Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā |
9. கோ³தமத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா
9. Gotamattheragāthāvaṇṇanā
ஸுக²ங் ஸுபந்தீதி ஆயஸ்மதோ கோ³தமத்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? அயம்பி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரோ தத்த² தத்த² ப⁴வே விவட்டூபனிஸ்ஸயங் புஞ்ஞங் உபசினந்தோ விபஸ்ஸிஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே குலகே³ஹே நிப்³ப³த்தித்வா விஞ்ஞுதங் பத்தோ ஏகதி³வஸங் ப⁴க³வந்தங் தி³ஸ்வா பஸன்னமானஸோ ஆமோத³ப²லமதா³ஸி. தேன புஞ்ஞகம்மேன தே³வலோகே நிப்³ப³த்தித்வா அபராபரங் புஞ்ஞானி கத்வா ஸுக³தீஸுயேவ ஸங்ஸரந்தோ இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ ராஜக³ஹே ப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தித்வா கோ³தமோதி லத்³த⁴னாமோ ஸத்தவஸ்ஸிககாலே உபனயனங் கத்வா ரதனபி⁴க்க²ங் சரித்வா ஸஹஸ்ஸங் லபி⁴த்வா தங் தாதி³ஸே டா²னே ட²பெத்வா வதங் சரந்தோ ஸோளஸஸத்தரஸவஸ்ஸுத்³தே³ஸிககாலே அகல்யாணமித்தேஹி காமேஸு பரினீயமானோ ஏகிஸ்ஸா ரூபூபஜீவினியா தங் ஸஹஸ்ஸப⁴ண்டி³கங் த³த்வா ப்³ரஹ்மசரியவினாஸங் பத்வா தாய சஸ்ஸ ப்³ரஹ்மசாரிரூபங் தி³ஸ்வா விரத்தாகாரே த³ஸ்ஸிதே ஏகரத்திவாஸேனேவ நிப்³பி³ன்னரூபோ அத்தனோ ப்³ரஹ்மசரியனிவாஸங் த⁴னஜானிஞ்ச ஸரித்வா ‘‘அயுத்தங் மயா கத’’ந்தி விப்படிஸாரீ அஹோஸி. ஸத்தா² தஸ்ஸ ஹேதுஸம்பத்திங் சித்தாசாரஞ்ச ஞத்வா தஸ்ஸ ஆஸன்னட்டா²னே அத்தானங் த³ஸ்ஸேஸி. ஸோ ஸத்தா²ரங் தி³ஸ்வா பஸன்னமானஸோ உபஸங்கமி, தஸ்ஸ ப⁴க³வா த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. ஸோ த⁴ம்மங் ஸுத்வா படிலத்³த⁴ஸத்³தோ⁴ பப்³ப³ஜந்தோ கு²ரக்³கே³யேவ அரஹத்தங் பாபுணி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ர 2.51.80-84) –
Sukhaṃsupantīti āyasmato gotamattherassa gāthā. Kā uppatti? Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayaṃ puññaṃ upacinanto vipassissa bhagavato kāle kulagehe nibbattitvā viññutaṃ patto ekadivasaṃ bhagavantaṃ disvā pasannamānaso āmodaphalamadāsi. Tena puññakammena devaloke nibbattitvā aparāparaṃ puññāni katvā sugatīsuyeva saṃsaranto imasmiṃ buddhuppāde rājagahe brāhmaṇakule nibbattitvā gotamoti laddhanāmo sattavassikakāle upanayanaṃ katvā ratanabhikkhaṃ caritvā sahassaṃ labhitvā taṃ tādise ṭhāne ṭhapetvā vataṃ caranto soḷasasattarasavassuddesikakāle akalyāṇamittehi kāmesu parinīyamāno ekissā rūpūpajīviniyā taṃ sahassabhaṇḍikaṃ datvā brahmacariyavināsaṃ patvā tāya cassa brahmacārirūpaṃ disvā virattākāre dassite ekarattivāseneva nibbinnarūpo attano brahmacariyanivāsaṃ dhanajāniñca saritvā ‘‘ayuttaṃ mayā kata’’nti vippaṭisārī ahosi. Satthā tassa hetusampattiṃ cittācārañca ñatvā tassa āsannaṭṭhāne attānaṃ dassesi. So satthāraṃ disvā pasannamānaso upasaṅkami, tassa bhagavā dhammaṃ desesi. So dhammaṃ sutvā paṭiladdhasaddho pabbajanto khuraggeyeva arahattaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. thera 2.51.80-84) –
‘‘ஸுவண்ணவண்ணங் ஸம்பு³த்³த⁴ங், ஆஹுதீனங் படிக்³க³ஹங்;
‘‘Suvaṇṇavaṇṇaṃ sambuddhaṃ, āhutīnaṃ paṭiggahaṃ;
ரதி²யங் படிபஜ்ஜந்தங், ஆமோத³மத³தி³ங் ப²லங்.
Rathiyaṃ paṭipajjantaṃ, āmodamadadiṃ phalaṃ.
‘‘ஏகனவுதிதோ கப்பே, யங் ப²லங் அத³தி³ங் ததா³;
‘‘Ekanavutito kappe, yaṃ phalaṃ adadiṃ tadā;
து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, ப²லதா³னஸ்ஸித³ங் ப²லங்.
Duggatiṃ nābhijānāmi, phaladānassidaṃ phalaṃ.
‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.
‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.
அரஹத்தங் பன பத்வா ஜா²னஸுகே²ன ப²லஸுகே²ன வீதினாமெந்தங் ஏகோ கி³ஹிஸஹாயோ உபக³ந்த்வா, ‘‘ஆவுஸோ, தயா ரதனபி⁴க்கா²ய லத்³த⁴ங் பப்³ப³ஜந்தோ கிங் அகாஸீ’’தி புச்சி². தங் ஸுத்வா தே²ரோ ‘‘இத³ங் நாம கத’’ந்தி அனாசிக்கி²த்வா மாதுகா³மே தோ³ஸங் பகாஸெத்வா அத்தனோ வீதராக³பா⁴வேன அஞ்ஞங் ப்³யாகரொந்தோ ‘‘ஸுக²ங் ஸுபந்தீ’’திஆதி³னா கா³தா²த்³வயமாஹ.
Arahattaṃ pana patvā jhānasukhena phalasukhena vītināmentaṃ eko gihisahāyo upagantvā, ‘‘āvuso, tayā ratanabhikkhāya laddhaṃ pabbajanto kiṃ akāsī’’ti pucchi. Taṃ sutvā thero ‘‘idaṃ nāma kata’’nti anācikkhitvā mātugāme dosaṃ pakāsetvā attano vītarāgabhāvena aññaṃ byākaronto ‘‘sukhaṃ supantī’’tiādinā gāthādvayamāha.
137. தத்த² ஸுக²ங் ஸுபந்தி முனயோ, யே இத்தீ²ஸு ந ப³ஜ்ஜ²ரேதி யே இத்தீ²ஸு விஸயபூ⁴தாஸு நிமித்தபூ⁴தாஸு வா ராக³ப³ந்த⁴னேன ந ப³ஜ்ஜ²ந்தி, தே முனயோ தபஸ்ஸினோ ஸங்யதிந்த்³ரியா ஸுக²ங் ஸுபந்தி ஸுக²ங் விஹரந்தி, நத்தி² தேஸங் து³க்க²ந்தி அதி⁴ப்பாயோ. ‘‘ஸுபந்தீ’’தி ஹி நித³ஸ்ஸனமத்தமேதங். ஸதா³ வே ரக்கி²தப்³பா³ஸூதி ஏகங்ஸேன ஸப்³ப³காலங் ரக்கி²தப்³பா³ஸு. இத்தி²யோ ஹி ஸத்தபூ⁴மிகே நிப்புரிஸே பாஸாதே³ உபரிபூ⁴மியங் வஸாபெத்வாபி, குச்சி²யங் பக்கி²பித்வாபி ந ஸக்கா ரக்கி²துங், தஸ்மா தா கிட்டா²தி³கா³வியோ விய ஸப்³ப³காலங் ரக்க²ணீயா ஹொந்தி. ப³ஹுசித்ததாய வா ஸாமிகேன வத்தா²லங்காரானுப்பதா³னாதி³னா சித்தஞ்ஞத²த்ததோ ஸப்³ப³காலங் ரக்கி²தப்³பா³. ஸரீரஸபா⁴வங் வா மாலாக³ந்தா⁴தீ³ஹி படிச்சா²த³னவஸேன ரக்கி²தப்³ப³சித்ததாய ரக்கி²தப்³பா³தி. யாஸு ஸச்சங் ஸுது³ல்லப⁴ந்தி யாஸு ஸச்சவசனங் லத்³து⁴ங் ந ஸக்கா, இத்தி²யோ ஹி அக்³கி³ம்பி பவிஸந்தி, விஸம்பி கா²த³ந்தி, ஸத்த²ம்பி ஆஹரந்தி, உப்³ப³ந்தி⁴த்வாபி காலங் கரொந்தி, ந பன ஸச்சே டா²துங் ஸக்கொந்தி. தஸ்மா ஏவரூபா இத்தி²யோ வஜ்ஜெத்வா டி²தா முனயோ ஸுகி²தா வதாதி த³ஸ்ஸேதி.
137. Tattha sukhaṃ supanti munayo, ye itthīsu na bajjhareti ye itthīsu visayabhūtāsu nimittabhūtāsu vā rāgabandhanena na bajjhanti, te munayo tapassino saṃyatindriyā sukhaṃ supanti sukhaṃ viharanti, natthi tesaṃ dukkhanti adhippāyo. ‘‘Supantī’’ti hi nidassanamattametaṃ. Sadā verakkhitabbāsūti ekaṃsena sabbakālaṃ rakkhitabbāsu. Itthiyo hi sattabhūmike nippurise pāsāde uparibhūmiyaṃ vasāpetvāpi, kucchiyaṃ pakkhipitvāpi na sakkā rakkhituṃ, tasmā tā kiṭṭhādigāviyo viya sabbakālaṃ rakkhaṇīyā honti. Bahucittatāya vā sāmikena vatthālaṅkārānuppadānādinā cittaññathattato sabbakālaṃ rakkhitabbā. Sarīrasabhāvaṃ vā mālāgandhādīhi paṭicchādanavasena rakkhitabbacittatāya rakkhitabbāti. Yāsu saccaṃ sudullabhanti yāsu saccavacanaṃ laddhuṃ na sakkā, itthiyo hi aggimpi pavisanti, visampi khādanti, satthampi āharanti, ubbandhitvāpi kālaṃ karonti, na pana sacce ṭhātuṃ sakkonti. Tasmā evarūpā itthiyo vajjetvā ṭhitā munayo sukhitā vatāti dasseti.
138. இதா³னி யஸ்ஸ அப்பஹீனத்தா ஏவரூபாஸு இத்தீ²ஸுபி ப³ஜ்ஜ²ந்தி, தஸ்ஸ காமஸ்ஸ அத்தனோ ஸுப்பஹீனதங் அச்சந்தனிட்டி²ததஞ்ச த³ஸ்ஸெந்தோ து³தியங் கா³த²மாஹ. வத⁴ங் சரிம்ஹ தே காமாதி அம்போ⁴ காம, தவ வத⁴ங் அச்சந்தஸமுச்சே²த³ங் அரியமக்³கே³ன சரிம்ஹ, ‘‘வத⁴ங் சரிம்ஹஸே’’திபி பாடோ², வதா⁴ய பஹானாய மக்³க³ப்³ரஹ்மசரியங் அசரிம்ஹாதி அத்தோ². அனணா தா³னி தே மயந்தி இதா³னி அக்³க³மக்³க³பத்திதோ பட்டா²ய இணபா⁴வகராய பஹீனத்தா காம தே அனணா மயங், ந துய்ஹங் இணங் தா⁴ரேம. அவீதராகோ³ ஹி ராக³ஸ்ஸ வஸே வத்தனதோ தஸ்ஸ இணங் தா⁴ரெந்தோ விய ஹோதி, வீதராகோ³ பன தங் அதிக்கமித்வா பரமேன சித்திஸ்ஸரியேன ஸமன்னாக³தோ. அனணத்தா ஏவ க³ச்சா²ம தா³னி நிப்³பா³னங், யத்த² க³ந்த்வா ந ஸோசதி யஸ்மிங் நிப்³பா³னே க³மனஹேது ஸப்³ப³ஸோ ஸோகஹேதூனங் அபா⁴வதோ ந ஸோசதி, தங் அனுபாதி³ஸேஸனிப்³பா³னமேவ இதா³னி க³ச்சா²ம அனுபாபுணாமாதி அத்தோ².
138. Idāni yassa appahīnattā evarūpāsu itthīsupi bajjhanti, tassa kāmassa attano suppahīnataṃ accantaniṭṭhitatañca dassento dutiyaṃ gāthamāha. Vadhaṃ carimha te kāmāti ambho kāma, tava vadhaṃ accantasamucchedaṃ ariyamaggena carimha, ‘‘vadhaṃ carimhase’’tipi pāṭho, vadhāya pahānāya maggabrahmacariyaṃ acarimhāti attho. Anaṇā dāni te mayanti idāni aggamaggapattito paṭṭhāya iṇabhāvakarāya pahīnattā kāma te anaṇā mayaṃ, na tuyhaṃ iṇaṃ dhārema. Avītarāgo hi rāgassa vase vattanato tassa iṇaṃ dhārento viya hoti, vītarāgo pana taṃ atikkamitvā paramena cittissariyena samannāgato. Anaṇattā eva gacchāma dāni nibbānaṃ, yattha gantvā na socati yasmiṃ nibbāne gamanahetu sabbaso sokahetūnaṃ abhāvato na socati, taṃ anupādisesanibbānameva idāni gacchāma anupāpuṇāmāti attho.
கோ³தமத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Gotamattheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi / 9. கோ³தமத்தே²ரகா³தா² • 9. Gotamattheragāthā