Sănătate

    O genă de păr roşu creşte riscul de cancer de piele

    Oamenii pot avea o genă de păr roşu ascunsă, care creşte riscul de cancer de piele cauzat de expunerea la soare.



    O genă de păr roşu creşte riscul de cancer de piele.


    Cercetătorii de la Wellcome Trust Sanger Institute din Marea Britanie consideră că efectul unei versiuni a genei, numite MC1R, este comparabil, în ceea ce priveşte riscul de melanom malign, cu două decenii de expunere la soare.

    MC1R dă instrucţiuni celulelor care produc un pigment numit melanină, care face ca pielea să ia culoarea maro pentru a se proteja de razele UV.

    În timp ce persoanele cu două copii ale genei vor avea părul de culoarea ghimbirului, pistrui şi piele palidă şi vor şti, probabil, să aibă grijă în ce priveşte expunerea la soare, cei cu o copie nu îşi dau seama că sunt în pericol. Aceştia vor avea pielea palidă, cu unele pistrui, şi vor fi predispuşi la arsuri solare. Culoarea părului lor poate varia de la maro până la blond, uneori cu nuanţă roşie.

    Oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele care au avut cel puţin o copie a unei variante genetice a MC1R au avut cu 42% mai multe mutaţii asociate cu expunerea la soare decât persoanele fără aceste variaţii.

    24 IULIE 2016



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O descoperire importantă făcută de cercetătorii americani privind vase neidentificate anterior care conectează direct creierul cu sistemul imunitar, ar putea ajuta în studierea şi găsirea de tratament pentru boli neurologice, cum ar fi autismul, scleroza multiplă, sau Alzheimer.
    Există dovezi care leagă funcţia creierului de compoziţia bacteriilor intestinale, dar modul în care funcţionează această relaţie este încă un mister.
    Cercetătorii britanici consideră că proprietăţile antibacteriene ale extrasului din ceapa persană ar putea creşte efectele tratamentului antibiotic existent în cazurile de tuberculoză.
    Cercetătorii de la Instituto de Salud Carlos III, Madrid, au constatat că bărbaţii care au urmat o dietă mediteraneană, bogată în peşte, cartofi fierţi, fructe întregi, legume şi ulei de măsline, cu un consum redus de sucuri, au avut un risc mai scăzut de cancer de prostată agresiv decât cei care au urmat alte diete.
    O dietă cu un conţinut foarte scăzut de calorii poate inversa rapid diabetul de tip 2, conform unui studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea Yale, din Statele Unite.
    Oamenii de ştiinţă de la Centrul de Cercetare a Cancerului din Leuven, Belgia, în colaborare cu echipa de la Universitatea Liberă din Bruxelles au descoperit originea celulară a melanomului, o formă mortală de cancer de piele.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact