Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மிலிந்த³பஞ்ஹபாளி • Milindapañhapāḷi

    8. கோ³ரூபங்க³பஞ்ஹோ

    8. Gorūpaṅgapañho

    8. ‘‘ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, ‘கோ³ரூபஸ்ஸ சத்தாரி அங்கா³னி க³ஹேதப்³பா³னீ’தி யங் வதே³ஸி, கதமானி தானி சத்தாரி அங்கா³னி க³ஹேதப்³பா³னீ’’தி? ‘‘யதா², மஹாராஜ, கோ³ரூபோ ஸகங் கே³ஹங் ந விஜஹதி, ஏவமேவ கோ², மஹாராஜ, யோகி³னா யோகா³வசரேன ஸகோ காயோ ந விஜஹிதப்³போ³ ‘அனிச்சுச்சா²த³னபரிமத்³த³னபே⁴த³னவிகிரணவித்³த⁴ங்ஸனத⁴ம்மோ அயங் காயோ’தி. இத³ங், மஹாராஜ, கோ³ரூபஸ்ஸ பட²மங் அங்க³ங் க³ஹேதப்³ப³ங்.

    8. ‘‘Bhante nāgasena, ‘gorūpassa cattāri aṅgāni gahetabbānī’ti yaṃ vadesi, katamāni tāni cattāri aṅgāni gahetabbānī’’ti? ‘‘Yathā, mahārāja, gorūpo sakaṃ gehaṃ na vijahati, evameva kho, mahārāja, yoginā yogāvacarena sako kāyo na vijahitabbo ‘aniccucchādanaparimaddanabhedanavikiraṇaviddhaṃsanadhammo ayaṃ kāyo’ti. Idaṃ, mahārāja, gorūpassa paṭhamaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ.

    ‘‘புன சபரங், மஹாராஜ, கோ³ரூபோ ஆதி³ன்னது⁴ரோ ஸுக²து³க்கே²ன து⁴ரங் வஹதி, ஏவமேவ கோ², மஹாராஜ, யோகி³னா யோகா³வசரேன ஆதி³ன்னப்³ரஹ்மசரியேன ஸுக²து³க்கே²ன யாவ ஜீவிதபரியாதா³னா ஆபாணகோடிகங் ப்³ரஹ்மசரியங் சரிதப்³ப³ங். இத³ங், மஹாராஜ, கோ³ரூபஸ்ஸ து³தியங் அங்க³ங் க³ஹேதப்³ப³ங்.

    ‘‘Puna caparaṃ, mahārāja, gorūpo ādinnadhuro sukhadukkhena dhuraṃ vahati, evameva kho, mahārāja, yoginā yogāvacarena ādinnabrahmacariyena sukhadukkhena yāva jīvitapariyādānā āpāṇakoṭikaṃ brahmacariyaṃ caritabbaṃ. Idaṃ, mahārāja, gorūpassa dutiyaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ.

    ‘‘புன சபரங், மஹாராஜ, கோ³ரூபோ ச²ந்தே³ன கா⁴யமானோ பானீயங் பிவதி, ஏவமேவ கோ², மஹாராஜ, யோகி³னா யோகா³வசரேன ஆசரியுபஜ்ஜா²யானங் அனுஸிட்டி² ச²ந்தே³ன பேமேன பஸாதே³ன கா⁴யமானேன படிக்³க³ஹேதப்³பா³. இத³ங், மஹாராஜ, கோ³ரூபஸ்ஸ ததியங் அங்க³ங் க³ஹேதப்³ப³ங்.

    ‘‘Puna caparaṃ, mahārāja, gorūpo chandena ghāyamāno pānīyaṃ pivati, evameva kho, mahārāja, yoginā yogāvacarena ācariyupajjhāyānaṃ anusiṭṭhi chandena pemena pasādena ghāyamānena paṭiggahetabbā. Idaṃ, mahārāja, gorūpassa tatiyaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ.

    ‘‘புன சபரங், மஹாராஜ, கோ³ரூபோ யேன கேனசி வாஹியமானோ வஹதி, ஏவமேவ கோ², மஹாராஜ, யோகி³னா யோகா³வசரேன தே²ரனவமஜ்ஜி²மபி⁴க்கூ²னம்பி கி³ஹிஉபாஸகஸ்ஸாபி ஓவாதா³னுஸாஸனீ ஸிரஸா ஸம்படிச்சி²தப்³பா³. இத³ங், மஹாராஜ, கோ³ரூபஸ்ஸ சதுத்த²ங் அங்க³ங் க³ஹேதப்³ப³ங். பா⁴ஸிதம்பேதங், மஹாராஜ, தே²ரேன ஸாரிபுத்தேன த⁴ம்மஸேனாபதினா –

    ‘‘Puna caparaṃ, mahārāja, gorūpo yena kenaci vāhiyamāno vahati, evameva kho, mahārāja, yoginā yogāvacarena theranavamajjhimabhikkhūnampi gihiupāsakassāpi ovādānusāsanī sirasā sampaṭicchitabbā. Idaṃ, mahārāja, gorūpassa catutthaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ. Bhāsitampetaṃ, mahārāja, therena sāriputtena dhammasenāpatinā –

    ‘‘‘தத³ஹு பப்³ப³ஜிதோ ஸந்தோ, ஜாதியா ஸத்தவஸ்ஸிகோ;

    ‘‘‘Tadahu pabbajito santo, jātiyā sattavassiko;

    ஸோபி மங் அனுஸாஸெய்ய, ஸம்படிச்சா²மி மத்த²கே 1.

    Sopi maṃ anusāseyya, sampaṭicchāmi matthake 2.

    ‘‘‘திப்³ப³ங் ச²ந்த³ஞ்ச பேமஞ்ச, தஸ்மிங் தி³ஸ்வா உபட்ட²பே;

    ‘‘‘Tibbaṃ chandañca pemañca, tasmiṃ disvā upaṭṭhape;

    ட²பெய்யாசரியட்டா²னே, ஸக்கச்ச நங் புனப்புன’’’ந்தி.

    Ṭhapeyyācariyaṭṭhāne, sakkacca naṃ punappuna’’’nti.

    கோ³ரூபங்க³பஞ்ஹோ அட்ட²மோ.

    Gorūpaṅgapañho aṭṭhamo.







    Footnotes:
    1. முத்³த⁴னா (ஸீ॰)
    2. muddhanā (sī.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact