Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    10. க⁴டீகாரஸுத்தங்

    10. Ghaṭīkārasuttaṃ

    50.

    50.

    ‘‘அவிஹங் உபபன்னாஸே, விமுத்தா ஸத்த பி⁴க்க²வோ;

    ‘‘Avihaṃ upapannāse, vimuttā satta bhikkhavo;

    ராக³தோ³ஸபரிக்கீ²ணா, திண்ணா லோகே விஸத்திக’’ந்தி.

    Rāgadosaparikkhīṇā, tiṇṇā loke visattika’’nti.

    ‘‘கே ச தே அதருங் பங்கங் 1, மச்சுதெ⁴ய்யங் ஸுது³த்தரங்;

    ‘‘Ke ca te ataruṃ paṅkaṃ 2, maccudheyyaṃ suduttaraṃ;

    கே ஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், தி³ப்³ப³யோக³ங் உபச்சகு³’’ந்தி.

    Ke hitvā mānusaṃ dehaṃ, dibbayogaṃ upaccagu’’nti.

    ‘‘உபகோ பலக³ண்டோ³ ச, புக்குஸாதி ச தே தயோ;

    ‘‘Upako palagaṇḍo ca, pukkusāti ca te tayo;

    ப⁴த்³தி³யோ க²ண்ட³தே³வோ ச, பா³ஹுரக்³கி³ ச ஸிங்கி³யோ 3;

    Bhaddiyo khaṇḍadevo ca, bāhuraggi ca siṅgiyo 4;

    தே ஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், தி³ப்³ப³யோக³ங் உபச்சகு³’’ந்தி.

    Te hitvā mānusaṃ dehaṃ, dibbayogaṃ upaccagu’’nti.

    ‘‘குஸலீ பா⁴ஸஸீ தேஸங், மாரபாஸப்பஹாயினங்;

    ‘‘Kusalī bhāsasī tesaṃ, mārapāsappahāyinaṃ;

    கஸ்ஸ தே த⁴ம்மமஞ்ஞாய, அச்சி²து³ங் ப⁴வப³ந்த⁴ன’’ந்தி.

    Kassa te dhammamaññāya, acchiduṃ bhavabandhana’’nti.

    ‘‘ந அஞ்ஞத்ர ப⁴க³வதா, நாஞ்ஞத்ர தவ ஸாஸனா;

    ‘‘Na aññatra bhagavatā, nāññatra tava sāsanā;

    யஸ்ஸ தே த⁴ம்மமஞ்ஞாய, அச்சி²து³ங் ப⁴வப³ந்த⁴னங்.

    Yassa te dhammamaññāya, acchiduṃ bhavabandhanaṃ.

    ‘‘யத்த² நாமஞ்ச ரூபஞ்ச, அஸேஸங் உபருஜ்ஜ²தி;

    ‘‘Yattha nāmañca rūpañca, asesaṃ uparujjhati;

    தங் தே த⁴ம்மங் இத⁴ஞ்ஞாய, அச்சி²து³ங் ப⁴வப³ந்த⁴ன’’ந்தி.

    Taṃ te dhammaṃ idhaññāya, acchiduṃ bhavabandhana’’nti.

    ‘‘க³ம்பீ⁴ரங் பா⁴ஸஸீ வாசங், து³ப்³பி³ஜானங் ஸுது³ப்³பு³த⁴ங்;

    ‘‘Gambhīraṃ bhāsasī vācaṃ, dubbijānaṃ sudubbudhaṃ;

    கஸ்ஸ த்வங் த⁴ம்மமஞ்ஞாய, வாசங் பா⁴ஸஸி ஈதி³ஸ’’ந்தி.

    Kassa tvaṃ dhammamaññāya, vācaṃ bhāsasi īdisa’’nti.

    ‘‘கும்ப⁴காரோ புரே ஆஸிங், வேகளிங்கே³ 5 க⁴டீகரோ;

    ‘‘Kumbhakāro pure āsiṃ, vekaḷiṅge 6 ghaṭīkaro;

    மாதாபெத்திப⁴ரோ ஆஸிங், கஸ்ஸபஸ்ஸ உபாஸகோ.

    Mātāpettibharo āsiṃ, kassapassa upāsako.

    ‘‘விரதோ மேது²னா த⁴ம்மா, ப்³ரஹ்மசாரீ நிராமிஸோ;

    ‘‘Virato methunā dhammā, brahmacārī nirāmiso;

    அஹுவா தே ஸகா³மெய்யோ, அஹுவா தே புரே ஸகா².

    Ahuvā te sagāmeyyo, ahuvā te pure sakhā.

    ‘‘ஸோஹமேதே பஜானாமி, விமுத்தே ஸத்த பி⁴க்க²வோ;

    ‘‘Sohamete pajānāmi, vimutte satta bhikkhavo;

    ராக³தோ³ஸபரிக்கீ²ணே, திண்ணே லோகே விஸத்திக’’ந்தி.

    Rāgadosaparikkhīṇe, tiṇṇe loke visattika’’nti.

    ‘‘ஏவமேதங் ததா³ ஆஸி, யதா² பா⁴ஸஸி ப⁴க்³க³வ;

    ‘‘Evametaṃ tadā āsi, yathā bhāsasi bhaggava;

    கும்ப⁴காரோ புரே ஆஸி, வேகளிங்கே³ க⁴டீகரோ;

    Kumbhakāro pure āsi, vekaḷiṅge ghaṭīkaro;

    மாதாபெத்திப⁴ரோ ஆஸி, கஸ்ஸபஸ்ஸ உபாஸகோ.

    Mātāpettibharo āsi, kassapassa upāsako.

    ‘‘விரதோ மேது²னா த⁴ம்மா, ப்³ரஹ்மசாரீ நிராமிஸோ;

    ‘‘Virato methunā dhammā, brahmacārī nirāmiso;

    அஹுவா மே ஸகா³மெய்யோ, அஹுவா மே புரே ஸகா²’’தி.

    Ahuvā me sagāmeyyo, ahuvā me pure sakhā’’ti.

    ‘‘ஏவமேதங் புராணானங், ஸஹாயானங் அஹு ஸங்க³மோ;

    ‘‘Evametaṃ purāṇānaṃ, sahāyānaṃ ahu saṅgamo;

    உபி⁴ன்னங் பா⁴விதத்தானங், ஸரீரந்திமதா⁴ரின’’ந்தி.

    Ubhinnaṃ bhāvitattānaṃ, sarīrantimadhārina’’nti.

    ஆதி³த்தவக்³கோ³ பஞ்சமோ.

    Ādittavaggo pañcamo.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    ஆதி³த்தங் கிங்த³த³ங் அன்னங், ஏகமூலஅனோமியங்;

    Ādittaṃ kiṃdadaṃ annaṃ, ekamūlaanomiyaṃ;

    அச்ச²ராவனரோபஜேதங், மச்ச²ரேன க⁴டீகரோதி.

    Accharāvanaropajetaṃ, maccharena ghaṭīkaroti.







    Footnotes:
    1. ஸங்க³ங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    2. saṅgaṃ (sī. syā.)
    3. ப³ஹுத³ந்தீ ச பிங்க³யோ (ஸீ॰)
    4. bahudantī ca piṅgayo (sī.)
    5. வேஹளிங்கே³ (ஸீ॰), வேப⁴ளிங்கே³ (ஸ்யா॰ கங்॰)
    6. vehaḷiṅge (sī.), vebhaḷiṅge (syā. kaṃ.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 10. க⁴டீகாரஸுத்தவண்ணனா • 10. Ghaṭīkārasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 10. க⁴டீகாரஸுத்தவண்ணனா • 10. Ghaṭīkārasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact