Știință |
Girafele sunt de fapt patru specii distincte
Girafele au fost considerate multă vreme o singură specie împărţită în mai multe sub-specii, dar un recent studiu al ADN-ului lor sugerează că patru grupuri de girafe nu au făcut schimb de material genetic pentru milioane de ani şi au evoluat în specii distincte.
Giraffe Conservation Foundation a studiat diferenţele genetice dintre diferitele populaţii de girafe, pentru a vedea cum ar putea fi afectate aceste animale în cazul în care diferitele subspecii ar fi amestecate, când sunt mutate în zone protejate.
Cercetătorii de la Senckenberg Biodiversity and Climate Research Centre au analizat iniţial ceea ce este cunoscut sub numele de ADN-ul mitocondrial, apoi ADN-ul nuclear şi au constatat că sub-speciile sunt foarte diferite genetic.
Descoperirile au indicat patru specii distincte dar legate între ele: girafa de sud (Giraffa giraffa), girafa Masai (G. tippelskirchi), girafa reticulară (G. reticulata) şi girafa nordică (G. camelopardalis), care include girafa Nubiană (G. c. camelopardalis) ca subspecie distinctă.
Diferenţa dintre o specie şi alta, în ceea ce priveşte codul lor genetic, este ca cea dintre un urs polar şi un urs brun.
Cele patru grupe de girafe au fost separate timp de 1-2 milioane de ani şi nici un fel de gene nu au fost schimbate între ele. Acest lucru sugerează că fiecare specie este adaptată pentru un mediu sau o dietă specifică.
În ultimii 15 ani, populaţia girafelor a scăzut cu 40% şi este estimată acum la 90000 de exemplare în sălbăticie.