Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாதபாளி • Suttanipātapāḷi

    2. கு³ஹட்ட²கஸுத்தங்

    2. Guhaṭṭhakasuttaṃ

    778.

    778.

    ஸத்தோ கு³ஹாயங் ப³ஹுனாபி⁴ச²ன்னோ, திட்ட²ங் நரோ மோஹனஸ்மிங் பகா³ள்ஹோ;

    Satto guhāyaṃ bahunābhichanno, tiṭṭhaṃ naro mohanasmiṃ pagāḷho;

    தூ³ரே விவேகா ஹி ததா²விதோ⁴ ஸோ, காமா ஹி லோகே ந ஹி ஸுப்பஹாயா.

    Dūre vivekā hi tathāvidho so, kāmā hi loke na hi suppahāyā.

    779.

    779.

    இச்சா²னிதா³னா ப⁴வஸாதப³த்³தா⁴, தே து³ப்பமுஞ்சா ந ஹி அஞ்ஞமொக்கா²;

    Icchānidānā bhavasātabaddhā, te duppamuñcā na hi aññamokkhā;

    பச்சா² புரே வாபி அபெக்க²மானா, இமேவ காமே புரிமேவ ஜப்பங்.

    Pacchā pure vāpi apekkhamānā, imeva kāme purimeva jappaṃ.

    780.

    780.

    காமேஸு கி³த்³தா⁴ பஸுதா பமூள்ஹா, அவதா³னியா தே விஸமே நிவிட்டா²;

    Kāmesu giddhā pasutā pamūḷhā, avadāniyā te visame niviṭṭhā;

    து³க்கூ²பனீதா பரிதே³வயந்தி, கிங்ஸூ ப⁴விஸ்ஸாம இதோ சுதாஸே.

    Dukkhūpanītā paridevayanti, kiṃsū bhavissāma ito cutāse.

    781.

    781.

    தஸ்மா ஹி ஸிக்கே²த² இதே⁴வ ஜந்து, யங் கிஞ்சி ஜஞ்ஞா விஸமந்தி லோகே;

    Tasmā hi sikkhetha idheva jantu, yaṃ kiñci jaññā visamanti loke;

    ந தஸ்ஸ ஹேதூ விஸமங் சரெய்ய, அப்பஞ்ஹித³ங் ஜீவிதமாஹு தீ⁴ரா.

    Na tassa hetū visamaṃ careyya, appañhidaṃ jīvitamāhu dhīrā.

    782.

    782.

    பஸ்ஸாமி லோகே பரிப²ந்த³மானங், பஜங் இமங் தண்ஹக³தங் ப⁴வேஸு;

    Passāmi loke pariphandamānaṃ, pajaṃ imaṃ taṇhagataṃ bhavesu;

    ஹீனா நரா மச்சுமுகே² லபந்தி, அவீததண்ஹாஸே ப⁴வாப⁴வேஸு.

    Hīnā narā maccumukhe lapanti, avītataṇhāse bhavābhavesu.

    783.

    783.

    மமாயிதே பஸ்ஸத² ப²ந்த³மானே, மச்சே²வ அப்போத³கே கீ²ணஸோதே;

    Mamāyite passatha phandamāne, maccheva appodake khīṇasote;

    ஏதம்பி தி³ஸ்வா அமமோ சரெய்ய, ப⁴வேஸு ஆஸத்திமகுப்³ப³மானோ.

    Etampi disvā amamo careyya, bhavesu āsattimakubbamāno.

    784.

    784.

    உபோ⁴ஸு அந்தேஸு வினெய்ய ச²ந்த³ங், ப²ஸ்ஸங் பரிஞ்ஞாய அனானுகி³த்³தோ⁴;

    Ubhosu antesu vineyya chandaṃ, phassaṃ pariññāya anānugiddho;

    யத³த்தக³ரஹீ தத³குப்³ப³மானோ, ந லிப்பதீ 1 தி³ட்ட²ஸுதேஸு தீ⁴ரோ.

    Yadattagarahī tadakubbamāno, na lippatī 2 diṭṭhasutesu dhīro.

    785.

    785.

    ஸஞ்ஞங் பரிஞ்ஞா விதரெய்ய ஓக⁴ங், பரிக்³க³ஹேஸு முனி நோபலித்தோ;

    Saññaṃ pariññā vitareyya oghaṃ, pariggahesu muni nopalitto;

    அப்³பூ³ள்ஹஸல்லோ சரமப்பமத்தோ, நாஸீஸதீ 3 லோகமிமங் பரஞ்சாதி.

    Abbūḷhasallo caramappamatto, nāsīsatī 4 lokamimaṃ parañcāti.

    கு³ஹட்ட²கஸுத்தங் து³தியங் நிட்டி²தங்.

    Guhaṭṭhakasuttaṃ dutiyaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. ந லிம்பதீ (ஸ்யா॰ க॰)
    2. na limpatī (syā. ka.)
    3. நாஸிங்ஸதீ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    4. nāsiṃsatī (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā / 2. கு³ஹட்ட²கஸுத்தவண்ணனா • 2. Guhaṭṭhakasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact