Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya |
3. கி³ஞ்ஜகாவஸத²ஸுத்தங்
3. Giñjakāvasathasuttaṃ
97. ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ஞாதிகே விஹரதி கி³ஞ்ஜகாவஸதே². தத்ர கோ² ப⁴க³வா பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஸி – ‘‘பி⁴க்க²வோ’’தி. ‘‘ப⁴த³ந்தே’’தி தே பி⁴க்கூ² ப⁴க³வதோ பச்சஸ்ஸோஸுங். ப⁴க³வா ஏதத³வோச –
97. Ekaṃ samayaṃ bhagavā ñātike viharati giñjakāvasathe. Tatra kho bhagavā bhikkhū āmantesi – ‘‘bhikkhavo’’ti. ‘‘Bhadante’’ti te bhikkhū bhagavato paccassosuṃ. Bhagavā etadavoca –
‘‘தா⁴துங், பி⁴க்க²வே, படிச்ச உப்பஜ்ஜதி ஸஞ்ஞா, உப்பஜ்ஜதி தி³ட்டி², உப்பஜ்ஜதி விதக்கோ’’தி. ஏவங் வுத்தே, ஆயஸ்மா கச்சானோ 1 ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘யாயங், ப⁴ந்தே, தி³ட்டி² – ‘அஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ஸு ஸம்மாஸம்பு³த்³தா⁴’தி, அயங் நு கோ², ப⁴ந்தே, தி³ட்டி² கிங் படிச்ச பஞ்ஞாயதீ’’தி?
‘‘Dhātuṃ, bhikkhave, paṭicca uppajjati saññā, uppajjati diṭṭhi, uppajjati vitakko’’ti. Evaṃ vutte, āyasmā kaccāno 2 bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘yāyaṃ, bhante, diṭṭhi – ‘asammāsambuddhesu sammāsambuddhā’ti, ayaṃ nu kho, bhante, diṭṭhi kiṃ paṭicca paññāyatī’’ti?
‘‘மஹதி கோ² ஏஸா, கச்சான, தா⁴து யதி³த³ங் அவிஜ்ஜாதா⁴து. ஹீனங் , கச்சான, தா⁴துங் படிச்ச உப்பஜ்ஜதி ஹீனா ஸஞ்ஞா, ஹீனா தி³ட்டி², ஹீனோ விதக்கோ, ஹீனா சேதனா, ஹீனா பத்த²னா, ஹீனோ பணிதி⁴, ஹீனோ புக்³க³லோ, ஹீனா வாசா; ஹீனங் ஆசிக்க²தி தே³ஸேதி பஞ்ஞபேதி பட்ட²பேதி விவரதி விப⁴ஜதி உத்தானீகரோதி; ஹீனா தஸ்ஸ உபபத்தீதி வதா³மி.
‘‘Mahati kho esā, kaccāna, dhātu yadidaṃ avijjādhātu. Hīnaṃ , kaccāna, dhātuṃ paṭicca uppajjati hīnā saññā, hīnā diṭṭhi, hīno vitakko, hīnā cetanā, hīnā patthanā, hīno paṇidhi, hīno puggalo, hīnā vācā; hīnaṃ ācikkhati deseti paññapeti paṭṭhapeti vivarati vibhajati uttānīkaroti; hīnā tassa upapattīti vadāmi.
‘‘மஜ்ஜி²மங் , கச்சான, தா⁴துங் படிச்ச உப்பஜ்ஜதி மஜ்ஜி²மா ஸஞ்ஞா, மஜ்ஜி²மா தி³ட்டி², மஜ்ஜி²மோ விதக்கோ, மஜ்ஜி²மா சேதனா, மஜ்ஜி²மா பத்த²னா, மஜ்ஜி²மோ பணிதி⁴, மஜ்ஜி²மோ புக்³க³லோ, மஜ்ஜி²மா வாசா; மஜ்ஜி²மங் ஆசிக்க²தி தே³ஸேதி பஞ்ஞபேதி பட்ட²பேதி விவரதி விப⁴ஜதி உத்தானீகரோதி; மஜ்ஜி²மா தஸ்ஸ உபபத்தீதி வதா³மி.
‘‘Majjhimaṃ , kaccāna, dhātuṃ paṭicca uppajjati majjhimā saññā, majjhimā diṭṭhi, majjhimo vitakko, majjhimā cetanā, majjhimā patthanā, majjhimo paṇidhi, majjhimo puggalo, majjhimā vācā; majjhimaṃ ācikkhati deseti paññapeti paṭṭhapeti vivarati vibhajati uttānīkaroti; majjhimā tassa upapattīti vadāmi.
‘‘பணீதங், கச்சான, தா⁴துங் படிச்ச உப்பஜ்ஜதி பணீதா ஸஞ்ஞா, பணீதா தி³ட்டி², பணீதோ விதக்கோ, பணீதா சேதனா, பணீதா பத்த²னா, பணீதோ பணிதி⁴, பணீதோ புக்³க³லோ, பணீதா வாசா; பணீதங் ஆசிக்க²தி தே³ஸேதி பஞ்ஞபேதி பட்ட²பேதி விவரதி விப⁴ஜதி உத்தானீகரோதி; பணீதா தஸ்ஸ உபபத்தீதி வதா³மீ’’தி. ததியங்.
‘‘Paṇītaṃ, kaccāna, dhātuṃ paṭicca uppajjati paṇītā saññā, paṇītā diṭṭhi, paṇīto vitakko, paṇītā cetanā, paṇītā patthanā, paṇīto paṇidhi, paṇīto puggalo, paṇītā vācā; paṇītaṃ ācikkhati deseti paññapeti paṭṭhapeti vivarati vibhajati uttānīkaroti; paṇītā tassa upapattīti vadāmī’’ti. Tatiyaṃ.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 3. கி³ஞ்ஜகாவஸத²ஸுத்தவண்ணனா • 3. Giñjakāvasathasuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 3. கி³ஞ்ஜகாவஸத²ஸுத்தவண்ணனா • 3. Giñjakāvasathasuttavaṇṇanā