Societate |
Fotografii spion declasificate dezvăluie în România o frontieră pierdută a Imperiului Roman
Cerectători de la Universităţile Glasgow şi Exeter au identificat, pe teritoriul României, în fotografii spion declasificate, un zid lung de 60 km care merge de la Dunăre până la Marea Neagră. Construcţia datează din secolul al doilea şi este cea mai estică fortificaţie a Imperiului Roman.
Fortificaţia avea cândva 8,5 m lăţime şi 3,5 m înălţime şi a inclus cel puţin 32 de forturi şi 31 de fortăreţe mai mici. Se consideră că a avut un scop similar altor ziduri de frontieră romane, cum a fost Zidul lui Hadrian.
Fortificaţia romană constă de fapt din trei ziduri separate, construite la date diferite. Zidul mic de pământ, Zidul mare de pământ, şi Zidul de piatră. Se ştia şi până acum despre aceste construcţii, dar ele fusesera greşit atribuite perioadei bizantine sau medievale timpurii.
Deşi în Anglia mai bine de 50% dintre descoperirile arheologice sunt făcute din aer, alte ţări sunt mult mai puţin studiate şi verificarea fotografiilor declasificate luate în timpul supravegherii sub acoperire poate deschide o nouă eră în arheologie şi poate ajuta la descoperirea a mii de noi situri arheologice în toată lumea.
Zeci de milioane de imagini din Europa şi Orientul Mijlociu au fost luate de aliaţi şi de forţele aeriene germane în timpul celor două războaie.
Pe lângă acestea, o considerabilă resursă o constituie cele aproape 900000 fotografii luate din întreaga lume de programul US CORONA, recent declasificat. Aceste imagini sunt deosebit de valoroase pentru arheologii moderni, deoarece ele ne întorc în timp, înainte de secolul douăzeci, care a venit cu industrializare, agricultură intensivă şi dezvoltare urbană ce au modificat radical peisajul.
GH. MANOIU | 14 SEPTEMBRIE 2013