Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    8. க³ஹட்ட²வந்த³னாஸுத்தங்

    8. Gahaṭṭhavandanāsuttaṃ

    264. ஸாவத்தி²யங். தத்ர…பே॰… ஏதத³வோச – ‘‘பூ⁴தபுப்³ப³ங், பி⁴க்க²வே, ஸக்கோ தே³வானமிந்தோ³ மாதலிங் ஸங்கா³ஹகங் ஆமந்தேஸி – ‘யோஜேஹி, ஸம்ம மாதலி, ஸஹஸ்ஸயுத்தங் ஆஜஞ்ஞரத²ங். உய்யானபூ⁴மிங் க³ச்சா²ம ஸுபூ⁴மிங் த³ஸ்ஸனாயா’தி. ‘ஏவங் ப⁴த்³த³ந்தவா’தி கோ², பி⁴க்க²வே, மாதலி ஸங்கா³ஹகோ ஸக்கஸ்ஸ தே³வானமிந்த³ஸ்ஸ படிஸ்ஸுத்வா ஸஹஸ்ஸயுத்தங் ஆஜஞ்ஞரத²ங் யோஜெத்வா ஸக்கஸ்ஸ தே³வானமிந்த³ஸ்ஸ படிவேதே³ஸி – ‘யுத்தோ கோ² தே, மாரிஸ, ஸஹஸ்ஸயுத்தோ ஆஜஞ்ஞரதோ². யஸ்ஸ தா³னி காலங் மஞ்ஞஸீ’’’தி. அத² கோ², பி⁴க்க²வே, ஸக்கோ தே³வானமிந்தோ³ வேஜயந்தபாஸாதா³ ஓரோஹந்தோ அஞ்ஜலிங் கத்வா 1 ஸுத³ங் புது²த்³தி³ஸா நமஸ்ஸதி. அத² கோ², பி⁴க்க²வே, மாதலி ஸங்கா³ஹகோ ஸக்கங் தே³வானமிந்த³ங் கா³தா²ய அஜ்ஜ²பா⁴ஸி –

    264. Sāvatthiyaṃ. Tatra…pe… etadavoca – ‘‘bhūtapubbaṃ, bhikkhave, sakko devānamindo mātaliṃ saṅgāhakaṃ āmantesi – ‘yojehi, samma mātali, sahassayuttaṃ ājaññarathaṃ. Uyyānabhūmiṃ gacchāma subhūmiṃ dassanāyā’ti. ‘Evaṃ bhaddantavā’ti kho, bhikkhave, mātali saṅgāhako sakkassa devānamindassa paṭissutvā sahassayuttaṃ ājaññarathaṃ yojetvā sakkassa devānamindassa paṭivedesi – ‘yutto kho te, mārisa, sahassayutto ājaññaratho. Yassa dāni kālaṃ maññasī’’’ti. Atha kho, bhikkhave, sakko devānamindo vejayantapāsādā orohanto añjaliṃ katvā 2 sudaṃ puthuddisā namassati. Atha kho, bhikkhave, mātali saṅgāhako sakkaṃ devānamindaṃ gāthāya ajjhabhāsi –

    ‘‘தங் நமஸ்ஸந்தி தேவிஜ்ஜா, ஸப்³பே³ பு⁴ம்மா ச க²த்தியா;

    ‘‘Taṃ namassanti tevijjā, sabbe bhummā ca khattiyā;

    சத்தாரோ ச மஹாராஜா, தித³ஸா ச யஸஸ்ஸினோ;

    Cattāro ca mahārājā, tidasā ca yasassino;

    அத² கோ நாம ஸோ யக்கோ², யங் த்வங் ஸக்க நமஸ்ஸஸீ’’தி.

    Atha ko nāma so yakkho, yaṃ tvaṃ sakka namassasī’’ti.

    ‘‘மங் நமஸ்ஸந்தி தேவிஜ்ஜா, ஸப்³பே³ பு⁴ம்மா ச க²த்தியா;

    ‘‘Maṃ namassanti tevijjā, sabbe bhummā ca khattiyā;

    சத்தாரோ ச மஹாராஜா, தித³ஸா ச யஸஸ்ஸினோ.

    Cattāro ca mahārājā, tidasā ca yasassino.

    ‘‘அஹஞ்ச ஸீலஸம்பன்னே, சிரரத்தஸமாஹிதே;

    ‘‘Ahañca sīlasampanne, cirarattasamāhite;

    ஸம்மாபப்³ப³ஜிதே வந்தே³, ப்³ரஹ்மசரியபராயனே.

    Sammāpabbajite vande, brahmacariyaparāyane.

    ‘‘யே க³ஹட்டா² புஞ்ஞகரா, ஸீலவந்தோ உபாஸகா;

    ‘‘Ye gahaṭṭhā puññakarā, sīlavanto upāsakā;

    த⁴ம்மேன தா³ரங் போஸெந்தி, தே நமஸ்ஸாமி மாதலீ’’தி.

    Dhammena dāraṃ posenti, te namassāmi mātalī’’ti.

    ‘‘ஸெட்டா² ஹி கிர லோகஸ்மிங், யே த்வங் ஸக்க நமஸ்ஸஸி;

    ‘‘Seṭṭhā hi kira lokasmiṃ, ye tvaṃ sakka namassasi;

    அஹம்பி தே நமஸ்ஸாமி, யே நமஸ்ஸஸி வாஸவா’’தி.

    Ahampi te namassāmi, ye namassasi vāsavā’’ti.

    ‘‘இத³ங் வத்வான மக⁴வா, தே³வராஜா ஸுஜம்பதி;

    ‘‘Idaṃ vatvāna maghavā, devarājā sujampati;

    புது²த்³தி³ஸா நமஸ்ஸித்வா, பமுகோ² ரத²மாருஹீ’’தி.

    Puthuddisā namassitvā, pamukho rathamāruhī’’ti.







    Footnotes:
    1. பஞ்ஜலிகோ (பீ॰), பஞ்ஜலிங் கத்வா (க॰)
    2. pañjaliko (pī.), pañjaliṃ katvā (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 8. க³ஹட்ட²வந்த³னாஸுத்தவண்ணனா • 8. Gahaṭṭhavandanāsuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 8. க³ஹட்ட²வந்த³னாஸுத்தவண்ணனா • 8. Gahaṭṭhavandanāsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact