News / Sănătate |
Flora intestinală influenţează efectele imunoterapiei
Cercetătorii au identificat bacterii a căror prezenţă în intestine îmbunătăţeşte rezultatele imunoterapiei în oncologie şi reduc riscul de colită inflamatorie.
Oamenii de ştiinţă de la Inserm, Gustave Roussy şi Universitatea Paris-Sud, din Franţa, au demonstrat recent rolul crucial al florei intestinale în succesul imunoterapiei, destinată să trezească sistemul imunitar care să atace celulele tumorale.
Cercetătorii au lucrat cu rozătoare din a căror floră intestinală au fost eliminate două bacterii specifice. Apoi au descoperit că administrarea de imunoterapie, în acest caz anticorpul anti-CTLA4, nu a fost eficace împotriva tumorii pe care o avea animalul. Colonizarea florei intestinale cu bacteriile lipsă a fost suficientă pentru a restabili efectul anticorpului şi pentru a reduce simptomele de colită inflamatorie.
S-a efectuat apoi un test pe oameni cu melanom metastatic. Analiza florei intestinale a pacienţilor trataţi cu anticorp anti-CTLA4 a demonstrat importanţa acestor bacterii în răspunsul la tratament şi scăderea tumorii.
O echipă americană a ajuns la aceleaşi concluzii cu privire la rolul altor bacterii în eficacitatea unui alt anticorp, anti-PD1.
Acest studiu arată că microbiota dictează răspunsul terapeutic şi deschide perspective interesante de tratament.