Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பேதவத்து²பாளி • Petavatthupāḷi

    10. க³ணபேதவத்து²

    10. Gaṇapetavatthu

    782.

    782.

    ‘‘நக்³கா³ து³ப்³ப³ண்ணரூபாத்த², கிஸா த⁴மனிஸந்த²தா;

    ‘‘Naggā dubbaṇṇarūpāttha, kisā dhamanisanthatā;

    உப்பா²ஸுலிகா 1 கிஸிகா, கே நு தும்ஹெத்த² மாரிஸா’’தி.

    Upphāsulikā 2 kisikā, ke nu tumhettha mārisā’’ti.

    783.

    783.

    ‘‘மயங் ப⁴த³ந்தே பேதாம்ஹா, து³க்³க³தா யமலோகிகா;

    ‘‘Mayaṃ bhadante petāmhā, duggatā yamalokikā;

    பாபகம்மங் கரித்வான, பேதலோகங் இதோ க³தா’’தி.

    Pāpakammaṃ karitvāna, petalokaṃ ito gatā’’ti.

    784.

    784.

    ‘‘கிங் நு காயேன வாசாய, மனஸா து³க்கடங் கதங்;

    ‘‘Kiṃ nu kāyena vācāya, manasā dukkaṭaṃ kataṃ;

    கிஸ்ஸ கம்மவிபாகேன, பேதலோகங் இதோ க³தா’’தி.

    Kissa kammavipākena, petalokaṃ ito gatā’’ti.

    785.

    785.

    ‘‘அனாவடேஸு தித்தே²ஸு, விசினிம்ஹத்³த⁴மாஸகங்;

    ‘‘Anāvaṭesu titthesu, vicinimhaddhamāsakaṃ;

    ஸந்தேஸு தெ³ய்யத⁴ம்மேஸு, தீ³பங் நாகம்ஹ அத்தனோ.

    Santesu deyyadhammesu, dīpaṃ nākamha attano.

    786.

    786.

    ‘‘நதி³ங் உபேம தஸிதா, ரித்தகா பரிவத்ததி;

    ‘‘Nadiṃ upema tasitā, rittakā parivattati;

    சா²யங் உபேம உண்ஹேஸு, ஆதபோ பரிவத்ததி.

    Chāyaṃ upema uṇhesu, ātapo parivattati.

    787.

    787.

    ‘‘அக்³கி³வண்ணோ ச நோ வாதோ, ட³ஹந்தோ உபவாயதி;

    ‘‘Aggivaṇṇo ca no vāto, ḍahanto upavāyati;

    ஏதஞ்ச ப⁴ந்தே அரஹாம, அஞ்ஞஞ்ச பாபகங் ததோ.

    Etañca bhante arahāma, aññañca pāpakaṃ tato.

    788.

    788.

    ‘‘அபி யோஜனானி 3 க³ச்சா²ம, சா²தா ஆஹாரகே³தி⁴னோ;

    ‘‘Api yojanāni 4 gacchāma, chātā āhāragedhino;

    அலத்³தா⁴வ நிவத்தாம, அஹோ நோ அப்பபுஞ்ஞதா.

    Aladdhāva nivattāma, aho no appapuññatā.

    789.

    789.

    ‘‘சா²தா பமுச்சி²தா ப⁴ந்தா, பூ⁴மியங் படிஸும்பி⁴தா;

    ‘‘Chātā pamucchitā bhantā, bhūmiyaṃ paṭisumbhitā;

    உத்தானா படிகிராம, அவகுஜ்ஜா பதாமஸே.

    Uttānā paṭikirāma, avakujjā patāmase.

    790.

    790.

    ‘‘தே ச தத்தே²வ பதிதா 5, பூ⁴மியங் படிஸும்பி⁴தா;

    ‘‘Te ca tattheva patitā 6, bhūmiyaṃ paṭisumbhitā;

    உரங் ஸீஸஞ்ச க⁴ட்டேம, அஹோ நோ அப்பபுஞ்ஞதா.

    Uraṃ sīsañca ghaṭṭema, aho no appapuññatā.

    791.

    791.

    ‘‘ஏதஞ்ச ப⁴ந்தே அரஹாம, அஞ்ஞஞ்ச பாபகங் ததோ;

    ‘‘Etañca bhante arahāma, aññañca pāpakaṃ tato;

    ஸந்தேஸு தெ³ய்யத⁴ம்மேஸு, தீ³பங் நாகம்ஹ அத்தனோ.

    Santesu deyyadhammesu, dīpaṃ nākamha attano.

    792.

    792.

    ‘‘தே ஹி நூன இதோ க³ந்த்வா, யோனிங் லத்³தா⁴ன மானுஸிங்;

    ‘‘Te hi nūna ito gantvā, yoniṃ laddhāna mānusiṃ;

    வத³ஞ்ஞூ ஸீலஸம்பன்னா, காஹாம குஸலங் ப³ஹு’’ந்தி.

    Vadaññū sīlasampannā, kāhāma kusalaṃ bahu’’nti.

    க³ணபேதவத்து² த³ஸமங்.

    Gaṇapetavatthu dasamaṃ.







    Footnotes:
    1. உப்பாஸுளிகா (க॰)
    2. uppāsuḷikā (ka.)
    3. அதி⁴யோஜனானி (ஸீ॰ க॰)
    4. adhiyojanāni (sī. ka.)
    5. தத்த² பபஹிதா (க॰)
    6. tattha papahitā (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / பேதவத்து²-அட்ட²கதா² • Petavatthu-aṭṭhakathā / 10. க³ணபேதவத்து²வண்ணனா • 10. Gaṇapetavatthuvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact