News / Societate |
Filmele de groază chiar îngheaţă sângele în vene
Oamenii de ştiinţă de la Leiden University Medical Centre din Olanda au căzut de acord că filmele de groază într-adevăr îngheaţă sângele în vene, sau mai corect, îl coagulează.
Frica acută pregăteşte de fapt organismul pentru pierderea de sânge care poate să apară în timpul unei situaţii care pune viaţa în pericol, un beneficiu evolutiv important.
Studiul a constatat că vizionarea filmelor de groază stimulează o proteină care produce coagularea sângelui, cunoscută sub numele de Factor VIII.
Dar există, de asemenea, serioase implicaţii clinice, vizionarea a 18 filme putând creşte riscul unui cheag de sânge cu aproximativ o cincime.
Termenul "bloodcurdling" datează din timpuri medievale şi se bazează pe conceptul că teama sau groaza "face sângele rece", "coagulează" sau congelează sângele. Este pentru prima dată când oamenii de ştiinţă au analizat zicala pentru a vedea dacă există vreun adevăr în ea.
Voluntarii care au participat la studiu au vizionat filme horror şi s-a constatat ridicarea nivelului de Factor VIII cu o medie de peste 11 unităţi, fapt legat de o creştere a riscului de tromboză venoasă sau cheag de sânge cu 17 la sută.
Cu toate acestea, cercetătorii nu au descoperit nici un efect asupra altor proteine care formează cheaguri, sugerând că, deşi coagularea este declanşată de teama acută, acest lucru nu duce neapărat la formarea cheagurilor.
Mecanismul biologic al asocierii fricii acute cu o creştere a activităţii de coagulare este încă necunoscut.