News / Sănătate |
Grăsimea albă se poate transforma în grăsime brună
Cercetătorii de la Universitatea Texas Medical Branch din Galveston au descoperit, pentru prima dată la om, cum grăsimea albă ce stochează energie poate fi transformată în grăsime maro care consumă caloriile în exces.
Studii anterioare au arătat că oamenii au grăsime maro, deşi în cantităţi mici şi că această grăsime brună poate creşte rata metabolismului, scăzând şi nivelul de glucoză din sânge. Acum, cercetătorii au descoperit că grăsimea albă la om se poate transforma într-o formă asemănătoare grăsimii brune. Dar, pentru ca acest lucru să se întâmple, este nevoie de un stres sever cu eliberare prelungită de adrenalină.
Arsurile reprezintă un model unic de stres sever şi prelungit în care eliberarea de adrenalină este masivă timp de câteva săptămâni după accidentare. Cercetătorii au folosit acest "model de stres" pentru a studia ipoteza conform căreia grăsimea albă se poate transforma în grăsime maro. Ei au studiat 72 de pacienţi care au suferit arsuri grave pe aproximativ 50 la sută din trupurile lor.
Celulele adipoase maro sunt diferite de cele albe în ceea ce priveşte genele, structura şi funcţia. Celulele de grăsime maro sunt mai mici decât celulele de grăsime de culoare albă şi au un număr mai mare de mitocondrii. Adrenalina face ca mitocondriile să ardă calorii, fără a produce nici o energie chimică, doar căldură.
Cercetătorii au descoperit la pacienţii cu arsuri că a existat o schimbare treptată în caracteristicile moleculare şi funcţionale ale grăsimii albe spre un fenotip de grăsime mai mult maro.
Următorul pas este de a identifica mecanismele care stau la baza acestui efect şi de a dezvolta apoi medicamente care imită efectul de arsură.