Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya |
4. கி³லானஸுத்தங்
4. Gilānasuttaṃ
1050. ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ஸக்கேஸு விஹரதி கபிலவத்து²ஸ்மிங் நிக்³ரோதா⁴ராமே. தேன கோ² பன ஸமயேன ஸம்ப³ஹுலா பி⁴க்கூ² ப⁴க³வதோ சீவரகம்மங் கரொந்தி – ‘‘நிட்டி²தசீவரோ ப⁴க³வா தேமாஸச்சயேன சாரிகங் பக்கமிஸ்ஸதீ’’தி. அஸ்ஸோஸி கோ² மஹானாமோ ஸக்கோ – ‘‘ஸம்ப³ஹுலா கிர பி⁴க்கூ² ப⁴க³வதோ சீவரகம்மங் கரொந்தி – ‘நிட்டி²தசீவரோ ப⁴க³வா தேமாஸச்சயேன சாரிகங் பக்கமிஸ்ஸதீ’’’தி . அத² கோ² மஹானாமோ ஸக்கோ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² மஹானாமோ ஸக்கோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘ஸுதமேதங், ப⁴ந்தே – ‘ஸம்ப³ஹுலா கிர பி⁴க்கூ² ப⁴க³வதோ சீவரகம்மங் கரொந்தி – நிட்டி²தசீவரோ ப⁴க³வா தேமாஸச்சயேன சாரிகங் பக்கமிஸ்ஸதீ’தி. ந கோ² நேதங் 1, ப⁴ந்தே, ப⁴க³வதோ ஸம்முகா² ஸுதங் ஸம்முகா² படிக்³க³ஹிதங் ஸப்பஞ்ஞேன உபாஸகேன ஸப்பஞ்ஞோ உபாஸகோ ஆபா³தி⁴கோ து³க்கி²தோ பா³ள்ஹகி³லானோ ஓவதி³தப்³போ³’’தி.
1050. Ekaṃ samayaṃ bhagavā sakkesu viharati kapilavatthusmiṃ nigrodhārāme. Tena kho pana samayena sambahulā bhikkhū bhagavato cīvarakammaṃ karonti – ‘‘niṭṭhitacīvaro bhagavā temāsaccayena cārikaṃ pakkamissatī’’ti. Assosi kho mahānāmo sakko – ‘‘sambahulā kira bhikkhū bhagavato cīvarakammaṃ karonti – ‘niṭṭhitacīvaro bhagavā temāsaccayena cārikaṃ pakkamissatī’’’ti . Atha kho mahānāmo sakko yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho mahānāmo sakko bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘sutametaṃ, bhante – ‘sambahulā kira bhikkhū bhagavato cīvarakammaṃ karonti – niṭṭhitacīvaro bhagavā temāsaccayena cārikaṃ pakkamissatī’ti. Na kho netaṃ 2, bhante, bhagavato sammukhā sutaṃ sammukhā paṭiggahitaṃ sappaññena upāsakena sappañño upāsako ābādhiko dukkhito bāḷhagilāno ovaditabbo’’ti.
‘‘ஸப்பஞ்ஞேன மஹானாம, உபாஸகேன ஸப்பஞ்ஞோ உபாஸகோ ஆபா³தி⁴கோ து³க்கி²தோ பா³ள்ஹகி³லானோ சதூஹி அஸ்ஸாஸனீயேஹி த⁴ம்மேஹி அஸ்ஸாஸேதப்³போ³ – ‘அஸ்ஸாஸதாயஸ்மா – அத்தா²யஸ்மதோ பு³த்³தே⁴ அவேச்சப்பஸாதோ³ இதிபி ஸோ ப⁴க³வா…பே॰… ஸத்தா² தே³வமனுஸ்ஸானங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வாதி . அஸ்ஸாஸதாயஸ்மா – அத்தா²யஸ்மதோ த⁴ம்மே…பே॰… ஸங்கே⁴…பே॰… அரியகந்தானி ஸீலானி அக²ண்டா³னி…பே॰… ஸமாதி⁴ஸங்வத்தனிகானீ’’’தி.
‘‘Sappaññena mahānāma, upāsakena sappañño upāsako ābādhiko dukkhito bāḷhagilāno catūhi assāsanīyehi dhammehi assāsetabbo – ‘assāsatāyasmā – atthāyasmato buddhe aveccappasādo itipi so bhagavā…pe… satthā devamanussānaṃ buddho bhagavāti . Assāsatāyasmā – atthāyasmato dhamme…pe… saṅghe…pe… ariyakantāni sīlāni akhaṇḍāni…pe… samādhisaṃvattanikānī’’’ti.
‘‘ஸப்பஞ்ஞேன , மஹானாம, உபாஸகேன ஸப்பஞ்ஞோ உபாஸகோ ஆபா³தி⁴கோ து³க்கி²தோ பா³ள்ஹகி³லானோ இமேஹி சதூஹி அஸ்ஸாஸனீயேஹி த⁴ம்மேஹி அஸ்ஸாஸெத்வா ஏவமஸ்ஸ வசனீயோ – ‘அத்தா²யஸ்மதோ மாதாபிதூஸு அபெக்கா²’தி? ஸோ சே ஏவங் வதெ³ய்ய – ‘அத்தி² மே மாதாபிதூஸு அபெக்கா²’தி, ஸோ ஏவமஸ்ஸ வசனீயோ – ‘ஆயஸ்மா கோ² மாரிஸோ மரணத⁴ம்மோ. ஸசே பாயஸ்மா மாதாபிதூஸு அபெக்க²ங் கரிஸ்ஸதி, மரிஸ்ஸதேவ; நோ சே பாயஸ்மா மாதாபிதூஸு அபெக்க²ங் கரிஸ்ஸதி, மரிஸ்ஸதேவ. ஸாதா⁴யஸ்மா, யா தே மாதாபிதூஸு அபெக்கா² தங் பஜஹா’’’தி.
‘‘Sappaññena , mahānāma, upāsakena sappañño upāsako ābādhiko dukkhito bāḷhagilāno imehi catūhi assāsanīyehi dhammehi assāsetvā evamassa vacanīyo – ‘atthāyasmato mātāpitūsu apekkhā’ti? So ce evaṃ vadeyya – ‘atthi me mātāpitūsu apekkhā’ti, so evamassa vacanīyo – ‘āyasmā kho māriso maraṇadhammo. Sace pāyasmā mātāpitūsu apekkhaṃ karissati, marissateva; no ce pāyasmā mātāpitūsu apekkhaṃ karissati, marissateva. Sādhāyasmā, yā te mātāpitūsu apekkhā taṃ pajahā’’’ti.
‘‘ஸோ சே ஏவங் வதெ³ய்ய – ‘யா மே மாதாபிதூஸு அபெக்கா² ஸா பஹீனா’தி, ஸோ ஏவமஸ்ஸ வசனீயோ – ‘அத்தி² பனாயஸ்மதோ புத்ததா³ரேஸு அபெக்கா²’தி? ஸோ சே ஏவங் வதெ³ய்ய – ‘அத்தி² மே புத்ததா³ரேஸு அபெக்கா²’தி, ஸோ ஏவமஸ்ஸ வசனீயோ – ‘ஆயஸ்மா கோ² மாரிஸோ மரணத⁴ம்மோ. ஸசே பாயஸ்மா புத்ததா³ரேஸு அபெக்க²ங் கரிஸ்ஸதி, மரிஸ்ஸதேவ; நோ சே பாயஸ்மா புத்ததா³ரேஸு அபெக்க²ங் கரிஸ்ஸதி, மரிஸ்ஸதேவ. ஸாதா⁴யஸ்மா, யா தே புத்ததா³ரேஸு அபெக்கா² தங் பஜஹா’’’தி.
‘‘So ce evaṃ vadeyya – ‘yā me mātāpitūsu apekkhā sā pahīnā’ti, so evamassa vacanīyo – ‘atthi panāyasmato puttadāresu apekkhā’ti? So ce evaṃ vadeyya – ‘atthi me puttadāresu apekkhā’ti, so evamassa vacanīyo – ‘āyasmā kho māriso maraṇadhammo. Sace pāyasmā puttadāresu apekkhaṃ karissati, marissateva; no ce pāyasmā puttadāresu apekkhaṃ karissati, marissateva. Sādhāyasmā, yā te puttadāresu apekkhā taṃ pajahā’’’ti.
‘‘ஸோ சே ஏவங் வதெ³ய்ய – ‘யா மே புத்ததா³ரேஸு அபெக்கா² ஸா பஹீனா’தி, ஸோ ஏவமஸ்ஸ வசனீயோ – ‘அத்தி² பனாயஸ்மதோ மானுஸகேஸு பஞ்சஸு காமகு³ணேஸு அபெக்கா²’தி? ஸோ சே ஏவங் வதெ³ய்ய – ‘அத்தி² மே மானுஸகேஸு பஞ்சஸு காமகு³ணேஸு அபெக்கா²’தி, ஸோ ஏவமஸ்ஸ வசனீயோ – ‘மானுஸகேஹி கோ², ஆவுஸோ, காமேஹி தி³ப்³பா³ காமா அபி⁴க்கந்ததரா ச பணீததரா ச. ஸாதா⁴யஸ்மா, மானுஸகேஹி காமேஹி சித்தங் வுட்டா²பெத்வா சாதுமஹாராஜிகேஸு 3 தே³வேஸு சித்தங் அதி⁴மோசேஹீ’’’தி.
‘‘So ce evaṃ vadeyya – ‘yā me puttadāresu apekkhā sā pahīnā’ti, so evamassa vacanīyo – ‘atthi panāyasmato mānusakesu pañcasu kāmaguṇesu apekkhā’ti? So ce evaṃ vadeyya – ‘atthi me mānusakesu pañcasu kāmaguṇesu apekkhā’ti, so evamassa vacanīyo – ‘mānusakehi kho, āvuso, kāmehi dibbā kāmā abhikkantatarā ca paṇītatarā ca. Sādhāyasmā, mānusakehi kāmehi cittaṃ vuṭṭhāpetvā cātumahārājikesu 4 devesu cittaṃ adhimocehī’’’ti.
‘‘ஸோ சே ஏவங் வதெ³ய்ய – ‘மானுஸகேஹி மே காமேஹி சித்தங் வுட்டி²தங், சாதுமஹாராஜிகேஸு தே³வேஸு சித்தங் அதி⁴மோசித’ந்தி, ஸோ ஏவமஸ்ஸ வசனீயோ – ‘சாதுமஹாராஜிகேஹி கோ², ஆவுஸோ , தே³வேஹி தாவதிங்ஸா தே³வா அபி⁴க்கந்ததரா ச பணீததரா ச. ஸாதா⁴யஸ்மா, சாதுமஹாராஜிகேஹி தே³வேஹி சித்தங் வுட்டா²பெத்வா தாவதிங்ஸேஸு தே³வேஸு சித்தங் அதி⁴மோசேஹீ’’’தி.
‘‘So ce evaṃ vadeyya – ‘mānusakehi me kāmehi cittaṃ vuṭṭhitaṃ, cātumahārājikesu devesu cittaṃ adhimocita’nti, so evamassa vacanīyo – ‘cātumahārājikehi kho, āvuso , devehi tāvatiṃsā devā abhikkantatarā ca paṇītatarā ca. Sādhāyasmā, cātumahārājikehi devehi cittaṃ vuṭṭhāpetvā tāvatiṃsesu devesu cittaṃ adhimocehī’’’ti.
‘‘ஸோ சே ஏவங் வதெ³ய்ய – ‘சாதுமஹாராஜிகேஹி மே தே³வேஹி சித்தங் வுட்டி²தங், தாவதிங்ஸேஸு தே³வேஸு சித்தங் அதி⁴மோசித’ந்தி, ஸோ ஏவமஸ்ஸ வசனீயோ – ‘தாவதிங்ஸேஹி கோ², ஆவுஸோ, தே³வேஹி யாமா தே³வா…பே॰… துஸிதா தே³வா…பே॰… நிம்மானரதீ தே³வா…பே॰… பரனிம்மிதவஸவத்தீ தே³வா…பே॰… பரனிம்மிதவஸவத்தீஹி கோ², ஆவுஸோ, தே³வேஹி ப்³ரஹ்மலோகோ அபி⁴க்கந்ததரோ ச பணீததரோ ச. ஸாதா⁴யஸ்மா, பரனிம்மிதவஸவத்தீஹி தே³வேஹி சித்தங் வுட்டா²பெத்வா ப்³ரஹ்மலோகே சித்தங் அதி⁴மோசேஹீ’தி. ஸோ சே ஏவங் வதெ³ய்ய – ‘பரனிம்மிதவஸவத்தீஹி மே தே³வேஹி சித்தங் வுட்டி²தங், ப்³ரஹ்மலோகே சித்தங் அதி⁴மோசித’ந்தி, ஸோ ஏவமஸ்ஸ வசனீயோ – ‘ப்³ரஹ்மலோகோபி கோ², ஆவுஸோ, அனிச்சோ அத்³து⁴வோ ஸக்காயபரியாபன்னோ. ஸாதா⁴யஸ்மா, ப்³ரஹ்மலோகா சித்தங் வுட்டா²பெத்வா ஸக்காயனிரோதே⁴ சித்தங் உபஸங்ஹராஹீ’’’தி.
‘‘So ce evaṃ vadeyya – ‘cātumahārājikehi me devehi cittaṃ vuṭṭhitaṃ, tāvatiṃsesu devesu cittaṃ adhimocita’nti, so evamassa vacanīyo – ‘tāvatiṃsehi kho, āvuso, devehi yāmā devā…pe… tusitā devā…pe… nimmānaratī devā…pe… paranimmitavasavattī devā…pe… paranimmitavasavattīhi kho, āvuso, devehi brahmaloko abhikkantataro ca paṇītataro ca. Sādhāyasmā, paranimmitavasavattīhi devehi cittaṃ vuṭṭhāpetvā brahmaloke cittaṃ adhimocehī’ti. So ce evaṃ vadeyya – ‘paranimmitavasavattīhi me devehi cittaṃ vuṭṭhitaṃ, brahmaloke cittaṃ adhimocita’nti, so evamassa vacanīyo – ‘brahmalokopi kho, āvuso, anicco addhuvo sakkāyapariyāpanno. Sādhāyasmā, brahmalokā cittaṃ vuṭṭhāpetvā sakkāyanirodhe cittaṃ upasaṃharāhī’’’ti.
‘‘ஸோ சே ஏவங் வதெ³ய்ய – ‘ப்³ரஹ்மலோகா மே சித்தங் வுட்டி²தங், ஸக்காயனிரோதே⁴ சித்தங் உபஸங்ஹராமீ’தி; ஏவங் விமுத்தசித்தஸ்ஸ கோ², மஹானாம, உபாஸகஸ்ஸ ஆஸவா 5 விமுத்தசித்தேன பி⁴க்கு²னா ந கிஞ்சி நானாகரணங் வதா³மி, யதி³த³ங் – விமுத்தியா விமுத்த’’ந்தி. சதுத்த²ங்.
‘‘So ce evaṃ vadeyya – ‘brahmalokā me cittaṃ vuṭṭhitaṃ, sakkāyanirodhe cittaṃ upasaṃharāmī’ti; evaṃ vimuttacittassa kho, mahānāma, upāsakassa āsavā 6 vimuttacittena bhikkhunā na kiñci nānākaraṇaṃ vadāmi, yadidaṃ – vimuttiyā vimutta’’nti. Catutthaṃ.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 4. கி³லானஸுத்தவண்ணனா • 4. Gilānasuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 4. கி³லானஸுத்தவண்ணனா • 4. Gilānasuttavaṇṇanā