Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā

    க³மிகாதி³னிஸ்ஸயவத்து²கதா²வண்ணனா

    Gamikādinissayavatthukathāvaṇṇanā

    121. நிஸ்ஸயகரணீயோதி எத்த² நிஸ்ஸயக்³க³ஹணங் நிஸ்ஸயோ, ஸோ கரணீயோ யஸ்ஸாதி விஸேஸனஸ்ஸ பரனிபாதோ த³ட்ட²ப்³போ³. விஸ்ஸமெந்தோ வா…பே॰… அனாபத்தீதி க³மனஸஉஸ்ஸாஹதாய ததா² வஸந்தோபி அத்³தி⁴கோ ஏவ, தத்த² நிஸ்ஸயதா³யகே அஸதி அனாபத்தீதி அதி⁴ப்பாயோ. ஏதேன ச பரிஸ்ஸமாதி³அபா⁴வே ஸேனாஸனாதி³ஸம்பத³ங் படிச்ச வஸதோ ஆபத்தீதி த³ஸ்ஸேதி. தஞ்ச அக³மனபச்சயா தி³வஸே தி³வஸே ஆபஜ்ஜதீதி வத³ந்தி. சீவரரஜனாதி³கிச்சத்தா²ய க³ரூஹி பேஸிதஸ்ஸாபி கிச்சபரியோஸானமேவ வஸிதப்³ப³ங், ந ததோ பரங். க³ரூஹிபி தாவகாலிககிச்சத்த²மேவ பேஸலத³ஹரா பேஸிதப்³பா³, ந நிச்சகாலகிச்சத்த²ந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங். ‘‘நாவாய க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ…பே॰… அனாபத்தீ’’தி வுத்தத்தா ஏவரூபங் அவிதெ⁴ய்யதங் வினா நிஸ்ஸயதா³யகரஹிதட்டா²னே வஸ்ஸங் உபக³ந்துங் ந வட்டதீதி த³ட்ட²ப்³ப³ங்.

    121.Nissayakaraṇīyoti ettha nissayaggahaṇaṃ nissayo, so karaṇīyo yassāti visesanassa paranipāto daṭṭhabbo. Vissamento vā…pe… anāpattīti gamanasaussāhatāya tathā vasantopi addhiko eva, tattha nissayadāyake asati anāpattīti adhippāyo. Etena ca parissamādiabhāve senāsanādisampadaṃ paṭicca vasato āpattīti dasseti. Tañca agamanapaccayā divase divase āpajjatīti vadanti. Cīvararajanādikiccatthāya garūhi pesitassāpi kiccapariyosānameva vasitabbaṃ, na tato paraṃ. Garūhipi tāvakālikakiccatthameva pesaladaharā pesitabbā, na niccakālakiccatthanti daṭṭhabbaṃ. ‘‘Nāvāya gacchantassa…pe… anāpattī’’ti vuttattā evarūpaṃ avidheyyataṃ vinā nissayadāyakarahitaṭṭhāne vassaṃ upagantuṃ na vaṭṭatīti daṭṭhabbaṃ.

    தஸ்ஸ நிஸ்ஸாயாதி தங் நிஸ்ஸாய. ஆஸாள்ஹீமாஸே…பே॰… தத்த² க³ந்தப்³ப³ந்தி எத்த² பன ஸசேபி ‘‘அஸுகோ தே²ரோ எத்த² ஆக³மிஸ்ஸதி ஆக³மிஸ்ஸதீ’’தி ஆக³மெந்தஸ்ஸேவ வஸ்ஸூபனாயிகதி³வஸோ ஹோதி. ஹோது, வஸிதட்டா²னே வஸ்ஸங் அனுபக³ம்ம யத்த² நிஸ்ஸயோ லப்³ப⁴தி, தூ³ரேபி தத்த² க³ந்த்வா பச்சி²மிகாய உபக³ந்தப்³ப³ங்.

    Tassa nissāyāti taṃ nissāya. Āsāḷhīmāse…pe… tattha gantabbanti ettha pana sacepi ‘‘asuko thero ettha āgamissati āgamissatī’’ti āgamentasseva vassūpanāyikadivaso hoti. Hotu, vasitaṭṭhāne vassaṃ anupagamma yattha nissayo labbhati, dūrepi tattha gantvā pacchimikāya upagantabbaṃ.

    122. கொ³த்தேனபீதி ‘‘ஆயஸ்மதோ பிப்பலிஸ்ஸ உபஸம்பதா³பெக்கோ²’’தி ஏவங் நாமங் அவத்வா கொ³த்தனாமேனபீதி அத்தோ², தேன ‘‘கோனாமோ தே உபஜ்ஜா²யோ’’தி புட்டே²ன கொ³த்தனாமேன ‘‘ஆயஸ்மா கஸ்ஸபோ’’தி வத்தப்³ப³ந்தி ஸித்³த⁴ங் ஹோதி. தஸ்மா அஞ்ஞம்பி கிஞ்சி தஸ்ஸ நாமங் பஸித்³த⁴ங், தஸ்மிங் வா க²ணே ஸுக²க்³க³ஹணத்த²ங் நாமங் பஞ்ஞாபிதங், தங் ஸப்³ப³ங் க³ஹெத்வாபி அனுஸ்ஸாவனா காதப்³பா³. யதா² உபஜ்ஜா²யஸ்ஸ, ஏவங் உபஸம்பதா³பெக்க²ஸ்ஸபி கொ³த்தாதி³னாமேன, தங்க²ணிகனாமேன ச அனுஸ்ஸாவனங் காதுங் வட்டதி. தஸ்மிம்பி க²ணே ‘‘அயங் திஸ்ஸோ’’தி வா ‘‘நாகோ³’’தி வா நாமங் கரொந்தேஹி அனுஸாஸகஸம்முதிதோ பட²மமேவ காதப்³ப³ங், ஏவங் கத்வாபி அந்தராயிகத⁴ம்மானுஸாஸனபுச்ச²னகாலேஸு ‘‘கின்னாமோஸி, அஹங் ப⁴ந்தே நாகோ³ நாம, கோனாமோ தே உபஜ்ஜா²யோ, உபஜ்ஜா²யோ மே ப⁴ந்தே திஸ்ஸோ நாமா’’திஆதி³னா விஞ்ஞாபெந்தேன உபி⁴ன்னம்பி சித்தே ‘‘மமேத³ங் நாம’’ந்தி யதா² ஸஞ்ஞா உப்பஜ்ஜதி, ஏவங் விஞ்ஞாபேதப்³ப³ங். ஸசே பன தஸ்மிங் க²ணே பகதினாமேன வத்வா பச்சா² திஸ்ஸ-நாமாதி³அபுப்³ப³னாமேன அனுஸ்ஸாவேதி, ந வட்டதி.

    122.Gottenapīti ‘‘āyasmato pippalissa upasampadāpekkho’’ti evaṃ nāmaṃ avatvā gottanāmenapīti attho, tena ‘‘konāmo te upajjhāyo’’ti puṭṭhena gottanāmena ‘‘āyasmā kassapo’’ti vattabbanti siddhaṃ hoti. Tasmā aññampi kiñci tassa nāmaṃ pasiddhaṃ, tasmiṃ vā khaṇe sukhaggahaṇatthaṃ nāmaṃ paññāpitaṃ, taṃ sabbaṃ gahetvāpi anussāvanā kātabbā. Yathā upajjhāyassa, evaṃ upasampadāpekkhassapi gottādināmena, taṅkhaṇikanāmena ca anussāvanaṃ kātuṃ vaṭṭati. Tasmimpi khaṇe ‘‘ayaṃ tisso’’ti vā ‘‘nāgo’’ti vā nāmaṃ karontehi anusāsakasammutito paṭhamameva kātabbaṃ, evaṃ katvāpi antarāyikadhammānusāsanapucchanakālesu ‘‘kinnāmosi, ahaṃ bhante nāgo nāma, konāmo te upajjhāyo, upajjhāyo me bhante tisso nāmā’’tiādinā viññāpentena ubhinnampi citte ‘‘mamedaṃ nāma’’nti yathā saññā uppajjati, evaṃ viññāpetabbaṃ. Sace pana tasmiṃ khaṇe pakatināmena vatvā pacchā tissa-nāmādiapubbanāmena anussāveti, na vaṭṭati.

    தத்த² ச கிஞ்சாபி உபஜ்ஜா²யஸ்ஸேவ நாமங் அக்³க³ஹெத்வா யேன கேனசி நாமேன ‘‘திஸ்ஸஸ்ஸ உபஸம்பதா³பெக்கோ²’’திஆதி³னாபி புக்³க³லே பராமட்டே² கம்மங் ஸுகதமேவ ஹோதி அனுபஜ்ஜா²யகாதீ³னங் உபஸம்பதா³கம்மங் விய உபஜ்ஜா²யஸ்ஸ அபா⁴வேபி அப⁴ப்³ப³த்தேபி கம்மவாசாய புக்³க³லே பராமட்டே² கம்மஸ்ஸ ஸிஜ்ஜ²னதோ. உபஸம்பதா³பெக்க²ஸ்ஸ பன யதா²ஸகங் நாமங் வினா அஞ்ஞேன நாமேன அனுஸ்ஸாவிதே கம்மங் குப்பதி, ஸோ அனுபஸம்பன்னோவ ஹோதி. தத்த² டி²தோ அஞ்ஞோ அனுபஸம்பன்னோ விய க³ஹிதனாமஸ்ஸ வத்து²புக்³க³லஸ்ஸ தத்த² அபா⁴வா, ஏதஸ்ஸ ச நாமஸ்ஸ அனுஸ்ஸாவனாய அவுத்தத்தா. தஸ்மா உபஸம்பதா³பெக்க²ஸ்ஸ பகதினாமங் பரிவத்தெத்வா அனுபுப்³பே³ன நாகா³தி³னாமேன அனுஸ்ஸாவேதுகாமேன படிகச்சேவ ‘‘த்வங் நாகோ³’’திஆதி³னா விஞ்ஞாபெத்வா அனுஸாஸனஅந்தராயிகத⁴ம்மபுச்ச²னக்க²ணேஸுபி தஸ்ஸ ச ஸங்க⁴ஸ்ஸ ச யதா² பாகடங் ஹோதி, ததா² பகாஸெத்வாவ நாகா³தி³னாமேன அனுஸ்ஸாவேதப்³ப³ங். ஏகஸ்ஸ ப³ஹூனி நாமானி ஹொந்தி, தேஸு ஏகங் க³ஹேதுங் வட்டதி.

    Tattha ca kiñcāpi upajjhāyasseva nāmaṃ aggahetvā yena kenaci nāmena ‘‘tissassa upasampadāpekkho’’tiādināpi puggale parāmaṭṭhe kammaṃ sukatameva hoti anupajjhāyakādīnaṃ upasampadākammaṃ viya upajjhāyassa abhāvepi abhabbattepi kammavācāya puggale parāmaṭṭhe kammassa sijjhanato. Upasampadāpekkhassa pana yathāsakaṃ nāmaṃ vinā aññena nāmena anussāvite kammaṃ kuppati, so anupasampannova hoti. Tattha ṭhito añño anupasampanno viya gahitanāmassa vatthupuggalassa tattha abhāvā, etassa ca nāmassa anussāvanāya avuttattā. Tasmā upasampadāpekkhassa pakatināmaṃ parivattetvā anupubbena nāgādināmena anussāvetukāmena paṭikacceva ‘‘tvaṃ nāgo’’tiādinā viññāpetvā anusāsanaantarāyikadhammapucchanakkhaṇesupi tassa ca saṅghassa ca yathā pākaṭaṃ hoti, tathā pakāsetvāva nāgādināmena anussāvetabbaṃ. Ekassa bahūni nāmāni honti, tesu ekaṃ gahetuṃ vaṭṭati.

    யங் பன உபஸம்பதா³பெக்க²உபஜ்ஜா²யானங் ஏகத்த² க³ஹிதங் நாமங், ததே³வ ஞத்தியா, ஸப்³ப³த்த² அனுஸ்ஸாவனாஸு ச க³ஹேதப்³ப³ங். க³ஹிததோ ஹி அஞ்ஞஸ்மிங் க³ஹிதே ப்³யஞ்ஜனங் பி⁴ன்னங் நாம ஹோதி, கம்மங் விபஜ்ஜதி. அத்த²தோ, ஹி ப்³யஞ்ஜனதோ ச அபி⁴ன்னா ஏவ ஞத்தி, அனுஸ்ஸாவனா ச வட்டந்தி, உபஜ்ஜா²யனாமஸ்ஸ பன புரதோ ‘‘ஆயஸ்மதோ திஸ்ஸஸ்ஸா’’திஆதி³னா ஆயஸ்மந்த-பத³ங் ஸப்³ப³த்த² யோஜெத்வாபி அனுஸ்ஸாவேதி, ததா² அயோஜிதேபி தோ³ஸோ நத்தி².

    Yaṃ pana upasampadāpekkhaupajjhāyānaṃ ekattha gahitaṃ nāmaṃ, tadeva ñattiyā, sabbattha anussāvanāsu ca gahetabbaṃ. Gahitato hi aññasmiṃ gahite byañjanaṃ bhinnaṃ nāma hoti, kammaṃ vipajjati. Atthato, hi byañjanato ca abhinnā eva ñatti, anussāvanā ca vaṭṭanti, upajjhāyanāmassa pana purato ‘‘āyasmato tissassā’’tiādinā āyasmanta-padaṃ sabbattha yojetvāpi anussāveti, tathā ayojitepi doso natthi.

    பாளியங் பன கிஞ்சாபி ‘‘இத்த²ன்னாமஸ்ஸ ஆயஸ்மதோ’’தி பச்ச²தோ ‘‘ஆயஸ்மதோ’’தி பத³ங் வுத்தங், ததா²பி ‘‘ஆயஸ்மா ஸாரிபுத்தோ அத்த²குஸலோ’’திஆதி³னா நாமஸ்ஸ புரதோ ஆயஸ்மந்த-பத³யோக³ஸ்ஸ த³ஸ்ஸனதோ புரதோவ பயோகோ³ யுத்ததரோ. தஞ்ச ஏகத்த² யோஜெத்வா அஞ்ஞத்த² அயோஜிதேபி ஏகத்த² புரதோ யோஜெத்வா அஞ்ஞத்த² பச்ச²தோ யோஜனேபி ஸாவனாய ஹாபனங் நாம ந ஹோதி நாமஸ்ஸ அஹாபிதத்தா. தேனேவ பாளியம்பி ‘‘இத்த²ன்னாமஸ்ஸ ஆயஸ்மதோ’’தி ஏகத்த² யோஜெத்வா ‘‘இத்த²ன்னாமேன உபஜ்ஜா²யேனா’’திஆதீ³ஸு ‘‘ஆயஸ்மதோ’’தி ந யோஜிதந்தி வத³ந்தி. தஞ்ச கிஞ்சாபி ஏவங், ததா²பி ஸப்³ப³ட்டா²னேபி ஏகேனேவ பகாரேன யோஜெத்வா ஏவ வா அயோஜெத்வா வா அனுஸ்ஸாவனங் பஸத்த²தரந்தி க³ஹேதப்³ப³ங்.

    Pāḷiyaṃ pana kiñcāpi ‘‘itthannāmassa āyasmato’’ti pacchato ‘‘āyasmato’’ti padaṃ vuttaṃ, tathāpi ‘‘āyasmā sāriputto atthakusalo’’tiādinā nāmassa purato āyasmanta-padayogassa dassanato puratova payogo yuttataro. Tañca ekattha yojetvā aññattha ayojitepi ekattha purato yojetvā aññattha pacchato yojanepi sāvanāya hāpanaṃ nāma na hoti nāmassa ahāpitattā. Teneva pāḷiyampi ‘‘itthannāmassa āyasmato’’ti ekattha yojetvā ‘‘itthannāmena upajjhāyenā’’tiādīsu ‘‘āyasmato’’ti na yojitanti vadanti. Tañca kiñcāpi evaṃ, tathāpi sabbaṭṭhānepi ekeneva pakārena yojetvā eva vā ayojetvā vā anussāvanaṃ pasatthataranti gahetabbaṃ.

    க³மிகாதி³னிஸ்ஸயவத்து²கதா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Gamikādinissayavatthukathāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi
    59. க³மிகாதி³னிஸ்ஸயவத்தூ²னி • 59. Gamikādinissayavatthūni
    60. கொ³த்தேன அனுஸ்ஸாவனானுஜானநா • 60. Gottena anussāvanānujānanā

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / க³மிகாதி³னிஸ்ஸயவத்து²கதா² • Gamikādinissayavatthukathā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / க³மிகாதி³னிஸ்ஸயவத்து²கதா²வண்ணனா • Gamikādinissayavatthukathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 59. க³மிகாதி³னிஸ்ஸயவத்து²கதா² • 59. Gamikādinissayavatthukathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact