Spațiu

    Frumosul sfarsit al unei stele


    Eskimo Nebula numita si NGC 2392, din constelatia Gemenii, situata la 4200 ani-lumina de Pamant, este o nebuloasa planetara, faza terminala a unei stele cum este Soarele, cand devine o gigantica rosie si arunca in spatiu straturile sale exterioare.



    Eskimo Nebula sau NGC 2392. Fotografia este facuta cu raze X de NASA Chandra X-ray Observatory. Culoarea purpuriu arata gazul la temperaturi de milioane de grade, in apropierea centrului nebuloasei planetare. Credit foto: X-ray: NASA/CXC/IAA-CSIC/N.Ruiz et al, Optical: NASA/STScI


    Termenul de nebuloasa planetara nu are nici o legatura cu planetele, el a fost dat demult, cand astronomii aveau telescoape optice mici si aceste structuri spatiale aratau ca niste discuri planetare.

    Nebuloasa planetara se formeaza atunci cand o stea foloseste tot hidrogenul din miezul sau si incepe sa se raceasca si sa se extinda, raza sa crescand de zeci sau sute de ori. Straturile exterioare ale stelei sunt "luate" si transportate de un vant cu o viteza de 50000 km pe ora, lasand in urma un miez fierbinte, cu o temperatura la suprafata de 50000 grade Celsius.

    Acesta arunca straturile sale exterioare cu o viteza mult mai mare, de 6 milioane de km pe ora. Interactiunea dintre vantul lent si vantul rapid si radiatiile emise de stea, creaza o forma complexa filamentara. In cele din urma, ceea ce ramane din stea se va prabusi in ea insasi si va da nastere la o stea pitica alba.

    Soarele nostru va deveni o nebuloasa planetara peste aproximativ 5 miliarde de ani.

    GH. MANOIU | 15 IULIE 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Pe imaginile transmise de roverul Curiosity de la NASA a fost reperată o formă care seamănă cu o lingură mare ce zace pe suprafaţa prăfuită a planetei Marte.
    Telescopul spaţial Spitzer al agenţiei americane NASA a dezvăluit primul sistem cunoscut de şapte planete de dimensiuni apropiate cu Pământul, în jurul unei singure stele.
    O echipă internaţională de astronomi a descoperit o planetă tânără, exotică, care nu orbitează în jurul unei stele. Planeta care pluteşte liberă prin spaţiu, numita PSO J318.5 – 22, este la numai 80 de ani lumină de Pământ şi are o masă de şase ori cât a planetei Jupiter. S-a format acum 12 milioane de ani şi poate fi considerată un nou născut.
    Cel puţin 170 de milioane de bucăţi de gunoi spaţial circulă acum pe orbita Pământului, aceste resturi putând distruge toţi sateliţii în lucru.
    Un sicriu extraterestru ar putea fi adăugat pe lunga listă de obiecte curioase "găsite" pe suprafaţa Planetei Roşii. Această ciudăţenie a fost semnalată la o privire mai atentă asupra imaginilor luate de roverul Curiosity.
    Cea mai mare lună din sistemul nostru solar, Ganymede, satelit al lui Jupiter, ar putea fi făcută din straturi suprapuse de gheaţă şi oceane, într-un fel de sandwich, conform cu ultimele cercetări ale NASA.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact