Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தீ³க⁴ நிகாய (அட்ட²கதா²) • Dīgha nikāya (aṭṭhakathā)

    நமோ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ அரஹதோ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ

    Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa

    தீ³க⁴னிகாயே

    Dīghanikāye

    ஸீலக்க²ந்த⁴வக்³க³ட்ட²கதா²

    Sīlakkhandhavaggaṭṭhakathā

    க³ந்தா²ரம்ப⁴கதா²

    Ganthārambhakathā

    கருணாஸீதலஹத³யங் , பஞ்ஞாபஜ்ஜோதவிஹதமோஹதமங்;

    Karuṇāsītalahadayaṃ , paññāpajjotavihatamohatamaṃ;

    ஸனராமரலோகக³ருங், வந்தே³ ஸுக³தங் க³திவிமுத்தங்.

    Sanarāmaralokagaruṃ, vande sugataṃ gativimuttaṃ.

    பு³த்³தோ⁴பி பு³த்³த⁴பா⁴வங், பா⁴வெத்வா சேவ ஸச்சி²கத்வா ச;

    Buddhopi buddhabhāvaṃ, bhāvetvā ceva sacchikatvā ca;

    யங் உபக³தோ க³தமலங், வந்தே³ தமனுத்தரங் த⁴ம்மங்.

    Yaṃ upagato gatamalaṃ, vande tamanuttaraṃ dhammaṃ.

    ஸுக³தஸ்ஸ ஓரஸானங், புத்தானங் மாரஸேனமத²னானங்;

    Sugatassa orasānaṃ, puttānaṃ mārasenamathanānaṃ;

    அட்ட²ன்னம்பி ஸமூஹங், ஸிரஸா வந்தே³ அரியஸங்க⁴ங்.

    Aṭṭhannampi samūhaṃ, sirasā vande ariyasaṅghaṃ.

    இதி மே பஸன்னமதினோ, ரதனத்தயவந்த³னாமயங் புஞ்ஞங்;

    Iti me pasannamatino, ratanattayavandanāmayaṃ puññaṃ;

    யங் ஸுவிஹதந்தராயோ, ஹுத்வா தஸ்ஸானுபா⁴வேன.

    Yaṃ suvihatantarāyo, hutvā tassānubhāvena.

    தீ³க⁴ஸ்ஸ தீ³க⁴ஸுத்தங்கிதஸ்ஸ, நிபுணஸ்ஸ ஆக³மவரஸ்ஸ;

    Dīghassa dīghasuttaṅkitassa, nipuṇassa āgamavarassa;

    பு³த்³தா⁴னுபு³த்³த⁴ஸங்வண்ணிதஸ்ஸ, ஸத்³தா⁴வஹகு³ணஸ்ஸ.

    Buddhānubuddhasaṃvaṇṇitassa, saddhāvahaguṇassa.

    அத்த²ப்பகாஸனத்த²ங், அட்ட²கதா² ஆதி³தோ வஸிஸதேஹி;

    Atthappakāsanatthaṃ, aṭṭhakathā ādito vasisatehi;

    பஞ்சஹி யா ஸங்கீ³தா, அனுஸங்கீ³தா ச பச்சா²பி.

    Pañcahi yā saṅgītā, anusaṅgītā ca pacchāpi.

    ஸீஹளதீ³பங் பன ஆப⁴தாத², வஸினா மஹாமஹிந்தே³ன;

    Sīhaḷadīpaṃ pana ābhatātha, vasinā mahāmahindena;

    ட²பிதா ஸீஹளபா⁴ஸாய, தீ³பவாஸீனமத்தா²ய.

    Ṭhapitā sīhaḷabhāsāya, dīpavāsīnamatthāya.

    அபனெத்வான ததோஹங், ஸீஹளபா⁴ஸங் மனோரமங் பா⁴ஸங்;

    Apanetvāna tatohaṃ, sīhaḷabhāsaṃ manoramaṃ bhāsaṃ;

    தந்தினயானுச்ச²விகங், ஆரோபெந்தோ விக³ததோ³ஸங்.

    Tantinayānucchavikaṃ, āropento vigatadosaṃ.

    ஸமயங் அவிலோமெந்தோ, தே²ரானங் தே²ரவங்ஸபதீ³பானங்;

    Samayaṃ avilomento, therānaṃ theravaṃsapadīpānaṃ;

    ஸுனிபுணவினிச்ச²யானங், மஹாவிஹாரே நிவாஸீனங்.

    Sunipuṇavinicchayānaṃ, mahāvihāre nivāsīnaṃ.

    ஹித்வா புனப்புனாக³தமத்த²ங், அத்த²ங் பகாஸயிஸ்ஸாமி;

    Hitvā punappunāgatamatthaṃ, atthaṃ pakāsayissāmi;

    ஸுஜனஸ்ஸ ச துட்ட²த்த²ங், சிரட்டி²தத்த²ஞ்ச த⁴ம்மஸ்ஸ.

    Sujanassa ca tuṭṭhatthaṃ, ciraṭṭhitatthañca dhammassa.

    ஸீலகதா² து⁴தத⁴ம்மா, கம்மட்டா²னானி சேவ ஸப்³பா³னி;

    Sīlakathā dhutadhammā, kammaṭṭhānāni ceva sabbāni;

    சரியாவிதா⁴னஸஹிதோ, ஜா²னஸமாபத்திவித்தா²ரோ.

    Cariyāvidhānasahito, jhānasamāpattivitthāro.

    ஸப்³பா³ ச அபி⁴ஞ்ஞாயோ, பஞ்ஞாஸங்கலனநிச்ச²யோ சேவ;

    Sabbā ca abhiññāyo, paññāsaṅkalananicchayo ceva;

    க²ந்த⁴தா⁴தாயதனிந்த்³ரியானி, அரியானி சேவ சத்தாரி.

    Khandhadhātāyatanindriyāni, ariyāni ceva cattāri.

    ஸச்சானி பச்சயாகாரதே³ஸனா, ஸுபரிஸுத்³த⁴னிபுணனயா;

    Saccāni paccayākāradesanā, suparisuddhanipuṇanayā;

    அவிமுத்ததந்திமக்³கா³, விபஸ்ஸனா பா⁴வனா சேவ.

    Avimuttatantimaggā, vipassanā bhāvanā ceva.

    இதி பன ஸப்³ப³ங் யஸ்மா, விஸுத்³தி⁴மக்³கே³ மயா ஸுபரிஸுத்³த⁴ங்;

    Iti pana sabbaṃ yasmā, visuddhimagge mayā suparisuddhaṃ;

    வுத்தங் தஸ்மா பி⁴ய்யோ, ந தங் இத⁴ விசாரயிஸ்ஸாமி.

    Vuttaṃ tasmā bhiyyo, na taṃ idha vicārayissāmi.

    ‘‘மஜ்ஜே² விஸுத்³தி⁴மக்³கோ³, ஏஸ சதுன்னம்பி ஆக³மானஞ்ஹி;

    ‘‘Majjhe visuddhimaggo, esa catunnampi āgamānañhi;

    ட²த்வா பகாஸயிஸ்ஸதி, தத்த² யதா² பா⁴ஸிதங் அத்த²ங்’’.

    Ṭhatvā pakāsayissati, tattha yathā bhāsitaṃ atthaṃ’’.

    இச்சேவ கதோ தஸ்மா, தம்பி க³ஹெத்வான ஸத்³தி⁴மேதாய;

    Icceva kato tasmā, tampi gahetvāna saddhimetāya;

    அட்ட²கதா²ய விஜானத², தீ³கா⁴க³மனிஸ்ஸிதங் அத்த²ந்தி.

    Aṭṭhakathāya vijānatha, dīghāgamanissitaṃ atthanti.

    நிதா³னகதா²

    Nidānakathā

    தத்த² தீ³கா⁴க³மோ நாம ஸீலக்க²ந்த⁴வக்³கோ³, மஹாவக்³கோ³, பாதி²கவக்³கோ³தி வக்³க³தோ திவக்³கோ³ ஹோதி; ஸுத்ததோ சதுத்திங்ஸஸுத்தஸங்க³ஹோ. தஸ்ஸ வக்³கே³ஸு ஸீலக்க²ந்த⁴வக்³கோ³ ஆதி³, ஸுத்தேஸு ப்³ரஹ்மஜாலங். ப்³ரஹ்மஜாலஸ்ஸாபி ‘‘ஏவங் மே ஸுத’’ந்திஆதி³கங் ஆயஸ்மதா ஆனந்தே³ன பட²மமஹாஸங்கீ³திகாலே வுத்தங் நிதா³னமாதி³.

    Tattha dīghāgamo nāma sīlakkhandhavaggo, mahāvaggo, pāthikavaggoti vaggato tivaggo hoti; suttato catuttiṃsasuttasaṅgaho. Tassa vaggesu sīlakkhandhavaggo ādi, suttesu brahmajālaṃ. Brahmajālassāpi ‘‘evaṃ me suta’’ntiādikaṃ āyasmatā ānandena paṭhamamahāsaṅgītikāle vuttaṃ nidānamādi.

    பட²மமஹாஸங்கீ³திகதா²

    Paṭhamamahāsaṅgītikathā

    பட²மமஹாஸங்கீ³தி நாம சேஸா கிஞ்சாபி வினயபிடகே தந்திமாரூள்ஹா, நிதா³னகோஸல்லத்த²ங் பன இதா⁴பி ஏவங் வேதி³தப்³பா³. த⁴ம்மசக்கப்பவத்தனஞ்ஹி ஆதி³ங் கத்வா யாவ ஸுப⁴த்³த³பரிப்³பா³ஜகவினயனா கதபு³த்³த⁴கிச்சே, குஸினாராயங் உபவத்தனே மல்லானங் ஸாலவனே யமகஸாலானமந்தரே விஸாக²புண்ணமதி³வஸே பச்சூஸஸமயே அனுபாதி³ஸேஸாய நிப்³பா³னதா⁴துயா பரினிப்³பு³தே ப⁴க³வதி லோகனாதே², ப⁴க³வதோ தா⁴துபா⁴ஜனதி³வஸே ஸன்னிபதிதானங் ஸத்தன்னங் பி⁴க்கு²ஸதஸஹஸ்ஸானங் ஸங்க⁴த்தே²ரோ ஆயஸ்மா மஹாகஸ்ஸபோ ஸத்தாஹபரினிப்³பு³தே ப⁴க³வதி ஸுப⁴த்³தே³ன வுட்³ட⁴பப்³ப³ஜிதேன – ‘‘அலங், ஆவுஸோ, மா ஸோசித்த², மா பரிதே³வித்த², ஸுமுத்தா மயங் தேன மஹாஸமணேன, உபத்³து³தா ச ஹோம – ‘இத³ங் வோ கப்பதி, இத³ங் வோ ந கப்பதீ’தி, இதா³னி பன மயங் யங் இச்சி²ஸ்ஸாம, தங் கரிஸ்ஸாம, யங் ந இச்சி²ஸ்ஸாம ந தங் கரிஸ்ஸாமா’’தி (சூளவ॰ 437) வுத்தவசனமனுஸ்ஸரந்தோ, ஈதி³ஸஸ்ஸ ச ஸங்க⁴ஸன்னிபாதஸ்ஸ புன து³ல்லப⁴பா⁴வங் மஞ்ஞமானோ, ‘‘டா²னங் கோ² பனேதங் விஜ்ஜதி, யங் பாபபி⁴க்கூ² ‘அதீதஸத்து²கங் பாவசன’ந்தி மஞ்ஞமானா பக்க²ங் லபி⁴த்வா நசிரஸ்ஸேவ ஸத்³த⁴ம்மங் அந்தரதா⁴பெய்யுங், யாவ ச த⁴ம்மவினயோ திட்ட²தி, தாவ அனதீதஸத்து²கமேவ பாவசனங் ஹோதி. வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா –

    Paṭhamamahāsaṅgīti nāma cesā kiñcāpi vinayapiṭake tantimārūḷhā, nidānakosallatthaṃ pana idhāpi evaṃ veditabbā. Dhammacakkappavattanañhi ādiṃ katvā yāva subhaddaparibbājakavinayanā katabuddhakicce, kusinārāyaṃ upavattane mallānaṃ sālavane yamakasālānamantare visākhapuṇṇamadivase paccūsasamaye anupādisesāya nibbānadhātuyā parinibbute bhagavati lokanāthe, bhagavato dhātubhājanadivase sannipatitānaṃ sattannaṃ bhikkhusatasahassānaṃ saṅghatthero āyasmā mahākassapo sattāhaparinibbute bhagavati subhaddena vuḍḍhapabbajitena – ‘‘alaṃ, āvuso, mā socittha, mā paridevittha, sumuttā mayaṃ tena mahāsamaṇena, upaddutā ca homa – ‘idaṃ vo kappati, idaṃ vo na kappatī’ti, idāni pana mayaṃ yaṃ icchissāma, taṃ karissāma, yaṃ na icchissāma na taṃ karissāmā’’ti (cūḷava. 437) vuttavacanamanussaranto, īdisassa ca saṅghasannipātassa puna dullabhabhāvaṃ maññamāno, ‘‘ṭhānaṃ kho panetaṃ vijjati, yaṃ pāpabhikkhū ‘atītasatthukaṃ pāvacana’nti maññamānā pakkhaṃ labhitvā nacirasseva saddhammaṃ antaradhāpeyyuṃ, yāva ca dhammavinayo tiṭṭhati, tāva anatītasatthukameva pāvacanaṃ hoti. Vuttañhetaṃ bhagavatā –

    ‘யோ வோ, ஆனந்த³, மயா த⁴ம்மோ ச வினயோ ச தே³ஸிதோ பஞ்ஞத்தோ, ஸோ வோ மமச்சயேன ஸத்தா²’தி (தீ³॰ நி॰ 2.216).

    ‘Yo vo, ānanda, mayā dhammo ca vinayo ca desito paññatto, so vo mamaccayena satthā’ti (dī. ni. 2.216).

    ‘யங்னூனாஹங் த⁴ம்மஞ்ச வினயஞ்ச ஸங்கா³யெய்யங், யத²யித³ங் ஸாஸனங் அத்³த⁴னியங் அஸ்ஸ சிரட்டி²திகங்’.

    ‘Yaṃnūnāhaṃ dhammañca vinayañca saṅgāyeyyaṃ, yathayidaṃ sāsanaṃ addhaniyaṃ assa ciraṭṭhitikaṃ’.

    யஞ்சாஹங் ப⁴க³வதா –

    Yañcāhaṃ bhagavatā –

    ‘தா⁴ரெஸ்ஸஸி பன மே த்வங், கஸ்ஸப, ஸாணானி பங்ஸுகூலானி நிப்³ப³ஸனானீ’தி (ஸங்॰ நி॰ 2.154) வத்வா சீவரே ஸாதா⁴ரணபரிபோ⁴கே³ன.

    ‘Dhāressasi pana me tvaṃ, kassapa, sāṇāni paṃsukūlāni nibbasanānī’ti (saṃ. ni. 2.154) vatvā cīvare sādhāraṇaparibhogena.

    ‘அஹங், பி⁴க்க²வே, யாவதே³வ ஆகங்கா²மி விவிச்சேவ காமேஹி விவிச்ச அகுஸலேஹி த⁴ம்மேஹி ஸவிதக்கங் ஸவிசாரங் விவேகஜங் பீதிஸுக²ங் பட²மங் ஜா²னங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹராமி; கஸ்ஸபோபி, பி⁴க்க²வே, யாவதே³வ, ஆகங்க²தி விவிச்சேவ காமேஹி விவிச்ச அகுஸலேஹி த⁴ம்மேஹி ஸவிதக்கங் ஸவிசாரங் விவேகஜங் பீதிஸுக²ங் பட²மங் ஜா²னங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதீ’தி (ஸங்॰ நி॰ 2.152).

    ‘Ahaṃ, bhikkhave, yāvadeva ākaṅkhāmi vivicceva kāmehi vivicca akusalehi dhammehi savitakkaṃ savicāraṃ vivekajaṃ pītisukhaṃ paṭhamaṃ jhānaṃ upasampajja viharāmi; kassapopi, bhikkhave, yāvadeva, ākaṅkhati vivicceva kāmehi vivicca akusalehi dhammehi savitakkaṃ savicāraṃ vivekajaṃ pītisukhaṃ paṭhamaṃ jhānaṃ upasampajja viharatī’ti (saṃ. ni. 2.152).

    ஏவமாதி³னா நயேன நவானுபுப்³ப³விஹாரச²ளபி⁴ஞ்ஞாப்பபே⁴தே³ உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மே அத்தனா ஸமஸமட்ட²பனேன ச அனுக்³க³ஹிதோ, ததா² ஆகாஸே பாணிங் சாலெத்வா அலக்³க³சித்ததாய சேவ சந்தோ³பமபடிபதா³ய ச பஸங்ஸிதோ, தஸ்ஸ கிமஞ்ஞங் ஆணண்யங் ப⁴விஸ்ஸதி. நனு மங் ப⁴க³வா ராஜா விய ஸககவசஇஸ்ஸரியானுப்பதா³னேன அத்தனோ குலவங்ஸப்பதிட்டா²பகங் புத்தங் ‘ஸத்³த⁴ம்மவங்ஸப்பதிட்டா²பகோ மே அயங் ப⁴விஸ்ஸதீ’தி, மந்த்வா இமினா அஸாதா⁴ரணேன அனுக்³க³ஹேன அனுக்³க³ஹேஸி, இமாய ச உளாராய பஸங்ஸாய பஸங்ஸீதி சிந்தயந்தோ த⁴ம்மவினயஸங்கா³யனத்த²ங் பி⁴க்கூ²னங் உஸ்ஸாஹங் ஜனேஸி. யதா²ஹ –

    Evamādinā nayena navānupubbavihārachaḷabhiññāppabhede uttarimanussadhamme attanā samasamaṭṭhapanena ca anuggahito, tathā ākāse pāṇiṃ cāletvā alaggacittatāya ceva candopamapaṭipadāya ca pasaṃsito, tassa kimaññaṃ āṇaṇyaṃ bhavissati. Nanu maṃ bhagavā rājā viya sakakavacaissariyānuppadānena attano kulavaṃsappatiṭṭhāpakaṃ puttaṃ ‘saddhammavaṃsappatiṭṭhāpako me ayaṃ bhavissatī’ti, mantvā iminā asādhāraṇena anuggahena anuggahesi, imāya ca uḷārāya pasaṃsāya pasaṃsīti cintayanto dhammavinayasaṅgāyanatthaṃ bhikkhūnaṃ ussāhaṃ janesi. Yathāha –

    ‘‘அத² கோ² ஆயஸ்மா மஹாகஸ்ஸபோ பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஸி – ‘ஏகமிதா³ஹங், ஆவுஸோ, ஸமயங் பாவாய குஸினாரங் அத்³தா⁴னமக்³க³ப்படிபன்னோ மஹதா பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ன ஸத்³தி⁴ங் பஞ்சமத்தேஹி பி⁴க்கு²ஸதேஹீ’’தி (சூளவ॰ 437) ஸப்³ப³ங் ஸுப⁴த்³த³கண்ட³ங் வித்தா²ரதோ வேதி³தப்³ப³ங். அத்த²ங் பனஸ்ஸ மஹாபரினிப்³பா³னாவஸானே ஆக³தட்டா²னேயேவ கத²யிஸ்ஸாம.

    ‘‘Atha kho āyasmā mahākassapo bhikkhū āmantesi – ‘ekamidāhaṃ, āvuso, samayaṃ pāvāya kusināraṃ addhānamaggappaṭipanno mahatā bhikkhusaṅghena saddhiṃ pañcamattehi bhikkhusatehī’’ti (cūḷava. 437) sabbaṃ subhaddakaṇḍaṃ vitthārato veditabbaṃ. Atthaṃ panassa mahāparinibbānāvasāne āgataṭṭhāneyeva kathayissāma.

    ததோ பரங் ஆஹ –

    Tato paraṃ āha –

    ‘‘ஹந்த³ மயங், ஆவுஸோ, த⁴ம்மஞ்ச வினயஞ்ச ஸங்கா³யாம, புரே அத⁴ம்மோ தி³ப்பதி, த⁴ம்மோ படிபா³ஹிய்யதி; புரே அவினயோ தி³ப்பதி, வினயோ படிபா³ஹிய்யதி; புரே அத⁴ம்மவாதி³னோ ப³லவந்தோ ஹொந்தி, த⁴ம்மவாதி³னோ து³ப்³ப³லா ஹொந்தி, புரே அவினயவாதி³னோ ப³லவந்தோ ஹொந்தி, வினயவாதி³னோ து³ப்³ப³லா ஹொந்தீ’’தி (சூளவ॰ 437).

    ‘‘Handa mayaṃ, āvuso, dhammañca vinayañca saṅgāyāma, pure adhammo dippati, dhammo paṭibāhiyyati; pure avinayo dippati, vinayo paṭibāhiyyati; pure adhammavādino balavanto honti, dhammavādino dubbalā honti, pure avinayavādino balavanto honti, vinayavādino dubbalā hontī’’ti (cūḷava. 437).

    பி⁴க்கூ² ஆஹங்ஸு – ‘‘தேன ஹி, ப⁴ந்தே, தே²ரோ பி⁴க்கூ² உச்சினதூ’’தி. தே²ரோ பன ஸகலனவங்க³ஸத்து²ஸாஸனபரியத்தித⁴ரே புது²ஜ்ஜனஸோதாபன்னஸகதா³கா³மிஅனாகா³மி ஸுக்க²விபஸ்ஸக கீ²ணாஸவபி⁴க்கூ² அனேகஸதே, அனேகஸஹஸ்ஸே ச வஜ்ஜெத்வா திபிடகஸப்³ப³பரியத்திப்பபே⁴த³த⁴ரே படிஸம்பி⁴தா³ப்பத்தே மஹானுபா⁴வே யேபு⁴ய்யேன ப⁴க³வதோ ஏதத³க்³க³ங் ஆரோபிதே தேவிஜ்ஜாதி³பே⁴தே³ கீ²ணாஸவபி⁴க்கூ²யேவ ஏகூனபஞ்சஸதே பரிக்³க³ஹேஸி. யே ஸந்தா⁴ய இத³ங் வுத்தங் – ‘‘அத² கோ² ஆயஸ்மா மஹாகஸ்ஸபோ ஏகேனூனானி பஞ்ச அரஹந்தஸதானி உச்சினீ’’தி (சூளவ॰ 437).

    Bhikkhū āhaṃsu – ‘‘tena hi, bhante, thero bhikkhū uccinatū’’ti. Thero pana sakalanavaṅgasatthusāsanapariyattidhare puthujjanasotāpannasakadāgāmianāgāmi sukkhavipassaka khīṇāsavabhikkhū anekasate, anekasahasse ca vajjetvā tipiṭakasabbapariyattippabhedadhare paṭisambhidāppatte mahānubhāve yebhuyyena bhagavato etadaggaṃ āropite tevijjādibhede khīṇāsavabhikkhūyeva ekūnapañcasate pariggahesi. Ye sandhāya idaṃ vuttaṃ – ‘‘atha kho āyasmā mahākassapo ekenūnāni pañca arahantasatāni uccinī’’ti (cūḷava. 437).

    கிஸ்ஸ பன தே²ரோ ஏகேனூனமகாஸீதி? ஆயஸ்மதோ ஆனந்த³த்தே²ரஸ்ஸ ஓகாஸகரணத்த²ங். தேனஹாயஸ்மதா ஸஹாபி, வினாபி, ந ஸக்கா த⁴ம்மஸங்கீ³திங் காதுங். ஸோ ஹாயஸ்மா ஸெக்கோ² ஸகரணீயோ, தஸ்மா ஸஹாபி ந ஸக்கா. யஸ்மா பனஸ்ஸ கிஞ்சி த³ஸப³லதே³ஸிதங் ஸுத்தகெ³ய்யாதி³கங் அப்பச்சக்க²ங் நாம நத்தி². யதா²ஹ –

    Kissa pana thero ekenūnamakāsīti? Āyasmato ānandattherassa okāsakaraṇatthaṃ. Tenahāyasmatā sahāpi, vināpi, na sakkā dhammasaṅgītiṃ kātuṃ. So hāyasmā sekkho sakaraṇīyo, tasmā sahāpi na sakkā. Yasmā panassa kiñci dasabaladesitaṃ suttageyyādikaṃ appaccakkhaṃ nāma natthi. Yathāha –

    ‘‘த்³வாஸீதி பு³த்³த⁴தோ க³ண்ஹிங், த்³வே ஸஹஸ்ஸானி பி⁴க்கு²தோ;

    ‘‘Dvāsīti buddhato gaṇhiṃ, dve sahassāni bhikkhuto;

    சதுராஸீதி ஸஹஸ்ஸானி, யே மே த⁴ம்மா பவத்தினோ’’தி. (தே²ரகா³॰ 1027);

    Caturāsīti sahassāni, ye me dhammā pavattino’’ti. (theragā. 1027);

    தஸ்மா வினாபி ந ஸக்கா.

    Tasmā vināpi na sakkā.

    யதி³ ஏவங் ஸெக்கோ²பி ஸமானோ த⁴ம்மஸங்கீ³தியா ப³ஹுகாரத்தா தே²ரேன உச்சினிதப்³போ³ அஸ்ஸ, அத² கஸ்மா ந உச்சினிதோதி? பரூபவாத³விவஜ்ஜனதோ. தே²ரோ ஹி ஆயஸ்மந்தே ஆனந்தே³ அதிவிய விஸ்ஸத்தோ² அஹோஸி, ததா² ஹி நங் ஸிரஸ்மிங் பலிதேஸு ஜாதேஸுபி ‘ந வாயங் குமாரகோ மத்தமஞ்ஞாஸீ’தி, (ஸங்॰ நி॰ 2.154) குமாரகவாதே³ன ஓவத³தி. ஸக்யகுலப்பஸுதோ சாயஸ்மா ததா²க³தஸ்ஸ பா⁴தா சூளபிதுபுத்தோ. தத்த² கேசி பி⁴க்கூ² ச²ந்தா³க³மனங் விய மஞ்ஞமானா – ‘‘ப³ஹூ அஸெக்க²படிஸம்பி⁴தா³ப்பத்தே பி⁴க்கூ² ட²பெத்வா ஆனந்த³ங் ஸெக்க²படிஸம்பி⁴தா³ப்பத்தங் தே²ரோ உச்சினீ’’தி உபவதெ³ய்யுங். தங் பரூபவாத³ங் பரிவஜ்ஜெந்தோ, ‘ஆனந்த³ங் வினா த⁴ம்மஸங்கீ³திங் ந ஸக்கா காதுங், பி⁴க்கூ²னங்யேவ நங் அனுமதியா க³ஹெஸ்ஸாமீ’தி ந உச்சினி.

    Yadi evaṃ sekkhopi samāno dhammasaṅgītiyā bahukārattā therena uccinitabbo assa, atha kasmā na uccinitoti? Parūpavādavivajjanato. Thero hi āyasmante ānande ativiya vissattho ahosi, tathā hi naṃ sirasmiṃ palitesu jātesupi ‘na vāyaṃ kumārako mattamaññāsī’ti, (saṃ. ni. 2.154) kumārakavādena ovadati. Sakyakulappasuto cāyasmā tathāgatassa bhātā cūḷapituputto. Tattha keci bhikkhū chandāgamanaṃ viya maññamānā – ‘‘bahū asekkhapaṭisambhidāppatte bhikkhū ṭhapetvā ānandaṃ sekkhapaṭisambhidāppattaṃ thero uccinī’’ti upavadeyyuṃ. Taṃ parūpavādaṃ parivajjento, ‘ānandaṃ vinā dhammasaṅgītiṃ na sakkā kātuṃ, bhikkhūnaṃyeva naṃ anumatiyā gahessāmī’ti na uccini.

    அத² ஸயமேவ பி⁴க்கூ² ஆனந்த³ஸ்ஸத்தா²ய தே²ரங் யாசிங்ஸு. யதா²ஹ –

    Atha sayameva bhikkhū ānandassatthāya theraṃ yāciṃsu. Yathāha –

    ‘‘பி⁴க்கூ² ஆயஸ்மந்தங் மஹாகஸ்ஸபங் ஏதத³வோசுங் – ‘அயங், ப⁴ந்தே, ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ கிஞ்சாபி ஸெக்கோ² அப⁴ப்³போ³ ச²ந்தா³ தோ³ஸா மோஹா ப⁴யா அக³திங் க³ந்துங், ப³ஹு சானேன ப⁴க³வதோ ஸந்திகே த⁴ம்மோ ச வினயோ ச பரியத்தோ, தேன ஹி, ப⁴ந்தே, தே²ரோ ஆயஸ்மந்தம்பி ஆனந்த³ங் உச்சினதூ’தி. அத² கோ² ஆயஸ்மா மஹாகஸ்ஸபோ ஆயஸ்மந்தம்பி ஆனந்த³ங் உச்சினீ’’தி (சூளவ॰ 437).

    ‘‘Bhikkhū āyasmantaṃ mahākassapaṃ etadavocuṃ – ‘ayaṃ, bhante, āyasmā ānando kiñcāpi sekkho abhabbo chandā dosā mohā bhayā agatiṃ gantuṃ, bahu cānena bhagavato santike dhammo ca vinayo ca pariyatto, tena hi, bhante, thero āyasmantampi ānandaṃ uccinatū’ti. Atha kho āyasmā mahākassapo āyasmantampi ānandaṃ uccinī’’ti (cūḷava. 437).

    ஏவங் பி⁴க்கூ²னங் அனுமதியா உச்சினிதேன தேனாயஸ்மதா ஸத்³தி⁴ங் பஞ்சதே²ரஸதானி அஹேஸுங்.

    Evaṃ bhikkhūnaṃ anumatiyā uccinitena tenāyasmatā saddhiṃ pañcatherasatāni ahesuṃ.

    அத² கோ² தே²ரானங் பி⁴க்கூ²னங் ஏதத³ஹோஸி – ‘‘கத்த² நு கோ² மயங் த⁴ம்மஞ்ச வினயஞ்ச ஸங்கா³யெய்யாமா’’தி? அத² கோ² தே²ரானங் பி⁴க்கூ²னங் ஏதத³ஹோஸி – ‘‘ராஜக³ஹங் கோ² மஹாகோ³சரங் பஹூதஸேனாஸனங், யங்னூன மயங் ராஜக³ஹே வஸ்ஸங் வஸந்தா த⁴ம்மஞ்ச வினயஞ்ச ஸங்கா³யெய்யாம, ந அஞ்ஞே பி⁴க்கூ² ராஜக³ஹே வஸ்ஸங் உபக³ச்செ²ய்யு’’ந்தி (சூளவ॰ 437).

    Atha kho therānaṃ bhikkhūnaṃ etadahosi – ‘‘kattha nu kho mayaṃ dhammañca vinayañca saṅgāyeyyāmā’’ti? Atha kho therānaṃ bhikkhūnaṃ etadahosi – ‘‘rājagahaṃ kho mahāgocaraṃ pahūtasenāsanaṃ, yaṃnūna mayaṃ rājagahe vassaṃ vasantā dhammañca vinayañca saṅgāyeyyāma, na aññe bhikkhū rājagahe vassaṃ upagaccheyyu’’nti (cūḷava. 437).

    கஸ்மா பன நேஸங் ஏதத³ஹோஸி? ‘‘இத³ங் பன அம்ஹாகங் தா²வரகம்மங், கோசி விஸபா⁴க³புக்³க³லோ ஸங்க⁴மஜ்ஜ²ங் பவிஸித்வா உக்கோடெய்யா’’தி. அதா²யஸ்மா மஹாகஸ்ஸபோ ஞத்திது³தியேன கம்மேன ஸாவேஸி –

    Kasmā pana nesaṃ etadahosi? ‘‘Idaṃ pana amhākaṃ thāvarakammaṃ, koci visabhāgapuggalo saṅghamajjhaṃ pavisitvā ukkoṭeyyā’’ti. Athāyasmā mahākassapo ñattidutiyena kammena sāvesi –

    ‘‘ஸுணாது மே, ஆவுஸோ ஸங்கோ⁴, யதி³ ஸங்க⁴ஸ்ஸ பத்தகல்லங் ஸங்கோ⁴ இமானி பஞ்ச பி⁴க்கு²ஸதானி ஸம்மன்னெய்ய ராஜக³ஹே வஸ்ஸங் வஸந்தானி த⁴ம்மஞ்ச வினயஞ்ச ஸங்கா³யிதுங், ந அஞ்ஞேஹி பி⁴க்கூ²ஹி ராஜக³ஹே வஸ்ஸங் வஸிதப்³ப³’’ந்தி. ஏஸா ஞத்தி.

    ‘‘Suṇātu me, āvuso saṅgho, yadi saṅghassa pattakallaṃ saṅgho imāni pañca bhikkhusatāni sammanneyya rājagahe vassaṃ vasantāni dhammañca vinayañca saṅgāyituṃ, na aññehi bhikkhūhi rājagahe vassaṃ vasitabba’’nti. Esā ñatti.

    ‘‘ஸுணாது மே, ஆவுஸோ ஸங்கோ⁴, ஸங்கோ⁴ இமானி பஞ்சபி⁴க்கு²ஸதானி ஸம்மன்ன’’தி ‘ராஜக³ஹே வஸ்ஸங் வஸந்தானி த⁴ம்மஞ்ச வினயஞ்ச ஸங்கா³யிதுங், ந அஞ்ஞேஹி பி⁴க்கூ²ஹி ராஜக³ஹே வஸ்ஸங் வஸிதப்³ப³ந்தி. யஸ்ஸாயஸ்மதோ க²மதி இமேஸங் பஞ்சன்னங் பி⁴க்கு²ஸதானங் ஸம்முதி’ ராஜக³ஹே வஸ்ஸங் வஸந்தானங் த⁴ம்மஞ்ச வினயஞ்ச ஸங்கா³யிதுங், ந அஞ்ஞேஹி பி⁴க்கூ²ஹி ராஜக³ஹே வஸ்ஸங் வஸிதப்³ப³ந்தி, ஸோ துண்ஹஸ்ஸ; யஸ்ஸ நக்க²மதி, ஸோ பா⁴ஸெய்ய.

    ‘‘Suṇātu me, āvuso saṅgho, saṅgho imāni pañcabhikkhusatāni sammanna’’ti ‘rājagahe vassaṃ vasantāni dhammañca vinayañca saṅgāyituṃ, na aññehi bhikkhūhi rājagahe vassaṃ vasitabbanti. Yassāyasmato khamati imesaṃ pañcannaṃ bhikkhusatānaṃ sammuti’ rājagahe vassaṃ vasantānaṃ dhammañca vinayañca saṅgāyituṃ, na aññehi bhikkhūhi rājagahe vassaṃ vasitabbanti, so tuṇhassa; yassa nakkhamati, so bhāseyya.

    ‘‘ஸம்மதானி ஸங்கே⁴ன இமானி பஞ்சபி⁴க்கு²ஸதானி ராஜக³ஹே வஸ்ஸங் வஸந்தானி த⁴ம்மஞ்ச வினயஞ்ச ஸங்கா³யிதுங், ந அஞ்ஞேஹி பி⁴க்கூ²ஹி ராஜக³ஹே வஸ்ஸங் வஸிதப்³ப³ந்தி, க²மதி ஸங்க⁴ஸ்ஸ, தஸ்மா துண்ஹீ, ஏவமேதங் தா⁴ரயாமீ’’தி (சூளவ॰ 438).

    ‘‘Sammatāni saṅghena imāni pañcabhikkhusatāni rājagahe vassaṃ vasantāni dhammañca vinayañca saṅgāyituṃ, na aññehi bhikkhūhi rājagahe vassaṃ vasitabbanti, khamati saṅghassa, tasmā tuṇhī, evametaṃ dhārayāmī’’ti (cūḷava. 438).

    அயங் பன கம்மவாசா ததா²க³தஸ்ஸ பரினிப்³பா³னதோ ஏகவீஸதிமே தி³வஸே கதா. ப⁴க³வா ஹி விஸாக²புண்ணமாயங் பச்சூஸஸமயே பரினிப்³பு³தோ, அத²ஸ்ஸ ஸத்தாஹங் ஸுவண்ணவண்ணங் ஸரீரங் க³ந்த⁴மாலாதீ³ஹி பூஜயிங்ஸு. ஏவங் ஸத்தாஹங் ஸாது⁴கீளனதி³வஸா நாம அஹேஸுங். ததோ ஸத்தாஹங் சிதகாய அக்³கி³னா ஜா²யி, ஸத்தாஹங் ஸத்திபஞ்ஜரங் கத்வா ஸந்தா⁴கா³ரஸாலாயங் தா⁴துபூஜங் கரிங்ஸூதி, ஏகவீஸதி தி³வஸா க³தா. ஜெட்ட²மூலஸுக்கபக்க²பஞ்சமியங்யேவ தா⁴துயோ பா⁴ஜயிங்ஸு. ஏதஸ்மிங் தா⁴துபா⁴ஜனதி³வஸே ஸன்னிபதிதஸ்ஸ மஹாபி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஸுப⁴த்³தே³ன வுட்³ட⁴பப்³ப³ஜிதேன கதங் அனாசாரங் ஆரோசெத்வா வுத்தனயேனேவ ச பி⁴க்கூ² உச்சினித்வா அயங் கம்மவாசா கதா.

    Ayaṃ pana kammavācā tathāgatassa parinibbānato ekavīsatime divase katā. Bhagavā hi visākhapuṇṇamāyaṃ paccūsasamaye parinibbuto, athassa sattāhaṃ suvaṇṇavaṇṇaṃ sarīraṃ gandhamālādīhi pūjayiṃsu. Evaṃ sattāhaṃ sādhukīḷanadivasā nāma ahesuṃ. Tato sattāhaṃ citakāya agginā jhāyi, sattāhaṃ sattipañjaraṃ katvā sandhāgārasālāyaṃ dhātupūjaṃ kariṃsūti, ekavīsati divasā gatā. Jeṭṭhamūlasukkapakkhapañcamiyaṃyeva dhātuyo bhājayiṃsu. Etasmiṃ dhātubhājanadivase sannipatitassa mahābhikkhusaṅghassa subhaddena vuḍḍhapabbajitena kataṃ anācāraṃ ārocetvā vuttanayeneva ca bhikkhū uccinitvā ayaṃ kammavācā katā.

    இமஞ்ச பன கம்மவாசங் கத்வா தே²ரோ பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஸி – ‘‘ஆவுஸோ, இதா³னி தும்ஹாகங் சத்தாலீஸ தி³வஸா ஓகாஸோ கதோ, ததோ பரங் ‘அயங் நாம நோ பலிபோ³தோ⁴ அத்தீ²’தி, வத்துங் ந லப்³பா⁴, தஸ்மா எத்த²ந்தரே யஸ்ஸ ரோக³பலிபோ³தோ⁴ வா ஆசரியுபஜ்ஜா²யபலிபோ³தோ⁴ வா மாதாபிதுபலிபோ³தோ⁴ வா அத்தி², பத்தங் வா பன பசிதப்³ப³ங், சீவரங் வா காதப்³ப³ங், ஸோ தங் பலிபோ³த⁴ங் சி²ந்தி³த்வா தங் கரணீயங் கரோதூ’’தி.

    Imañca pana kammavācaṃ katvā thero bhikkhū āmantesi – ‘‘āvuso, idāni tumhākaṃ cattālīsa divasā okāso kato, tato paraṃ ‘ayaṃ nāma no palibodho atthī’ti, vattuṃ na labbhā, tasmā etthantare yassa rogapalibodho vā ācariyupajjhāyapalibodho vā mātāpitupalibodho vā atthi, pattaṃ vā pana pacitabbaṃ, cīvaraṃ vā kātabbaṃ, so taṃ palibodhaṃ chinditvā taṃ karaṇīyaṃ karotū’’ti.

    ஏவஞ்ச பன வத்வா தே²ரோ அத்தனோ பஞ்சஸதாய பரிஸாய பரிவுதோ ராஜக³ஹங் க³தோ. அஞ்ஞேபி மஹாதே²ரா அத்தனோ அத்தனோ பரிவாரே க³ஹெத்வா ஸோகஸல்லஸமப்பிதங் மஹாஜனங் அஸ்ஸாஸேதுகாமா தங் தங் தி³ஸங் பக்கந்தா. புண்ணத்தே²ரோ பன ஸத்தஸதபி⁴க்கு²பரிவாரோ ‘ததா²க³தஸ்ஸ பரினிப்³பா³னட்டா²னங் ஆக³தாக³தங் மஹாஜனங் அஸ்ஸாஸெஸ்ஸாமீ’தி குஸினாராயங்யேவ அட்டா²ஸி.

    Evañca pana vatvā thero attano pañcasatāya parisāya parivuto rājagahaṃ gato. Aññepi mahātherā attano attano parivāre gahetvā sokasallasamappitaṃ mahājanaṃ assāsetukāmā taṃ taṃ disaṃ pakkantā. Puṇṇatthero pana sattasatabhikkhuparivāro ‘tathāgatassa parinibbānaṭṭhānaṃ āgatāgataṃ mahājanaṃ assāsessāmī’ti kusinārāyaṃyeva aṭṭhāsi.

    ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ யதா² புப்³பே³ அபரினிப்³பு³தஸ்ஸ, ஏவங் பரினிப்³பு³தஸ்ஸாபி ப⁴க³வதோ ஸயமேவ பத்தசீவரமாதா³ய பஞ்சஹி பி⁴க்கு²ஸதேஹி ஸத்³தி⁴ங் யேன ஸாவத்தி² தேன சாரிகங் பக்காமி. க³ச்ச²தோ க³ச்ச²தோ பனஸ்ஸ பரிவாரா பி⁴க்கூ² க³ணனபத²ங் வீதிவத்தா. தேனாயஸ்மதா க³தக³தட்டா²னே மஹாபரிதே³வோ அஹோஸி . அனுபுப்³பே³ன பன ஸாவத்தி²மனுப்பத்தே தே²ரே ஸாவத்தி²வாஸினோ மனுஸ்ஸா ‘‘தே²ரோ கிர ஆக³தோ’’தி ஸுத்வா க³ந்த⁴மாலாதி³ஹத்தா² பச்சுக்³க³ந்த்வா – ‘‘ப⁴ந்தே, ஆனந்த³, புப்³பே³ ப⁴க³வதா ஸத்³தி⁴ங் ஆக³ச்ச²த², அஜ்ஜ குஹிங் ப⁴க³வந்தங் ட²பெத்வா ஆக³தத்தா²’’திஆதீ³னி வத³மானா பரோதி³ங்ஸு. பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ பரினிப்³பா³னதி³வஸே விய மஹாபரிதே³வோ அஹோஸி.

    Āyasmā ānando yathā pubbe aparinibbutassa, evaṃ parinibbutassāpi bhagavato sayameva pattacīvaramādāya pañcahi bhikkhusatehi saddhiṃ yena sāvatthi tena cārikaṃ pakkāmi. Gacchato gacchato panassa parivārā bhikkhū gaṇanapathaṃ vītivattā. Tenāyasmatā gatagataṭṭhāne mahāparidevo ahosi . Anupubbena pana sāvatthimanuppatte there sāvatthivāsino manussā ‘‘thero kira āgato’’ti sutvā gandhamālādihatthā paccuggantvā – ‘‘bhante, ānanda, pubbe bhagavatā saddhiṃ āgacchatha, ajja kuhiṃ bhagavantaṃ ṭhapetvā āgatatthā’’tiādīni vadamānā parodiṃsu. Buddhassa bhagavato parinibbānadivase viya mahāparidevo ahosi.

    தத்ர ஸுத³ங் ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ அனிச்சதாதி³படிஸங்யுத்தாய த⁴ம்மியாகதா²ய தங் மஹாஜனங் ஸஞ்ஞாபெத்வா ஜேதவனங் பவிஸித்வா த³ஸப³லேன வஸிதக³ந்த⁴குடிங் வந்தி³த்வா த்³வாரங் விவரித்வா மஞ்சபீட²ங் நீஹரித்வா பப்போ²டெத்வா க³ந்த⁴குடிங் ஸம்மஜ்ஜித்வா மிலாதமாலாகசவரங் ச²ட்³டெ³த்வா மஞ்சபீட²ங் அதிஹரித்வா புன யதா²டா²னே ட²பெத்வா ப⁴க³வதோ டி²தகாலே கரணீயங் வத்தங் ஸப்³ப³மகாஸி. குருமானோ ச ந்ஹானகொட்ட²கஸம்மஜ்ஜனஉத³குபட்டா²பனாதி³காலேஸு க³ந்த⁴குடிங் வந்தி³த்வா – ‘‘நனு ப⁴க³வா, அயங் தும்ஹாகங் ந்ஹானகாலோ, அயங் த⁴ம்மதே³ஸனாகாலோ, அயங் பி⁴க்கூ²னங் ஓவாத³தா³னகாலோ, அயங் ஸீஹஸெய்யகப்பனகாலோ, அயங் முக²தோ⁴வனகாலோ’’திஆதி³னா நயேன பரிதே³வமானோவ அகாஸி, யதா² தங் ப⁴க³வதோ கு³ணக³ணாமதரஸஞ்ஞுதாய பதிட்டி²தபேமோ சேவ அகீ²ணாஸவோ ச அனேகேஸு ச ஜாதிஸதஸஹஸ்ஸேஸு அஞ்ஞமஞ்ஞஸ்ஸூபகாரஸஞ்ஜனிதசித்தமத்³த³வோ. தமேனங் அஞ்ஞதரா தே³வதா – ‘‘ப⁴ந்தே, ஆனந்த³, தும்ஹே ஏவங் பரிதே³வமானா கத²ங் அஞ்ஞே அஸ்ஸாஸெஸ்ஸதா²’’தி ஸங்வேஜேஸி. ஸோ தஸ்ஸா வசனேன ஸங்விக்³க³ஹத³யோ ஸந்த²ம்பி⁴த்வா ததா²க³தஸ்ஸ பரினிப்³பா³னதோ பபு⁴தி டா²னநிஸஜ்ஜப³ஹுலத்தா உஸ்ஸன்னதா⁴துகங் காயங் ஸமஸ்ஸாஸேதுங் து³தியதி³வஸே கீ²ரவிரேசனங் பிவித்வா விஹாரேயேவ நிஸீதி³. யங் ஸந்தா⁴ய ஸுபே⁴ன மாணவேன பஹிதங் மாணவகங் ஏதத³வோச –

    Tatra sudaṃ āyasmā ānando aniccatādipaṭisaṃyuttāya dhammiyākathāya taṃ mahājanaṃ saññāpetvā jetavanaṃ pavisitvā dasabalena vasitagandhakuṭiṃ vanditvā dvāraṃ vivaritvā mañcapīṭhaṃ nīharitvā papphoṭetvā gandhakuṭiṃ sammajjitvā milātamālākacavaraṃ chaḍḍetvā mañcapīṭhaṃ atiharitvā puna yathāṭhāne ṭhapetvā bhagavato ṭhitakāle karaṇīyaṃ vattaṃ sabbamakāsi. Kurumāno ca nhānakoṭṭhakasammajjanaudakupaṭṭhāpanādikālesu gandhakuṭiṃ vanditvā – ‘‘nanu bhagavā, ayaṃ tumhākaṃ nhānakālo, ayaṃ dhammadesanākālo, ayaṃ bhikkhūnaṃ ovādadānakālo, ayaṃ sīhaseyyakappanakālo, ayaṃ mukhadhovanakālo’’tiādinā nayena paridevamānova akāsi, yathā taṃ bhagavato guṇagaṇāmatarasaññutāya patiṭṭhitapemo ceva akhīṇāsavo ca anekesu ca jātisatasahassesu aññamaññassūpakārasañjanitacittamaddavo. Tamenaṃ aññatarā devatā – ‘‘bhante, ānanda, tumhe evaṃ paridevamānā kathaṃ aññe assāsessathā’’ti saṃvejesi. So tassā vacanena saṃviggahadayo santhambhitvā tathāgatassa parinibbānato pabhuti ṭhānanisajjabahulattā ussannadhātukaṃ kāyaṃ samassāsetuṃ dutiyadivase khīravirecanaṃ pivitvā vihāreyeva nisīdi. Yaṃ sandhāya subhena māṇavena pahitaṃ māṇavakaṃ etadavoca –

    ‘‘அகாலோ, கோ² மாணவக, அத்தி² மே அஜ்ஜ பே⁴ஸஜ்ஜமத்தா பீதா, அப்பேவ நாம ஸ்வேபி உபஸங்கமெய்யாமா’’தி (தீ³॰ நி॰ 1.447).

    ‘‘Akālo, kho māṇavaka, atthi me ajja bhesajjamattā pītā, appeva nāma svepi upasaṅkameyyāmā’’ti (dī. ni. 1.447).

    து³தியதி³வஸே சேதகத்தே²ரேன பச்சா²ஸமணேன க³ந்த்வா ஸுபே⁴ன மாணவேன புட்டோ² இமஸ்மிங் தீ³க⁴னிகாயே ஸுப⁴ஸுத்தங் நாம த³ஸமங் ஸுத்தங் அபா⁴ஸி.

    Dutiyadivase cetakattherena pacchāsamaṇena gantvā subhena māṇavena puṭṭho imasmiṃ dīghanikāye subhasuttaṃ nāma dasamaṃ suttaṃ abhāsi.

    அத² ஆனந்த³த்தே²ரோ ஜேதவனமஹாவிஹாரே க²ண்ட³பு²ல்லப்படிஸங்க²ரணங் காராபெத்வா உபகட்டா²ய வஸ்ஸூபனாயிகாய பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் ஓஹாய ராஜக³ஹங் க³தோ ததா² அஞ்ஞேபி த⁴ம்மஸங்கா³ஹகா பி⁴க்கூ²தி. ஏவஞ்ஹி க³தே, தே ஸந்தா⁴ய ச இத³ங் வுத்தங் – ‘‘அத² கோ² தே²ரா பி⁴க்கூ² ராஜக³ஹங் அக³மங்ஸு, த⁴ம்மஞ்ச வினயஞ்ச ஸங்கா³யிது’’ந்தி (சூளவ॰ 438). தே ஆஸள்ஹீபுண்ணமாயங் உபோஸத²ங் கத்வா பாடிபத³தி³வஸே ஸன்னிபதித்வா வஸ்ஸங் உபக³ச்சி²ங்ஸு.

    Atha ānandatthero jetavanamahāvihāre khaṇḍaphullappaṭisaṅkharaṇaṃ kārāpetvā upakaṭṭhāya vassūpanāyikāya bhikkhusaṅghaṃ ohāya rājagahaṃ gato tathā aññepi dhammasaṅgāhakā bhikkhūti. Evañhi gate, te sandhāya ca idaṃ vuttaṃ – ‘‘atha kho therā bhikkhū rājagahaṃ agamaṃsu, dhammañca vinayañca saṅgāyitu’’nti (cūḷava. 438). Te āsaḷhīpuṇṇamāyaṃ uposathaṃ katvā pāṭipadadivase sannipatitvā vassaṃ upagacchiṃsu.

    தேன கோ² பன ஸமயேன ராஜக³ஹங் பரிவாரெத்வா அட்டா²ரஸ மஹாவிஹாரா ஹொந்தி, தே ஸப்³பே³பி ச²ட்³டி³தபதிதஉக்லாபா அஹேஸுங். ப⁴க³வதோ ஹி பரினிப்³பா³னே ஸப்³பே³பி பி⁴க்கூ² அத்தனோ அத்தனோ பத்தசீவரமாதா³ய விஹாரே ச பரிவேணே ச ச²ட்³டெ³த்வா அக³மங்ஸு. தத்த² கதிகவத்தங் குருமானா தே²ரா ப⁴க³வதோ வசனபூஜனத்த²ங் தித்தி²யவாத³பரிமோசனத்த²ஞ்ச – ‘பட²மங் மாஸங் க²ண்ட³பு²ல்லப்படிஸங்க²ரணங் கரோமா’தி சிந்தேஸுங். தித்தி²யா ஹி ஏவங் வதெ³ய்யுங் – ‘‘ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ ஸாவகா ஸத்த²ரி டி²தேயேவ விஹாரே படிஜக்³கி³ங்ஸு, பரினிப்³பு³தே ச²ட்³டே³ஸுங், குலானங் மஹாத⁴னபரிச்சாகோ³ வினஸ்ஸதீ’’தி. தேஸஞ்ச வாத³பரிமோசனத்த²ங் சிந்தேஸுந்தி வுத்தங் ஹோதி. ஏவங் சிந்தயித்வா ச பன கதிகவத்தங் கரிங்ஸு. யங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் –

    Tena kho pana samayena rājagahaṃ parivāretvā aṭṭhārasa mahāvihārā honti, te sabbepi chaḍḍitapatitauklāpā ahesuṃ. Bhagavato hi parinibbāne sabbepi bhikkhū attano attano pattacīvaramādāya vihāre ca pariveṇe ca chaḍḍetvā agamaṃsu. Tattha katikavattaṃ kurumānā therā bhagavato vacanapūjanatthaṃ titthiyavādaparimocanatthañca – ‘paṭhamaṃ māsaṃ khaṇḍaphullappaṭisaṅkharaṇaṃ karomā’ti cintesuṃ. Titthiyā hi evaṃ vadeyyuṃ – ‘‘samaṇassa gotamassa sāvakā satthari ṭhiteyeva vihāre paṭijaggiṃsu, parinibbute chaḍḍesuṃ, kulānaṃ mahādhanapariccāgo vinassatī’’ti. Tesañca vādaparimocanatthaṃ cintesunti vuttaṃ hoti. Evaṃ cintayitvā ca pana katikavattaṃ kariṃsu. Yaṃ sandhāya vuttaṃ –

    ‘‘அத² கோ² தே²ரானங் பி⁴க்கூ²னங் ஏதத³ஹோஸி – ப⁴க³வதா, கோ² ஆவுஸோ, க²ண்ட³பு²ல்லப்படிஸங்க²ரணங் வண்ணிதங், ஹந்த³ மயங், ஆவுஸோ, பட²மங் மாஸங் க²ண்ட³பு²ல்லப்படிஸங்க²ரணங் கரோம, மஜ்ஜி²மங் மாஸங் ஸன்னிபதித்வா த⁴ம்மஞ்ச வினயஞ்ச ஸங்கா³யிஸ்ஸாமா’’தி (சூளவ॰ 438).

    ‘‘Atha kho therānaṃ bhikkhūnaṃ etadahosi – bhagavatā, kho āvuso, khaṇḍaphullappaṭisaṅkharaṇaṃ vaṇṇitaṃ, handa mayaṃ, āvuso, paṭhamaṃ māsaṃ khaṇḍaphullappaṭisaṅkharaṇaṃ karoma, majjhimaṃ māsaṃ sannipatitvā dhammañca vinayañca saṅgāyissāmā’’ti (cūḷava. 438).

    தே து³தியதி³வஸே க³ந்த்வா ராஜத்³வாரே அட்ட²ங்ஸு. ராஜா ஆக³ந்த்வா வந்தி³த்வா – ‘‘கிங் ப⁴ந்தே, ஆக³தத்தா²’’தி அத்தனா கத்தப்³ப³கிச்சங் புச்சி². தே²ரா அட்டா²ரஸ மஹாவிஹாரபடிஸங்க²ரணத்தா²ய ஹத்த²கம்மங் படிவேதே³ஸுங். ராஜா ஹத்த²கம்மகாரகே மனுஸ்ஸே அதா³ஸி. தே²ரா பட²மங் மாஸங் ஸப்³ப³விஹாரே படிஸங்க²ராபெத்வா ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸுங் – ‘‘நிட்டி²தங், மஹாராஜ, விஹாரபடிஸங்க²ரணங், இதா³னி த⁴ம்மவினயஸங்க³ஹங் கரோமா’’தி. ‘‘ஸாது⁴ ப⁴ந்தே விஸட்டா² கரோத², மய்ஹங் ஆணாசக்கங் , தும்ஹாகஞ்ச த⁴ம்மசக்கங் ஹோது, ஆணாபேத², ப⁴ந்தே, கிங் கரோமீ’’தி. ‘‘ஸங்க³ஹங் கரொந்தானங் பி⁴க்கூ²னங் ஸன்னிஸஜ்ஜட்டா²னங் மஹாராஜா’’தி. ‘‘கத்த² கரோமி, ப⁴ந்தே’’தி? ‘‘வேபா⁴ரபப்³ப³தபஸ்ஸே ஸத்தபண்ணி கு³ஹாத்³வாரே காதுங் யுத்தங் மஹாராஜா’’தி. ‘‘ஸாது⁴, ப⁴ந்தே’’தி கோ² ராஜா அஜாதஸத்து விஸ்ஸகம்முனா நிம்மிதஸதி³ஸங் ஸுவிப⁴த்தபி⁴த்தித²ம்ப⁴ஸோபானங், நானாவித⁴மாலாகம்மலதாகம்மவிசித்தங், அபி⁴ப⁴வந்தமிவ ராஜப⁴வனவிபூ⁴திங், அவஹஸந்தமிவ தே³வவிமானஸிரிங், ஸிரியா நிகேதனமிவ ஏகனிபாததித்த²மிவ ச தே³வமனுஸ்ஸனயனவிஹங்கா³னங், லோகராமணெய்யகமிவ ஸம்பிண்டி³தங் த³ட்ட²ப்³ப³ஸாரமண்ட³ங் மண்ட³பங் காராபெத்வா விவித⁴குஸுமதா³மோலம்ப³கவினிக்³க³லந்தசாருவிதானங் நானாரதனவிசித்தமணிகொட்டிமதலமிவ ச, நங் நானாபுப்பூ²பஹாரவிசித்தஸுபரினிட்டி²தபூ⁴மிகம்மங் ப்³ரஹ்மவிமானஸதி³ஸங் அலங்கரித்வா, தஸ்மிங் மஹாமண்ட³பே பஞ்சஸதானங் பி⁴க்கூ²னங் அனக்³கா⁴னி பஞ்ச கப்பியபச்சத்த²ரணஸதானி பஞ்ஞபெத்வா, த³க்கி²ணபா⁴க³ங் நிஸ்ஸாய உத்தராபி⁴முக²ங் தே²ராஸனங், மண்ட³பமஜ்ஜே² புரத்தா²பி⁴முக²ங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ ஆஸனாரஹங் த⁴ம்மாஸனங் பஞ்ஞபெத்வா, த³ந்தக²சிதங் பீ³ஜனிஞ்செத்த² ட²பெத்வா, பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஆரோசாபேஸி – ‘‘நிட்டி²தங், ப⁴ந்தே, மம கிச்ச’’ந்தி.

    Te dutiyadivase gantvā rājadvāre aṭṭhaṃsu. Rājā āgantvā vanditvā – ‘‘kiṃ bhante, āgatatthā’’ti attanā kattabbakiccaṃ pucchi. Therā aṭṭhārasa mahāvihārapaṭisaṅkharaṇatthāya hatthakammaṃ paṭivedesuṃ. Rājā hatthakammakārake manusse adāsi. Therā paṭhamaṃ māsaṃ sabbavihāre paṭisaṅkharāpetvā rañño ārocesuṃ – ‘‘niṭṭhitaṃ, mahārāja, vihārapaṭisaṅkharaṇaṃ, idāni dhammavinayasaṅgahaṃ karomā’’ti. ‘‘Sādhu bhante visaṭṭhā karotha, mayhaṃ āṇācakkaṃ , tumhākañca dhammacakkaṃ hotu, āṇāpetha, bhante, kiṃ karomī’’ti. ‘‘Saṅgahaṃ karontānaṃ bhikkhūnaṃ sannisajjaṭṭhānaṃ mahārājā’’ti. ‘‘Kattha karomi, bhante’’ti? ‘‘Vebhārapabbatapasse sattapaṇṇi guhādvāre kātuṃ yuttaṃ mahārājā’’ti. ‘‘Sādhu, bhante’’ti kho rājā ajātasattu vissakammunā nimmitasadisaṃ suvibhattabhittithambhasopānaṃ, nānāvidhamālākammalatākammavicittaṃ, abhibhavantamiva rājabhavanavibhūtiṃ, avahasantamiva devavimānasiriṃ, siriyā niketanamiva ekanipātatitthamiva ca devamanussanayanavihaṃgānaṃ, lokarāmaṇeyyakamiva sampiṇḍitaṃ daṭṭhabbasāramaṇḍaṃ maṇḍapaṃ kārāpetvā vividhakusumadāmolambakaviniggalantacāruvitānaṃ nānāratanavicittamaṇikoṭṭimatalamiva ca, naṃ nānāpupphūpahāravicittasupariniṭṭhitabhūmikammaṃ brahmavimānasadisaṃ alaṅkaritvā, tasmiṃ mahāmaṇḍape pañcasatānaṃ bhikkhūnaṃ anagghāni pañca kappiyapaccattharaṇasatāni paññapetvā, dakkhiṇabhāgaṃ nissāya uttarābhimukhaṃ therāsanaṃ, maṇḍapamajjhe puratthābhimukhaṃ buddhassa bhagavato āsanārahaṃ dhammāsanaṃ paññapetvā, dantakhacitaṃ bījaniñcettha ṭhapetvā, bhikkhusaṅghassa ārocāpesi – ‘‘niṭṭhitaṃ, bhante, mama kicca’’nti.

    தஸ்மிஞ்ச பன தி³வஸே ஏகச்சே பி⁴க்கூ² ஆயஸ்மந்தங் ஆனந்த³ங் ஸந்தா⁴ய ஏவமாஹங்ஸு – ‘‘இமஸ்மிங் பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ ஏகோ பி⁴க்கு² விஸ்ஸக³ந்த⁴ங் வாயந்தோ விசரதீ’’தி. தே²ரோ தங் ஸுத்வா இமஸ்மிங் பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ அஞ்ஞோ விஸ்ஸக³ந்த⁴ங் வாயந்தோ விசரணகபி⁴க்கு² நாம நத்தி². அத்³தா⁴ ஏதே மங் ஸந்தா⁴ய வத³ந்தீதி ஸங்வேக³ங் ஆபஜ்ஜி. ஏகச்சே நங் ஆஹங்ஸுயேவ – ‘‘ஸ்வே ஆவுஸோ, ஆனந்த³, ஸன்னிபாதோ, த்வஞ்ச ஸெக்கோ² ஸகரணீயோ, தேன தே ந யுத்தங் ஸன்னிபாதங் க³ந்துங், அப்பமத்தோ ஹோஹீ’’தி.
