Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [199] 9. க³ஹபதிஜாதகவண்ணனா

    [199] 9. Gahapatijātakavaṇṇanā

    உப⁴யங் மே ந க²மதீதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ உக்கண்டி²தமேவ பி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. கதெ²ந்தோ ச ‘‘மாதுகா³மோ நாம அரக்கி²தோ, பாபகம்மங் கத்வா யேன கேனசி உபாயேன ஸாமிகங் வஞ்சேதியேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Ubhayaṃme na khamatīti idaṃ satthā jetavane viharanto ukkaṇṭhitameva bhikkhuṃ ārabbha kathesi. Kathento ca ‘‘mātugāmo nāma arakkhito, pāpakammaṃ katvā yena kenaci upāyena sāmikaṃ vañcetiyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ காஸிரட்டே² க³ஹபதிகுலே நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ க⁴ராவாஸங் க³ண்ஹி. தஸ்ஸ ப⁴ரியா து³ஸ்ஸீலா கா³மபோ⁴ஜகேன ஸத்³தி⁴ங் அனாசாரங் சரதி. போ³தி⁴ஸத்தோ தங் ஞத்வா பரிக்³க³ண்ஹந்தோ சரதி . ததா³ பன அந்தோவஸ்ஸே பீ³ஜேஸு நீஹடேஸு சா²தகங் அஹோஸி, ஸஸ்ஸானங் க³ப்³ப⁴க³ஹணகாலோ ஜாதோ. ஸகலகா³மவாஸினோ ‘‘இதோ மாஸத்³வயேன ஸஸ்ஸானி உத்³த⁴ரித்வா வீஹிங் த³ஸ்ஸாமா’’தி ஏகதோ ஹுத்வா கா³மபோ⁴ஜகஸ்ஸ ஹத்த²தோ ஏகங் ஜரகோ³ணங் க³ஹெத்வா மங்ஸங் கா²தி³ங்ஸு.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto kāsiraṭṭhe gahapatikule nibbattitvā vayappatto gharāvāsaṃ gaṇhi. Tassa bhariyā dussīlā gāmabhojakena saddhiṃ anācāraṃ carati. Bodhisatto taṃ ñatvā pariggaṇhanto carati . Tadā pana antovasse bījesu nīhaṭesu chātakaṃ ahosi, sassānaṃ gabbhagahaṇakālo jāto. Sakalagāmavāsino ‘‘ito māsadvayena sassāni uddharitvā vīhiṃ dassāmā’’ti ekato hutvā gāmabhojakassa hatthato ekaṃ jaragoṇaṃ gahetvā maṃsaṃ khādiṃsu.

    அதே²கதி³வஸங் கா³மபா⁴ஜகோ க²ணங் ஓலோகெத்வா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ப³ஹிக³தவேலாயங் கே³ஹங் பாவிஸி. தேஸங் ஸுக²னிபன்னக்க²ணேயேவ போ³தி⁴ஸத்தோ கா³மத்³வாரேன பவிஸித்வா கே³ஹாபி⁴முகோ² பாயாஸி. ஸா இத்தீ² கா³மத்³வாராபி⁴முகீ² தங் தி³ஸ்வா ‘‘கோ நு கோ² ஏஸோ’’தி உம்மாரே ட²த்வா ஓலோகெந்தீ ‘‘ஸோயேவா’’தி ஞத்வா கா³மபோ⁴ஜகஸ்ஸ ஆசிக்கி², கா³மபோ⁴ஜகோ பீ⁴தோ பகம்பி. அத² நங் ஸா ‘‘மா பா⁴யி, அத்தே²கோ உபாயோ, அம்ஹேஹி தவ ஹத்த²தோ கோ³ணமங்ஸங் கா²தி³தங், த்வங் மங்ஸமூலங் ஸோதெ⁴ந்தோ விய ஹோஹி, அஹங் கொட்ட²ங் ஆருய்ஹ கொட்ட²த்³வாரே ட²த்வா ‘வீஹி நத்தீ²’தி வக்கா²மி. த்வங் கே³ஹமஜ்ஜே² ட²த்வா ‘அம்ஹாகங் க⁴ரே தா³ரகா சா²தா, மங்ஸமூலங் மே தே³ஹீ’தி புனப்புனங் சோதெ³ய்யாஸீ’’தி வத்வா கொட்ட²ங் ஆருய்ஹ கொட்ட²த்³வாரே நிஸீதி³. இதரோ கே³ஹமஜ்ஜே² ட²த்வா ‘‘மங்ஸமூலங் தே³ஹீ’’தி வத³தி. ஸா கொட்ட²த்³வாரே நிஸின்னா ‘‘கொட்டே² வீஹி நத்தி², ஸஸ்ஸே உத்³த⁴ரந்தே த³ஸ்ஸாமி க³ச்சா²ஹீ’’தி ஆஹ.

    Athekadivasaṃ gāmabhājako khaṇaṃ oloketvā bodhisattassa bahigatavelāyaṃ gehaṃ pāvisi. Tesaṃ sukhanipannakkhaṇeyeva bodhisatto gāmadvārena pavisitvā gehābhimukho pāyāsi. Sā itthī gāmadvārābhimukhī taṃ disvā ‘‘ko nu kho eso’’ti ummāre ṭhatvā olokentī ‘‘soyevā’’ti ñatvā gāmabhojakassa ācikkhi, gāmabhojako bhīto pakampi. Atha naṃ sā ‘‘mā bhāyi, attheko upāyo, amhehi tava hatthato goṇamaṃsaṃ khāditaṃ, tvaṃ maṃsamūlaṃ sodhento viya hohi, ahaṃ koṭṭhaṃ āruyha koṭṭhadvāre ṭhatvā ‘vīhi natthī’ti vakkhāmi. Tvaṃ gehamajjhe ṭhatvā ‘amhākaṃ ghare dārakā chātā, maṃsamūlaṃ me dehī’ti punappunaṃ codeyyāsī’’ti vatvā koṭṭhaṃ āruyha koṭṭhadvāre nisīdi. Itaro gehamajjhe ṭhatvā ‘‘maṃsamūlaṃ dehī’’ti vadati. Sā koṭṭhadvāre nisinnā ‘‘koṭṭhe vīhi natthi, sasse uddharante dassāmi gacchāhī’’ti āha.

    போ³தி⁴ஸத்தோ கே³ஹங் பவிஸித்வா தேஸங் கிரியங் தி³ஸ்வா ‘‘இமாய பாபாய கதஉபாயோ ஏஸ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஞத்வா கா³மபோ⁴ஜகங் ஆமந்தெத்வா ‘‘ஸோ கா³மபோ⁴ஜக அம்ஹே தவ ஜரகோ³ணஸ்ஸ மங்ஸங் கா²த³ந்தா ‘இதோ மாஸத்³வயேன வீஹிங் த³ஸ்ஸாமா’தி கா²தி³ம்ஹ, த்வங் அட்³ட⁴மாஸம்பி அனதிக்கமித்வா இதா³னேவ கஸ்மா ஆஹராபேஸி, ந த்வங் இமினா காரணேன ஆக³தோ, அஞ்ஞேன காரணேன ஆக³தோ ப⁴விஸ்ஸஸி, மய்ஹங் தவ கிரியா ந ருச்சதி, அயம்பி அனாசாரா பாபத⁴ம்மா கொட்டே² வீஹீனங் அபா⁴வங் ஜானாதி, ஸா தா³னி கொட்ட²ங் ஆருய்ஹ ‘வீஹி நத்தீ²’தி வத³தி, த்வம்பி ‘தே³ஹீ’தி வத³தி, உபி⁴ன்னம்பி வோ கரணங் மய்ஹங் ந ருச்சதீ’’தி ஏதமத்த²ங் பகாஸெந்தோ இமா கா³தா² அவோச –

    Bodhisatto gehaṃ pavisitvā tesaṃ kiriyaṃ disvā ‘‘imāya pāpāya kataupāyo esa bhavissatī’’ti ñatvā gāmabhojakaṃ āmantetvā ‘‘so gāmabhojaka amhe tava jaragoṇassa maṃsaṃ khādantā ‘ito māsadvayena vīhiṃ dassāmā’ti khādimha, tvaṃ aḍḍhamāsampi anatikkamitvā idāneva kasmā āharāpesi, na tvaṃ iminā kāraṇena āgato, aññena kāraṇena āgato bhavissasi, mayhaṃ tava kiriyā na ruccati, ayampi anācārā pāpadhammā koṭṭhe vīhīnaṃ abhāvaṃ jānāti, sā dāni koṭṭhaṃ āruyha ‘vīhi natthī’ti vadati, tvampi ‘dehī’ti vadati, ubhinnampi vo karaṇaṃ mayhaṃ na ruccatī’’ti etamatthaṃ pakāsento imā gāthā avoca –

    97.

    97.

    ‘‘உப⁴யங் மே ந க²மதி, உப⁴யங் மே ந ருச்சதி;

    ‘‘Ubhayaṃ me na khamati, ubhayaṃ me na ruccati;

    யாசாயங் கொட்ட²மோதிண்ணா, நத³ஸ்ஸங் இதி பா⁴ஸதி.

    Yācāyaṃ koṭṭhamotiṇṇā, nadassaṃ iti bhāsati.

    98.

    98.

    ‘‘தங் தங் கா³மபதி ப்³ரூமி, கத³ரே அப்பஸ்மி ஜீவிதே;

    ‘‘Taṃ taṃ gāmapati brūmi, kadare appasmi jīvite;

    த்³வே மாஸே ஸங்க³ரங் கத்வா, மங்ஸங் ஜரக்³க³வங் கிஸங்;

    Dve māse saṅgaraṃ katvā, maṃsaṃ jaraggavaṃ kisaṃ;

    அப்பத்தகாலே சோதே³ஸி, தம்பி மய்ஹங் ந ருச்சதீ’’தி.

    Appattakāle codesi, tampi mayhaṃ na ruccatī’’ti.

    தத்த² தங் தங் கா³மபதி ப்³ரூமீதி, அம்போ⁴ கா³மஜெட்ட²க, தேன காரணேன தங் வதா³மி. கத³ரே அப்பஸ்மி ஜீவிதேதி அம்ஹாகங் ஜீவிதங் நாம கத³ரஞ்சேவ த²த்³த⁴ங் லூக²ங் கஸிரங் அப்பஞ்ச மந்த³ங் பரித்தங், தஸ்மிங் நோ ஏவரூபே ஜீவிதே வத்தமானே. த்³வே மாஸே ஸங்க³ரங் கத்வா, மங்ஸங் ஜரக்³க³வங் கிஸந்தி அம்ஹாகங் மங்ஸங் க³ண்ஹந்தானங் ஜரக்³க³வங் கிஸங் து³ப்³ப³லங் ஜரகோ³ணங் த³த³மானோ த்வங் ‘‘த்³வீஹி மாஸேஹி மூலங் தா³தப்³ப³’’ந்தி ஏவங் த்³வே மாஸே ஸங்க³ரங் பரிச்சே²த³ங் கத்வா. அப்பத்தகாலே சோதே³ஸீதி தஸ்மிங் காலே அஸம்பத்தே அந்தராவ சோதே³ஸி. தம்பி மய்ஹங் ந ருச்சதீதி யா சாயங் பாபத⁴ம்மா து³ஸ்ஸீலா அந்தோகொட்டே² வீஹீனங் நத்தி²பா⁴வங் ஜானமானாவ அஜானந்தீ விய ஹுத்வா கொட்ட²மோதிண்ணா கொட்ட²த்³வாரே ட²த்வா ந த³ஸ்ஸங் இதி பா⁴ஸதி, யஞ்ச த்வங் அகாலே சோதே³ஸி, தம்பீதி இத³ங் உப⁴யம்பி மம நேவ க²மதி ந ருச்சதீதி.

    Tattha taṃ taṃ gāmapati brūmīti, ambho gāmajeṭṭhaka, tena kāraṇena taṃ vadāmi. Kadare appasmi jīviteti amhākaṃ jīvitaṃ nāma kadarañceva thaddhaṃ lūkhaṃ kasiraṃ appañca mandaṃ parittaṃ, tasmiṃ no evarūpe jīvite vattamāne. Dve māse saṅgaraṃ katvā, maṃsaṃ jaraggavaṃ kisanti amhākaṃ maṃsaṃ gaṇhantānaṃ jaraggavaṃ kisaṃ dubbalaṃ jaragoṇaṃ dadamāno tvaṃ ‘‘dvīhi māsehi mūlaṃ dātabba’’nti evaṃ dve māse saṅgaraṃ paricchedaṃ katvā. Appattakāle codesīti tasmiṃ kāle asampatte antarāva codesi. Tampi mayhaṃ na ruccatīti yā cāyaṃ pāpadhammā dussīlā antokoṭṭhe vīhīnaṃ natthibhāvaṃ jānamānāva ajānantī viya hutvā koṭṭhamotiṇṇā koṭṭhadvāre ṭhatvā na dassaṃ iti bhāsati, yañca tvaṃ akāle codesi, tampīti idaṃ ubhayampi mama neva khamati na ruccatīti.

    ஏவங் ஸோ கதெ²ந்தோவ கா³மபோ⁴ஜகங் சூளாய க³ஹெத்வா கட்³டி⁴த்வா கே³ஹமஜ்ஜே² பாதெத்வா ‘‘கா³மபோ⁴ஜகொம்ஹீதி பரஸ்ஸ ரக்கி²தகோ³பிதப⁴ண்டே³ அபரஜ்ஜ²ஸீ’’திஆதீ³ஹி பரிபா⁴ஸித்வா போதெ²த்வா து³ப்³ப³லங் கத்வா கீ³வாய க³ஹெத்வா கே³ஹா நிக்கட்³டி⁴த்வா தம்பி து³ட்ட²இத்தி²ங் கேஸேஸு க³ஹெத்வா கொட்டா² ஓதாரெத்வா நிப்போதெ²த்வா ‘‘ஸசே புன ஏவரூபங் கரோஸி, ஜானிஸ்ஸஸீ’’தி ஸந்தஜ்ஜேஸி. ததோ பட்டா²ய கா³மபோ⁴ஜகோ தங் கே³ஹங் ஓலோகேதும்பி ந விஸஹி, ஸாபி பாபா புன மனஸாபி அதிசரிதுங் நாஸக்கி².

    Evaṃ so kathentova gāmabhojakaṃ cūḷāya gahetvā kaḍḍhitvā gehamajjhe pātetvā ‘‘gāmabhojakomhīti parassa rakkhitagopitabhaṇḍe aparajjhasī’’tiādīhi paribhāsitvā pothetvā dubbalaṃ katvā gīvāya gahetvā gehā nikkaḍḍhitvā tampi duṭṭhaitthiṃ kesesu gahetvā koṭṭhā otāretvā nippothetvā ‘‘sace puna evarūpaṃ karosi, jānissasī’’ti santajjesi. Tato paṭṭhāya gāmabhojako taṃ gehaṃ oloketumpi na visahi, sāpi pāpā puna manasāpi aticarituṃ nāsakkhi.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே உக்கண்டி²தபி⁴க்கு² ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹி. ‘‘ததா³ கா³மபோ⁴ஜகோ தே³வத³த்தோ, நிக்³க³ஹகாரகோ க³ஹபதி பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne ukkaṇṭhitabhikkhu sotāpattiphale patiṭṭhahi. ‘‘Tadā gāmabhojako devadatto, niggahakārako gahapati pana ahameva ahosi’’nti.

    க³ஹபதிஜாதகவண்ணனா நவமா.

    Gahapatijātakavaṇṇanā navamā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 199. க³ஹபதிஜாதகங் • 199. Gahapatijātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact