Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [454] 16. க⁴டபண்டி³தஜாதகவண்ணனா

    [454] 16. Ghaṭapaṇḍitajātakavaṇṇanā

    உட்டே²ஹி கண்ஹாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ மதபுத்தங் குடும்பி³கங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. வத்து² மட்ட²குண்ட³லிஸதி³ஸமேவ. இத⁴ பன ஸத்தா² தங் உபாஸகங் ‘‘கிங், உபாஸக, ஸோசஸீ’’தி வத்வா ‘‘ஆம, ப⁴ந்தே’’ந்தி வுத்தே ‘‘உபாஸக, போராணகபண்டி³தா பண்டி³தானங் கத²ங் ஸுத்வா மதபுத்தங் நானுஸோசிங்ஸூ’’தி வத்வா தேன யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.

    Uṭṭhehikaṇhāti idaṃ satthā jetavane viharanto mataputtaṃ kuṭumbikaṃ ārabbha kathesi. Vatthu maṭṭhakuṇḍalisadisameva. Idha pana satthā taṃ upāsakaṃ ‘‘kiṃ, upāsaka, socasī’’ti vatvā ‘‘āma, bhante’’nti vutte ‘‘upāsaka, porāṇakapaṇḍitā paṇḍitānaṃ kathaṃ sutvā mataputtaṃ nānusociṃsū’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.

    அதீதே உத்தரபதே² கங்ஸபோ⁴கே³ அஸிதஞ்ஜனநக³ரே மஹாகங்ஸோ நாம ராஜா ரஜ்ஜங் காரேஸி. தஸ்ஸ கங்ஸோ ச, உபகங்ஸோ சாதி த்³வே புத்தா அஹேஸுங், தே³வக³ப்³பா⁴ நாம ஏகா தீ⁴தா. தஸ்ஸா ஜாததி³வஸே நேமித்தகா ப்³ராஹ்மணா ‘‘ஏதிஸ்ஸா குச்சி²யங் நிப்³ப³த்தபுத்தா கங்ஸகொ³த்தங் கங்ஸவங்ஸங் நாஸெஸ்ஸந்தீ’’தி ப்³யாகரிங்ஸு. ராஜா ப³லவஸினேஹேன தீ⁴தரங் வினாஸேதுங் நாஸக்கி², ‘‘பா⁴தரோ ஜானிஸ்ஸந்தீ’’தி யாவதாயுகங் ட²த்வா காலமகாஸி. தஸ்மிங் காலகதே கங்ஸோ ராஜா அஹோஸி, உபகங்ஸோ உபராஜா. தே சிந்தயிங்ஸு ‘‘ஸசே மயங் ப⁴கி³னிங் நாஸெஸ்ஸாம, கா³ரய்ஹா ப⁴விஸ்ஸாம, ஏதங் கஸ்ஸசி அத³த்வா நிஸ்ஸாமிகங் கத்வா படிஜக்³கி³ஸ்ஸாமா’’தி. தே ஏகதூ²ணகங் பாஸாத³ங் காரெத்வா தங் தத்த² வஸாபேஸுங். நந்தி³கோ³பா நாம தஸ்ஸா பரிசாரிகா அஹோஸி. அந்த⁴கவெண்டோ³ நாம தா³ஸோ தஸ்ஸா ஸாமிகோ ஆரக்க²மகாஸி.

    Atīte uttarapathe kaṃsabhoge asitañjananagare mahākaṃso nāma rājā rajjaṃ kāresi. Tassa kaṃso ca, upakaṃso cāti dve puttā ahesuṃ, devagabbhā nāma ekā dhītā. Tassā jātadivase nemittakā brāhmaṇā ‘‘etissā kucchiyaṃ nibbattaputtā kaṃsagottaṃ kaṃsavaṃsaṃ nāsessantī’’ti byākariṃsu. Rājā balavasinehena dhītaraṃ vināsetuṃ nāsakkhi, ‘‘bhātaro jānissantī’’ti yāvatāyukaṃ ṭhatvā kālamakāsi. Tasmiṃ kālakate kaṃso rājā ahosi, upakaṃso uparājā. Te cintayiṃsu ‘‘sace mayaṃ bhaginiṃ nāsessāma, gārayhā bhavissāma, etaṃ kassaci adatvā nissāmikaṃ katvā paṭijaggissāmā’’ti. Te ekathūṇakaṃ pāsādaṃ kāretvā taṃ tattha vasāpesuṃ. Nandigopā nāma tassā paricārikā ahosi. Andhakaveṇḍo nāma dāso tassā sāmiko ārakkhamakāsi.

    ததா³ உத்தரமது⁴ராய மஹாஸாக³ரோ நாம ராஜா ரஜ்ஜங் காரேஸி. தஸ்ஸ ஸாக³ரோ, உபஸாக³ரோ சாதி த்³வே புத்தா அஹேஸுங். தேஸு பிது அச்சயேன ஸாக³ரோ ராஜா அஹோஸி, உபஸாக³ரோ உபராஜா. ஸோ உபகங்ஸஸ்ஸ ஸஹாயகோ ஏகாசரியகுலே ஏகதோ உக்³க³ஹிதஸிப்போ. ஸோ ஸாக³ரஸ்ஸ பா⁴து அந்தேபுரே து³ப்³பி⁴த்வா பா⁴யமானோ பலாயித்வா கங்ஸபோ⁴கே³ உபகங்ஸஸ்ஸ ஸந்திகங் அக³மாஸி. உபகங்ஸோ தங் ரஞ்ஞோ த³ஸ்ஸேஸி, ராஜா தஸ்ஸ மஹந்தங் யஸங் அதா³ஸி. ஸோ ராஜுபட்டா²னங் க³ச்ச²ந்தோ தே³வக³ப்³பா⁴ய நிவாஸங் ஏகத²ம்ப⁴ங் பாஸாத³ங் தி³ஸ்வா ‘‘கஸ்ஸேஸோ நிவாஸோ’’தி புச்சி²த்வா தங் காரணங் ஸுத்வா தே³வக³ப்³பா⁴ய படிப³த்³த⁴சித்தோ அஹோஸி. தே³வக³ப்³பா⁴பி ஏகதி³வஸங் தங் உபகங்ஸேன ஸத்³தி⁴ங் ராஜுபட்டா²னங் ஆக³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா ‘‘கோ ஏஸோ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘மஹாஸாக³ரஸ்ஸ புத்தோ உபஸாக³ரோ நாமா’’தி நந்தி³கோ³பாய ஸந்திகா ஸுத்வா தஸ்மிங் படிப³த்³த⁴சித்தா அஹோஸி. உபஸாக³ரோ நந்தி³கோ³பாய லஞ்ஜங் த³த்வா ‘‘ப⁴கி³னி, ஸக்கி²ஸ்ஸஸி மே தே³வக³ப்³ப⁴ங் த³ஸ்ஸேது’’ந்தி ஆஹ. ஸா ‘‘ந ஏதங் ஸாமி, க³ருக’’ந்தி வத்வா தங் காரணங் தே³வக³ப்³பா⁴ய ஆரோசேஸி. ஸா பகதியாவ தஸ்மிங் படிப³த்³த⁴சித்தா தங் வசனங் ஸுத்வா ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா நந்தி³கோ³பா உபஸாக³ரஸ்ஸ ஸஞ்ஞங் த³த்வா ரத்திபா⁴கே³ தங் பாஸாத³ங் ஆரோபேஸி. ஸோ தே³வக³ப்³பா⁴ய ஸத்³தி⁴ங் ஸங்வாஸங் கப்பேஸி. அத² நேஸங் புனப்புனங் ஸங்வாஸேன தே³வக³ப்³பா⁴ க³ப்³ப⁴ங் படிலபி⁴.

    Tadā uttaramadhurāya mahāsāgaro nāma rājā rajjaṃ kāresi. Tassa sāgaro, upasāgaro cāti dve puttā ahesuṃ. Tesu pitu accayena sāgaro rājā ahosi, upasāgaro uparājā. So upakaṃsassa sahāyako ekācariyakule ekato uggahitasippo. So sāgarassa bhātu antepure dubbhitvā bhāyamāno palāyitvā kaṃsabhoge upakaṃsassa santikaṃ agamāsi. Upakaṃso taṃ rañño dassesi, rājā tassa mahantaṃ yasaṃ adāsi. So rājupaṭṭhānaṃ gacchanto devagabbhāya nivāsaṃ ekathambhaṃ pāsādaṃ disvā ‘‘kasseso nivāso’’ti pucchitvā taṃ kāraṇaṃ sutvā devagabbhāya paṭibaddhacitto ahosi. Devagabbhāpi ekadivasaṃ taṃ upakaṃsena saddhiṃ rājupaṭṭhānaṃ āgacchantaṃ disvā ‘‘ko eso’’ti pucchitvā ‘‘mahāsāgarassa putto upasāgaro nāmā’’ti nandigopāya santikā sutvā tasmiṃ paṭibaddhacittā ahosi. Upasāgaro nandigopāya lañjaṃ datvā ‘‘bhagini, sakkhissasi me devagabbhaṃ dassetu’’nti āha. Sā ‘‘na etaṃ sāmi, garuka’’nti vatvā taṃ kāraṇaṃ devagabbhāya ārocesi. Sā pakatiyāva tasmiṃ paṭibaddhacittā taṃ vacanaṃ sutvā ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā nandigopā upasāgarassa saññaṃ datvā rattibhāge taṃ pāsādaṃ āropesi. So devagabbhāya saddhiṃ saṃvāsaṃ kappesi. Atha nesaṃ punappunaṃ saṃvāsena devagabbhā gabbhaṃ paṭilabhi.

    அபரபா⁴கே³ தஸ்ஸா க³ப்³ப⁴பதிட்டா²னங் பாகடங் அஹோஸி. பா⁴தரோ நந்தி³கோ³பங் புச்சி²ங்ஸு, ஸா அப⁴யங் யாசித்வா தங் அந்தரங் கதே²ஸி. தே ஸுத்வா ‘‘ப⁴கி³னிங் நாஸேதுங் ந ஸக்கா, ஸசே தீ⁴தரங் விஜாயிஸ்ஸதி, தம்பி ந நாஸெஸ்ஸாம, ஸசே பன புத்தோ ப⁴விஸ்ஸதி, நாஸெஸ்ஸாமா’’தி சிந்தெத்வா தே³வக³ப்³ப⁴ங் உபஸாக³ரஸ்ஸேவ அத³ங்ஸு. ஸா பரிபுண்ணக³ப்³பா⁴ தீ⁴தரங் விஜாயி. பா⁴தரோ ஸுத்வா ஹட்ட²துட்டா² தஸ்ஸா ‘‘அஞ்ஜனதே³வீ’’தி நாமங் கரிங்ஸு. தேஸங் போ⁴க³வட்³ட⁴மானங் நாம போ⁴க³கா³மங் அத³ங்ஸு. உபஸாக³ரோ தே³வக³ப்³ப⁴ங் க³ஹெத்வா போ⁴க³வட்³ட⁴மானகா³மே வஸி. தே³வக³ப்³பா⁴ய புனபி க³ப்³போ⁴ பதிட்டா²ஸி, நந்தி³கோ³பாபி தங் தி³வஸமேவ க³ப்³ப⁴ங் படிலபி⁴. தாஸு பரிபுண்ணக³ப்³பா⁴ஸு ஏகதி³வஸமேவ தே³வக³ப்³பா⁴ புத்தங் விஜாயி, நந்தி³கோ³பா தீ⁴தரங் விஜாயி. தே³வக³ப்³பா⁴ புத்தஸ்ஸ வினாஸனப⁴யேன புத்தங் நந்தி³கோ³பாய ரஹஸ்ஸேன பேஸெத்வா தஸ்ஸா தீ⁴தரங் ஆஹராபேஸி. தஸ்ஸா விஜாதபா⁴வங் பா⁴திகானங் ஆரோசேஸுங். தே ‘‘புத்தங் விஜாதா, தீ⁴தர’’ந்தி புச்சி²த்வா ‘‘தீ⁴தர’’ந்தி வுத்தே ‘‘தேன ஹி போஸேதா²’’தி ஆஹங்ஸு. ஏதேனுபாயேன தே³வக³ப்³பா⁴ த³ஸ புத்தே விஜாயி, த³ஸ தீ⁴தரோ நந்தி³கோ³பா விஜாயி. த³ஸ புத்தா நந்தி³கோ³பாய ஸந்திகே வட்³ட⁴ந்தி, தீ⁴தரோ தே³வக³ப்³பா⁴ய. தங் அந்தரங் கோசி ந ஜானாதி. தே³வக³ப்³பா⁴ய ஜெட்ட²புத்தோ வாஸுதே³வோ நாம அஹோஸி, து³தியோ ப³லதே³வோ, ததியோ சந்த³தே³வோ, சதுத்தோ² ஸூரியதே³வோ, பஞ்சமோ அக்³கி³தே³வோ, ச²ட்டோ² வருணதே³வோ, ஸத்தமோ அஜ்ஜுனோ, அட்ட²மோ பஜ்ஜுனோ, நவமோ க⁴டபண்டி³தோ, த³ஸமோ அங்குரோ நாம அஹோஸி. தே அந்த⁴கவெண்ட³தா³ஸபுத்தா த³ஸ பா⁴திகா சேடகாதி பாகடா அஹேஸுங்.

    Aparabhāge tassā gabbhapatiṭṭhānaṃ pākaṭaṃ ahosi. Bhātaro nandigopaṃ pucchiṃsu, sā abhayaṃ yācitvā taṃ antaraṃ kathesi. Te sutvā ‘‘bhaginiṃ nāsetuṃ na sakkā, sace dhītaraṃ vijāyissati, tampi na nāsessāma, sace pana putto bhavissati, nāsessāmā’’ti cintetvā devagabbhaṃ upasāgarasseva adaṃsu. Sā paripuṇṇagabbhā dhītaraṃ vijāyi. Bhātaro sutvā haṭṭhatuṭṭhā tassā ‘‘añjanadevī’’ti nāmaṃ kariṃsu. Tesaṃ bhogavaḍḍhamānaṃ nāma bhogagāmaṃ adaṃsu. Upasāgaro devagabbhaṃ gahetvā bhogavaḍḍhamānagāme vasi. Devagabbhāya punapi gabbho patiṭṭhāsi, nandigopāpi taṃ divasameva gabbhaṃ paṭilabhi. Tāsu paripuṇṇagabbhāsu ekadivasameva devagabbhā puttaṃ vijāyi, nandigopā dhītaraṃ vijāyi. Devagabbhā puttassa vināsanabhayena puttaṃ nandigopāya rahassena pesetvā tassā dhītaraṃ āharāpesi. Tassā vijātabhāvaṃ bhātikānaṃ ārocesuṃ. Te ‘‘puttaṃ vijātā, dhītara’’nti pucchitvā ‘‘dhītara’’nti vutte ‘‘tena hi posethā’’ti āhaṃsu. Etenupāyena devagabbhā dasa putte vijāyi, dasa dhītaro nandigopā vijāyi. Dasa puttā nandigopāya santike vaḍḍhanti, dhītaro devagabbhāya. Taṃ antaraṃ koci na jānāti. Devagabbhāya jeṭṭhaputto vāsudevo nāma ahosi, dutiyo baladevo, tatiyo candadevo, catuttho sūriyadevo, pañcamo aggidevo, chaṭṭho varuṇadevo, sattamo ajjuno, aṭṭhamo pajjuno, navamo ghaṭapaṇḍito, dasamo aṅkuro nāma ahosi. Te andhakaveṇḍadāsaputtā dasa bhātikā ceṭakāti pākaṭā ahesuṃ.

    தே அபரபா⁴கே³ வுத்³தி⁴மன்வாய தா²மப³லஸம்பன்னா கக்க²ளா ப²ருஸா ஹுத்வா விலோபங் கரொந்தா விசரந்தி , ரஞ்ஞோ க³ச்ச²ந்தே பண்ணாகாரேபி விலும்பந்தேவ. மனுஸ்ஸா ஸன்னிபதித்வா ‘‘அந்த⁴கவெண்ட³தா³ஸபுத்தா த³ஸ பா⁴திகா ரட்ட²ங் விலும்பந்தீ’’தி ராஜங்க³ணே உபக்கோஸிங்ஸு. ராஜா அந்த⁴கவெண்ட³ங் பக்கோஸாபெத்வா ‘‘கஸ்மா புத்தேஹி விலோபங் காராபேஸீ’’தி தஜ்ஜேஸி. ஏவங் து³தியம்பி ததியம்பி மனுஸ்ஸேஹி உபக்கோஸே கதே ராஜா தங் ஸந்தஜ்ஜேஸி. ஸோ மரணப⁴யபீ⁴தோ ராஜானங் அப⁴யங் யாசித்வா ‘‘தே³வ, ஏதே ந மய்ஹங் புத்தா, உபஸாக³ரஸ்ஸ புத்தா’’தி தங் அந்தரங் ஆரோசேஸி. ராஜா பீ⁴தோ ‘‘கேன தே உபாயேன க³ண்ஹாமா’’தி அமச்சே புச்சி²த்வா ‘‘ஏதே, தே³வ, மல்லயுத்³த⁴வித்தகா, நக³ரே யுத்³த⁴ங் காரெத்வா தத்த² நே யுத்³த⁴மண்ட³லங் ஆக³தே கா³ஹாபெத்வா மாரெஸ்ஸாமா’’தி வுத்தே சாருரஞ்ச, முட்டி²கஞ்சாதி த்³வே மல்லே போஸெத்வா ‘‘இதோ ஸத்தமே தி³வஸே யுத்³த⁴ங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி நக³ரே பே⁴ரிங் சராபெத்வா ராஜங்க³ணே யுத்³த⁴மண்ட³லங் ஸஜ்ஜாபெத்வா அக்க²வாடங் காரெத்வா யுத்³த⁴மண்ட³லங் அலங்காராபெத்வா த⁴ஜபடாகங் ப³ந்தா⁴பேஸி. ஸகலனக³ரங் ஸங்கு²பி⁴. சக்காதிசக்கங் மஞ்சாதிமஞ்சங் ப³ந்தி⁴த்வா சாருரமுட்டி²கா யுத்³த⁴மண்ட³லங் ஆக³ந்த்வா வக்³க³ந்தா க³ஜ்ஜந்தா அப்போ²டெந்தா விசரிங்ஸு. த³ஸ பா⁴திகாபி ஆக³ந்த்வா ரஜகவீதி²ங் விலும்பித்வா வண்ணஸாடகே நிவாஸெத்வா க³ந்தா⁴பணேஸு க³ந்த⁴ங் , மாலாகாராபணேஸு மாலங் விலும்பித்வா விலித்தக³த்தா மாலதா⁴ரினோ கதகண்ணபூரா வக்³க³ந்தா க³ஜ்ஜந்தா அப்போ²டெந்தா யுத்³த⁴மண்ட³லங் பவிஸிங்ஸு.

    Te aparabhāge vuddhimanvāya thāmabalasampannā kakkhaḷā pharusā hutvā vilopaṃ karontā vicaranti , rañño gacchante paṇṇākārepi vilumpanteva. Manussā sannipatitvā ‘‘andhakaveṇḍadāsaputtā dasa bhātikā raṭṭhaṃ vilumpantī’’ti rājaṅgaṇe upakkosiṃsu. Rājā andhakaveṇḍaṃ pakkosāpetvā ‘‘kasmā puttehi vilopaṃ kārāpesī’’ti tajjesi. Evaṃ dutiyampi tatiyampi manussehi upakkose kate rājā taṃ santajjesi. So maraṇabhayabhīto rājānaṃ abhayaṃ yācitvā ‘‘deva, ete na mayhaṃ puttā, upasāgarassa puttā’’ti taṃ antaraṃ ārocesi. Rājā bhīto ‘‘kena te upāyena gaṇhāmā’’ti amacce pucchitvā ‘‘ete, deva, mallayuddhavittakā, nagare yuddhaṃ kāretvā tattha ne yuddhamaṇḍalaṃ āgate gāhāpetvā māressāmā’’ti vutte cārurañca, muṭṭhikañcāti dve malle posetvā ‘‘ito sattame divase yuddhaṃ bhavissatī’’ti nagare bheriṃ carāpetvā rājaṅgaṇe yuddhamaṇḍalaṃ sajjāpetvā akkhavāṭaṃ kāretvā yuddhamaṇḍalaṃ alaṅkārāpetvā dhajapaṭākaṃ bandhāpesi. Sakalanagaraṃ saṅkhubhi. Cakkāticakkaṃ mañcātimañcaṃ bandhitvā cāruramuṭṭhikā yuddhamaṇḍalaṃ āgantvā vaggantā gajjantā apphoṭentā vicariṃsu. Dasa bhātikāpi āgantvā rajakavīthiṃ vilumpitvā vaṇṇasāṭake nivāsetvā gandhāpaṇesu gandhaṃ , mālākārāpaṇesu mālaṃ vilumpitvā vilittagattā māladhārino katakaṇṇapūrā vaggantā gajjantā apphoṭentā yuddhamaṇḍalaṃ pavisiṃsu.

    தஸ்மிங் க²ணே சாருரோ அப்போ²டெந்தோ விசரதி. ப³லதே³வோ தங் தி³ஸ்வா ‘‘ந நங் ஹத்தே²ன சு²பிஸ்ஸாமீ’’தி ஹத்தி²ஸாலதோ மஹந்தங் ஹத்தி²யொத்தங் ஆஹரித்வா வக்³கி³த்வா க³ஜ்ஜித்வா யொத்தங் கி²பித்வா சாருரங் உத³ரே வேடெ²த்வா த்³வே யொத்தகோடியோ ஏகதோ கத்வா வத்தெத்வா உக்கி²பித்வா ஸீஸமத்த²கே ப⁴மெத்வா பூ⁴மியங் போதெ²த்வா ப³ஹி அக்க²வாடே கி²பி. சாருரே மதே ராஜா முட்டி²கமல்லங் ஆணாபேஸி. ஸோ உட்டா²ய வக்³கி³த்வா க³ஜ்ஜித்வா அப்போ²டேஸி. ப³லதே³வோ தங் போதெ²த்வா அட்டீ²னி ஸஞ்சுண்ணெத்வா ‘‘அமல்லொம்ஹி, அமல்லொம்ஹீ’’தி வத³ந்தமேவ ‘‘நாஹங் தவ மல்லபா⁴வங் வா அமல்லபா⁴வங் வா ஜானாமீ’’தி ஹத்தே² க³ஹெத்வா பூ⁴மியங் போதெ²த்வா ஜீவிதக்க²யங் பாபெத்வா ப³ஹி அக்க²வாடே கி²பி. முட்டி²கோ மரந்தோ ‘‘யக்கோ² ஹுத்வா தங் கா²தி³துங் லபி⁴ஸ்ஸாமீ’’தி பத்த²னங் பட்ட²பேஸி. ஸோ காலமத்திகஅடவியங் நாம யக்கோ² ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி. ராஜா ‘‘க³ண்ஹத² த³ஸ பா⁴திகே சேடகே’’தி உட்ட²ஹி . தஸ்மிங் க²ணே வாஸுதே³வோ சக்கங் கி²பி. தங் த்³வின்னம்பி பா⁴திகானங் ஸீஸானி பாதேஸி. மஹாஜனோ பீ⁴ததஸிதோ ‘‘அவஸ்ஸயா நோ ஹோதா²’’தி தேஸங் பாதே³ஸு பதித்வா நிபஜ்ஜி. தே த்³வேபி மாதுலே மாரெத்வா அஸிதஞ்ஜனநக³ரே ரஜ்ஜங் க³ஹெத்வா மாதாபிதரோ தத்த² கத்வா ‘‘ஸகலஜம்பு³தீ³பே ரஜ்ஜங் க³ண்ஹிஸ்ஸாமா’’தி நிக்க²மித்வா அனுபுப்³பே³ன காலயோனகரஞ்ஞோ நிவாஸங் அயுஜ்ஜ²னக³ரங் க³ந்த்வா தங் பரிக்கி²பித்வா டி²தங் பரிகா²ருக்க²க³ஹனங் வித்³த⁴ங்ஸெத்வா பாகாரங் பி⁴ந்தி³த்வா ராஜானங் க³ஹெத்வா தங் ரஜ்ஜங் அத்தனோ ஹத்த²க³தங் கத்வா த்³வாரவதிங் பாபுணிங்ஸு. தஸ்ஸ பன நக³ரஸ்ஸ ஏகதோ ஸமுத்³தோ³ ஏகதோ பப்³ப³தோ, அமனுஸ்ஸபரிக்³க³ஹிதங் கிர தங் அஹோஸி.

    Tasmiṃ khaṇe cāruro apphoṭento vicarati. Baladevo taṃ disvā ‘‘na naṃ hatthena chupissāmī’’ti hatthisālato mahantaṃ hatthiyottaṃ āharitvā vaggitvā gajjitvā yottaṃ khipitvā cāruraṃ udare veṭhetvā dve yottakoṭiyo ekato katvā vattetvā ukkhipitvā sīsamatthake bhametvā bhūmiyaṃ pothetvā bahi akkhavāṭe khipi. Cārure mate rājā muṭṭhikamallaṃ āṇāpesi. So uṭṭhāya vaggitvā gajjitvā apphoṭesi. Baladevo taṃ pothetvā aṭṭhīni sañcuṇṇetvā ‘‘amallomhi, amallomhī’’ti vadantameva ‘‘nāhaṃ tava mallabhāvaṃ vā amallabhāvaṃ vā jānāmī’’ti hatthe gahetvā bhūmiyaṃ pothetvā jīvitakkhayaṃ pāpetvā bahi akkhavāṭe khipi. Muṭṭhiko maranto ‘‘yakkho hutvā taṃ khādituṃ labhissāmī’’ti patthanaṃ paṭṭhapesi. So kālamattikaaṭaviyaṃ nāma yakkho hutvā nibbatti. Rājā ‘‘gaṇhatha dasa bhātike ceṭake’’ti uṭṭhahi . Tasmiṃ khaṇe vāsudevo cakkaṃ khipi. Taṃ dvinnampi bhātikānaṃ sīsāni pātesi. Mahājano bhītatasito ‘‘avassayā no hothā’’ti tesaṃ pādesu patitvā nipajji. Te dvepi mātule māretvā asitañjananagare rajjaṃ gahetvā mātāpitaro tattha katvā ‘‘sakalajambudīpe rajjaṃ gaṇhissāmā’’ti nikkhamitvā anupubbena kālayonakarañño nivāsaṃ ayujjhanagaraṃ gantvā taṃ parikkhipitvā ṭhitaṃ parikhārukkhagahanaṃ viddhaṃsetvā pākāraṃ bhinditvā rājānaṃ gahetvā taṃ rajjaṃ attano hatthagataṃ katvā dvāravatiṃ pāpuṇiṃsu. Tassa pana nagarassa ekato samuddo ekato pabbato, amanussapariggahitaṃ kira taṃ ahosi.

    தஸ்ஸ ஆரக்க²ங் க³ஹெத்வா டி²தயக்கோ² பச்சாமித்தே தி³ஸ்வா க³த்³ரப⁴வேஸேன க³த்³ரப⁴ரவங் ரவதி. தஸ்மிங் க²ணே யக்கா²னுபா⁴வேன ஸகலனக³ரங் உப்பதித்வா மஹாஸமுத்³தே³ ஏகஸ்மிங் தீ³பகே திட்ட²தி. பச்சாமித்தேஸு க³தேஸு புனாக³ந்த்வா ஸகட்டா²னேயேவ பதிட்டா²தி. ததா³பி ஸோ க³த்³ரபோ⁴ தேஸங் த³ஸன்னங் பா⁴திகானங் ஆக³மனங் ஞத்வா க³த்³ரப⁴ரவங் ரவி. நக³ரங் உப்பதித்வா தீ³பகே பதிட்டா²ய தேஸு நக³ரங் அதி³ஸ்வா நிவத்தந்தேஸு புனாக³ந்த்வா ஸகட்டா²னே பதிட்டா²ஸி. தே புன நிவத்திங்ஸு, புனபி க³த்³ரபோ⁴ ததே²வ அகாஸி. தே த்³வாரவதினக³ரே ரஜ்ஜங் க³ண்ஹிதுங் அஸக்கொந்தா கண்ஹதீ³பாயனஸ்ஸ இஸினோ ஸந்திகங் க³ந்த்வா வந்தி³த்வா ‘‘ப⁴ந்தே, மயங் த்³வாரவதியங் ரஜ்ஜங் க³ஹேதுங் ந ஸக்கோம, ஏகங் நோ உபாயங் கரோதா²’’தி புச்சி²த்வா ‘‘பரிகா²பிட்டே² அஸுகஸ்மிங் நாம டா²னே ஏகோ க³த்³ரபோ⁴ சரதி. ஸோ ஹி அமித்தே தி³ஸ்வா விரவதி, தஸ்மிங் க²ணே நக³ரங் உப்பதித்வா க³ச்ச²தி, தும்ஹே தஸ்ஸ பாதே³ க³ண்ஹத², அயங் வோ நிப்ப²ஜ்ஜனூபாயோ’’தி வுத்தே தாபஸங் வந்தி³த்வா க³ந்த்வா க³த்³ரப⁴ஸ்ஸ பாதே³ஸு க³ஹெத்வா நிபதித்வா ‘‘ஸாமி, ட²பெத்வா தும்ஹே அஞ்ஞோ அம்ஹாகங் அவஸ்ஸயோ நத்தி², அம்ஹாகங் நக³ரங் க³ண்ஹனகாலே மா ரவித்தா²’’தி யாசிங்ஸு. க³த்³ரபோ⁴ ‘‘ந ஸக்கா ந விரவிதுங், தும்ஹே பன பட²மதரங் ஆக³ந்த்வா சத்தாரோ ஜனா மஹந்தானி அயனங்க³லானி க³ஹெத்வா சதூஸு நக³ரத்³வாரேஸு மஹந்தே அயகா²ணுகே பூ⁴மியங் ஆகோடெத்வா நக³ரஸ்ஸ உப்பதனகாலே நங்க³லானி க³ஹெத்வா நங்க³லப³த்³த⁴ங் அயஸங்க²லிகங் அயகா²ணுகே ப³ந்தெ⁴ய்யாத², நக³ரங் உப்பதிதுங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸதீ’’தி ஆஹ.

    Tassa ārakkhaṃ gahetvā ṭhitayakkho paccāmitte disvā gadrabhavesena gadrabharavaṃ ravati. Tasmiṃ khaṇe yakkhānubhāvena sakalanagaraṃ uppatitvā mahāsamudde ekasmiṃ dīpake tiṭṭhati. Paccāmittesu gatesu punāgantvā sakaṭṭhāneyeva patiṭṭhāti. Tadāpi so gadrabho tesaṃ dasannaṃ bhātikānaṃ āgamanaṃ ñatvā gadrabharavaṃ ravi. Nagaraṃ uppatitvā dīpake patiṭṭhāya tesu nagaraṃ adisvā nivattantesu punāgantvā sakaṭṭhāne patiṭṭhāsi. Te puna nivattiṃsu, punapi gadrabho tatheva akāsi. Te dvāravatinagare rajjaṃ gaṇhituṃ asakkontā kaṇhadīpāyanassa isino santikaṃ gantvā vanditvā ‘‘bhante, mayaṃ dvāravatiyaṃ rajjaṃ gahetuṃ na sakkoma, ekaṃ no upāyaṃ karothā’’ti pucchitvā ‘‘parikhāpiṭṭhe asukasmiṃ nāma ṭhāne eko gadrabho carati. So hi amitte disvā viravati, tasmiṃ khaṇe nagaraṃ uppatitvā gacchati, tumhe tassa pāde gaṇhatha, ayaṃ vo nipphajjanūpāyo’’ti vutte tāpasaṃ vanditvā gantvā gadrabhassa pādesu gahetvā nipatitvā ‘‘sāmi, ṭhapetvā tumhe añño amhākaṃ avassayo natthi, amhākaṃ nagaraṃ gaṇhanakāle mā ravitthā’’ti yāciṃsu. Gadrabho ‘‘na sakkā na viravituṃ, tumhe pana paṭhamataraṃ āgantvā cattāro janā mahantāni ayanaṅgalāni gahetvā catūsu nagaradvāresu mahante ayakhāṇuke bhūmiyaṃ ākoṭetvā nagarassa uppatanakāle naṅgalāni gahetvā naṅgalabaddhaṃ ayasaṅkhalikaṃ ayakhāṇuke bandheyyātha, nagaraṃ uppatituṃ na sakkhissatī’’ti āha.

    தே ‘‘ஸாதூ⁴’’தி வத்வா தஸ்மிங் அவிரவந்தேயேவ நங்க³லானி ஆதா³ய சதூஸு நக³ரத்³வாரேஸு கா²ணுகே பூ⁴மியங் ஆகோடெத்வா அட்ட²ங்ஸு. தஸ்மிங் க²ணே க³த்³ரபோ⁴ விரவி, நக³ரங் உப்பதிதுமாரபி⁴. சதூஸு த்³வாரேஸு டி²தா சதூஹி அயனங்க³லேஹி க³ஹெத்வா நங்க³லப³த்³தா⁴ அயஸங்க²லிகா கா²ணுகேஸு ப³ந்தி⁴ங்ஸு, நக³ரங் உப்பதிதுங் நாஸக்கி². த³ஸ பா⁴திகா ததோ நக³ரங் பவிஸித்வா ராஜானங் மாரெத்வா ரஜ்ஜங் க³ண்ஹிங்ஸு. ஏவங் தே ஸகலஜம்பு³தீ³பே தேஸட்டி²யா நக³ரஸஹஸ்ஸேஸு ஸப்³ப³ராஜானோ சக்கேன ஜீவிதக்க²யங் பாபெத்வா த்³வாரவதியங் வஸமானா ரஜ்ஜங் த³ஸ கொட்டா²ஸே கத்வா விப⁴ஜிங்ஸு, ப⁴கி³னிங் பன அஞ்ஜனதே³விங் ந ஸரிங்ஸு. ததோ புன ‘‘ஏகாத³ஸ கொட்டா²ஸே கரோமா’’தி வுத்தே அங்குரோ ‘‘மம கொட்டா²ஸங் தஸ்ஸா தே³த², அஹங் வோஹாரங் கத்வா ஜீவிஸ்ஸாமி, கேவலங் தும்ஹே அத்தனோ ஜனபதே³ மய்ஹங் ஸுங்கங் விஸ்ஸஜ்ஜேதா²’’தி ஆஹ. தே ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா தஸ்ஸ கொட்டா²ஸங் ப⁴கி³னியா த³த்வா ஸத்³தி⁴ங் தாய நவ ராஜானோ த்³வாரவதியங் வஸிங்ஸு. அங்குரோ பன வணிஜ்ஜமகாஸி. ஏவங் தேஸு அபராபரங் புத்ததீ⁴தாஹி வட்³ட⁴மானேஸு அத்³தா⁴னே க³தே மாதாபிதரோ காலமகங்ஸு.

    Te ‘‘sādhū’’ti vatvā tasmiṃ aviravanteyeva naṅgalāni ādāya catūsu nagaradvāresu khāṇuke bhūmiyaṃ ākoṭetvā aṭṭhaṃsu. Tasmiṃ khaṇe gadrabho viravi, nagaraṃ uppatitumārabhi. Catūsu dvāresu ṭhitā catūhi ayanaṅgalehi gahetvā naṅgalabaddhā ayasaṅkhalikā khāṇukesu bandhiṃsu, nagaraṃ uppatituṃ nāsakkhi. Dasa bhātikā tato nagaraṃ pavisitvā rājānaṃ māretvā rajjaṃ gaṇhiṃsu. Evaṃ te sakalajambudīpe tesaṭṭhiyā nagarasahassesu sabbarājāno cakkena jīvitakkhayaṃ pāpetvā dvāravatiyaṃ vasamānā rajjaṃ dasa koṭṭhāse katvā vibhajiṃsu, bhaginiṃ pana añjanadeviṃ na sariṃsu. Tato puna ‘‘ekādasa koṭṭhāse karomā’’ti vutte aṅkuro ‘‘mama koṭṭhāsaṃ tassā detha, ahaṃ vohāraṃ katvā jīvissāmi, kevalaṃ tumhe attano janapade mayhaṃ suṅkaṃ vissajjethā’’ti āha. Te ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā tassa koṭṭhāsaṃ bhaginiyā datvā saddhiṃ tāya nava rājāno dvāravatiyaṃ vasiṃsu. Aṅkuro pana vaṇijjamakāsi. Evaṃ tesu aparāparaṃ puttadhītāhi vaḍḍhamānesu addhāne gate mātāpitaro kālamakaṃsu.

    ததா³ கிர மனுஸ்ஸானங் வீஸதிவஸ்ஸஸஹஸ்ஸாயுககாலோ அஹோஸி. ததா³ வாஸுதே³வமஹாராஜஸ்ஸ ஏகோ புத்தோ காலமகாஸி. ராஜா ஸோகபரேதோ ஸப்³ப³கிச்சானி பஹாய மஞ்சஸ்ஸ அடனிங் பரிக்³க³ஹெத்வா விலபந்தோ நிபஜ்ஜி. தஸ்மிங் காலே க⁴டபண்டி³தோ சிந்தேஸி ‘‘ட²பெத்வா மங் அஞ்ஞோ கோசி மம பா⁴து ஸோகங் ஹரிதுங் ஸமத்தோ² நாம நத்தி², உபாயேனஸ்ஸ ஸோகங் ஹரிஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ உம்மத்தகவேஸங் க³ஹெத்வா ‘‘ஸஸங் மே தே³த², ஸஸங் மே தே³தா²’’தி ஆகாஸங் உல்லோகெந்தோ ஸகலனக³ரங் விசரி. ‘‘க⁴டபண்டி³தோ உம்மத்தகோ ஜாதோ’’தி ஸகலனக³ரங் ஸங்கு²பி⁴. தஸ்மிங் காலே ரோஹிணெய்யோ நாம அமச்சோ வாஸுதே³வரஞ்ஞோ ஸந்திகங் க³ந்த்வா தேன ஸத்³தி⁴ங் கத²ங் ஸமுட்டா²பெந்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –

    Tadā kira manussānaṃ vīsativassasahassāyukakālo ahosi. Tadā vāsudevamahārājassa eko putto kālamakāsi. Rājā sokapareto sabbakiccāni pahāya mañcassa aṭaniṃ pariggahetvā vilapanto nipajji. Tasmiṃ kāle ghaṭapaṇḍito cintesi ‘‘ṭhapetvā maṃ añño koci mama bhātu sokaṃ harituṃ samattho nāma natthi, upāyenassa sokaṃ harissāmī’’ti. So ummattakavesaṃ gahetvā ‘‘sasaṃ me detha, sasaṃ me dethā’’ti ākāsaṃ ullokento sakalanagaraṃ vicari. ‘‘Ghaṭapaṇḍito ummattako jāto’’ti sakalanagaraṃ saṅkhubhi. Tasmiṃ kāle rohiṇeyyo nāma amacco vāsudevarañño santikaṃ gantvā tena saddhiṃ kathaṃ samuṭṭhāpento paṭhamaṃ gāthamāha –

    165.

    165.

    ‘‘உட்டே²ஹி கண்ஹ கிங் ஸேஸி, கோ அத்தோ² ஸுபனேன தே;

    ‘‘Uṭṭhehi kaṇha kiṃ sesi, ko attho supanena te;

    யோபி துய்ஹங் ஸகோ பா⁴தா, ஹத³யங் சக்கு² ச த³க்கி²ணங்;

    Yopi tuyhaṃ sako bhātā, hadayaṃ cakkhu ca dakkhiṇaṃ;

    தஸ்ஸ வாதா ப³லீயந்தி, க⁴டோ ஜப்பதி கேஸவா’’தி.

    Tassa vātā balīyanti, ghaṭo jappati kesavā’’ti.

    தத்த² கண்ஹாதி கொ³த்தேனாலபதி, கண்ஹாயனகொ³த்தோ கிரேஸ. கோ அத்தோ²தி கதரா நாம வட்³டி⁴. ஹத³யங் சக்கு² ச த³க்கி²ணந்தி ஹத³யேன சேவ த³க்கி²ணசக்கு²னா ச ஸமானோதி அத்தோ². தஸ்ஸ வாதா ப³லீயந்தீதி தஸ்ஸ ஹத³யங் அபஸ்மாரவாதா அவத்த²ரந்தீதி அத்தோ². ஜப்பதீதி ‘‘ஸஸங் மே தே³தா²’’தி விப்பலபதி. கேஸவாதி ஸோ கிர கேஸஸோப⁴னதாய ‘‘கேஸவா’’தி பஞ்ஞாயித்த², தேன தங் நாமேனாலபதி.

    Tattha kaṇhāti gottenālapati, kaṇhāyanagotto kiresa. Ko atthoti katarā nāma vaḍḍhi. Hadayaṃ cakkhu ca dakkhiṇanti hadayena ceva dakkhiṇacakkhunā ca samānoti attho. Tassa vātā balīyantīti tassa hadayaṃ apasmāravātā avattharantīti attho. Jappatīti ‘‘sasaṃ me dethā’’ti vippalapati. Kesavāti so kira kesasobhanatāya ‘‘kesavā’’ti paññāyittha, tena taṃ nāmenālapati.

    ஏவங் அமச்சேன வுத்தே தஸ்ஸ உம்மத்தகபா⁴வங் ஞத்வா ஸத்தா² அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴ ஹுத்வா து³தியங் கா³த²மாஹ –

    Evaṃ amaccena vutte tassa ummattakabhāvaṃ ñatvā satthā abhisambuddho hutvā dutiyaṃ gāthamāha –

    166.

    166.

    ‘‘தஸ்ஸ தங் வசனங் ஸுத்வா, ரோஹிணெய்யஸ்ஸ கேஸவோ;

    ‘‘Tassa taṃ vacanaṃ sutvā, rohiṇeyyassa kesavo;

    தரமானரூபோ வுட்டா²ஸி, பா⁴துஸோகேன அட்டிதோ’’தி.

    Taramānarūpo vuṭṭhāsi, bhātusokena aṭṭito’’ti.

    ராஜா உட்டா²ய ஸீக⁴ங் பாஸாதா³ ஓதரித்வா க⁴டபண்டி³தஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா உபோ⁴ஸு ஹத்தே²ஸு த³ள்ஹங் க³ஹெத்வா தேன ஸத்³தி⁴ங் ஸல்லபந்தோ ததியங் கா³த²மாஹ –

    Rājā uṭṭhāya sīghaṃ pāsādā otaritvā ghaṭapaṇḍitassa santikaṃ gantvā ubhosu hatthesu daḷhaṃ gahetvā tena saddhiṃ sallapanto tatiyaṃ gāthamāha –

    167.

    167.

    ‘‘கிங் நு உம்மத்தரூபோவ, கேவலங் த்³வாரகங் இமங்;

    ‘‘Kiṃ nu ummattarūpova, kevalaṃ dvārakaṃ imaṃ;

    ஸஸோ ஸஸோதி லபஸி, கோ நு தே ஸஸமாஹரீ’’தி.

    Saso sasoti lapasi, ko nu te sasamāharī’’ti.

    தத்த² கேவலங் த்³வாரகங் இமந்தி கஸ்மா உம்மத்தகோ விய ஹுத்வா ஸகலங் இமங் த்³வாரவதினக³ரங் விசரந்தோ ‘‘ஸஸோ ஸஸோ’’தி லபஸி. கோ தவ ஸஸங் ஹரி, கேன தே ஸஸோ க³ஹிதோதி புச்ச²தி.

    Tattha kevalaṃ dvārakaṃ imanti kasmā ummattako viya hutvā sakalaṃ imaṃ dvāravatinagaraṃ vicaranto ‘‘saso saso’’ti lapasi. Ko tava sasaṃ hari, kena te saso gahitoti pucchati.

    ஸோ ரஞ்ஞா ஏவங் வுத்தேபி புனப்புனங் ததே³வ வசனங் வத³தி. ராஜா புன த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –

    So raññā evaṃ vuttepi punappunaṃ tadeva vacanaṃ vadati. Rājā puna dve gāthā abhāsi –

    168.

    168.

    ‘‘ஸோவண்ணமயங் மணீமயங், லோஹமயங் அத² ரூபியாமயங்;

    ‘‘Sovaṇṇamayaṃ maṇīmayaṃ, lohamayaṃ atha rūpiyāmayaṃ;

    ஸங்க²ஸிலாபவாளமயங், காரயிஸ்ஸாமி தே ஸஸங்.

    Saṅkhasilāpavāḷamayaṃ, kārayissāmi te sasaṃ.

    169.

    169.

    ‘‘ஸந்தி அஞ்ஞேபி ஸஸகா, அரஞ்ஞே வனகோ³சரா;

    ‘‘Santi aññepi sasakā, araññe vanagocarā;

    தேபி தே ஆனயிஸ்ஸாமி, கீதி³ஸங் ஸஸமிச்ச²ஸீ’’தி.

    Tepi te ānayissāmi, kīdisaṃ sasamicchasī’’ti.

    தத்ராயங் ஸங்கே²பத்தோ² – தேஸு ஸுவண்ணமயாதீ³ஸு யங் இச்ச²ஸி, தங் வத³, அஹங் தே காரெத்வா த³ஸ்ஸாமி, அதா²பி தே ந ரோசேஸி, அஞ்ஞேபி அரஞ்ஞே வனகோ³சரா ஸஸகா அத்தி², தேபி தே ஆனயிஸ்ஸாமி, வத³ ப⁴த்³ரமுக², கீதி³ஸங் ஸஸமிச்ச²ஸீதி.

    Tatrāyaṃ saṅkhepattho – tesu suvaṇṇamayādīsu yaṃ icchasi, taṃ vada, ahaṃ te kāretvā dassāmi, athāpi te na rocesi, aññepi araññe vanagocarā sasakā atthi, tepi te ānayissāmi, vada bhadramukha, kīdisaṃ sasamicchasīti.

    ரஞ்ஞோ கத²ங் ஸுத்வா க⁴டபண்டி³தோ ச²ட்ட²ங் கா³த²மாஹ –

    Rañño kathaṃ sutvā ghaṭapaṇḍito chaṭṭhaṃ gāthamāha –

    170.

    170.

    ‘‘ந சாஹமேதே இச்சா²மி, யே ஸஸா பத²விஸ்ஸிதா;

    ‘‘Na cāhamete icchāmi, ye sasā pathavissitā;

    சந்த³தோ ஸஸமிச்சா²மி, தங் மே ஓஹர கேஸவா’’தி.

    Candato sasamicchāmi, taṃ me ohara kesavā’’ti.

    தத்த² ஓஹராதி ஓதாரேஹி.

    Tattha oharāti otārehi.

    ராஜா தஸ்ஸ கத²ங் ஸுத்வா ‘‘நிஸ்ஸங்ஸயங் மே பா⁴தா உம்மத்தகோவ ஜாதோ’’தி தோ³மனஸ்ஸப்பத்தோ ஸத்தமங் கா³த²மாஹ –

    Rājā tassa kathaṃ sutvā ‘‘nissaṃsayaṃ me bhātā ummattakova jāto’’ti domanassappatto sattamaṃ gāthamāha –

    171.

    171.

    ‘‘ஸோ நூன மது⁴ரங் ஞாதி, ஜீவிதங் விஜஹிஸ்ஸஸி;

    ‘‘So nūna madhuraṃ ñāti, jīvitaṃ vijahissasi;

    அபத்தி²யங் யோ பத்த²யஸி, சந்த³தோ ஸஸமிச்ச²ஸீ’’தி.

    Apatthiyaṃ yo patthayasi, candato sasamicchasī’’ti.

    தத்த² ஞாதீதி கனிட்ட²ங் ஆலபந்தோ ஆஹ. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – ‘‘தாத, மய்ஹங் பியஞாதி ஸோ த்வங் நூன அதிமது⁴ரங் அத்தனோ ஜீவிதங் விஜஹிஸ்ஸஸி, யோ அபத்தே²தப்³ப³ங் பத்த²யஸீ’’தி.

    Tattha ñātīti kaniṭṭhaṃ ālapanto āha. Idaṃ vuttaṃ hoti – ‘‘tāta, mayhaṃ piyañāti so tvaṃ nūna atimadhuraṃ attano jīvitaṃ vijahissasi, yo apatthetabbaṃ patthayasī’’ti.

    க⁴டபண்டி³தோ ரஞ்ஞோ வசனங் ஸுத்வா நிச்சலோ ட²த்வா ‘‘பா⁴திக, த்வங் சந்த³தோ ஸஸகங் பத்தெ²ந்தஸ்ஸ தங் அலபி⁴த்வா ஜீவிதக்க²யபா⁴வங் ஜானந்தோ கிங் காரணா மதபுத்தங் அனுஸோசஸீ’’தி வத்வா அட்ட²மங் கா³த²மாஹ –

    Ghaṭapaṇḍito rañño vacanaṃ sutvā niccalo ṭhatvā ‘‘bhātika, tvaṃ candato sasakaṃ patthentassa taṃ alabhitvā jīvitakkhayabhāvaṃ jānanto kiṃ kāraṇā mataputtaṃ anusocasī’’ti vatvā aṭṭhamaṃ gāthamāha –

    172.

    172.

    ‘‘ஏவங் சே கண்ஹ ஜானாஸி, யத³ஞ்ஞமனுஸாஸஸி;

    ‘‘Evaṃ ce kaṇha jānāsi, yadaññamanusāsasi;

    கஸ்மா புரே மதங் புத்தங், அஜ்ஜாபி மனுஸோசஸீ’’தி.

    Kasmā pure mataṃ puttaṃ, ajjāpi manusocasī’’ti.

    தத்த² ஏவந்தி இத³ங் அலப்³ப⁴னெய்யட்டா²னங் நாம ந பத்தே²தப்³ப³ந்தி யதி³ ஏவங் ஜானாஸி. யத³ஞ்ஞமனுஸாஸஸீதி ஏவங் ஜானந்தோவ யதி³ அஞ்ஞங் அனுஸாஸஸீதி அத்தோ². புரேதி அத² கஸ்மா இதோ சதுமாஸமத்த²கே மதபுத்தங் அஜ்ஜாபி அனுஸோசஸீதி வத³தி.

    Tattha evanti idaṃ alabbhaneyyaṭṭhānaṃ nāma na patthetabbanti yadi evaṃ jānāsi. Yadaññamanusāsasīti evaṃ jānantova yadi aññaṃ anusāsasīti attho. Pureti atha kasmā ito catumāsamatthake mataputtaṃ ajjāpi anusocasīti vadati.

    ஏவங் ஸோ அந்தரவீதி²யங் டி²தகோவ ‘‘பா⁴திக, அஹங் தாவ பஞ்ஞாயமானங் பத்தே²மி, த்வங் பன அபஞ்ஞாயமானஸ்ஸ ஸோசஸீ’’தி வத்வா தஸ்ஸ த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ புன த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Evaṃ so antaravīthiyaṃ ṭhitakova ‘‘bhātika, ahaṃ tāva paññāyamānaṃ patthemi, tvaṃ pana apaññāyamānassa socasī’’ti vatvā tassa dhammaṃ desento puna dve gāthā abhāsi –

    173.

    173.

    ‘‘யங் ந லப்³பா⁴ மனுஸ்ஸேன, அமனுஸ்ஸேன வா புன;

    ‘‘Yaṃ na labbhā manussena, amanussena vā puna;

    ஜாதோ மே மா மரீ புத்தோ, குதோ லப்³பா⁴ அலப்³பி⁴யங்.

    Jāto me mā marī putto, kuto labbhā alabbhiyaṃ.

    174.

    174.

    ‘‘ந மந்தா மூலபே⁴ஸஜ்ஜா, ஓஸதே⁴ஹி த⁴னேன வா;

    ‘‘Na mantā mūlabhesajjā, osadhehi dhanena vā;

    ஸக்கா ஆனயிதுங் கண்ஹ, யங் பேதமனுஸோசஸீ’’தி.

    Sakkā ānayituṃ kaṇha, yaṃ petamanusocasī’’ti.

    தத்த² ந்தி பா⁴திக யங் ஏவங் ஜாதோ மே புத்தோ மா மரீதி மனுஸ்ஸேன வா தே³வேன வா புன ந லப்³பா⁴ ந ஸக்கா லத்³து⁴ங், தங் த்வங் பத்தே²ஸி, ததே³தங் குதோ லப்³பா⁴ கேன காரணேன ஸக்கா லத்³து⁴ங், ந ஸக்காதி தீ³பேதி. கஸ்மா? யஸ்மா அலப்³பி⁴யங், அலப்³ப⁴னெய்யட்டா²னஞ்ஹி நாமேதந்தி அத்தோ². மந்தாதி மந்தபயோகே³ன. மூலபே⁴ஸஜ்ஜாதி மூலபே⁴ஸஜ்ஜேன. ஓஸதே⁴ஹீதி நானாவிதோ⁴ஸதே⁴ஹி. த⁴னேன வாதி கோடிஸதஸங்க்²யேனபி த⁴னேன வா. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – ‘‘யங் த்வங் பேதமனுஸோசஸி, தங் ஏதேஹி மந்தபயோகா³தீ³ஹி ஆனேதுங் ந ஸக்கா’’தி.

    Tattha yanti bhātika yaṃ evaṃ jāto me putto mā marīti manussena vā devena vā puna na labbhā na sakkā laddhuṃ, taṃ tvaṃ patthesi, tadetaṃ kuto labbhā kena kāraṇena sakkā laddhuṃ, na sakkāti dīpeti. Kasmā? Yasmā alabbhiyaṃ, alabbhaneyyaṭṭhānañhi nāmetanti attho. Mantāti mantapayogena. Mūlabhesajjāti mūlabhesajjena. Osadhehīti nānāvidhosadhehi. Dhanena vāti koṭisatasaṅkhyenapi dhanena vā. Idaṃ vuttaṃ hoti – ‘‘yaṃ tvaṃ petamanusocasi, taṃ etehi mantapayogādīhi ānetuṃ na sakkā’’ti.

    ராஜா தங் ஸுத்வா ‘‘யுத்தங், தாத, ஸல்லக்கி²தங் மே, மம ஸோகஹரணத்தா²ய தயா இத³ங் கத’’ந்தி க⁴டபண்டி³தங் வண்ணெந்தோ சதஸ்ஸோ கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Rājā taṃ sutvā ‘‘yuttaṃ, tāta, sallakkhitaṃ me, mama sokaharaṇatthāya tayā idaṃ kata’’nti ghaṭapaṇḍitaṃ vaṇṇento catasso gāthā abhāsi –

    175.

    175.

    ‘‘யஸ்ஸ ஏதாதி³ஸா அஸ்ஸு, அமச்சா புரிஸபண்டி³தா;

    ‘‘Yassa etādisā assu, amaccā purisapaṇḍitā;

    யதா² நிஜ்ஜா²பயே அஜ்ஜ, க⁴டோ புரிஸபண்டி³தோ.

    Yathā nijjhāpaye ajja, ghaṭo purisapaṇḍito.

    176.

    176.

    ‘‘ஆதி³த்தங் வத மங் ஸந்தங், க⁴தஸித்தங்வ பாவகங்;

    ‘‘Ādittaṃ vata maṃ santaṃ, ghatasittaṃva pāvakaṃ;

    வாரினா விய ஓஸிஞ்சங், ஸப்³ப³ங் நிப்³பா³பயே த³ரங்.

    Vārinā viya osiñcaṃ, sabbaṃ nibbāpaye daraṃ.

    177.

    177.

    ‘‘அப்³ப³ஹீ வத மே ஸல்லங், யமாஸி ஹத³யஸ்ஸிதங்;

    ‘‘Abbahī vata me sallaṃ, yamāsi hadayassitaṃ;

    யோ மே ஸோகபரேதஸ்ஸ, புத்தஸோகங் அபானுதி³.

    Yo me sokaparetassa, puttasokaṃ apānudi.

    178.

    178.

    ‘‘ஸோஹங் அப்³பூ³ள்ஹஸல்லொஸ்மி, வீதஸோகோ அனாவிலோ;

    ‘‘Sohaṃ abbūḷhasallosmi, vītasoko anāvilo;

    ந ஸோசாமி ந ரோதா³மி, தவ ஸுத்வான மாணவா’’தி.

    Na socāmi na rodāmi, tava sutvāna māṇavā’’ti.

    தத்த² பட²மகா³தா²ய ஸங்கே²பத்தோ² – யதா² யேன காரணேன அஜ்ஜ மங் புத்தஸோகபரேதங் க⁴டோ புரிஸபண்டி³தோ ஸோகஹரணத்தா²ய நிஜ்ஜா²பயே நிஜ்ஜா²பேஸி போ³தே⁴ஸி. யஸ்ஸ அஞ்ஞஸ்ஸபி ஏதாதி³ஸா புரிஸபண்டி³தா அமச்சா அஸ்ஸு, தஸ்ஸ குதோ ஸோகோதி. ஸேஸகா³தா² வுத்தத்தா²யேவ.

    Tattha paṭhamagāthāya saṅkhepattho – yathā yena kāraṇena ajja maṃ puttasokaparetaṃ ghaṭo purisapaṇḍito sokaharaṇatthāya nijjhāpaye nijjhāpesi bodhesi. Yassa aññassapi etādisā purisapaṇḍitā amaccā assu, tassa kuto sokoti. Sesagāthā vuttatthāyeva.

    அவஸானே –

    Avasāne –

    179.

    179.

    ‘‘ஏவங் கரொந்தி ஸப்பஞ்ஞா, யே ஹொந்தி அனுகம்பகா;

    ‘‘Evaṃ karonti sappaññā, ye honti anukampakā;

    நிவத்தயந்தி ஸோகம்ஹா, க⁴டோ ஜெட்ட²ங்வ பா⁴தர’’ந்தி. –

    Nivattayanti sokamhā, ghaṭo jeṭṭhaṃva bhātara’’nti. –

    அயங் அபி⁴ஸம்பு³த்³த⁴கா³தா² உத்தானத்தா²யேவ.

    Ayaṃ abhisambuddhagāthā uttānatthāyeva.

    ஏவங் க⁴டகுமாரேன வீதஸோகே கதே வாஸுதே³வே ரஜ்ஜங் அனுஸாஸந்தே தீ³க⁴ஸ்ஸ அத்³து⁴னோ அச்சயேன த³ஸபா⁴திகபுத்தா குமாரா சிந்தயிங்ஸு ‘‘கண்ஹதீ³பாயனங் ‘தி³ப்³ப³சக்கு²கோ’தி வத³ந்தி, வீமங்ஸிஸ்ஸாம தாவ ந’’ந்தி. தே ஏகங் த³ஹரகுமாரங் அலங்கரித்வா க³ப்³பி⁴னிஆகாரேன த³ஸ்ஸெத்வா உத³ரே மஸூரகங் ப³ந்தி⁴த்வா தஸ்ஸ ஸந்திகங் நெத்வா ‘‘ப⁴ந்தே, அயங் குமாரிகா கிங் விஜாயிஸ்ஸதீ’’தி புச்சி²ங்ஸு. தாபஸோ ‘‘த³ஸபா⁴திகராஜூனங் வினாஸகாலோ பத்தோ, மய்ஹங் நு கோ² ஆயுஸங்கா²ரோ கீதி³ஸோ ஹோதீ’’தி ஓலோகெந்தோ ‘‘அஜ்ஜேவ மரணங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஞத்வா ‘‘குமாரா இமினா தும்ஹாகங் கோ அத்தோ²’’தி வத்வா ‘‘கதே²தே²வ நோ, ப⁴ந்தே’’தி நிப³த்³தோ⁴ ‘‘அயங் இதோ ஸத்தமே தி³வஸே க²தி³ரக⁴டிகங் விஜாயிஸ்ஸதி, தாய வாஸுதே³வகுலங் நஸ்ஸிஸ்ஸதி, அபிச கோ² பன தும்ஹே தங் க²தி³ரக⁴டிகங் க³ஹெத்வா ஜா²பெத்வா சா²ரிகங் நதி³யங் பக்கி²பெய்யாதா²’’தி ஆஹ. அத² நங் தே ‘‘கூடஜடில, புரிஸோ விஜாயனகோ நாம நத்தீ²’’தி வத்வா தந்தரஜ்ஜுகங் நாம கம்மகரணங் கத்வா தத்தே²வ ஜீவிதக்க²யங் பாபயிங்ஸு. ராஜானோ குமாரே பக்கோஸாபெத்வா ‘‘கிங் காரணா தாபஸங் மாரயித்தா²’’தி புச்சி²த்வா ஸப்³ப³ங் ஸுத்வா பீ⁴தா தஸ்ஸ ஆரக்க²ங் த³த்வா ஸத்தமே தி³வஸே தஸ்ஸ குச்சி²தோ நிக்க²ந்தங் க²தி³ரக⁴டிகங் ஜா²பெத்வா சா²ரிகங் நதி³யங் கி²பிங்ஸு. ஸா நதி³யா வுய்ஹமானா முக²த்³வாரே ஏகபஸ்ஸே லக்³கி³, ததோ ஏரகங் நிப்³ப³த்தி.

    Evaṃ ghaṭakumārena vītasoke kate vāsudeve rajjaṃ anusāsante dīghassa addhuno accayena dasabhātikaputtā kumārā cintayiṃsu ‘‘kaṇhadīpāyanaṃ ‘dibbacakkhuko’ti vadanti, vīmaṃsissāma tāva na’’nti. Te ekaṃ daharakumāraṃ alaṅkaritvā gabbhiniākārena dassetvā udare masūrakaṃ bandhitvā tassa santikaṃ netvā ‘‘bhante, ayaṃ kumārikā kiṃ vijāyissatī’’ti pucchiṃsu. Tāpaso ‘‘dasabhātikarājūnaṃ vināsakālo patto, mayhaṃ nu kho āyusaṅkhāro kīdiso hotī’’ti olokento ‘‘ajjeva maraṇaṃ bhavissatī’’ti ñatvā ‘‘kumārā iminā tumhākaṃ ko attho’’ti vatvā ‘‘kathetheva no, bhante’’ti nibaddho ‘‘ayaṃ ito sattame divase khadiraghaṭikaṃ vijāyissati, tāya vāsudevakulaṃ nassissati, apica kho pana tumhe taṃ khadiraghaṭikaṃ gahetvā jhāpetvā chārikaṃ nadiyaṃ pakkhipeyyāthā’’ti āha. Atha naṃ te ‘‘kūṭajaṭila, puriso vijāyanako nāma natthī’’ti vatvā tantarajjukaṃ nāma kammakaraṇaṃ katvā tattheva jīvitakkhayaṃ pāpayiṃsu. Rājāno kumāre pakkosāpetvā ‘‘kiṃ kāraṇā tāpasaṃ mārayitthā’’ti pucchitvā sabbaṃ sutvā bhītā tassa ārakkhaṃ datvā sattame divase tassa kucchito nikkhantaṃ khadiraghaṭikaṃ jhāpetvā chārikaṃ nadiyaṃ khipiṃsu. Sā nadiyā vuyhamānā mukhadvāre ekapasse laggi, tato erakaṃ nibbatti.
