Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [138] 8. கோ³தா⁴ஜாதகவண்ணனா

    [138] 8. Godhājātakavaṇṇanā

    கிங் தே ஜடாஹி து³ம்மேதா⁴தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் குஹகபி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. பச்சுப்பன்னவத்து² ஹெட்டா² கதி²தஸதி³ஸமேவ.

    Kiṃ te jaṭāhi dummedhāti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ kuhakabhikkhuṃ ārabbha kathesi. Paccuppannavatthu heṭṭhā kathitasadisameva.

    அதீதே பன பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ கோ³தா⁴யோனியங் படிஸந்தி⁴ங் க³ண்ஹி. ததா³ ஏகோ பஞ்சாபி⁴ஞ்ஞோ உக்³க³தபோ தாபஸோ ஏகங் பச்சந்தகா³மங் நிஸ்ஸாய அரஞ்ஞாயதனே பண்ணஸாலாயங் வஸதி, கா³மவாஸினோ தாபஸங் ஸக்கச்சங் உபட்ட²ஹந்தி. போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸ சங்கமனகோடியங் ஏகஸ்மிங் வம்மிகே வஸதி, வஸந்தோ ச பன தி³வஸே தி³வஸே த்³வே தயோ வாரே தாபஸங் உபஸங்கமித்வா த⁴ம்மூபஸங்ஹிதங் அத்தூ²பஸங்ஹிதஞ்ச வசனங் ஸுத்வா தாபஸங் வந்தி³த்வா வஸனட்டா²னமேவ க³ச்ச²தி. அபரபா⁴கே³ தாபஸோ கா³மவாஸினோ ஆபுச்சி²த்வா பக்காமி. பக்கமந்தே ச பன தஸ்மிங் ஸீலவதஸம்பன்னே தாபஸே அஞ்ஞோ கூடதாபஸோ ஆக³ந்த்வா தஸ்மிங் அஸ்ஸமபதே³ வாஸங் கப்பேஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘அயம்பி ஸீலவா’’தி ஸல்லக்கெ²த்வா புரிமனயேனேவ தஸ்ஸ ஸந்திகங் அக³மாஸி.

    Atīte pana bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto godhāyoniyaṃ paṭisandhiṃ gaṇhi. Tadā eko pañcābhiñño uggatapo tāpaso ekaṃ paccantagāmaṃ nissāya araññāyatane paṇṇasālāyaṃ vasati, gāmavāsino tāpasaṃ sakkaccaṃ upaṭṭhahanti. Bodhisatto tassa caṅkamanakoṭiyaṃ ekasmiṃ vammike vasati, vasanto ca pana divase divase dve tayo vāre tāpasaṃ upasaṅkamitvā dhammūpasaṃhitaṃ atthūpasaṃhitañca vacanaṃ sutvā tāpasaṃ vanditvā vasanaṭṭhānameva gacchati. Aparabhāge tāpaso gāmavāsino āpucchitvā pakkāmi. Pakkamante ca pana tasmiṃ sīlavatasampanne tāpase añño kūṭatāpaso āgantvā tasmiṃ assamapade vāsaṃ kappesi. Bodhisatto ‘‘ayampi sīlavā’’ti sallakkhetvā purimanayeneva tassa santikaṃ agamāsi.

    அதே²கதி³வஸங் நிதா³க⁴ஸமயே அகாலமேகே⁴ வுட்டே² வம்மிகேஹி மக்கி²கா நிக்க²மிங்ஸு, தாஸங் கா²த³னத்த²ங் கோ³தா⁴ ஆஹிண்டி³ங்ஸு. கா³மவாஸினோ நிக்க²மித்வா மக்கி²காகா²த³கா கோ³தா⁴ க³ஹெத்வா ஸினித்³த⁴ஸம்பா⁴ரஸங்யுத்தங் அம்பி³லானம்பி³லங் கோ³தா⁴மங்ஸங் ஸம்பாதெ³த்வா தாபஸஸ்ஸ அத³ங்ஸு. தாபஸோ கோ³தா⁴மங்ஸங் கா²தி³த்வா ரஸதண்ஹாய ப³த்³தோ⁴ ‘‘இத³ங் மங்ஸங் அதிமது⁴ரங், கிஸ்ஸ மங்ஸங் நாமேத’’ந்தி புச்சி²த்வா ‘‘கோ³தா⁴மங்ஸ’’ந்தி ஸுத்வா ‘‘மம ஸந்திகங் மஹாகோ³தா⁴ ஆக³ச்ச²தி, தங் மாரெத்வா மங்ஸங் கா²தி³ஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தேஸி. சிந்தெத்வா ச பன பா⁴ஜனஞ்ச ஸப்பிலோணாதீ³னி ச ஆஹராபெத்வா ஏகமந்தே ட²பெத்வா முக்³க³ரமாதா³ய காஸாவேன படிச்சா²தெ³த்வா பண்ணஸாலாத்³வாரே போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஆக³மனங் ஓலோகயமானோ உபஸந்தூபஸந்தோ விய ஹுத்வா நிஸீதி³ போ³தி⁴ஸத்தோ ஸாயன்ஹஸமயே ‘‘தாபஸஸ்ஸ ஸந்திகங் க³மிஸ்ஸாமீ’’தி நிக்க²மித்வா உபஸங்கமந்தோவ தஸ்ஸ இந்த்³ரியவிப்பகாரங் தி³ஸ்வா சிந்தேஸி ‘‘நாயங் தாபஸோ அஞ்ஞேஸு தி³வஸேஸு நிஸீத³னாகாரேன நிஸின்னோ, அஜ்ஜேஸ மங் ஓலோகெந்தோபி து³ட்டி²ந்த்³ரியோ ஹுத்வா ஓலோகேதி, பரிக்³க³ண்ஹிஸ்ஸாமி ந’’ந்தி. ஸோ தாபஸஸ்ஸ ஹெட்டா²வாதே ட²த்வா கோ³தா⁴மங்ஸக³ந்த⁴ங் கா⁴யித்வா ‘‘இமினா கூடதாபஸேன அஜ்ஜ கோ³தா⁴மங்ஸங் கா²தி³தங் ப⁴விஸ்ஸதி, தேனேஸ ரஸதண்ஹாய ப³த்³தோ⁴ அஜ்ஜ மங் அத்தனோ ஸந்திகங் உபஸங்கமந்தங் முக்³க³ரேன பஹரித்வா மங்ஸங் பசித்வா கா²தி³துகாமோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி தஸ்ஸ ஸந்திகங் அனுபக³ந்த்வாவ படிக்கமித்வா விசரதி.

    Athekadivasaṃ nidāghasamaye akālameghe vuṭṭhe vammikehi makkhikā nikkhamiṃsu, tāsaṃ khādanatthaṃ godhā āhiṇḍiṃsu. Gāmavāsino nikkhamitvā makkhikākhādakā godhā gahetvā siniddhasambhārasaṃyuttaṃ ambilānambilaṃ godhāmaṃsaṃ sampādetvā tāpasassa adaṃsu. Tāpaso godhāmaṃsaṃ khāditvā rasataṇhāya baddho ‘‘idaṃ maṃsaṃ atimadhuraṃ, kissa maṃsaṃ nāmeta’’nti pucchitvā ‘‘godhāmaṃsa’’nti sutvā ‘‘mama santikaṃ mahāgodhā āgacchati, taṃ māretvā maṃsaṃ khādissāmī’’ti cintesi. Cintetvā ca pana bhājanañca sappiloṇādīni ca āharāpetvā ekamante ṭhapetvā muggaramādāya kāsāvena paṭicchādetvā paṇṇasālādvāre bodhisattassa āgamanaṃ olokayamāno upasantūpasanto viya hutvā nisīdi bodhisatto sāyanhasamaye ‘‘tāpasassa santikaṃ gamissāmī’’ti nikkhamitvā upasaṅkamantova tassa indriyavippakāraṃ disvā cintesi ‘‘nāyaṃ tāpaso aññesu divasesu nisīdanākārena nisinno, ajjesa maṃ olokentopi duṭṭhindriyo hutvā oloketi, pariggaṇhissāmi na’’nti. So tāpasassa heṭṭhāvāte ṭhatvā godhāmaṃsagandhaṃ ghāyitvā ‘‘iminā kūṭatāpasena ajja godhāmaṃsaṃ khāditaṃ bhavissati, tenesa rasataṇhāya baddho ajja maṃ attano santikaṃ upasaṅkamantaṃ muggarena paharitvā maṃsaṃ pacitvā khāditukāmo bhavissatī’’ti tassa santikaṃ anupagantvāva paṭikkamitvā vicarati.

    தாபஸோ போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ அனாக³மனபா⁴வங் ஞத்வா ‘‘இமினா ‘அயங் மங் பஹரிதுகாமோ’தி ஞாதங் ப⁴விஸ்ஸதி, தேன காரணேன நாக³ச்ச²தி, அனாக³ச்ச²ந்தஸ்ஸாபிஸ்ஸ குதோ முத்தீ’’தி முக்³க³ரங் நீஹரித்வா கி²பி. ஸோ தஸ்ஸ அக்³க³னங்கு³ட்ட²மேவ ஆஸாதே³ஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ வேகே³ன வம்மிகங் பவிஸித்வா அஞ்ஞேன சி²த்³தே³ன ஸீஸங் உக்கி²பித்வா ‘‘அம்போ⁴ கூடஜடில, அஹங் தவ ஸந்திகங் உபஸங்கமந்தோ ‘ஸீலவா’தி ஸஞ்ஞாய உபஸங்கமிங், இதா³னி பன தே மயா கூடபா⁴வோ ஞாதோ, தாதி³ஸஸ்ஸ மஹாசோரஸ்ஸ கிங் இமினா பப்³ப³ஜ்ஜாலிங்கே³னா’’தி வத்வா தங் க³ரஹந்தோ இமங் கா³த²மாஹ –

    Tāpaso bodhisattassa anāgamanabhāvaṃ ñatvā ‘‘iminā ‘ayaṃ maṃ paharitukāmo’ti ñātaṃ bhavissati, tena kāraṇena nāgacchati, anāgacchantassāpissa kuto muttī’’ti muggaraṃ nīharitvā khipi. So tassa agganaṅguṭṭhameva āsādesi. Bodhisatto vegena vammikaṃ pavisitvā aññena chiddena sīsaṃ ukkhipitvā ‘‘ambho kūṭajaṭila, ahaṃ tava santikaṃ upasaṅkamanto ‘sīlavā’ti saññāya upasaṅkamiṃ, idāni pana te mayā kūṭabhāvo ñāto, tādisassa mahācorassa kiṃ iminā pabbajjāliṅgenā’’ti vatvā taṃ garahanto imaṃ gāthamāha –

    138.

    138.

    ‘‘கிங் தே ஜடாஹி து³ம்மேத⁴, கிங் தே அஜினஸாடியா;

    ‘‘Kiṃ te jaṭāhi dummedha, kiṃ te ajinasāṭiyā;

    அப்³ப⁴ந்தரங் தே க³ஹனங், பா³ஹிரங் பரிமஜ்ஜஸீ’’தி.

    Abbhantaraṃ te gahanaṃ, bāhiraṃ parimajjasī’’ti.

    தத்த² கிங் தே ஜடாஹி து³ம்மேதா⁴தி அம்போ⁴ து³ம்மேத⁴, நிப்பஞ்ஞ ஏதா பப்³ப³ஜிதேன தா⁴ரேதப்³பா³ ஜடா, பப்³ப³ஜ்ஜாகு³ணரஹிதஸ்ஸ கிங் தே தாஹி ஜடாஹீதி அத்தோ². கிங் தே அஜினஸாடியாதி அஜினஸாடியா அனுச்ச²விகஸ்ஸ ஸங்வரஸ்ஸ அபா⁴வகாலதோ பட்டா²ய கிங் தே அஜினஸாடியா. அப்³ப⁴ந்தரங் தே க³ஹனந்தி தவ அப்³ப⁴ந்தரங் ஹத³யங் ராக³தோ³ஸமோஹக³ஹனேன க³ஹனங் படிச்ச²ன்னங். பா³ஹிரங் பரிமஜ்ஜஸீதி ஸோ த்வங் அப்³ப⁴ந்தரே க³ஹனே ந்ஹானாதீ³ஹி சேவ லிங்க³க³ஹனேன ச பா³ஹிரங் பரிமஜ்ஜஸி, தங் பரிமஜ்ஜந்தோ கஞ்ஜிகபூரிதலாபு³ விய விஸபூரிதசாடி விய ஆஸீவிஸபூரிதவம்மிகோ விய கூ³த²பூரிதசித்தக⁴டோ விய ச ப³ஹிமட்டோ²வ ஹோஸி, கிங் தயா சோரேன இத⁴ வஸந்தேன, ஸீக⁴ங் இதோ பலாயாஹி, நோ சே பலாயஸி, கா³மவாஸீனங் தே ஆசிக்கி²த்வா நிக்³க³ஹங் காராபெஸ்ஸாமீதி.

    Tattha kiṃ te jaṭāhi dummedhāti ambho dummedha, nippañña etā pabbajitena dhāretabbā jaṭā, pabbajjāguṇarahitassa kiṃ te tāhi jaṭāhīti attho. Kiṃ te ajinasāṭiyāti ajinasāṭiyā anucchavikassa saṃvarassa abhāvakālato paṭṭhāya kiṃ te ajinasāṭiyā. Abbhantaraṃ te gahananti tava abbhantaraṃ hadayaṃ rāgadosamohagahanena gahanaṃ paṭicchannaṃ. Bāhiraṃ parimajjasīti so tvaṃ abbhantare gahane nhānādīhi ceva liṅgagahanena ca bāhiraṃ parimajjasi, taṃ parimajjanto kañjikapūritalābu viya visapūritacāṭi viya āsīvisapūritavammiko viya gūthapūritacittaghaṭo viya ca bahimaṭṭhova hosi, kiṃ tayā corena idha vasantena, sīghaṃ ito palāyāhi, no ce palāyasi, gāmavāsīnaṃ te ācikkhitvā niggahaṃ kārāpessāmīti.

    ஏவங் போ³தி⁴ஸத்தோ கூடதாபஸங் தஜ்ஜெத்வா வம்மிகமேவ பாவிஸி, கூடதாபஸோபி ததோ பக்காமி.

    Evaṃ bodhisatto kūṭatāpasaṃ tajjetvā vammikameva pāvisi, kūṭatāpasopi tato pakkāmi.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ கூடதாபஸோ அயங் குஹகோ அஹோஸி, புரிமோ ஸீலவந்ததாபஸோ ஸாரிபுத்தோ, கோ³தா⁴பண்டி³தோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā kūṭatāpaso ayaṃ kuhako ahosi, purimo sīlavantatāpaso sāriputto, godhāpaṇḍito pana ahameva ahosi’’nti.

    கோ³தா⁴ஜாதகவண்ணனா அட்ட²மா.

    Godhājātakavaṇṇanā aṭṭhamā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 138. கோ³த⁴ஜாதகங் • 138. Godhajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact