Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[133] 3. க⁴தாஸனஜாதகவண்ணனா
[133] 3. Ghatāsanajātakavaṇṇanā
கே²மங் யஹிந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ அஞ்ஞதரங் பி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸோ ஹி பி⁴க்கு² ஸத்து² ஸந்திகே கம்மட்டா²னங் க³ஹெத்வா பச்சந்தங் க³ந்த்வா ஏகங் கா³மகங் உபனிஸ்ஸாய அரஞ்ஞஸேனாஸனே வஸ்ஸங் உபக³ஞ்சி². தஸ்ஸ பட²மமாஸேயேவ பிண்டா³ய பவிட்ட²ஸ்ஸ பண்ணஸாலா ஜா²யித்த². ஸோ வஸனட்டா²னாபா⁴வேன கிலமந்தோ உபட்டா²கானங் ஆசிக்கி². தே ‘‘ஹோது, ப⁴ந்தே, பண்ணஸாலங் கரிஸ்ஸாம, கஸாம தாவ, வபாம தாவா’’திஆதீ³னி வத³ந்தா தேமாஸங் வீதினாமேஸுங். ஸோ ஸேனாஸனஸப்பாயாபா⁴வேன கம்மட்டா²னங் மத்த²கங் பாபேதுங் நாஸக்கி². ஸோ நிமித்தமத்தம்பி அனுப்பாதெ³த்வா வுத்த²வஸ்ஸோ ஜேதவனங் க³ந்த்வா ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஸத்தா² தேன ஸத்³தி⁴ங் படிஸந்தா²ரங் கத்வா ‘‘கிங் நு கோ² தே, பி⁴க்கு², கம்மட்டா²னங் ஸப்பாயங் ஜாத’’ந்தி புச்சி². ஸோ ஆதி³தோ பட்டா²ய அஸப்பாயபா⁴வங் கதே²ஸி. ஸத்தா² ‘‘புப்³பே³ கோ², பி⁴க்கு², திரச்சா²னாபி அத்தனோ ஸப்பாயாஸப்பாயங் ஞத்வா ஸப்பாயகாலே வஸித்வா அஸப்பாயகாலே வஸனட்டா²னங் பஹாய அஞ்ஞத்த² அக³மங்ஸு, த்வங் கஸ்மா அத்தனோ ஸப்பாயாஸப்பாயங் ந அஞ்ஞாஸீ’’தி வத்வா தேன யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.
Khemaṃyahinti idaṃ satthā jetavane viharanto aññataraṃ bhikkhuṃ ārabbha kathesi. So hi bhikkhu satthu santike kammaṭṭhānaṃ gahetvā paccantaṃ gantvā ekaṃ gāmakaṃ upanissāya araññasenāsane vassaṃ upagañchi. Tassa paṭhamamāseyeva piṇḍāya paviṭṭhassa paṇṇasālā jhāyittha. So vasanaṭṭhānābhāvena kilamanto upaṭṭhākānaṃ ācikkhi. Te ‘‘hotu, bhante, paṇṇasālaṃ karissāma, kasāma tāva, vapāma tāvā’’tiādīni vadantā temāsaṃ vītināmesuṃ. So senāsanasappāyābhāvena kammaṭṭhānaṃ matthakaṃ pāpetuṃ nāsakkhi. So nimittamattampi anuppādetvā vutthavasso jetavanaṃ gantvā satthāraṃ vanditvā ekamantaṃ nisīdi. Satthā tena saddhiṃ paṭisanthāraṃ katvā ‘‘kiṃ nu kho te, bhikkhu, kammaṭṭhānaṃ sappāyaṃ jāta’’nti pucchi. So ādito paṭṭhāya asappāyabhāvaṃ kathesi. Satthā ‘‘pubbe kho, bhikkhu, tiracchānāpi attano sappāyāsappāyaṃ ñatvā sappāyakāle vasitvā asappāyakāle vasanaṭṭhānaṃ pahāya aññattha agamaṃsu, tvaṃ kasmā attano sappāyāsappāyaṃ na aññāsī’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ஸகுணயோனியங் நிப்³ப³த்தித்வா விஞ்ஞுதங் பத்வா ஸோப⁴க்³க³ப்பத்தோ ஸகுணராஜா ஹுத்வா ஏகஸ்மிங் அரஞ்ஞாயதனே ஜாதஸ்ஸரதீரே ஸாகா²விடபஸம்பன்னங் ப³ஹலபத்தபலாஸங் மஹாருக்க²ங் உபனிஸ்ஸாய ஸபரிவாரோ வாஸங் கப்பேஸி. ப³ஹூ ஸகுணா தஸ்ஸ ருக்க²ஸ்ஸ உத³கமத்த²கே பத்த²டஸாகா²ஸு வஸந்தா ஸரீரவளஞ்ஜங் உத³கே பாதெந்தி. தஸ்மிஞ்ச ஜாதஸ்ஸரே சண்டோ³ நாக³ராஜா வஸதி. தஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி ‘‘இமே ஸகுணா மய்ஹங் நிவாஸே ஜாதஸ்ஸரே ஸரீரவளஞ்ஜங் பாதெந்தி, யங்னூனாஹங் உத³கதோ அக்³கி³ங் உட்டா²பெத்வா ருக்க²ங் ஜா²பெத்வா ஏதே பலாபெய்ய’’ந்தி. ஸோ குத்³த⁴மானஸோ ரத்திபா⁴கே³ ஸப்³பே³ஸங் ஸகுணானங் ஸன்னிபதித்வா ருக்க²ஸாகா²ஸு நிபன்னகாலே பட²மங் தாவ உத்³த⁴னாரோபிதங் விய உத³கங் பக்குதா⁴பெத்வா து³தியவாரே தூ⁴மங் உட்டா²பெத்வா ததியவாரே தாலக்க²ந்த⁴ப்பமாணங் ஜாலங் உட்டா²பேஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ உத³கதோ ஜாலங் உட்ட²ஹமானங் தி³ஸ்வா ‘‘போ⁴, ஸகுணா, அக்³கி³னா ஆதி³த்தங் நாம உத³கேன நிப்³பா³பெந்தி, இதா³னி பன உத³கமேவ ஆதி³த்தங். ந ஸக்கா அம்ஹேஹி இத⁴ வஸிதுங், அஞ்ஞத்த² க³மிஸ்ஸாமா’’தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto sakuṇayoniyaṃ nibbattitvā viññutaṃ patvā sobhaggappatto sakuṇarājā hutvā ekasmiṃ araññāyatane jātassaratīre sākhāviṭapasampannaṃ bahalapattapalāsaṃ mahārukkhaṃ upanissāya saparivāro vāsaṃ kappesi. Bahū sakuṇā tassa rukkhassa udakamatthake patthaṭasākhāsu vasantā sarīravaḷañjaṃ udake pātenti. Tasmiñca jātassare caṇḍo nāgarājā vasati. Tassa etadahosi ‘‘ime sakuṇā mayhaṃ nivāse jātassare sarīravaḷañjaṃ pātenti, yaṃnūnāhaṃ udakato aggiṃ uṭṭhāpetvā rukkhaṃ jhāpetvā ete palāpeyya’’nti. So kuddhamānaso rattibhāge sabbesaṃ sakuṇānaṃ sannipatitvā rukkhasākhāsu nipannakāle paṭhamaṃ tāva uddhanāropitaṃ viya udakaṃ pakkudhāpetvā dutiyavāre dhūmaṃ uṭṭhāpetvā tatiyavāre tālakkhandhappamāṇaṃ jālaṃ uṭṭhāpesi. Bodhisatto udakato jālaṃ uṭṭhahamānaṃ disvā ‘‘bho, sakuṇā, agginā ādittaṃ nāma udakena nibbāpenti, idāni pana udakameva ādittaṃ. Na sakkā amhehi idha vasituṃ, aññattha gamissāmā’’ti vatvā imaṃ gāthamāha –
133.
133.
‘‘கே²மங் யஹிங் தத்த² அரீ உதீ³ரிதோ, த³கஸ்ஸ மஜ்ஜே² ஜலதே க⁴தாஸனோ;
‘‘Khemaṃ yahiṃ tattha arī udīrito, dakassa majjhe jalate ghatāsano;
ந அஜ்ஜ வாஸோ மஹியா மஹீருஹே, தி³ஸா ப⁴ஜவ்ஹோ ஸரணாஜ்ஜ நோப⁴ய’’ந்தி.
Na ajja vāso mahiyā mahīruhe, disā bhajavho saraṇājja nobhaya’’nti.
தத்த² கே²மங் யஹிங் தத்த² அரீ உதீ³ரிதோதி யஸ்மிங் உத³கபிட்டே² கே²மபா⁴வோ நிப்³ப⁴யபா⁴வோ, தஸ்மிங் அத்தபச்சத்தி²கோ ஸபத்தோ உட்டி²தோ. த³கஸ்ஸாதி உத³கஸ்ஸ. க⁴தாஸனோதி அக்³கி³. ஸோ ஹி க⁴தங் அஸ்னாதி, தஸ்மா ‘‘க⁴தாஸனோ’’தி வுச்சதி. ந அஜ்ஜ வாஸோதி அஜ்ஜ நோ வாஸோ நத்தி². மஹியா மஹீருஹேதி மஹிருஹோ வுச்சதி ருக்கோ², தஸ்மிங் இமிஸ்ஸா மஹியா ஜாதே ருக்கே²தி அத்தோ². தி³ஸா ப⁴ஜவ்ஹோதி தி³ஸா ப⁴ஜத² க³ச்ச²த². ஸரணாஜ்ஜ நோ ப⁴யந்தி அஜ்ஜ அம்ஹாகங் ஸரணதோ ப⁴யங் ஜாதங், படிஸரணட்டா²னதோ ப⁴யங் உப்பன்னந்தி அத்தோ².
Tattha khemaṃ yahiṃ tattha arī udīritoti yasmiṃ udakapiṭṭhe khemabhāvo nibbhayabhāvo, tasmiṃ attapaccatthiko sapatto uṭṭhito. Dakassāti udakassa. Ghatāsanoti aggi. So hi ghataṃ asnāti, tasmā ‘‘ghatāsano’’ti vuccati. Na ajja vāsoti ajja no vāso natthi. Mahiyā mahīruheti mahiruho vuccati rukkho, tasmiṃ imissā mahiyā jāte rukkheti attho. Disā bhajavhoti disā bhajatha gacchatha. Saraṇājja no bhayanti ajja amhākaṃ saraṇato bhayaṃ jātaṃ, paṭisaraṇaṭṭhānato bhayaṃ uppannanti attho.
ஏவங் வத்வா போ³தி⁴ஸத்தோ அத்தனோ வசனகரே ஸகுணே ஆதா³ய உப்பதித்வா அஞ்ஞத்த² க³தோ. போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ வசனங் அக்³க³ஹெத்வா டி²தஸகுணா ஜீவிதக்க²யங் பத்தா.
Evaṃ vatvā bodhisatto attano vacanakare sakuṇe ādāya uppatitvā aññattha gato. Bodhisattassa vacanaṃ aggahetvā ṭhitasakuṇā jīvitakkhayaṃ pattā.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே ஸோ பி⁴க்கு² அரஹத்தே பதிட்டா²ஸி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne so bhikkhu arahatte patiṭṭhāsi.
ததா³ போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ வசனகரா ஸகுணா பு³த்³த⁴பரிஸா அஹேஸுங், ஸகுணராஜா பன அஹமேவ அஹோஸிந்தி.
Tadā bodhisattassa vacanakarā sakuṇā buddhaparisā ahesuṃ, sakuṇarājā pana ahameva ahosinti.
க⁴தாஸனஜாதகவண்ணனா ததியா.
Ghatāsanajātakavaṇṇanā tatiyā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 133. க⁴தாஸனஜாதகங் • 133. Ghatāsanajātakaṃ