Ediţia în limba română
    News / Societate

    Filmele de groază chiar îngheaţă sângele în vene

    Oamenii de ştiinţă de la Leiden University Medical Centre din Olanda au căzut de acord că filmele de groază într-adevăr îngheaţă sângele în vene, sau mai corect, îl coagulează.



    Scenă din filmul "Răzbunarea lui Frankenstein".


    Frica acută pregăteşte de fapt organismul pentru pierderea de sânge care poate să apară în timpul unei situaţii care pune viaţa în pericol, un beneficiu evolutiv important.

    Studiul a constatat că vizionarea filmelor de groază stimulează o proteină care produce coagularea sângelui, cunoscută sub numele de Factor VIII.

    Dar există, de asemenea, serioase implicaţii clinice, vizionarea a 18 filme putând creşte riscul unui cheag de sânge cu aproximativ o cincime.

    Termenul "bloodcurdling" datează din timpuri medievale şi se bazează pe conceptul că teama sau groaza "face sângele rece", "coagulează" sau congelează sângele. Este pentru prima dată când oamenii de ştiinţă au analizat zicala pentru a vedea dacă există vreun adevăr în ea.

    Voluntarii care au participat la studiu au vizionat filme horror şi s-a constatat ridicarea nivelului de Factor VIII cu o medie de peste 11 unităţi, fapt legat de o creştere a riscului de tromboză venoasă sau cheag de sânge cu 17 la sută.

    Cu toate acestea, cercetătorii nu au descoperit nici un efect asupra altor proteine ​​care formează cheaguri, sugerând că, deşi coagularea este declanşată de teama acută, acest lucru nu duce neapărat la formarea cheagurilor.

    Mecanismul biologic al asocierii fricii acute cu o creştere a activităţii de coagulare este încă necunoscut.

    1 IANUARIE 2016



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    La Biblioteca Naţională a României poate fi vizitată expoziţia de fotografie Qhapaq Ñan, organizată de Ambasada Peru, ce reuneşte 47 de fotografii care descriu sistemul de drumuri ale imperiului Inca şi diverse aşezări din Peru.
    O boală misterioasă, care ucide bolnavii în 24 de ore, a luat cel puţin 17 vieţi într-un oraş nigerian din sud-estul ţării.
    Cel puţin 11 persoane au murit de o boală misterioasă în Liberia, iar testele au fost negative pentru virusul Ebola.
    Ce mai recentă expediţie organizată de WWF din Rusia şi organizaţia Arkhar din Altai în valea râului Argut din Munţii Altai, cândva regiunea din Rusia cea mai populată de leoparzi de zăpadă s-a intors cu rezultate senzaţionale.
    O echipă de experţi a stabilit că Pământul se îndreaptă spre ziua de 25 de ore, pe măsură ce mişcarea sa pe orbită încetineşte.
    În fiecare an, sute de mii de turişti din toate colţurile lumii ajung la Observatorul Regal din Greenwich, Marea Britanie, să facă o fotografie călare pe Primul Meridian, celebra linie care împarte emisferele de Est şi de Vest ale Pământului.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact