Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பேதவத்து²பாளி • Petavatthupāḷi

    8. கோ³ணபேதவத்து²

    8. Goṇapetavatthu

    46.

    46.

    ‘‘கிங் நு உம்மத்தரூபோவ, லாயித்வா ஹரிதங் திணங்;

    ‘‘Kiṃ nu ummattarūpova, lāyitvā haritaṃ tiṇaṃ;

    கா²த³ கா²தா³தி லபஸி, க³தஸத்தங் ஜரக்³க³வங்.

    Khāda khādāti lapasi, gatasattaṃ jaraggavaṃ.

    47.

    47.

    ‘‘ந ஹி அன்னேன பானேன, மதோ கோ³ணோ ஸமுட்ட²ஹே;

    ‘‘Na hi annena pānena, mato goṇo samuṭṭhahe;

    த்வங்ஸி பா³லோ ச 1 து³ம்மேதோ⁴, யதா² தஞ்ஞோவ து³ம்மதீ’’தி.

    Tvaṃsi bālo ca 2 dummedho, yathā taññova dummatī’’ti.

    48.

    48.

    ‘‘இமே பாதா³ இத³ங் ஸீஸங், அயங் காயோ ஸவாலதி⁴;

    ‘‘Ime pādā idaṃ sīsaṃ, ayaṃ kāyo savāladhi;

    நெத்தா ததே²வ திட்ட²ந்தி, அயங் கோ³ணோ ஸமுட்ட²ஹே.

    Nettā tatheva tiṭṭhanti, ayaṃ goṇo samuṭṭhahe.

    49.

    49.

    ‘‘நாய்யகஸ்ஸ ஹத்த²பாதா³, காயோ ஸீஸஞ்ச தி³ஸ்ஸதி;

    ‘‘Nāyyakassa hatthapādā, kāyo sīsañca dissati;

    ருத³ங் மத்திகதூ²பஸ்மிங், நனு த்வஞ்ஞேவ து³ம்மதீ’’தி.

    Rudaṃ mattikathūpasmiṃ, nanu tvaññeva dummatī’’ti.

    50.

    50.

    ‘‘ஆதி³த்தங் வத மங் ஸந்தங், க⁴தஸித்தங்வ பாவகங்;

    ‘‘Ādittaṃ vata maṃ santaṃ, ghatasittaṃva pāvakaṃ;

    வாரினா விய ஓஸிஞ்சங், ஸப்³ப³ங் நிப்³பா³பயே த³ரங்.

    Vārinā viya osiñcaṃ, sabbaṃ nibbāpaye daraṃ.

    51.

    51.

    ‘‘அப்³ப³ஹீ 3 வத மே ஸல்லங், ஸோகங் ஹத³யனிஸ்ஸிதங்;

    ‘‘Abbahī 4 vata me sallaṃ, sokaṃ hadayanissitaṃ;

    யோ மே ஸோகபரேதஸ்ஸ, பிதுஸோகங் அபானுதி³.

    Yo me sokaparetassa, pitusokaṃ apānudi.

    52.

    52.

    ‘‘ஸ்வாஹங் அப்³பூ³ள்ஹஸல்லொஸ்மி, ஸீதிபூ⁴தொஸ்மி நிப்³பு³தோ;

    ‘‘Svāhaṃ abbūḷhasallosmi, sītibhūtosmi nibbuto;

    ந ஸோசாமி ந ரோதா³மி, தவ ஸுத்வான மாணவ’.

    Na socāmi na rodāmi, tava sutvāna māṇava’.

    53.

    53.

    ஏவங் கரொந்தி ஸப்பஞ்ஞா, யே ஹொந்தி அனுகம்பகா;

    Evaṃ karonti sappaññā, ye honti anukampakā;

    வினிவத்தயந்தி ஸோகம்ஹா, ஸுஜாதோ பிதரங் யதா²தி.

    Vinivattayanti sokamhā, sujāto pitaraṃ yathāti.

    கோ³ணபேதவத்து² அட்ட²மங்.

    Goṇapetavatthu aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. பா³லோவ (க॰)
    2. bālova (ka.)
    3. அப்³பூ³ள்ஹங் (ப³ஹூஸு)
    4. abbūḷhaṃ (bahūsu)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / பேதவத்து²-அட்ட²கதா² • Petavatthu-aṭṭhakathā / 8. கோ³ணபேதவத்து²வண்ணனா • 8. Goṇapetavatthuvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact