Știință |
Extincţia megafaunei din ultima epocă de gheaţă pornită de excesul de umiditate
Un nou studiu a descoperit creşteri majore ale umidităţii mediului care au avut loc chiar înainte de extincţia în masă a speciilor megafaunei, cu 11000-15000 de ani în urmă.
Potrivit University of Adelaide's Australian Center for Ancient DNA (ACAD), umiditatea persistentă, cauzată de topirea permafrostului la sfârşitul ultimei perioade glaciare, a contribuit la formarea unor pajişti bogate în turbării.
Folosind mai mult de 500 de oase datate cu radiocarbon de la animale precum bizoni, cai şi lame, echipa de cercetători a reuşit să descopere rolul pe care l-a jucat umezeala mediului în dispariţia animalelor megafaunei.
Se pare că unele specii nu au putut să se adapteze la condiţiile schimbărilor de mediu.
Efectele creşterii umidităţii apar în întreaga Europă, în Siberia şi în America. Timpul a variat între regiuni, dar se potriveşte cu colapsul gheţarilor şi a permafrostului şi apare chiar înainte ca majoritatea speciilor să dispară.
Odată cu schimbarea condiţiilor, sursele de hrană pentru o serie de specii au dispărut, ceea ce înseamnă că nu au avut şansa de a supravieţui schimbării de mediu.
Megafauna din pajişti a fost critică pentru lanţurile alimentare. Au acţionat ca pompe uriaşe care au schimbat substanţele nutritive în jurul peisajului.
Când influxul de umezeală a împins pădurile şi tundrele pentru a înlocui pajiştile, ecosistemul s-a prăbuşit şi a luat mult din megafaună cu el.