Știință |
Furnicile africane îşi salvează soldaţii răniţi pe câmpul de luptă
Oamenii de ştiinţă au descoperit o specie de furnici care îşi salvează soldaţii răniţi şi îi aduc acasă să se recupereze.
Cercetătorii de la Universitatea din Wurzburg, Germania, au descoperit că, atunci când o furnică africană Matabele este rănită într-o luptă cu termitele, ea va apela la partenerele de cuib pentru ajutor.
Furnica rănită este transportată înapoi în cuib unde se poate recupera după ce a primit un tratament care, de regulă, implică înlăturarea termitelor încă agăţate de insectă.
Este prima dată când se observă un astfel de comportament la nevertebrate şi este o constatare neaşteptată pentru insectele sociale unde indivizii sunt, de obicei, de mică valoare.
Furnicile africane Matabele (Megaponera analis) sunt larg răspândite la sud de Sahara şi sunt un pradator de termite. Ele vânează de două până la de patru ori pe zi.
Aceste atacuri asupra termitelor sunt întâmpinate cu rezistenţă şi furnicile se implică în luptele cu termitele asemănător castei soldaţilor.
În timpul unor astfel de lupte pot apare leziuni sau decese, deoarece termitele sunt foarte pricepute în a-şi folosi fălcile puternice pentru a îndepărta atacatorii.
Aproape toate furnicile salvate au participat la invazii ulterioare, uneori la mai puţin de o oră după rănire.
În experimentele care au forţat furnicile rănite să se întoarcă acasă singure, 32% dintre acestea au murit pe drum, în principal din cauza atacurilor păianjenilor.
Salvarea răniţilor a dus la reducerea mortalităţii în luptă la aproape zero, ceea ce înseamnă că acest comportament nu este benefic doar insectei rănite, ci şi întregii colonii ajutând la menţinerea unei dimensiuni a coloniei cu 28,7% mai mare.