Societate

    Fotografii spion declasificate dezvăluie în România o frontieră pierdută a Imperiului Roman


    Cerectători de la Universităţile Glasgow şi Exeter au identificat, pe teritoriul României, în fotografii spion declasificate, un zid lung de 60 km care merge de la Dunăre până la Marea Neagră. Construcţia datează din secolul al doilea şi este cea mai estică fortificaţie a Imperiului Roman.



    "Valul lui Traian" în fotografie luată de satelitul CORONA


    Fortificaţia avea cândva 8,5 m lăţime şi 3,5 m înălţime şi a inclus cel puţin 32 de forturi şi 31 de fortăreţe mai mici. Se consideră că a avut un scop similar altor ziduri de frontieră romane, cum a fost Zidul lui Hadrian.

    Fortificaţia romană constă de fapt din trei ziduri separate, construite la date diferite. Zidul mic de pământ, Zidul mare de pământ, şi Zidul de piatră. Se ştia şi până acum despre aceste construcţii, dar ele fusesera greşit atribuite perioadei bizantine sau medievale timpurii.

    Deşi în Anglia mai bine de 50% dintre descoperirile arheologice sunt făcute din aer, alte ţări sunt mult mai puţin studiate şi verificarea fotografiilor declasificate luate în timpul supravegherii sub acoperire poate deschide o nouă eră în arheologie şi poate ajuta la descoperirea a mii de noi situri arheologice în toată lumea.

    Zeci de milioane de imagini din Europa şi Orientul Mijlociu au fost luate de aliaţi şi de forţele aeriene germane în timpul celor două războaie.

    Pe lângă acestea, o considerabilă resursă o constituie cele aproape 900000 fotografii luate din întreaga lume de programul US CORONA, recent declasificat. Aceste imagini sunt deosebit de valoroase pentru arheologii moderni, deoarece ele ne întorc în timp, înainte de secolul douăzeci, care a venit cu industrializare, agricultură intensivă şi dezvoltare urbană ce au modificat radical peisajul.

    GH. MANOIU | 14 SEPTEMBRIE 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Luna plină din septembrie, numită şi Luna recoltei, este luna plină care cade cel mai aproape de echinocțiul de toamnă, care marchează începutul toamnei în emisfera nordică. În acest an, echinocțiul cade duminică (22 septembrie 2013), iar luna a ajuns la faza maximă în data de 19 septembrie, ora 15.12.
    Oamenii de ştiinţă australieni au descoperit o formă toxică de mercur în atmosfera şi în gheaţa din marea din jurul Antarcticii.
    În fiecare an, sute de mii de turişti din toate colţurile lumii ajung la Observatorul Regal din Greenwich, Marea Britanie, să facă o fotografie călare pe Primul Meridian, celebra linie care împarte emisferele de Est şi de Vest ale Pământului.
    O echipă de experţi a stabilit că Pământul se îndreaptă spre ziua de 25 de ore, pe măsură ce mişcarea sa pe orbită încetineşte.
    La Biblioteca Naţională a României poate fi vizitată expoziţia de fotografie Qhapaq Ñan, organizată de Ambasada Peru, ce reuneşte 47 de fotografii care descriu sistemul de drumuri ale imperiului Inca şi diverse aşezări din Peru.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact