Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    3. க⁴டஸுத்தங்

    3. Ghaṭasuttaṃ

    237. ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமே. தேன கோ² பன ஸமயேன ஆயஸ்மா ச ஸாரிபுத்தோ ஆயஸ்மா ச மஹாமொக்³க³ல்லானோ ராஜக³ஹே விஹரந்தி வேளுவனே கலந்த³கனிவாபே ஏகவிஹாரே. அத² கோ² ஆயஸ்மா ஸாரிபுத்தோ ஸாயன்ஹஸமயங் படிஸல்லானா வுட்டி²தோ யேனாயஸ்மா மஹாமொக்³க³ல்லானோ தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ஆயஸ்மதா மஹாமொக்³க³ல்லானேன ஸத்³தி⁴ங் ஸம்மோதி³. ஸம்மோத³னீயங் கத²ங் ஸாரணீயங் வீதிஸாரெத்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² ஆயஸ்மா ஸாரிபுத்தோ ஆயஸ்மந்தங் மஹாமொக்³க³ல்லானங் ஏதத³வோச –

    237. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena āyasmā ca sāriputto āyasmā ca mahāmoggallāno rājagahe viharanti veḷuvane kalandakanivāpe ekavihāre. Atha kho āyasmā sāriputto sāyanhasamayaṃ paṭisallānā vuṭṭhito yenāyasmā mahāmoggallāno tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā āyasmatā mahāmoggallānena saddhiṃ sammodi. Sammodanīyaṃ kathaṃ sāraṇīyaṃ vītisāretvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho āyasmā sāriputto āyasmantaṃ mahāmoggallānaṃ etadavoca –

    ‘‘விப்பஸன்னானி கோ² தே, ஆவுஸோ மொக்³க³ல்லான, இந்த்³ரியானி; பரிஸுத்³தோ⁴ முக²வண்ணோ பரியோதா³தோ ஸந்தேன நூனாயஸ்மா மஹாமொக்³க³ல்லானோ அஜ்ஜ விஹாரேன விஹாஸீ’’தி. ‘‘ஓளாரிகேன க்²வாஹங், ஆவுஸோ, அஜ்ஜ விஹாரேன விஹாஸிங். அபி ச, மே அஹோஸி த⁴ம்மீ கதா²’’தி. ‘‘கேன ஸத்³தி⁴ங் பனாயஸ்மதோ மஹாமொக்³க³ல்லானஸ்ஸ அஹோஸி த⁴ம்மீ கதா²’’தி? ‘‘ப⁴க³வதா கோ² மே, ஆவுஸோ, ஸத்³தி⁴ங் அஹோஸி த⁴ம்மீ கதா²’’தி. ‘‘தூ³ரே கோ², ஆவுஸோ, ப⁴க³வா ஏதரஹி ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமே. கிங் நு கோ², ஆயஸ்மா, மஹாமொக்³க³ல்லானோ ப⁴க³வந்தங் இத்³தி⁴யா உபஸங்கமி; உதா³ஹு ப⁴க³வா ஆயஸ்மந்தங் மஹாமொக்³க³ல்லானங் இத்³தி⁴யா உபஸங்கமீ’’தி? ‘‘ந க்²வாஹங், ஆவுஸோ, ப⁴க³வந்தங் இத்³தி⁴யா உபஸங்கமிங்; நபி மங் ப⁴க³வா இத்³தி⁴யா உபஸங்கமி. அபி ச, மே யாவதா ப⁴க³வா எத்தாவதா தி³ப்³ப³சக்கு² விஸுஜ்ஜி² தி³ப்³பா³ ச ஸோததா⁴து. ப⁴க³வதோபி யாவதாஹங் எத்தாவதா தி³ப்³ப³சக்கு² விஸுஜ்ஜி² தி³ப்³பா³ ச ஸோததா⁴தூ’’தி. ‘‘யதா²கத²ங் பனாயஸ்மதோ மஹாமொக்³க³ல்லானஸ்ஸ ப⁴க³வதா ஸத்³தி⁴ங் அஹோஸி த⁴ம்மீ கதா²’’தி?

    ‘‘Vippasannāni kho te, āvuso moggallāna, indriyāni; parisuddho mukhavaṇṇo pariyodāto santena nūnāyasmā mahāmoggallāno ajja vihārena vihāsī’’ti. ‘‘Oḷārikena khvāhaṃ, āvuso, ajja vihārena vihāsiṃ. Api ca, me ahosi dhammī kathā’’ti. ‘‘Kena saddhiṃ panāyasmato mahāmoggallānassa ahosi dhammī kathā’’ti? ‘‘Bhagavatā kho me, āvuso, saddhiṃ ahosi dhammī kathā’’ti. ‘‘Dūre kho, āvuso, bhagavā etarahi sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Kiṃ nu kho, āyasmā, mahāmoggallāno bhagavantaṃ iddhiyā upasaṅkami; udāhu bhagavā āyasmantaṃ mahāmoggallānaṃ iddhiyā upasaṅkamī’’ti? ‘‘Na khvāhaṃ, āvuso, bhagavantaṃ iddhiyā upasaṅkamiṃ; napi maṃ bhagavā iddhiyā upasaṅkami. Api ca, me yāvatā bhagavā ettāvatā dibbacakkhu visujjhi dibbā ca sotadhātu. Bhagavatopi yāvatāhaṃ ettāvatā dibbacakkhu visujjhi dibbā ca sotadhātū’’ti. ‘‘Yathākathaṃ panāyasmato mahāmoggallānassa bhagavatā saddhiṃ ahosi dhammī kathā’’ti?

    ‘‘இதா⁴ஹங், ஆவுஸோ, ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோசங் – ‘ஆரத்³த⁴வீரியோ ஆரத்³த⁴வீரியோதி, ப⁴ந்தே, வுச்சதி. கித்தாவதா நு கோ², ப⁴ந்தே, ஆரத்³த⁴வீரியோ ஹோதீ’தி? ஏவங் வுத்தே, மங், ஆவுஸோ, ப⁴க³வா ஏதத³வோச – ‘இத⁴, மொக்³க³ல்லான, பி⁴க்கு² ஆரத்³த⁴வீரியோ விஹரதி – காமங் தசோ ச ந்ஹாரு ச அட்டீ² ச அவஸிஸ்ஸது, ஸரீரே உபஸுஸ்ஸது மங்ஸலோஹிதங், யங் தங் புரிஸதா²மேன புரிஸவீரியேன புரிஸபரக்கமேன பத்தப்³ப³ங் ந தங் அபாபுணித்வா வீரியஸ்ஸ ஸண்டா²னங் ப⁴விஸ்ஸதீதி. ஏவங் கோ², மொக்³க³ல்லான, ஆரத்³த⁴வீரியோ ஹோதீ’தி. ஏவங் கோ² மே, ஆவுஸோ, ப⁴க³வதா ஸத்³தி⁴ங் அஹோஸி த⁴ம்மீ கதா²’’தி.

    ‘‘Idhāhaṃ, āvuso, bhagavantaṃ etadavocaṃ – ‘āraddhavīriyo āraddhavīriyoti, bhante, vuccati. Kittāvatā nu kho, bhante, āraddhavīriyo hotī’ti? Evaṃ vutte, maṃ, āvuso, bhagavā etadavoca – ‘idha, moggallāna, bhikkhu āraddhavīriyo viharati – kāmaṃ taco ca nhāru ca aṭṭhī ca avasissatu, sarīre upasussatu maṃsalohitaṃ, yaṃ taṃ purisathāmena purisavīriyena purisaparakkamena pattabbaṃ na taṃ apāpuṇitvā vīriyassa saṇṭhānaṃ bhavissatīti. Evaṃ kho, moggallāna, āraddhavīriyo hotī’ti. Evaṃ kho me, āvuso, bhagavatā saddhiṃ ahosi dhammī kathā’’ti.

    ‘‘ஸெய்யதா²பி, ஆவுஸோ, ஹிமவதோ பப்³ப³தராஜஸ்ஸ பரித்தா பாஸாணஸக்க²ரா யாவதே³வ உபனிக்கே²பனமத்தாய ; ஏவமேவ கோ² மயங் ஆயஸ்மதோ மஹாமொக்³க³ல்லானஸ்ஸ யாவதே³வ உபனிக்கே²பனமத்தாய. ஆயஸ்மா ஹி மஹாமொக்³க³ல்லானோ மஹித்³தி⁴கோ மஹானுபா⁴வோ ஆகங்க²மானோ கப்பங் திட்டெ²ய்யா’’தி.

    ‘‘Seyyathāpi, āvuso, himavato pabbatarājassa parittā pāsāṇasakkharā yāvadeva upanikkhepanamattāya ; evameva kho mayaṃ āyasmato mahāmoggallānassa yāvadeva upanikkhepanamattāya. Āyasmā hi mahāmoggallāno mahiddhiko mahānubhāvo ākaṅkhamāno kappaṃ tiṭṭheyyā’’ti.

    ‘‘ஸெய்யதா²பி , ஆவுஸோ, மஹதியா லோணக⁴டாய பரித்தா லோணஸக்க²ராய யாவதே³வ உபனிக்கே²பனமத்தாய; ஏவமேவ கோ² மயங் ஆயஸ்மதோ ஸாரிபுத்தஸ்ஸ யாவதே³வ உபனிக்கே²பனமத்தாய. ஆயஸ்மா ஹி ஸாரிபுத்தோ ப⁴க³வதா அனேகபரியாயேன தோ²மிதோ வண்ணிதோ பஸத்தோ² –

    ‘‘Seyyathāpi , āvuso, mahatiyā loṇaghaṭāya parittā loṇasakkharāya yāvadeva upanikkhepanamattāya; evameva kho mayaṃ āyasmato sāriputtassa yāvadeva upanikkhepanamattāya. Āyasmā hi sāriputto bhagavatā anekapariyāyena thomito vaṇṇito pasattho –

    ‘‘ஸாரிபுத்தோவ பஞ்ஞாய, ஸீலேன உபஸமேன ச;

    ‘‘Sāriputtova paññāya, sīlena upasamena ca;

    யோபி பாரங்க³தோ பி⁴க்கு², ஏதாவபரமோ ஸியா’’தி.

    Yopi pāraṅgato bhikkhu, etāvaparamo siyā’’ti.

    இதிஹ தே உபோ⁴ மஹானாகா³ அஞ்ஞமஞ்ஞஸ்ஸ ஸுபா⁴ஸிதங் ஸுலபிதங் ஸமனுமோதி³ங்ஸூதி. ததியங்.

    Itiha te ubho mahānāgā aññamaññassa subhāsitaṃ sulapitaṃ samanumodiṃsūti. Tatiyaṃ.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 3. க⁴டஸுத்தவண்ணனா • 3. Ghaṭasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 3. க⁴டஸுத்தவண்ணனா • 3. Ghaṭasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact