Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    8. க³ங்கா³ஸுத்தங்

    8. Gaṅgāsuttaṃ

    131. ராஜக³ஹே விஹரதி வேளுவனே. அத² கோ² அஞ்ஞதரோ ப்³ராஹ்மணோ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வதா ஸத்³தி⁴ங் ஸம்மோதி³. ஸம்மோத³னீயங் கத²ங் ஸாரணீயங் வீதிஸாரெத்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² ஸோ ப்³ராஹ்மணோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘கீவப³ஹுகா நு கோ², போ⁴ கோ³தம, கப்பா அப்³ப⁴தீதா அதிக்கந்தா’’தி? ‘‘ப³ஹுகா கோ², ப்³ராஹ்மண, கப்பா அப்³ப⁴தீதா அதிக்கந்தா. தே ந ஸுகரா ஸங்கா²துங் – ‘எத்தகா கப்பா இதி வா, எத்தகானி கப்பஸதானி இதி வா, எத்தகானி கப்பஸஹஸ்ஸானி இதி வா, எத்தகானி கப்பஸதஸஹஸ்ஸானி இதி வா’’’தி.

    131. Rājagahe viharati veḷuvane. Atha kho aññataro brāhmaṇo yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavatā saddhiṃ sammodi. Sammodanīyaṃ kathaṃ sāraṇīyaṃ vītisāretvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho so brāhmaṇo bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘kīvabahukā nu kho, bho gotama, kappā abbhatītā atikkantā’’ti? ‘‘Bahukā kho, brāhmaṇa, kappā abbhatītā atikkantā. Te na sukarā saṅkhātuṃ – ‘ettakā kappā iti vā, ettakāni kappasatāni iti vā, ettakāni kappasahassāni iti vā, ettakāni kappasatasahassāni iti vā’’’ti.

    ‘‘ஸக்கா பன, போ⁴ கோ³தம, உபமங் காது’’ந்தி? ‘‘ஸக்கா, ப்³ராஹ்மணா’’தி ப⁴க³வா அவோச. ‘‘ஸெய்யதா²பி, ப்³ராஹ்மண, யதோ சாயங் க³ங்கா³ நதீ³ பப⁴வதி யத்த² ச மஹாஸமுத்³த³ங் அப்பேதி, யா ஏதஸ்மிங் அந்தரே வாலிகா ஸா ந ஸுகரா ஸங்கா²துங் – ‘எத்தகா வாலிகா இதி வா, எத்தகானி வாலிகஸதானி இதி வா, எத்தகானி வாலிகஸஹஸ்ஸானி இதி வா, எத்தகானி வாலிகஸதஸஹஸ்ஸானி இதி வா’தி. ததோ ப³ஹுதரா கோ², ப்³ராஹ்மண, கப்பா அப்³ப⁴தீதா அதிக்கந்தா. தே ந ஸுகரா ஸங்கா²துங் – ‘எத்தகா கப்பா இதி வா, எத்தகானி கப்பஸதானி இதி வா, எத்தகானி கப்பஸஹஸ்ஸானி இதி வா, எத்தகானி கப்பஸதஸஹஸ்ஸானி இதி வா’தி. தங் கிஸ்ஸ ஹேது? அனமதக்³கோ³யங், ப்³ராஹ்மண, ஸங்ஸாரோ. புப்³பா³ கோடி ந பஞ்ஞாயதி அவிஜ்ஜானீவரணானங் ஸத்தானங் தண்ஹாஸங்யோஜனானங் ஸந்தா⁴வதங் ஸங்ஸரதங். ஏவங் தீ³க⁴ரத்தங் கோ², ப்³ராஹ்மண, து³க்க²ங் பச்சனுபூ⁴தங் திப்³ப³ங் பச்சனுபூ⁴தங் ப்³யஸனங் பச்சனுபூ⁴தங், கடஸீ வட்³டி⁴தா. யாவஞ்சித³ங் , ப்³ராஹ்மண, அலமேவ ஸப்³ப³ஸங்கா²ரேஸு நிப்³பி³ந்தி³துங், அலங் விரஜ்ஜிதுங், அலங் விமுச்சிது’’ந்தி.

    ‘‘Sakkā pana, bho gotama, upamaṃ kātu’’nti? ‘‘Sakkā, brāhmaṇā’’ti bhagavā avoca. ‘‘Seyyathāpi, brāhmaṇa, yato cāyaṃ gaṅgā nadī pabhavati yattha ca mahāsamuddaṃ appeti, yā etasmiṃ antare vālikā sā na sukarā saṅkhātuṃ – ‘ettakā vālikā iti vā, ettakāni vālikasatāni iti vā, ettakāni vālikasahassāni iti vā, ettakāni vālikasatasahassāni iti vā’ti. Tato bahutarā kho, brāhmaṇa, kappā abbhatītā atikkantā. Te na sukarā saṅkhātuṃ – ‘ettakā kappā iti vā, ettakāni kappasatāni iti vā, ettakāni kappasahassāni iti vā, ettakāni kappasatasahassāni iti vā’ti. Taṃ kissa hetu? Anamataggoyaṃ, brāhmaṇa, saṃsāro. Pubbā koṭi na paññāyati avijjānīvaraṇānaṃ sattānaṃ taṇhāsaṃyojanānaṃ sandhāvataṃ saṃsarataṃ. Evaṃ dīgharattaṃ kho, brāhmaṇa, dukkhaṃ paccanubhūtaṃ tibbaṃ paccanubhūtaṃ byasanaṃ paccanubhūtaṃ, kaṭasī vaḍḍhitā. Yāvañcidaṃ , brāhmaṇa, alameva sabbasaṅkhāresu nibbindituṃ, alaṃ virajjituṃ, alaṃ vimuccitu’’nti.

    ஏவங் வுத்தே, ஸோ ப்³ராஹ்மணோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘அபி⁴க்கந்தங், போ⁴ கோ³தம, அபி⁴க்கந்தங், போ⁴ கோ³தம…பே॰… உபாஸகங் மங் ப⁴வங் கோ³தமோ தா⁴ரேது அஜ்ஜதக்³கே³ பாணுபேதங் ஸரணங் க³த’’ந்தி. அட்ட²மங்.

    Evaṃ vutte, so brāhmaṇo bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘abhikkantaṃ, bho gotama, abhikkantaṃ, bho gotama…pe… upāsakaṃ maṃ bhavaṃ gotamo dhāretu ajjatagge pāṇupetaṃ saraṇaṃ gata’’nti. Aṭṭhamaṃ.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 8-9. க³ங்கா³ஸுத்தாதி³வண்ணனா • 8-9. Gaṅgāsuttādivaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 8. க³ங்கா³ஸுத்தவண்ணனா • 8. Gaṅgāsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact