Spațiu |
Geologii au descifrat misterul interiorului planetei
Undele seismice au ajutat oamenii de ştiinţă să descifreze cel mai adânc mister: miezul interior al planetei. O echipa de cercetători de la Universitatea din Illinois şi Universitatea Nanjing din China au descoperit că miezul interior al Pământului are la rândul lui un miez interior, cu proprietăţi surprinzătoare.
Chiar dacă miezul interior este mic, mai mic decât Luna, el are unele caracteristici foarte interesante, putând spune cum s-a format planeta noastră, istoria ei, precum şi procesele dinamice ale Pământului.
Cercetătorii folosesc undele seismice de la cutremure pentru a scana sub suprafaţa planetei, asa cum medicii folosesc ultrasunetele pentru a vedea în interiorul pacienţilor. Echipa a folosit o tehnologie care adună datele nu din şocul iniţial al unui cutremur, ci din valurile care rezonează în urma cutremurului. Cutremurul este ca un ciocan care loveşte un clopot. Sunetul iniţial este însă mai puţin perceput ca sunetul pe care îl face clopotul rezonând.
Interiorul planetei, considerat a fi o sferă solidă de fier, are câteva proprietăţi structurale complexe. Echipa a găsit că miezul interior are la rândul lui un miez interior, aproximativ jumătate din diametrul miezului interior întreg. Cristalele de fier din stratul exterior al miezului interior sunt aliniate direcţional, nord-sud. Totuşi, în miezul miezului interior, cristalele de fier s-au orientat pe direcţia est-vest.
În plus, aceste cristale se comportă diferit faţă de omologii lor din miezul mare. Acest lucru înseamnă ca ele ar putea fi un alt tip de cristale, sau o fază diferită de dezvoltare.