Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [257] 7. கா³மணிசந்த³ஜாதகவண்ணனா

    [257] 7. Gāmaṇicandajātakavaṇṇanā

    நாயங் க⁴ரானங் குஸலோதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ பஞ்ஞாபஸங்ஸனங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. த⁴ம்மஸபா⁴யஞ்ஹி பி⁴க்கூ² த³ஸப³லஸ்ஸ பஞ்ஞங் பஸங்ஸந்தா நிஸீதி³ங்ஸு – ‘‘ஆவுஸோ, ததா²க³தோ மஹாபஞ்ஞோ புது²பஞ்ஞோ ஹாஸபஞ்ஞோ ஜவனபஞ்ஞோ திக்க²பஞ்ஞோ நிப்³பே³தி⁴கபஞ்ஞோ ஸதே³வகங் லோகங் பஞ்ஞாய அதிக்கமதீ’’தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பி ததா²க³தோ பஞ்ஞவாயேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Nāyaṃgharānaṃ kusaloti idaṃ satthā jetavane viharanto paññāpasaṃsanaṃ ārabbha kathesi. Dhammasabhāyañhi bhikkhū dasabalassa paññaṃ pasaṃsantā nisīdiṃsu – ‘‘āvuso, tathāgato mahāpañño puthupañño hāsapañño javanapañño tikkhapañño nibbedhikapañño sadevakaṃ lokaṃ paññāya atikkamatī’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepi tathāgato paññavāyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ஜனஸந்தோ⁴ நாம ராஜா ரஜ்ஜங் காரேஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸ அக்³க³மஹேஸியா குச்சி²ம்ஹி நிப்³ப³த்தி. தஸ்ஸ முக²ங் ஸுபரிமஜ்ஜிதகஞ்சனாதா³ஸதலங் விய பரிஸுத்³த⁴ங் அஹோஸி அதிஸோப⁴க்³க³ப்பத்தங், தேனஸ்ஸ நாமக்³க³ஹணதி³வஸே ‘‘ஆதா³ஸமுக²மாரோ’’தி நாமங் அகங்ஸு. தங் ஸத்தவஸ்ஸப்³ப⁴ந்தரேயேவ பன பிதா தயோ வேதே³ ச ஸப்³ப³ஞ்ச லோகே கத்தப்³பா³கத்தப்³ப³ங் ஸிக்கா²பெத்வா தஸ்ஸ ஸத்தவஸ்ஸிககாலே காலமகாஸி. அமச்சா மஹந்தேன ஸக்காரேன ரஞ்ஞோ ஸரீரகிச்சங் கத்வா மதகதா³னங் த³த்வா ஸத்தமே தி³வஸே ராஜங்க³ணே ஸன்னிபதித்வா ‘‘குமாரோ அதித³ஹரோ, ந ஸக்கா ரஜ்ஜே அபி⁴ஸிஞ்சிதுங், வீமங்ஸித்வா நங் அபி⁴ஸிஞ்சிஸ்ஸாமா’’தி ஏகதி³வஸங் நக³ரங் அலங்காராபெத்வா வினிச்ச²யட்டா²னங் ஸஜ்ஜெத்வா பல்லங்கங் பஞ்ஞபெத்வா குமாரஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘வினிச்ச²யட்டா²னங், தே³வ, க³ந்துங் வட்டதீ’’தி ஆஹங்ஸு. குமாரோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி மஹந்தேன பரிவாரேன க³ந்த்வா பல்லங்கே நிஸீதி³.

    Atīte bārāṇasiyaṃ janasandho nāma rājā rajjaṃ kāresi. Bodhisatto tassa aggamahesiyā kucchimhi nibbatti. Tassa mukhaṃ suparimajjitakañcanādāsatalaṃ viya parisuddhaṃ ahosi atisobhaggappattaṃ, tenassa nāmaggahaṇadivase ‘‘ādāsamukhamāro’’ti nāmaṃ akaṃsu. Taṃ sattavassabbhantareyeva pana pitā tayo vede ca sabbañca loke kattabbākattabbaṃ sikkhāpetvā tassa sattavassikakāle kālamakāsi. Amaccā mahantena sakkārena rañño sarīrakiccaṃ katvā matakadānaṃ datvā sattame divase rājaṅgaṇe sannipatitvā ‘‘kumāro atidaharo, na sakkā rajje abhisiñcituṃ, vīmaṃsitvā naṃ abhisiñcissāmā’’ti ekadivasaṃ nagaraṃ alaṅkārāpetvā vinicchayaṭṭhānaṃ sajjetvā pallaṅkaṃ paññapetvā kumārassa santikaṃ gantvā ‘‘vinicchayaṭṭhānaṃ, deva, gantuṃ vaṭṭatī’’ti āhaṃsu. Kumāro ‘‘sādhū’’ti mahantena parivārena gantvā pallaṅke nisīdi.

    தஸ்ஸ நிஸின்னகாலே அமச்சா ஏகங் த்³வீஹி பாதே³ஹி விசரணமக்கடங் வத்து²விஜ்ஜாசரியவேஸங் கா³ஹாபெத்வா வினிச்ச²யட்டா²னங் நெத்வா ‘‘தே³வ, அயங் புரிஸோ பிது மஹாராஜஸ்ஸ காலே வத்து²விஜ்ஜாசரியோ பகு³ணவிஜ்ஜோ அந்தோபூ⁴மியங் ஸத்தரதனட்டா²னே கு³ணதோ³ஸங் பஸ்ஸதி, ஏதேனேவ க³ஹிதங் ராஜகுலானங் கே³ஹட்டா²னங் ஹோதி, இமங் தே³வோ ஸங்க³ண்ஹித்வா டா²னந்தரே ட²பேதூ’’தி ஆஹங்ஸு. குமாரோ தங் ஹெட்டா² ச உபரிச ஓலோகெத்வா ‘‘நாயங் மனுஸ்ஸோ, மக்கடோ ஏஸோ’’தி ஞத்வா ‘‘மக்கடா நாம கதங் கதங் வித்³த⁴ங்ஸேதுங் ஜானந்தி, அகதங் பன காதுங் வா விசாரேதுங் வா ந ஜானந்தீ’’தி சிந்தெத்வா அமச்சானங் பட²மங் கா³த²மாஹ –

    Tassa nisinnakāle amaccā ekaṃ dvīhi pādehi vicaraṇamakkaṭaṃ vatthuvijjācariyavesaṃ gāhāpetvā vinicchayaṭṭhānaṃ netvā ‘‘deva, ayaṃ puriso pitu mahārājassa kāle vatthuvijjācariyo paguṇavijjo antobhūmiyaṃ sattaratanaṭṭhāne guṇadosaṃ passati, eteneva gahitaṃ rājakulānaṃ gehaṭṭhānaṃ hoti, imaṃ devo saṅgaṇhitvā ṭhānantare ṭhapetū’’ti āhaṃsu. Kumāro taṃ heṭṭhā ca uparica oloketvā ‘‘nāyaṃ manusso, makkaṭo eso’’ti ñatvā ‘‘makkaṭā nāma kataṃ kataṃ viddhaṃsetuṃ jānanti, akataṃ pana kātuṃ vā vicāretuṃ vā na jānantī’’ti cintetvā amaccānaṃ paṭhamaṃ gāthamāha –

    19.

    19.

    ‘‘நாயங் க⁴ரானங் குஸலோ, லோலோ அயங் வலீமுகோ²;

    ‘‘Nāyaṃ gharānaṃ kusalo, lolo ayaṃ valīmukho;

    கதங் கதங் கோ² தூ³ஸெய்ய, ஏவங் த⁴ம்மமித³ங் குல’’ந்தி.

    Kataṃ kataṃ kho dūseyya, evaṃ dhammamidaṃ kula’’nti.

    தத்த² நாயங் க⁴ரானங் குஸலோதி அயங் ஸத்தோ ந க⁴ரானங் குஸலோ, க⁴ரானி விசாரேதுங் வா காதுங் வா சே²கோ ந ஹோதி. லோலோதி லோலஜாதிகோ. வலீமுகோ²தி வலியோ முகே² அஸ்ஸாதி வலீமுகோ². ஏவங் த⁴ம்மமித³ங்குலந்தி இத³ங் மக்கடகுலங் நாம கதங் கதங் தூ³ஸேதப்³ப³ங் வினாஸேதப்³ப³ந்தி ஏவங் ஸபா⁴வந்தி.

    Tattha nāyaṃ gharānaṃ kusaloti ayaṃ satto na gharānaṃ kusalo, gharāni vicāretuṃ vā kātuṃ vā cheko na hoti. Loloti lolajātiko. Valīmukhoti valiyo mukhe assāti valīmukho. Evaṃ dhammamidaṃkulanti idaṃ makkaṭakulaṃ nāma kataṃ kataṃ dūsetabbaṃ vināsetabbanti evaṃ sabhāvanti.

    அதா²மச்சா ‘‘ஏவங் ப⁴விஸ்ஸதி, தே³வா’’தி தங் அபனெத்வா ஏகாஹத்³வீஹச்சயேன புன தமேவ அலங்கரித்வா வினிச்ச²யட்டா²னங் ஆனெத்வா ‘‘அயங், தே³வ, பிது மஹாராஜஸ்ஸ காலே வினிச்ச²யாமச்சோ, வினிச்ச²யஸுத்தமஸ்ஸ ஸுபவத்திதங், இமங் ஸங்க³ண்ஹித்வா வினிச்ச²யகம்மங் காரேதுங் வட்டதீ’’தி ஆஹங்ஸு. குமாரோ தங் ஓலோகெத்வா ‘‘சித்தவதோ மனுஸ்ஸஸ்ஸ லோமங் நாம ஏவரூபங் ந ஹோதி, அயங் நிசித்தகோ வானரோ வினிச்ச²யகம்மங் காதுங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸதீ’’தி ஞத்வா து³தியங் கா³த²மாஹ –

    Athāmaccā ‘‘evaṃ bhavissati, devā’’ti taṃ apanetvā ekāhadvīhaccayena puna tameva alaṅkaritvā vinicchayaṭṭhānaṃ ānetvā ‘‘ayaṃ, deva, pitu mahārājassa kāle vinicchayāmacco, vinicchayasuttamassa supavattitaṃ, imaṃ saṅgaṇhitvā vinicchayakammaṃ kāretuṃ vaṭṭatī’’ti āhaṃsu. Kumāro taṃ oloketvā ‘‘cittavato manussassa lomaṃ nāma evarūpaṃ na hoti, ayaṃ nicittako vānaro vinicchayakammaṃ kātuṃ na sakkhissatī’’ti ñatvā dutiyaṃ gāthamāha –

    20.

    20.

    ‘‘நயித³ங் சித்தவதோ லோமங், நாயங் அஸ்ஸாஸிகோ மிகோ³;

    ‘‘Nayidaṃ cittavato lomaṃ, nāyaṃ assāsiko migo;

    ஸிட்ட²ங் மே ஜனஸந்தே⁴ன, நாயங் கிஞ்சி விஜானதீ’’தி.

    Siṭṭhaṃ me janasandhena, nāyaṃ kiñci vijānatī’’ti.

    தத்த² நயித³ங் சித்தவதோ லோமந்தி யங் இத³ங் ஏதஸ்ஸ ஸரீரே ப²ருஸலோமங், இத³ங் விசாரணபஞ்ஞாய ஸம்பயுத்தசித்தவதோ ந ஹோதி. பாகதிகசித்தேன பன அசித்தகோ நாம திரச்சா²னக³தோ நத்தி². நாயங் அஸ்ஸாஸிகோதி அயங் அவஸ்ஸயோ வா ஹுத்வா அனுஸாஸனிங் வா த³த்வா அஞ்ஞங் அஸ்ஸாஸேதுங் அஸமத்த²தாய ந அஸ்ஸாஸிகோ. மிகோ³தி மக்கடங் ஆஹ. ஸிட்ட²ங் மே ஜனஸந்தே⁴னாதி மய்ஹங் பிதரா ஜனஸந்தே⁴ன ஏதங் ஸிட்ட²ங் கதி²தங், ‘‘மக்கடோ நாம காரணாகாரணங் ந ஜானாதீ’’தி ஏவங் அனுஸாஸனீ தி³ன்னாதி தீ³பேதி. நாயங் கிஞ்சி விஜானதீதி தஸ்மா அயங் வானரோ ந கிஞ்சி ஜானாதீதி நிட்ட²மெத்த² க³ந்தப்³ப³ங். பாளியங் பன ‘‘நாயங் கிஞ்சி ந தூ³ஸயே’’தி லிகி²தங், தங் அட்ட²கதா²யங் நத்தி².

    Tattha nayidaṃ cittavato lomanti yaṃ idaṃ etassa sarīre pharusalomaṃ, idaṃ vicāraṇapaññāya sampayuttacittavato na hoti. Pākatikacittena pana acittako nāma tiracchānagato natthi. Nāyaṃassāsikoti ayaṃ avassayo vā hutvā anusāsaniṃ vā datvā aññaṃ assāsetuṃ asamatthatāya na assāsiko. Migoti makkaṭaṃ āha. Siṭṭhaṃ me janasandhenāti mayhaṃ pitarā janasandhena etaṃ siṭṭhaṃ kathitaṃ, ‘‘makkaṭo nāma kāraṇākāraṇaṃ na jānātī’’ti evaṃ anusāsanī dinnāti dīpeti. Nāyaṃ kiñci vijānatīti tasmā ayaṃ vānaro na kiñci jānātīti niṭṭhamettha gantabbaṃ. Pāḷiyaṃ pana ‘‘nāyaṃ kiñci na dūsaye’’ti likhitaṃ, taṃ aṭṭhakathāyaṃ natthi.

    அமச்சா இமம்பி கா³த²ங் ஸுத்வா ‘‘ஏவங் ப⁴விஸ்ஸதி, தே³வா’’தி தங் அபனெத்வா புனபி ஏகதி³வஸங் தமேவ அலங்கரித்வா வினிச்ச²யட்டா²னங் ஆனெத்வா ‘‘அயங், தே³வ, புரிஸோ பிது மஹாராஜஸ்ஸ காலே மாதாபிதுஉபட்டா²னகாரகோ, குலேஜெட்டா²பசாயிககம்மகாரகோ, இமங் ஸங்க³ண்ஹிதுங் வட்டதீ’’தி ஆஹங்ஸு. குமாரோ தங் ஓலோகெத்வா ‘‘மக்கடா நாம சலசித்தா, ஏவரூபங் கம்மங் காதுங் ந ஸமத்தா²’’தி சிந்தெத்வா ததியங் கா³த²மாஹ –

    Amaccā imampi gāthaṃ sutvā ‘‘evaṃ bhavissati, devā’’ti taṃ apanetvā punapi ekadivasaṃ tameva alaṅkaritvā vinicchayaṭṭhānaṃ ānetvā ‘‘ayaṃ, deva, puriso pitu mahārājassa kāle mātāpituupaṭṭhānakārako, kulejeṭṭhāpacāyikakammakārako, imaṃ saṅgaṇhituṃ vaṭṭatī’’ti āhaṃsu. Kumāro taṃ oloketvā ‘‘makkaṭā nāma calacittā, evarūpaṃ kammaṃ kātuṃ na samatthā’’ti cintetvā tatiyaṃ gāthamāha –

    21.

    21.

    ‘‘ந மாதரங் பிதரங் வா, பா⁴தரங் ப⁴கி³னிங் ஸகங்;

    ‘‘Na mātaraṃ pitaraṃ vā, bhātaraṃ bhaginiṃ sakaṃ;

    ப⁴ரெய்ய தாதி³ஸோ போஸோ, ஸிட்ட²ங் த³ஸரதே²ன மே’’தி.

    Bhareyya tādiso poso, siṭṭhaṃ dasarathena me’’ti.

    தத்த² பா⁴தரங் ப⁴கி³னிங் ஸகந்தி அத்தனோ பா⁴தரங் வா ப⁴கி³னிங் வா. பாளியங் பன ‘‘ஸக²’’ந்தி லிகி²தங், தங் பன அட்ட²கதா²யங் ‘‘ஸகந்தி வுத்தே ஸகபா⁴திகப⁴கி³னியோ லப்³ப⁴ந்தி, ஸக²ந்தி வுத்தே ஸஹாயகோ லப்³ப⁴தீ’’தி விசாரிதமேவ. ப⁴ரெய்யாதி போஸெய்ய. தாதி³ஸோ போஸோதி யாதி³ஸோ ஏஸ தி³ஸ்ஸதி, தாதி³ஸோ மக்கடஜாதிகோ ஸத்தோ ந ப⁴ரெய்ய. ஸிட்ட²ங் த³ஸரதே²ன மேதி ஏவங் மே பிதரா அனுஸிட்ட²ங். பிதா ஹிஸ்ஸ ஜனங் சதூஹி ஸங்க³ஹவத்தூ²ஹி ஸந்த³ஹனதோ ‘‘ஜனஸந்தோ⁴’’தி வுச்சதி, த³ஸஹி ரதே²ஹி கத்தப்³பா³கத்தப்³ப³ங் அத்தனோ ஏகேனேவ ரதே²ன கரணதோ ‘‘த³ஸரதோ²’’தி. தஸ்ஸ ஸந்திகா ஏவரூபஸ்ஸ ஓவாத³ஸ்ஸ ஸுதத்தா ஏவமாஹ.

    Tattha bhātaraṃ bhaginiṃ sakanti attano bhātaraṃ vā bhaginiṃ vā. Pāḷiyaṃ pana ‘‘sakha’’nti likhitaṃ, taṃ pana aṭṭhakathāyaṃ ‘‘sakanti vutte sakabhātikabhaginiyo labbhanti, sakhanti vutte sahāyako labbhatī’’ti vicāritameva. Bhareyyāti poseyya. Tādiso posoti yādiso esa dissati, tādiso makkaṭajātiko satto na bhareyya. Siṭṭhaṃ dasarathena meti evaṃ me pitarā anusiṭṭhaṃ. Pitā hissa janaṃ catūhi saṅgahavatthūhi sandahanato ‘‘janasandho’’ti vuccati, dasahi rathehi kattabbākattabbaṃ attano ekeneva rathena karaṇato ‘‘dasaratho’’ti. Tassa santikā evarūpassa ovādassa sutattā evamāha.

    அமச்சா ‘‘ஏவங் ப⁴விஸ்ஸதி, தே³வா’’தி மக்கடங் அபனெத்வா ‘‘பண்டி³தோ குமாரோ, ஸக்கி²ஸ்ஸதி ரஜ்ஜங் காரேது’’ந்தி போ³தி⁴ஸத்தங் ரஜ்ஜே அபி⁴ஸிஞ்சித்வா ‘‘ஆதா³ஸமுக²ரஞ்ஞோ ஆணா’’தி நக³ரே பே⁴ரிங் சராபேஸுங். ததோ பட்டா²ய போ³தி⁴ஸத்தோ த⁴ம்மேன ரஜ்ஜங் காரேஸி, பண்டி³தபா⁴வோபிஸ்ஸ ஸகலஜம்பு³தீ³பங் பத்த²ரித்வா க³தோ.

    Amaccā ‘‘evaṃ bhavissati, devā’’ti makkaṭaṃ apanetvā ‘‘paṇḍito kumāro, sakkhissati rajjaṃ kāretu’’nti bodhisattaṃ rajje abhisiñcitvā ‘‘ādāsamukharañño āṇā’’ti nagare bheriṃ carāpesuṃ. Tato paṭṭhāya bodhisatto dhammena rajjaṃ kāresi, paṇḍitabhāvopissa sakalajambudīpaṃ pattharitvā gato.

    பண்டி³தபா⁴வதீ³பனத்த²ங் பனஸ்ஸ இமானி சுத்³த³ஸ வத்தூ²னி ஆப⁴தானி –

    Paṇḍitabhāvadīpanatthaṃ panassa imāni cuddasa vatthūni ābhatāni –

    ‘‘கோ³ணோ புத்தோ ஹயோ சேவ, நளகாரோ கா³மபோ⁴ஜகோ;

    ‘‘Goṇo putto hayo ceva, naḷakāro gāmabhojako;

    க³ணிகா தருணீ ஸப்போ, மிகோ³ தித்திரதே³வதா;

    Gaṇikā taruṇī sappo, migo tittiradevatā;

    நாகோ³ தபஸ்ஸினோ சேவ, அதோ² ப்³ராஹ்மணமாணவோ’’தி.

    Nāgo tapassino ceva, atho brāhmaṇamāṇavo’’ti.

    தத்ராயங் அனுபுப்³பீ³கதா² – போ³தி⁴ஸத்தஸ்மிஞ்ஹி ரஜ்ஜே அபி⁴ஸிஞ்சிதே ஏகோ ஜனஸந்த⁴ரஞ்ஞோ பாத³மூலிகோ நாமேன கா³மணிசந்தோ³ நாம ஏவங் சிந்தேஸி – ‘‘இத³ங் ரஜ்ஜங் நாம ஸமானவயேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸோப⁴தி, அஹஞ்ச மஹல்லகோ, த³ஹரங் குமாரங் உபட்டா²துங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸாமி, ஜனபதே³ கஸிகம்மங் கத்வா ஜீவிஸ்ஸாமீ’’தி, ஸோ நக³ரதோ தியோஜனமத்தங் க³ந்த்வா ஏகஸ்மிங் கா³மகே வாஸங் கப்பேஸி. கஸிகம்மத்தா²ய பனஸ்ஸ கோ³ணாபி நத்தி², ஸோ தே³வே வுட்டே² ஏகங் ஸஹாயகங் த்³வே கோ³ணே யாசித்வா ஸப்³ப³தி³வஸங் கஸித்வா திணங் கா²தா³பெத்வா கோ³ணே ஸாமிகஸ்ஸ நிய்யாதே³துங் கே³ஹங் அக³மாஸி. ஸோ தஸ்மிங் க²ணே ப⁴ரியாய ஸத்³தி⁴ங் கே³ஹமஜ்ஜே² நிஸீதி³த்வா ப⁴த்தங் பு⁴ஞ்ஜதி. கோ³ணாபி பரிசயேன கே³ஹங் பவிஸிங்ஸு, தேஸு பவிஸந்தேஸு ஸாமிகோ தா²லகங் உக்கி²பி, ப⁴ரியா தா²லகங் அபனேஸி. கா³மணிசந்தோ³ ‘‘ப⁴த்தேன மங் நிமந்தெய்யு’’ந்தி ஓலோகெந்தோ கோ³ணே அனிய்யாதெ³த்வாவ க³தோ. சோரா ரத்திங் வஜங் பி⁴ந்தி³த்வா தேயேவ கோ³ணே ஹரிங்ஸு. கோ³ணஸாமிகோ பாதோவ வஜங் பவிட்டோ² தே கோ³ணே அதி³ஸ்வா சோரேஹி ஹடபா⁴வங் ஜானந்தோபி ‘‘கா³மணிசந்த³ஸ்ஸ கீ³வங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி தங் உபஸங்கமித்வா ‘‘போ⁴ கோ³ணே, மே தே³ஹீ’’தி ஆஹ. ‘‘நனு கோ³ணா கே³ஹங் பவிட்டா²’’தி. ‘‘கிங் பன தே மய்ஹங் நிய்யாதி³தா’’தி? ‘‘ந நிய்யாதி³தா’’தி. ‘‘தேன ஹி அயங் தே ராஜதூ³தோ, ஏஹீ’’தி ஆஹ. தேஸு ஹி ஜனபதே³ஸு யங்கிஞ்சி ஸக்க²ரங் வா கபாலக²ண்ட³ங் வா உக்கி²பித்வா ‘‘அயங் தே ராஜதூ³தோ, ஏஹீ’’தி வுத்தே யோ ந க³ச்ச²தி, தஸ்ஸ ராஜாணங் கரோதி, தஸ்மா ஸோ ‘‘ராஜதூ³தோ’’தி ஸுத்வாவ நிக்க²மி.

    Tatrāyaṃ anupubbīkathā – bodhisattasmiñhi rajje abhisiñcite eko janasandharañño pādamūliko nāmena gāmaṇicando nāma evaṃ cintesi – ‘‘idaṃ rajjaṃ nāma samānavayehi saddhiṃ sobhati, ahañca mahallako, daharaṃ kumāraṃ upaṭṭhātuṃ na sakkhissāmi, janapade kasikammaṃ katvā jīvissāmī’’ti, so nagarato tiyojanamattaṃ gantvā ekasmiṃ gāmake vāsaṃ kappesi. Kasikammatthāya panassa goṇāpi natthi, so deve vuṭṭhe ekaṃ sahāyakaṃ dve goṇe yācitvā sabbadivasaṃ kasitvā tiṇaṃ khādāpetvā goṇe sāmikassa niyyādetuṃ gehaṃ agamāsi. So tasmiṃ khaṇe bhariyāya saddhiṃ gehamajjhe nisīditvā bhattaṃ bhuñjati. Goṇāpi paricayena gehaṃ pavisiṃsu, tesu pavisantesu sāmiko thālakaṃ ukkhipi, bhariyā thālakaṃ apanesi. Gāmaṇicando ‘‘bhattena maṃ nimanteyyu’’nti olokento goṇe aniyyādetvāva gato. Corā rattiṃ vajaṃ bhinditvā teyeva goṇe hariṃsu. Goṇasāmiko pātova vajaṃ paviṭṭho te goṇe adisvā corehi haṭabhāvaṃ jānantopi ‘‘gāmaṇicandassa gīvaṃ karissāmī’’ti taṃ upasaṅkamitvā ‘‘bho goṇe, me dehī’’ti āha. ‘‘Nanu goṇā gehaṃ paviṭṭhā’’ti. ‘‘Kiṃ pana te mayhaṃ niyyāditā’’ti? ‘‘Na niyyāditā’’ti. ‘‘Tena hi ayaṃ te rājadūto, ehī’’ti āha. Tesu hi janapadesu yaṃkiñci sakkharaṃ vā kapālakhaṇḍaṃ vā ukkhipitvā ‘‘ayaṃ te rājadūto, ehī’’ti vutte yo na gacchati, tassa rājāṇaṃ karoti, tasmā so ‘‘rājadūto’’ti sutvāva nikkhami.

    ஸோ தேன ஸத்³தி⁴ங் ராஜகுலங் க³ச்ச²ந்தோ ஏகங் ஸஹாயகஸ்ஸ வஸனகா³மங் பத்வா ‘‘போ⁴, அதிசா²தொம்ஹி, யாவ கா³மங் பவிஸித்வா ஆஹாரகிச்சங் கத்வா ஆக³ச்சா²மி, தாவ இதே⁴வ ஹோஹீ’’தி வத்வா ஸஹாயகே³ஹங் பாவிஸி. ஸஹாயோ பனஸ்ஸ கே³ஹே நத்தி², ஸஹாயிகா தி³ஸ்வா ‘‘ஸாமி, பக்காஹாரோ நத்தி², முஹுத்தங் அதி⁴வாஸேஹி, இதா³னேவ பசித்வா த³ஸ்ஸாமீ’’தி நிஸ்ஸேணியா வேகே³ன தண்டு³லகொட்ட²கங் அபி⁴ருஹந்தீ பூ⁴மியங் பதி, தங்க²ணஞ்ஞேவ தஸ்ஸா ஸத்தமாஸிகோ க³ப்³போ⁴ பதிதோ. தஸ்மிங் க²ணே தஸ்ஸா ஸாமிகோ ஆக³ந்த்வா தங் தி³ஸ்வா ‘‘த்வங் மே ப⁴ரியங் பஹரித்வா க³ப்³ப⁴ங் பாதேஸி, அயங் தே ராஜதூ³தோ, ஏஹீ’’தி தங் க³ஹெத்வா நிக்க²மி. ததோ பட்டா²ய த்³வே ஜனா கா³மணிங் மஜ்ஜே² கத்வா க³ச்ச²ந்தி.

    So tena saddhiṃ rājakulaṃ gacchanto ekaṃ sahāyakassa vasanagāmaṃ patvā ‘‘bho, atichātomhi, yāva gāmaṃ pavisitvā āhārakiccaṃ katvā āgacchāmi, tāva idheva hohī’’ti vatvā sahāyagehaṃ pāvisi. Sahāyo panassa gehe natthi, sahāyikā disvā ‘‘sāmi, pakkāhāro natthi, muhuttaṃ adhivāsehi, idāneva pacitvā dassāmī’’ti nisseṇiyā vegena taṇḍulakoṭṭhakaṃ abhiruhantī bhūmiyaṃ pati, taṅkhaṇaññeva tassā sattamāsiko gabbho patito. Tasmiṃ khaṇe tassā sāmiko āgantvā taṃ disvā ‘‘tvaṃ me bhariyaṃ paharitvā gabbhaṃ pātesi, ayaṃ te rājadūto, ehī’’ti taṃ gahetvā nikkhami. Tato paṭṭhāya dve janā gāmaṇiṃ majjhe katvā gacchanti.

    அதே²கஸ்மிங் கா³மத்³வாரே ஏகோ அஸ்ஸகோ³பகோ அஸ்ஸங் நிவத்தேதுங் ந ஸக்கோதி, அஸ்ஸோபி தேஸங் ஸந்திகேன க³ச்ச²தி. அஸ்ஸகோ³பகோ கா³மணிசந்த³ங் தி³ஸ்வா ‘‘மாதுல கா³மணிசந்த³, ஏதங் தாவ அஸ்ஸங் கேனசிதே³வ பஹரித்வா நிவத்தேஹீ’’தி ஆஹ. ஸோ ஏகங் பாஸாணங் க³ஹெத்வா கி²பி, பாஸாணோ அஸ்ஸஸ்ஸ பாதே³ பஹரித்வா ஏரண்ட³த³ண்ட³கங் விய பி⁴ந்தி³. அத² நங் அஸ்ஸகோ³பகோ ‘‘தயா மே அஸ்ஸஸ்ஸ பாதோ³ பி⁴ன்னோ, அயங் தே ராஜதூ³தோ’’தி வத்வா க³ண்ஹி.

    Athekasmiṃ gāmadvāre eko assagopako assaṃ nivattetuṃ na sakkoti, assopi tesaṃ santikena gacchati. Assagopako gāmaṇicandaṃ disvā ‘‘mātula gāmaṇicanda, etaṃ tāva assaṃ kenacideva paharitvā nivattehī’’ti āha. So ekaṃ pāsāṇaṃ gahetvā khipi, pāsāṇo assassa pāde paharitvā eraṇḍadaṇḍakaṃ viya bhindi. Atha naṃ assagopako ‘‘tayā me assassa pādo bhinno, ayaṃ te rājadūto’’ti vatvā gaṇhi.

    ஸோ தீஹி ஜனேஹி நீயமானோ சிந்தேஸி – ‘‘இமே மங் ரஞ்ஞோ த³ஸ்ஸெஸ்ஸந்தி, அஹங் கோ³ணமூலம்பி தா³துங் ந ஸக்கோமி, பகே³வ க³ப்³ப⁴பாதனத³ண்ட³ங், அஸ்ஸமூலங் பன குதோ லபி⁴ஸ்ஸாமி, மதங் மே ஸெய்யோ’’தி. ஸோ க³ச்ச²ந்தோ அந்தராமக்³கே³ அடவியங் மக்³க³ஸமீபேயேவ ஏகங் ஏகதோ பபாதங் பப்³ப³தங் அத்³த³ஸ, தஸ்ஸ சா²யாய த்³வே பிதாபுத்தா நளகாரா ஏகதோ கிலஞ்ஜங் சினந்தி. கா³மணிசந்தோ³ ‘‘போ⁴, ஸரீரகிச்சங் காதுகாமொம்ஹி, தோ²கங் இதே⁴வ ஹோத², யாவ ஆக³ச்சா²மீ’’தி வத்வா பப்³ப³தங் அபி⁴ருஹித்வா பபாதபஸ்ஸே பதமானோ பிதுனளகாரஸ்ஸ பிட்டி²யங் பதி, நளகாரோ ஏகப்பஹாரேனேவ ஜீவிதக்க²யங் பாபுணி. கா³மணி உட்டா²ய அட்டா²ஸி. நளகாரபுத்தோ ‘‘த்வங் மே பிதுகா⁴தகசோரோ, அயங் தே ராஜதூ³தோ’’தி வத்வா தங் ஹத்தே² க³ஹெத்வா கு³ம்ப³தோ நிக்க²மி , ‘‘கிங் ஏத’’ந்தி ச வுத்தே ‘‘பிதுகா⁴தகசோரோ மே’’தி ஆஹ. ததோ பட்டா²ய கா³மணிங் மஜ்ஜே² கத்வா சத்தாரோ ஜனா பரிவாரெத்வா நயிங்ஸு.

    So tīhi janehi nīyamāno cintesi – ‘‘ime maṃ rañño dassessanti, ahaṃ goṇamūlampi dātuṃ na sakkomi, pageva gabbhapātanadaṇḍaṃ, assamūlaṃ pana kuto labhissāmi, mataṃ me seyyo’’ti. So gacchanto antarāmagge aṭaviyaṃ maggasamīpeyeva ekaṃ ekato papātaṃ pabbataṃ addasa, tassa chāyāya dve pitāputtā naḷakārā ekato kilañjaṃ cinanti. Gāmaṇicando ‘‘bho, sarīrakiccaṃ kātukāmomhi, thokaṃ idheva hotha, yāva āgacchāmī’’ti vatvā pabbataṃ abhiruhitvā papātapasse patamāno pitunaḷakārassa piṭṭhiyaṃ pati, naḷakāro ekappahāreneva jīvitakkhayaṃ pāpuṇi. Gāmaṇi uṭṭhāya aṭṭhāsi. Naḷakāraputto ‘‘tvaṃ me pitughātakacoro, ayaṃ te rājadūto’’ti vatvā taṃ hatthe gahetvā gumbato nikkhami , ‘‘kiṃ eta’’nti ca vutte ‘‘pitughātakacoro me’’ti āha. Tato paṭṭhāya gāmaṇiṃ majjhe katvā cattāro janā parivāretvā nayiṃsu.

    அதா²பரஸ்மிங் கா³மத்³வாரே ஏகோ கா³மபோ⁴ஜகோ கா³மணிசந்த³ங் தி³ஸ்வா ‘‘மாதுல கா³மணிசந்த³, கஹங் க³ச்ச²ஸீ’’தி வத்வா ‘‘ராஜானங் பஸ்ஸிது’’ந்தி வுத்தே ‘‘அத்³தா⁴ த்வங் ராஜானங் பஸ்ஸிஸ்ஸஸி, அஹங் ரஞ்ஞோ ஸாஸனங் தா³துகாமோ, ஹரிஸ்ஸஸீ’’தி ஆஹ. ‘‘ஆம, ஹரிஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘அஹங் பகதியா அபி⁴ரூபோ த⁴னவா யஸஸம்பன்னோ அரோகோ³, இதா³னி பனம்ஹி து³க்³க³தோ சேவ பண்டு³ரோகீ³ ச, தத்த² கிங் காரணந்தி ராஜானங் புச்ச², ராஜா கிர பண்டி³தோ, ஸோ தே கதெ²ஸ்ஸதி, தஸ்ஸ ஸாஸனங் புன மய்ஹங் கதெ²ய்யாஸீ’’தி. ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி².

    Athāparasmiṃ gāmadvāre eko gāmabhojako gāmaṇicandaṃ disvā ‘‘mātula gāmaṇicanda, kahaṃ gacchasī’’ti vatvā ‘‘rājānaṃ passitu’’nti vutte ‘‘addhā tvaṃ rājānaṃ passissasi, ahaṃ rañño sāsanaṃ dātukāmo, harissasī’’ti āha. ‘‘Āma, harissāmī’’ti. ‘‘Ahaṃ pakatiyā abhirūpo dhanavā yasasampanno arogo, idāni panamhi duggato ceva paṇḍurogī ca, tattha kiṃ kāraṇanti rājānaṃ puccha, rājā kira paṇḍito, so te kathessati, tassa sāsanaṃ puna mayhaṃ katheyyāsī’’ti. So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchi.

    அத² நங் புரதோ அஞ்ஞதரஸ்மிங் கா³மத்³வாரே ஏகா க³ணிகா தி³ஸ்வா ‘‘மாதுல கா³மணிசந்த³, கஹங் க³ச்ச²ஸீ’’தி வத்வா ‘‘ராஜானங் பஸ்ஸிது’’ந்தி வுத்தே ‘‘ராஜா கிர பண்டி³தோ, மம ஸாஸனங் ஹரா’’தி வத்வா ஏவமாஹ – ‘‘புப்³பே³ அஹங் ப³ஹுங் ப⁴திங் லபா⁴மி, இதா³னி பன தம்பு³லமத்தம்பி ந லபா⁴மி, கோசி மே ஸந்திகங் ஆக³தோ நாம நத்தி², தத்த² கிங் காரணந்தி ராஜானங் புச்சி²த்வா பச்சாக³ந்த்வா மய்ஹங் கதெ²ய்யாஸீ’’தி.

    Atha naṃ purato aññatarasmiṃ gāmadvāre ekā gaṇikā disvā ‘‘mātula gāmaṇicanda, kahaṃ gacchasī’’ti vatvā ‘‘rājānaṃ passitu’’nti vutte ‘‘rājā kira paṇḍito, mama sāsanaṃ harā’’ti vatvā evamāha – ‘‘pubbe ahaṃ bahuṃ bhatiṃ labhāmi, idāni pana tambulamattampi na labhāmi, koci me santikaṃ āgato nāma natthi, tattha kiṃ kāraṇanti rājānaṃ pucchitvā paccāgantvā mayhaṃ katheyyāsī’’ti.

    அத² நங் புரதோ அஞ்ஞதரஸ்மிங் கா³மத்³வாரே ஏகா தருணித்தீ² தி³ஸ்வா ததே²வ புச்சி²த்வா ‘‘அஹங் நேவ ஸாமிகஸ்ஸ கே³ஹே வஸிதுங் ஸக்கோமி, ந குலகே³ஹே, தத்த² கிங் காரணந்தி ராஜானங் புச்சி²த்வா பச்சாக³ந்த்வா மய்ஹங் கதெ²ய்யாஸீ’’தி ஆஹ.

    Atha naṃ purato aññatarasmiṃ gāmadvāre ekā taruṇitthī disvā tatheva pucchitvā ‘‘ahaṃ neva sāmikassa gehe vasituṃ sakkomi, na kulagehe, tattha kiṃ kāraṇanti rājānaṃ pucchitvā paccāgantvā mayhaṃ katheyyāsī’’ti āha.

    அத² நங் ததோ பரபா⁴கே³ மஹாமக்³க³ஸமீபே ஏகஸ்மிங் வம்மிகே வஸந்தோ ஸப்போ தி³ஸ்வா ‘‘கா³மணிசந்த³, கஹங் யாஸீ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ராஜானங் பஸ்ஸிது’’ந்தி வுத்தே ‘‘ராஜா கிர பண்டி³தோ, ஸாஸனங் மே ஹரா’’தி வத்வா ‘‘அஹங் கோ³சரத்தா²ய க³மனகாலே சா²தஜ்ஜ²த்தோ மிலாதஸரீரோ வம்மிகதோ நிக்க²மந்தோ ஸரீரேன பி³லங் பூரெத்வா ஸரீரங் கட்³டெ⁴ந்தோ கிச்சே²ன நிக்க²மாமி, கோ³சரங் சரித்வா ஆக³தோ பன ஸுஹிதோ தூ²லஸரீரோ ஹுத்வா பவிஸந்தோ பி³லபஸ்ஸானி அபு²ஸந்தோ ஸஹஸாவ பவிஸாமி, தத்த² கிங் காரணந்தி ராஜானங் புச்சி²த்வா மய்ஹங் கதெ²ய்யாஸீ’’தி ஆஹ.

    Atha naṃ tato parabhāge mahāmaggasamīpe ekasmiṃ vammike vasanto sappo disvā ‘‘gāmaṇicanda, kahaṃ yāsī’’ti pucchitvā ‘‘rājānaṃ passitu’’nti vutte ‘‘rājā kira paṇḍito, sāsanaṃ me harā’’ti vatvā ‘‘ahaṃ gocaratthāya gamanakāle chātajjhatto milātasarīro vammikato nikkhamanto sarīrena bilaṃ pūretvā sarīraṃ kaḍḍhento kicchena nikkhamāmi, gocaraṃ caritvā āgato pana suhito thūlasarīro hutvā pavisanto bilapassāni aphusanto sahasāva pavisāmi, tattha kiṃ kāraṇanti rājānaṃ pucchitvā mayhaṃ katheyyāsī’’ti āha.

    அத² நங் புரதோ ஏகோ மிகோ³ தி³ஸ்வா ததே²வ புச்சி²த்வா ‘‘அஹங் அஞ்ஞத்த² திணங் கா²தி³துங் ந ஸக்கோமி, ஏகஸ்மிங்யேவ ருக்க²மூலே ஸக்கோமி, தத்த² கிங் காரணந்தி ராஜானங் புச்செ²ய்யாஸீ’’தி ஆஹ.

    Atha naṃ purato eko migo disvā tatheva pucchitvā ‘‘ahaṃ aññattha tiṇaṃ khādituṃ na sakkomi, ekasmiṃyeva rukkhamūle sakkomi, tattha kiṃ kāraṇanti rājānaṃ puccheyyāsī’’ti āha.

    அத² நங் ததோ பரபா⁴கே³ ஏகோ தித்திரோ தி³ஸ்வா ததே²வ புச்சி²த்வா ‘‘அஹங் ஏகஸ்மிங்யேவ வம்மிகபாதே³ நிஸீதி³த்வா வஸ்ஸந்தோ மனாபங் கரித்வா வஸ்ஸிதுங் ஸக்கோமி, ஸேஸட்டா²னேஸு நிஸின்னோ ந ஸக்கோமி, தத்த² கிங் காரணந்தி ராஜானங் புச்செ²ய்யாஸீ’’தி ஆஹ.

    Atha naṃ tato parabhāge eko tittiro disvā tatheva pucchitvā ‘‘ahaṃ ekasmiṃyeva vammikapāde nisīditvā vassanto manāpaṃ karitvā vassituṃ sakkomi, sesaṭṭhānesu nisinno na sakkomi, tattha kiṃ kāraṇanti rājānaṃ puccheyyāsī’’ti āha.

    அத² நங் புரதோ ஏகா ருக்க²தே³வதா தி³ஸ்வா ‘‘சந்த³, கஹங் யாஸீ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ரஞ்ஞோ ஸந்திக’’ந்தி வுத்தே ‘‘ராஜா கிர பண்டி³தோ, அஹங் புப்³பே³ ஸக்காரப்பத்தோ அஹோஸிங், இதா³னி பன பல்லவமுட்டி²மத்தம்பி ந லபா⁴மி, தத்த² கிங் காரணந்தி ராஜானங் புச்செ²ய்யாஸீ’’தி ஆஹ.

    Atha naṃ purato ekā rukkhadevatā disvā ‘‘canda, kahaṃ yāsī’’ti pucchitvā ‘‘rañño santika’’nti vutte ‘‘rājā kira paṇḍito, ahaṃ pubbe sakkārappatto ahosiṃ, idāni pana pallavamuṭṭhimattampi na labhāmi, tattha kiṃ kāraṇanti rājānaṃ puccheyyāsī’’ti āha.

    ததோ அபரபா⁴கே³ ஏகோ நாக³ராஜா தங் தி³ஸ்வா ததே²வ புச்சி²த்வா ‘‘ராஜா கிர பண்டி³தோ, புப்³பே³ இமஸ்மிங் ஸரே உத³கங் பஸன்னங் மணிவண்ணங், இதா³னி ஆவிலங் பண்ணகஸேவாலபரியோனத்³த⁴ங், தத்த² கிங் காரணந்தி ராஜானங் புச்செ²ய்யாஸீ’’தி ஆஹ.

    Tato aparabhāge eko nāgarājā taṃ disvā tatheva pucchitvā ‘‘rājā kira paṇḍito, pubbe imasmiṃ sare udakaṃ pasannaṃ maṇivaṇṇaṃ, idāni āvilaṃ paṇṇakasevālapariyonaddhaṃ, tattha kiṃ kāraṇanti rājānaṃ puccheyyāsī’’ti āha.

    அத² நங் புரதோ நக³ரஸ்ஸ ஆஸன்னட்டா²னே ஏகஸ்மிங் ஆராமே வஸந்தா தாபஸா தி³ஸ்வா ததே²வ புச்சி²த்வா ‘‘ராஜா கிர பண்டி³தோ, புப்³பே³ இமஸ்மிங் ஆராமே ப²லாப²லானி மது⁴ரானி அஹேஸுங், இதா³னி நிரோஜானி கஸடானி ஜாதானி, தத்த² கிங் காரணந்தி ராஜானங் புச்செ²ய்யாஸீ’’தி ஆஹங்ஸு.

    Atha naṃ purato nagarassa āsannaṭṭhāne ekasmiṃ ārāme vasantā tāpasā disvā tatheva pucchitvā ‘‘rājā kira paṇḍito, pubbe imasmiṃ ārāme phalāphalāni madhurāni ahesuṃ, idāni nirojāni kasaṭāni jātāni, tattha kiṃ kāraṇanti rājānaṃ puccheyyāsī’’ti āhaṃsu.

    ததோ நங் புரதோ க³ந்த்வா நக³ரத்³வாரஸமீபே ஏகிஸ்ஸங் ஸாலாயங் ப்³ராஹ்மணமாணவகா தி³ஸ்வா ‘‘கஹங், போ⁴ சந்த³, க³ச்ச²ஸீ’’தி வத்வா ‘‘ரஞ்ஞோ ஸந்திக’’ந்தி வுத்தே ‘‘தேன ஹி நோ ஸாஸனங் க³ஹெத்வா க³ச்ச², அம்ஹாகஞ்ஹி புப்³பே³ க³ஹிதக³ஹிதட்டா²னங் பாகடங் அஹோஸி, இதா³னி பன சி²த்³த³க⁴டே உத³கங் விய ந ஸண்டா²தி ந பஞ்ஞாயதி, அந்த⁴காரோ விய ஹோதி, தத்த² கிங் காரணந்தி ராஜானங் புச்செ²ய்யாஸீ’’தி ஆஹங்ஸு.

    Tato naṃ purato gantvā nagaradvārasamīpe ekissaṃ sālāyaṃ brāhmaṇamāṇavakā disvā ‘‘kahaṃ, bho canda, gacchasī’’ti vatvā ‘‘rañño santika’’nti vutte ‘‘tena hi no sāsanaṃ gahetvā gaccha, amhākañhi pubbe gahitagahitaṭṭhānaṃ pākaṭaṃ ahosi, idāni pana chiddaghaṭe udakaṃ viya na saṇṭhāti na paññāyati, andhakāro viya hoti, tattha kiṃ kāraṇanti rājānaṃ puccheyyāsī’’ti āhaṃsu.

    கா³மணிசந்தோ³ இமானி த³ஸ ஸாஸனானி க³ஹெத்வா ரஞ்ஞோ ஸந்திகங் அக³மாஸி. ராஜா வினிச்ச²யட்டா²னே நிஸின்னோ அஹோஸி. கோ³ணஸாமிகோ கா³மணிசந்த³ங் க³ஹெத்வா ராஜானங் உபஸங்கமி. ராஜா கா³மணிசந்த³ங் தி³ஸ்வா ஸஞ்ஜானித்வா ‘‘அயங் அம்ஹாகங் பிது உபட்டா²கோ, அம்ஹே உக்கி²பித்வா பரிஹரி, கஹங் நு கோ² எத்தகங் காலங் வஸீ’’தி சிந்தெத்வா ‘‘அம்போ⁴ கா³மணிசந்த³, கஹங் எத்தகங் காலங் வஸஸி, சிரகாலதோ பட்டா²ய ந பஞ்ஞாயஸி, கேனத்தே²ன ஆக³தோஸீ’’தி ஆஹ. ‘‘ஆம, தே³வ, அம்ஹாகங் தே³வஸ்ஸ ஸக்³க³க³தகாலதோ பட்டா²ய ஜனபத³ங் க³ந்த்வா கஸிகம்மங் கத்வா ஜீவாமி, ததோ மங் அயங் புரிஸோ கோ³ணஅட்³ட³காரணா ராஜதூ³தங் த³ஸ்ஸெத்வா தும்ஹாகங் ஸந்திகங் ஆகட்³டீ⁴’’தி. ‘‘அனாகட்³டி⁴யமானோ நாக³ச்செ²ய்யாஸி’’, ‘‘ஆகட்³டி⁴தபா⁴வோயேவ ஸோப⁴னோ, இதா³னி தங் த³ட்டு²ங் லபா⁴மி, கஹங் ஸோ புரிஸோ’’தி? ‘‘அயங், தே³வா’’தி. ‘‘ஸச்சங் கிர, போ⁴, அம்ஹாகங் சந்த³ஸ்ஸ தூ³தங் த³ஸ்ஸேஸீ’’தி? ‘‘ஸச்சங், தே³வா’’தி. ‘‘கிங் காரணா’’தி? ‘‘அயங் மே தே³வ த்³வே கோ³ணே ந தே³தீ’’தி. ‘‘ஸச்சங் கிர, சந்தா³’’தி. ‘‘தேன ஹி, தே³வ, மய்ஹம்பி வசனங் ஸுணாதா²’’தி ஸப்³ப³ங் பவத்திங் கதே²ஸி. தங் ஸுத்வா ராஜா கோ³ணஸாமிகங் புச்சி² – ‘‘கிங், போ⁴, தவ கே³ஹங் பவிஸந்தே கோ³ணே அத்³த³ஸா’’தி. ‘‘நாத்³த³ஸங், தே³வா’’தி. ‘‘கிங், போ⁴, மங் ‘ஆதா³ஸமுக²ராஜா நாமா’தி கதெ²ந்தானங் ந ஸுதபுப்³ப³ங் தயா, விஸ்ஸத்தோ² கதே²ஹீ’’தி? ‘‘அத்³த³ஸங், தே³வா’’தி. ‘‘போ⁴ சந்த³, கோ³ணானங் அனிய்யாதி³தத்தா கோ³ணா தவ கீ³வா, அயங் பன புரிஸோ தி³ஸ்வாவ ‘ந பஸ்ஸாமீ’தி ஸம்பஜானமுஸாவாத³ங் ப⁴ணி, தஸ்மா த்வஞ்ஞேவ கம்மிகோ ஹுத்வா இமஸ்ஸ ச புரிஸஸ்ஸ பஜாபதியாய சஸ்ஸ அக்கீ²னி உப்பாடெத்வா ஸயங் கோ³ணமூலங் சதுவீஸதி கஹாபணே தே³ஹீ’’தி. ஏவங் வுத்தே கோ³ணஸாமிகங் ப³ஹி கரிங்ஸு. ஸோ ‘‘அக்கீ²ஸு உப்பாடிதேஸு சதுவீஸதிகஹாபணேஹி கிங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி கா³மணிசந்த³ஸ்ஸ பாதே³ஸு பதித்வா ‘‘ஸாமி சந்த³, கோ³ணமூலகஹாபணா துய்ஹேவ ஹொந்து, இமே ச க³ண்ஹாஹீ’’தி அஞ்ஞேபி கஹாபணே த³த்வா பலாயி.

    Gāmaṇicando imāni dasa sāsanāni gahetvā rañño santikaṃ agamāsi. Rājā vinicchayaṭṭhāne nisinno ahosi. Goṇasāmiko gāmaṇicandaṃ gahetvā rājānaṃ upasaṅkami. Rājā gāmaṇicandaṃ disvā sañjānitvā ‘‘ayaṃ amhākaṃ pitu upaṭṭhāko, amhe ukkhipitvā parihari, kahaṃ nu kho ettakaṃ kālaṃ vasī’’ti cintetvā ‘‘ambho gāmaṇicanda, kahaṃ ettakaṃ kālaṃ vasasi, cirakālato paṭṭhāya na paññāyasi, kenatthena āgatosī’’ti āha. ‘‘Āma, deva, amhākaṃ devassa saggagatakālato paṭṭhāya janapadaṃ gantvā kasikammaṃ katvā jīvāmi, tato maṃ ayaṃ puriso goṇaaḍḍakāraṇā rājadūtaṃ dassetvā tumhākaṃ santikaṃ ākaḍḍhī’’ti. ‘‘Anākaḍḍhiyamāno nāgaccheyyāsi’’, ‘‘ākaḍḍhitabhāvoyeva sobhano, idāni taṃ daṭṭhuṃ labhāmi, kahaṃ so puriso’’ti? ‘‘Ayaṃ, devā’’ti. ‘‘Saccaṃ kira, bho, amhākaṃ candassa dūtaṃ dassesī’’ti? ‘‘Saccaṃ, devā’’ti. ‘‘Kiṃ kāraṇā’’ti? ‘‘Ayaṃ me deva dve goṇe na detī’’ti. ‘‘Saccaṃ kira, candā’’ti. ‘‘Tena hi, deva, mayhampi vacanaṃ suṇāthā’’ti sabbaṃ pavattiṃ kathesi. Taṃ sutvā rājā goṇasāmikaṃ pucchi – ‘‘kiṃ, bho, tava gehaṃ pavisante goṇe addasā’’ti. ‘‘Nāddasaṃ, devā’’ti. ‘‘Kiṃ, bho, maṃ ‘ādāsamukharājā nāmā’ti kathentānaṃ na sutapubbaṃ tayā, vissattho kathehī’’ti? ‘‘Addasaṃ, devā’’ti. ‘‘Bho canda, goṇānaṃ aniyyāditattā goṇā tava gīvā, ayaṃ pana puriso disvāva ‘na passāmī’ti sampajānamusāvādaṃ bhaṇi, tasmā tvaññeva kammiko hutvā imassa ca purisassa pajāpatiyāya cassa akkhīni uppāṭetvā sayaṃ goṇamūlaṃ catuvīsati kahāpaṇe dehī’’ti. Evaṃ vutte goṇasāmikaṃ bahi kariṃsu. So ‘‘akkhīsu uppāṭitesu catuvīsatikahāpaṇehi kiṃ karissāmī’’ti gāmaṇicandassa pādesu patitvā ‘‘sāmi canda, goṇamūlakahāpaṇā tuyheva hontu, ime ca gaṇhāhī’’ti aññepi kahāpaṇe datvā palāyi.

    ததோ து³தியோ ஆஹ – ‘‘அயங், தே³வ, மம பஜாபதிங் பஹரித்வா க³ப்³ப⁴ங் பாதேஸீ’’தி. ‘‘ஸச்சங் சந்தா³’’தி? ‘‘ஸுணோஹி மஹாராஜா’’தி சந்தோ³ ஸப்³ப³ங் வித்தா²ரெத்வா கதே²ஸி. அத² நங் ராஜா ‘‘கிங் பன த்வங் ஏதஸ்ஸ பஜாபதிங் பஹரித்வா க³ப்³ப⁴ங் பாதேஸீ’’தி புச்சி². ‘‘ந பாதேமி, தே³வா’’தி . ‘‘அம்போ⁴ ஸக்கி²ஸ்ஸஸி த்வங் இமினா க³ப்³ப⁴ஸ்ஸ பாதிதபா⁴வங் ஸாதே⁴து’’ந்தி? ‘‘ந ஸக்கோமி, தே³வா’’தி. ‘‘இதா³னி கிங் கரோஸீ’’தி? ‘‘தே³வ, புத்தங் மே லத்³து⁴ங் வட்டதீ’’தி. ‘‘தேன ஹி, அம்போ⁴ சந்த³, த்வங் ஏதஸ்ஸ பஜாபதிங் தவ கே³ஹே கரித்வா யதா³ புத்தவிஜாதா ஹோதி, ததா³ நங் நெத்வா ஏதஸ்ஸேவ தே³ஹீ’’தி. ஸோபி கா³மணிசந்த³ஸ்ஸ பாதே³ஸு பதித்வா ‘‘மா மே, ஸாமி, கே³ஹங், பி⁴ந்தீ³’’தி கஹாபணே த³த்வா பலாயி.

    Tato dutiyo āha – ‘‘ayaṃ, deva, mama pajāpatiṃ paharitvā gabbhaṃ pātesī’’ti. ‘‘Saccaṃ candā’’ti? ‘‘Suṇohi mahārājā’’ti cando sabbaṃ vitthāretvā kathesi. Atha naṃ rājā ‘‘kiṃ pana tvaṃ etassa pajāpatiṃ paharitvā gabbhaṃ pātesī’’ti pucchi. ‘‘Na pātemi, devā’’ti . ‘‘Ambho sakkhissasi tvaṃ iminā gabbhassa pātitabhāvaṃ sādhetu’’nti? ‘‘Na sakkomi, devā’’ti. ‘‘Idāni kiṃ karosī’’ti? ‘‘Deva, puttaṃ me laddhuṃ vaṭṭatī’’ti. ‘‘Tena hi, ambho canda, tvaṃ etassa pajāpatiṃ tava gehe karitvā yadā puttavijātā hoti, tadā naṃ netvā etasseva dehī’’ti. Sopi gāmaṇicandassa pādesu patitvā ‘‘mā me, sāmi, gehaṃ, bhindī’’ti kahāpaṇe datvā palāyi.

    அத² ததியோ ஆக³ந்த்வா ‘‘இமினா மே, தே³வ, பஹரித்வா அஸ்ஸஸ்ஸ பாதோ³ பி⁴ன்னோ’’தி ஆஹ. ‘‘ஸச்சங் சந்தா³’’தி. ‘‘ஸுணோஹி, மஹாராஜா’’தி சந்தோ³ தங் பவத்திங் வித்தா²ரேன கதே²ஸி. தங் ஸுத்வா ராஜா அஸ்ஸகோ³பகங் ஆஹ – ‘‘ஸச்சங் கிர த்வங் ‘அஸ்ஸங் பஹரித்வா நிவத்தேஹீ’தி கதே²ஸீ’’தி. ‘‘ந கதே²மி, தே³வா’’தி. ஸோ புனவாரே புச்சி²தோ ‘‘ஆம, கதே²மீ’’தி ஆஹ. ராஜா சந்த³ங் ஆமந்தெத்வா ‘‘அம்போ⁴ சந்த³, அயங் கதெ²த்வாவ ‘ந கதே²மீ’தி முஸாவாத³ங் வத³தி, த்வங் ஏதஸ்ஸ ஜிவ்ஹங் சி²ந்தி³த்வா அஸ்ஸமூலங் அம்ஹாகங் ஸந்திகா க³ஹெத்வா ஸஹஸ்ஸங் தே³ஹீ’’தி ஆஹ. அஸ்ஸகோ³பகோ அபரேபி கஹாபணே த³த்வா பலாயி.

    Atha tatiyo āgantvā ‘‘iminā me, deva, paharitvā assassa pādo bhinno’’ti āha. ‘‘Saccaṃ candā’’ti. ‘‘Suṇohi, mahārājā’’ti cando taṃ pavattiṃ vitthārena kathesi. Taṃ sutvā rājā assagopakaṃ āha – ‘‘saccaṃ kira tvaṃ ‘assaṃ paharitvā nivattehī’ti kathesī’’ti. ‘‘Na kathemi, devā’’ti. So punavāre pucchito ‘‘āma, kathemī’’ti āha. Rājā candaṃ āmantetvā ‘‘ambho canda, ayaṃ kathetvāva ‘na kathemī’ti musāvādaṃ vadati, tvaṃ etassa jivhaṃ chinditvā assamūlaṃ amhākaṃ santikā gahetvā sahassaṃ dehī’’ti āha. Assagopako aparepi kahāpaṇe datvā palāyi.

    ததோ நளகாரபுத்தோ ‘‘அயங் மே, தே³வ, பிதுகா⁴தகசோரோ’’தி ஆஹ. ‘‘ஸச்சங் கிர, சந்தா³’’தி. ‘‘ஸுணோஹி, தே³வா’’தி சந்தோ³ தம்பி காரணங் வித்தா²ரெத்வா கதே²ஸி. அத² ராஜா நளகாரங் ஆமந்தெத்வா ‘‘இதா³னி கிங் கரோஸீ’’தி புச்சி². ‘‘தே³வ மே பிதரங் லத்³து⁴ங் வட்டதீ’’தி. ‘‘அம்போ⁴ சந்த³, இமஸ்ஸ கிர பிதரங் லத்³து⁴ங் வட்டதி, மதகங் பன ந ஸக்கா புன ஆனேதுங், த்வங் இமஸ்ஸ மாதரங் ஆனெத்வா தவ கே³ஹே கத்வா ஏதஸ்ஸ பிதா ஹோஹீ’’தி. நளகாரபுத்தோ ‘‘மா மே, ஸாமி, மதஸ்ஸ பிது கே³ஹங் பி⁴ந்தீ³’’தி கா³மணிசந்த³ஸ்ஸ கஹாபணே த³த்வா பலாயி.

    Tato naḷakāraputto ‘‘ayaṃ me, deva, pitughātakacoro’’ti āha. ‘‘Saccaṃ kira, candā’’ti. ‘‘Suṇohi, devā’’ti cando tampi kāraṇaṃ vitthāretvā kathesi. Atha rājā naḷakāraṃ āmantetvā ‘‘idāni kiṃ karosī’’ti pucchi. ‘‘Deva me pitaraṃ laddhuṃ vaṭṭatī’’ti. ‘‘Ambho canda, imassa kira pitaraṃ laddhuṃ vaṭṭati, matakaṃ pana na sakkā puna ānetuṃ, tvaṃ imassa mātaraṃ ānetvā tava gehe katvā etassa pitā hohī’’ti. Naḷakāraputto ‘‘mā me, sāmi, matassa pitu gehaṃ bhindī’’ti gāmaṇicandassa kahāpaṇe datvā palāyi.

    கா³மணிசந்தோ³ அட்³டே³ ஜயங் பத்வா துட்ட²சித்தோ ராஜானங் ஆஹ – ‘‘அத்தி², தே³வ, தும்ஹாகங் கேஹிசி ஸாஸனங் பஹிதங், தங் வோ கதே²மீ’’தி. ‘‘கதே²ஹி, சந்தா³’’தி. சந்தோ³ ப்³ராஹ்மணமாணவகானங் ஸாஸனங் ஆதி³ங் கத்வா படிலோமக்கமேன ஏகேகங் கத²ங் கதே²ஸி. ராஜா படிபாடியா விஸ்ஸஜ்ஜேஸி.

    Gāmaṇicando aḍḍe jayaṃ patvā tuṭṭhacitto rājānaṃ āha – ‘‘atthi, deva, tumhākaṃ kehici sāsanaṃ pahitaṃ, taṃ vo kathemī’’ti. ‘‘Kathehi, candā’’ti. Cando brāhmaṇamāṇavakānaṃ sāsanaṃ ādiṃ katvā paṭilomakkamena ekekaṃ kathaṃ kathesi. Rājā paṭipāṭiyā vissajjesi.
