O lume a cunoașterii
    Nutriție

    Excesul de junk food perturbă creierul adolescenţilor

    O alimentaţie prea bogată în grăsimi poate perturba masiv maturizarea cortexului adolescenţilor, conform oamenilor de ştiinţă de la Institutul Federal de Tehnologie din Zurich (ETH) şi de la Universitatea din Zurich.



    Junk food.


    Grăsimile saturate se găsesc, de exemplu, în aşa numitele produsele alimentare junk food, cârnaţi, unt, ulei de nucă de cocos.

    Animalele tinere folosite în testările din laborator, care au primit o dietă bogată în grăsimi saturate, au prezentat tulburări cognitive. În ceea ce priveşte animalele adulte, au arătat exces de greutate, dar nu şi tulburări cognitive.

    Cercetătorii au subliniat faptul că vârsta la care se face aportul de grăsimi saturate are un rol esenţial în dezvoltarea acestor tulburări cognitive.

    Adolescenţa este într-adevăr, perioada în care are loc maturarea cortexului prefrontal.

    În urma traumatismelor sau a unei tumori, cortexul prefrontal poate să nu mai funcţioneze în mod corespunzător. Comportamentul unui individ se poate schimba: dificultăţi în procesul de învăţare, inhibiţii, sau adoptarea unui comportament infantil ori agresiv.

    Studiul nu a cuantificat nivelul minim de grăsimi saturate din alimente care poate provoca leziuni ale cortexului.

    19 MARTIE 2017



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Ţelina, anghinarea şi unele ierburi, in special oregano mexican, conţin apigenină şi luteolină, flavonoide ce distrug celulele canceroase pancreatice umane pe culturi de laborator, prin inhibarea unei enzime importante.
    Cercetari de ultima ora facute de specialisti de la Ohio State University au aratat ca o substanta ce se gaseste in unele alimente din dieta mediteraneana, prin modificarea pe care o face asupra unei secvente specifice din reglarea genetica, re-educa celulele canceroase sa isi piarda superputerea de a scapa de moarte si sa se comporte ca niste celule normale, care mor programat.
    Mai multe studii ştiinţifice au arătat că cafeaua are un efect protector împotriva cancerului de sân și a altor tipuri de cancer. Un nou studiu realizat la Universitatea din Lund, Suedia, arată modul în care cafeaua protejează împotriva reapariţiei cancerului de sân.
    Morcovii, cartofii dulci, broccoli, varza sau mazărea stimulează activitatea creierului şi încetinesc apariţia bolilor cerebrale, cum ar fi demenţa sau Alzheimer, afirmă un studiu realizat la Universitatea din Georgia, Statele Unite.
    Pâinea, chips-urile şi cartofii ar trebui să fie prăjiţi la o culoare galben-aurie, şi nu la maro, pentru a reduce aportul unui produs care ar putea provoca cancer.
    Studii facute de cercetatori de la Universitatea din Illinois au dus la concluzia ca ar putea exista o legatura intre dieta bogata in grasimi si problemele copiilor privind atentia, hiperactivitatea sau dizabilitatile de memorie si invatare.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact