Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā

    க³மிகாதி³னிஸ்ஸயவத்து²கதா²வண்ணனா

    Gamikādinissayavatthukathāvaṇṇanā

    121. ‘‘அத்³தா⁴னமக்³க³ப்படிபன்னேன பி⁴க்கு²னா நிஸ்ஸயங் அலப⁴மானேன அனிஸ்ஸிதேன வத்து²ந்தி அவஸ்ஸகாலேயேவ வஸ்ஸகாலே அத்³தா⁴னக³மனஸ்ஸ பாளியங்யேவ படிக்கி²த்தத்தா’’தி வுத்தங், தங் அப்பமாணங் ஸத்தாஹங் வஸ்ஸச்சே²தா³தி³வஸேன அத்³தா⁴னக³மனஸம்ப⁴வதோ, க³ச்ச²ந்தஸ்ஸேவ வஸ்ஸகாலக³மனஸம்ப⁴வதோ ச. அந்தராமக்³கே³…பே॰… அனாபத்தீதி நிஸ்ஸயதா³யகாபா⁴வேயேவ. ‘‘தஸ்ஸ நிஸ்ஸாயா’’தி பாடா²னுரூபங் வுத்தங், தங் நிஸ்ஸாயாதி அத்தோ². ‘‘யதா³ பதிரூபோ நிஸ்ஸயதா³யகோ ஆக³ச்சி²ஸ்ஸதீ’’தி வசனேன அயங் விதி⁴ அவஸ்ஸகாலே ஏவாதி ஸித்³த⁴ங். ‘‘அந்தோவஸ்ஸே பன கஸ்ஸசி ஆக³மனாபா⁴வா’’தி வுத்தங். ஸசே ஸோ ஜலபட்டனே வா த²லபட்டனே வா வஸந்தோ வஸ்ஸூபனாயிகாய ஆஸன்னாய க³ந்துகாமோ ஸுணாதி ‘‘அஸுகோ மஹாதே²ரோ ஆக³மிஸ்ஸதீ’’தி, தங் சே ஆக³மேதி, வட்டதி. ஆக³மெந்தஸ்ஸேவ சே வஸ்ஸூபனாயிகதி³வஸோ ஹோதி, ஹோது, க³ந்தப்³ப³ங் தத்த², யத்த² நிஸ்ஸயதா³யகங் லப⁴தீதி. பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸகாபா⁴வேன சே க³ந்துங் வட்டதி, பகே³வ நிஸ்ஸயதா³யகாபா⁴வேன. ஸசே ஸோ க³ச்ச²ந்தோ ஜீவிதந்தராயங், ப்³ரஹ்மசரியந்தராயங் வா பஸ்ஸதி, தத்தே²வ வஸிதப்³ப³ந்தி ஏகே.

    121.‘‘Addhānamaggappaṭipannena bhikkhunā nissayaṃ alabhamānena anissitena vatthunti avassakāleyeva vassakāle addhānagamanassa pāḷiyaṃyeva paṭikkhittattā’’ti vuttaṃ, taṃ appamāṇaṃ sattāhaṃ vassacchedādivasena addhānagamanasambhavato, gacchantasseva vassakālagamanasambhavato ca. Antarāmagge…pe… anāpattīti nissayadāyakābhāveyeva. ‘‘Tassa nissāyā’’ti pāṭhānurūpaṃ vuttaṃ, taṃ nissāyāti attho. ‘‘Yadā patirūpo nissayadāyako āgacchissatī’’ti vacanena ayaṃ vidhi avassakāle evāti siddhaṃ. ‘‘Antovasse pana kassaci āgamanābhāvā’’ti vuttaṃ. Sace so jalapaṭṭane vā thalapaṭṭane vā vasanto vassūpanāyikāya āsannāya gantukāmo suṇāti ‘‘asuko mahāthero āgamissatī’’ti, taṃ ce āgameti, vaṭṭati. Āgamentasseva ce vassūpanāyikadivaso hoti, hotu, gantabbaṃ tattha, yattha nissayadāyakaṃ labhatīti. Pātimokkhuddesakābhāvena ce gantuṃ vaṭṭati, pageva nissayadāyakābhāvena. Sace so gacchanto jīvitantarāyaṃ, brahmacariyantarāyaṃ vā passati, tattheva vasitabbanti eke.

    122. ‘‘நாஹங் உஸ்ஸஹாமி தே²ரஸ்ஸ நாமங் க³ஹேது’’ந்தி இத்த²ன்னாமோ இத்த²ன்னாமஸ்ஸ ஆயஸ்மதோதி லக்க²ணதோ ஆஹ. ‘‘கொ³த்தேனாபீ’தி வசனதோ யேன வோஹாரேன வோஹரியந்தி, தேன வட்டதீதி ஸித்³த⁴ங், தஸ்மா ‘கோ நாமோ தே உபஜ்ஜா²யோ’தி புட்டே²னாபி கொ³த்தமேவ நாமங் கத்வா வத்தப்³ப³ந்தி ஸித்³த⁴ங் ஹோதி, தஸ்மா சதுப்³பி³தே⁴ஸு நாமேஸு யேன கேனசி நாமேன அனுஸ்ஸாவனா காதப்³பா³’’தி வத³ந்தி. ஏகஸ்ஸ ப³ஹூனி நாமானி ஹொந்தி, தத்த² ஏகங் நாமங் ஞத்தியா, ஏகங் அனுஸ்ஸாவனாய காதுங் ந வட்டதி, அத்த²தோ, ப்³யஞ்ஜனதோ ச அபி⁴ன்னாஹி அனுஸ்ஸாவனாஹி ப⁴விதப்³ப³ந்தி. கத்த²சி ‘‘ஆயஸ்மதோ பு³த்³த⁴ரக்கி²தத்தே²ரஸ்ஸா’’தி வத்வா கத்த²சி கேவலங் ‘‘பு³த்³த⁴ரக்கி²தஸ்ஸா’’தி ஸாவேதி, ‘‘ஸாவனங் ஹாபேதீ’’தி ந வுச்சதி நாமஸ்ஸ அஹாபிதத்தாதி ஏகே. ஸசே கத்த²சி ‘‘ஆயஸ்மதோ பு³த்³த⁴ரக்கி²தஸ்ஸா’’தி வத்வா கத்த²சி ‘‘பு³த்³த⁴ரக்கி²தஸ்ஸாயஸ்மதோ’’தி ஸாவேதி, பாடா²னுரூபத்தா கெ²த்தமேவ ஓதிண்ணந்திபி ஏகே. ப்³யஞ்ஜனபே⁴த³ப்பஸங்க³தோ அனுஸ்ஸாவனே தங் ந வட்டதீதி ஏகே. ஸசே பன ஸப்³ப³ட்டா²னேபி ததே²வ வத³தி, வட்டதி ப⁴க³வதா தி³ன்னலக்க²ணானுரூபத்தா. லக்க²ணவிரோத⁴தோ அஞ்ஞதா² ந வட்டதீதி சே? ந, பயோகா³னுரூபத்தா. தத்த² ததா², இத⁴ அஞ்ஞதா² பயோகோ³தி சே? ந, விபத்திலக்க²ணானங் விரோத⁴தோ. ந ஸப்³பே³ன ஸப்³ப³ங், ஸாவனாஹாபனா ஏவ ஹி பாளியங் தத³த்த²விபா⁴வனே ஆக³தாதி அஞ்ஞபதே³ஸு ஸாவனேஸு பரிஹாரோ ந ஸம்ப⁴வதி ஆசிண்ணகப்பவிரோத⁴தோ. ஸோபி கிங்பமாணந்தி சே? பமாணங் ஆசரியுக்³க³ஹஸ்ஸ பமாணத்தா.

    122. ‘‘Nāhaṃ ussahāmi therassa nāmaṃ gahetu’’nti itthannāmo itthannāmassa āyasmatoti lakkhaṇato āha. ‘‘Gottenāpī’ti vacanato yena vohārena vohariyanti, tena vaṭṭatīti siddhaṃ, tasmā ‘ko nāmo te upajjhāyo’ti puṭṭhenāpi gottameva nāmaṃ katvā vattabbanti siddhaṃ hoti, tasmā catubbidhesu nāmesu yena kenaci nāmena anussāvanā kātabbā’’ti vadanti. Ekassa bahūni nāmāni honti, tattha ekaṃ nāmaṃ ñattiyā, ekaṃ anussāvanāya kātuṃ na vaṭṭati, atthato, byañjanato ca abhinnāhi anussāvanāhi bhavitabbanti. Katthaci ‘‘āyasmato buddharakkhitattherassā’’ti vatvā katthaci kevalaṃ ‘‘buddharakkhitassā’’ti sāveti, ‘‘sāvanaṃ hāpetī’’ti na vuccati nāmassa ahāpitattāti eke. Sace katthaci ‘‘āyasmato buddharakkhitassā’’ti vatvā katthaci ‘‘buddharakkhitassāyasmato’’ti sāveti, pāṭhānurūpattā khettameva otiṇṇantipi eke. Byañjanabhedappasaṅgato anussāvane taṃ na vaṭṭatīti eke. Sace pana sabbaṭṭhānepi tatheva vadati, vaṭṭati bhagavatā dinnalakkhaṇānurūpattā. Lakkhaṇavirodhato aññathā na vaṭṭatīti ce? Na, payogānurūpattā. Tattha tathā, idha aññathā payogoti ce? Na, vipattilakkhaṇānaṃ virodhato. Na sabbena sabbaṃ, sāvanāhāpanā eva hi pāḷiyaṃ tadatthavibhāvane āgatāti aññapadesu sāvanesu parihāro na sambhavati āciṇṇakappavirodhato. Sopi kiṃpamāṇanti ce? Pamāṇaṃ ācariyuggahassa pamāṇattā.

    123. த்³வே ஏகானுஸ்ஸாவனேதி எத்த² க³ண்டி²பதே³ தாவ ஏவங் லிகி²தங் ‘‘ஏகதோ பவத்தஅனுஸ்ஸாவனே’’. இத³ங் ஸந்தா⁴யாதி நானுபஜ்ஜா²யங் ஏகாசரியங் அனுஸ்ஸாவனகிரியங் ஸந்தா⁴ய, தஞ்ச அனுஸ்ஸாவனகிரியங் ஏகேனுபஜ்ஜா²யேன நானாசரியேஹி அனுஜானாமீதி அத்தோ². நானுபஜ்ஜா²யேஹி ஏகேனாசரியேன ந த்வேவ அனுஜானாமீதி அத்தோ²தி. போராணக³ண்டி²பதே³பி ததே²வ வத்வா ‘‘திண்ணங் உத்³த⁴ங் ந கேனசி ஆகாரேன ஏகதோ வட்டதீ’’தி வுத்தங், தங் யுத்தங், ந ஹி ஸங்கோ⁴ ஸங்க⁴ஸ்ஸ கம்மங் கரோதீதி ஆசரியோ. இத³ங் பனெத்த² சிந்தேதப்³ப³ங். கத²ங்? சத்தாரோ வா அதிரேகா வா உபஸம்பதா³பெக்கா² ஸங்க⁴வோஹாரங் ந லப⁴ந்தி பி⁴க்கு²பா⁴வங் அப்பத்தத்தா. கேவலங் ப⁴க³வதா பரிச்சி²ந்தி³த்வா ‘‘தயோ’’தி வுத்தத்தா ததோ உத்³த⁴ங் ந வட்டதீதி நோ தக்கோதி ஆசரியோ. அனுக³ண்டி²பதே³பி அயமேவத்தோ² ப³ஹுதா⁴ விசாரெத்வா வுத்தோ. ததா² அந்த⁴கட்ட²கதா²யம்பி. ந ஸப்³ப³த்த² இமஸ்மிங் அத்த²விகப்பே மதிபே⁴தோ³ அத்தி². யா பனேஸா உபோ⁴ பரிபுண்ணவீஸதிவஸ்ஸா, உபி⁴ன்னமேகுபஜ்ஜா²யோ, ஏகாசரியோ, ஏகா கம்மவாசா, ஏகோ உபஸம்பன்னோ, ஏகோ அனுபஸம்பன்னோதி பரிவாரகதா², தங் த³ஸ்ஸெத்வா ஏகோ சே ஆசரியோ த்³வின்னங், திண்ணங் வா உபஸம்பதா³பெக்கா²னங் ஏகங் கம்மவாசங் ஏகேனுபஜ்ஜா²யேன ஸாவேதி, வட்டதீதி ஏகே. தங் அயுத்தங், ந ஹி ஸக்கா ஸிதி²லத⁴னிதாதி³ப்³யஞ்ஜனலக்க²ணஸம்பன்னங் தஸ்மிங் க²ணே கம்மவாசங் த³ஸ்ஸேதுங் விமுத்ததோ³ஸாதீ³ஸு பதனதோ . விஸுங் விஸுங் கரணங் ஸந்தா⁴ய இத³ங் வுத்தந்தி தீ³பனத்த²ங் ‘‘தயோ பரிபுண்ணவீஸதிவஸ்ஸா , திண்ணமேகுபஜ்ஜா²யோ, ஏகாசரியோ, ஏகா கம்மவாசா, த்³வே உபஸம்பன்னா, ஏகோ அனுபஸம்பன்னோ’’தி ந வுத்தோ. ஏவஞ்ஹி வுத்தே ஸக்கா தீஸு ஆகாஸட்ட²மபனெத்வா ஸீமட்டா²னங் த்³வின்னமனுரூபங் கம்மவாசங் த³ஸ்ஸேதுங், தமனிட்ட²ப்பஸங்க³ங் நிவாரேதுங் ‘‘உபோ⁴’’தி வுத்தங். ‘‘தத்த² பரிபுண்ணவீஸதிவஸ்ஸவசனேன வத்து²ஸம்பத்தி, பரிஸாய பதா⁴னத்தா, ஆசரியுபஜ்ஜா²யவசனேன பரிஸஸம்பத்தி, கம்மவாசாய அனுஸ்ஸாவனஸம்பத்தி த³ஸ்ஸிதா, ஸீமஸம்பத்தி ஏவேகா ந த³ஸ்ஸிதா. ததோ விபத்தி ஜாதா கம்மவாசானங் நானாக்க²ணிகத்தா. ஏகக்க²ணபா⁴வே ஸதி உபி⁴ன்னங் ஸம்பத்தி வா ஸியா விபத்தி வா, ந ஏகஸ்ஸேவ ஸம்பத்தி ஏகஸ்ஸ விபத்தீதி ஸம்ப⁴வதி விமுத்தாதி³ப்³யஞ்ஜனதோ³ஸப்பஸங்க³தோ’’தி வுத்தங், தங் வசனங் உபோ⁴பி சேதே ஸீமக³தாவ ஹொந்தி, உபி⁴ன்னங் ஏகதோ கம்மஸம்பத்திதீ³பனதோ த்³வின்னங் ஏகதோ அனுஸ்ஸாவனங் ஏகேன உபஜ்ஜா²யேன ஏகேனாசரியேன வட்டதீதி ஸாதே⁴தி. த்³வின்னங், திண்ணஞ்ச ஏகதோ ஸஸமனுபா⁴ஸனா ச பாளியங்யேவ த³ஸ்ஸிதா, தஞ்ச அனுலோமேதி. அட்ட²கதா²சரியேஹி நானுஞ்ஞாதங், ந படிக்கி²த்தங், விசாரெத்வா க³ஹேதப்³ப³ந்தி ஆசரியோ, தங் த⁴ம்மதாய விருஜ்ஜ²தி.

    123.Dve ekānussāvaneti ettha gaṇṭhipade tāva evaṃ likhitaṃ ‘‘ekato pavattaanussāvane’’. Idaṃ sandhāyāti nānupajjhāyaṃ ekācariyaṃ anussāvanakiriyaṃ sandhāya, tañca anussāvanakiriyaṃ ekenupajjhāyena nānācariyehi anujānāmīti attho. Nānupajjhāyehi ekenācariyena na tveva anujānāmīti atthoti. Porāṇagaṇṭhipadepi tatheva vatvā ‘‘tiṇṇaṃ uddhaṃ na kenaci ākārena ekato vaṭṭatī’’ti vuttaṃ, taṃ yuttaṃ, na hi saṅgho saṅghassa kammaṃ karotīti ācariyo. Idaṃ panettha cintetabbaṃ. Kathaṃ? Cattāro vā atirekā vā upasampadāpekkhā saṅghavohāraṃ na labhanti bhikkhubhāvaṃ appattattā. Kevalaṃ bhagavatā paricchinditvā ‘‘tayo’’ti vuttattā tato uddhaṃ na vaṭṭatīti no takkoti ācariyo. Anugaṇṭhipadepi ayamevattho bahudhā vicāretvā vutto. Tathā andhakaṭṭhakathāyampi. Na sabbattha imasmiṃ atthavikappe matibhedo atthi. Yā panesā ubho paripuṇṇavīsativassā, ubhinnamekupajjhāyo, ekācariyo, ekā kammavācā, eko upasampanno, eko anupasampannoti parivārakathā, taṃ dassetvā eko ce ācariyo dvinnaṃ, tiṇṇaṃ vā upasampadāpekkhānaṃ ekaṃ kammavācaṃ ekenupajjhāyena sāveti, vaṭṭatīti eke. Taṃ ayuttaṃ, na hi sakkā sithiladhanitādibyañjanalakkhaṇasampannaṃ tasmiṃ khaṇe kammavācaṃ dassetuṃ vimuttadosādīsu patanato . Visuṃ visuṃ karaṇaṃ sandhāya idaṃ vuttanti dīpanatthaṃ ‘‘tayo paripuṇṇavīsativassā , tiṇṇamekupajjhāyo, ekācariyo, ekā kammavācā, dve upasampannā, eko anupasampanno’’ti na vutto. Evañhi vutte sakkā tīsu ākāsaṭṭhamapanetvā sīmaṭṭhānaṃ dvinnamanurūpaṃ kammavācaṃ dassetuṃ, tamaniṭṭhappasaṅgaṃ nivāretuṃ ‘‘ubho’’ti vuttaṃ. ‘‘Tattha paripuṇṇavīsativassavacanena vatthusampatti, parisāya padhānattā, ācariyupajjhāyavacanena parisasampatti, kammavācāya anussāvanasampatti dassitā, sīmasampatti evekā na dassitā. Tato vipatti jātā kammavācānaṃ nānākkhaṇikattā. Ekakkhaṇabhāve sati ubhinnaṃ sampatti vā siyā vipatti vā, na ekasseva sampatti ekassa vipattīti sambhavati vimuttādibyañjanadosappasaṅgato’’ti vuttaṃ, taṃ vacanaṃ ubhopi cete sīmagatāva honti, ubhinnaṃ ekato kammasampattidīpanato dvinnaṃ ekato anussāvanaṃ ekena upajjhāyena ekenācariyena vaṭṭatīti sādheti. Dvinnaṃ, tiṇṇañca ekato sasamanubhāsanā ca pāḷiyaṃyeva dassitā, tañca anulometi. Aṭṭhakathācariyehi nānuññātaṃ, na paṭikkhittaṃ, vicāretvā gahetabbanti ācariyo, taṃ dhammatāya virujjhati.

    அயஞ்ஹி பு³த்³தா⁴னங் த⁴ம்மதா – யதி³த³ங் யத்த² யத்த² வசனநானத்தமத்தி², தத்த² தத்த² க³ருகேஸு டா²னேஸு வத்தப்³ப³யுத்தங் வத³ந்தி. தூ³தேன உபஸம்பதா³த³யோ செத்த² நித³ஸ்ஸனங். யஸ்மா செத்த² புப்³பே³ அனுஞ்ஞாதகம்மவாசாய நானத்தங் நத்தி², தஸ்மா ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, த்³வே தயோ ஏகானுஸ்ஸாவனே காது’’ந்தி வத்வா ‘‘ஏவஞ்ச பன, பி⁴க்க²வே, காதப்³போ³’’தி ந வுத்தங். நானத்தே ஸதிபி தத்த² தத்த² த்³வின்னங், ப³ஹூனங் வா வஸேன வுத்தகம்மவாசானுஸாரேன க³ஹேதப்³ப³தோ அவுத்தந்தி சே? ந ஹி லஹுகேஸு டா²னேஸு வத்வா க³ருகேஸு அவசனங் த⁴ம்மதாதி ஆசரியோ. அஞ்ஞதரஸ்மிங் பன க³ண்டி²பதே³ ஏவங் பபஞ்சிதங் த்³வே ஏகானுஸ்ஸாவனேதி த்³வே ஏகதோ அனுஸ்ஸாவனே. ‘‘ஏகேன’’ இதி பாடோ², ஏகேன ஆசரியேனாதி அத்தோ². புரிமனயேனேவாதி ‘‘ஏகேன வா த்³வீஹி வா ஆசரியேஹீ’’தி வுத்தனயேன ஏவ, தஸ்மா ஏகேனாசரியேன த்³வே வா தயோ வா அனுஸ்ஸாவேதப்³பா³. ‘‘த்³வீஹி வா தீஹி வா’’தி பாடோ². நானாசரியா நானுபஜ்ஜா²யாதி எத்த² ‘‘தஞ்ச கோ² ஏகேன உபஜ்ஜா²யேன, ந த்வேவ நானுபஜ்ஜா²யேனா’’தி வுத்தத்தா ந வட்டதீதி சே? வட்டதி. கத²ங்? ஏகேன அனுஸ்ஸாவனே ஏகானுஸ்ஸாவனேதி விக்³க³ஹஸ்ஸ பாகடத்தா லீனமேவ த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ஏகதோ அனுஸ்ஸாவனே’’தி விக்³க³ஹோவ வுத்தோ, தஸ்மா உஜுகத்தமேவ ஸந்தா⁴ய தஞ்ச கோ² ஏகேன அனுஸ்ஸாவனங் ஏகானுஸ்ஸாவனங், ஏகேன உபஜ்ஜா²யேன அனுஜானாமி, ந த்வேவ நானுபஜ்ஜா²யேனாதி அத்தோ². இத³ங் ஸந்தா⁴ய ஹி த்³விதா⁴ விக்³க³ஹோ, தஸ்மா ‘‘நானாசரியேஹி நானுபஜ்ஜா²யா ந வட்டந்தீதி ஸித்³த⁴மேவா’’தி அஞ்ஞதா²பி வத³ந்தி. தஞ்ச கோ² ஏகேன உபஜ்ஜா²யேன ஏகஸ்ஸ உபஜ்ஜா²யஸ்ஸ வா வத்தப்³ப³ங் அனுஸ்ஸாவனங், ந த்வேவ நானுபஜ்ஜா²யேன அனுஜானாமீதி அத்தோ². கிங் வுத்தங் ஹோதி? ‘‘ஏகோ ஆசரியோ, த்³வே வா தயோ வா உபஸம்பதா³பெக்கா² த்³வின்னங் திண்ணங் வா உபஜ்ஜா²யானங் ந த்வேவ அனுஜானாமீ’’தி கிர வுத்தந்தி. அபரஸ்மிங் பன க³ண்டி²பதே³ ‘‘ஏகேன அனுஸ்ஸாவனேதி விக்³க³ஹஸ்ஸ பாகடத்தா தங் பகாஸேதுங் ‘ஏகேனா’தி வுத்தங். ஏவங் வுத்தே அவஸ்ஸங் பண்டி³தா ஜானந்தி. தங்பாகடத்தா சே ஜானந்தி, ஏகேனாதி இமினா கிந்தி சே? கிஞ்சாபி ஜானந்தி, விவாதோ³ பன ஹோதி அலத்³த⁴லேஸத்தா, ஜானிதுஞ்ச ந ஸக்கா, ‘ஏகேனா’தி வுத்தே பன தங் ஸப்³ப³ங் ந ஹோதீதி வுத்த’’ந்தி லிகி²தங். ஏவங் எத்த² அனேகே ஆசரியா ச தக்கிகா ச அனேகதா⁴ பபஞ்செந்தி, தங் ஸப்³ப³ங் ஸுட்டு² உபபரிக்கி²த்வா க³ருகுலங் பயிருபாஸித்வா வங்ஸானுக³தோவ அத்தோ² க³ஹேதப்³போ³. ‘‘ந ஸப்³ப³த்த² இமஸ்மிங் அத்த²விகப்பே மதிபே⁴தோ³ அத்தீ²’’தி வுத்தமேவ.

    Ayañhi buddhānaṃ dhammatā – yadidaṃ yattha yattha vacananānattamatthi, tattha tattha garukesu ṭhānesu vattabbayuttaṃ vadanti. Dūtena upasampadādayo cettha nidassanaṃ. Yasmā cettha pubbe anuññātakammavācāya nānattaṃ natthi, tasmā ‘‘anujānāmi, bhikkhave, dve tayo ekānussāvane kātu’’nti vatvā ‘‘evañca pana, bhikkhave, kātabbo’’ti na vuttaṃ. Nānatte satipi tattha tattha dvinnaṃ, bahūnaṃ vā vasena vuttakammavācānusārena gahetabbato avuttanti ce? Na hi lahukesu ṭhānesu vatvā garukesu avacanaṃ dhammatāti ācariyo. Aññatarasmiṃ pana gaṇṭhipade evaṃ papañcitaṃ dve ekānussāvaneti dve ekato anussāvane. ‘‘Ekena’’ iti pāṭho, ekena ācariyenāti attho. Purimanayenevāti ‘‘ekena vā dvīhi vā ācariyehī’’ti vuttanayena eva, tasmā ekenācariyena dve vā tayo vā anussāvetabbā. ‘‘Dvīhi vā tīhi vā’’ti pāṭho. Nānācariyā nānupajjhāyāti ettha ‘‘tañca kho ekena upajjhāyena, na tveva nānupajjhāyenā’’ti vuttattā na vaṭṭatīti ce? Vaṭṭati. Kathaṃ? Ekena anussāvane ekānussāvaneti viggahassa pākaṭattā līnameva dassetuṃ ‘‘ekato anussāvane’’ti viggahova vutto, tasmā ujukattameva sandhāya tañca kho ekena anussāvanaṃ ekānussāvanaṃ, ekena upajjhāyena anujānāmi, na tveva nānupajjhāyenāti attho. Idaṃ sandhāya hi dvidhā viggaho, tasmā ‘‘nānācariyehi nānupajjhāyā na vaṭṭantīti siddhamevā’’ti aññathāpi vadanti. Tañca kho ekena upajjhāyena ekassa upajjhāyassa vā vattabbaṃ anussāvanaṃ, na tveva nānupajjhāyena anujānāmīti attho. Kiṃ vuttaṃ hoti? ‘‘Eko ācariyo, dve vā tayo vā upasampadāpekkhā dvinnaṃ tiṇṇaṃ vā upajjhāyānaṃ na tveva anujānāmī’’ti kira vuttanti. Aparasmiṃ pana gaṇṭhipade ‘‘ekena anussāvaneti viggahassa pākaṭattā taṃ pakāsetuṃ ‘ekenā’ti vuttaṃ. Evaṃ vutte avassaṃ paṇḍitā jānanti. Taṃpākaṭattā ce jānanti, ekenāti iminā kinti ce? Kiñcāpi jānanti, vivādo pana hoti aladdhalesattā, jānituñca na sakkā, ‘ekenā’ti vutte pana taṃ sabbaṃ na hotīti vutta’’nti likhitaṃ. Evaṃ ettha aneke ācariyā ca takkikā ca anekadhā papañcenti, taṃ sabbaṃ suṭṭhu upaparikkhitvā garukulaṃ payirupāsitvā vaṃsānugatova attho gahetabbo. ‘‘Na sabbattha imasmiṃ atthavikappe matibhedo atthī’’ti vuttameva.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / க³மிகாதி³னிஸ்ஸயவத்து²கதா² • Gamikādinissayavatthukathā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 59. க³மிகாதி³னிஸ்ஸயவத்து²கதா² • 59. Gamikādinissayavatthukathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact