Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[184] 4. கி³ரித³த்தஜாதகவண்ணனா
[184] 4. Giridattajātakavaṇṇanā
தூ³ஸிதோ கி³ரித³த்தேனாதி இத³ங் ஸத்தா² வேளுவனே விஹரந்தோ ஏகங் விபக்க²ஸேவிங் பி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. வத்து² ஹெட்டா² மஹிளாமுக²ஜாதகே (ஜா॰ 1.1.26) கதி²தமேவ. ஸத்தா² பன ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, அயங் பி⁴க்கு² இதா³னேவ விபக்க²ங் ஸேவதி, புப்³பே³பேஸ விபக்க²ஸேவகோயேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Dūsitogiridattenāti idaṃ satthā veḷuvane viharanto ekaṃ vipakkhaseviṃ bhikkhuṃ ārabbha kathesi. Vatthu heṭṭhā mahiḷāmukhajātake (jā. 1.1.26) kathitameva. Satthā pana ‘‘na, bhikkhave, ayaṃ bhikkhu idāneva vipakkhaṃ sevati, pubbepesa vipakkhasevakoyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ஸாமராஜா ரஜ்ஜங் காரேஸி. ததா³ போ³தி⁴ஸத்தோ அமச்சகுலே நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ தஸ்ஸ அத்த²த⁴ம்மானுஸாஸகோ அஹோஸி. ரஞ்ஞோ பன பண்ட³வோ நாம மங்க³லஸ்ஸோ, தஸ்ஸ கி³ரித³த்தோ நாம அஸ்ஸப³ந்தோ⁴, ஸோ க²ஞ்ஜோ அஹோஸி. அஸ்ஸோ முக²ரஜ்ஜுகே க³ஹெத்வா தங் புரதோ புரதோ க³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா ‘‘மங் ஏஸ ஸிக்கா²பேதீ’’தி ஸஞ்ஞாய தஸ்ஸ அனுஸிக்க²ந்தோ க²ஞ்ஜோ அஹோஸி. தஸ்ஸ அஸ்ஸஸ்ஸ க²ஞ்ஜபா⁴வங் ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸுங், ராஜா வேஜ்ஜே பேஸேஸி. தே க³ந்த்வா அஸ்ஸஸ்ஸ ஸரீரே ரோக³ங் அபஸ்ஸந்தா ‘‘ரோக³மஸ்ஸ ந பஸ்ஸாமா’’தி ரஞ்ஞோ கத²யிங்ஸு. ராஜா போ³தி⁴ஸத்தங் பேஸேஸி – ‘‘க³ச்ச² வயஸ்ஸ, எத்த² காரணங் ஜானாஹீ’’தி. ஸோ க³ந்த்வா க²ஞ்ஜஅஸ்ஸப³ந்த⁴ஸங்ஸக்³கே³ன தஸ்ஸ க²ஞ்ஜபூ⁴தபா⁴வங் ஞத்வா ரஞ்ஞோ தமத்த²ங் ஆரோசெத்வா ‘‘ஸங்ஸக்³க³தோ³ஸேன நாம ஏவங் ஹோதீ’’தி த³ஸ்ஸெந்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –-
Atīte bārāṇasiyaṃ sāmarājā rajjaṃ kāresi. Tadā bodhisatto amaccakule nibbattitvā vayappatto tassa atthadhammānusāsako ahosi. Rañño pana paṇḍavo nāma maṅgalasso, tassa giridatto nāma assabandho, so khañjo ahosi. Asso mukharajjuke gahetvā taṃ purato purato gacchantaṃ disvā ‘‘maṃ esa sikkhāpetī’’ti saññāya tassa anusikkhanto khañjo ahosi. Tassa assassa khañjabhāvaṃ rañño ārocesuṃ, rājā vejje pesesi. Te gantvā assassa sarīre rogaṃ apassantā ‘‘rogamassa na passāmā’’ti rañño kathayiṃsu. Rājā bodhisattaṃ pesesi – ‘‘gaccha vayassa, ettha kāraṇaṃ jānāhī’’ti. So gantvā khañjaassabandhasaṃsaggena tassa khañjabhūtabhāvaṃ ñatvā rañño tamatthaṃ ārocetvā ‘‘saṃsaggadosena nāma evaṃ hotī’’ti dassento paṭhamaṃ gāthamāha –-
67.
67.
‘‘தூ³ஸிதோ கி³ரித³த்தேன, ஹயோ ஸாமஸ்ஸ பண்ட³வோ;
‘‘Dūsito giridattena, hayo sāmassa paṇḍavo;
போராணங் பகதிங் ஹித்வா, தஸ்ஸேவானுவிதி⁴ய்யதீ’’தி.
Porāṇaṃ pakatiṃ hitvā, tassevānuvidhiyyatī’’ti.
தத்த² ஹயோ ஸாமஸ்ஸாதி ஸாமஸ்ஸ ரஞ்ஞோ மங்க³லஸ்ஸோ. போராணங் பகதிங் ஹித்வாதி அத்தனோ போராணபகதிங் ஸிங்கா³ரபா⁴வங் பஹாய. அனுவிதி⁴ய்யதீதி அனுஸிக்க²தி.
Tattha hayo sāmassāti sāmassa rañño maṅgalasso. Porāṇaṃ pakatiṃ hitvāti attano porāṇapakatiṃ siṅgārabhāvaṃ pahāya. Anuvidhiyyatīti anusikkhati.
அத² நங் ராஜா ‘‘இதா³னி வயஸ்ஸ கிங் கத்தப்³ப³’’ந்தி புச்சி². போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘ஸுந்த³ரங் அஸ்ஸப³ந்த⁴ங் லபி⁴த்வா யதா² போராணோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி வத்வா து³தியங் கா³த²மாஹ –
Atha naṃ rājā ‘‘idāni vayassa kiṃ kattabba’’nti pucchi. Bodhisatto ‘‘sundaraṃ assabandhaṃ labhitvā yathā porāṇo bhavissatī’’ti vatvā dutiyaṃ gāthamāha –
68.
68.
‘‘ஸசே ச தனுஜோ போஸோ, ஸிக²ராகாரகப்பிதோ;
‘‘Sace ca tanujo poso, sikharākārakappito;
ஆனநே நங் க³ஹெத்வான, மண்ட³லே பரிவத்தயே;
Ānane naṃ gahetvāna, maṇḍale parivattaye;
கி²ப்பமேவ பஹந்த்வான, தஸ்ஸேவானுவிதி⁴ய்யதீ’’தி.
Khippameva pahantvāna, tassevānuvidhiyyatī’’ti.
தத்த² தனுஜோதி தஸ்ஸ அனுஜோ. அனுரூபங் ஜாதோ ஹி அனுஜோ, தஸ்ஸ அனுஜோ தனுஜோ. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – ஸசே ஹி, மஹாராஜ, தஸ்ஸ ஸிங்கா³ரஸ்ஸ ஆசாரஸம்பன்னஸ்ஸ அஸ்ஸஸ்ஸ அனுரூபங் ஜாதோ ஸிங்கா³ரோ ஆசாரஸம்பன்னோ போஸோ. ஸிக²ராகாரகப்பிதோதி ஸிக²ரேன ஸுந்த³ரேன ஆகாரேன கப்பிதகேஸமஸ்ஸு தங் அஸ்ஸங் ஆனநே க³ஹெத்வா அஸ்ஸமண்ட³லே பரிவத்தெய்ய, கி²ப்பமேவேஸ தங் க²ஞ்ஜபா⁴வங் பஹாய ‘‘அயங் ஸிங்கா³ரோ ஆசாரஸம்பன்னோ அஸ்ஸகோ³பகோ மங் ஸிக்கா²பேதீ’’தி ஸஞ்ஞாய கி²ப்பமேவ தஸ்ஸ அனுவிதி⁴ய்யதி அனுஸிக்கி²ஸ்ஸதி, பகதிபா⁴வேயேவ ட²ஸ்ஸதீதி அத்தோ². ராஜா ததா² காரேஸி, அஸ்ஸோ பகதிபா⁴வே பதிட்டா²ஸி. ராஜா ‘‘திரச்சா²னானம்பி நாம ஆஸயங் ஜானிஸ்ஸதீ’’தி துட்ட²சித்தோ போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ மஹந்தங் யஸங் அதா³ஸி.
Tattha tanujoti tassa anujo. Anurūpaṃ jāto hi anujo, tassa anujo tanujo. Idaṃ vuttaṃ hoti – sace hi, mahārāja, tassa siṅgārassa ācārasampannassa assassa anurūpaṃ jāto siṅgāro ācārasampanno poso. Sikharākārakappitoti sikharena sundarena ākārena kappitakesamassu taṃ assaṃ ānane gahetvā assamaṇḍale parivatteyya, khippamevesa taṃ khañjabhāvaṃ pahāya ‘‘ayaṃ siṅgāro ācārasampanno assagopako maṃ sikkhāpetī’’ti saññāya khippameva tassa anuvidhiyyati anusikkhissati, pakatibhāveyeva ṭhassatīti attho. Rājā tathā kāresi, asso pakatibhāve patiṭṭhāsi. Rājā ‘‘tiracchānānampi nāma āsayaṃ jānissatī’’ti tuṭṭhacitto bodhisattassa mahantaṃ yasaṃ adāsi.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ கி³ரித³த்தோ தே³வத³த்தோ அஹோஸி, அஸ்ஸோ விபக்க²ஸேவகோ பி⁴க்கு², ராஜா ஆனந்தோ³, அமச்சபண்டி³தோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā giridatto devadatto ahosi, asso vipakkhasevako bhikkhu, rājā ānando, amaccapaṇḍito pana ahameva ahosi’’nti.
கி³ரித³த்தஜாதகவண்ணனா சதுத்தா².
Giridattajātakavaṇṇanā catutthā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 184. கி³ரித³த்தஜாதகங் • 184. Giridattajātakaṃ