Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
2. க³ந்தா⁴ரவக்³கோ³
2. Gandhāravaggo
[406] 1. க³ந்தா⁴ரஜாதகவண்ணனா
[406] 1. Gandhārajātakavaṇṇanā
ஹித்வா கா³மஸஹஸ்ஸானீதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ பே⁴ஸஜ்ஜஸன்னிதி⁴காரஸிக்கா²பத³ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. வத்து² பன ராஜக³ஹே ஸமுட்டி²தங். ஆயஸ்மதா ஹி பிலிந்த³வச்சே²ன ஆராமிககுலங் மோசேதுங் ராஜனிவேஸனங் க³ந்த்வா ரஞ்ஞோ பாஸாதே³ இத்³தி⁴ப³லேன ஸோவண்ணமயே கதே மனுஸ்ஸா பஸீதி³த்வா தே²ரஸ்ஸ பஞ்ச பே⁴ஸஜ்ஜானி பஹிணிங்ஸு. ஸோ தானி பரிஸாய விஸ்ஸஜ்ஜேஸி. பரிஸா பனஸ்ஸ பா³ஹுல்லிகா அஹோஸி, லத்³த⁴ங் லத்³த⁴ங் கோளம்பே³பி க⁴டேபி பத்தத்த²விகாயோபி பூரெத்வா படிஸாமேஸி. மனுஸ்ஸா தி³ஸ்வா ‘‘மஹிச்சா² இமே ஸமணா அந்தோகொட்டா²கா³ரிகா’’தி உஜ்ஜா²யிங்ஸு. ஸத்தா² தங் பவத்திங் ஸுத்வா ‘‘யானி கோ² பன தானி கி³லானானங் பி⁴க்கூ²ன’’ந்தி (பாரா॰ 622-623) ஸிக்கா²பத³ங் பஞ்ஞபெத்வா ‘‘பி⁴க்க²வே, போராணகபண்டி³தா அனுப்பன்னே பு³த்³தே⁴ பா³ஹிரகபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா பஞ்சஸீலமத்தகங் ரக்க²ந்தாபி லோணஸக்க²ரமத்தகங் புனதி³வஸத்தா²ய நித³ஹந்தே க³ரஹிங்ஸு, தும்ஹே பன ஏவரூபே நிய்யானிகஸாஸனே பப்³ப³ஜித்வா து³தியததியதி³வஸத்தா²ய ஸன்னிதி⁴ங் கரொந்தா அயுத்தங் கரோதா²’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Hitvāgāmasahassānīti idaṃ satthā jetavane viharanto bhesajjasannidhikārasikkhāpadaṃ ārabbha kathesi. Vatthu pana rājagahe samuṭṭhitaṃ. Āyasmatā hi pilindavacchena ārāmikakulaṃ mocetuṃ rājanivesanaṃ gantvā rañño pāsāde iddhibalena sovaṇṇamaye kate manussā pasīditvā therassa pañca bhesajjāni pahiṇiṃsu. So tāni parisāya vissajjesi. Parisā panassa bāhullikā ahosi, laddhaṃ laddhaṃ koḷambepi ghaṭepi pattatthavikāyopi pūretvā paṭisāmesi. Manussā disvā ‘‘mahicchā ime samaṇā antokoṭṭhāgārikā’’ti ujjhāyiṃsu. Satthā taṃ pavattiṃ sutvā ‘‘yāni kho pana tāni gilānānaṃ bhikkhūna’’nti (pārā. 622-623) sikkhāpadaṃ paññapetvā ‘‘bhikkhave, porāṇakapaṇḍitā anuppanne buddhe bāhirakapabbajjaṃ pabbajitvā pañcasīlamattakaṃ rakkhantāpi loṇasakkharamattakaṃ punadivasatthāya nidahante garahiṃsu, tumhe pana evarūpe niyyānikasāsane pabbajitvā dutiyatatiyadivasatthāya sannidhiṃ karontā ayuttaṃ karothā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே க³ந்தா⁴ரரட்டே² போ³தி⁴ஸத்தோ க³ந்தா⁴ரரஞ்ஞோ புத்தோ ஹுத்வா பிது அச்சயேன ரஜ்ஜே பதிட்டா²ய த⁴ம்மேன ரஜ்ஜங் காரேஸி. மஜ்ஜி²மபதே³ஸேபி விதே³ஹரட்டே² விதே³ஹோ நாம ராஜா ரஜ்ஜங் காரேஸி. தே த்³வேபி ராஜானோ அதி³ட்ட²ஸஹாயா ஹுத்வா அஞ்ஞமஞ்ஞங் தி²ரவிஸ்ஸாஸா அஹேஸுங். ததா³ மனுஸ்ஸா தீ³கா⁴யுகா ஹொந்தி, திங்ஸ வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி ஜீவந்தி. அதே²கதா³ க³ந்தா⁴ரராஜா புண்ணமுபோஸத²தி³வஸே ஸமாதி³ன்னஸீலோ மஹாதலே பஞ்ஞத்தவரபல்லங்கமஜ்ஜ²க³தோ விவடேன ஸீஹபஞ்ஜரேன பாசீனலோகதா⁴துங் ஓலோகெந்தோ அமச்சானங் த⁴ம்மத்த²யுத்தகத²ங் கதெ²ந்தோ நிஸீதி³. தஸ்மிங் க²ணே க³க³னதலங் அதிலங்க⁴ந்தமிவ பரிபுண்ணங் சந்த³மண்ட³லங் ராஹு அவத்த²ரி, சந்த³ப்பபா⁴ அந்தரதா⁴யி. அமச்சா சந்தா³லோகங் அபஸ்ஸந்தா சந்த³ஸ்ஸ ராஹுனா க³ஹிதபா⁴வங் ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸுங். ராஜா சந்த³ங் ஓலோகெத்வா ‘‘அயங் சந்தோ³ ஆக³ந்துகஉபக்கிலேஸேன உபக்கிலிட்டோ² நிப்பபோ⁴ ஜாதோ, மய்ஹம்பேஸ ராஜபரிவாரோ உபக்கிலேஸோ, ந கோ² பன மேதங் பதிரூபங், யாஹங் ராஹுனா க³ஹிதசந்தோ³ விய நிப்பபோ⁴ ப⁴வெய்யங், விஸுத்³தே⁴ க³க³னதரே விரோசந்தங் சந்த³மண்ட³லங் விய ரஜ்ஜங் பஹாய பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமி, கிங் மே பரேன ஓவதி³தேன , குலே ச க³ணே ச அலக்³கோ³ ஹுத்வா அத்தானமேவ ஓவத³ந்தோ விசரிஸ்ஸாமி, இத³ங் மே பதிரூப’’ந்தி சிந்தெத்வா ‘‘யங் இச்ச²த², தங் ராஜானங் கரோதா²’’தி ரஜ்ஜங் அமச்சானங் நிய்யாதே³ஸி. ஸோ ரஜ்ஜங் ச²ட்³டெ³த்வா இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா ஜா²னாபி⁴ஞ்ஞாயோ நிப்³ப³த்தெத்வா ஜா²னரதிஸமப்பிதோ ஹிமவந்தபதே³ஸே வாஸங் கப்பேஸி.
Atīte gandhāraraṭṭhe bodhisatto gandhārarañño putto hutvā pitu accayena rajje patiṭṭhāya dhammena rajjaṃ kāresi. Majjhimapadesepi videharaṭṭhe videho nāma rājā rajjaṃ kāresi. Te dvepi rājāno adiṭṭhasahāyā hutvā aññamaññaṃ thiravissāsā ahesuṃ. Tadā manussā dīghāyukā honti, tiṃsa vassasahassāni jīvanti. Athekadā gandhārarājā puṇṇamuposathadivase samādinnasīlo mahātale paññattavarapallaṅkamajjhagato vivaṭena sīhapañjarena pācīnalokadhātuṃ olokento amaccānaṃ dhammatthayuttakathaṃ kathento nisīdi. Tasmiṃ khaṇe gaganatalaṃ atilaṅghantamiva paripuṇṇaṃ candamaṇḍalaṃ rāhu avatthari, candappabhā antaradhāyi. Amaccā candālokaṃ apassantā candassa rāhunā gahitabhāvaṃ rañño ārocesuṃ. Rājā candaṃ oloketvā ‘‘ayaṃ cando āgantukaupakkilesena upakkiliṭṭho nippabho jāto, mayhampesa rājaparivāro upakkileso, na kho pana metaṃ patirūpaṃ, yāhaṃ rāhunā gahitacando viya nippabho bhaveyyaṃ, visuddhe gaganatare virocantaṃ candamaṇḍalaṃ viya rajjaṃ pahāya pabbajissāmi, kiṃ me parena ovaditena , kule ca gaṇe ca alaggo hutvā attānameva ovadanto vicarissāmi, idaṃ me patirūpa’’nti cintetvā ‘‘yaṃ icchatha, taṃ rājānaṃ karothā’’ti rajjaṃ amaccānaṃ niyyādesi. So rajjaṃ chaḍḍetvā isipabbajjaṃ pabbajitvā jhānābhiññāyo nibbattetvā jhānaratisamappito himavantapadese vāsaṃ kappesi.
விதே³ஹராஜாபி ‘‘ஸுக²ங் மே ஸஹாயஸ்ஸா’’தி வாணிஜே புச்சி²த்வா தஸ்ஸ பப்³ப³ஜிதபா⁴வங் ஸுத்வா ‘‘மம ஸஹாயே பப்³ப³ஜிதே அஹங் ரஜ்ஜேன கிங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி ஸத்தயோஜனிகே மிதி²லனக³ரே தியோஜனஸதிகே விதே³ஹரட்டே² ஸோளஸஸு கா³மஸஹஸ்ஸேஸு பூரிதானி கொட்டா²கா³ரானி, ஸோளஸஸஹஸ்ஸா ச நாடகித்தி²யோ ச²ட்³டெ³த்வா புத்ததீ⁴தரோ அமனஸிகத்வா ஹிமவந்தபதே³ஸங் பவிஸித்வா பப்³ப³ஜித்வா பவத்தப²லபோ⁴ஜனோ ஹுத்வா ஸமப்பவத்தவாஸங் வஸந்தோ விசரி. தே உபோ⁴பி ஸமவத்தசாரங் சரந்தா அபரபா⁴கே³ ஸமாக³ச்சி²ங்ஸு, ந பன அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஸஞ்ஜானிங்ஸு, ஸம்மோத³மானா ஏகதோவ ஸமப்பவத்தவாஸங் வஸிங்ஸு. ததா³ விதே³ஹதாபஸோ க³ந்தா⁴ரதாபஸஸ்ஸ உபட்டா²னங் கரோதி. தேஸங் ஏகஸ்மிங் புண்ணமதி³வஸே அஞ்ஞதரஸ்மிங் ருக்க²மூலே நிஸீதி³த்வா த⁴ம்மத்த²யுத்தகத²ங் கதெ²ந்தானங் க³க³னதலே விரோசமானங் சந்த³மண்ட³லங் ராஹு அவத்த²ரி. விதே³ஹதாபஸோ ‘‘கிங் நு கோ² சந்த³ஸ்ஸ பபா⁴ நட்டா²’’தி ஓலோகெத்வா ராஹுனா க³ஹிதங் சந்த³ங் தி³ஸ்வா ‘‘கோ நு கோ² ஏஸ ஆசரிய, சந்த³ங் அவத்த²ரித்வா நிப்பப⁴மகாஸீ’’தி புச்சி². அந்தேவாஸிக அயங் ராஹு நாம சந்த³ஸ்ஸேகோ உபக்கிலேஸோ, விரோசிதுங் ந தே³தி, அஹம்பி ராஹுக³ஹிதங் சந்த³மண்ட³லங் தி³ஸ்வா ‘‘இத³ங் பரிஸுத்³த⁴ஸ்ஸ சந்த³மண்ட³லஸ்ஸ ஆக³ந்துகேன உபக்கிலேஸேன நிப்பப⁴ங் ஜாதங், மய்ஹம்பி இத³ங் ரஜ்ஜங் உபக்கிலேஸோ, யாவ சந்த³மண்ட³லங் ராஹு விய இத³ங் நிப்பப⁴ங் ந கரோதி, தாவ பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா ததே³வ ராஹுக³ஹிதங் சந்த³மண்ட³லங் ஆரம்மணங் கத்வா மஹாரஜ்ஜங் ச²ட்³டெ³த்வா பப்³ப³ஜிதோதி. ‘‘ஆசரிய, த்வங் க³ந்தா⁴ரராஜா’’தி ? ‘‘ஆம, அஹ’’ந்தி. ‘‘ஆசரிய, அஹம்பி விதே³ஹரட்டே² மிதி²லனக³ரே விதே³ஹராஜா நாம, நனு மயங் அஞ்ஞமஞ்ஞங் அதி³ட்ட²ஸஹாயா’’தி. ‘‘கிங் பன தே ஆரம்மணங் அஹோஸீ’’தி? அஹங் ‘‘தும்ஹே பப்³ப³ஜிதா’’தி ஸுத்வா ‘‘அத்³தா⁴ பப்³ப³ஜ்ஜாய மஹந்தங் கு³ணங் அத்³த³ஸா’’தி தும்ஹேயேவ ஆரம்மணங் கத்வா ரஜ்ஜங் பஹாய பப்³ப³ஜிதோதி. தே ததோ பட்டா²ய அதிவிய ஸமக்³கா³ ஸம்மோத³மானா பவத்தப²லபோ⁴ஜனா ஹுத்வா விஹரிங்ஸு. தத்த² தீ³க⁴ரத்தங் வஸித்வா ச பன லோணம்பி³லஸேவனத்தா²ய ஹிமவந்ததோ ஓதரித்வா ஏகங் பச்சந்தகா³மங் ஸம்பாபுணிங்ஸு.
Videharājāpi ‘‘sukhaṃ me sahāyassā’’ti vāṇije pucchitvā tassa pabbajitabhāvaṃ sutvā ‘‘mama sahāye pabbajite ahaṃ rajjena kiṃ karissāmī’’ti sattayojanike mithilanagare tiyojanasatike videharaṭṭhe soḷasasu gāmasahassesu pūritāni koṭṭhāgārāni, soḷasasahassā ca nāṭakitthiyo chaḍḍetvā puttadhītaro amanasikatvā himavantapadesaṃ pavisitvā pabbajitvā pavattaphalabhojano hutvā samappavattavāsaṃ vasanto vicari. Te ubhopi samavattacāraṃ carantā aparabhāge samāgacchiṃsu, na pana aññamaññaṃ sañjāniṃsu, sammodamānā ekatova samappavattavāsaṃ vasiṃsu. Tadā videhatāpaso gandhāratāpasassa upaṭṭhānaṃ karoti. Tesaṃ ekasmiṃ puṇṇamadivase aññatarasmiṃ rukkhamūle nisīditvā dhammatthayuttakathaṃ kathentānaṃ gaganatale virocamānaṃ candamaṇḍalaṃ rāhu avatthari. Videhatāpaso ‘‘kiṃ nu kho candassa pabhā naṭṭhā’’ti oloketvā rāhunā gahitaṃ candaṃ disvā ‘‘ko nu kho esa ācariya, candaṃ avattharitvā nippabhamakāsī’’ti pucchi. Antevāsika ayaṃ rāhu nāma candasseko upakkileso, virocituṃ na deti, ahampi rāhugahitaṃ candamaṇḍalaṃ disvā ‘‘idaṃ parisuddhassa candamaṇḍalassa āgantukena upakkilesena nippabhaṃ jātaṃ, mayhampi idaṃ rajjaṃ upakkileso, yāva candamaṇḍalaṃ rāhu viya idaṃ nippabhaṃ na karoti, tāva pabbajissāmī’’ti cintetvā tadeva rāhugahitaṃ candamaṇḍalaṃ ārammaṇaṃ katvā mahārajjaṃ chaḍḍetvā pabbajitoti. ‘‘Ācariya, tvaṃ gandhārarājā’’ti ? ‘‘Āma, aha’’nti. ‘‘Ācariya, ahampi videharaṭṭhe mithilanagare videharājā nāma, nanu mayaṃ aññamaññaṃ adiṭṭhasahāyā’’ti. ‘‘Kiṃ pana te ārammaṇaṃ ahosī’’ti? Ahaṃ ‘‘tumhe pabbajitā’’ti sutvā ‘‘addhā pabbajjāya mahantaṃ guṇaṃ addasā’’ti tumheyeva ārammaṇaṃ katvā rajjaṃ pahāya pabbajitoti. Te tato paṭṭhāya ativiya samaggā sammodamānā pavattaphalabhojanā hutvā vihariṃsu. Tattha dīgharattaṃ vasitvā ca pana loṇambilasevanatthāya himavantato otaritvā ekaṃ paccantagāmaṃ sampāpuṇiṃsu.
மனுஸ்ஸா தேஸங் இரியாபதே² பஸீதி³த்வா பி⁴க்க²ங் த³த்வா படிஞ்ஞங் க³ஹெத்வா அரஞ்ஞே ரத்திதி³வட்டா²னாதீ³னி மாபெத்வா வஸாபேஸுங். அந்தராமக்³கே³பி நேஸங் ப⁴த்தகிச்சகரணத்தா²ய உத³கபா²ஸுகட்டா²னே பண்ணஸாலங் காரேஸுங். தே பச்சந்தகா³மே பி⁴க்க²ங் சரித்வா தாய பண்ணஸாலாய நிஸீதி³த்வா பரிபு⁴ஞ்ஜித்வா அத்தனோ வஸனட்டா²னங் க³ச்ச²ந்தி. தேபி மனுஸ்ஸா தேஸங் ஆஹாரங் த³த³மானா ஏகதா³ லோணங் பத்தே பக்கி²பித்வா தெ³ந்தி, ஏகதா³ பண்ணபுடே ப³ந்தி⁴த்வா தெ³ந்தி, ஏகதா³ அலோணகாஹாரமேவ தெ³ந்தி. தே ஏகதி³வஸங் பண்ணபுடே ப³ஹுதரங் லோணங் அத³ங்ஸு. விதே³ஹதாபஸோ லோணங் ஆதா³ய க³ந்த்வா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ப⁴த்தகிச்சகாலே பஹோனகங் த³த்வா அத்தனோபி பமாணயுத்தங் க³ஹெத்வா அதிரேகங் பண்ணபுடே ப³ந்தி⁴த்வா ‘‘அலோணகதி³வஸே ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி திணவட்டிகஅந்தரே ட²பேஸி. அதே²கதி³வஸங் அலோணகே ஆஹாரே லத்³தே⁴ விதே³ஹோ க³ந்தா⁴ரஸ்ஸ பி⁴க்கா²பா⁴ஜனங் த³த்வா திணவட்டிகஅந்தரதோ லோணங் ஆஹரித்வா ‘‘ஆசரிய, லோணங் க³ண்ஹதா²’’தி ஆஹ. ‘‘அஜ்ஜ மனுஸ்ஸேஹி லோணங் ந தி³ன்னங், த்வங் குதோ லப⁴ஸீ’’தி? ‘‘ஆசரிய, புரிமதி³வஸே மனுஸ்ஸா ப³ஹுங் லோணமத³ங்ஸு, அதா²ஹங் ‘அலோணகதி³வஸே ப⁴விஸ்ஸதீ’தி அதிரேகங் லோணங் ட²பேஸி’’ந்தி. அத² நங் போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘மோக⁴புரிஸ, தியோஜனஸதிகங் விதே³ஹரட்ட²ங் பஹாய பப்³ப³ஜித்வா அகிஞ்சனபா⁴வங் பத்வா இதா³னி லோணஸக்க²ராய தண்ஹங் ஜனேஸீ’’தி தஜ்ஜெத்வா ஓவத³ந்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –
Manussā tesaṃ iriyāpathe pasīditvā bhikkhaṃ datvā paṭiññaṃ gahetvā araññe rattidivaṭṭhānādīni māpetvā vasāpesuṃ. Antarāmaggepi nesaṃ bhattakiccakaraṇatthāya udakaphāsukaṭṭhāne paṇṇasālaṃ kāresuṃ. Te paccantagāme bhikkhaṃ caritvā tāya paṇṇasālāya nisīditvā paribhuñjitvā attano vasanaṭṭhānaṃ gacchanti. Tepi manussā tesaṃ āhāraṃ dadamānā ekadā loṇaṃ patte pakkhipitvā denti, ekadā paṇṇapuṭe bandhitvā denti, ekadā aloṇakāhārameva denti. Te ekadivasaṃ paṇṇapuṭe bahutaraṃ loṇaṃ adaṃsu. Videhatāpaso loṇaṃ ādāya gantvā bodhisattassa bhattakiccakāle pahonakaṃ datvā attanopi pamāṇayuttaṃ gahetvā atirekaṃ paṇṇapuṭe bandhitvā ‘‘aloṇakadivase bhavissatī’’ti tiṇavaṭṭikaantare ṭhapesi. Athekadivasaṃ aloṇake āhāre laddhe videho gandhārassa bhikkhābhājanaṃ datvā tiṇavaṭṭikaantarato loṇaṃ āharitvā ‘‘ācariya, loṇaṃ gaṇhathā’’ti āha. ‘‘Ajja manussehi loṇaṃ na dinnaṃ, tvaṃ kuto labhasī’’ti? ‘‘Ācariya, purimadivase manussā bahuṃ loṇamadaṃsu, athāhaṃ ‘aloṇakadivase bhavissatī’ti atirekaṃ loṇaṃ ṭhapesi’’nti. Atha naṃ bodhisatto ‘‘moghapurisa, tiyojanasatikaṃ videharaṭṭhaṃ pahāya pabbajitvā akiñcanabhāvaṃ patvā idāni loṇasakkharāya taṇhaṃ janesī’’ti tajjetvā ovadanto paṭhamaṃ gāthamāha –
76.
76.
‘‘ஹித்வா கா³மஸஹஸ்ஸானி, பரிபுண்ணானி ஸோளஸ;
‘‘Hitvā gāmasahassāni, paripuṇṇāni soḷasa;
கொட்டா²கா³ரானி பீ²தானி, ஸன்னிதி⁴ங் தா³னி குப்³ப³ஸீ’’தி.
Koṭṭhāgārāni phītāni, sannidhiṃ dāni kubbasī’’ti.
தத்த² கொட்டா²கா³ரானீதி ஸுவண்ணரஜதமணிமுத்தாதி³ரதனகொட்டா²கா³ரானி சேவ து³ஸ்ஸகொட்டா²கா³ரானி ச த⁴ஞ்ஞகொட்டா²கா³ரானி ச. பீ²தானீதி பூரானி. ஸன்னிதி⁴ங் தா³னி குப்³ப³ஸீதி இதா³னி ‘‘ஸ்வே ப⁴விஸ்ஸதி, ததியதி³வஸே ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி லோணமத்தங் ஸன்னிதி⁴ங் கரோஸீதி.
Tattha koṭṭhāgārānīti suvaṇṇarajatamaṇimuttādiratanakoṭṭhāgārāni ceva dussakoṭṭhāgārāni ca dhaññakoṭṭhāgārāni ca. Phītānīti pūrāni. Sannidhiṃ dāni kubbasīti idāni ‘‘sve bhavissati, tatiyadivase bhavissatī’’ti loṇamattaṃ sannidhiṃ karosīti.
விதே³ஹோ ஏவங் க³ரஹியமானோ க³ரஹங் அஸஹந்தோ படிபக்கோ² ஹுத்வா ‘‘ஆசரிய, தும்ஹே அத்தனோ தோ³ஸங் அதி³ஸ்வா மய்ஹமேவ தோ³ஸங் பஸ்ஸத², நனு தும்ஹே ‘கிங் மே பரேன ஓவதி³தேன, அத்தானமேவ ஓவதி³ஸ்ஸாமீ’தி ரஜ்ஜங் ச²ட்³டெ³த்வா பப்³ப³ஜிதா, தும்ஹே இதா³னி மங் கஸ்மா ஓவத³தா²’’தி சோதெ³ந்தோ து³தியங் கா³த²மாஹ –
Videho evaṃ garahiyamāno garahaṃ asahanto paṭipakkho hutvā ‘‘ācariya, tumhe attano dosaṃ adisvā mayhameva dosaṃ passatha, nanu tumhe ‘kiṃ me parena ovaditena, attānameva ovadissāmī’ti rajjaṃ chaḍḍetvā pabbajitā, tumhe idāni maṃ kasmā ovadathā’’ti codento dutiyaṃ gāthamāha –
77.
77.
‘‘ஹித்வா க³ந்தா⁴ரவிஸயங், பஹூதத⁴னதா⁴ரியங்;
‘‘Hitvā gandhāravisayaṃ, pahūtadhanadhāriyaṃ;
பஸாஸனதோ நிக்க²ந்தோ, இத⁴ தா³னி பஸாஸஸீ’’தி.
Pasāsanato nikkhanto, idha dāni pasāsasī’’ti.
தத்த² பஸாஸனதோதி ஓவாதா³னுஸாஸனீதா³னதோ. இத⁴ தா³னீதி இதா³னி இத⁴ அரஞ்ஞே கஸ்மா மங் ஓவத³தா²தி.
Tattha pasāsanatoti ovādānusāsanīdānato. Idha dānīti idāni idha araññe kasmā maṃ ovadathāti.
தங் ஸுத்வா போ³தி⁴ஸத்தோ ததியங் கா³த²மாஹ –
Taṃ sutvā bodhisatto tatiyaṃ gāthamāha –
78.
78.
‘‘த⁴ம்மங் ப⁴ணாமி வேதே³ஹ, அத⁴ம்மோ மே ந ருச்சதி;
‘‘Dhammaṃ bhaṇāmi vedeha, adhammo me na ruccati;
த⁴ம்மங் மே ப⁴ணமானஸ்ஸ, ந பாபமுபலிம்பதீ’’தி.
Dhammaṃ me bhaṇamānassa, na pāpamupalimpatī’’ti.
தத்த² த⁴ம்மந்தி ஸபா⁴வங், பு³த்³தா⁴தீ³ஹி வண்ணிதங் பஸத்த²ங் காரணமேவ. அத⁴ம்மோ மே ந ருச்சதீதி அத⁴ம்மோ நாம அஸபா⁴வோ மய்ஹங் கதா³சிபி ந ருச்சதி. ந பாபமுபலிம்பதீதி மம ஸபா⁴வமேவ காரணமேவ ப⁴ணந்தஸ்ஸ பாபங் நாம ஹத³யே ந லிம்பதி ந அல்லீயதி. ஓவாத³தா³னங் நாமேதங் பு³த்³த⁴பச்சேகபு³த்³த⁴ஸாவகபோ³தி⁴ஸத்தானங் பவேணீ. தேஹி தி³ன்னோவாத³ங் பா³லா ந க³ண்ஹந்தி, ஓவாத³தா³யகஸ்ஸ பன பாபங் நாம நத்தி².
Tattha dhammanti sabhāvaṃ, buddhādīhi vaṇṇitaṃ pasatthaṃ kāraṇameva. Adhammo me na ruccatīti adhammo nāma asabhāvo mayhaṃ kadācipi na ruccati. Na pāpamupalimpatīti mama sabhāvameva kāraṇameva bhaṇantassa pāpaṃ nāma hadaye na limpati na allīyati. Ovādadānaṃ nāmetaṃ buddhapaccekabuddhasāvakabodhisattānaṃ paveṇī. Tehi dinnovādaṃ bālā na gaṇhanti, ovādadāyakassa pana pāpaṃ nāma natthi.
‘‘நிதீ⁴னங்வ பவத்தாரங், யங் பஸ்ஸே வஜ்ஜத³ஸ்ஸினங்;
‘‘Nidhīnaṃva pavattāraṃ, yaṃ passe vajjadassinaṃ;
நிக்³க³ய்ஹவாதி³ங் மேதா⁴விங், தாதி³ஸங் பண்டி³தங் ப⁴ஜே;
Niggayhavādiṃ medhāviṃ, tādisaṃ paṇḍitaṃ bhaje;
தாதி³ஸங் ப⁴ஜமானஸ்ஸ, ஸெய்யோ ஹோதி ந பாபியோ.
Tādisaṃ bhajamānassa, seyyo hoti na pāpiyo.
‘‘ஓவதெ³ய்யானுஸாஸெய்ய, அஸப்³பா⁴ ச நிவாரயே;
‘‘Ovadeyyānusāseyya, asabbhā ca nivāraye;
ஸதஞ்ஹி ஸோ பியோ ஹோதி, அஸதங் ஹோதி அப்பியோ’’தி. (த⁴॰ ப॰ 76-77);
Satañhi so piyo hoti, asataṃ hoti appiyo’’ti. (dha. pa. 76-77);
விதே³ஹதாபஸோ போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ கத²ங் ஸுத்வா ‘‘ஆசரிய, அத்த²னிஸ்ஸிதங் கதெ²ந்தேனபி பரங் க⁴ட்டெத்வா ரோஸெத்வா கதே²துங் ந வட்டதி, த்வங் மங் குண்ட²ஸத்த²கேன முண்டெ³ந்தோ விய அதிப²ருஸங் கதே²ஸீ’’தி வத்வா சதுத்த²ங் கா³த²மாஹ –
Videhatāpaso bodhisattassa kathaṃ sutvā ‘‘ācariya, atthanissitaṃ kathentenapi paraṃ ghaṭṭetvā rosetvā kathetuṃ na vaṭṭati, tvaṃ maṃ kuṇṭhasatthakena muṇḍento viya atipharusaṃ kathesī’’ti vatvā catutthaṃ gāthamāha –
79.
79.
‘‘யேன கேனசி வண்ணேன, பரோ லப⁴தி ருப்பனங்;
‘‘Yena kenaci vaṇṇena, paro labhati ruppanaṃ;
மஹத்தி²யம்பி சே வாசங், ந தங் பா⁴ஸெய்ய பண்டி³தோ’’தி.
Mahatthiyampi ce vācaṃ, na taṃ bhāseyya paṇḍito’’ti.
தத்த² யேன கேனசீதி த⁴ம்மயுத்தேனாபி காரணேன. லப⁴தி ருப்பனந்தி க⁴ட்டனங் து³ஸ்ஸனங் குப்பனங் லப⁴தியேவ. ந தங் பா⁴ஸெய்யாதி தஸ்மா தங் பரபுக்³க³லங் யாய ஸோ வாசாய து³ஸ்ஸதி, தங் மஹத்தி²யங் மஹந்தங் அத்த²னிஸ்ஸிதம்பி வாசங் ந பா⁴ஸெய்யாதி அத்தோ².
Tattha yena kenacīti dhammayuttenāpi kāraṇena. Labhati ruppananti ghaṭṭanaṃ dussanaṃ kuppanaṃ labhatiyeva. Na taṃ bhāseyyāti tasmā taṃ parapuggalaṃ yāya so vācāya dussati, taṃ mahatthiyaṃ mahantaṃ atthanissitampi vācaṃ na bhāseyyāti attho.
அத²ஸ்ஸ போ³தி⁴ஸத்தோ பஞ்சமங் கா³த²மாஹ –
Athassa bodhisatto pañcamaṃ gāthamāha –
80.
80.
‘‘காமங் ருப்பது வா மா வா, பு⁴ஸங்வ விகிரீயது;
‘‘Kāmaṃ ruppatu vā mā vā, bhusaṃva vikirīyatu;
த⁴ம்மங் மே ப⁴ணமானஸ்ஸ, ந பாபமுபலிம்பதீ’’தி.
Dhammaṃ me bhaṇamānassa, na pāpamupalimpatī’’ti.
தத்த² காமந்தி ஏகங்ஸேன. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – அயுத்தகாரகோ புக்³க³லோ ‘‘அயுத்தங் தே கத’’ந்தி ஓவதி³யமானோ ஏகங்ஸேனேவ குஜ்ஜ²து வா மா வா குஜ்ஜ²து, அத² வா பு⁴ஸமுட்டி² விய விகிரீயது, மய்ஹங் பன த⁴ம்மங் ப⁴ணந்தஸ்ஸ பாபங் நாம நத்தீ²தி.
Tattha kāmanti ekaṃsena. Idaṃ vuttaṃ hoti – ayuttakārako puggalo ‘‘ayuttaṃ te kata’’nti ovadiyamāno ekaṃseneva kujjhatu vā mā vā kujjhatu, atha vā bhusamuṭṭhi viya vikirīyatu, mayhaṃ pana dhammaṃ bhaṇantassa pāpaṃ nāma natthīti.
ஏவஞ்ச பன வத்வா ‘‘ந வோ அஹங், ஆனந்த³, ததா² பரக்கமிஸ்ஸாமி, யதா² கும்ப⁴காரோ ஆமகே ஆமகமத்தே. நிக்³க³ய்ஹ நிக்³க³ய்ஹாஹங் ஆனந்த³, வக்கா²மி, யோ ஸாரோ ஸோ ட²ஸ்ஸதீ’’தி (ம॰ நி॰ 3.196) இமஸ்ஸ ஸுக³தோவாத³ஸ்ஸ அனுரூபாய படிபத்தியா ட²த்வா ‘‘யதா² கும்ப⁴காரோ பா⁴ஜனேஸு புனப்புனங் ஆகோடெத்வா ஆகோடெத்வா ஆமகங் அக்³க³ஹெத்வா ஸுபக்கமேவ பா⁴ஜனங் க³ண்ஹாதி, ஏவங் புனப்புனங் ஓவதி³த்வா நிக்³க³ண்ஹித்வா பக்கபா⁴ஜனஸதி³ஸோ புக்³க³லோ க³ஹேதப்³போ³’’தி த³ஸ்ஸேதுங் புன தங் ஓவத³ந்தோ –
Evañca pana vatvā ‘‘na vo ahaṃ, ānanda, tathā parakkamissāmi, yathā kumbhakāro āmake āmakamatte. Niggayha niggayhāhaṃ ānanda, vakkhāmi, yo sāro so ṭhassatī’’ti (ma. ni. 3.196) imassa sugatovādassa anurūpāya paṭipattiyā ṭhatvā ‘‘yathā kumbhakāro bhājanesu punappunaṃ ākoṭetvā ākoṭetvā āmakaṃ aggahetvā supakkameva bhājanaṃ gaṇhāti, evaṃ punappunaṃ ovaditvā niggaṇhitvā pakkabhājanasadiso puggalo gahetabbo’’ti dassetuṃ puna taṃ ovadanto –
81.
81.
‘‘நோ சே அஸ்ஸ ஸகா பு³த்³தி⁴, வினயோ வா ஸுஸிக்கி²தோ;
‘‘No ce assa sakā buddhi, vinayo vā susikkhito;
வனே அந்த⁴மஹிங்ஸோவ, சரெய்ய ப³ஹுகோ ஜனோ.
Vane andhamahiṃsova, careyya bahuko jano.
82.
82.
‘‘யஸ்மா ச பனிதே⁴கச்சே, ஆசேரம்ஹி ஸுஸிக்கி²தா;
‘‘Yasmā ca panidhekacce, āceramhi susikkhitā;
தஸ்மா வினீதவினயா, சரந்தி ஸுஸமாஹிதா’’தி. – இத³ங் கா³தா²த்³வயமாஹ;
Tasmā vinītavinayā, caranti susamāhitā’’ti. – idaṃ gāthādvayamāha;
தஸ்ஸத்தோ² – ஸம்ம வேதே³ஹ, இமேஸஞ்ஹி ஸத்தானங் ஸசே அத்தனோ பு³த்³தி⁴ வா பண்டி³தே ஓவாத³தா³யகே நிஸ்ஸாய ஆசாரபண்ணத்திவினயோ வா ஸுஸிக்கி²தோ ந ப⁴வெய்ய, ஏவங் ஸந்தே யதா² திணலதாதி³க³ஹனே வனே அந்த⁴மஹிங்ஸோ கோ³சராகோ³சரங் ஸாஸங்கனிராஸங்கஞ்ச டா²னங் அஜானந்தோ சரதி, ததா² தும்ஹாதி³ஸோ ப³ஹுகோ ஜனோ சரெய்ய. யஸ்மா பன இத⁴ ஏகச்சே ஸகாய பு³த்³தி⁴யா ரஹிதா ஸத்தா ஆசரியஸந்திகே ஆசாரபண்ணத்திஸுஸிக்கி²தா, தஸ்மா ஆசரியேஹி அத்தனோ அத்தனோ அனுரூபேன வினயேன வினீதத்தா வினீதவினயா ஸுஸமாஹிதா ஏகக்³க³சித்தா ஹுத்வா சரந்தீதி.
Tassattho – samma vedeha, imesañhi sattānaṃ sace attano buddhi vā paṇḍite ovādadāyake nissāya ācārapaṇṇattivinayo vā susikkhito na bhaveyya, evaṃ sante yathā tiṇalatādigahane vane andhamahiṃso gocarāgocaraṃ sāsaṅkanirāsaṅkañca ṭhānaṃ ajānanto carati, tathā tumhādiso bahuko jano careyya. Yasmā pana idha ekacce sakāya buddhiyā rahitā sattā ācariyasantike ācārapaṇṇattisusikkhitā, tasmā ācariyehi attano attano anurūpena vinayena vinītattā vinītavinayā susamāhitā ekaggacittā hutvā carantīti.
இமினா இத³ங் த³ஸ்ஸேதி – இமினா ஹி ஸத்தேன கி³ஹினா ஹுத்வா அத்தனோ குலானுரூபா, பப்³ப³ஜிதேன பப்³ப³ஜிதானுரூபா ஸிக்கா² ஸிக்கி²தப்³பா³. கி³ஹினோபி ஹி அத்தனோ குலானுரூபேஸு கஸிகோ³ரக்கா²தீ³ஸு ஸிக்கி²தாவ ஸம்பன்னாஜீவா ஹுத்வா ஸுஸமாஹிதா சரந்தி, பப்³ப³ஜிதாபி பப்³ப³ஜிதானுரூபேஸு பாஸாதி³கேஸு அபி⁴க்கந்தபடிக்கந்தாதீ³ஸு அதி⁴ஸீலஅதி⁴சித்தஅதி⁴பஞ்ஞாஸிக்கா²ஸு ஸிக்கி²தாவ விக³தவிக்கே²பா ஸுஸமாஹிதா சரந்தி. லோகஸ்மிஞ்ஹி –
Iminā idaṃ dasseti – iminā hi sattena gihinā hutvā attano kulānurūpā, pabbajitena pabbajitānurūpā sikkhā sikkhitabbā. Gihinopi hi attano kulānurūpesu kasigorakkhādīsu sikkhitāva sampannājīvā hutvā susamāhitā caranti, pabbajitāpi pabbajitānurūpesu pāsādikesu abhikkantapaṭikkantādīsu adhisīlaadhicittaadhipaññāsikkhāsu sikkhitāva vigatavikkhepā susamāhitā caranti. Lokasmiñhi –
‘‘பா³ஹுஸச்சஞ்ச ஸிப்பஞ்ச, வினயோ ச ஸுஸிக்கி²தோ;
‘‘Bāhusaccañca sippañca, vinayo ca susikkhito;
ஸுபா⁴ஸிதா ச யா வாசா, ஏதங் மங்க³லமுத்தம’’ந்தி. (கு²॰ பா॰ 5.5; ஸு॰ நி॰ 264);
Subhāsitā ca yā vācā, etaṃ maṅgalamuttama’’nti. (khu. pā. 5.5; su. ni. 264);
தங் ஸுத்வா வேதே³ஹதாபஸோ ‘‘ஆசரிய, இதோ பட்டா²ய மங் ஓவத³த² அனுஸாஸத², அஹங் அனதி⁴வாஸனஜாதிகதாய தும்ஹேஹி ஸத்³தி⁴ங் கதே²ஸிங், தங் மே க²மதா²’’தி வந்தி³த்வா மஹாஸத்தங் க²மாபேஸி. தே ஸமக்³க³வாஸங் வஸித்வா புன ஹிமவந்தமேவ அக³மங்ஸு. தத்ர போ³தி⁴ஸத்தோ வேதே³ஹதாபஸஸ்ஸ கஸிணபரிகம்மங் கதே²ஸி. ஸோ தங் கத்வா அபி⁴ஞ்ஞா ச ஸமாபத்தியோ ச நிப்³ப³த்தேஸி. இதி தே உபோ⁴பி அபரிஹீனஜ்ஜா²னா ப்³ரஹ்மலோகபராயணா அஹேஸுங்.
Taṃ sutvā vedehatāpaso ‘‘ācariya, ito paṭṭhāya maṃ ovadatha anusāsatha, ahaṃ anadhivāsanajātikatāya tumhehi saddhiṃ kathesiṃ, taṃ me khamathā’’ti vanditvā mahāsattaṃ khamāpesi. Te samaggavāsaṃ vasitvā puna himavantameva agamaṃsu. Tatra bodhisatto vedehatāpasassa kasiṇaparikammaṃ kathesi. So taṃ katvā abhiññā ca samāpattiyo ca nibbattesi. Iti te ubhopi aparihīnajjhānā brahmalokaparāyaṇā ahesuṃ.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ வேதே³ஹோ ஆனந்தோ³ அஹோஸி, க³ந்தா⁴ரராஜா பன அஹமேவ அஹோஸீ’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā vedeho ānando ahosi, gandhārarājā pana ahameva ahosī’’nti.
க³ந்தா⁴ரஜாதகவண்ணனா பட²மா.
Gandhārajātakavaṇṇanā paṭhamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 406. க³ந்தா⁴ரஜாதகங் • 406. Gandhārajātakaṃ