti buddhānubhāvena ajjhottharitvā nisīdi. Tenāha – ‘‘evaṃ nisīdanto’’tiādi. Kāyasakkhiṃ katvāti nāmakāyena desanāya sampaṭicchanavasena sakkhibhūtaṃ katvā. Kusalā dhammā akusalā dhammā abyākatā dhammāti iti-saddo ādyattho, tena sabbaṃ abhidhammadesanaṃ saṅgaṇhāti.
பாடிஹாரியட்டா²னேதி யமகபாடிஹாரியஸ்ஸ கதட்டா²னே. பஸ்ஸதா²தி தேஸங் ப³ஹுபா⁴வங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். அஸ்ஸாதி மனுஸ்ஸஸமூஹஸ்ஸ ஏகபா⁴வங். ஆகப்பந்தி ஆகாரங். மஹாஜனோதி ஸதே³வகே லோகே ஸப்³போ³ மஹாஜனோ. யதா² நிரயத³ஸ்ஸனங் ஸங்வேக³ஜனநத்த²ங், ஏவங் தே³வலோகத³ஸ்ஸனம்பி ஸங்வேக³ஜனநத்த²மேவ ‘‘அனுபுப்³பி³கதா²யங் ஸக்³க³கதா² விய ஏவங் ஸப்³ப³ஸம்பத்திஸமுபேதோபி ஸக்³கோ³ அனிச்சோ அத்³து⁴வோ சவனத⁴ம்மோ’’தி. ஸஜ்ஜெத்வாதி ஸமபண்ணாஸாய முச்ச²னாஹி யதா² காமேன நிவாதே³துங் ஸக்கா, ஏவங் ஸஜ்ஜெத்வா.
Pāṭihāriyaṭṭhāneti yamakapāṭihāriyassa kataṭṭhāne. Passathāti tesaṃ bahubhāvaṃ sandhāya vuttaṃ. Assāti manussasamūhassa ekabhāvaṃ. Ākappanti ākāraṃ. Mahājanoti sadevake loke sabbo mahājano. Yathā nirayadassanaṃ saṃvegajananatthaṃ, evaṃ devalokadassanampi saṃvegajananatthameva ‘‘anupubbikathāyaṃ saggakathā viya evaṃ sabbasampattisamupetopi saggo anicco addhuvo cavanadhammo’’ti. Sajjetvāti samapaṇṇāsāya mucchanāhi yathā kāmena nivādetuṃ sakkā, evaṃ sajjetvā.
புது²ஜ்ஜனபஞ்சகங் பஞ்ஹந்தி புது²ஜ்ஜனபஞ்ஹங் ஆதி³ங் கத்வா பவத்திதங் கீ²ணாஸவபஞ்ஹபரியந்தங் பஞ்ஹபஞ்சகங். பட²மங்…பே॰… புச்சீ²தி புது²ஜ்ஜனவிஸயே பஞ்ஹங் புச்சி². படிஸம்பி⁴தா³ யதா²பி⁴னீஹாரங் யதா²ஸகங் விபஸ்ஸனாபி⁴னீஹாரேன பட²மபூ⁴மியாத³யோ விய பவத்திதவிஸயாதி வுத்தங் – ‘‘தே அத்தனோ அத்தனோ படிஸம்பி⁴தா³விஸயே ட²த்வா கத²யிங்ஸூ’’தி. பு³த்³த⁴விஸயே பஞ்ஹங் புச்சீ²தி –
Puthujjanapañcakaṃ pañhanti puthujjanapañhaṃ ādiṃ katvā pavattitaṃ khīṇāsavapañhapariyantaṃ pañhapañcakaṃ. Paṭhamaṃ…pe… pucchīti puthujjanavisaye pañhaṃ pucchi. Paṭisambhidā yathābhinīhāraṃ yathāsakaṃ vipassanābhinīhārena paṭhamabhūmiyādayo viya pavattitavisayāti vuttaṃ – ‘‘te attano attano paṭisambhidāvisaye ṭhatvā kathayiṃsū’’ti. Buddhavisaye pañhaṃ pucchīti –
‘‘யே ச ஸங்கா²தத⁴ம்மாஸே, யே ச ஸேகா² புதூ² இத⁴;
‘‘Ye ca saṅkhātadhammāse, ye ca sekhā puthū idha;
தேஸங் மே நிபகோ இரியங், புட்டோ² பப்³ரூஹி மாரிஸா’’தி. (ஸு॰ நி॰ 1044) –
Tesaṃ me nipako iriyaṃ, puṭṭho pabrūhi mārisā’’ti. (su. ni. 1044) –
இத³ங் பஞ்ஹங் புச்சி². தத்த² ஸங்கா²தத⁴ம்மாதி ஸங்கா²தா ஞாதா சதுஸச்சத⁴ம்மா, யே ச ஸங்கா²தத⁴ம்மா சதூஹி மக்³கே³ஹி படிவித்³த⁴சதுஸச்சத⁴ம்மாதி அத்தோ². இமினா அஸெக்கா² கதி²தா. புது²-ஸத்³தோ³ உப⁴யத்த²பி யோஜேதப்³போ³ ‘‘யே புதூ² ஸங்கா²தத⁴ம்மா, யே ச புதூ² ஸேகா²’’தி. தேஸந்தி தேஸங் த்³வின்னங் ஸெக்கா²ஸெக்க²புக்³க³லானங் மே புட்டோ²தி யோஜேதப்³ப³ங், மயா புட்டோ²தி அத்தோ². இரியந்தி ஸெக்கா²ஸெக்க²பூ⁴மியா ஆக³மனப்படிபத³ங். இரியதி க³ச்ச²தி ஸெக்க²பூ⁴மிங் அஸெக்க²பூ⁴மிஞ்ச ஏதாயாதி இரியா, தங் தேஸங் இரியங் ஆக³மனப்படிபத³ங் மயா புட்டோ² பப்³ரூஹி கதே²ஹீதி அத்தோ². ஏவங் ப⁴க³வா பு³த்³த⁴விஸயே பஞ்ஹங் புச்சி²த்வா ‘‘இமஸ்ஸ நு கோ², ஸாரிபுத்த, ஸங்கி²த்தேன பா⁴ஸிதஸ்ஸ கத²ங் வித்தா²ரேன அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³’’தி ஆஹ. தே²ரோ பஞ்ஹங் ஓலோகெத்வா ‘‘ஸத்தா² மங் ஸெக்கா²ஸெக்கா²னங் பி⁴க்கூ²னங் ஆக³மனப்படிபத³ங் புச்ச²தீ’’தி பஞ்ஹே நிக்கங்கோ² ஹுத்வா ‘‘ஆக³மனப்படிபதா³ நாம க²ந்தா⁴தி³வஸேன ப³ஹூஹிபி முகே²ஹி ஸக்கா கதே²துங், கதராகாரேன நு கோ² கதெ²ந்தோ ஸத்து² அஜ்ஜா²ஸயங் க³ண்ஹிதுங் ஸக்கி²ஸ்ஸாமீ’’தி அஜ்ஜா²ஸயே கங்கி², தங் ஸந்தா⁴யேதங் வுத்தங் – ‘‘த⁴ம்மஸேனாபதி…பே॰… ந ஸக்கோதீ’’தி. புச்சி²தபஞ்ஹங் விஸ்ஸஜ்ஜேதுங் படிபா⁴னே அஸதி தி³ஸாவிலோகனங் ஸத்தானங் ஸபா⁴வோதி த³ஸ்ஸெந்தோ, ‘‘புரத்தி²ம…பே॰.. நாஸக்கீ²’’தி ஆஹ. தத்த² பஞ்ஹுப்பத்திட்டா²னந்தி பஞ்ஹுப்பத்திகாரணங்.
Idaṃ pañhaṃ pucchi. Tattha saṅkhātadhammāti saṅkhātā ñātā catusaccadhammā, ye ca saṅkhātadhammā catūhi maggehi paṭividdhacatusaccadhammāti attho. Iminā asekkhā kathitā. Puthu-saddo ubhayatthapi yojetabbo ‘‘ye puthū saṅkhātadhammā, ye ca puthū sekhā’’ti. Tesanti tesaṃ dvinnaṃ sekkhāsekkhapuggalānaṃ me puṭṭhoti yojetabbaṃ, mayā puṭṭhoti attho. Iriyanti sekkhāsekkhabhūmiyā āgamanappaṭipadaṃ. Iriyati gacchati sekkhabhūmiṃ asekkhabhūmiñca etāyāti iriyā, taṃ tesaṃ iriyaṃ āgamanappaṭipadaṃ mayā puṭṭho pabrūhi kathehīti attho. Evaṃ bhagavā buddhavisaye pañhaṃ pucchitvā ‘‘imassa nu kho, sāriputta, saṃkhittena bhāsitassa kathaṃ vitthārena attho daṭṭhabbo’’ti āha. Thero pañhaṃ oloketvā ‘‘satthā maṃ sekkhāsekkhānaṃ bhikkhūnaṃ āgamanappaṭipadaṃ pucchatī’’ti pañhe nikkaṅkho hutvā ‘‘āgamanappaṭipadā nāma khandhādivasena bahūhipi mukhehi sakkā kathetuṃ, katarākārena nu kho kathento satthu ajjhāsayaṃ gaṇhituṃ sakkhissāmī’’ti ajjhāsaye kaṅkhi, taṃ sandhāyetaṃ vuttaṃ – ‘‘dhammasenāpati…pe… na sakkotī’’ti. Pucchitapañhaṃ vissajjetuṃ paṭibhāne asati disāvilokanaṃ sattānaṃ sabhāvoti dassento, ‘‘puratthima…pe... nāsakkhī’’ti āha. Tattha pañhuppattiṭṭhānanti pañhuppattikāraṇaṃ.
தே²ரஸ்ஸ கிலமனபா⁴வங் ஜானித்வாதி ‘‘ஸாரிபுத்தோ பஞ்ஹே நிக்கங்கோ², அஜ்ஜா²ஸயே மே கங்க²மானோ கிலமதீ’’தி தே²ரஸ்ஸ கிலமனபா⁴வங் ஞத்வா. சதுமஹாபூ⁴திககாயபரிக்³க³ஹந்தி ஏதேன க²ந்த⁴முகே²ன நாமரூபபரிக்³க³ஹோ வுத்தோ. ‘‘பூ⁴தமித³ந்தி, ஸாரிபுத்த, ஸமனுபஸ்ஸஸீ’’தி ஹி வத³ந்தேன ப⁴க³வதா க²ந்த⁴வஸேன நாமரூபபரிக்³க³ஹோ த³ஸ்ஸிதோ. ஏவங் கிரஸ்ஸ ப⁴க³வதோ அஹோஸி ‘‘ஸாரிபுத்தோ மயா நயே அதி³ன்னே கதே²துங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸதி, தி³ன்னே பன நயே மமஜ்ஜா²ஸயங் க³ஹெத்வா க²ந்த⁴வஸேன கதெ²ஸ்ஸதீ’’தி. தே²ரஸ்ஸ ஸஹ நயதா³னேன ஸோ பஞ்ஹோ நயஸதேன நயஸஹஸ்ஸேன உபட்டா²ஸி. தேனாஹ – ‘‘அஞ்ஞாதங் ப⁴க³வா, அஞ்ஞாதங் ஸுக³தா’’தி.
Therassakilamanabhāvaṃ jānitvāti ‘‘sāriputto pañhe nikkaṅkho, ajjhāsaye me kaṅkhamāno kilamatī’’ti therassa kilamanabhāvaṃ ñatvā. Catumahābhūtikakāyapariggahanti etena khandhamukhena nāmarūpapariggaho vutto. ‘‘Bhūtamidanti, sāriputta, samanupassasī’’ti hi vadantena bhagavatā khandhavasena nāmarūpapariggaho dassito. Evaṃ kirassa bhagavato ahosi ‘‘sāriputto mayā naye adinne kathetuṃ na sakkhissati, dinne pana naye mamajjhāsayaṃ gahetvā khandhavasena kathessatī’’ti. Therassa saha nayadānena so pañho nayasatena nayasahassena upaṭṭhāsi. Tenāha – ‘‘aññātaṃ bhagavā, aññātaṃ sugatā’’ti.
அரூபாவசரே படிஸந்தி⁴ நாம ந ஹோதீதி போ³தி⁴ஸம்பா⁴ரஸம்ப⁴ரணஸ்ஸ அனோகாஸபா⁴வதோ வுத்தங். தேனாஹ – ‘‘அப⁴ப்³ப³ட்டா²னத்தா’’தி, லத்³த⁴ப்³யாகரணானங் போ³தி⁴ஸத்தானங் உப்பத்தியா அப⁴ப்³ப³தே³ஸத்தாதி அத்தோ² . ரூபாவசரே நிப்³ப³த்தீதி கம்மவஸிதாஸம்ப⁴வதோ அரூபாவசரே அனிப்³ப³த்தித்வா ரூபாவசரே நிப்³ப³த்தி.
Arūpāvacare paṭisandhi nāma na hotīti bodhisambhārasambharaṇassa anokāsabhāvato vuttaṃ. Tenāha – ‘‘abhabbaṭṭhānattā’’ti, laddhabyākaraṇānaṃ bodhisattānaṃ uppattiyā abhabbadesattāti attho . Rūpāvacare nibbattīti kammavasitāsambhavato arūpāvacare anibbattitvā rūpāvacare nibbatti.
பரோஸஹஸ்ஸந்திஆதி³னா பரோஸஹஸ்ஸஜாதகங் த³ஸ்ஸேதி. தத்த² பரோஸஹஸ்ஸம்பீதி அதிரேகஸஹஸ்ஸம்பி. ஸமாக³தானந்தி ஸன்னிபதிதானங் பா⁴ஸிதஸ்ஸ அத்த²ங் ஜானிதுங் அஸக்கொந்தானங் பா³லானங். கந்தெ³ய்யுங் தே வஸ்ஸஸதங் அபஞ்ஞாதி தே ஏவங் ஸமாக³தா அபஞ்ஞா இமே பா³லத்தா ஸஸா விய வஸ்ஸஸதம்பி வஸ்ஸஸஹஸ்ஸம்பி ரோதெ³ய்யுங் பரிதே³வெய்யுங். ரோத³மானாபி பன அத்த²ங் வா காரணங் வா நேவ ஜானெய்யுந்தி தீ³பேதி. ஏகோவ ஸெய்யோ புரிஸோ ஸபஞ்ஞோதி ஏவரூபானங் பா³லானங் பரோஸஹஸ்ஸதோபி ஏகோ பண்டி³தபுரிஸோவ ஸெய்யோ வரதரோதி அத்தோ². கீதி³ஸோ ஸபஞ்ஞோதி ஆஹ – ‘‘யோ பா⁴ஸிதஸ்ஸ விஜானாதி அத்த²’’ந்தி, அயங் ஜெட்ட²ந்தேவாஸிகோ விய யோ பா⁴ஸிதஸ்ஸ அத்த²ங் ஜானாதி, ஸோ தாதி³ஸோ ஸபஞ்ஞோ வரதரோதி அத்தோ². து³தியே பரோஸதஜாதகே ஜா²யெய்யுந்தி யாதா²வதோ அத்த²ங் ஜானிதுங் ஸமாஹிதா ஹுத்வா சிந்தெய்யுங். ஸேஸமெத்த² வுத்தனயமேவ.
Parosahassantiādinā parosahassajātakaṃ dasseti. Tattha parosahassampīti atirekasahassampi. Samāgatānanti sannipatitānaṃ bhāsitassa atthaṃ jānituṃ asakkontānaṃ bālānaṃ. Kandeyyuṃ te vassasataṃ apaññāti te evaṃ samāgatā apaññā ime bālattā sasā viya vassasatampi vassasahassampi rodeyyuṃ parideveyyuṃ. Rodamānāpi pana atthaṃ vā kāraṇaṃ vā neva jāneyyunti dīpeti. Ekova seyyo puriso sapaññoti evarūpānaṃ bālānaṃ parosahassatopi eko paṇḍitapurisova seyyo varataroti attho. Kīdiso sapaññoti āha – ‘‘yo bhāsitassa vijānāti attha’’nti, ayaṃ jeṭṭhantevāsiko viya yo bhāsitassa atthaṃ jānāti, so tādiso sapañño varataroti attho. Dutiye parosatajātake jhāyeyyunti yāthāvato atthaṃ jānituṃ samāhitā hutvā cinteyyuṃ. Sesamettha vuttanayameva.
ததியஜாதகே யே ஸஞ்ஞினோதி ட²பெத்வா நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனலாபி⁴னோ அவஸேஸசித்தகஸத்தே த³ஸ்ஸேதி. தேபி து³க்³க³தாதி தஸ்ஸா நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனஸமாபத்தியா அலாப⁴தோ தேபி து³க்³க³தா து³க்க²ங் உபக³தா ஸஞ்ஞீப⁴வே. ‘‘ஸஞ்ஞா ரோகோ³ ஸஞ்ஞா க³ண்டோ³ ஸஞ்ஞா ஸல்ல’’ந்தி (ம॰ நி॰ 3.24) ஹி தே ஸஞ்ஞாய ஆதீ³னவத³ஸ்ஸினோ. யேபி அஸஞ்ஞினோதி அஸஞ்ஞீப⁴வே நிப்³ப³த்தே அசித்தகஸத்தே த³ஸ்ஸேதி. தேபி இமிஸ்ஸாயேவ ஸமாபத்தியா அலாப⁴தோ து³க்³க³தாயேவ. ஜா²னஸுக²ங் அனங்க³ணங் நித்³தோ³ஸங் யதா²வுத்ததோ³ஸாபா⁴வதோ. ப³லவசித்தேகக்³க³தாஸபா⁴வேனபி தங் அனங்க³ணங் நாம ஜாதங். நேவஸஞ்ஞீ நாஸஞ்ஞீதி ஆஹாதி அதீதே கிர பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ அரஞ்ஞாயதனே காலங் கரொந்தோ அந்தேவாஸிகேஹி புட்டோ² ‘‘நேவஸஞ்ஞீ நாஸஞ்ஞீ’’தி ஆஹ. புரிமஜாதகே வுத்தனயேனேவ தாபஸா ஜெட்ட²ந்தேவாஸிகஸ்ஸ கத²ங் ந க³ண்ஹிங்ஸு. போ³தி⁴ஸத்தோ ஆப⁴ஸ்ஸரதோ ஆக³ந்த்வா ஆகாஸே ட²த்வா இமங் கா³த²மாஹ. தேன வுத்தங் – ‘‘ஸேஸங் வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³ப³’’ந்தி.
Tatiyajātake ye saññinoti ṭhapetvā nevasaññānāsaññāyatanalābhino avasesacittakasatte dasseti. Tepi duggatāti tassā nevasaññānāsaññāyatanasamāpattiyā alābhato tepi duggatā dukkhaṃ upagatā saññībhave. ‘‘Saññā rogo saññā gaṇḍo saññā salla’’nti (ma. ni. 3.24) hi te saññāya ādīnavadassino. Yepi asaññinoti asaññībhave nibbatte acittakasatte dasseti. Tepi imissāyeva samāpattiyā alābhato duggatāyeva. Jhānasukhaṃ anaṅgaṇaṃ niddosaṃ yathāvuttadosābhāvato. Balavacittekaggatāsabhāvenapi taṃ anaṅgaṇaṃ nāma jātaṃ. Nevasaññī nāsaññīti āhāti atīte kira bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto araññāyatane kālaṃ karonto antevāsikehi puṭṭho ‘‘nevasaññī nāsaññī’’ti āha. Purimajātake vuttanayeneva tāpasā jeṭṭhantevāsikassa kathaṃ na gaṇhiṃsu. Bodhisatto ābhassarato āgantvā ākāse ṭhatvā imaṃ gāthamāha. Tena vuttaṃ – ‘‘sesaṃ vuttanayeneva veditabba’’nti.
சதுத்த²ஜாதகே (ஜா॰ 1.1.135) சந்த³ஸ்ஸ விய ஆபா⁴ ஏதஸ்ஸாதி சந்தா³ப⁴ங், ஓதா³தகஸிணங். ஸூரியாப⁴ந்தி ஸூரியஸ்ஸ விய ஆபா⁴ ஏதஸ்ஸாதி ஸூரியாப⁴ங், பீதகஸிணங். யோத⁴ பஞ்ஞாய கா³த⁴தீதி யோ புக்³க³லோ இத⁴ ஸத்தலோகே இத³ங் கஸிணத்³வயங் பஞ்ஞாய கா³த⁴தி, ஆரம்மணங் கத்வா அனுப்பவிஸதி, தத்த² வா பதிட்ட²ஹதி. அவிதக்கேன து³தியஜ்ஜா²னேன ஆப⁴ஸ்ஸரூபகோ³ ஹோதீதி ஸோ புக்³க³லோ ததா² கத்வா படிலத்³தே⁴ன து³தியேன ஜா²னேன ஆப⁴ஸ்ஸரப்³ரஹ்மலோகூபகோ³ ஹோதி. ஸேஸங் புரிமனயேனேவ வேதி³தப்³ப³ந்தி இமினா இமங் த³ஸ்ஸேதி (ஜா॰ அட்ட²॰ 1.1.135 சந்தா³ப⁴ஜாதகவண்ணனா) – அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ அரஞ்ஞாயதனே காலங் கரொந்தோ அந்தேவாஸிகேஹி புச்சி²தோ ‘‘சந்தா³ப⁴ங் ஸூரியாப⁴’’ந்தி வத்வா ஆப⁴ஸ்ஸரே நிப்³ப³த்தோ. தாபஸா ஜெட்ட²ந்தேவாஸிகஸ்ஸ ந ஸத்³த³ஹிங்ஸு. போ³தி⁴ஸத்தோ ஆக³ந்த்வா ஆகாஸே டி²தோ இமங் கா³த²ங் அபா⁴ஸி.
Catutthajātake (jā. 1.1.135) candassa viya ābhā etassāti candābhaṃ, odātakasiṇaṃ. Sūriyābhanti sūriyassa viya ābhā etassāti sūriyābhaṃ, pītakasiṇaṃ. Yodha paññāya gādhatīti yo puggalo idha sattaloke idaṃ kasiṇadvayaṃ paññāya gādhati, ārammaṇaṃ katvā anuppavisati, tattha vā patiṭṭhahati. Avitakkena dutiyajjhānena ābhassarūpago hotīti so puggalo tathā katvā paṭiladdhena dutiyena jhānena ābhassarabrahmalokūpago hoti. Sesaṃ purimanayenevaveditabbanti iminā imaṃ dasseti (jā. aṭṭha. 1.1.135 candābhajātakavaṇṇanā) – atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto araññāyatane kālaṃ karonto antevāsikehi pucchito ‘‘candābhaṃ sūriyābha’’nti vatvā ābhassare nibbatto. Tāpasā jeṭṭhantevāsikassa na saddahiṃsu. Bodhisatto āgantvā ākāse ṭhito imaṃ gāthaṃ abhāsi.
பஞ்சமஜாதகே ஆஸீஸேதே²வாதி ஆஸாச்சே²த³ங் அகத்வா அத்தனோ கம்மேஸு ஆஸங் கரெய்யேவ. ந நிப்³பி³ந்தெ³ய்யாதி ந நிப்³பே³த³ங் உப்பாதெ³ய்ய, ந உக்கண்டெ²ய்யாதி அத்தோ². வோதி நிபாதமத்தங். யதா² இச்சி²ந்தி அஹஞ்ஹி ஸட்டி²ஹத்தா² நரகா உட்டா²னங் இச்சி²ங், ஸொம்ஹி ததே²வ ஜாதோ, ததோ உட்டி²தோயேவாதி தீ³பேதி.
Pañcamajātake āsīsethevāti āsācchedaṃ akatvā attano kammesu āsaṃ kareyyeva. Na nibbindeyyāti na nibbedaṃ uppādeyya, na ukkaṇṭheyyāti attho. Voti nipātamattaṃ. Yathā icchinti ahañhi saṭṭhihatthā narakā uṭṭhānaṃ icchiṃ, somhi tatheva jāto, tato uṭṭhitoyevāti dīpeti.
அதீதே (ஜா॰ அட்ட²॰ 4.13.ஸரப⁴மிக³ஜாதகவண்ணனா) கிர பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ஸரப⁴மிக³யோனியங் நிப்³ப³த்தித்வா அரஞ்ஞே படிவஸதி. ராஜா மிக³வித்தகோ அஹோஸி தா²மஸம்பன்னோ. ஏகதி³வஸங் க³ந்த்வா அமச்சே ஆஹ – ‘‘யஸ்ஸ பஸ்ஸேன மிகோ³ பலாயதி, தேனேவ ஸோ தா³தப்³போ³’’தி. அதே²கதி³வஸங் ஸரப⁴மிகோ³ உட்டா²ய ரஞ்ஞோ டி²தட்டா²னேன பலாயி. அத² நங் அமச்சா உப்பண்டே³ஸுங். ராஜா சிந்தேஸி – ‘‘இமே மங் பரிஹாஸந்தி, மம பமாணங் ந ஜானந்தீ’’தி கா³ள்ஹங் நிவாஸெத்வா பத்திகோவ க²க்³க³ங் ஆதா³ய ‘‘ஸரப⁴ங் க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’தி வேகே³ன பக்க²ந்தி³. அத² நங் தி³ஸ்வா தீணி யோஜனானி அனுப³ந்தி⁴. ஸரபோ⁴ அரஞ்ஞங் பாவிஸி. ராஜாபி பாவிஸியேவ. தத்த² ஸரப⁴மிக³ஸ்ஸ க³மனமக்³கே³ ஸட்டி²ஹத்த²மத்தோ மஹாபூதிபாதனரகஆவாடோ அத்தி², ஸோ திங்ஸஹத்த²மத்தங் உத³கேன புண்ணோ திணேஹி ச படிச்ச²ன்னோ. ஸரபோ⁴ உத³கக³ந்த⁴ங் கா⁴யித்வாவ ஆவாடபா⁴வங் ஞத்வா தோ²கங் ஓஸக்கித்வா க³தோ. ராஜா பன உஜுகமேவ ஆக³ச்ச²ந்தோ தஸ்மிங் பதி.
Atīte (jā. aṭṭha. 4.13.sarabhamigajātakavaṇṇanā) kira bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto sarabhamigayoniyaṃ nibbattitvā araññe paṭivasati. Rājā migavittako ahosi thāmasampanno. Ekadivasaṃ gantvā amacce āha – ‘‘yassa passena migo palāyati, teneva so dātabbo’’ti. Athekadivasaṃ sarabhamigo uṭṭhāya rañño ṭhitaṭṭhānena palāyi. Atha naṃ amaccā uppaṇḍesuṃ. Rājā cintesi – ‘‘ime maṃ parihāsanti, mama pamāṇaṃ na jānantī’’ti gāḷhaṃ nivāsetvā pattikova khaggaṃ ādāya ‘‘sarabhaṃ gaṇhissāmī’’ti vegena pakkhandi. Atha naṃ disvā tīṇi yojanāni anubandhi. Sarabho araññaṃ pāvisi. Rājāpi pāvisiyeva. Tattha sarabhamigassa gamanamagge saṭṭhihatthamatto mahāpūtipātanarakaāvāṭo atthi, so tiṃsahatthamattaṃ udakena puṇṇo tiṇehi ca paṭicchanno. Sarabho udakagandhaṃ ghāyitvāva āvāṭabhāvaṃ ñatvā thokaṃ osakkitvā gato. Rājā pana ujukameva āgacchanto tasmiṃ pati.
ஸரபோ⁴ தஸ்ஸ பத³ஸத்³த³ங் அஸுணந்தோ நிவத்தித்வா தங் அபஸ்ஸந்தோ ‘‘நரகஆவாடே பதிதோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஞத்வா ஆக³ந்த்வா ஓலோகெந்தோ தங் க³ம்பீ⁴ரே உத³கே அப்பதிட்டே² கிலமந்தங் தி³ஸ்வா தேன கதாபராத⁴ங் ஹத³யே அகத்வா ஸஞ்ஜாதகாருஞ்ஞோ ‘‘மா மயி பஸ்ஸந்தே வராகோ நஸ்ஸது, இமம்ஹா தங் து³க்கா² மோசெஸ்ஸாமீ’’தி ஆவாடதீரே டி²தோ ‘‘மா பா⁴யி, மஹாராஜ, அஹங் தங் து³க்கா² மோசெஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா அத்தனோ பியபுத்தங் உத்³த⁴ரிதுங் உஸ்ஸாஹங் கரொந்தோ விய தஸ்ஸுத்³த⁴ரணத்தா²ய ஸிலாய யொக்³க³ங் கத்வா ‘‘விஜ்ஜி²ஸ்ஸாமீ’’தி ஆக³தங் ராஜானங் ஸட்டி²ஹத்தா² நரகா உத்³த⁴ரித்வா அஸ்ஸாஸெத்வா பிட்டி²ங் ஆரோபெத்வா அரஞ்ஞா நீஹரித்வா ஸேனாய அவிதூ³ரே ஓதாரெத்வா ஓவாத³மஸ்ஸ த³த்வா பஞ்சஸு ஸீலேஸு பதிட்டா²பேஸி. ராஜா ஸேனங்க³பரிவுதோ நக³ரங் க³ந்த்வா ‘‘இதோ பட்டா²ய ஸகலரட்ட²வாஸினோ பஞ்ச ஸீலானி ரக்க²ந்தூ’’தி த⁴ம்மபே⁴ரிங் சராபேஸி. மஹாஸத்தேன பன அத்தனோ கதகு³ணங் கஸ்ஸசி அகதெ²த்வா ஸாயங் நானக்³க³ரஸபோ⁴ஜனங் பு⁴ஞ்ஜித்வா அலங்கதஸயனே ஸயித்வா பச்சூஸகாலே மஹாஸத்தஸ்ஸ கு³ணங் ஸரித்வா உட்டா²ய ஸயனபிட்டே² பல்லங்கேன நிஸீதி³த்வா பீதிபுண்ணேன ஹத³யேன உதா³னங் உதா³னெந்தோ ‘‘ஆஸீஸேதே²வ புரிஸோ’’திஆதி³னா இமா ச² கா³தா² அபா⁴ஸி.
Sarabho tassa padasaddaṃ asuṇanto nivattitvā taṃ apassanto ‘‘narakaāvāṭe patito bhavissatī’’ti ñatvā āgantvā olokento taṃ gambhīre udake appatiṭṭhe kilamantaṃ disvā tena katāparādhaṃ hadaye akatvā sañjātakāruñño ‘‘mā mayi passante varāko nassatu, imamhā taṃ dukkhā mocessāmī’’ti āvāṭatīre ṭhito ‘‘mā bhāyi, mahārāja, ahaṃ taṃ dukkhā mocessāmī’’ti vatvā attano piyaputtaṃ uddharituṃ ussāhaṃ karonto viya tassuddharaṇatthāya silāya yoggaṃ katvā ‘‘vijjhissāmī’’ti āgataṃ rājānaṃ saṭṭhihatthā narakā uddharitvā assāsetvā piṭṭhiṃ āropetvā araññā nīharitvā senāya avidūre otāretvā ovādamassa datvā pañcasu sīlesu patiṭṭhāpesi. Rājā senaṅgaparivuto nagaraṃ gantvā ‘‘ito paṭṭhāya sakalaraṭṭhavāsino pañca sīlāni rakkhantū’’ti dhammabheriṃ carāpesi. Mahāsattena pana attano kataguṇaṃ kassaci akathetvā sāyaṃ nānaggarasabhojanaṃ bhuñjitvā alaṅkatasayane sayitvā paccūsakāle mahāsattassa guṇaṃ saritvā uṭṭhāya sayanapiṭṭhe pallaṅkena nisīditvā pītipuṇṇena hadayena udānaṃ udānento ‘‘āsīsetheva puriso’’tiādinā imā cha gāthā abhāsi.
தத்த² அஹிதா ஹிதா சாதி து³க்க²ப²ஸ்ஸா ஸுக²ப²ஸ்ஸா ச, மரணப²ஸ்ஸா, ஜீவிதப²ஸ்ஸாதிபி அத்தோ². ஸத்தானஞ்ஹி மரணப²ஸ்ஸோ அஹிதோ, ஜீவிதப²ஸ்ஸோ ஹிதோ. தேஸங் அசிந்திதோ மரணப²ஸ்ஸோ ஆக³ச்ச²தீதி த³ஸ்ஸேதி . அசிந்திதம்பீதி மயா ‘‘ஆவாடே பதிஸ்ஸாமீ’’தி ந சிந்திதங், ‘‘ஸரப⁴ங் மாரெஸ்ஸாமீ’’தி சிந்திதங். இதா³னி பன மே சிந்திதங் நட்ட²ங், அசிந்திதமேவ ஜாதந்தி உதா³னவஸேன வத³தி. போ⁴கா³தி யஸபரிவாரா, ஏதே சிந்தாமயா ந ஹொந்தி. தஸ்மா ஞாணவதா வீரியமேவ காதப்³ப³ந்தி வத³தி. வீரியவதோ ஹி அசிந்திதம்பி ஹோதியேவ.
Tattha ahitā hitā cāti dukkhaphassā sukhaphassā ca, maraṇaphassā, jīvitaphassātipi attho. Sattānañhi maraṇaphasso ahito, jīvitaphasso hito. Tesaṃ acintito maraṇaphasso āgacchatīti dasseti . Acintitampīti mayā ‘‘āvāṭe patissāmī’’ti na cintitaṃ, ‘‘sarabhaṃ māressāmī’’ti cintitaṃ. Idāni pana me cintitaṃ naṭṭhaṃ, acintitameva jātanti udānavasena vadati. Bhogāti yasaparivārā, ete cintāmayā na honti. Tasmā ñāṇavatā vīriyameva kātabbanti vadati. Vīriyavato hi acintitampi hotiyeva.
தஸ்ஸேதங் உதா³னங் உதா³னெந்தஸ்ஸேவ அருணங் உட்ட²ஹி. புரோஹிதோ பாதோவ ஸுக²ஸெய்யபுச்ச²னத்த²ங் ஆக³ந்த்வா த்³வாரே டி²தோ தஸ்ஸ உதா³னகீ³தஸத்³த³ங் ஸுத்வா சிந்தேஸி – ‘‘ராஜா ஹிய்யோ மிக³வங் அக³மாஸி, தத்த² ஸரப⁴மிக³ங் வித்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதி, தேன மஞ்ஞே உதா³னங் உதா³னேதீ’’தி. ஏவங் ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ ரஞ்ஞோ பரிபுண்ணப்³யஞ்ஜனங் உதா³னங் ஸுத்வா ஸுமஜ்ஜிதே ஆதா³ஸே முக²ங் ஓலோகெந்தஸ்ஸ சா²யா விய ரஞ்ஞா ச ஸரபே⁴ன ச கதகாரணங் பாகடங் அஹோஸி, ஸோ நக²க்³கே³ன த்³வாரங் ஆகோடேஸி. ராஜா ‘‘கோ ஏஸோ’’தி புச்சி². அஹங், தே³வ, புரோஹிதோதி. அத²ஸ்ஸ த்³வாரங் விவரித்வா ‘‘இதோ ஏஹாசரியா’’தி ஆஹ. ஸோ பவிஸித்வா ராஜானங் ஜயாபெத்வா ஏகமந்தங் டி²தோ ‘‘அஹங், மஹாராஜ, தயா அரஞ்ஞே கதகாரணங் ஜானாமி, த்வங் ஏகங் ஸரப⁴மிக³ங் அனுப³ந்த⁴ந்தோ நரகே பதிதோ, அத² நங் ஸோ ஸரபோ⁴ ஸிலாய யொக்³க³ங் கத்வா நரகதோ உத்³த⁴ரி, ஸோ த்வங் தஸ்ஸ கு³ணங் ஸரித்வா உதா³னங் உதா³னேஸீ’’தி வத்வா ‘‘ஸரப⁴ங் கி³ரிது³க்³க³ஸ்மி’’ந்திஆதி³னா த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி.
Tassetaṃ udānaṃ udānentasseva aruṇaṃ uṭṭhahi. Purohito pātova sukhaseyyapucchanatthaṃ āgantvā dvāre ṭhito tassa udānagītasaddaṃ sutvā cintesi – ‘‘rājā hiyyo migavaṃ agamāsi, tattha sarabhamigaṃ viddho bhavissati, tena maññe udānaṃ udānetī’’ti. Evaṃ brāhmaṇassa rañño paripuṇṇabyañjanaṃ udānaṃ sutvā sumajjite ādāse mukhaṃ olokentassa chāyā viya raññā ca sarabhena ca katakāraṇaṃ pākaṭaṃ ahosi, so nakhaggena dvāraṃ ākoṭesi. Rājā ‘‘ko eso’’ti pucchi. Ahaṃ, deva, purohitoti. Athassa dvāraṃ vivaritvā ‘‘ito ehācariyā’’ti āha. So pavisitvā rājānaṃ jayāpetvā ekamantaṃ ṭhito ‘‘ahaṃ, mahārāja, tayā araññe katakāraṇaṃ jānāmi, tvaṃ ekaṃ sarabhamigaṃ anubandhanto narake patito, atha naṃ so sarabho silāya yoggaṃ katvā narakato uddhari, so tvaṃ tassa guṇaṃ saritvā udānaṃ udānesī’’ti vatvā ‘‘sarabhaṃ giriduggasmi’’ntiādinā dve gāthā abhāsi.
தத்த² அனுஸரீதி அனுப³ந்தி⁴. விக்கந்தந்தி உத்³த⁴ரணத்தா²ய கதபரக்கமங். அனுஜீவஸீதி உபஜீவஸி, தஸ்ஸானுபா⁴வேன தயா ஜீவிதங் லத்³த⁴ந்தி அத்தோ². ஸமுத்³த⁴ரீதி உத்³த⁴ரணங் அகாஸி. ஸிலாய யொக்³க³ங் ஸரபோ⁴ கரித்வாதி ஸிலாய ஸோபானஸதி³ஸாய நரகதோ உத்³த⁴ரணயொக்³க³தங் கரித்வா. அலீனசித்தந்தி ஸங்கோசங் அப்பத்தசித்தங். த மிக³ங் வதே³ஸீதி ஸுவண்ணஸரப⁴மிக³ங் இத⁴ ஸிரிஸயனே நிபன்னோ வண்ணேஸி. தங் ஸுத்வா ராஜா, ‘‘அயங் மயா ஸத்³தி⁴ங் ந மிக³வங் ஆக³தோ, ஸப்³ப³ஞ்ச பவத்திங் ஜானாதி, கத²ங் நு கோ² ஜானாதி, புச்சி²ஸ்ஸாமி ந’’ந்தி சிந்தெத்வா – ‘‘கிங் த்வங் நு தத்தே²வா’’தி நவமகா³த²மாஹ . தத்த² பி⁴ங்ஸரூபந்தி கிங் நு தே ஞாணங் ப³லவஜாதிகங், தேனேதங் ஜானாஸீதி வத³தி. ப்³ராஹ்மணோ ‘‘நாஹங் ஸப்³ப³ஞ்ஞுபு³த்³தோ⁴, ப்³யஞ்ஜனங் அமக்கெ²த்வா தயா கதி²தகா³தா²ய பன மய்ஹங் அத்தோ² உபட்டா²தீ’’தி தீ³பெந்தோ ‘‘ந சேவஹ’’ந்தி த³ஸமகா³த²மாஹ . தத்த² ஸுபா⁴ஸிதானந்தி ப்³யஞ்ஜனங் அமக்கெ²த்வா ஸுட்டு² பா⁴ஸிதானங். அத்த²ங் ததா³னெந்தீதி யோ தேஸங் அத்தோ², தங் ஆனெந்தி உபதா⁴ரெந்தீதி அத்தோ². ததா³ புரோஹிதோ த⁴ம்மஸேனாபதி அஹோஸி. தேனேவாஹ – ‘‘அதீதேபீ’’திஆதி³. ஸேஸங் உத்தானத்த²மேவ.
Tattha anusarīti anubandhi. Vikkantanti uddharaṇatthāya kataparakkamaṃ. Anujīvasīti upajīvasi, tassānubhāvena tayā jīvitaṃ laddhanti attho. Samuddharīti uddharaṇaṃ akāsi. Silāya yoggaṃ sarabho karitvāti silāya sopānasadisāya narakato uddharaṇayoggataṃ karitvā. Alīnacittanti saṅkocaṃ appattacittaṃ. Ta migaṃ vadesīti suvaṇṇasarabhamigaṃ idha sirisayane nipanno vaṇṇesi. Taṃ sutvā rājā, ‘‘ayaṃ mayā saddhiṃ na migavaṃ āgato, sabbañca pavattiṃ jānāti, kathaṃ nu kho jānāti, pucchissāmi na’’nti cintetvā – ‘‘kiṃ tvaṃ nu tatthevā’’ti navamagāthamāha . Tattha bhiṃsarūpanti kiṃ nu te ñāṇaṃ balavajātikaṃ, tenetaṃ jānāsīti vadati. Brāhmaṇo ‘‘nāhaṃ sabbaññubuddho, byañjanaṃ amakkhetvā tayā kathitagāthāya pana mayhaṃ attho upaṭṭhātī’’ti dīpento ‘‘na cevaha’’nti dasamagāthamāha . Tattha subhāsitānanti byañjanaṃ amakkhetvā suṭṭhu bhāsitānaṃ. Atthaṃ tadānentīti yo tesaṃ attho, taṃ ānenti upadhārentīti attho. Tadā purohito dhammasenāpati ahosi. Tenevāha – ‘‘atītepī’’tiādi. Sesaṃ uttānatthameva.
அஞ்ஞாஸிகொண்ட³ஞ்ஞத்தே²ரவத்து²
Aññāsikoṇḍaññattheravatthu
அஞ்ஞாஸிகொண்ட³ஞ்ஞத்தே²ராத³யோதிஆதீ³ஸு பன யாதா²வஸரஸகு³ணவஸேனாதி யதா²ஸபா⁴வகு³ணவஸேன. பப்³ப³ஜ்ஜாவஸேன படிவேத⁴வஸேன ஸுசிரங் ஸுனிபுணங் ரத்திந்தி³வபரிச்சே²த³ஜானநவஸேன ச ரத்தஞ்ஞுதா வேதி³தப்³பா³தி தங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ட²பெத்வா ஹி ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴’’ந்திஆதி³மாஹ. பாகடோவ ஹோதீதி ஸதிபஞ்ஞாவேபுல்லப்பத்திகோ பாகடோ விபூ⁴தோ ஹோதி. அஞ்ஞாஸிகொண்ட³ஞ்ஞோதி ஸாவகேஸு ஸப்³ப³பட²மங் சத்தாரி அரியஸச்சானி ஞாதகொண்ட³ஞ்ஞோ. ஸப்³பே³ஸுபி ஏதத³க்³கே³ஸூதி ஸப்³பே³ஸுபி ஏதத³க்³க³ஸுத்தேஸு, ஸப்³பே³ஸு வா ஏதத³க்³க³ட்ட²பனேஸு.
Aññāsikoṇḍaññattherādayotiādīsu pana yāthāvasarasaguṇavasenāti yathāsabhāvaguṇavasena. Pabbajjāvasena paṭivedhavasena suciraṃ sunipuṇaṃ rattindivaparicchedajānanavasena ca rattaññutā veditabbāti taṃ dassento ‘‘ṭhapetvā hi sammāsambuddha’’ntiādimāha. Pākaṭova hotīti satipaññāvepullappattiko pākaṭo vibhūto hoti. Aññāsikoṇḍaññoti sāvakesu sabbapaṭhamaṃ cattāri ariyasaccāni ñātakoṇḍañño. Sabbesupi etadaggesūti sabbesupi etadaggasuttesu, sabbesu vā etadaggaṭṭhapanesu.
து⁴ரபத்தானீதி பத்தானங் பமுக²பூ⁴தானி பா³ஹிரபத்தானி. நவுதிஹத்தா²னீதி மஜ்ஜி²மபுரிஸஸ்ஸ ஹத்தே²ன நவுதிரதனானி. பது³மேனேவ தங் தங் பதே³ஸங் உத்தரதி அதிக்கமதீதி பது³முத்தரோ, ப⁴க³வா. க³ந்த⁴தா³மமாலாதா³மாதீ³ஹீதி ஆதி³ஸத்³தே³ன பத்ததா³மாதி³ங் ஸங்க³ண்ஹாதி. தத்த² க³ந்த⁴தா³மேஹி கதமாலா க³ந்த⁴தா³மங். லவங்க³தக்கோலஜாதிபுப்பா²தீ³ஹி கதமாலா மாலாதா³மங். தமாலபத்தாதீ³ஹி கதமாலா பத்ததா³மங். வங்க³பட்டேதி வங்க³தே³ஸே உப்பன்னக⁴னஸுகு²மவத்தே². உத்தமஸுகு²மவத்த²ந்தி காஸிகவத்த²மாஹ.
Dhurapattānīti pattānaṃ pamukhabhūtāni bāhirapattāni. Navutihatthānīti majjhimapurisassa hatthena navutiratanāni. Padumeneva taṃ taṃ padesaṃ uttarati atikkamatīti padumuttaro, bhagavā. Gandhadāmamālādāmādīhīti ādisaddena pattadāmādiṃ saṅgaṇhāti. Tattha gandhadāmehi katamālā gandhadāmaṃ. Lavaṅgatakkolajātipupphādīhi katamālā mālādāmaṃ. Tamālapattādīhi katamālā pattadāmaṃ. Vaṅgapaṭṭeti vaṅgadese uppannaghanasukhumavatthe. Uttamasukhumavatthanti kāsikavatthamāha.
தேபரிவட்டத⁴ம்மசக்கப்பவத்தனஸுத்தந்தபரியோஸானேதி எத்த² ‘‘இத³ங் து³க்க²ங் அரியஸச்ச’’ந்திஆதி³னா ஸச்சவஸேன, ‘‘து³க்க²ங் அரியஸச்சங் பரிஞ்ஞெய்ய’’ந்திஆதி³னா கிச்சவஸேன, ‘‘து³க்க²ங் அரியஸச்சங் பரிஞ்ஞாத’’ந்திஆதி³னா கதவஸேன ச தீஹி ஆகாரேஹி பரிவட்டெத்வா சதுன்னங் ஸச்சானங் தே³ஸிதத்தா தயோ பரிவட்டா ஏதஸ்ஸ அத்தீ²தி திபரிவட்டங், திபரிவட்டமேவ தேபரிவட்டங், தேபரிவட்டஞ்ச தங் த⁴ம்மசக்கப்பவத்தனஞ்சாதி தேபரிவட்டத⁴ம்மசக்கப்பவத்தனங், ததே³வ ஸுத்தந்தங், தஸ்ஸ பரியோஸானேதி அத்தோ².
Teparivaṭṭadhammacakkappavattanasuttantapariyosāneti ettha ‘‘idaṃ dukkhaṃ ariyasacca’’ntiādinā saccavasena, ‘‘dukkhaṃ ariyasaccaṃ pariññeyya’’ntiādinā kiccavasena, ‘‘dukkhaṃ ariyasaccaṃ pariññāta’’ntiādinā katavasena ca tīhi ākārehi parivaṭṭetvā catunnaṃ saccānaṃ desitattā tayo parivaṭṭā etassa atthīti tiparivaṭṭaṃ, tiparivaṭṭameva teparivaṭṭaṃ, teparivaṭṭañca taṃ dhammacakkappavattanañcāti teparivaṭṭadhammacakkappavattanaṃ, tadeva suttantaṃ, tassa pariyosāneti attho.
ஸாலிக³ப்³ப⁴ங் பா²லெத்வா ஆதா³யாதி ஸாலிக³ப்³ப⁴ங் பா²லெத்வா தத்த² லப்³ப⁴மானங் ஸாலிகீ²ரரஸங் ஆதா³ய. அனுச்ச²விகந்தி பு³த்³தா⁴னங் அனுச்ச²விகங் கீ²ரபாயஸங் பசாபேம. வேணியோ புரிஸபா⁴வவஸேன ப³ந்தி⁴த்வா கலாபகரணே கலாபக்³க³ங். க²லே கலாபானங் ட²பனதி³வஸே க²லக்³க³ங். மத்³தி³த்வா வீஹீனங் ராஸிகரணதி³வஸே க²லப⁴ண்ட³க்³க³ங். கொட்டே²ஸு ஹி த⁴ஞ்ஞஸ்ஸ பக்கி²பனதி³வஸே கொட்ட²க்³க³ங்.
Sāligabbhaṃ phāletvā ādāyāti sāligabbhaṃ phāletvā tattha labbhamānaṃ sālikhīrarasaṃ ādāya. Anucchavikanti buddhānaṃ anucchavikaṃ khīrapāyasaṃ pacāpema. Veṇiyo purisabhāvavasena bandhitvā kalāpakaraṇe kalāpaggaṃ. Khale kalāpānaṃ ṭhapanadivase khalaggaṃ. Madditvā vīhīnaṃ rāsikaraṇadivase khalabhaṇḍaggaṃ. Koṭṭhesu hi dhaññassa pakkhipanadivase koṭṭhaggaṃ.
த்³வே க³தியோதி த்³வே ஏவ நிப்ப²த்தியோ, த்³வே நிட்டா²தி அத்தோ². தஸ்மிங் குமாரே ஸப்³ப³ஞ்ஞுதங் பத்தேதி கொண்ட³ஞ்ஞமாணவஸ்ஸேவ லத்³தி⁴யங் ட²த்வா இதரேபி ச² ஜனா புத்தே அனுஸாஸிங்ஸு. போ³தி⁴ருக்க²மூலே பாசீனபஸ்ஸங் அசலட்டா²னங் நாம, யங் ‘‘வஜிராஸன’’ந்திபி வுச்சதி. மஹதங் மஹதியோ வஹதீதி ‘‘பாசீனமுகோ²’’தி அவத்வா ‘‘பாசீனலோகதா⁴துஅபி⁴முகோ²’’தி வுத்தங். மங்ஸசக்கு²பி லோகனாத²ஸ்ஸ அப்படிகா⁴தங் மஹாவிஸயஞ்சாதி. சதுரங்க³ஸமன்னாக³தந்தி ‘‘காமங் தசோ ச ந்ஹாரு ச, அட்டி² ச அவஸிஸ்ஸதூ’’திஆதி³னா (ம॰ நி॰ 2.184; ஸங்॰ நி॰ 2.22, 237; அ॰ நி॰ 2.5; மஹானி॰ 196) வுத்தசதுரங்க³ஸமன்னாக³தங்.
Dve gatiyoti dve eva nipphattiyo, dve niṭṭhāti attho. Tasmiṃ kumāre sabbaññutaṃ patteti koṇḍaññamāṇavasseva laddhiyaṃ ṭhatvā itarepi cha janā putte anusāsiṃsu. Bodhirukkhamūle pācīnapassaṃ acalaṭṭhānaṃ nāma, yaṃ ‘‘vajirāsana’’ntipi vuccati. Mahataṃ mahatiyo vahatīti ‘‘pācīnamukho’’ti avatvā ‘‘pācīnalokadhātuabhimukho’’ti vuttaṃ. Maṃsacakkhupi lokanāthassa appaṭighātaṃ mahāvisayañcāti. Caturaṅgasamannāgatanti ‘‘kāmaṃ taco ca nhāru ca, aṭṭhi ca avasissatū’’tiādinā (ma. ni. 2.184; saṃ. ni. 2.22, 237; a. ni. 2.5; mahāni. 196) vuttacaturaṅgasamannāgataṃ.
இத³ங் பன ஸப்³ப³மேவாதி ‘‘கஸ்ஸ நு கோ² அஹங் பட²மங் த⁴ம்மங் தே³ஸெஸ்ஸாமீ’’திஆதி³னயப்பவத்தங் (ம॰ நி॰ 1.284; 2.341; மஹாவ॰ 10) ஸப்³ப³மேவ. பரிவிதக்கமத்தமேவ ததா² அத்த²ஸித்³தி⁴யா அபா⁴வதோ. புப்பி²தப²லிதங் கத்வாதி அபி⁴ஞ்ஞாபடிஸம்பி⁴தா³ஹி ஸப்³ப³பாலிபு²ல்லங், மக்³க³ப²லேஹி ஸப்³ப³ஸோ ப²லபா⁴ரப⁴ரிதஞ்ச கரொந்தோ புப்பி²தங் ப²லிதங் கத்வா. அபக்கமிதுகாமோ ஹுத்வாதி த்³வேபி அக்³க³ஸாவகே அத்தனோ நிபச்சகாரங் கரொந்தே தி³ஸ்வா தேஸங் கு³ணாதிரேகதங் ப³ஹு மஞ்ஞந்தோ பு³த்³தா⁴னங் ஸந்திகா அபக்கமிதுகாமோ ஹுத்வா. தத்தே²வாதி ச²த்³த³ந்தத³ஹதீரேயேவ.
Idaṃ pana sabbamevāti ‘‘kassa nu kho ahaṃ paṭhamaṃ dhammaṃ desessāmī’’tiādinayappavattaṃ (ma. ni. 1.284; 2.341; mahāva. 10) sabbameva. Parivitakkamattameva tathā atthasiddhiyā abhāvato. Pupphitaphalitaṃ katvāti abhiññāpaṭisambhidāhi sabbapāliphullaṃ, maggaphalehi sabbaso phalabhārabharitañca karonto pupphitaṃ phalitaṃ katvā. Apakkamitukāmo hutvāti dvepi aggasāvake attano nipaccakāraṃ karonte disvā tesaṃ guṇātirekataṃ bahu maññanto buddhānaṃ santikā apakkamitukāmo hutvā. Tatthevāti chaddantadahatīreyeva.
ஸாரிபுத்த-மொக்³க³ல்லானத்தே²ரவத்து²
Sāriputta-moggallānattheravatthu
189-190. து³தியததியேஸு இத்³தி⁴மந்தானந்தி எத்த² மந்த-ஸத்³தோ³ அதிஸயத்த²விஸயோதி தே²ரஸ்ஸ அதிஸயிகஇத்³தி⁴தங் த³ஸ்ஸேதுங் – ‘‘இத்³தி⁴யா ஸம்பன்னான’’ந்தி வுத்தங். ஸஹ பங்ஸூஹி கீளிங்ஸூதி ஸஹபங்ஸுகீளிதா. இத⁴லோகத்தபா⁴வமேவாதி தி³ட்ட²த⁴ம்மிகஅத்தபா⁴வமேவ. ஸோளஸ பஞ்ஞா படிவிஜ்ஜி²த்வா டி²தோதி மஜ்ஜி²மனிகாயே அனுபத³ஸுத்தந்ததே³ஸனாய ‘‘மஹாபஞ்ஞோ, பி⁴க்க²வே, ஸாரிபுத்தோ, புது²பஞ்ஞோ, பி⁴க்க²வே, ஸாரிபுத்தோ, ஹாஸபஞ்ஞோ, பி⁴க்க²வே, ஸாரிபுத்தோ, ஜவனபஞ்ஞோ, பி⁴க்க²வே, ஸாரிபுத்தோ, திக்க²பஞ்ஞோ, பி⁴க்க²வே, ஸாரிபுத்தோ, நிப்³பே³தி⁴கபஞ்ஞோ, பி⁴க்க²வே, ஸாரிபுத்தோ’’தி (ம॰ நி॰ 3.93) ஏவமாக³தா மஹாபஞ்ஞாதி³கா ச², தஸ்மிங்யேவ ஸுத்தே ஆக³தா நவானுபுப்³ப³விஹாரஸமாபத்திபஞ்ஞா, அரஹத்தமக்³க³பஞ்ஞாதி இமா ஸோளஸவிதா⁴ பஞ்ஞா படிவிஜ்ஜி²த்வா ஸச்சி²கத்வா டி²தோ.
189-190. Dutiyatatiyesu iddhimantānanti ettha manta-saddo atisayatthavisayoti therassa atisayikaiddhitaṃ dassetuṃ – ‘‘iddhiyā sampannāna’’nti vuttaṃ. Saha paṃsūhi kīḷiṃsūti sahapaṃsukīḷitā. Idhalokattabhāvamevāti diṭṭhadhammikaattabhāvameva. Soḷasa paññā paṭivijjhitvā ṭhitoti majjhimanikāye anupadasuttantadesanāya ‘‘mahāpañño, bhikkhave, sāriputto, puthupañño, bhikkhave, sāriputto, hāsapañño, bhikkhave, sāriputto, javanapañño, bhikkhave, sāriputto, tikkhapañño, bhikkhave, sāriputto, nibbedhikapañño, bhikkhave, sāriputto’’ti (ma. ni. 3.93) evamāgatā mahāpaññādikā cha, tasmiṃyeva sutte āgatā navānupubbavihārasamāpattipaññā, arahattamaggapaññāti imā soḷasavidhā paññā paṭivijjhitvā sacchikatvā ṭhito.
பஞ்ஹஸாகச்ச²ந்தி பஞ்ஹஸ்ஸ புச்ச²னவஸேன விஸ்ஸஜ்ஜனவஸேன ச ஸாகச்ச²ங் கரோதி. அத்தி²கேஹி உபஞ்ஞாதங் மக்³க³ந்தி ஏதங் அனுப³ந்த⁴னஸ்ஸ காரணவசனங். இத³ஞ்ஹி வுத்தங் ஹோதி – யங்னூனாஹங் இமங் பி⁴க்கு²ங் பிட்டி²தோ பிட்டி²தோ அனுப³ந்தெ⁴ய்யங். கஸ்மா? யஸ்மா இத³ங் பிட்டி²தோ பிட்டி²தோ அனுப³ந்த⁴னங் நாம அத்தி²கேஹி உபஞ்ஞாதங் மக்³க³ங், ஞாதோ சேவ உபக³தோ ச மக்³கோ³தி அத்தோ². அத² வா அத்தி²கேஹி அம்ஹேஹி மரணே ஸதி அமதேனபி ப⁴விதப்³ப³ந்தி ஏவங் கேவலங் அத்தீ²தி உபஞ்ஞாதங், அனுமானஞாணேன உபக³ந்த்வா ஞாதங் நிப்³பா³னங் நாம அத்தி², தங் மக்³க³ந்தோ பரியேஸந்தோதி ஏவம்பெத்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³.
Pañhasākacchanti pañhassa pucchanavasena vissajjanavasena ca sākacchaṃ karoti. Atthikehi upaññātaṃ magganti etaṃ anubandhanassa kāraṇavacanaṃ. Idañhi vuttaṃ hoti – yaṃnūnāhaṃ imaṃ bhikkhuṃ piṭṭhito piṭṭhito anubandheyyaṃ. Kasmā? Yasmā idaṃ piṭṭhito piṭṭhito anubandhanaṃ nāma atthikehi upaññātaṃ maggaṃ, ñāto ceva upagato ca maggoti attho. Atha vā atthikehi amhehi maraṇe sati amatenapi bhavitabbanti evaṃ kevalaṃ atthīti upaññātaṃ, anumānañāṇena upagantvā ñātaṃ nibbānaṃ nāma atthi, taṃ magganto pariyesantoti evampettha attho daṭṭhabbo.