Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā |
கா³மஸீமாதி³கதா²
Gāmasīmādikathā
147. ஏவங் ப³த்³த⁴ஸீமாவஸேன ஸமானஸங்வாஸஞ்ச ஏகூபோஸத²பா⁴வஞ்ச த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி அப³த்³த⁴ஸீமேஸுபி ஓகாஸேஸு தங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘அஸம்மதாய, பி⁴க்க²வே, ஸீமாய அட்ட²பிதாயா’’திஆதி³மாஹ. தத்த² அட்ட²பிதாயாதி அபரிச்சி²ன்னாய. கா³மக்³க³ஹணேன செத்த² நக³ரம்பி க³ஹிதமேவ ஹோதி. தத்த² யத்தகே பதே³ஸே தஸ்ஸ கா³மஸ்ஸ போ⁴ஜகா ப³லிங் லப⁴ந்தி, ஸோ பதே³ஸோ அப்போ வா ஹோது மஹந்தோ வா, கா³மஸீமாத்வேவ ஸங்க்²யங் க³ச்ச²தி. நக³ரனிக³மஸீமாஸுபி ஏஸேவ நயோ. யம்பி ஏகஸ்மிங்யேவ கா³மகெ²த்தே ஏகங் பதே³ஸங் ‘‘அயங் விஸுங் கா³மோ ஹோதூ’’தி பரிச்சி²ந்தி³த்வா ராஜா கஸ்ஸசி தே³தி, ஸோபி விஸுங்கா³மஸீமா ஹோதியேவ. தஸ்மா ஸா ச இதரா ச பகதிகா³மனக³ரனிக³மஸீமா ப³த்³த⁴ஸீமாஸதி³ஸாயேவ ஹொந்தி, கேவலங் பன திசீவரவிப்பவாஸபரிஹாரங் ந லப⁴ந்தி.
147. Evaṃ baddhasīmāvasena samānasaṃvāsañca ekūposathabhāvañca dassetvā idāni abaddhasīmesupi okāsesu taṃ dassento ‘‘asammatāya, bhikkhave, sīmāya aṭṭhapitāyā’’tiādimāha. Tattha aṭṭhapitāyāti aparicchinnāya. Gāmaggahaṇena cettha nagarampi gahitameva hoti. Tattha yattake padese tassa gāmassa bhojakā baliṃ labhanti, so padeso appo vā hotu mahanto vā, gāmasīmātveva saṅkhyaṃ gacchati. Nagaranigamasīmāsupi eseva nayo. Yampi ekasmiṃyeva gāmakhette ekaṃ padesaṃ ‘‘ayaṃ visuṃ gāmo hotū’’ti paricchinditvā rājā kassaci deti, sopi visuṃgāmasīmā hotiyeva. Tasmā sā ca itarā ca pakatigāmanagaranigamasīmā baddhasīmāsadisāyeva honti, kevalaṃ pana ticīvaravippavāsaparihāraṃ na labhanti.
ஏவங் கா³மந்தவாஸீனங் ஸீமாபரிச்சே²த³ங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி ஆரஞ்ஞகானங் ஸீமாபரிச்சே²த³ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘அகா³மகே சே’’திஆதி³மாஹ. தத்த² அகா³மகே சேதி கா³மனிக³மனக³ரஸீமாஹி அபரிச்சி²ன்னே அடவிப்பதே³ஸே. அத² வா அகா³மகே சேதி விஜ்ஜா²டவிஸதி³ஸே அரஞ்ஞே பி⁴க்கு² வஸதி, அத²ஸ்ஸ டி²தோகாஸதோ ஸமந்தா ஸத்தப்³ப⁴ந்தரா ஸமானஸங்வாஸகஸீமாதி அத்தோ². அயங் ஸீமா திசீவரவிப்பவாஸபரிஹாரம்பி லப⁴தி. தத்த² ஏகங் அப்³ப⁴ந்தரங் அட்ட²வீஸதி ஹத்த²ப்பமாணங் ஹோதி. மஜ்ஜே² டி²தஸ்ஸ ஸமந்தா ஸத்தப்³ப⁴ந்தரா வினிப்³பே³தே⁴ன சுத்³த³ஸ ஹொந்தி. ஸசே த்³வே ஸங்கா⁴ விஸுங் வினயகம்மானி கரொந்தி, த்³வின்னங் ஸத்தப்³ப⁴ந்தரானங் அந்தரே அஞ்ஞங் ஏகங் ஸத்தப்³ப⁴ந்தரங் உபசாரத்தா²ய ட²பேதப்³ப³ங். ஸேஸா ஸத்தப்³ப⁴ந்தரஸீமகதா² மஹாவிப⁴ங்கே³ உதோ³ஸிதஸிக்கா²பத³வண்ணனாயங் வுத்தனயேன க³ஹேதப்³பா³.
Evaṃ gāmantavāsīnaṃ sīmāparicchedaṃ dassetvā idāni āraññakānaṃ sīmāparicchedaṃ dassento ‘‘agāmake ce’’tiādimāha. Tattha agāmake ceti gāmanigamanagarasīmāhi aparicchinne aṭavippadese. Atha vā agāmake ceti vijjhāṭavisadise araññe bhikkhu vasati, athassa ṭhitokāsato samantā sattabbhantarā samānasaṃvāsakasīmāti attho. Ayaṃ sīmā ticīvaravippavāsaparihārampi labhati. Tattha ekaṃ abbhantaraṃ aṭṭhavīsati hatthappamāṇaṃ hoti. Majjhe ṭhitassa samantā sattabbhantarā vinibbedhena cuddasa honti. Sace dve saṅghā visuṃ vinayakammāni karonti, dvinnaṃ sattabbhantarānaṃ antare aññaṃ ekaṃ sattabbhantaraṃ upacāratthāya ṭhapetabbaṃ. Sesā sattabbhantarasīmakathā mahāvibhaṅge udositasikkhāpadavaṇṇanāyaṃ vuttanayena gahetabbā.
ஸப்³பா³ பி⁴க்க²வே நதீ³ அஸீமாதி யா காசி நதீ³லக்க²ணப்பத்தா நதீ³ நிமித்தானி கித்தெத்வா ‘‘ஏதங் ப³த்³த⁴ஸீமங் கரோமா’’தி கதாபி அஸீமாவ ஹோதி, ஸா பன அத்தனோ ஸபா⁴வேனேவ ப³த்³த⁴ஸீமாஸதி³ஸா, ஸப்³ப³மெத்த² ஸங்க⁴கம்மங் காதுங் வட்டதி. ஸமுத்³த³ஜாதஸ்ஸரேஸுபி ஏஸேவ நயோ. எத்த² ச ஜாதஸ்ஸரோ நாம யேன கேனசி க²ணித்வா அகதோ ஸயங்ஜாதஸொப்³போ⁴ ஸமந்ததோ ஆக³தேன உத³கேன பூரிதோ திட்ட²தி.
Sabbā bhikkhave nadī asīmāti yā kāci nadīlakkhaṇappattā nadī nimittāni kittetvā ‘‘etaṃ baddhasīmaṃ karomā’’ti katāpi asīmāva hoti, sā pana attano sabhāveneva baddhasīmāsadisā, sabbamettha saṅghakammaṃ kātuṃ vaṭṭati. Samuddajātassaresupi eseva nayo. Ettha ca jātassaro nāma yena kenaci khaṇitvā akato sayaṃjātasobbho samantato āgatena udakena pūrito tiṭṭhati.
ஏவங் நதீ³ஸமுத்³த³ஜாதஸ்ஸரானங் ப³த்³த⁴ஸீமாபா⁴வங் படிக்கி²பித்வா புன தத்த² அப³த்³த⁴ஸீமாபஅச்சே²த³ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘நதி³யா வா பி⁴க்க²வே’’திஆதி³மாஹ. தத்த² யங் மஜ்ஜி²மஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ ஸமந்தா உத³குக்கே²பாதி யங் டா²னங் மஜ்ஜி²மஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ ஸமந்ததோ உத³குக்கே²பேன பரிச்சி²ன்னங். கத²ங் பன உத³கங் உக்கி²பிதப்³ப³ங்? யதா² அக்க²து⁴த்தா தா³ருகு³ளங் கி²பந்தி, ஏவங் உத³கங் வா வாலிகங் வா ஹத்தே²ன க³ஹெத்வா தா²மமஜ்ஜி²மேன புரிஸேன ஸப்³ப³தா²மேன கி²பிதப்³ப³ங். யத்த² ஏவங் கி²த்தங் உத³கங் வா வாலிகா வா பததி, அயமேகோ உத³குக்கே²போ. தஸ்ஸ அந்தோ ஹத்த²பாஸங் விஜஹித்வா டி²தோ கம்மங் கோபேதி. யாவ பரிஸா வட்³ட⁴தி, தாவ ஸீமாபி வட்³ட⁴தி. பரிஸபரியந்ததோ உத³குக்கே²போயேவ பமாணங். ஜாதஸ்ஸரஸமுத்³தே³ஸுபி ஏஸேவ நயோ.
Evaṃ nadīsamuddajātassarānaṃ baddhasīmābhāvaṃ paṭikkhipitvā puna tattha abaddhasīmāpaacchedaṃ dassento ‘‘nadiyā vā bhikkhave’’tiādimāha. Tattha yaṃ majjhimassa purisassa samantā udakukkhepāti yaṃ ṭhānaṃ majjhimassa purisassa samantato udakukkhepena paricchinnaṃ. Kathaṃ pana udakaṃ ukkhipitabbaṃ? Yathā akkhadhuttā dāruguḷaṃ khipanti, evaṃ udakaṃ vā vālikaṃ vā hatthena gahetvā thāmamajjhimena purisena sabbathāmena khipitabbaṃ. Yattha evaṃ khittaṃ udakaṃ vā vālikā vā patati, ayameko udakukkhepo. Tassa anto hatthapāsaṃ vijahitvā ṭhito kammaṃ kopeti. Yāva parisā vaḍḍhati, tāva sīmāpi vaḍḍhati. Parisapariyantato udakukkhepoyeva pamāṇaṃ. Jātassarasamuddesupi eseva nayo.
எத்த² ச ஸசே நதீ³ நாதிதீ³கா⁴ ஹோதி, பப⁴வதோ பட்டா²ய யாவ முக²த்³வாரா ஸப்³ப³த்த² ஸங்கோ⁴ நிஸீத³தி, உத³குக்கே²பஸீமாகம்மங் நத்தி², ஸகலாபி நதீ³ ஏதேஸங்யேவ பி⁴க்கூ²னங் பஹோதி. யங் பன மஹாஸுமத்தே²ரேன வுத்தங் ‘‘யோஜனங் பவத்தமானாயேவ நதீ³, தத்ராபி உபரி அத்³த⁴யோஜனங் பஹாய ஹெட்டா² அத்³த⁴யோஜனே கம்மங் காதுங் வட்டதீ’’தி, தங் மஹாபது³மத்தே²ரேனேவ படிக்கி²த்தங். ப⁴க³வதா ஹி ‘‘திமண்ட³லங் படிச்சா²தெ³த்வா யத்த² கத்த²சி உத்தரந்தியா பி⁴க்கு²னியா அந்தரவாஸகோ தேமியதீ’’தி இத³ங் நதி³யா பமாணங் வுத்தங், ந யோஜனங் வா அத்³த⁴யோஜனங் வா. தஸ்மா யா இமஸ்ஸ ஸுத்தஸ்ஸ வஸேன புப்³பே³ வுத்தலக்க²ணா நதீ³, தஸ்ஸா பப⁴வதோ பட்டா²ய ஸங்க⁴கம்மங் காதுங் வட்டதீதி. ஸசே பனெத்த² ப³ஹூ பி⁴க்கூ² விஸுங் விஸுங் கம்மங் கரொந்தி, ஸப்³பே³ஹி அத்தனோ ச அஞ்ஞேஸஞ்ச உத³குக்கே²பபரிச்சே²த³ஸ்ஸ அந்தரா அஞ்ஞோ உத³குக்கே²போ ஸீமந்தரிகத்தா²ய ட²பேதப்³போ³. ததோ அதி⁴கங் வட்டதியேவ, ஊனகங் பன ந வட்டதீதி வுத்தங். ஜாதஸ்ஸரஸமுத்³தே³ஸுபி ஏஸேவ நயோ.
Ettha ca sace nadī nātidīghā hoti, pabhavato paṭṭhāya yāva mukhadvārā sabbattha saṅgho nisīdati, udakukkhepasīmākammaṃ natthi, sakalāpi nadī etesaṃyeva bhikkhūnaṃ pahoti. Yaṃ pana mahāsumattherena vuttaṃ ‘‘yojanaṃ pavattamānāyeva nadī, tatrāpi upari addhayojanaṃ pahāya heṭṭhā addhayojane kammaṃ kātuṃ vaṭṭatī’’ti, taṃ mahāpadumatthereneva paṭikkhittaṃ. Bhagavatā hi ‘‘timaṇḍalaṃ paṭicchādetvā yattha katthaci uttarantiyā bhikkhuniyā antaravāsako temiyatī’’ti idaṃ nadiyā pamāṇaṃ vuttaṃ, na yojanaṃ vā addhayojanaṃ vā. Tasmā yā imassa suttassa vasena pubbe vuttalakkhaṇā nadī, tassā pabhavato paṭṭhāya saṅghakammaṃ kātuṃ vaṭṭatīti. Sace panettha bahū bhikkhū visuṃ visuṃ kammaṃ karonti, sabbehi attano ca aññesañca udakukkhepaparicchedassa antarā añño udakukkhepo sīmantarikatthāya ṭhapetabbo. Tato adhikaṃ vaṭṭatiyeva, ūnakaṃ pana na vaṭṭatīti vuttaṃ. Jātassarasamuddesupi eseva nayo.
நதி³யா பன கம்மங் கரிஸ்ஸாமாதி க³தேஹி ஸசே நதீ³ பரிபுண்ணா ஹோதி ஸமதித்திகா, உத³கஸாடிகங் நிவாஸெத்வாபி அந்தோனதி³யங்யேவ கம்மங் காதப்³ப³ங். ஸசே ந ஸக்கொந்தி, நாவாயபி ட²த்வா காதப்³ப³ங். க³ச்ச²ந்தியா பன நாவாய காதுங் ந வட்டதி. கஸ்மா? உத³குக்கே²பமத்தமேவ ஹி ஸீமா, தங் நாவா ஸீக⁴மேவ அதிக்காமேதி. ஏவங் ஸதி அஞ்ஞிஸ்ஸா ஸீமாய ஞத்தி அஞ்ஞிஸ்ஸா அனுஸாவனா ஹோதி, தஸ்மா நாவங் அரித்தேன வா ட²பெத்வா பாஸாணே வா லம்பி³த்வா அந்தோனதி³யங் ஜாதருக்கே² வா ப³ந்தி⁴த்வா கம்மங் காதப்³ப³ங். அந்தோனதி³யங் ப³த்³த⁴அட்டகேபி அந்தோனதி³யங் ஜாதருக்கே²பி டி²தேஹி காதுங் வட்டதி.
Nadiyā pana kammaṃ karissāmāti gatehi sace nadī paripuṇṇā hoti samatittikā, udakasāṭikaṃ nivāsetvāpi antonadiyaṃyeva kammaṃ kātabbaṃ. Sace na sakkonti, nāvāyapi ṭhatvā kātabbaṃ. Gacchantiyā pana nāvāya kātuṃ na vaṭṭati. Kasmā? Udakukkhepamattameva hi sīmā, taṃ nāvā sīghameva atikkāmeti. Evaṃ sati aññissā sīmāya ñatti aññissā anusāvanā hoti, tasmā nāvaṃ arittena vā ṭhapetvā pāsāṇe vā lambitvā antonadiyaṃ jātarukkhe vā bandhitvā kammaṃ kātabbaṃ. Antonadiyaṃ baddhaaṭṭakepi antonadiyaṃ jātarukkhepi ṭhitehi kātuṃ vaṭṭati.
ஸசே பன ருக்க²ஸ்ஸ ஸாகா² வா ததோ நிக்க²ந்தபாரோஹோ வா ப³ஹினதீ³தீரே விஹாரஸீமாய வா கா³மஸீமாய வா பதிட்டி²தோ, ஸீமங் வா ஸோதெ⁴த்வா ஸாக²ங் வா சி²ந்தி³த்வா கம்மங் காதப்³ப³ங். ப³ஹினதீ³தீரே ஜாதருக்க²ஸ்ஸ அந்தோனதி³யங் பவிட்ட²ஸாகா²ய வா பாரோஹே வா நாவங் ப³ந்தி⁴த்வா கம்மங் காதுங் ந வட்டதி. கரொந்தேஹி ஸீமா வா ஸோதே⁴தப்³பா³, சி²ந்தி³த்வா வாஸ்ஸ ப³ஹிபதிட்டி²தபா⁴வோ நாஸேதப்³போ³. நதீ³தீரே பன கா²ணுகங் கொட்டெத்வா தத்த² ப³த்³த⁴னாவாய ந வட்டதியேவ.
Sace pana rukkhassa sākhā vā tato nikkhantapāroho vā bahinadītīre vihārasīmāya vā gāmasīmāya vā patiṭṭhito, sīmaṃ vā sodhetvā sākhaṃ vā chinditvā kammaṃ kātabbaṃ. Bahinadītīre jātarukkhassa antonadiyaṃ paviṭṭhasākhāya vā pārohe vā nāvaṃ bandhitvā kammaṃ kātuṃ na vaṭṭati. Karontehi sīmā vā sodhetabbā, chinditvā vāssa bahipatiṭṭhitabhāvo nāsetabbo. Nadītīre pana khāṇukaṃ koṭṭetvā tattha baddhanāvāya na vaṭṭatiyeva.
நதி³யங் ஸேதுங் கரொந்தி, ஸசே அந்தோனதி³யங்யேவ ஸேது வா ஸேதுபாதா³ வா, ஸேதும்ஹி டி²தேஹி கம்மங் காதுங் வட்டதி. ஸசே பன ஸேது வா ஸேதுபாதா³ வா ப³ஹிதீரே பதிட்டி²தா, கம்மங் காதுங் ந வட்டதி, ஸீமங் ஸோதெ⁴த்வா காதப்³ப³ங். அத² ஸேதுபாதா³ அந்தோ, ஸேது பன உபி⁴ன்னம்பி தீரானங் உபரிஆகாஸே டி²தோ, வட்டதி. அந்தோனதி³யங் பாஸாணோ வா தீ³பகோ வா ஹோதி, தஸ்ஸ யத்தகங் பதே³ஸங் புப்³பே³ வுத்தப்பகாரே பகதிவஸ்ஸகாலே வஸ்ஸானஸ்ஸ சதூஸு மாஸேஸு உத³கங் ஒத்த²ரதி, ஸோ நதீ³ஸங்க்²யமேவ க³ச்ச²தி. அதிவுட்டி²காலே பன ஓகே⁴ன ஒத்த²டோகாஸோ ந க³ஹேதப்³போ³, ஸோ ஹி கா³மஸீமாஸங்க்²யமேவ க³ச்ச²தி.
Nadiyaṃ setuṃ karonti, sace antonadiyaṃyeva setu vā setupādā vā, setumhi ṭhitehi kammaṃ kātuṃ vaṭṭati. Sace pana setu vā setupādā vā bahitīre patiṭṭhitā, kammaṃ kātuṃ na vaṭṭati, sīmaṃ sodhetvā kātabbaṃ. Atha setupādā anto, setu pana ubhinnampi tīrānaṃ upariākāse ṭhito, vaṭṭati. Antonadiyaṃ pāsāṇo vā dīpako vā hoti, tassa yattakaṃ padesaṃ pubbe vuttappakāre pakativassakāle vassānassa catūsu māsesu udakaṃ ottharati, so nadīsaṅkhyameva gacchati. Ativuṭṭhikāle pana oghena otthaṭokāso na gahetabbo, so hi gāmasīmāsaṅkhyameva gacchati.
நதி³தோ மாதிகங் நீஹரந்தா நதி³யங் ஆவரணங் கரொந்தி, தஞ்சே ஒத்த²ரித்வா வா வினிப்³பி³ஜ்ஜி²த்வா வா உத³கங் க³ச்ச²தி, ஸப்³ப³த்த² பவத்தனட்டா²னே கம்மங் காதுங் வட்டதி. ஸசே பன ஆவரணேன வா கொட்டகப³ந்த⁴னேன வா ஸோதங் பச்சி²ஜ்ஜதி, உத³கங் நப்பவத்ததி, அப்பவத்தனட்டா²னே கம்மங் காதுங் ந வட்டதி. ஆவரணமத்த²கேபி காதுங் ந வட்டதி. ஸசே கோசி ஆவரணப்பதே³ஸோ புப்³பே³ வுத்தபாஸாணதீ³பகப்பதே³ஸோ விய உத³கேன அஜ்ஜொ²த்த²ரியதி, தத்த² வட்டதி. ஸோ ஹி நதீ³ஸங்க்²யமேவ க³ச்ச²தி. நதி³ங் வினாஸெத்வா தளாகங் கரொந்தி, ஹெட்டா² பாளி ப³த்³தா⁴, உத³கங் ஆக³ந்த்வா தளாகங் பூரெத்வா திட்ட²தி, எத்த² கம்மங் காதுங் ந வட்டதி. உபரி பவத்தனட்டா²னே ஹெட்டா² ச ச²ட்³டி³தமோத³கங் நதி³ங் ஒத்த²ரித்வா ஸந்த³னட்டா²னதோ பட்டா²ய வட்டதி. தே³வே அவஸ்ஸந்தே ஹேமந்தகி³ம்ஹேஸு வா ஸுக்க²னதி³யாபி வட்டதி. நதி³தோ நீஹடமாதிகாய ந வட்டதி. ஸசே ஸா காலந்தரேன பி⁴ஜ்ஜித்வா நதீ³ ஹோதி, வட்டதி. காசி நதீ³ காலந்தரேன உப்பதித்வா கா³மனிக³மஸீமங் ஒத்த²ரித்வா பவத்ததி, நதீ³யேவ ஹோதி, கம்மங் காதுங் வட்டதி. ஸசே பன விஹாரஸீமங் ஒத்த²ரதி, விஹாரஸீமாத்வேவ ஸங்க்²யங் க³ச்ச²தி.
Nadito mātikaṃ nīharantā nadiyaṃ āvaraṇaṃ karonti, tañce ottharitvā vā vinibbijjhitvā vā udakaṃ gacchati, sabbattha pavattanaṭṭhāne kammaṃ kātuṃ vaṭṭati. Sace pana āvaraṇena vā koṭṭakabandhanena vā sotaṃ pacchijjati, udakaṃ nappavattati, appavattanaṭṭhāne kammaṃ kātuṃ na vaṭṭati. Āvaraṇamatthakepi kātuṃ na vaṭṭati. Sace koci āvaraṇappadeso pubbe vuttapāsāṇadīpakappadeso viya udakena ajjhotthariyati, tattha vaṭṭati. So hi nadīsaṅkhyameva gacchati. Nadiṃ vināsetvā taḷākaṃ karonti, heṭṭhā pāḷi baddhā, udakaṃ āgantvā taḷākaṃ pūretvā tiṭṭhati, ettha kammaṃ kātuṃ na vaṭṭati. Upari pavattanaṭṭhāne heṭṭhā ca chaḍḍitamodakaṃ nadiṃ ottharitvā sandanaṭṭhānato paṭṭhāya vaṭṭati. Deve avassante hemantagimhesu vā sukkhanadiyāpi vaṭṭati. Nadito nīhaṭamātikāya na vaṭṭati. Sace sā kālantarena bhijjitvā nadī hoti, vaṭṭati. Kāci nadī kālantarena uppatitvā gāmanigamasīmaṃ ottharitvā pavattati, nadīyeva hoti, kammaṃ kātuṃ vaṭṭati. Sace pana vihārasīmaṃ ottharati, vihārasīmātveva saṅkhyaṃ gacchati.
ஸமுத்³தே³பி கம்மங் கரொந்தேஹி யங் பதே³ஸங் உத்³த⁴ங் வட்³ட⁴னஉத³கங் வா பகதிவீசி வா வேகே³ன ஆக³ந்த்வா ஒத்த²ரதி, தத்த² காதுங் ந வட்டதி. யஸ்மிங் பன பதே³ஸே பகதிவீசியோ ஒத்த²ரித்வா ஸண்ட²ஹந்தி, ஸோ உத³கந்ததோ பட்டா²ய அந்தோஸமுத்³தோ³ நாம, தத்த² டி²தேஹி கம்மங் காதப்³ப³ங். ஸசே ஊமிவேகோ³ பா³த⁴தி, நாவாய வா அட்டகே வா ட²த்வா காதப்³ப³ங். தேஸு வினிச்ச²யோ நதி³யங் வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³போ³. ஸமுத்³தே³ பிட்டி²பாஸாணோ ஹோதி, தங் கதா³சி ஊமியோ ஆக³ந்த்வா ஒத்த²ரந்தி , கதா³சி ந ஒத்த²ரந்தி, தத்த² கம்மங் காதுங் ந வட்டதி, ஸோ ஹி கா³மஸீமாஸங்க்²யமேவ க³ச்ச²தி. ஸசே பன வீசீஸு ஆக³தாஸுபி அனாக³தாஸுபி பகதிஉத³கேனேவ ஒத்த²ரியதி, வட்டதி. தீ³பகோ வா பப்³ப³தோ வா ஹோதி, ஸோ சே தூ³ரே ஹோதி மச்ச²ப³ந்தா⁴னங் அக³மனபதே², அரஞ்ஞஸீமாஸங்க்²யமேவ க³ச்ச²தி. தேஸங் க³மனபரியந்தஸ்ஸ ஓரதோ பன கா³மஸீமாஸங்க்²யங் க³ச்ச²தி. தத்த² கா³மஸீமங் அஸோதெ⁴த்வா கம்மங் காதுங் ந வட்டதி. ஸமுத்³தோ³ கா³மஸீமங் வா நிக³மஸீமங் வா ஒத்த²ரித்வா திட்ட²தி, ஸமுத்³தோ³வ ஹோதி, தத்த² கம்மங் காதுங் வட்டதி. ஸசே பன விஹாரஸீமங் ஒத்த²ரதி, விஹாரஸீமாத்வேவ ஸங்க்²யங் க³ச்ச²தி.
Samuddepi kammaṃ karontehi yaṃ padesaṃ uddhaṃ vaḍḍhanaudakaṃ vā pakativīci vā vegena āgantvā ottharati, tattha kātuṃ na vaṭṭati. Yasmiṃ pana padese pakativīciyo ottharitvā saṇṭhahanti, so udakantato paṭṭhāya antosamuddo nāma, tattha ṭhitehi kammaṃ kātabbaṃ. Sace ūmivego bādhati, nāvāya vā aṭṭake vā ṭhatvā kātabbaṃ. Tesu vinicchayo nadiyaṃ vuttanayeneva veditabbo. Samudde piṭṭhipāsāṇo hoti, taṃ kadāci ūmiyo āgantvā ottharanti , kadāci na ottharanti, tattha kammaṃ kātuṃ na vaṭṭati, so hi gāmasīmāsaṅkhyameva gacchati. Sace pana vīcīsu āgatāsupi anāgatāsupi pakatiudakeneva otthariyati, vaṭṭati. Dīpako vā pabbato vā hoti, so ce dūre hoti macchabandhānaṃ agamanapathe, araññasīmāsaṅkhyameva gacchati. Tesaṃ gamanapariyantassa orato pana gāmasīmāsaṅkhyaṃ gacchati. Tattha gāmasīmaṃ asodhetvā kammaṃ kātuṃ na vaṭṭati. Samuddo gāmasīmaṃ vā nigamasīmaṃ vā ottharitvā tiṭṭhati, samuddova hoti, tattha kammaṃ kātuṃ vaṭṭati. Sace pana vihārasīmaṃ ottharati, vihārasīmātveva saṅkhyaṃ gacchati.
ஜாதஸ்ஸரே கம்மங் கரொந்தேஹிபி யத்த² புப்³பே³ வுத்தப்பகாரே வஸ்ஸகாலே வஸ்ஸே பச்சி²ன்னமத்தே பிவிதுங் வா ஹத்த²பாதே³ வா தோ⁴விதுங் உத³கங் ந ஹோதி, ஸுக்க²தி, அயங் ந ஜாதஸ்ஸரோ, கா³மகெ²த்தஸங்க்²யமேவ க³ச்ச²தி, தத்த² கம்மங் ந காதப்³ப³ங். யத்த² பன வுத்தப்பகாரே வஸ்ஸகாலே உத³கங் ஸந்திட்ட²தி, அயமேவ ஜாதஸ்ஸரோ. தஸ்ஸ யத்தகே பதே³ஸே வஸ்ஸானங் சாதுமாஸே உத³கங் திட்ட²தி, தத்த² கம்மங் காதுங் வட்டதி. ஸசே க³ம்பீ⁴ரங் உத³கங், அட்டகங் ப³ந்தி⁴த்வா தத்த² டி²தேஹிபி ஜாதஸ்ஸரஸ்ஸ அந்தோ ஜாதருக்க²ம்ஹி ப³த்³த⁴அட்டகேபி காதுங் வட்டதி. பிட்டி²பாஸாணதீ³பகேஸு பனெத்த² நதி³யங் வுத்தஸதி³ஸோவ வினிச்ச²யோ. ஸமவஸ்ஸதே³வகாலே பஹோனகஜாதஸ்ஸரோ பன ஸசேபி து³ப்³பு³ட்டி²காலே வா கி³ம்ஹஹேமந்தேஸு வா ஸுக்க²தி, நிருத³கோ ஹோதி, தத்த² ஸங்க⁴கம்மங் காதுங் வட்டதி. யங் அந்த⁴கட்ட²கதா²யங் வுத்தங் ‘‘ஸப்³போ³ ஜாதஸ்ஸரோ ஸுக்கோ² அனோத³கோ , கா³மகெ²த்தங்யேவ ப⁴ஜதீ’’தி, தங் ந க³ஹேதப்³ப³ங். ஸசே பனெத்த² உத³கத்தா²ய ஆவாடங் வா பொக்க²ரணீஆதீ³னி வா க²ணந்தி, தங் டா²னங் அஜாதஸ்ஸரோ ஹோதி, கா³மஸீமாஸங்க்²யங் க³ச்ச²தி. லாபு³திபுஸகாதி³வப்பே கதேபி ஏஸேவ நயோ.
Jātassare kammaṃ karontehipi yattha pubbe vuttappakāre vassakāle vasse pacchinnamatte pivituṃ vā hatthapāde vā dhovituṃ udakaṃ na hoti, sukkhati, ayaṃ na jātassaro, gāmakhettasaṅkhyameva gacchati, tattha kammaṃ na kātabbaṃ. Yattha pana vuttappakāre vassakāle udakaṃ santiṭṭhati, ayameva jātassaro. Tassa yattake padese vassānaṃ cātumāse udakaṃ tiṭṭhati, tattha kammaṃ kātuṃ vaṭṭati. Sace gambhīraṃ udakaṃ, aṭṭakaṃ bandhitvā tattha ṭhitehipi jātassarassa anto jātarukkhamhi baddhaaṭṭakepi kātuṃ vaṭṭati. Piṭṭhipāsāṇadīpakesu panettha nadiyaṃ vuttasadisova vinicchayo. Samavassadevakāle pahonakajātassaro pana sacepi dubbuṭṭhikāle vā gimhahemantesu vā sukkhati, nirudako hoti, tattha saṅghakammaṃ kātuṃ vaṭṭati. Yaṃ andhakaṭṭhakathāyaṃ vuttaṃ ‘‘sabbo jātassaro sukkho anodako , gāmakhettaṃyeva bhajatī’’ti, taṃ na gahetabbaṃ. Sace panettha udakatthāya āvāṭaṃ vā pokkharaṇīādīni vā khaṇanti, taṃ ṭhānaṃ ajātassaro hoti, gāmasīmāsaṅkhyaṃ gacchati. Lābutipusakādivappe katepi eseva nayo.
ஸசே பன தங் பூரெத்வா த²லங் வா கரொந்தி, ஏகஸ்மிங் தி³ஸாபா⁴கே³ பாளிங் ப³ந்தி⁴த்வா ஸப்³ப³மேவ தங் மஹாதளாகங் வா கரொந்தி, ஸப்³போ³பி அஜாதஸ்ஸரோ ஹோதி, கா³மஸீமாஸங்க்²யமேவ க³ச்ச²தி. லோணீபி ஜாதஸ்ஸரஸங்க்²யமேவ க³ச்ச²தி. வஸ்ஸிகே சத்தாரோ மாஸே உத³கட்டா²னோகாஸே கம்மங் காதுங் வட்டதீதி.
Sace pana taṃ pūretvā thalaṃ vā karonti, ekasmiṃ disābhāge pāḷiṃ bandhitvā sabbameva taṃ mahātaḷākaṃ vā karonti, sabbopi ajātassaro hoti, gāmasīmāsaṅkhyameva gacchati. Loṇīpi jātassarasaṅkhyameva gacchati. Vassike cattāro māse udakaṭṭhānokāse kammaṃ kātuṃ vaṭṭatīti.
148. ஸீமாய ஸீமங் ஸம்பி⁴ந்த³ந்தீதி அத்தனோ ஸீமாய பரேஸங் ப³த்³த⁴ஸீமங் ஸம்பி⁴ந்த³ந்தி. ஸசே ஹி போராணகஸ்ஸ விஹாரஸ்ஸ புரத்தி²மாய தி³ஸாய அம்போ³ சேவ ஜம்பூ³ சாதி த்³வே ருக்கா² அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஸங்ஸட்ட²விடபா ஹொந்தி, தேஸு அம்ப³ஸ்ஸ பச்சி²மதி³ஸாபா⁴கே³ ஜம்பூ³. விஹாரஸீமா ச ஜம்பு³ங் அந்தோ கத்வா அம்ப³ங் கித்தெத்வா ப³த்³தா⁴ ஹோதி, அத² பச்சா² தஸ்ஸ விஹாரஸ்ஸ புரத்தி²மாய தி³ஸாய விஹாரங் கத்வா ஸீமங் ப³ந்த⁴ந்தா தங் அம்ப³ங் அந்தோ கத்வா ஜம்பு³ங் கித்தெத்வா ப³ந்த⁴ந்தி, ஸீமாய ஸீமா ஸம்பி⁴ன்னா ஹோதி. ஏவங் ச²ப்³ப³க்³கி³யா அகங்ஸு, தேனாஹ – ‘‘ஸீமாய ஸீமங் ஸம்பி⁴ந்த³ந்தீ’’தி.
148.Sīmāya sīmaṃ sambhindantīti attano sīmāya paresaṃ baddhasīmaṃ sambhindanti. Sace hi porāṇakassa vihārassa puratthimāya disāya ambo ceva jambū cāti dve rukkhā aññamaññaṃ saṃsaṭṭhaviṭapā honti, tesu ambassa pacchimadisābhāge jambū. Vihārasīmā ca jambuṃ anto katvā ambaṃ kittetvā baddhā hoti, atha pacchā tassa vihārassa puratthimāya disāya vihāraṃ katvā sīmaṃ bandhantā taṃ ambaṃ anto katvā jambuṃ kittetvā bandhanti, sīmāya sīmā sambhinnā hoti. Evaṃ chabbaggiyā akaṃsu, tenāha – ‘‘sīmāya sīmaṃ sambhindantī’’ti.
ஸீமாய ஸீமங் அஜ்ஜொ²த்த²ரந்தீதி அத்தனோ ஸீமாய பரேஸங் ப³த்³த⁴ஸீமங் அஜ்ஜொ²த்த²ரந்தி;
Sīmāya sīmaṃ ajjhottharantīti attano sīmāya paresaṃ baddhasīmaṃ ajjhottharanti;
பரேஸங் ப³த்³த⁴ஸீமங் ஸகலங் வா தஸ்ஸா பதே³ஸங் வா அந்தோ கத்வா அத்தனோ ஸீமங் ப³ந்த⁴ந்தி. ஸீமந்தரிகங் ட²பெத்வா ஸீமங் ஸம்மன்னிதுந்தி எத்த² ஸசே பட²மதரங் கதஸ்ஸ விஹாரஸ்ஸ ஸீமா அஸம்மதா ஹோதி, ஸீமாய உபசாரோ ட²பேதப்³போ³. ஸசே ஸம்மதா ஹோதி, பச்சி²மகோடியா ஹத்த²மத்தா ஸீமந்தரிகா ட²பேதப்³பா³. குருந்தி³யங் வித³த்தி²மத்தம்பி, மஹாபச்சரியங் சதுரங்கு³லமத்தம்பி வட்டதீதி வுத்தங். ஏகருக்கோ²பி ச த்³வின்னங் ஸீமானங் நிமித்தங் ஹோதி, ஸோ பன வட்³ட⁴ந்தோ ஸீமாஸங்கரங் கரோதி, தஸ்மா ந காதப்³போ³.
Paresaṃ baddhasīmaṃ sakalaṃ vā tassā padesaṃ vā anto katvā attano sīmaṃ bandhanti. Sīmantarikaṃ ṭhapetvā sīmaṃ sammannitunti ettha sace paṭhamataraṃ katassa vihārassa sīmā asammatā hoti, sīmāya upacāro ṭhapetabbo. Sace sammatā hoti, pacchimakoṭiyā hatthamattā sīmantarikā ṭhapetabbā. Kurundiyaṃ vidatthimattampi, mahāpaccariyaṃ caturaṅgulamattampi vaṭṭatīti vuttaṃ. Ekarukkhopi ca dvinnaṃ sīmānaṃ nimittaṃ hoti, so pana vaḍḍhanto sīmāsaṅkaraṃ karoti, tasmā na kātabbo.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi / 76. கா³மஸீமாதி³ • 76. Gāmasīmādi
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / கா³மஸீமாதி³கதா²வண்ணனா • Gāmasīmādikathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / கா³மஸீமாதி³கதா²வண்ணனா • Gāmasīmādikathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / கா³மஸீமாதி³கதா²வண்ணனா • Gāmasīmādikathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 76. கா³மஸீமாதி³கதா² • 76. Gāmasīmādikathā