Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    நமோ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ அரஹதோ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ

    Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa

    வினயபிடகே

    Vinayapiṭake

    ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா (பட²மோ பா⁴கோ³)

    Sāratthadīpanī-ṭīkā (paṭhamo bhāgo)

    க³ந்தா²ரம்ப⁴கதா²

    Ganthārambhakathā

    மஹாகாருணிகங் பு³த்³த⁴ங், த⁴ம்மஞ்ச விமலங் வரங்;

    Mahākāruṇikaṃ buddhaṃ, dhammañca vimalaṃ varaṃ;

    வந்தே³ அரியஸங்க⁴ஞ்ச, த³க்கி²ணெய்யங் நிரங்க³ணங்.

    Vande ariyasaṅghañca, dakkhiṇeyyaṃ niraṅgaṇaṃ.

    உளாரபுஞ்ஞதேஜேன, கத்வா ஸத்துவிமத்³த³னங்;

    Uḷārapuññatejena, katvā sattuvimaddanaṃ;

    பத்தரஜ்ஜாபி⁴ஸேகேன, ஸாஸனுஜ்ஜோதனத்தி²னா.

    Pattarajjābhisekena, sāsanujjotanatthinā.

    நிஸ்ஸாய ஸீஹளிந்தே³ன, யங் பரக்கமபா³ஹுனா;

    Nissāya sīhaḷindena, yaṃ parakkamabāhunā;

    கத்வா நிகாயஸாமக்³கி³ங், ஸாஸனங் ஸுவிஸோதி⁴தங்.

    Katvā nikāyasāmaggiṃ, sāsanaṃ suvisodhitaṃ.

    கஸ்ஸபங் தங் மஹாதே²ரங், ஸங்க⁴ஸ்ஸ பரிணாயகங்;

    Kassapaṃ taṃ mahātheraṃ, saṅghassa pariṇāyakaṃ;

    தீ³பஸ்மிங் தம்ப³பண்ணிம்ஹி, ஸாஸனோத³யகாரகங்.

    Dīpasmiṃ tambapaṇṇimhi, sāsanodayakārakaṃ.

    படிபத்திபராதீ⁴னங், ஸதா³ரஞ்ஞனிவாஸினங்;

    Paṭipattiparādhīnaṃ, sadāraññanivāsinaṃ;

    பாகடங் க³க³னே சந்த³-மண்ட³லங் விய ஸாஸனே.

    Pākaṭaṃ gagane canda-maṇḍalaṃ viya sāsane.

    ஸங்க⁴ஸ்ஸ பிதரங் வந்தே³, வினயே ஸுவிஸாரத³ங்;

    Saṅghassa pitaraṃ vande, vinaye suvisāradaṃ;

    யங் நிஸ்ஸாய வஸந்தோஹங், வுத்³தி⁴ப்பத்தொஸ்மி ஸாஸனே.

    Yaṃ nissāya vasantohaṃ, vuddhippattosmi sāsane.

    அனுதே²ரங் மஹாபுஞ்ஞங், ஸுமேத⁴ங் ஸுதிவிஸ்ஸுதங்;

    Anutheraṃ mahāpuññaṃ, sumedhaṃ sutivissutaṃ;

    அவிக²ண்டி³தஸீலாதி³-பரிஸுத்³த⁴கு³ணோத³யங்.

    Avikhaṇḍitasīlādi-parisuddhaguṇodayaṃ.

    ப³ஹுஸ்ஸுதங் ஸதிமந்தங், த³ந்தங் ஸந்தங் ஸமாஹிதங்;

    Bahussutaṃ satimantaṃ, dantaṃ santaṃ samāhitaṃ;

    நமாமி ஸிரஸா தீ⁴ரங், க³ருங் மே க³ணவாசகங்.

    Namāmi sirasā dhīraṃ, garuṃ me gaṇavācakaṃ.

    ஆக³தாக³மதக்கேஸு , ஸத்³த³ஸத்த²னயஞ்ஞுஸு;

    Āgatāgamatakkesu , saddasatthanayaññusu;

    யஸ்ஸந்தேவாஸிபி⁴க்கூ²ஸு, ஸாஸனங் ஸுப்பதிட்டி²தங்.

    Yassantevāsibhikkhūsu, sāsanaṃ suppatiṭṭhitaṃ.

    வினயட்ட²கதா²யாஹங், லீனஸாரத்த²தீ³பனிங்;

    Vinayaṭṭhakathāyāhaṃ, līnasāratthadīpaniṃ;

    கரிஸ்ஸாமி ஸுவிஞ்ஞெய்யங், பரிபுண்ணமனாகுலங்.

    Karissāmi suviññeyyaṃ, paripuṇṇamanākulaṃ.

    போராணேஹி கதங் யங் து, லீனத்த²ஸ்ஸ பகாஸனங்;

    Porāṇehi kataṃ yaṃ tu, līnatthassa pakāsanaṃ;

    ந தங் ஸப்³ப³த்த² பி⁴க்கூ²னங், அத்த²ங் ஸாதே⁴தி ஸப்³ப³ஸோ.

    Na taṃ sabbattha bhikkhūnaṃ, atthaṃ sādheti sabbaso.

    து³விஞ்ஞெய்யஸபா⁴வாய, ஸீஹளாய நிருத்தியா;

    Duviññeyyasabhāvāya, sīhaḷāya niruttiyā;

    க³ண்டி²பதெ³ஸ்வனேகேஸு, லிகி²தங் கிஞ்சி கத்த²சி.

    Gaṇṭhipadesvanekesu, likhitaṃ kiñci katthaci.

    மாக³தி⁴காய பா⁴ஸாய, ஆரபி⁴த்வாபி கேனசி;

    Māgadhikāya bhāsāya, ārabhitvāpi kenaci;

    பா⁴ஸந்தரேஹி ஸம்மிஸ்ஸங், லிகி²தங் கிஞ்சிதே³வ ச.

    Bhāsantarehi sammissaṃ, likhitaṃ kiñcideva ca.

    அஸாரக³ந்த²பா⁴ரோபி, தத்தே²வ ப³ஹு தி³ஸ்ஸதி;

    Asāraganthabhāropi, tattheva bahu dissati;

    ஆகுலஞ்ச கதங் யத்த², ஸுவிஞ்ஞெய்யம்பி அத்த²தோ.

    Ākulañca kataṃ yattha, suviññeyyampi atthato.

    ததோ அபரிபுண்ணேன, தாதி³ஸேனெத்த² ஸப்³ப³ஸோ;

    Tato aparipuṇṇena, tādisenettha sabbaso;

    கத²மத்த²ங் விஜானந்தி, நானாதே³ஸனிவாஸினோ.

    Kathamatthaṃ vijānanti, nānādesanivāsino.

    பா⁴ஸந்தரங் ததோ ஹித்வா, ஸாரமாதா³ய ஸப்³ப³ஸோ;

    Bhāsantaraṃ tato hitvā, sāramādāya sabbaso;

    அனாகுலங் கரிஸ்ஸாமி, பரிபுண்ணவினிச்ச²யந்தி.

    Anākulaṃ karissāmi, paripuṇṇavinicchayanti.

    க³ந்தா²ரம்ப⁴கதா²வண்ணனா

    Ganthārambhakathāvaṇṇanā

    வினயஸங்வண்ணனாரம்பே⁴ ரதனத்தயங் நமஸ்ஸிதுகாமோ தஸ்ஸ விஸிட்ட²கு³ணயோக³ஸந்த³ஸ்ஸனத்த²ங் ‘‘யோ கப்பகோடீஹிபீ’’திஆதி³மாஹ. விஸிட்ட²கு³ணயோகே³ன ஹி வந்த³னாரஹபா⁴வோ, வந்த³னாரஹே ச கதா வந்த³னா யதா²தி⁴ப்பேதமத்த²ங் ஸாதே⁴தி. எத்த² ச ஸங்வண்ணனாரம்பே⁴ ரதனத்தயபணாமகரணப்பயோஜனங் தத்த² தத்த² ப³ஹுதா⁴ பபஞ்செந்தி ஆசரியா. ததா² ஹி வண்ணயந்தி –

    Vinayasaṃvaṇṇanārambhe ratanattayaṃ namassitukāmo tassa visiṭṭhaguṇayogasandassanatthaṃ ‘‘yo kappakoṭīhipī’’tiādimāha. Visiṭṭhaguṇayogena hi vandanārahabhāvo, vandanārahe ca katā vandanā yathādhippetamatthaṃ sādheti. Ettha ca saṃvaṇṇanārambhe ratanattayapaṇāmakaraṇappayojanaṃ tattha tattha bahudhā papañcenti ācariyā. Tathā hi vaṇṇayanti –

    ‘‘ஸங்வண்ணனாரம்பே⁴ ரதனத்தயவந்த³னா ஸங்வண்ணேதப்³ப³ஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ பப⁴வனிஸ்ஸயவிஸுத்³தி⁴படிவேத³னத்த²ங், தங் பன த⁴ம்மஸங்வண்ணனாஸு விஞ்ஞூனங் ப³ஹுமானுப்பாத³னத்த²ங், தங் ஸம்மதே³வ தேஸங் உக்³க³ஹணதா⁴ரணாதி³க்கமலத்³த⁴ப்³பா³ய ஸம்மாபடிபத்தியா ஸப்³ப³ஹிதஸுக²னிப்பா²த³னத்த²ங். அத² வா மங்க³லபா⁴வதோ , ஸப்³ப³கிரியாஸு புப்³ப³கிச்சபா⁴வதோ, பண்டி³தேஹி ஸமாசரிதபா⁴வதோ, ஆயதிங் பரேஸங் தி³ட்டா²னுக³திஆபஜ்ஜனதோ ச ஸங்வண்ணனாயங் ரதனத்தயபணாமகிரியா’’தி.

    ‘‘Saṃvaṇṇanārambhe ratanattayavandanā saṃvaṇṇetabbassa dhammassa pabhavanissayavisuddhipaṭivedanatthaṃ, taṃ pana dhammasaṃvaṇṇanāsu viññūnaṃ bahumānuppādanatthaṃ, taṃ sammadeva tesaṃ uggahaṇadhāraṇādikkamaladdhabbāya sammāpaṭipattiyā sabbahitasukhanipphādanatthaṃ. Atha vā maṅgalabhāvato , sabbakiriyāsu pubbakiccabhāvato, paṇḍitehi samācaritabhāvato, āyatiṃ paresaṃ diṭṭhānugatiāpajjanato ca saṃvaṇṇanāyaṃ ratanattayapaṇāmakiriyā’’ti.

    மயங் பன இதா⁴தி⁴ப்பேதமேவ பயோஜனங் த³ஸ்ஸயிஸ்ஸாம. தஸ்மா ஸங்வண்ணனாரம்பே⁴ ரதனத்தயபணாமகரணங் யதா²படிஞ்ஞாதஸங்வண்ணனாய அனந்தராயேன பரிஸமாபனத்த²ந்தி வேதி³தப்³ப³ங். இத³மேவ ஹி பயோஜனங் ஆசரியேன இதா⁴தி⁴ப்பேதங். ததா² ஹி வக்க²தி –

    Mayaṃ pana idhādhippetameva payojanaṃ dassayissāma. Tasmā saṃvaṇṇanārambhe ratanattayapaṇāmakaraṇaṃ yathāpaṭiññātasaṃvaṇṇanāya anantarāyena parisamāpanatthanti veditabbaṃ. Idameva hi payojanaṃ ācariyena idhādhippetaṃ. Tathā hi vakkhati –

    ‘‘இச்சேவமச்சந்தனமஸ்ஸனெய்யங் ,

    ‘‘Iccevamaccantanamassaneyyaṃ ,

    நமஸ்ஸமானோ ரதனத்தயங் யங்;

    Namassamāno ratanattayaṃ yaṃ;

    புஞ்ஞாபி⁴ஸந்த³ங் விபுலங் அலத்த²ங்,

    Puññābhisandaṃ vipulaṃ alatthaṃ,

    தஸ்ஸானுபா⁴வேன ஹதந்தராயோ’’தி.

    Tassānubhāvena hatantarāyo’’ti.

    ரதனத்தயபணாமகரணேன செத்த² யதா²படிஞ்ஞாதஸங்வண்ணனாய அனந்தராயேன பரிஸமாபனங் ரதனத்தயபூஜாய பஞ்ஞாபாடவபா⁴வதோ, தாய பஞ்ஞாபாடவஞ்ச ராகா³தி³மலவித⁴மனதோ. வுத்தஞ்ஹேதங் –

    Ratanattayapaṇāmakaraṇena cettha yathāpaṭiññātasaṃvaṇṇanāya anantarāyena parisamāpanaṃ ratanattayapūjāya paññāpāṭavabhāvato, tāya paññāpāṭavañca rāgādimalavidhamanato. Vuttañhetaṃ –

    ‘‘யஸ்மிங், மஹானாம, ஸமயே அரியஸாவகோ ததா²க³தங் அனுஸ்ஸரதி, நேவஸ்ஸ தஸ்மிங் ஸமயே ராக³பரியுட்டி²தங் சித்தங் ஹோதி, ந தோ³ஸபரியுட்டி²தங் சித்தங் ஹோதி, ந மோஹபரியுட்டி²தங் சித்தங் ஹோதி, உஜுக³தமேவஸ்ஸ தஸ்மிங் ஸமயே சித்தங் ஹோதீ’’திஆதி³ (அ॰ நி॰ 11.11).

    ‘‘Yasmiṃ, mahānāma, samaye ariyasāvako tathāgataṃ anussarati, nevassa tasmiṃ samaye rāgapariyuṭṭhitaṃ cittaṃ hoti, na dosapariyuṭṭhitaṃ cittaṃ hoti, na mohapariyuṭṭhitaṃ cittaṃ hoti, ujugatamevassa tasmiṃ samaye cittaṃ hotī’’tiādi (a. ni. 11.11).

    தஸ்மா ரதனத்தயபூஜனேன விக்கா²லிதமலாய பஞ்ஞாய பாடவஸித்³தி⁴.

    Tasmā ratanattayapūjanena vikkhālitamalāya paññāya pāṭavasiddhi.

    அத² வா ரதனத்தயபூஜனஸ்ஸ பஞ்ஞாபத³ட்டா²னஸமாதி⁴ஹேதுத்தா பஞ்ஞாபாடவங். வுத்தஞ்ஹி தஸ்ஸ ஸமாதி⁴ஹேதுத்தங் –

    Atha vā ratanattayapūjanassa paññāpadaṭṭhānasamādhihetuttā paññāpāṭavaṃ. Vuttañhi tassa samādhihetuttaṃ –

    ‘‘ஏவங் உஜுக³தசித்தோ கோ², மஹானாம, அரியஸாவகோ லப⁴தி அத்த²வேத³ங், லப⁴தி த⁴ம்மவேத³ங், லப⁴தி த⁴ம்மூபஸங்ஹிதங் பாமோஜ்ஜங், பமுதி³தஸ்ஸ பீதி ஜாயதி, பீதிமனஸ்ஸ காயோ பஸ்ஸம்ப⁴தி, பஸ்ஸத்³த⁴காயோ ஸுக²ங் வேதி³யதி, ஸுகி²னோ சித்தங் ஸமாதி⁴யதீ’’தி (அ॰ நி॰ 11.11.).

    ‘‘Evaṃ ujugatacitto kho, mahānāma, ariyasāvako labhati atthavedaṃ, labhati dhammavedaṃ, labhati dhammūpasaṃhitaṃ pāmojjaṃ, pamuditassa pīti jāyati, pītimanassa kāyo passambhati, passaddhakāyo sukhaṃ vediyati, sukhino cittaṃ samādhiyatī’’ti (a. ni. 11.11.).

    ஸமாதி⁴ஸ்ஸ ச பஞ்ஞாய பத³ட்டா²னபா⁴வோ வுத்தோயேவ ‘‘ஸமாஹிதோ யதா²பூ⁴தங் பஜானாதீ’’தி (ஸங்॰ நி॰ 4.99; மி॰ ப॰ 2.1.14). ததோ ஏவங் படுபூ⁴தாய பஞ்ஞாய படிஞ்ஞாமஹத்தகதங் கே²த³மபி⁴பு⁴ய்ய அனந்தராயேன ஸங்வண்ணனங் ஸமாபயிஸ்ஸதி. தேன வுத்தங் ‘‘அனந்தராயேன பரிஸமாபனத்த²’’ந்தி.

    Samādhissa ca paññāya padaṭṭhānabhāvo vuttoyeva ‘‘samāhito yathābhūtaṃ pajānātī’’ti (saṃ. ni. 4.99; mi. pa. 2.1.14). Tato evaṃ paṭubhūtāya paññāya paṭiññāmahattakataṃ khedamabhibhuyya anantarāyena saṃvaṇṇanaṃ samāpayissati. Tena vuttaṃ ‘‘anantarāyena parisamāpanattha’’nti.

    அத² வா ரதனத்தயபூஜாய ஆயுவண்ணஸுக²ப³லவட்³ட⁴னதோ அனந்தராயேன பரிஸமாபனங் வேதி³தப்³ப³ங். ரதனத்தயபணாமேன ஹி ஆயுவண்ணஸுக²ப³லானி வட்³ட⁴ந்தி. வுத்தஞ்ஹேதங் –

    Atha vā ratanattayapūjāya āyuvaṇṇasukhabalavaḍḍhanato anantarāyena parisamāpanaṃ veditabbaṃ. Ratanattayapaṇāmena hi āyuvaṇṇasukhabalāni vaḍḍhanti. Vuttañhetaṃ –

    ‘‘அபி⁴வாத³னஸீலிஸ்ஸ , நிச்சங் வுட்³டா⁴பசாயினோ;

    ‘‘Abhivādanasīlissa , niccaṃ vuḍḍhāpacāyino;

    சத்தாரோ த⁴ம்மா வட்³ட⁴ந்தி, ஆயு வண்ணோ ஸுக²ங் ப³ல’’ந்தி. (த⁴॰ ப॰ 109);

    Cattāro dhammā vaḍḍhanti, āyu vaṇṇo sukhaṃ bala’’nti. (dha. pa. 109);

    ததோ ஆயுவண்ணஸுக²ப³லவுட்³டி⁴யா ஹோதேவ காரியனிட்டா²னமிதி வுத்தங் ‘‘அனந்தராயேன பரிஸமாபனத்த²’’ந்தி.

    Tato āyuvaṇṇasukhabalavuḍḍhiyā hoteva kāriyaniṭṭhānamiti vuttaṃ ‘‘anantarāyena parisamāpanattha’’nti.

    அத² வா ரதனத்தயகா³ரவஸ்ஸ படிபா⁴னாபரிஹானாவஹத்தா. அபரிஹானாவஹஞ்ஹி தீஸுபி ரதனேஸு கா³ரவங். வுத்தஞ்ஹேதங் –

    Atha vā ratanattayagāravassa paṭibhānāparihānāvahattā. Aparihānāvahañhi tīsupi ratanesu gāravaṃ. Vuttañhetaṃ –

    ‘‘ஸத்திமே, பி⁴க்க²வே, அபரிஹானியா த⁴ம்மா. கதமே ஸத்த? ஸத்து²கா³ரவதா த⁴ம்மகா³ரவதா ஸங்க⁴கா³ரவதா ஸிக்கா²கா³ரவதா ஸமாதி⁴கா³ரவதா கல்யாணமித்ததா ஸோவசஸ்ஸதா’’தி (அ॰ நி॰ 7.34).

    ‘‘Sattime, bhikkhave, aparihāniyā dhammā. Katame satta? Satthugāravatā dhammagāravatā saṅghagāravatā sikkhāgāravatā samādhigāravatā kalyāṇamittatā sovacassatā’’ti (a. ni. 7.34).

    ஹோதேவ ச ததோ படிபா⁴னாபரிஹானேன யதா²படிஞ்ஞாதபரிஸமாபனங்.

    Hoteva ca tato paṭibhānāparihānena yathāpaṭiññātaparisamāpanaṃ.

    அத² வா பஸாத³வத்தூ²ஸு பூஜாய புஞ்ஞாதிஸயபா⁴வதோ. வுத்தஞ்ஹி தஸ்ஸ புஞ்ஞாதிஸயத்தங் –

    Atha vā pasādavatthūsu pūjāya puññātisayabhāvato. Vuttañhi tassa puññātisayattaṃ –

    ‘‘பூஜாரஹே பூஜயதோ, பு³த்³தே⁴ யதி³வ ஸாவகே;

    ‘‘Pūjārahe pūjayato, buddhe yadiva sāvake;

    பபஞ்சஸமதிக்கந்தே, திண்ணஸோகபரித்³த³வே.

    Papañcasamatikkante, tiṇṇasokapariddave.

    ‘‘தே தாதி³ஸே பூஜயதோ, நிப்³பு³தே அகுதோப⁴யே;

    ‘‘Te tādise pūjayato, nibbute akutobhaye;

    ந ஸக்கா புஞ்ஞங் ஸங்கா²துங், இமெத்தமபி கேனசீ’’தி. (த⁴॰ ப॰ 195-196; அப॰ தே²ர 1.10.1-2);

    Na sakkā puññaṃ saṅkhātuṃ, imettamapi kenacī’’ti. (dha. pa. 195-196; apa. thera 1.10.1-2);

    புஞ்ஞாதிஸயோ ச யதா²தி⁴ப்பேதபரிஸமாபனுபாயோ. யதா²ஹ –

    Puññātisayo ca yathādhippetaparisamāpanupāyo. Yathāha –

    ‘‘ஏஸ தே³வமனுஸ்ஸானங், ஸப்³ப³காமத³தோ³ நிதி⁴;

    ‘‘Esa devamanussānaṃ, sabbakāmadado nidhi;

    யங் யதே³வாபி⁴பத்தெ²ந்தி, ஸப்³ப³மேதேன லப்³ப⁴தீ’’தி. (கு²॰ பா॰ 8.10);

    Yaṃ yadevābhipatthenti, sabbametena labbhatī’’ti. (khu. pā. 8.10);

    உபாயேஸு ச படிபன்னஸ்ஸ ஹோதேவ காரியனிட்டா²னங். ரதனத்தயபூஜா ஹி நிரதிஸயபுஞ்ஞக்கெ²த்தஸங்பு³த்³தி⁴யா அபரிமெய்யப்பப⁴வோ புஞ்ஞாதிஸயோதி ப³ஹுவித⁴ந்தராயேபி லோகஸன்னிவாஸே அந்தராயனிப³ந்த⁴னஸகலஸங்கிலேஸவித்³த⁴ங்ஸனாய பஹோதி, ப⁴யாதி³உபத்³த³வஞ்ச நிவாரேதி. தஸ்மா ஸுவுத்தங் ‘‘ஸங்வண்ணனாரம்பே⁴ ரதனத்தயபணாமகரணங் யதா²படிஞ்ஞாதஸங்வண்ணனாய அனந்தராயேன பரிஸமாபனத்த²ந்தி வேதி³தப்³ப³’’ந்தி.

    Upāyesu ca paṭipannassa hoteva kāriyaniṭṭhānaṃ. Ratanattayapūjā hi niratisayapuññakkhettasaṃbuddhiyā aparimeyyappabhavo puññātisayoti bahuvidhantarāyepi lokasannivāse antarāyanibandhanasakalasaṃkilesaviddhaṃsanāya pahoti, bhayādiupaddavañca nivāreti. Tasmā suvuttaṃ ‘‘saṃvaṇṇanārambhe ratanattayapaṇāmakaraṇaṃ yathāpaṭiññātasaṃvaṇṇanāya anantarāyena parisamāpanatthanti veditabba’’nti.

    ஏவங் பன ஸப்பயோஜனங் ரதனத்தயவந்த³னங் கத்துகாமோ பட²மங் தாவ ப⁴க³வதோ வந்த³னங் காதுங் தம்மூலகத்தா ஸேஸரதனானங் ‘‘யோ கப்ப…பே॰… மஹாகாருணிகஸ்ஸ தஸ்ஸா’’தி ஆஹ. எத்த² பன யஸ்ஸா தே³ஸனாய ஸங்வண்ணனங் கத்துகாமோ, ஸா யஸ்மா கருணாப்பதா⁴னா, ந ஸுத்தந்ததே³ஸனா விய கருணாபஞ்ஞாப்பதா⁴னா, நாபி அபி⁴த⁴ம்மதே³ஸனா விய பஞ்ஞாப்பதா⁴னா, தஸ்மா கருணாப்பதா⁴னமேவ ப⁴க³வதோ தோ²மனங் ஆரத்³த⁴ங். ஏஸா ஹி ஆசரியஸ்ஸ பகதி, யதி³த³ங் ஆரம்பா⁴னுரூபதோ²மனா. தேனேவ ஸுத்தந்ததே³ஸனாய ஸங்வண்ணனாரம்பே⁴ ‘‘கருணாஸீதலஹத³யங், பஞ்ஞாபஜ்ஜோதவிஹதமோஹதம’’ந்தி கருணாபஞ்ஞாப்பதா⁴னங், அபி⁴த⁴ம்மதே³ஸனாய ஸங்வண்ணனாரம்பே⁴ ‘‘கருணா விய ஸத்தேஸு, பஞ்ஞா யஸ்ஸ மஹேஸினோ’’தி பஞ்ஞாப்பதா⁴னஞ்ச தோ²மனங் ஆரத்³த⁴ங். கருணாபஞ்ஞாப்பதா⁴னா ஹி ஸுத்தந்ததே³ஸனா தேஸங் தேஸங் ஸத்தானங் ஆஸயானுஸயாதி⁴முத்திசரியாதி³பே⁴த³பரிச்சி²ந்த³னஸமத்தா²ய பஞ்ஞாய ஸத்தேஸு ச மஹாகருணாய தத்த² ஸாதிஸயப்பவத்திதோ. ஸுத்தந்ததே³ஸனாய ஹி மஹாகருணாஸமாபத்திப³ஹுலோ வேனெய்யஸந்தானேஸு தத³ஜ்ஜா²ஸயானுலோமேன க³ம்பீ⁴ரமத்த²பத³ங் பதிட்டா²பேஸி. அபி⁴த⁴ம்மதே³ஸனா ச கேவலங் பஞ்ஞாப்பதா⁴னா பரமத்த²த⁴ம்மானங் யதா²ஸபா⁴வபடிவேத⁴ஸமத்தா²ய பஞ்ஞாய தத்த² ஸாதிஸயப்பவத்திதோ.

    Evaṃ pana sappayojanaṃ ratanattayavandanaṃ kattukāmo paṭhamaṃ tāva bhagavato vandanaṃ kātuṃ tammūlakattā sesaratanānaṃ ‘‘yo kappa…pe… mahākāruṇikassa tassā’’ti āha. Ettha pana yassā desanāya saṃvaṇṇanaṃ kattukāmo, sā yasmā karuṇāppadhānā, na suttantadesanā viya karuṇāpaññāppadhānā, nāpi abhidhammadesanā viya paññāppadhānā, tasmā karuṇāppadhānameva bhagavato thomanaṃ āraddhaṃ. Esā hi ācariyassa pakati, yadidaṃ ārambhānurūpathomanā. Teneva suttantadesanāya saṃvaṇṇanārambhe ‘‘karuṇāsītalahadayaṃ, paññāpajjotavihatamohatama’’nti karuṇāpaññāppadhānaṃ, abhidhammadesanāya saṃvaṇṇanārambhe ‘‘karuṇā viya sattesu, paññā yassa mahesino’’ti paññāppadhānañca thomanaṃ āraddhaṃ. Karuṇāpaññāppadhānā hi suttantadesanā tesaṃ tesaṃ sattānaṃ āsayānusayādhimutticariyādibhedaparicchindanasamatthāya paññāya sattesu ca mahākaruṇāya tattha sātisayappavattito. Suttantadesanāya hi mahākaruṇāsamāpattibahulo veneyyasantānesu tadajjhāsayānulomena gambhīramatthapadaṃ patiṭṭhāpesi. Abhidhammadesanā ca kevalaṃ paññāppadhānā paramatthadhammānaṃ yathāsabhāvapaṭivedhasamatthāya paññāya tattha sātisayappavattito.

    வினயதே³ஸனா பன ஆஸயாதி³னிரபெக்க²ங் கேவலங் கருணாய பாகதிகஸத்தேனபி அஸோதப்³பா³ரஹங் ஸுணந்தோ அபுச்சி²தப்³பா³ரஹங் புச்ச²ந்தோ அவத்தப்³பா³ரஹஞ்ச வத³ந்தோ ப⁴க³வா ஸிக்கா²பத³ங் பஞ்ஞபேஸீதி கருணாப்பதா⁴னா. ததா² ஹி உக்கங்ஸபரியந்தக³தஹிரொத்தப்போபி ப⁴க³வா லோகியஸாது⁴ஜனேஹிபி பரிஹரிதப்³பா³னி ‘‘ஸிக²ரணீஸீ’’திஆதீ³னி வசனானி யதா²பராத⁴ஞ்ச க³ரஹவசனானி வினயபிடகதே³ஸனாய மஹாகருணாஸஞ்சோதி³தமானஸோ மஹாபரிஸமஜ்ஜே² அபா⁴ஸி, தங்தங்ஸிக்கா²பத³பஞ்ஞத்திகாரணாபெக்கா²ய வேரஞ்ஜாதீ³ஸு ஸாரீரிகஞ்ச கே²த³மனுபோ⁴ஸி. தஸ்மா கிஞ்சாபி பூ⁴மந்தரபச்சயாகாரஸமயந்தரகதா²னங் விய வினயபஞ்ஞத்தியாபி ஸமுட்டா²பிகா பஞ்ஞா அனஞ்ஞஸாதா⁴ரணதாய அதிஸயகிச்சவதீ, கருணாய கிச்சங் பன ததோபி அதி⁴கந்தி கருணாப்பதா⁴னா வினயதே³ஸனா. கருணாப்³யாபாராதி⁴கதாய ஹி தே³ஸனாய கருணாப்பதா⁴னதா. தஸ்மா ஆரம்பா⁴னுரூபங் கருணாப்பதா⁴னமேவ எத்த² தோ²மனங் கதந்தி வேதி³தப்³ப³ங்.

    Vinayadesanā pana āsayādinirapekkhaṃ kevalaṃ karuṇāya pākatikasattenapi asotabbārahaṃ suṇanto apucchitabbārahaṃ pucchanto avattabbārahañca vadanto bhagavā sikkhāpadaṃ paññapesīti karuṇāppadhānā. Tathā hi ukkaṃsapariyantagatahirottappopi bhagavā lokiyasādhujanehipi pariharitabbāni ‘‘sikharaṇīsī’’tiādīni vacanāni yathāparādhañca garahavacanāni vinayapiṭakadesanāya mahākaruṇāsañcoditamānaso mahāparisamajjhe abhāsi, taṃtaṃsikkhāpadapaññattikāraṇāpekkhāya verañjādīsu sārīrikañca khedamanubhosi. Tasmā kiñcāpi bhūmantarapaccayākārasamayantarakathānaṃ viya vinayapaññattiyāpi samuṭṭhāpikā paññā anaññasādhāraṇatāya atisayakiccavatī, karuṇāya kiccaṃ pana tatopi adhikanti karuṇāppadhānā vinayadesanā. Karuṇābyāpārādhikatāya hi desanāya karuṇāppadhānatā. Tasmā ārambhānurūpaṃ karuṇāppadhānameva ettha thomanaṃ katanti veditabbaṃ.

    கருணாக்³க³ஹணேன ச அபரிமெய்யப்பபா⁴வா ஸப்³பே³பி பு³த்³த⁴கு³ணா ஸங்க³ஹிதாதி த³ட்ட²ப்³பா³ தங்மூலகத்தா ஸேஸபு³த்³த⁴கு³ணானங். மஹாகருணாய வா ச²ஸு அஸாதா⁴ரணஞாணேஸு அஞ்ஞதரத்தா தங்ஸஹசரிதஸேஸாஸாதா⁴ரணஞாணானம்பி க³ஹணஸப்³பா⁴வதோ ஸப்³பே³பி பு³த்³த⁴கு³ணா நயதோ த³ஸ்ஸிதாவ ஹொந்தி. ஏஸோயேவ ஹி நிரவஸேஸதோ பு³த்³த⁴கு³ணானங் த³ஸ்ஸனுபாயோ யதி³த³ங் நயக்³கா³ஹோ. அஞ்ஞதா² கோ நாம ஸமத்தோ² ப⁴க³வதோ கு³ணே அனுபத³ங் நிரவஸேஸதோ த³ஸ்ஸேதுங். தேனேவாஹ –

    Karuṇāggahaṇena ca aparimeyyappabhāvā sabbepi buddhaguṇā saṅgahitāti daṭṭhabbā taṃmūlakattā sesabuddhaguṇānaṃ. Mahākaruṇāya vā chasu asādhāraṇañāṇesu aññatarattā taṃsahacaritasesāsādhāraṇañāṇānampi gahaṇasabbhāvato sabbepi buddhaguṇā nayato dassitāva honti. Esoyeva hi niravasesato buddhaguṇānaṃ dassanupāyo yadidaṃ nayaggāho. Aññathā ko nāma samattho bhagavato guṇe anupadaṃ niravasesato dassetuṃ. Tenevāha –

    ‘‘பு³த்³தோ⁴பி பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴ணெய்ய வண்ணங்,

    ‘‘Buddhopi buddhassa bhaṇeyya vaṇṇaṃ,

    கப்பம்பி சே அஞ்ஞமபா⁴ஸமானோ;

    Kappampi ce aññamabhāsamāno;

    கீ²யேத² கப்போ சிரதீ³க⁴மந்தரே,

    Khīyetha kappo ciradīghamantare,

    வண்ணோ ந கீ²யேத² ததா²க³தஸ்ஸா’’தி. (தீ³॰ நி॰ அட்ட²॰ 1.304; 3.141; ம॰ நி॰ அட்ட²॰ 2.425);

    Vaṇṇo na khīyetha tathāgatassā’’ti. (dī. ni. aṭṭha. 1.304; 3.141; ma. ni. aṭṭha. 2.425);

    தேனேவ ச ஆயஸ்மதா ஸாரிபுத்தத்தே²ரேனபி பு³த்³த⁴கு³ணபரிச்சே²த³னங் பதிஅனுயுத்தேன ‘‘நோ ஹேதங், ப⁴ந்தே’’தி படிக்கி²பித்வா ‘‘அபிச மே, ப⁴ந்தே, த⁴ம்மன்வயோ விதி³தோ’’தி (தீ³॰ நி॰ 2.146) வுத்தங். தஸ்மா ‘‘யோ கப்பகோடீஹிபீ’’திஆதி³னா கருணாமுகே²ன ஸங்கே²பதோ ஸகலஸப்³ப³ஞ்ஞுகு³ணேஹி ப⁴க³வந்தங் அபி⁴த்த²வீதி த³ட்ட²ப்³ப³ங். அயமெத்த² ஸமுதா³யத்தோ².

    Teneva ca āyasmatā sāriputtattherenapi buddhaguṇaparicchedanaṃ patianuyuttena ‘‘no hetaṃ, bhante’’ti paṭikkhipitvā ‘‘apica me, bhante, dhammanvayo vidito’’ti (dī. ni. 2.146) vuttaṃ. Tasmā ‘‘yo kappakoṭīhipī’’tiādinā karuṇāmukhena saṅkhepato sakalasabbaññuguṇehi bhagavantaṃ abhitthavīti daṭṭhabbaṃ. Ayamettha samudāyattho.

    அயங் பன அவயவத்தோ² – யோதி அனியமவசனங். தஸ்ஸ ‘‘நாதோ²’’தி இமினா ஸம்ப³ந்தோ⁴. ‘‘கப்பகோடீஹிபீ’’திஆதி³னா பன யாய கருணாய ஸோ ‘‘மஹாகாருணிகோ’’தி வுச்சதி, தஸ்ஸா வஸேன கப்பகோடிக³ணனாயபி அப்பமெய்யங் காலங் லோகஹிதத்தா²ய அதிது³க்கரங் கரொந்தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ து³க்கா²னுப⁴வனங் த³ஸ்ஸேதி. கருணாய ப³லேனேவ ஹி ஸோ ப⁴க³வா ஹத்த²க³தம்பி நிப்³பா³னங் பஹாய ஸங்ஸாரபங்கே நிமுக்³க³ங் ஸத்தனிகாயங் ததோ ஸமுத்³த⁴ரணத்த²ங் சிந்தேதும்பி அஸக்குணெய்யங் நயனஜீவிதபுத்தப⁴ரியதா³னாதி³கங் அதிது³க்கரமகாஸி. கப்பகோடீஹிபி அப்பமெய்யங் காலந்தி கப்பகோடிக³ணனாயபி ‘‘எத்தகா கப்பகோடியோ’’தி பமேதுங் அஸக்குணெய்யங் காலங், கப்பகோடிக³ணனவஸேனபி பரிச்சி²ந்தி³துமஸக்குணெய்யத்தா அபரிச்சி²ன்னானி கப்பஸதஸஹஸ்ஸாதி⁴கானி சத்தாரி அஸங்க்²யெய்யானீதி வுத்தங் ஹோதி. கப்பகோடிவஸேனேவ ஹி ஸோ காலோ அப்பமெய்யோ, அஸங்க்²யெய்யவஸேன பன பரிச்சி²ன்னோயேவ. ‘‘கப்பகோடீஹிபீ’’தி அபிஸத்³தோ³ கப்பகோடிவஸேனபி தாவ பமேதுங் ந ஸக்கா, பகே³வ வஸ்ஸக³ணனாயாதி த³ஸ்ஸேதி. ‘‘அப்பமெய்யங் கால’’ந்தி அச்சந்தஸங்யோகே³ உபயோக³வசனங் ‘‘மாஸமதீ⁴தே, தி³வஸங் சரதீ’’திஆதீ³ஸு விய. கரொந்தோ அதிது³க்கரானீதி பஞ்சமஹாபரிச்சாகா³தீ³னி அதிது³க்கரானி கரொந்தோ. ஏவமதிது³க்கரானி கரொந்தோ கிங் விந்தீ³தி சே? கே²த³ங் க³தோ, காயிகங் கே²த³முபக³தோ, பரிஸ்ஸமங் பத்தோதி அத்தோ², து³க்க²மனுப⁴வீதி வுத்தங் ஹோதி. து³க்க²ஞ்ஹி கி²ஜ்ஜதி ஸஹிதுமஸக்குணெய்யந்தி ‘‘கே²தோ³’’தி வுச்சதி. லோகஹிதாயாதி ‘‘அனமதக்³கே³ ஸங்ஸாரே வட்டது³க்கே²ன அச்சந்தபீளிதங் ஸத்தலோகங் தம்ஹா து³க்க²தோ மோசெத்வா நிப்³பா³னஸுக²பா⁴கி³யங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி ஏவங் ஸத்தலோகஸ்ஸ ஹிதகரணத்தா²யாதி அத்தோ². அஸ்ஸ ச ‘‘அதிது³க்கரானி கரொந்தோ’’தி இமினா ஸம்ப³ந்தோ⁴. லோகஹிதாய கே²த³ங் க³தோதி யோஜனாயபி நத்தி² தோ³ஸோ. மஹாக³ண்டி²பதே³பி ஹி ‘‘அதிது³க்கரானி கரொந்தோ கே²த³ங் க³தோ, கிமத்த²ந்தி சே? லோகஹிதாயா’’தி வுத்தங்.

    Ayaṃ pana avayavattho – yoti aniyamavacanaṃ. Tassa ‘‘nātho’’ti iminā sambandho. ‘‘Kappakoṭīhipī’’tiādinā pana yāya karuṇāya so ‘‘mahākāruṇiko’’ti vuccati, tassā vasena kappakoṭigaṇanāyapi appameyyaṃ kālaṃ lokahitatthāya atidukkaraṃ karontassa bhagavato dukkhānubhavanaṃ dasseti. Karuṇāya baleneva hi so bhagavā hatthagatampi nibbānaṃ pahāya saṃsārapaṅke nimuggaṃ sattanikāyaṃ tato samuddharaṇatthaṃ cintetumpi asakkuṇeyyaṃ nayanajīvitaputtabhariyadānādikaṃ atidukkaramakāsi. Kappakoṭīhipi appameyyaṃ kālanti kappakoṭigaṇanāyapi ‘‘ettakā kappakoṭiyo’’ti pametuṃ asakkuṇeyyaṃ kālaṃ, kappakoṭigaṇanavasenapi paricchinditumasakkuṇeyyattā aparicchinnāni kappasatasahassādhikāni cattāri asaṅkhyeyyānīti vuttaṃ hoti. Kappakoṭivaseneva hi so kālo appameyyo, asaṅkhyeyyavasena pana paricchinnoyeva. ‘‘Kappakoṭīhipī’’ti apisaddo kappakoṭivasenapi tāva pametuṃ na sakkā, pageva vassagaṇanāyāti dasseti. ‘‘Appameyyaṃ kāla’’nti accantasaṃyoge upayogavacanaṃ ‘‘māsamadhīte, divasaṃ caratī’’tiādīsu viya. Karonto atidukkarānīti pañcamahāpariccāgādīni atidukkarāni karonto. Evamatidukkarāni karonto kiṃ vindīti ce? Khedaṃ gato, kāyikaṃ khedamupagato, parissamaṃ pattoti attho, dukkhamanubhavīti vuttaṃ hoti. Dukkhañhi khijjati sahitumasakkuṇeyyanti ‘‘khedo’’ti vuccati. Lokahitāyāti ‘‘anamatagge saṃsāre vaṭṭadukkhena accantapīḷitaṃ sattalokaṃ tamhā dukkhato mocetvā nibbānasukhabhāgiyaṃ karissāmī’’ti evaṃ sattalokassa hitakaraṇatthāyāti attho. Assa ca ‘‘atidukkarāni karonto’’ti iminā sambandho. Lokahitāya khedaṃ gatoti yojanāyapi natthi doso. Mahāgaṇṭhipadepi hi ‘‘atidukkarāni karonto khedaṃ gato, kimatthanti ce? Lokahitāyā’’ti vuttaṃ.

    யங் பன ஏவங் யோஜனங் அஸம்பா⁴வெந்தேன கேனசி வுத்தங் ‘‘ந ஹி ப⁴க³வா லோகஹிதாய ஸங்ஸாரது³க்க²மனுப⁴வதி. ந ஹி கஸ்ஸசி து³க்கா²னுப⁴வனங் லோகஸ்ஸ உபகாரங் ஆவஹதீ’’தி, தங் தஸ்ஸ மதிமத்தங். ஏவங் யோஜனாயபி அதிது³க்கரானி கரொந்தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ து³க்கா²னுப⁴வனங் லோகஹிதகரணத்தா²யாதி அயமத்தோ² விஞ்ஞாயதி, ந து து³க்கா²னுப⁴வனேனேவ லோகஹிதஸித்³தீ⁴தி. பட²மங் வுத்தயோஜனாயபி ஹி ந து³க்கரகரணமத்தேன லோகஹிதஸித்³தி⁴. ந ஹி து³க்கரங் கரொந்தோ கஞ்சி ஸத்தங் மக்³க³ப²லாதீ³ஸு பதிட்டா²பேதி, அத² கோ² தாதி³ஸங் அதிது³க்கரங் கத்வா ஸப்³ப³ஞ்ஞுபா⁴வங் ஸச்சி²கத்வா நிய்யானிகத⁴ம்மதே³ஸனாய மக்³க³ப²லாதீ³ஸு ஸத்தே பதிட்டா²பெந்தோ லோகஸ்ஸ ஹிதங் ஸாதே⁴தி.

    Yaṃ pana evaṃ yojanaṃ asambhāventena kenaci vuttaṃ ‘‘na hi bhagavā lokahitāya saṃsāradukkhamanubhavati. Na hi kassaci dukkhānubhavanaṃ lokassa upakāraṃ āvahatī’’ti, taṃ tassa matimattaṃ. Evaṃ yojanāyapi atidukkarāni karontassa bhagavato dukkhānubhavanaṃ lokahitakaraṇatthāyāti ayamattho viññāyati, na tu dukkhānubhavaneneva lokahitasiddhīti. Paṭhamaṃ vuttayojanāyapi hi na dukkarakaraṇamattena lokahitasiddhi. Na hi dukkaraṃ karonto kañci sattaṃ maggaphalādīsu patiṭṭhāpeti, atha kho tādisaṃ atidukkaraṃ katvā sabbaññubhāvaṃ sacchikatvā niyyānikadhammadesanāya maggaphalādīsu satte patiṭṭhāpento lokassa hitaṃ sādheti.

    காமஞ்செத்த² ஸத்தஸங்கா²ரபா⁴ஜனவஸேன திவிதோ⁴ லோகோ, ஹிதகரணஸ்ஸ பன அதி⁴ப்பேதத்தா தங்விஸயஸ்ஸேவ ஸத்தலோகஸ்ஸ வஸேன அத்தோ² க³ஹேதப்³போ³. ஸோ ஹி லோகீயந்தி எத்த² புஞ்ஞபாபானி தங்விபாகோ சாதி ‘‘லோகோ’’தி வுச்சதி. கத்த²சி பன ‘‘ஸனராமரலோகக³ரு’’ந்திஆதீ³ஸு ஸமூஹத்தோ²பி லோகஸத்³தோ³ ஸமுதா³யவஸேன லோகீயதி பஞ்ஞாபீயதீதி. யங் பனெத்த² கேனசி வுத்தங் ‘‘இமினா ஸத்தலோகஞ்ச ஜாதிலோகஞ்ச ஸங்க³ண்ஹாதி, தஸ்மா தஸ்ஸ ஸத்தலோகஸ்ஸ இத⁴லோகபரலோகஹிதங், அதிக்கந்தபரலோகானங் வா உச்சி²ன்னலோகஸமுத³யானங் இத⁴ ஜாதிலோகே ஓகாஸலோகே வா தி³ட்ட²த⁴ம்மஸுக²விஹாரஸங்கா²தஞ்ச ஹிதங் ஸம்பிண்டெ³த்வா லோகஸ்ஸ, லோகானங், லோகே வா ஹிதந்தி ஸரூபேகஸேஸங் கத்வா லோகஹிதமிச்சேவாஹா’’தி, ந தங் ஸாரதோ பச்சேதப்³ப³ங் தி³ட்ட²த⁴ம்மஸுக²விஹாரஸங்க²ஆதஹிதஸ்ஸபி ஸத்தலோகவிஸயத்தா, ஸத்தலோகக்³க³ஹணேனேவ உச்சி²ன்னமூலானங் கீ²ணாஸவானம்பி ஸங்க³ஹிதத்தா.

    Kāmañcettha sattasaṅkhārabhājanavasena tividho loko, hitakaraṇassa pana adhippetattā taṃvisayasseva sattalokassa vasena attho gahetabbo. So hi lokīyanti ettha puññapāpāni taṃvipāko cāti ‘‘loko’’ti vuccati. Katthaci pana ‘‘sanarāmaralokagaru’’ntiādīsu samūhatthopi lokasaddo samudāyavasena lokīyati paññāpīyatīti. Yaṃ panettha kenaci vuttaṃ ‘‘iminā sattalokañca jātilokañca saṅgaṇhāti, tasmā tassa sattalokassa idhalokaparalokahitaṃ, atikkantaparalokānaṃ vā ucchinnalokasamudayānaṃ idha jātiloke okāsaloke vā diṭṭhadhammasukhavihārasaṅkhātañca hitaṃ sampiṇḍetvā lokassa, lokānaṃ, loke vā hitanti sarūpekasesaṃ katvā lokahitamiccevāhā’’ti, na taṃ sārato paccetabbaṃ diṭṭhadhammasukhavihārasaṅkhaātahitassapi sattalokavisayattā, sattalokaggahaṇeneva ucchinnamūlānaṃ khīṇāsavānampi saṅgahitattā.

    ஸப்³ப³த்த² ‘‘கேனசீ’’தி வுத்தே ‘‘வஜிரபு³த்³தி⁴டீகாகாரேனா’’தி க³ஹேதப்³ப³ங். ‘‘மஹாக³ண்டி²பதே³’’தி வா ‘‘மஜ்ஜி²மக³ண்டி²பதே³’’தி வா ‘‘சூளக³ண்டி²பதே³’’தி வா வுத்தே ‘‘ஸீஹளக³ண்டி²பதே³ஸூ’’தி க³ஹேதப்³ப³ங். கேவலங் ‘‘க³ண்டி²பதே³’’தி வுத்தே ‘‘மாக³த⁴பா⁴ஸாய லிகி²தே க³ண்டி²பதே³’’தி க³ஹேதப்³ப³ங்.

    Sabbattha ‘‘kenacī’’ti vutte ‘‘vajirabuddhiṭīkākārenā’’ti gahetabbaṃ. ‘‘Mahāgaṇṭhipade’’ti vā ‘‘majjhimagaṇṭhipade’’ti vā ‘‘cūḷagaṇṭhipade’’ti vā vutte ‘‘sīhaḷagaṇṭhipadesū’’ti gahetabbaṃ. Kevalaṃ ‘‘gaṇṭhipade’’ti vutte ‘‘māgadhabhāsāya likhite gaṇṭhipade’’ti gahetabbaṃ.

    நாதோ²தி லோகபடிஸரணோ, லோகஸாமீ லோகனாயகோதி வுத்தங் ஹோதி. ததா² ஹி ஸப்³பா³னத்த²பஅஹாரபுப்³ப³ங்க³மாய நிரவஸேஸஹிதஸுக²விதா⁴னதப்பராய நிரதிஸயாய பயோக³ஸம்பத்தியா ஸதே³வமனுஸ்ஸாய பஜாய அச்சந்துபகாரிதாய அபரிமிதனிருபமப்பபா⁴வகு³ணவிஸேஸஸமங்கி³தாய ச ஸப்³ப³ஸத்துத்தமோ ப⁴க³வா அபரிமாணாஸு லோகதா⁴தூஸு அபரிமாணானங் ஸத்தானங் ஏகபடிஸரணோ பதிட்டா². அத² வா நாத²தீதி நாதோ², வேனெய்யானங் ஹிதஸுக²ங் மெத்தாயனவஸேன ஆஸீஸதி பத்தே²தீதி அத்தோ². அத² வா நாத²தி வேனெய்யக³தே கிலேஸே உபதாபேதீதி அத்தோ², நாத²தீதி வா யாசதீதி அத்தோ². ப⁴க³வா ஹி ‘‘ஸாது⁴, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² காலேன காலங் அத்தஸம்பத்திங் பச்சவெக்கெ²ய்யா’’திஆதி³னா (அ॰ நி॰ 8.7) ஸத்தானங் தங் தங் ஹிதபடிபத்திங் யாசித்வாபி கருணாய ஸமுஸ்ஸாஹிதோ தே தத்த² நியோஜேதி. பரமேன வா சித்திஸ்ஸரியேன ஸமன்னாக³தோ ஸப்³ப³ஸத்தே ஈஸதி அபி⁴ப⁴வதீதி பரமிஸ்ஸரோ ப⁴க³வா ‘‘நாதோ²’’தி வுச்சதி. ஸப்³போ³பி சாயமத்தோ² ஸத்³த³ஸத்தா²னுஸாரதோ வேதி³தப்³போ³.

    Nāthoti lokapaṭisaraṇo, lokasāmī lokanāyakoti vuttaṃ hoti. Tathā hi sabbānatthapaahārapubbaṅgamāya niravasesahitasukhavidhānatapparāya niratisayāya payogasampattiyā sadevamanussāya pajāya accantupakāritāya aparimitanirupamappabhāvaguṇavisesasamaṅgitāya ca sabbasattuttamo bhagavā aparimāṇāsu lokadhātūsu aparimāṇānaṃ sattānaṃ ekapaṭisaraṇo patiṭṭhā. Atha vā nāthatīti nātho, veneyyānaṃ hitasukhaṃ mettāyanavasena āsīsati patthetīti attho. Atha vā nāthati veneyyagate kilese upatāpetīti attho, nāthatīti vā yācatīti attho. Bhagavā hi ‘‘sādhu, bhikkhave, bhikkhu kālena kālaṃ attasampattiṃ paccavekkheyyā’’tiādinā (a. ni. 8.7) sattānaṃ taṃ taṃ hitapaṭipattiṃ yācitvāpi karuṇāya samussāhito te tattha niyojeti. Paramena vā cittissariyena samannāgato sabbasatte īsati abhibhavatīti paramissaro bhagavā ‘‘nātho’’ti vuccati. Sabbopi cāyamattho saddasatthānusārato veditabbo.

    மஹாகாருணிகஸ்ஸாதி யோ கருணாய கம்பிதஹத³யத்தா லோகஹிதத்த²ங் அதிது³க்கரகிரியாய அனேகப்பகாரங் தாதி³ஸங் ஸங்ஸாரது³க்க²மனுப⁴வித்வா ஆக³தோ, தஸ்ஸ மஹாகாருணிகஸ்ஸாதி அத்தோ². தத்த² கிரதீதி கருணா, பரது³க்க²ங் விக்கி²பதி அபனேதீதி அத்தோ². து³க்கி²தேஸு வா கிரீயதி பஸாரீயதீதி கருணா. அத² வா கிணாதீதி கருணா, பரது³க்கே² ஸதி காருணிகங் ஹிங்ஸதி விபா³தே⁴தி, வினாஸேதி வா பரஸ்ஸ து³க்க²ந்தி அத்தோ². பரது³க்கே² ஸதி ஸாதூ⁴னங் கம்பனங் ஹத³யகே²த³ங் கரோதீதி வா கருணா. அத² வா கமிதி ஸுக²ங், தங் ருந்த⁴தீதி கருணா. ஏஸா ஹி பரது³க்கா²பனயனகாமதாலக்க²ணா அத்தஸுக²னிரபெக்க²தாய காருணிகானங் ஸுக²ங் ருந்த⁴தி விபா³தே⁴தீதி. கருணாய நியுத்தோதி காருணிகோ யதா² ‘‘தோ³வாரிகோ’’தி. யதா² ஹி த்³வாரட்டா²னதோ அஞ்ஞத்த² வத்தமானோபி த்³வாரபடிப³த்³த⁴ஜீவிகோ புரிஸோ த்³வாரானதிவத்தவுத்திதாய த்³வாரே நியுத்தோதி ‘‘தோ³வாரிகோ’’தி வுச்சதி, ஏவங் ப⁴க³வா மெத்தாதி³வஸேன கருணாவிஹாரதோ அஞ்ஞத்த² வத்தமானோபி கருணானதிவத்தவுத்திதாய கருணாய நியுத்தோதி ‘‘காருணிகோ’’தி வுச்சதி. மஹாபி⁴னீஹாரதோ பட்டா²ய ஹி யாவ மஹாபரினிப்³பா³னா லோகஹிதத்த²மேவ லோகனாதா² திட்ட²ந்தி. மஹந்தோ காருணிகோதி மஹாகாருணிகோ. ஸதிபி ப⁴க³வதோ தத³ஞ்ஞகு³ணானம்பி வஸேன மஹந்தபா⁴வே காருணிகஸத்³த³ஸன்னிதா⁴னேன வுத்தத்தா கருணாவஸேனெத்த² மஹந்தபா⁴வோ வேதி³தப்³போ³ யதா² ‘‘மஹாவெய்யாகரணோ’’தி. ஏவஞ்ச கத்வா ‘‘மஹாகாருணிகஸ்ஸா’’தி இமினா பதே³ன புக்³க³லாதி⁴ட்டா²னேன ஸத்து² மஹாகருணா வுத்தா ஹோதி.

    Mahākāruṇikassāti yo karuṇāya kampitahadayattā lokahitatthaṃ atidukkarakiriyāya anekappakāraṃ tādisaṃ saṃsāradukkhamanubhavitvā āgato, tassa mahākāruṇikassāti attho. Tattha kiratīti karuṇā, paradukkhaṃ vikkhipati apanetīti attho. Dukkhitesu vā kirīyati pasārīyatīti karuṇā. Atha vā kiṇātīti karuṇā, paradukkhe sati kāruṇikaṃ hiṃsati vibādheti, vināseti vā parassa dukkhanti attho. Paradukkhe sati sādhūnaṃ kampanaṃ hadayakhedaṃ karotīti vā karuṇā. Atha vā kamiti sukhaṃ, taṃ rundhatīti karuṇā. Esā hi paradukkhāpanayanakāmatālakkhaṇā attasukhanirapekkhatāya kāruṇikānaṃ sukhaṃ rundhati vibādhetīti. Karuṇāya niyuttoti kāruṇiko yathā ‘‘dovāriko’’ti. Yathā hi dvāraṭṭhānato aññattha vattamānopi dvārapaṭibaddhajīviko puriso dvārānativattavuttitāya dvāre niyuttoti ‘‘dovāriko’’ti vuccati, evaṃ bhagavā mettādivasena karuṇāvihārato aññattha vattamānopi karuṇānativattavuttitāya karuṇāya niyuttoti ‘‘kāruṇiko’’ti vuccati. Mahābhinīhārato paṭṭhāya hi yāva mahāparinibbānā lokahitatthameva lokanāthā tiṭṭhanti. Mahanto kāruṇikoti mahākāruṇiko. Satipi bhagavato tadaññaguṇānampi vasena mahantabhāve kāruṇikasaddasannidhānena vuttattā karuṇāvasenettha mahantabhāvo veditabbo yathā ‘‘mahāveyyākaraṇo’’ti. Evañca katvā ‘‘mahākāruṇikassā’’ti iminā padena puggalādhiṭṭhānena satthu mahākaruṇā vuttā hoti.

    அத² வா கருணா கருணாயனங் ஸீலங் பகதி ஏதஸ்ஸாதி காருணிகோ, பத²வீப²ஸ்ஸாத³யோ விய கக்க²ளபு²ஸனாதி³ஸபா⁴வா கருணாயனஸபா⁴வோ ஸபா⁴வபூ⁴தகருணோதி அத்தோ². ஸேஸங் புரிமஸதி³ஸமேவ. அத² வா மஹாவிஸயதாய மஹானுபா⁴வதாய மஹாப³லதாய ச மஹதீ கருணாதி மஹாகருணா. ப⁴க³வதோ ஹி கருணா நிரவஸேஸேஸு ஸத்தேஸு பவத்ததி, பவத்தமானா ச அனஞ்ஞஸாதா⁴ரணா பவத்ததி, தி³ட்ட²த⁴ம்மிகாதி³பே⁴த³ஞ்ச மஹந்தமேவ ஸத்தானங் ஹிதஸுக²ங் ஏகந்ததோ நிப்பா²தே³தி, மஹாகருணாய நியுத்தோதி மஹாகாருணிகோதி ஸப்³ப³ங் வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³ப³ங். அத² வா மஹதீ பஸத்தா² கருணா அஸ்ஸ அத்தீ²தி மஹாகாருணிகோ. பூஜாவசனோ ஹெத்த² மஹந்தஸத்³தோ³ ‘‘மஹாபுரிஸோ’’திஆதீ³ஸு விய. பஸத்தா² ச ப⁴க³வதோ கருணா மஹாகருணாஸமாபத்திவஸேனபி பவத்திதோ அனஞ்ஞஸாதா⁴ரணத்தாதி.

    Atha vā karuṇā karuṇāyanaṃ sīlaṃ pakati etassāti kāruṇiko, pathavīphassādayo viya kakkhaḷaphusanādisabhāvā karuṇāyanasabhāvo sabhāvabhūtakaruṇoti attho. Sesaṃ purimasadisameva. Atha vā mahāvisayatāya mahānubhāvatāya mahābalatāya ca mahatī karuṇāti mahākaruṇā. Bhagavato hi karuṇā niravasesesu sattesu pavattati, pavattamānā ca anaññasādhāraṇā pavattati, diṭṭhadhammikādibhedañca mahantameva sattānaṃ hitasukhaṃ ekantato nipphādeti, mahākaruṇāya niyuttoti mahākāruṇikoti sabbaṃ vuttanayeneva veditabbaṃ. Atha vā mahatī pasatthā karuṇā assa atthīti mahākāruṇiko. Pūjāvacano hettha mahantasaddo ‘‘mahāpuriso’’tiādīsu viya. Pasatthā ca bhagavato karuṇā mahākaruṇāsamāpattivasenapi pavattito anaññasādhāraṇattāti.
