Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[219] 9. க³ரஹிதஜாதகவண்ணனா
[219] 9. Garahitajātakavaṇṇanā
ஹிரஞ்ஞங் மே ஸுவண்ணங் மேதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் அனபி⁴ரதியா உக்கண்டி²தபி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஏதஸ்ஸ ஹி பச்சேகங் க³ஹிதங் ஆரம்மணங் நாம நத்தி², அனபி⁴ரதிவாஸங் வஸந்தங் பன தங் ஸத்து² ஸந்திகங் ஆனேஸுங். ஸோ ஸத்தா²ரா ‘‘ஸச்சங் கிர த்வங், பி⁴க்கு², உக்கண்டி²தோஸீ’’தி புட்டோ² ‘‘ஸச்ச’’ந்தி வத்வா ‘‘கிங்காரணா’’தி வுத்தே ‘‘கிலேஸவஸேனா’’தி ஆஹ. அத² நங் ஸத்தா² ‘‘அயங், பி⁴க்கு², கிலேஸோ நாம புப்³பே³ திரச்சா²னேஹிபி க³ரஹிதோ, த்வங் ஏவரூபே ஸாஸனே பப்³ப³ஜிதோ கஸ்மா திரச்சா²னேஹிபி க³ரஹிதகிலேஸவஸேன உக்கண்டி²தோ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Hiraññaṃ me suvaṇṇaṃ meti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ anabhiratiyā ukkaṇṭhitabhikkhuṃ ārabbha kathesi. Etassa hi paccekaṃ gahitaṃ ārammaṇaṃ nāma natthi, anabhirativāsaṃ vasantaṃ pana taṃ satthu santikaṃ ānesuṃ. So satthārā ‘‘saccaṃ kira tvaṃ, bhikkhu, ukkaṇṭhitosī’’ti puṭṭho ‘‘sacca’’nti vatvā ‘‘kiṃkāraṇā’’ti vutte ‘‘kilesavasenā’’ti āha. Atha naṃ satthā ‘‘ayaṃ, bhikkhu, kileso nāma pubbe tiracchānehipi garahito, tvaṃ evarūpe sāsane pabbajito kasmā tiracchānehipi garahitakilesavasena ukkaṇṭhito’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ஹிமவந்தபதே³ஸே வானரயோனியங் நிப்³ப³த்தி. தமேனங் ஏகோ வனசரகோ க³ஹெத்வா ஆனெத்வா ரஞ்ஞோ அதா³ஸி. ஸோ சிரங் ராஜகே³ஹே வஸமானோ வத்தஸம்பன்னோ அஹோஸி, மனுஸ்ஸலோகே வத்தமானங் கிரியங் யேபு⁴ய்யேன அஞ்ஞாஸி. ராஜா தஸ்ஸ வத்தே பஸீதி³த்வா வனசரகங் பக்கோஸாபெத்வா ‘‘இமங் வானரங் க³ஹிதட்டா²னேயேவ விஸ்ஸஜ்ஜேஹீ’’தி ஆணாபேஸி , ஸோ ததா² அகாஸி. வானரக³ணோ போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஆக³தபா⁴வங் ஞத்வா தஸ்ஸ த³ஸ்ஸனத்தா²ய மஹந்தே பாஸாணபிட்டே² ஸன்னிபதித்வா போ³தி⁴ஸத்தேன ஸத்³தி⁴ங் ஸம்மோத³னீயங் கத²ங் கத்வா ‘‘ஸம்ம, கஹங் எத்தகங் காலங் வுத்தோ²ஸீ’’தி ஆஹ. ‘‘பா³ராணஸியங் ராஜனிவேஸனே’’தி. ‘‘அத² கத²ங் முத்தோஸீ’’தி? ‘‘ராஜா மங் கேளிமக்கடங் கத்வா மம வத்தே பஸன்னோ மங் விஸ்ஸஜ்ஜேஸீ’’தி.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto himavantapadese vānarayoniyaṃ nibbatti. Tamenaṃ eko vanacarako gahetvā ānetvā rañño adāsi. So ciraṃ rājagehe vasamāno vattasampanno ahosi, manussaloke vattamānaṃ kiriyaṃ yebhuyyena aññāsi. Rājā tassa vatte pasīditvā vanacarakaṃ pakkosāpetvā ‘‘imaṃ vānaraṃ gahitaṭṭhāneyeva vissajjehī’’ti āṇāpesi , so tathā akāsi. Vānaragaṇo bodhisattassa āgatabhāvaṃ ñatvā tassa dassanatthāya mahante pāsāṇapiṭṭhe sannipatitvā bodhisattena saddhiṃ sammodanīyaṃ kathaṃ katvā ‘‘samma, kahaṃ ettakaṃ kālaṃ vutthosī’’ti āha. ‘‘Bārāṇasiyaṃ rājanivesane’’ti. ‘‘Atha kathaṃ muttosī’’ti? ‘‘Rājā maṃ keḷimakkaṭaṃ katvā mama vatte pasanno maṃ vissajjesī’’ti.
அத² நங் தே வானரா ‘‘மனுஸ்ஸலோகே வத்தமானகிரியங் நாம தும்ஹே ஜானிஸ்ஸத² , அம்ஹாகம்பி தாவ கதே²த², ஸோதுகாமம்ஹா’’தி ஆஹங்ஸு. ‘‘மா மங் மனுஸ்ஸானங் கிரியங் புச்ச²தா²’’தி. ‘‘கதே²த² ஸோதுகாமம்ஹா’’தி. போ³தி⁴ஸத்தோபி ‘‘மனுஸ்ஸா நாம க²த்தியாபி ப்³ராஹ்மணாபி ‘மய்ஹங் மய்ஹ’ந்தி வத³ந்தி, ஹுத்வா அபா⁴வட்டே²ன அனிச்சதங் ந ஜானந்தி, ஸுணாத² தா³னி தேஸங் அந்த⁴பா³லானங் காரண’’ந்தி வத்வா இமா கா³தா² அவோச –
Atha naṃ te vānarā ‘‘manussaloke vattamānakiriyaṃ nāma tumhe jānissatha , amhākampi tāva kathetha, sotukāmamhā’’ti āhaṃsu. ‘‘Mā maṃ manussānaṃ kiriyaṃ pucchathā’’ti. ‘‘Kathetha sotukāmamhā’’ti. Bodhisattopi ‘‘manussā nāma khattiyāpi brāhmaṇāpi ‘mayhaṃ mayha’nti vadanti, hutvā abhāvaṭṭhena aniccataṃ na jānanti, suṇātha dāni tesaṃ andhabālānaṃ kāraṇa’’nti vatvā imā gāthā avoca –
137.
137.
‘‘ஹிரஞ்ஞங் மே ஸுவண்ணங் மே, ஏஸா ரத்திங் தி³வா கதா²;
‘‘Hiraññaṃ me suvaṇṇaṃ me, esā rattiṃ divā kathā;
து³ம்மேதா⁴னங் மனுஸ்ஸானங், அரியத⁴ம்மங் அபஸ்ஸதங்.
Dummedhānaṃ manussānaṃ, ariyadhammaṃ apassataṃ.
138.
138.
‘‘த்³வே த்³வே க³ஹபதயோ கே³ஹே, ஏகோ தத்த² அமஸ்ஸுகோ;
‘‘Dve dve gahapatayo gehe, eko tattha amassuko;
லம்ப³த்த²னோ வேணிகதோ, அதோ² அங்கிதகண்ணகோ;
Lambatthano veṇikato, atho aṅkitakaṇṇako;
கீதோ த⁴னேன ப³ஹுனா, ஸோ தங் விதுத³தே ஜன’’ந்தி.
Kīto dhanena bahunā, so taṃ vitudate jana’’nti.
தத்த² ஹிரஞ்ஞங் மே ஸுவண்ணங் மேதி தே³ஸனாஸீஸமத்தமேதங், இமினா பன பத³த்³வயேன த³ஸவித⁴ம்பி ரதனங் ஸப்³ப³ங், புப்³ப³ண்ணாபரண்ணங் கெ²த்தவத்து²ங் த்³விபத³சதுப்பத³ஞ்ச ஸப்³ப³ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘இத³ங் மே இத³ங் மே’’தி ஆஹ. ஏஸா ரத்திங் தி³வா கதா²தி ஏஸா மனுஸ்ஸானங் ரத்திஞ்ச தி³வா ச நிச்சகாலங் கதா². அஞ்ஞங் பன தே ‘‘பஞ்சக்க²ந்தா⁴ அனிச்சா’’தி வா ‘‘ஹுத்வா ந ப⁴வந்தீ’’தி வா ந ஜானந்தி, ஏவமேவ பரிதே³வந்தா விசரந்தி. து³ம்மேதா⁴னந்தி அப்பபஞ்ஞானங். அரியத⁴ம்மங் அபஸ்ஸதந்தி அரியானங் பு³த்³தா⁴தீ³னங் த⁴ம்மங், அரியங் வா நித்³தோ³ஸங் நவவித⁴ங் லோகுத்தரத⁴ம்மங் அபஸ்ஸந்தானங் ஏஸாவ கதா². அஞ்ஞா பன ‘‘அனிச்சங் வா து³க்க²ங் வா’’தி தேஸங் கதா² நாம நத்தி².
Tattha hiraññaṃ me suvaṇṇaṃ meti desanāsīsamattametaṃ, iminā pana padadvayena dasavidhampi ratanaṃ sabbaṃ, pubbaṇṇāparaṇṇaṃ khettavatthuṃ dvipadacatuppadañca sabbaṃ dassento ‘‘idaṃ me idaṃ me’’ti āha. Esā rattiṃ divā kathāti esā manussānaṃ rattiñca divā ca niccakālaṃ kathā. Aññaṃ pana te ‘‘pañcakkhandhā aniccā’’ti vā ‘‘hutvā na bhavantī’’ti vā na jānanti, evameva paridevantā vicaranti. Dummedhānanti appapaññānaṃ. Ariyadhammaṃ apassatanti ariyānaṃ buddhādīnaṃ dhammaṃ, ariyaṃ vā niddosaṃ navavidhaṃ lokuttaradhammaṃ apassantānaṃ esāva kathā. Aññā pana ‘‘aniccaṃ vā dukkhaṃ vā’’ti tesaṃ kathā nāma natthi.
க³ஹபதயோதி கே³ஹே அதி⁴பதிபூ⁴தா. ஏகோ தத்தா²தி தேஸு த்³வீஸு க⁴ரஸாமிகேஸு ‘‘ஏகோ’’தி மாதுகா³மங் ஸந்தா⁴ய வத³தி. தத்த² வேணிகதோதி கதவேணீ, நானப்பகாரேன ஸண்டா²பிதகேஸகலாபோதி அத்தோ². அதோ² அங்கிதகண்ணகோதி அத² ஸ்வேவ வித்³த⁴கண்ணோ சி²த்³த³கண்ணோதி லம்ப³கண்ணதங் ஸந்தா⁴யாஹ. கீதோ த⁴னேன ப³ஹுனாதி ஸோ பனேஸ அமஸ்ஸுகோ லம்ப³த்த²னோ வேணிகதோ அங்கிதகண்ணோ மாதாபிதூனங் ப³ஹுங் த⁴னங் த³த்வா கீதோ, மண்டெ³த்வா பஸாதெ⁴த்வா யானங் ஆரோபெத்வா மஹந்தேன பரிவாரேன க⁴ரங் ஆனீதோ. ஸோ தங் விதுத³தே ஜனந்தி ஸோ க³ஹபதி ஆக³தகாலதோ பட்டா²ய தஸ்மிங் கே³ஹே தா³ஸகம்மகராதி³பே⁴த³ங் ஜனங் ‘‘அரே து³ட்ட²தா³ஸ து³ட்ட²தா³ஸி, இமங் ந கரோஸீ’’தி முக²ஸத்தீஹி விதுத³தி, ஸாமிகோ விய ஹுத்வா மஹாஜனங் விசாரேதி. ஏவங் தாவ ‘‘மனுஸ்ஸலோகே அதிவிய அயுத்த’’ந்தி மனுஸ்ஸலோகங் க³ரஹி.
Gahapatayoti gehe adhipatibhūtā. Eko tatthāti tesu dvīsu gharasāmikesu ‘‘eko’’ti mātugāmaṃ sandhāya vadati. Tattha veṇikatoti kataveṇī, nānappakārena saṇṭhāpitakesakalāpoti attho. Atho aṅkitakaṇṇakoti atha sveva viddhakaṇṇo chiddakaṇṇoti lambakaṇṇataṃ sandhāyāha. Kīto dhanena bahunāti so panesa amassuko lambatthano veṇikato aṅkitakaṇṇo mātāpitūnaṃ bahuṃ dhanaṃ datvā kīto, maṇḍetvā pasādhetvā yānaṃ āropetvā mahantena parivārena gharaṃ ānīto. So taṃ vitudate jananti so gahapati āgatakālato paṭṭhāya tasmiṃ gehe dāsakammakarādibhedaṃ janaṃ ‘‘are duṭṭhadāsa duṭṭhadāsi, imaṃ na karosī’’ti mukhasattīhi vitudati, sāmiko viya hutvā mahājanaṃ vicāreti. Evaṃ tāva ‘‘manussaloke ativiya ayutta’’nti manussalokaṃ garahi.
தங் ஸுத்வா ஸப்³பே³ வானரா ‘‘மா கதே²த², மா கதே²த², அஸோதப்³ப³யுத்தகங் அஸ்ஸும்ஹா’’தி உபோ⁴ஹி ஹத்தே²ஹி கண்ணே த³ள்ஹங் பித³ஹிங்ஸு. ‘‘இமஸ்மிங் டா²னே அம்ஹேஹி இத³ங் அயுத்தங் ஸுத’’ந்தி தங் டா²னம்பி க³ரஹித்வா அஞ்ஞத்த² அக³மங்ஸு. ஸோ பிட்டி²பாஸாணோ க³ரஹிதபிட்டி²பாஸாணோயேவ கிர நாம ஜாதோ.
Taṃ sutvā sabbe vānarā ‘‘mā kathetha, mā kathetha, asotabbayuttakaṃ assumhā’’ti ubhohi hatthehi kaṇṇe daḷhaṃ pidahiṃsu. ‘‘Imasmiṃ ṭhāne amhehi idaṃ ayuttaṃ suta’’nti taṃ ṭhānampi garahitvā aññattha agamaṃsu. So piṭṭhipāsāṇo garahitapiṭṭhipāsāṇoyeva kira nāma jāto.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே ஸோ பி⁴க்கு² ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹி. ‘‘ததா³ வானரக³ணோ பு³த்³த⁴பரிஸா அஹோஸி, வானரிந்தோ³ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne so bhikkhu sotāpattiphale patiṭṭhahi. ‘‘Tadā vānaragaṇo buddhaparisā ahosi, vānarindo pana ahameva ahosi’’nti.
க³ரஹிதஜாதகவண்ணனா நவமா.
Garahitajātakavaṇṇanā navamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 219. க³ரஹிதஜாதகங் • 219. Garahitajātakaṃ