Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    9. நவகனிபாதோ

    9. Navakanipāto

    [427] 1. கி³ஜ்ஜ²ஜாதகவண்ணனா

    [427] 1. Gijjhajātakavaṇṇanā

    பரிஸங்குபதோ² நாமாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் து³ப்³ப³சபி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸோ கிர ஏகோ குலபுத்தோ நிய்யானிகஸாஸனே பப்³ப³ஜித்வாபி அத்த²காமேஹி ஆசரியுபஜ்ஜா²யேஹி சேவ ஸப்³ரஹ்மசாரீஹி ச ‘‘ஏவங் தே அபி⁴க்கமிதப்³ப³ங், ஏவங் படிக்கமிதப்³ப³ங், ஏவங் ஆலோகிதப்³ப³ங், ஏவங் விலோகிதப்³ப³ங், ஏவங் ஸமிஞ்ஜிதப்³ப³ங், ஏவங் பஸாரிதப்³ப³ங், ஏவங் நிவாஸேதப்³ப³ங், ஏவங் பாருபிதப்³ப³ங், ஏவங் பத்தோ க³ஹேதப்³போ³, யாபனமத்தங் ப⁴த்தங் க³ஹெத்வா பச்சவெக்கி²த்வாவ பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங், இந்த்³ரியேஸு கு³த்தத்³வாரேன போ⁴ஜனே மத்தஞ்ஞுனா ஜாக³ரியமனுயுத்தேன ப⁴விதப்³ப³ங், இத³ங் ஆக³ந்துகவத்தங் நாம ஜானிதப்³ப³ங், இத³ங் க³மிகவத்தங் நாம, இமானி சுத்³த³ஸ க²ந்த⁴கவத்தானி, அஸீதி மஹாவத்தானி. தத்த² தே ஸம்மா வத்திதப்³ப³ங், இமே தேரஸ து⁴தங்க³கு³ணா நாம, ஏதே ஸமாதா³ய வத்திதப்³ப³’’ந்தி ஓவதி³யமானோ து³ப்³ப³சோ அஹோஸி அக்க²மோ அப்பத³க்கி²ணக்³கா³ஹீ அனுஸாஸனிங். ‘‘அஹங் தும்ஹே ந வதா³மி, தும்ஹே பன மங் கஸ்மா வத³த², அஹமேவ அத்தனோ அத்த²ங் வா அனத்த²ங் வா ஜானிஸ்ஸாமீ’’தி அத்தானங் அவசனீயங் அகாஸி. அத²ஸ்ஸ து³ப்³ப³சபா⁴வங் ஞத்வா பி⁴க்கூ² த⁴ம்மஸபா⁴யங் அகு³ணகத²ங் கதெ²ந்தா நிஸீதி³ங்ஸு. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே தங் பி⁴க்கு²ங் பக்கோஸாபெத்வா ‘‘ஸச்சங் கிர த்வங் பி⁴க்கு² து³ப்³ப³சோஸீ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ஸச்ச’’ந்தி வுத்தே ‘‘கஸ்மா பி⁴க்கு² ஏவரூபே நிய்யானிகஸாஸனே பப்³ப³ஜித்வா அத்த²காமானங் வசனங் ந கரோஸி, புப்³பே³பி த்வங் பண்டி³தானங் வசனங் அகத்வா வேரம்ப⁴வாதமுகே² சுண்ணவிசுண்ணோ ஜாதோ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Parisaṅkupathonāmāti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ dubbacabhikkhuṃ ārabbha kathesi. So kira eko kulaputto niyyānikasāsane pabbajitvāpi atthakāmehi ācariyupajjhāyehi ceva sabrahmacārīhi ca ‘‘evaṃ te abhikkamitabbaṃ, evaṃ paṭikkamitabbaṃ, evaṃ ālokitabbaṃ, evaṃ vilokitabbaṃ, evaṃ samiñjitabbaṃ, evaṃ pasāritabbaṃ, evaṃ nivāsetabbaṃ, evaṃ pārupitabbaṃ, evaṃ patto gahetabbo, yāpanamattaṃ bhattaṃ gahetvā paccavekkhitvāva paribhuñjitabbaṃ, indriyesu guttadvārena bhojane mattaññunā jāgariyamanuyuttena bhavitabbaṃ, idaṃ āgantukavattaṃ nāma jānitabbaṃ, idaṃ gamikavattaṃ nāma, imāni cuddasa khandhakavattāni, asīti mahāvattāni. Tattha te sammā vattitabbaṃ, ime terasa dhutaṅgaguṇā nāma, ete samādāya vattitabba’’nti ovadiyamāno dubbaco ahosi akkhamo appadakkhiṇaggāhī anusāsaniṃ. ‘‘Ahaṃ tumhe na vadāmi, tumhe pana maṃ kasmā vadatha, ahameva attano atthaṃ vā anatthaṃ vā jānissāmī’’ti attānaṃ avacanīyaṃ akāsi. Athassa dubbacabhāvaṃ ñatvā bhikkhū dhammasabhāyaṃ aguṇakathaṃ kathentā nisīdiṃsu. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte taṃ bhikkhuṃ pakkosāpetvā ‘‘saccaṃ kira tvaṃ bhikkhu dubbacosī’’ti pucchitvā ‘‘sacca’’nti vutte ‘‘kasmā bhikkhu evarūpe niyyānikasāsane pabbajitvā atthakāmānaṃ vacanaṃ na karosi, pubbepi tvaṃ paṇḍitānaṃ vacanaṃ akatvā verambhavātamukhe cuṇṇavicuṇṇo jāto’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே கி³ஜ்ஜ²கூடே பப்³ப³தே போ³தி⁴ஸத்தோ கி³ஜ்ஜ²யோனியங் நிப்³ப³த்தி. புத்தோ பனஸ்ஸ ஸுபத்தோ நாம கி³ஜ்ஜ²ராஜா அனேகஸஹஸ்ஸகி³ஜ்ஜ²பரிவாரோ தா²மஸம்பன்னோ அஹோஸி. ஸோ மாதாபிதரோ போஸேஸி, தா²மஸம்பன்னத்தா பன அதிதூ³ரங் உப்பததி. அத² நங் பிதா ‘‘தாத, எத்தகங் நாம டா²னங் அதிக்கமித்வா ந க³ந்தப்³ப³’’ந்தி ஓவதி³. ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி வத்வாபி ஏகதி³வஸங் பன வுட்டே² தே³வே கி³ஜ்ஜே²ஹி ஸத்³தி⁴ங் உப்பதித்வா ஸேஸே ஓஹாய அதிபூ⁴மிங் க³ந்த்வா வேரம்ப⁴வாதமுக²ங் பத்வா சுண்ணவிசுண்ணபா⁴வங் பாபுணி. ஸத்தா² தமத்த²ங் த³ஸ்ஸெந்தோ அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴ ஹுத்வா இமா கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Atīte gijjhakūṭe pabbate bodhisatto gijjhayoniyaṃ nibbatti. Putto panassa supatto nāma gijjharājā anekasahassagijjhaparivāro thāmasampanno ahosi. So mātāpitaro posesi, thāmasampannattā pana atidūraṃ uppatati. Atha naṃ pitā ‘‘tāta, ettakaṃ nāma ṭhānaṃ atikkamitvā na gantabba’’nti ovadi. So ‘‘sādhū’’ti vatvāpi ekadivasaṃ pana vuṭṭhe deve gijjhehi saddhiṃ uppatitvā sese ohāya atibhūmiṃ gantvā verambhavātamukhaṃ patvā cuṇṇavicuṇṇabhāvaṃ pāpuṇi. Satthā tamatthaṃ dassento abhisambuddho hutvā imā gāthā abhāsi –

    1.

    1.

    ‘‘பரிஸங்குபதோ² நாம, கி³ஜ்ஜ²பந்தோ² ஸனந்தனோ;

    ‘‘Parisaṅkupatho nāma, gijjhapantho sanantano;

    தத்ராஸி மாதாபிதரோ, கி³ஜ்ஜோ² போஸேஸி ஜிண்ணகே;

    Tatrāsi mātāpitaro, gijjho posesi jiṇṇake;

    தேஸங் அஜக³ரமேத³ங், அச்சஹாஸி ப³ஹுத்தஸோ.

    Tesaṃ ajagaramedaṃ, accahāsi bahuttaso.

    2.

    2.

    ‘‘பிதா ச புத்தங் அவச, ஜானங் உச்சங் பபாதினங்;

    ‘‘Pitā ca puttaṃ avaca, jānaṃ uccaṃ papātinaṃ;

    ஸுபத்தங் தா²மஸம்பன்னங், தேஜஸ்ஸிங் தூ³ரகா³மினங்.

    Supattaṃ thāmasampannaṃ, tejassiṃ dūragāminaṃ.

    3.

    3.

    ‘‘பரிப்லவந்தங் பத²விங், யதா³ தாத விஜானஹி;

    ‘‘Pariplavantaṃ pathaviṃ, yadā tāta vijānahi;

    ஸாக³ரேன பரிக்கி²த்தங், சக்கங்வ பரிமண்ட³லங்;

    Sāgarena parikkhittaṃ, cakkaṃva parimaṇḍalaṃ;

    ததோ தாத நிவத்தஸ்ஸு, மாஸ்ஸு எத்தோ பரங் க³மி.

    Tato tāta nivattassu, māssu etto paraṃ gami.

    4.

    4.

    ‘‘உத³பத்தோஸி வேகே³ன, ப³லீ பக்கீ² தி³ஜுத்தமோ;

    ‘‘Udapattosi vegena, balī pakkhī dijuttamo;

    ஓலோகயந்தோ வக்கங்கோ³, பப்³ப³தானி வனானி ச.

    Olokayanto vakkaṅgo, pabbatāni vanāni ca.

    5.

    5.

    ‘‘அத்³த³ஸ்ஸ பத²விங் கி³ஜ்ஜோ², யதா²ஸாஸி பிதுஸ்ஸுதங்;

    ‘‘Addassa pathaviṃ gijjho, yathāsāsi pitussutaṃ;

    ஸாக³ரேன பரிக்கி²த்தங், சக்கங்வ பரிமண்ட³லங்.

    Sāgarena parikkhittaṃ, cakkaṃva parimaṇḍalaṃ.

    6.

    6.

    ‘‘தஞ்ச ஸோ ஸமதிக்கம்ம, பரமேவச்சவத்தத²;

    ‘‘Tañca so samatikkamma, paramevaccavattatha;

    தஞ்ச வாதஸிகா² திக்கா², அச்சஹாஸி ப³லிங் தி³ஜங்.

    Tañca vātasikhā tikkhā, accahāsi baliṃ dijaṃ.

    7.

    7.

    ‘‘நாஸக்கா²திக³தோ போஸோ, புனதே³வ நிவத்திதுங்;

    ‘‘Nāsakkhātigato poso, punadeva nivattituṃ;

    தி³ஜோ ப்³யஸனமாபாதி³, வேரம்பா⁴னங் வஸங் க³தோ.

    Dijo byasanamāpādi, verambhānaṃ vasaṃ gato.

    8.

    8.

    ‘‘தஸ்ஸ புத்தா ச தா³ரா ச, யே சஞ்ஞே அனுஜீவினோ;

    ‘‘Tassa puttā ca dārā ca, ye caññe anujīvino;

    ஸப்³பே³ ப்³யஸனமாபாது³ங், அனோவாத³கரே தி³ஜே.

    Sabbe byasanamāpāduṃ, anovādakare dije.

    9.

    9.

    ‘‘ஏவம்பி இத⁴ வுட்³டா⁴னங், யோ வாக்யங் நாவபு³ஜ்ஜ²தி;

    ‘‘Evampi idha vuḍḍhānaṃ, yo vākyaṃ nāvabujjhati;

    அதிஸீமசரோ தி³த்தோ, கி³ஜ்ஜோ²வாதீதஸாஸனோ;

    Atisīmacaro ditto, gijjhovātītasāsano;

    ஸ வே ப்³யஸனங் பப்போதி, அகத்வா வுட்³ட⁴ஸாஸன’’ந்தி.

    Sa ve byasanaṃ pappoti, akatvā vuḍḍhasāsana’’nti.

    தத்த² பரிஸங்குபதோ²தி ஸங்குபதோ². மனுஸ்ஸா ஹிரஞ்ஞஸுவண்ணத்தா²ய க³ச்ச²ந்தா தஸ்மிங் பதே³ஸே கா²ணுகே கொட்டெத்வா தேஸு ரஜ்ஜுயோ ப³ந்தி⁴த்வா க³ச்ச²ந்தி, தேன ஸோ கி³ஜ்ஜ²பப்³ப³தே ஜங்க⁴மக்³கோ³ ‘‘ஸங்குபதோ²’’தி வுச்சதி. கி³ஜ்ஜ²பந்தோ²தி கி³ஜ்ஜ²பப்³ப³தமத்த²கே மஹாமக்³கோ³. ஸனந்தனோதி போராணோ. தத்ராஸீதி தஸ்மிங் கி³ஜ்ஜ²பப்³ப³தமத்த²கே ஸங்குபதே² ஏகோ கி³ஜ்ஜோ² ஆஸி, ஸோ ஜிண்ணகே மாதாபிதரோ போஸேஸி. அஜக³ரமேத³ந்தி அஜக³ரானங் மேத³ங். அச்சஹாஸீதி அதிவிய ஆஹரி. ப³ஹுத்தஸோதி ப³ஹுஸோ. ஜானங் உச்சங் பபாதினந்தி ‘‘புத்தோ தே அதிஉச்சங் டா²னங் லங்க⁴தீ’’தி ஸுத்வா ‘‘உச்சே பபாதீ அய’’ந்தி ஜானந்தோ. தேஜஸ்ஸிந்தி புரிஸதேஜஸம்பன்னங். தூ³ரகா³மினந்தி தேனேவ தேஜேன தூ³ரகா³மிங். பரிப்லவந்தந்தி உப்பலபத்தங் விய உத³கே உப்லவமானங். விஜானஹீதி விஜானாஸி. சக்கங்வ பரிமண்ட³லந்தி யஸ்மிங் தே பதே³ஸே டி²தஸ்ஸ ஸமுத்³தே³ன பரிச்சி²ன்னோ ஜம்பு³தீ³போ சக்கமண்ட³லங்வ பஞ்ஞாயதி, ததோ தாத நிவத்தாஹீதி ஓவத³ந்தோ ஏவமாஹ.

    Tattha parisaṅkupathoti saṅkupatho. Manussā hiraññasuvaṇṇatthāya gacchantā tasmiṃ padese khāṇuke koṭṭetvā tesu rajjuyo bandhitvā gacchanti, tena so gijjhapabbate jaṅghamaggo ‘‘saṅkupatho’’ti vuccati. Gijjhapanthoti gijjhapabbatamatthake mahāmaggo. Sanantanoti porāṇo. Tatrāsīti tasmiṃ gijjhapabbatamatthake saṅkupathe eko gijjho āsi, so jiṇṇake mātāpitaro posesi. Ajagaramedanti ajagarānaṃ medaṃ. Accahāsīti ativiya āhari. Bahuttasoti bahuso. Jānaṃ uccaṃ papātinanti ‘‘putto te atiuccaṃ ṭhānaṃ laṅghatī’’ti sutvā ‘‘ucce papātī aya’’nti jānanto. Tejassinti purisatejasampannaṃ. Dūragāminanti teneva tejena dūragāmiṃ. Pariplavantanti uppalapattaṃ viya udake uplavamānaṃ. Vijānahīti vijānāsi. Cakkaṃva parimaṇḍalanti yasmiṃ te padese ṭhitassa samuddena paricchinno jambudīpo cakkamaṇḍalaṃva paññāyati, tato tāta nivattāhīti ovadanto evamāha.

    உத³பத்தோஸீதி பிது ஓவாத³ங் அகத்வா ஏகதி³வஸங் கி³ஜ்ஜே²ஹி ஸத்³தி⁴ங் உப்பதிதோ தே ஓஹாய பிதரா கதி²தட்டா²னங் அக³மாஸி. ஓலோகயந்தோதி தங் டா²னங் பத்வா ஹெட்டா² ஓலோகெந்தோ. வக்கங்கோ³தி வங்ககீ³வோ. யதா²ஸாஸி பிதுஸ்ஸுதந்தி யதா²ஸ்ஸ பிது ஸந்திகா ஸுதங் ஆஸி, ததே²வ அத்³த³ஸ, ‘‘யதா²ஸ்ஸாஸீ’’திபி பாடோ². பரமேவச்சவத்ததா²தி பிதரா அக்கா²தட்டா²னதோ பரங் அதிவத்தோவ. தஞ்ச வாதஸிகா² திக்கா²தி தங் அனோவாத³கங் ப³லிம்பி ஸமானங் தி³ஜங் திகி²ணவேரம்ப⁴வாதஸிகா² அச்சஹாஸி அதிஹரி, சுண்ணவிசுண்ணங் அகாஸி. நாஸக்கா²திக³தோதி நாஸக்கி² அதிக³தோ. போஸோதி ஸத்தோ. அனோவாத³கரேதி தஸ்மிங் தி³ஜே பண்டி³தானங் ஓவாத³ங் அகரொந்தே ஸப்³பே³பி தே மஹாது³க்க²ங் பாபுணிங்ஸு. அகத்வா வுட்³ட⁴ஸாஸனந்தி வுட்³டா⁴னங் ஹிதகாமானங் வசனங் அகத்வா ஏவமேவ ப்³யஸனங் மஹாது³க்க²ங் பாபுணாதி. தஸ்மா த்வங் பி⁴க்கு² மா கி³ஜ்ஜ²ஸதி³ஸோ ப⁴வ, அத்த²காமானங் வசனங் கரோஹீதி. ஸோ ஸத்தா²ரா ஏவங் ஓவதி³தோ ததோ பட்டா²ய ஸுவசோ அஹோஸி.

    Udapattosīti pitu ovādaṃ akatvā ekadivasaṃ gijjhehi saddhiṃ uppatito te ohāya pitarā kathitaṭṭhānaṃ agamāsi. Olokayantoti taṃ ṭhānaṃ patvā heṭṭhā olokento. Vakkaṅgoti vaṅkagīvo. Yathāsāsi pitussutanti yathāssa pitu santikā sutaṃ āsi, tatheva addasa, ‘‘yathāssāsī’’tipi pāṭho. Paramevaccavattathāti pitarā akkhātaṭṭhānato paraṃ ativattova. Tañca vātasikhā tikkhāti taṃ anovādakaṃ balimpi samānaṃ dijaṃ tikhiṇaverambhavātasikhā accahāsi atihari, cuṇṇavicuṇṇaṃ akāsi. Nāsakkhātigatoti nāsakkhi atigato. Posoti satto. Anovādakareti tasmiṃ dije paṇḍitānaṃ ovādaṃ akaronte sabbepi te mahādukkhaṃ pāpuṇiṃsu. Akatvā vuḍḍhasāsananti vuḍḍhānaṃ hitakāmānaṃ vacanaṃ akatvā evameva byasanaṃ mahādukkhaṃ pāpuṇāti. Tasmā tvaṃ bhikkhu mā gijjhasadiso bhava, atthakāmānaṃ vacanaṃ karohīti. So satthārā evaṃ ovadito tato paṭṭhāya suvaco ahosi.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ து³ப்³ப³சகி³ஜ்ஜோ² ஏதரஹி து³ப்³ப³சபி⁴க்கு² அஹோஸி, கி³ஜ்ஜ²பிதா பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā dubbacagijjho etarahi dubbacabhikkhu ahosi, gijjhapitā pana ahameva ahosi’’nti.

    கி³ஜ்ஜ²ஜாதகவண்ணனா பட²மா.

    Gijjhajātakavaṇṇanā paṭhamā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 427. கி³ஜ்ஜ²ஜாதகங் • 427. Gijjhajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact