Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    7. கி³ரிமானந்த³த்தே²ரஅபதா³னங்

    7. Girimānandattheraapadānaṃ

    419.

    419.

    ‘‘ப⁴ரியா மே காலங்கதா, புத்தோ ஸீவதி²கங் க³தோ;

    ‘‘Bhariyā me kālaṅkatā, putto sīvathikaṃ gato;

    மாதா பிதா மதா பா⁴தா, ஏகசிதம்ஹி 1 ட³ய்ஹரே.

    Mātā pitā matā bhātā, ekacitamhi 2 ḍayhare.

    420.

    420.

    ‘‘தேன ஸோகேன ஸந்தத்தோ, கிஸோ பண்டு³ அஹோஸஹங்;

    ‘‘Tena sokena santatto, kiso paṇḍu ahosahaṃ;

    சித்தக்கே²போ ச மே ஆஸி, தேன ஸோகேன அட்டிதோ.

    Cittakkhepo ca me āsi, tena sokena aṭṭito.

    421.

    421.

    ‘‘ஸோகஸல்லபரேதோஹங் , வனந்தமுபஸங்கமிங்;

    ‘‘Sokasallaparetohaṃ , vanantamupasaṅkamiṃ;

    பவத்தப²லங் பு⁴ஞ்ஜித்வா, ருக்க²மூலே வஸாமஹங்.

    Pavattaphalaṃ bhuñjitvā, rukkhamūle vasāmahaṃ.

    422.

    422.

    ‘‘ஸுமேதோ⁴ நாம ஸம்பு³த்³தோ⁴, து³க்க²ஸ்ஸந்தகரோ ஜினோ;

    ‘‘Sumedho nāma sambuddho, dukkhassantakaro jino;

    மமுத்³த⁴ரிதுகாமோ ஸோ, ஆக³ஞ்சி² மம ஸந்திகங்.

    Mamuddharitukāmo so, āgañchi mama santikaṃ.

    423.

    423.

    ‘‘பத³ஸத்³த³ங் ஸுணித்வான, ஸுமேத⁴ஸ்ஸ மஹேஸினோ;

    ‘‘Padasaddaṃ suṇitvāna, sumedhassa mahesino;

    பக்³க³ஹெத்வானஹங் ஸீஸங், உல்லோகேஸிங் மஹாமுனிங்.

    Paggahetvānahaṃ sīsaṃ, ullokesiṃ mahāmuniṃ.

    424.

    424.

    ‘‘உபாக³தே மஹாவீரே, பீதி மே உத³பஜ்ஜத²;

    ‘‘Upāgate mahāvīre, pīti me udapajjatha;

    ததா³ஸிமேகக்³க³மனோ, தி³ஸ்வா தங் லோகனாயகங்.

    Tadāsimekaggamano, disvā taṃ lokanāyakaṃ.

    425.

    425.

    ‘‘ஸதிங் படிலபி⁴த்வான, பண்ணமுட்டி²மதா³ஸஹங்;

    ‘‘Satiṃ paṭilabhitvāna, paṇṇamuṭṭhimadāsahaṃ;

    நிஸீதி³ ப⁴க³வா தத்த², அனுகம்பாய சக்கு²மா.

    Nisīdi bhagavā tattha, anukampāya cakkhumā.

    426.

    426.

    ‘‘நிஸஜ்ஜ தத்த² ப⁴க³வா, ஸுமேதோ⁴ லோகனாயகோ;

    ‘‘Nisajja tattha bhagavā, sumedho lokanāyako;

    த⁴ம்மங் மே கத²யீ பு³த்³தோ⁴, ஸோகஸல்லவினோத³னங்.

    Dhammaṃ me kathayī buddho, sokasallavinodanaṃ.

    427.

    427.

    ‘‘‘அனவ்ஹிதா ததோ ஆகு³ங், அனநுஞ்ஞாதா இதோ க³தா;

    ‘‘‘Anavhitā tato āguṃ, ananuññātā ito gatā;

    யதா²க³தா ததா² க³தா, தத்த² கா பரிதே³வனா.

    Yathāgatā tathā gatā, tattha kā paridevanā.

    428.

    428.

    ‘‘‘யதா²பி பதி²கா ஸத்தா, வஸ்ஸமானாய வுட்டி²யா;

    ‘‘‘Yathāpi pathikā sattā, vassamānāya vuṭṭhiyā;

    ஸப⁴ண்டா³ உபக³ச்ச²ந்தி, வஸ்ஸஸ்ஸாபதனாய தே.

    Sabhaṇḍā upagacchanti, vassassāpatanāya te.

    429.

    429.

    ‘‘‘வஸ்ஸே ச தே ஓரமிதே, ஸம்பயந்தி யதி³ச்ச²கங்;

    ‘‘‘Vasse ca te oramite, sampayanti yadicchakaṃ;

    ஏவங் மாதா பிதா துய்ஹங், தத்த² கா பரிதே³வனா.

    Evaṃ mātā pitā tuyhaṃ, tattha kā paridevanā.

    430.

    430.

    ‘‘‘ஆக³ந்துகா பாஹுனகா, சலிதேரிதகம்பிதா;

    ‘‘‘Āgantukā pāhunakā, caliteritakampitā;

    ஏவங் மாதா பிதா துய்ஹங், தத்த² கா பரிதே³வனா.

    Evaṃ mātā pitā tuyhaṃ, tattha kā paridevanā.

    431.

    431.

    ‘‘‘யதா²பி உரகோ³ ஜிண்ணங், ஹித்வா க³ச்ச²தி ஸங் தசங் 3;

    ‘‘‘Yathāpi urago jiṇṇaṃ, hitvā gacchati saṃ tacaṃ 4;

    ஏவங் மாதா பிதா துய்ஹங், ஸங் தனுங் இத⁴ ஹீயரே’.

    Evaṃ mātā pitā tuyhaṃ, saṃ tanuṃ idha hīyare’.

    432.

    432.

    ‘‘பு³த்³த⁴ஸ்ஸ கி³ரமஞ்ஞாய, ஸோகஸல்லங் விவஜ்ஜயிங்;

    ‘‘Buddhassa giramaññāya, sokasallaṃ vivajjayiṃ;

    பாமோஜ்ஜங் ஜனயித்வான, பு³த்³த⁴ஸெட்ட²ங் அவந்த³ஹங்.

    Pāmojjaṃ janayitvāna, buddhaseṭṭhaṃ avandahaṃ.

    433.

    433.

    ‘‘வந்தி³த்வான மஹானாக³ங், பூஜயிங் கி³ரிமஞ்ஜரிங் 5;

    ‘‘Vanditvāna mahānāgaṃ, pūjayiṃ girimañjariṃ 6;

    தி³ப்³ப³க³ந்த⁴ங் ஸம்பவந்தங் 7, ஸுமேத⁴ங் லோகனாயகங்.

    Dibbagandhaṃ sampavantaṃ 8, sumedhaṃ lokanāyakaṃ.

    434.

    434.

    ‘‘பூஜயித்வான ஸம்பு³த்³த⁴ங், ஸிரே கத்வான அஞ்ஜலிங்;

    ‘‘Pūjayitvāna sambuddhaṃ, sire katvāna añjaliṃ;

    அனுஸ்ஸரங் கு³ணக்³கா³னி, ஸந்த²விங் லோகனாயகங்.

    Anussaraṃ guṇaggāni, santhaviṃ lokanāyakaṃ.

    435.

    435.

    ‘‘நித்திண்ணோஸி 9 மஹாவீர, ஸப்³ப³ஞ்ஞு லோகனாயக;

    ‘‘Nittiṇṇosi 10 mahāvīra, sabbaññu lokanāyaka;

    ஸப்³பே³ ஸத்தே உத்³த⁴ரஸி, ஞாணேன த்வங் மஹாமுனே.

    Sabbe satte uddharasi, ñāṇena tvaṃ mahāmune.

    436.

    436.

    ‘‘விமதிங் த்³வெள்ஹகங் வாபி, ஸஞ்சி²ந்த³ஸி மஹாமுனே;

    ‘‘Vimatiṃ dveḷhakaṃ vāpi, sañchindasi mahāmune;

    படிபாதே³ஸி மே மக்³க³ங், தவ ஞாணேன சக்கு²ம.

    Paṭipādesi me maggaṃ, tava ñāṇena cakkhuma.

    437.

    437.

    ‘‘அரஹா வஸிபத்தா 11 ச, ச²ளபி⁴ஞ்ஞா மஹித்³தி⁴கா;

    ‘‘Arahā vasipattā 12 ca, chaḷabhiññā mahiddhikā;

    அந்தலிக்க²சரா தீ⁴ரா, பரிவாரெந்தி தாவதே³.

    Antalikkhacarā dhīrā, parivārenti tāvade.

    438.

    438.

    ‘‘படிபன்னா ச ஸேகா² ச, ப²லட்டா² ஸந்தி ஸாவகா;

    ‘‘Paṭipannā ca sekhā ca, phalaṭṭhā santi sāvakā;

    ஸூரோத³யேவ பது³மா, புப்ப²ந்தி தவ ஸாவகா.

    Sūrodayeva padumā, pupphanti tava sāvakā.

    439.

    439.

    ‘‘மஹாஸமுத்³தோ³வக்கோ²போ⁴, அதுலோபி 13 து³ருத்தரோ;

    ‘‘Mahāsamuddovakkhobho, atulopi 14 duruttaro;

    ஏவங் ஞாணேன ஸம்பன்னோ, அப்பமெய்யோஸி சக்கு²ம.

    Evaṃ ñāṇena sampanno, appameyyosi cakkhuma.

    440.

    440.

    ‘‘வந்தி³த்வாஹங் லோகஜினங், சக்கு²மந்தங் மஹாயஸங்;

    ‘‘Vanditvāhaṃ lokajinaṃ, cakkhumantaṃ mahāyasaṃ;

    புது² தி³ஸா நமஸ்ஸந்தோ, படிகுடிகோ அக³ஞ்ச²ஹங்.

    Puthu disā namassanto, paṭikuṭiko agañchahaṃ.

    441.

    441.

    ‘‘தே³வலோகா சவித்வான, ஸம்பஜானோ பதிஸ்ஸதோ;

    ‘‘Devalokā cavitvāna, sampajāno patissato;

    ஓக்கமிங் மாதுயா குச்சி²ங், ஸந்தா⁴வந்தோ ப⁴வாப⁴வே.

    Okkamiṃ mātuyā kucchiṃ, sandhāvanto bhavābhave.

    442.

    442.

    ‘‘அகா³ரா அபி⁴னிக்க²ம்ம, பப்³ப³ஜிங் அனகா³ரியங்;

    ‘‘Agārā abhinikkhamma, pabbajiṃ anagāriyaṃ;

    ஆதாபீ நிபகோ ஜா²யீ, படிஸல்லானகோ³சரோ.

    Ātāpī nipako jhāyī, paṭisallānagocaro.

    443.

    443.

    ‘‘பதா⁴னங் பத³ஹித்வான, தோஸயித்வா மஹாமுனிங்;

    ‘‘Padhānaṃ padahitvāna, tosayitvā mahāmuniṃ;

    சந்தோ³வப்³ப⁴க⁴னா முத்தோ, விசராமி அஹங் ஸதா³.

    Candovabbhaghanā mutto, vicarāmi ahaṃ sadā.

    444.

    444.

    ‘‘விவேகமனுயுத்தொம்ஹி, உபஸந்தோ நிரூபதி⁴;

    ‘‘Vivekamanuyuttomhi, upasanto nirūpadhi;

    ஸப்³பா³ஸவே பரிஞ்ஞாய, விஹராமி அனாஸவோ.

    Sabbāsave pariññāya, viharāmi anāsavo.

    445.

    445.

    ‘‘திங்ஸகப்பஸஹஸ்ஸம்ஹி, யங் பு³த்³த⁴மபி⁴பூஜயிங்;

    ‘‘Tiṃsakappasahassamhi, yaṃ buddhamabhipūjayiṃ;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, பு³த்³த⁴பூஜாயித³ங் ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.

    446.

    446.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங், ப⁴வா ஸப்³பே³ ஸமூஹதா;

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ, bhavā sabbe samūhatā;

    ஸப்³பா³ஸவா பரிக்கீ²ணா, நத்தி² தா³னி புனப்³ப⁴வோ.

    Sabbāsavā parikkhīṇā, natthi dāni punabbhavo.

    447.

    447.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    448.

    448.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா கி³ரிமானந்தோ³ தே²ரோ இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā girimānando thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    கி³ரிமானந்த³த்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் ஸத்தமங்.

    Girimānandattherassāpadānaṃ sattamaṃ.







    Footnotes:
    1. மாதா பிதா ச பா⁴தா ச, ஏகசிதகம்ஹி (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    2. mātā pitā ca bhātā ca, ekacitakamhi (sī. syā.)
    3. ஸங்தனுங் (ஸ்யா॰ க॰)
    4. saṃtanuṃ (syā. ka.)
    5. கி³ரிமஞ்ஜரிமபூஜயிங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    6. girimañjarimapūjayiṃ (sī. syā.)
    7. தி³ப்³ப³க³ந்தே⁴ன ஸம்பன்னங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    8. dibbagandhena sampannaṃ (sī. syā.)
    9. நித்தண்ஹோஸி (ஸீ॰), விதிண்ணோஸி (ஸ்யா॰)
    10. nittaṇhosi (sī.), vitiṇṇosi (syā.)
    11. ஸித்⁴தி³பத்தா (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    12. sidhdipattā (sī. syā.)
    13. யதா² ஸமுத்³தோ³ அக்கோ²போ⁴, அதுலோ ச (ஸீ॰)
    14. yathā samuddo akkhobho, atulo ca (sī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā / 7. கி³ரிமானந்த³த்தே²ரஅபதா³னவண்ணனா • 7. Girimānandattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact