Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
கொ³த்தேன அனுஸ்ஸாவனானுஜானநகதா²வண்ணனா
Gottena anussāvanānujānanakathāvaṇṇanā
122. ‘‘இத்த²ன்னாமோ இத்த²ன்னாமஸ்ஸ ஆயஸ்மதோ’’தி நாமகித்தனஸ்ஸ அனுஸ்ஸாவனாய ஆக³தத்தா ‘‘நாஹங் உஸ்ஸஹாமி தே²ரஸ்ஸ நாமங் க³ஹேது’’ந்தி வுத்தங், ‘‘ஆயஸ்மதோ பிப்பலிஸ்ஸ உபஸம்பதா³பெக்கோ²’’தி ஏவங் நாமங் க³ஹேதுங் ந உஸ்ஸஹாமீதி அத்தோ². ‘‘கொ³த்தேனபி அனுஸ்ஸாவேது’’ந்தி வசனதோ யேன வோஹாரேன வோஹரதி, தேன வட்டதீதி ஸித்³த⁴ங். ‘‘கோனாமோ தே உபஜ்ஜா²யோ’’தி புட்டே²னபி கொ³த்தமேவ நாமங் கத்வா வத்தப்³ப³ந்தி ஸித்³த⁴ங் ஹோதி, தஸ்மா சதுப்³பி³தே⁴ஸு நாமேஸு யேன கேனசி நாமேன அனுஸ்ஸாவனா காதப்³பா³தி வத³ந்தி. ஏகஸ்ஸ ப³ஹூனி நாமானி ஹொந்தி, தத்த² ஏகங் நாமங் ஞத்தியா, ஏகங் அனுஸ்ஸாவனாய காதுங் ந வட்டதி, அத்த²தோ ப்³யஞ்ஜனதோ ச அபி⁴ன்னாஹி அனுஸ்ஸாவனாஹி ப⁴விதப்³ப³ந்தி. கிஞ்சாபி ‘‘இத்த²ன்னாமோ இத்த²ன்னாமஸ்ஸ ஆயஸ்மதோ’’தி பாளியங் ‘‘ஆயஸ்மதோ’’தி பத³ங் பச்சா² வுத்தங், கம்மவாசாபாளியங் பன ‘‘அயங் பு³த்³த⁴ரக்கி²தோ ஆயஸ்மதோ த⁴ம்மரக்கி²தஸ்ஸா’’தி பட²மங் லிகி²தந்தி தங் உப்படிபாடியா வுத்தந்தி ந பச்சேதப்³ப³ங். பாளியஞ்ஹி ‘‘இத்த²ன்னாமோ இத்த²ன்னாமஸ்ஸ ஆயஸ்மதோ’’தி அத்த²மத்தங் த³ஸ்ஸிதங், தஸ்மா பாளியங் அவுத்தோபி ‘‘அயங் பு³த்³த⁴ரக்கி²தோ ஆயஸ்மதோ த⁴ம்மரக்கி²தஸ்ஸா’’தி கம்மவாசாபாளியங் பயோகோ³ த³ஸ்ஸிதோ. ‘‘ந மே தி³ட்டோ² இதோ புப்³பே³ இச்சாயஸ்மா ஸாரிபுத்தோ’’தி ச ‘‘ஆயஸ்மா ஸாரிபுத்தோ அத்த²குஸலோ’’தி ச பட²மங் ‘‘ஆயஸ்மா’’தி பயோக³ஸ்ஸ த³ஸ்ஸனதோதி வத³ந்தி. கத்த²சி ‘‘ஆயஸ்மதோ பு³த்³த⁴ரக்கி²தத்தே²ரஸ்ஸா’’தி வத்வா கத்த²சி கேவலங் ‘‘பு³த்³த⁴ரக்கி²தஸ்ஸா’’தி ஸாவேதி, ஸாவனங் ஹாபேதீதி ந வுச்சதி நாமஸ்ஸ அஹாபிதத்தாதி ஏகே. ஸசே கத்த²சி ‘‘ஆயஸ்மதோ பு³த்³த⁴ரக்கி²தஸ்ஸா’’தி வத்வா கத்த²சி ‘‘பு³த்³த⁴ரஅக²தஸ்ஸாயஸ்மதோ’’தி ஸாவேதி, பாடா²னுரூபத்தா கெ²த்தமேவ ஓதிண்ணந்திபி ஏகே. ப்³யஞ்ஜனபே⁴த³ப்பஸங்க³தோ அனுஸ்ஸாவனானங் தங் ந வட்டதீதி வத³ந்தி. ஸசே பன ஸப்³ப³ட்டா²னேபி ஏதேனேவ பகாரேன வத³தி, வட்டதி.
122. ‘‘Itthannāmo itthannāmassa āyasmato’’ti nāmakittanassa anussāvanāya āgatattā ‘‘nāhaṃ ussahāmi therassa nāmaṃ gahetu’’nti vuttaṃ, ‘‘āyasmato pippalissa upasampadāpekkho’’ti evaṃ nāmaṃ gahetuṃ na ussahāmīti attho. ‘‘Gottenapi anussāvetu’’nti vacanato yena vohārena voharati, tena vaṭṭatīti siddhaṃ. ‘‘Konāmo te upajjhāyo’’ti puṭṭhenapi gottameva nāmaṃ katvā vattabbanti siddhaṃ hoti, tasmā catubbidhesu nāmesu yena kenaci nāmena anussāvanā kātabbāti vadanti. Ekassa bahūni nāmāni honti, tattha ekaṃ nāmaṃ ñattiyā, ekaṃ anussāvanāya kātuṃ na vaṭṭati, atthato byañjanato ca abhinnāhi anussāvanāhi bhavitabbanti. Kiñcāpi ‘‘itthannāmo itthannāmassa āyasmato’’ti pāḷiyaṃ ‘‘āyasmato’’ti padaṃ pacchā vuttaṃ, kammavācāpāḷiyaṃ pana ‘‘ayaṃ buddharakkhito āyasmato dhammarakkhitassā’’ti paṭhamaṃ likhitanti taṃ uppaṭipāṭiyā vuttanti na paccetabbaṃ. Pāḷiyañhi ‘‘itthannāmo itthannāmassa āyasmato’’ti atthamattaṃ dassitaṃ, tasmā pāḷiyaṃ avuttopi ‘‘ayaṃ buddharakkhito āyasmato dhammarakkhitassā’’ti kammavācāpāḷiyaṃ payogo dassito. ‘‘Na me diṭṭho ito pubbe iccāyasmā sāriputto’’ti ca ‘‘āyasmā sāriputto atthakusalo’’ti ca paṭhamaṃ ‘‘āyasmā’’ti payogassa dassanatoti vadanti. Katthaci ‘‘āyasmato buddharakkhitattherassā’’ti vatvā katthaci kevalaṃ ‘‘buddharakkhitassā’’ti sāveti, sāvanaṃ hāpetīti na vuccati nāmassa ahāpitattāti eke. Sace katthaci ‘‘āyasmato buddharakkhitassā’’ti vatvā katthaci ‘‘buddharaakhatassāyasmato’’ti sāveti, pāṭhānurūpattā khettameva otiṇṇantipi eke. Byañjanabhedappasaṅgato anussāvanānaṃ taṃ na vaṭṭatīti vadanti. Sace pana sabbaṭṭhānepi eteneva pakārena vadati, vaṭṭati.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi / 60. கொ³த்தேன அனுஸ்ஸாவனானுஜானநா • 60. Gottena anussāvanānujānanā
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / க³மிகாதி³னிஸ்ஸயவத்து²கதா² • Gamikādinissayavatthukathā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / க³மிகாதி³னிஸ்ஸயவத்து²கதா²வண்ணனா • Gamikādinissayavatthukathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / க³மிகாதி³னிஸ்ஸயவத்து²கதா²வண்ணனா • Gamikādinissayavatthukathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 59. க³மிகாதி³னிஸ்ஸயவத்து²கதா² • 59. Gamikādinissayavatthukathā