Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹானித்³தே³ஸ-அட்ட²கதா² • Mahāniddesa-aṭṭhakathā

    2. கு³ஹட்ட²கஸுத்தனித்³தே³ஸவண்ணனா

    2. Guhaṭṭhakasuttaniddesavaṇṇanā

    7. து³தியே – ஸத்தோதி லக்³கோ³. கு³ஹாயந்தி காயே. காயோ ஹி ராகா³தீ³னங் வாளானங் வஸனோகாஸதோ ‘‘கு³ஹா’’தி வுச்சதி. ப³ஹுனாபி⁴ச²ன்னோதி ப³ஹுனா ராகா³தி³கிலேஸஜாதேன அபி⁴ச்ச²ன்னோ. ஏதேன அஜ்ஜ²த்தப³ந்த⁴னங் வுத்தங். திட்ட²ந்தி ராகா³தி³வஸேன திட்ட²ந்தோ. மோஹனஸ்மிங் பகா³ள்ஹோதி மோஹனங் வுச்சதி காமகு³ணோ. எத்த² ஹி தே³வமனுஸ்ஸா முய்ஹந்தி தேஸு அஜ்ஜோ²கா³ள்ஹா ஹுத்வா; ஏதேன பா³ஹிரப³ந்த⁴னங் வுத்தங். தூ³ரே விவேகா ஹி ததா²விதோ⁴ ஸோதி ஸோ ததா²ரூபோ நரோ திவிதா⁴பி காயவிவேகாதி³விவேகா தூ³ரே , அனாஸன்னே. கிங்காரணா? காமா ஹி லோகே ந ஹி ஸுப்பஹாயாதி யஸ்மா லோகே காமா ஸுப்பஹாயா ந ஹொந்தி, தஸ்மாதி வுத்தங் ஹோதி.

    7. Dutiye – sattoti laggo. Guhāyanti kāye. Kāyo hi rāgādīnaṃ vāḷānaṃ vasanokāsato ‘‘guhā’’ti vuccati. Bahunābhichannoti bahunā rāgādikilesajātena abhicchanno. Etena ajjhattabandhanaṃ vuttaṃ. Tiṭṭhanti rāgādivasena tiṭṭhanto. Mohanasmiṃ pagāḷhoti mohanaṃ vuccati kāmaguṇo. Ettha hi devamanussā muyhanti tesu ajjhogāḷhā hutvā; etena bāhirabandhanaṃ vuttaṃ. Dūre vivekā hi tathāvidho soti so tathārūpo naro tividhāpi kāyavivekādivivekā dūre , anāsanne. Kiṃkāraṇā? Kāmā hi loke na hi suppahāyāti yasmā loke kāmā suppahāyā na honti, tasmāti vuttaṃ hoti.

    ஸத்தோதி ஹி கோ² வுத்தந்தி ‘‘ஸத்தோ, நரோ, மானவோ’’தி ஏவமாதி³னா நயேன கதி²தோயேவ. கு³ஹா தாவ வத்தப்³பா³தி கு³ஹா தாவ கதே²தப்³பா³. காயோதி வாதிஆதீ³ஸு அயங் தாவ பத³யோஜனா – காயோ இதி வா கு³ஹா இதி வா…பே॰… கும்போ⁴ இதி வாதி. தத்த² காயோதி ‘‘குச்சி²தானங் ஆயோதி காயோ’’திஆதி³னா ஹெட்டா² ஸதிபட்டா²னகதா²யங் வுத்தோயேவ. ராகா³தி³வாளானங் வஸனோகாஸட்டே²ன கு³ஹா, ‘‘படிச்சா²த³னட்டே²னா’’திபி ஏகே. ‘‘தூ³ரங்க³மங் ஏகசரங், அஸரீரங் கு³ஹாஸய’’ந்திஆதீ³ஸு (த⁴॰ ப॰ 37) விய. ராகா³தீ³ஹி ஜா²பனட்டே²ன தே³ஹோ ‘‘தே ஹித்வா மானுஸங் தே³ஹ’’ந்திஆதீ³ஸு (தீ³॰ நி॰ 2.332 தோ²கங் விஸதி³ஸங்) விய. பமத்தகரணட்டே²ன ஸந்தே³ஹோ ‘‘பி⁴ஜ்ஜதி பூதிஸந்தே³ஹோ, மரணந்தஞ்ஹி ஜீவித’’ந்திஆதீ³ஸு (த⁴॰ ப॰ 148) விய. ஸங்ஸாரே ஸஞ்சரணட்டே²ன நாவா ‘‘ஸிஞ்ச பி⁴க்கு² இமங் நாவங், ஸித்தா தே லஹுமெஸ்ஸதீ’’திஆதீ³ஸு (த⁴॰ ப॰ 369) விய. இரியாபத²ஸ்ஸ அத்தி²பா⁴வட்டே²ன ரதோ² ‘‘ரதோ² ஸீலபரிக்கா²ரோ, ஜா²னக்கோ² சக்கவீரியோ’’திஆதீ³ஸு (ஸங்॰ நி॰ 5.4) விய. அச்சுக்³க³தட்டே²ன த⁴ஜோ ‘‘த⁴ஜோ ரத²ஸ்ஸ பஞ்ஞாண’’ந்திஆதீ³ஸு (ஜா॰ 2.22.1841) விய.

    Sattoti hi kho vuttanti ‘‘satto, naro, mānavo’’ti evamādinā nayena kathitoyeva. Guhā tāva vattabbāti guhā tāva kathetabbā. Kāyoti vātiādīsu ayaṃ tāva padayojanā – kāyo iti vā guhā iti vā…pe… kumbho iti vāti. Tattha kāyoti ‘‘kucchitānaṃ āyoti kāyo’’tiādinā heṭṭhā satipaṭṭhānakathāyaṃ vuttoyeva. Rāgādivāḷānaṃ vasanokāsaṭṭhena guhā, ‘‘paṭicchādanaṭṭhenā’’tipi eke. ‘‘Dūraṅgamaṃ ekacaraṃ, asarīraṃ guhāsaya’’ntiādīsu (dha. pa. 37) viya. Rāgādīhi jhāpanaṭṭhena deho ‘‘te hitvā mānusaṃ deha’’ntiādīsu (dī. ni. 2.332 thokaṃ visadisaṃ) viya. Pamattakaraṇaṭṭhena sandeho ‘‘bhijjati pūtisandeho, maraṇantañhi jīvita’’ntiādīsu (dha. pa. 148) viya. Saṃsāre sañcaraṇaṭṭhena nāvā ‘‘siñca bhikkhu imaṃ nāvaṃ, sittā te lahumessatī’’tiādīsu (dha. pa. 369) viya. Iriyāpathassa atthibhāvaṭṭhena ratho ‘‘ratho sīlaparikkhāro, jhānakkho cakkavīriyo’’tiādīsu (saṃ. ni. 5.4) viya. Accuggataṭṭhena dhajo ‘‘dhajo rathassa paññāṇa’’ntiādīsu (jā. 2.22.1841) viya.

    கிமிகுலானங் ஆவாஸபா⁴வேன வம்மிகோ ‘‘வம்மிகோதி கோ², பி⁴க்கு², இமஸ்ஸேதங் சாதுமஹாபூ⁴திகஸ்ஸ காயஸ்ஸ அதி⁴வசன’’ந்திஆதீ³ஸு (ம॰ நி॰ 1.251) விய. யதே²வ ஹி பா³ஹிரகோ வம்மிகோ, வமதி வந்தகோ வந்துஸ்ஸயோ வந்தஸினேஹஸம்ப³த்³தோ⁴தி சதூஹி காரணேஹி ‘‘வம்மிகோ’’தி வுச்சதி. ஸோ ஹி அஹினகுலஉந்தூ³ரக⁴ரகோ³ளிகாத³யோ நானப்பகாரே பாணகே வமதீதி வம்மிகோ. உபசிகாஹி வந்தகோதி வம்மிகோ. உபசிகாஹி வமித்வா முக²துண்ட³கேஹி உக்கி²த்தபங்ஸுசுண்ணேன கடிப்பமாணேனபி போரிஸப்பமாணேனபி உஸ்ஸிதோதி வம்மிகோ. உபசிகாஹி வந்தகே²ளஸினேஹேன ஆப³த்³த⁴தாய ஸத்தஸத்தாஹங் தே³வே வஸ்ஸந்தேபி ந விப்பகிரீயதி, நிதா³கே⁴பி ததோ பங்ஸுமுட்டி²ங் க³ஹெத்வா தஸ்மிங் முட்டி²னா பீளியமானே ஸினேஹோ நிக்க²மதி, ஏவங் வந்தஸினேஹேன ஸம்ப³த்³தோ⁴தி வம்மிகோ. ஏவமயங் காயோபி ‘‘அக்கி²ம்ஹா அக்³கி³கூ³த²கோ’’திஆதி³னா நயேன நானப்பகாரங் அஸுசிகலிமலங் வமதீதி வம்மிகோ. பு³த்³த⁴பச்சேகபு³த்³த⁴கீ²ணாஸவா இமஸ்மிங் அத்தபா⁴வே நிகந்திபரியாதா³னேன அத்தபா⁴வங் ச²ட்³டெ³த்வா க³தாதி அரியேஹி வந்தகோதிபி வம்மிகோ. யேஹி சாயங் தீஹி அட்டி²ஸதேஹி உஸ்ஸிதோ நஹாருஸம்ப³த்³தோ⁴ மங்ஸாவலேபனோ அல்லசம்மபரியோனத்³தோ⁴ ச²விரஞ்ஜிதோ ஸத்தே வஞ்சேதி, தங் ஸப்³ப³ங் அரியேஹி வந்தமேவாதி வந்துஸ்ஸயோதிபி வம்மிகோ. ‘‘தண்ஹா ஜனேதி புரிஸங், சித்தமஸ்ஸ விதா⁴வதீ’’தி (ஸங்॰ நி॰ 1.55-57) ஏவங் தண்ஹாய ஜனிதத்தா அரியேஹி வந்தேனேவ தண்ஹாஸினேஹேன ஸம்ப³த்³தோ⁴ அயந்தி வந்தஸினேஹேன ஸம்ப³த்³தோ⁴திபி வம்மிகோ. யதா² ச வம்மிகஸ்ஸ அந்தோ நானப்பகாரா பாணகா தத்தே²வ ஜாயந்தி, உச்சாரபஸ்ஸாவங் கரொந்தி, கி³லானா ஸயந்தி, மதா நிபதந்தி. இதி ஸோ தேஸங் ஸூதிக⁴ரங் வச்சகுடி கி³லானஸாலா ஸுஸானஞ்ச ஹோதி. ஏவங் க²த்தியமஹாஸாலாதீ³னம்பி காயோ ‘‘அயங் கோ³பிதரக்கி²தோ மண்டி³தபஸாதி³தோ மஹானுபா⁴வானங் காயோ’’தி அசிந்தெத்வா ச²வினிஸ்ஸிதா பாணா சம்மனிஸ்ஸிதா பாணா மங்ஸனிஸ்ஸிதா பாணா நஹாருனிஸ்ஸிதா பாணா அட்டி²னிஸ்ஸிதா பாணா அட்டி²மிஞ்ஜனிஸ்ஸிதா பாணாதி ஏவங் குலக³ணனாய அஸீதிமத்தானி கிமிகுலஸஹஸ்ஸானி அந்தோகாயஸ்மிங்யேவ ஜாயந்தி, உச்சாரபஸ்ஸாவங் கரொந்தி, கே³லஞ்ஞேன ஆதுரிதானி ஸயந்தி, மதாமதா நிபதந்தி. இதி அயம்பி தேஸங் பாணானங் ஸூதிக⁴ரங் வச்சகுடி கி³லானஸாலா ஸுஸானஞ்ச ஹோதீதி ‘‘வம்மிகோ’’தி ஸங்க²ங் க³தோ.

    Kimikulānaṃ āvāsabhāvena vammiko ‘‘vammikoti kho, bhikkhu, imassetaṃ cātumahābhūtikassa kāyassa adhivacana’’ntiādīsu (ma. ni. 1.251) viya. Yatheva hi bāhirako vammiko, vamati vantako vantussayo vantasinehasambaddhoti catūhi kāraṇehi ‘‘vammiko’’ti vuccati. So hi ahinakulaundūragharagoḷikādayo nānappakāre pāṇake vamatīti vammiko. Upacikāhi vantakoti vammiko. Upacikāhi vamitvā mukhatuṇḍakehi ukkhittapaṃsucuṇṇena kaṭippamāṇenapi porisappamāṇenapi ussitoti vammiko. Upacikāhi vantakheḷasinehena ābaddhatāya sattasattāhaṃ deve vassantepi na vippakirīyati, nidāghepi tato paṃsumuṭṭhiṃ gahetvā tasmiṃ muṭṭhinā pīḷiyamāne sineho nikkhamati, evaṃ vantasinehena sambaddhoti vammiko. Evamayaṃ kāyopi ‘‘akkhimhā aggigūthako’’tiādinā nayena nānappakāraṃ asucikalimalaṃ vamatīti vammiko. Buddhapaccekabuddhakhīṇāsavā imasmiṃ attabhāve nikantipariyādānena attabhāvaṃ chaḍḍetvā gatāti ariyehi vantakotipi vammiko. Yehi cāyaṃ tīhi aṭṭhisatehi ussito nahārusambaddho maṃsāvalepano allacammapariyonaddho chavirañjito satte vañceti, taṃ sabbaṃ ariyehi vantamevāti vantussayotipi vammiko. ‘‘Taṇhā janeti purisaṃ, cittamassa vidhāvatī’’ti (saṃ. ni. 1.55-57) evaṃ taṇhāya janitattā ariyehi vanteneva taṇhāsinehena sambaddho ayanti vantasinehena sambaddhotipi vammiko. Yathā ca vammikassa anto nānappakārā pāṇakā tattheva jāyanti, uccārapassāvaṃ karonti, gilānā sayanti, matā nipatanti. Iti so tesaṃ sūtigharaṃ vaccakuṭi gilānasālā susānañca hoti. Evaṃ khattiyamahāsālādīnampi kāyo ‘‘ayaṃ gopitarakkhito maṇḍitapasādito mahānubhāvānaṃ kāyo’’ti acintetvā chavinissitā pāṇā cammanissitā pāṇā maṃsanissitā pāṇā nahārunissitā pāṇā aṭṭhinissitā pāṇā aṭṭhimiñjanissitā pāṇāti evaṃ kulagaṇanāya asītimattāni kimikulasahassāni antokāyasmiṃyeva jāyanti, uccārapassāvaṃ karonti, gelaññena āturitāni sayanti, matāmatā nipatanti. Iti ayampi tesaṃ pāṇānaṃ sūtigharaṃ vaccakuṭi gilānasālā susānañca hotīti ‘‘vammiko’’ti saṅkhaṃ gato.

    மனாபாமனாபபதனட்டே²ன நக³ரங் ‘‘ஸக்காயனக³ர’’ந்திஆதீ³ஸு விய. ரோகா³தீ³னங் நீளபா⁴வேன குலாவகபா⁴வேன நீளங் ‘‘ரோக³னீளங் பப⁴ங்கு³ர’’ந்திஆதீ³ஸு (த⁴॰ ப॰ 148) விய. படிஸந்தி⁴யா நிவாஸகே³ஹட்டே²ன குடி ‘‘பஞ்சத்³வாராயங் குடிகாயங் பஸக்கியா’’திஆதீ³ஸு (தே²ரகா³॰ 125) விய. பூதிபா⁴வேன க³ண்டோ³ ‘‘ரோகோ³தி பி⁴க்க²வே, க³ண்டோ³தி பி⁴க்க²வே, ஸல்லோதி பி⁴க்க²வே, காயஸ்ஸேதங் அதி⁴வசன’’ந்திஆதீ³ஸு (அ॰ நி॰ 9.15) விய. பி⁴ஜ்ஜனட்டே²ன கும்போ⁴ ‘‘கும்பூ⁴பமங் காயமிமங் விதி³த்வா’’திஆதீ³ஸு (த⁴॰ ப॰ 40) விய. காயஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனந்தி ஏதங் வுத்தப்பகாரங் சதுமஹாபூ⁴தமயஸ்ஸ குச்சி²தத⁴ம்மானங் ஆயஸ்ஸ அதி⁴வசனங், கத²னந்தி அத்தோ². கு³ஹாயந்தி ஸரீரஸ்மிங் . ஸத்தோதி அல்லீனோ. விஸத்தோதி வண்ணராகா³தி³வஸேன விவிதோ⁴ அல்லீனோ. ஸண்டா²னராக³வஸேன ஆஸத்தோ. தத்தே²வ ‘‘ஸுப⁴ங் ஸுக²’’ந்தி க³ஹணவஸேன லக்³கோ³. அத்தக்³க³ஹணவஸேன லக்³கி³தோ. பலிபு³த்³தோ⁴தி ப²ஸ்ஸராக³வஸேன அமுஞ்சித்வா டி²தோ. பி⁴த்திகி²லேதி பி⁴த்தியங் ஆகோடிதகா²ணுகே. நாக³த³ந்தேதி ததே²வ ஹத்தி²த³ந்தஸதி³ஸே வங்கத³ண்ட³கே. ஸத்தந்தி பி⁴த்திகி²லே லக்³க³ங். விஸத்தந்தி நாக³த³ந்தே லக்³க³ங். ஆஸத்தந்தி சீவரவங்ஸே லக்³க³ங். லக்³க³ந்தி சீவரரஜ்ஜுயா லக்³க³ங். லக்³கி³தந்தி பீட²பாதே³ லக்³க³ங். பலிபு³த்³த⁴ந்தி மஞ்சபாதே³ லக்³க³ந்தி ஏவமாதி³னா நயேன யோஜேதப்³ப³ங்.

    Manāpāmanāpapatanaṭṭhena nagaraṃ ‘‘sakkāyanagara’’ntiādīsu viya. Rogādīnaṃ nīḷabhāvena kulāvakabhāvena nīḷaṃ ‘‘roganīḷaṃ pabhaṅgura’’ntiādīsu (dha. pa. 148) viya. Paṭisandhiyā nivāsagehaṭṭhena kuṭi ‘‘pañcadvārāyaṃ kuṭikāyaṃ pasakkiyā’’tiādīsu (theragā. 125) viya. Pūtibhāvena gaṇḍo ‘‘rogoti bhikkhave, gaṇḍoti bhikkhave, salloti bhikkhave, kāyassetaṃ adhivacana’’ntiādīsu (a. ni. 9.15) viya. Bhijjanaṭṭhena kumbho ‘‘kumbhūpamaṃ kāyamimaṃ viditvā’’tiādīsu (dha. pa. 40) viya. Kāyassetaṃ adhivacananti etaṃ vuttappakāraṃ catumahābhūtamayassa kucchitadhammānaṃ āyassa adhivacanaṃ, kathananti attho. Guhāyanti sarīrasmiṃ . Sattoti allīno. Visattoti vaṇṇarāgādivasena vividho allīno. Saṇṭhānarāgavasena āsatto. Tattheva ‘‘subhaṃ sukha’’nti gahaṇavasena laggo. Attaggahaṇavasena laggito. Palibuddhoti phassarāgavasena amuñcitvā ṭhito. Bhittikhileti bhittiyaṃ ākoṭitakhāṇuke. Nāgadanteti tatheva hatthidantasadise vaṅkadaṇḍake. Sattanti bhittikhile laggaṃ. Visattanti nāgadante laggaṃ. Āsattanti cīvaravaṃse laggaṃ. Lagganti cīvararajjuyā laggaṃ. Laggitanti pīṭhapāde laggaṃ. Palibuddhanti mañcapāde lagganti evamādinā nayena yojetabbaṃ.

    லக்³க³னாதி⁴வசனந்தி விஸேஸேன அல்லீயனகத²னங். ச²ன்னோதி வுத்தப்பகாரேஹி கிலேஸேஹி சா²தி³தோ. புனப்புனங் உப்பத்திவஸேன உபரூபரி ச²ன்னோதி உச்ச²ன்னோ. ஆவுதோதி ஆவரிதோ. நிவுதோதி வாரிதோ. ஓபு²தோதி அவத்த²ரித்வா சா²தி³தோ. பிஹிதோதி பா⁴ஜனேன உக்க²லிமுக²ங் விய பலிகு³ண்டி²தோ. படிச்ச²ன்னோதி ஆவடோ. படிகுஜ்ஜிதோதி அதோ⁴முக²ங் ட²பிதோ. தத்த² திணபண்ணாதீ³ஹி சா²தி³தங் விய ச²ன்னோ. உச்ச²ன்னோ நதி³ங் ஆவரணஸேது விய. ஆவுதோ ஜனஸஞ்சரணமக்³கா³வரணங் விய.

    Lagganādhivacananti visesena allīyanakathanaṃ. Channoti vuttappakārehi kilesehi chādito. Punappunaṃ uppattivasena uparūpari channoti ucchanno. Āvutoti āvarito. Nivutoti vārito. Ophutoti avattharitvā chādito. Pihitoti bhājanena ukkhalimukhaṃ viya paliguṇṭhito. Paṭicchannoti āvaṭo. Paṭikujjitoti adhomukhaṃ ṭhapito. Tattha tiṇapaṇṇādīhi chāditaṃ viya channo. Ucchanno nadiṃ āvaraṇasetu viya. Āvuto janasañcaraṇamaggāvaraṇaṃ viya.

    வினிப³த்³தோ⁴ மானவஸேனாதி நானாவிதே⁴ன மானாதிமானவஸேன நானாவிதே⁴ ஆரம்மணே ப³த்³தோ⁴ ஹுத்வா திட்ட²தி. பராமட்டோ² தி³ட்டி²வஸேனாதி த்³வாஸட்டி²தி³ட்டீ²னங் வஸேன பராமட்டோ² ஆமஸித்வா க³ஹிதோ. விக்கே²பக³தோ உத்³த⁴ச்சவஸேனாதி ஆரம்மணே அஸந்திட்ட²னவஸேன சித்தவிக்கே²பங் பத்தோ உபக³தோ. அனிட்ட²ங்க³தோ விசிகிச்சா²வஸேனாதி ரதனத்தயாதீ³ஸு கங்கா²ஸங்கா²தாய விசிகிச்சா²ய வஸேன ஸன்னிட்டா²னங் அப்பத்தோ. தா²மக³தோ அனுஸயவஸேனாதி து³ன்னீஹரணஅப்பஹீனானுஸயவஸேன தி²ரபா⁴வங் பத்தோ உபக³தோ ஹுத்வா திட்ட²தி.

    Vinibaddho mānavasenāti nānāvidhena mānātimānavasena nānāvidhe ārammaṇe baddho hutvā tiṭṭhati. Parāmaṭṭho diṭṭhivasenāti dvāsaṭṭhidiṭṭhīnaṃ vasena parāmaṭṭho āmasitvā gahito. Vikkhepagato uddhaccavasenāti ārammaṇe asantiṭṭhanavasena cittavikkhepaṃ patto upagato. Aniṭṭhaṅgato vicikicchāvasenāti ratanattayādīsu kaṅkhāsaṅkhātāya vicikicchāya vasena sanniṭṭhānaṃ appatto. Thāmagato anusayavasenāti dunnīharaṇaappahīnānusayavasena thirabhāvaṃ patto upagato hutvā tiṭṭhati.

    ரூபூபயந்தி தண்ஹாதி³ட்டூ²பயவஸேன ரூபங் உபக³ந்த்வா ஆரம்மணங் கத்வா. விஞ்ஞாணங் திட்ட²மானங் திட்ட²தீதி தஸ்மிங் ஆரம்மணே ரூபாரம்மணங் விஞ்ஞாணங் திட்ட²ந்தங் திட்ட²தி. ரூபாரம்மணங் ரூபபதிட்ட²ந்தி ரூபமேவ ஆரம்மணங் ஆலம்பி³த்வா ரூபமேவ பதிட்ட²ங் கத்வா. நந்தூ³பஸேசனந்தி ஸப்பீதிகதண்ஹோத³கேன ஆஸித்தங் விஞ்ஞாணங். வுத்³தி⁴ந்தி வுத்³தி⁴பா⁴வங். விரூள்ஹிந்தி ஜவனவஸேன உபரிதோ விரூள்ஹிபா⁴வங். வேபுல்லந்தி ததா³ரம்மணவஸேன வேபுல்லங்.

    Rūpūpayanti taṇhādiṭṭhūpayavasena rūpaṃ upagantvā ārammaṇaṃ katvā. Viññāṇaṃ tiṭṭhamānaṃ tiṭṭhatīti tasmiṃ ārammaṇe rūpārammaṇaṃ viññāṇaṃ tiṭṭhantaṃ tiṭṭhati. Rūpārammaṇaṃrūpapatiṭṭhanti rūpameva ārammaṇaṃ ālambitvā rūpameva patiṭṭhaṃ katvā. Nandūpasecananti sappītikataṇhodakena āsittaṃ viññāṇaṃ. Vuddhinti vuddhibhāvaṃ. Virūḷhinti javanavasena uparito virūḷhibhāvaṃ. Vepullanti tadārammaṇavasena vepullaṃ.

    அத்தி² ராகோ³திஆதீ³னி லோப⁴ஸ்ஸேவ நாமானி. ஸோ ஹி ரஞ்ஜனவஸேன ராகோ³, நந்த³னவஸேன நந்தீ³, தண்ஹாயனவஸேன தண்ஹாதி வுச்சதி. பதிட்டி²தங் தத்த² விஞ்ஞாணங் விரூள்ஹந்தி கம்மங் ஜவாபெத்வா படிஸந்தி⁴ஆகட்³ட⁴னஸமத்த²தாய பதிட்டி²தஞ்சேவ விரூள்ஹஞ்ச. யத்தா²தி தேபூ⁴மகவட்டே பு⁴ம்மங். ஸப்³ப³த்த² வா புரிமபதே³ ஏதங் பு⁴ம்மங். அத்தி² தத்த² ஸங்கா²ரானங் வுத்³தீ⁴தி இத³ங் இமஸ்மிங் விபாகவட்டே டி²தஸ்ஸ ஆயதிங் வட்டஹேதுகே ஸங்கா²ரே ஸந்தா⁴ய வுத்தங். யத்த² அத்தி² ஆயதிங் புனப்³ப⁴வாபி⁴னிப்³ப³த்தீதி யஸ்மிங் டா²னே ஆயதிங் புனப்³ப⁴வாபி⁴னிப்³ப³த்தி அத்தி². தத்த² புரிமஸுத்தங் ரூபாதி³ஆரம்மணலக்³க³னவஸேன வுத்தங், து³தியஸுத்தங் ததே³வாரம்மணங் அபி⁴னந்த³னவஸேன வுத்தங், ததியங் விஞ்ஞாணபதிட்டா²னவஸேன வுத்தங், சதுத்த²ங் சதுப்³பி³த⁴ஆஹாரவஸேன, குஸலாகுஸலவிஞ்ஞாணபதிட்டா²னவஸேன வுத்தந்தி ஞாதப்³ப³ங்.

    Atthirāgotiādīni lobhasseva nāmāni. So hi rañjanavasena rāgo, nandanavasena nandī, taṇhāyanavasena taṇhāti vuccati. Patiṭṭhitaṃ tattha viññāṇaṃ virūḷhanti kammaṃ javāpetvā paṭisandhiākaḍḍhanasamatthatāya patiṭṭhitañceva virūḷhañca. Yatthāti tebhūmakavaṭṭe bhummaṃ. Sabbattha vā purimapade etaṃ bhummaṃ. Atthi tattha saṅkhārānaṃ vuddhīti idaṃ imasmiṃ vipākavaṭṭe ṭhitassa āyatiṃ vaṭṭahetuke saṅkhāre sandhāya vuttaṃ. Yattha atthi āyatiṃ punabbhavābhinibbattīti yasmiṃ ṭhāne āyatiṃ punabbhavābhinibbatti atthi. Tattha purimasuttaṃ rūpādiārammaṇalagganavasena vuttaṃ, dutiyasuttaṃ tadevārammaṇaṃ abhinandanavasena vuttaṃ, tatiyaṃ viññāṇapatiṭṭhānavasena vuttaṃ, catutthaṃ catubbidhaāhāravasena, kusalākusalaviññāṇapatiṭṭhānavasena vuttanti ñātabbaṃ.

    யேபு⁴ய்யேனாதி பாயேன. முய்ஹந்தீதி மோஹங் ஆபஜ்ஜந்தி. ஸம்முய்ஹந்தீதி விஸேஸேன முய்ஹந்தி. ஸம்பமுய்ஹந்தீதி ஸப்³பா³காரேன முய்ஹந்தி. அத² வா ரூபாரம்மணங் படிச்ச முய்ஹந்தி, ஸத்³தா³ரம்மணங் படிச்ச ஸம்முய்ஹந்தி, முதாரம்மணங் படிச்ச ஸம்பமுய்ஹந்தி. அவிஜ்ஜாய அந்தீ⁴கதாதி அட்ட²ஸு டா²னேஸு அஞ்ஞாணாய அவிஜ்ஜாய அந்தீ⁴கதா. ‘‘க³தா’’தி வா பாடோ², அந்த⁴பா⁴வங் உபக³தாதி அத்தோ². பகா³ள்ஹோதி பவிட்டோ². ஓகா³ள்ஹோதி ஹெட்டா²பா⁴க³ங் பவிட்டோ². அஜ்ஜோ²கா³ள்ஹோதி அதி⁴ஓகா³ஹித்வா அவத்த²ரித்வா விஸேஸேன பவிட்டோ² நிமுக்³கோ³தி அதோ⁴முக²ங் ஹுத்வா பவிட்டோ². அத² வா த³ஸ்ஸனஸங்ஸக்³கே³ன ஓகா³ள்ஹோ. ஸவனஸங்ஸக்³கே³ன அஜ்ஜோ²கா³ள்ஹோ. வசனஸங்ஸக்³கே³ன நிமுக்³கோ³. ஸப்புரிஸஸங்ஸக்³க³விரஹிதோ வா ஓகா³ள்ஹோ. ஸத்³த⁴ம்மஸேவனவிரஹிதோ வா அஜ்ஜோ²கா³ள்ஹோ. த⁴ம்மானுத⁴ம்மபடிபத்திவிரஹிதோ வா நிமுக்³கோ³.

    Yebhuyyenāti pāyena. Muyhantīti mohaṃ āpajjanti. Sammuyhantīti visesena muyhanti. Sampamuyhantīti sabbākārena muyhanti. Atha vā rūpārammaṇaṃ paṭicca muyhanti, saddārammaṇaṃ paṭicca sammuyhanti, mutārammaṇaṃ paṭicca sampamuyhanti. Avijjāya andhīkatāti aṭṭhasu ṭhānesu aññāṇāya avijjāya andhīkatā. ‘‘Gatā’’ti vā pāṭho, andhabhāvaṃ upagatāti attho. Pagāḷhoti paviṭṭho. Ogāḷhoti heṭṭhābhāgaṃ paviṭṭho. Ajjhogāḷhoti adhiogāhitvā avattharitvā visesena paviṭṭho nimuggoti adhomukhaṃ hutvā paviṭṭho. Atha vā dassanasaṃsaggena ogāḷho. Savanasaṃsaggena ajjhogāḷho. Vacanasaṃsaggena nimuggo. Sappurisasaṃsaggavirahito vā ogāḷho. Saddhammasevanavirahito vā ajjhogāḷho. Dhammānudhammapaṭipattivirahito vā nimuggo.

    விவேகாதி விவித்தி, விவிச்சனங் வா விவேகோ. தயோதி க³ணனபரிச்சே²தோ³. காயவிவேகோதி காயேன விவித்தி, வினா அபஸக்கனங். சித்தவிவேகாதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. இத⁴ பி⁴க்கூ²தி இமஸ்மிங் ஸாஸனே. ஸங்ஸாரே ப⁴யங் இக்க²னதோ பி⁴க்கு². விவித்தந்தி ஸுஞ்ஞங், அப்பஸத்³த³ங் அப்பனிக்³கோ⁴ஸந்தி அத்தோ². ஏததே³வ ஹி ஸந்தா⁴ய விப⁴ங்கே³ ‘‘விவித்தந்தி ஸந்திகே சேபி ஸேனாஸனங் ஹோதி, தஞ்ச அனாகிண்ணங் க³ஹட்டே²ஹி பப்³ப³ஜிதேஹி, தேன தங் விவித்த’’ந்தி (விப⁴॰ 526) வுத்தங். ஸேதி சேவ ஆஸதி ச எத்தா²தி ஸேனாஸனங், மஞ்சபீடா²தீ³னமேதமதி⁴வசனங். தேனாஹ –

    Vivekāti vivitti, viviccanaṃ vā viveko. Tayoti gaṇanaparicchedo. Kāyavivekoti kāyena vivitti, vinā apasakkanaṃ. Cittavivekādīsupi eseva nayo. Idha bhikkhūti imasmiṃ sāsane. Saṃsāre bhayaṃ ikkhanato bhikkhu. Vivittanti suññaṃ, appasaddaṃ appanigghosanti attho. Etadeva hi sandhāya vibhaṅge ‘‘vivittanti santike cepi senāsanaṃ hoti, tañca anākiṇṇaṃ gahaṭṭhehi pabbajitehi, tena taṃ vivitta’’nti (vibha. 526) vuttaṃ. Seti ceva āsati ca etthāti senāsanaṃ, mañcapīṭhādīnametamadhivacanaṃ. Tenāha –

    ‘‘ஸேனாஸனந்தி மஞ்சோபி ஸேனாஸனங், பீட²ம்பி… பி⁴ஸிபி… பி³ப்³போ³ஹனம்பி… விஹாரோபி… அட்³ட⁴யோகோ³பி… பாஸாதோ³பி… அட்டோபி… மாளோபி… லேணம்பி… கு³ஹாபி… ருக்க²மூலம்பி… வேளுகு³ம்போ³பி… யத்த² வா பன பி⁴க்கூ² படிக்கமந்தி, ஸப்³ப³மேதங் ஸேனாஸன’’ந்தி (விப⁴॰ 527).

    ‘‘Senāsananti mañcopi senāsanaṃ, pīṭhampi… bhisipi… bibbohanampi… vihāropi… aḍḍhayogopi… pāsādopi… aṭṭopi… māḷopi… leṇampi… guhāpi… rukkhamūlampi… veḷugumbopi… yattha vā pana bhikkhū paṭikkamanti, sabbametaṃ senāsana’’nti (vibha. 527).

    அபி ச விஹாரோ அட்³ட⁴யோகோ³ பாஸாதோ³ ஹம்மியங் கு³ஹாதி இத³ங் விஹாரஸேனாஸனங் நாம. மஞ்சோ பீட²ங் பி⁴ஸி பி³ப்³போ³ஹனந்தி இத³ங் மஞ்சபீட²ஸேனாஸனங் நாம. சிமிலிகா சம்மக²ண்டோ³ திணஸந்தா²ரோ பண்ணஸந்தா²ரோதி இத³ங் ஸந்த²தஸேனாஸனங் நாம. யத்த² வா பன பி⁴க்கூ² படிக்கமந்தி, இத³ங் ஓகாஸஸேனாஸனங் நாமாதி ஏவங் சதுப்³பி³த⁴ங் ஸேனாஸனங் ஹோதி. தங் ஸப்³ப³ம்பி ஸேனாஸனக்³க³ஹணேன க³ஹிதமேவ.

    Api ca vihāro aḍḍhayogo pāsādo hammiyaṃ guhāti idaṃ vihārasenāsanaṃ nāma. Mañco pīṭhaṃ bhisi bibbohananti idaṃ mañcapīṭhasenāsanaṃ nāma. Cimilikā cammakhaṇḍo tiṇasanthāro paṇṇasanthāroti idaṃ santhatasenāsanaṃ nāma. Yattha vā pana bhikkhū paṭikkamanti, idaṃ okāsasenāsanaṃ nāmāti evaṃ catubbidhaṃ senāsanaṃ hoti. Taṃ sabbampi senāsanaggahaṇena gahitameva.

    இத⁴ பனஸ்ஸ ஸகுணஸதி³ஸஸ்ஸ சாதுத்³தி³ஸஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ அனுச்ச²விகஸேனாஸனங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘அரஞ்ஞங் ருக்க²மூல’’ந்திஆதி³மாஹ. தத்த² அரஞ்ஞந்தி ‘‘நிக்க²மித்வா ப³ஹி இந்த³கீ²லா ஸப்³ப³மேதங் அரஞ்ஞ’’ந்தி (விப⁴॰ 529) இத³ங் பி⁴க்கு²னீனங் வஸேன ஆக³தங். ‘‘ஆரஞ்ஞகங் நாம ஸேனாஸனங் பஞ்சத⁴னுஸதிகங் பச்சி²ம’’ந்தி (பாரா॰ 654) இத³ங் பன இமஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ அனுரூபங். தஸ்ஸ லக்க²ணங் விஸுத்³தி⁴மக்³கே³ து⁴தங்க³னித்³தே³ஸே (விஸுத்³தி⁴॰ 1.31) வுத்தங். ருக்க²மூலந்தி யங்கிஞ்சி ஸந்தச்சா²யங் விவித்தங் ருக்க²மூலங். பப்³ப³தந்தி ஸேலங். தத்த² ஹி உத³கஸொண்டீ³ஸு உத³ககிச்சங் கத்வா ஸீதாய ருக்க²ச்சா²யாய நிஸின்னஸ்ஸ நானாதி³ஸாஸு கா²யமானாஸு ஸீதேன வாதேன பீ³ஜியமானஸ்ஸ சித்தங் ஏகக்³க³ங் ஹோதி. கந்த³ரந்தி கங் வுச்சதி உத³கங், தேன தா³ரிதங், உத³கேன பி⁴ன்னங் பப்³ப³தபதே³ஸங். யங் ‘‘நதீ³தும்ப³’’ந்திபி ‘‘நதீ³குஞ்ஜ’’ந்திபி வத³ந்தி. தத்த² ஹி ரஜதபட்டஸதி³ஸா வாலுகா ஹோதி, மத்த²கே மணிவிதானங் விய வனக³ஹனங், மணிக²ந்த⁴ஸதி³ஸங் உத³கங் ஸந்த³தி. ஏவரூபங் கந்த³ரங் ஓருய்ஹ பானீயங் பிவித்வா க³த்தானி ஸீதானி கத்வா வாலுகங் உஸ்ஸாபெத்வா பங்ஸுகூலசீவரங் பஞ்ஞபெத்வா நிஸின்னஸ்ஸ ஸமணத⁴ம்மங் கரோதோ சித்தங் ஏகக்³க³ங் ஹோதி. கி³ரிகு³ஹந்தி த்³வின்னங் பப்³ப³தானங் அந்தரங், ஏகஸ்மிங்யேவ வா உமங்க³ஸதி³ஸங் மஹாவிவரங். ஸுஸானலக்க²ணங் விஸுத்³தி⁴மக்³கே³ (விஸுத்³தி⁴॰ 1.34) வுத்தங்.

    Idha panassa sakuṇasadisassa cātuddisassa bhikkhuno anucchavikasenāsanaṃ dassento ‘‘araññaṃ rukkhamūla’’ntiādimāha. Tattha araññanti ‘‘nikkhamitvā bahi indakhīlā sabbametaṃ arañña’’nti (vibha. 529) idaṃ bhikkhunīnaṃ vasena āgataṃ. ‘‘Āraññakaṃ nāma senāsanaṃ pañcadhanusatikaṃ pacchima’’nti (pārā. 654) idaṃ pana imassa bhikkhuno anurūpaṃ. Tassa lakkhaṇaṃ visuddhimagge dhutaṅganiddese (visuddhi. 1.31) vuttaṃ. Rukkhamūlanti yaṃkiñci santacchāyaṃ vivittaṃ rukkhamūlaṃ. Pabbatanti selaṃ. Tattha hi udakasoṇḍīsu udakakiccaṃ katvā sītāya rukkhacchāyāya nisinnassa nānādisāsu khāyamānāsu sītena vātena bījiyamānassa cittaṃ ekaggaṃ hoti. Kandaranti kaṃ vuccati udakaṃ, tena dāritaṃ, udakena bhinnaṃ pabbatapadesaṃ. Yaṃ ‘‘nadītumba’’ntipi ‘‘nadīkuñja’’ntipi vadanti. Tattha hi rajatapaṭṭasadisā vālukā hoti, matthake maṇivitānaṃ viya vanagahanaṃ, maṇikhandhasadisaṃ udakaṃ sandati. Evarūpaṃ kandaraṃ oruyha pānīyaṃ pivitvā gattāni sītāni katvā vālukaṃ ussāpetvā paṃsukūlacīvaraṃ paññapetvā nisinnassa samaṇadhammaṃ karoto cittaṃ ekaggaṃ hoti. Giriguhanti dvinnaṃ pabbatānaṃ antaraṃ, ekasmiṃyeva vā umaṅgasadisaṃ mahāvivaraṃ. Susānalakkhaṇaṃ visuddhimagge (visuddhi. 1.34) vuttaṃ.

    வனபத்த²ந்தி கா³மந்தங் அதிக்கமித்வா மனுஸ்ஸானங் அனுபசாரட்டா²னங் யத்த² ந கஸந்தி ந வபந்தி. தேனேவாஹ ‘‘வனபத்த²ந்தி தூ³ரானமேதங் ஸேனாஸனானங் அதி⁴வசன’’ந்திஆதி³ (விப⁴॰ 531). அப்³போ⁴காஸந்தி அச்ச²ன்னங். ஆகங்க²மானோ பனெத்த² சீவரகுடிங் கத்வா வஸதி. பலாலபுஞ்ஜந்தி பலாலராஸிங். மஹாபலாலபுஞ்ஜதோ ஹி பலாலங் நிக்கட்³டி⁴த்வா பப்³பா⁴ரலேணஸதி³ஸே ஆலயே கரொந்தி, க³ச்ச²கு³ம்பா³தீ³னம்பி உபரி பலாலங் பக்கி²பித்வா ஹெட்டா² நிஸின்னா ஸமணத⁴ம்மங் கரொந்தி. ஸப்³ப³மேதங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் ‘‘காயேன விவித்தோ விஹரதீ’’திஆதி³. ஏகோ சங்கமங் அதி⁴ட்டா²தி பவத்தயதீதி வுத்தங் ஹோதி. இரியதீதி இரியாபத²ங் வத்தயதி. வத்ததீதி இரியாபத²வுத்திங் உப்பாதே³தி. பாலேதீதி இரியாபத²ங் ரக்க²தி. யபேதீதி யபயதி. யாபேதீதி யாபயதி.

    Vanapatthanti gāmantaṃ atikkamitvā manussānaṃ anupacāraṭṭhānaṃ yattha na kasanti na vapanti. Tenevāha ‘‘vanapatthanti dūrānametaṃ senāsanānaṃ adhivacana’’ntiādi (vibha. 531). Abbhokāsanti acchannaṃ. Ākaṅkhamāno panettha cīvarakuṭiṃ katvā vasati. Palālapuñjanti palālarāsiṃ. Mahāpalālapuñjato hi palālaṃ nikkaḍḍhitvā pabbhāraleṇasadise ālaye karonti, gacchagumbādīnampi upari palālaṃ pakkhipitvā heṭṭhā nisinnā samaṇadhammaṃ karonti. Sabbametaṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘kāyena vivitto viharatī’’tiādi. Eko caṅkamaṃ adhiṭṭhāti pavattayatīti vuttaṃ hoti. Iriyatīti iriyāpathaṃ vattayati. Vattatīti iriyāpathavuttiṃ uppādeti. Pāletīti iriyāpathaṃ rakkhati. Yapetīti yapayati. Yāpetīti yāpayati.

    பட²மங் ஜா²னங் ஸமாபன்னஸ்ஸாதி குஸலஜ்ஜா²னஸமங்கி³ஸ்ஸ. நீவரணேஹி சித்தங் விவித்தந்தி உபசாரேன நீவரணேஹி விவித்தம்பி ஸமானங் அந்தோஅப்பனாயங் ஸுட்டு² விவித்தங் நாம ஹோதீதி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘பட²மங் ஜா²னங் ஸமாபன்னஸ்ஸ நீவரணேஹி சித்தங் விவித்தங் ஹோதீ’’தி வுத்தங். ஏஸேவ நயோ விதக்கவிசாரபீதிஸுக²து³க்கே²ஹி து³தியததியசதுத்த²ஜ்ஜா²னானி ஸமாபன்னானந்தி. ரூபஸஞ்ஞாயாதி குஸலவிபாககிரியவஸேன பஞ்சத³ஸன்னங் ரூபாவசரஜ்ஜா²னானங் ஸஞ்ஞாய. படிக⁴ஸஞ்ஞாயாதி சக்கு²ரூபாதி³ஸங்க⁴ட்டனேன உப்பன்னாய குஸலாகுஸலவிபாகவஸேன த்³விபஞ்சவிஞ்ஞாணஸங்கா²தாய படிக⁴ஸஞ்ஞாய ச. நானத்தஸஞ்ஞாயாதி நானாரம்மணே பவத்தாய சதுசத்தாலீஸகாமாவசரஸஞ்ஞாய ச சித்தங் விவித்தங் ஹோதி ஸுஞ்ஞங் ஹோதி.

    Paṭhamaṃjhānaṃ samāpannassāti kusalajjhānasamaṅgissa. Nīvaraṇehi cittaṃ vivittanti upacārena nīvaraṇehi vivittampi samānaṃ antoappanāyaṃ suṭṭhu vivittaṃ nāma hotīti dassetuṃ ‘‘paṭhamaṃ jhānaṃ samāpannassa nīvaraṇehi cittaṃ vivittaṃ hotī’’ti vuttaṃ. Eseva nayo vitakkavicārapītisukhadukkhehi dutiyatatiyacatutthajjhānāni samāpannānanti. Rūpasaññāyāti kusalavipākakiriyavasena pañcadasannaṃ rūpāvacarajjhānānaṃ saññāya. Paṭighasaññāyāti cakkhurūpādisaṅghaṭṭanena uppannāya kusalākusalavipākavasena dvipañcaviññāṇasaṅkhātāya paṭighasaññāya ca. Nānattasaññāyāti nānārammaṇe pavattāya catucattālīsakāmāvacarasaññāya ca cittaṃ vivittaṃ hoti suññaṃ hoti.

    ஆகாஸானஞ்சாயதனங் ஸமாபன்னஸ்ஸாதி எத்த² நாஸ்ஸ அந்தோதி அனந்தங், ஆகாஸங் அனந்தங் ஆகாஸானந்தங், ஆகாஸானந்தமேவ ஆகாஸானஞ்சங், தங் ஆகாஸானஞ்சங் அதி⁴ட்டா²னட்டே²ன ஆயதனமஸ்ஸ ஸஸம்பயுத்தத⁴ம்மஸ்ஸ ஜா²னஸ்ஸ தே³வானங் தே³வாயதனமிவாதி ஆகாஸானஞ்சாயதனங், கஸிணுக்³கா⁴டிமாகாஸாரம்மணஜா²னஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங். தங் ஆகாஸானஞ்சாயதனங் ஸமாபன்னஸ்ஸ குஸலகிரியஜா²னங் ஸமாபன்னஸ்ஸ. ரூபஸஞ்ஞாயாதி ஸஞ்ஞாஸீஸேன ரூபாவசரஜ்ஜா²னதோ சேவ ததா³ரம்மணதோ ச. ரூபாவசரஜ்ஜா²னம்பி ஹி ‘‘ரூப’’ந்தி வுச்சதி ‘‘ரூபீ ரூபானி பஸ்ஸதீ’’திஆதீ³ஸு (படி॰ ம॰ 1.209), தஸ்ஸ ஆரம்மணம்பி ‘‘ப³ஹித்³தா⁴ ரூபானி பஸ்ஸதி ஸுவண்ணது³ப்³ப³ண்ணானீ’’திஆதீ³ஸுபி (படி॰ ம॰ 1.209). தஸ்மா இத⁴ ரூபே ஸஞ்ஞா ரூபஸஞ்ஞாதி ஏவங் ஸஞ்ஞாஸீஸேன ரூபாவசரஜ்ஜா²னஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங். ரூபே ஸஞ்ஞா அஸ்ஸாதி ரூபஸஞ்ஞங், ரூபமஸ்ஸ நாமந்தி வுத்தங் ஹோதி. ஏவங் பத²வீகஸிணாதி³பே⁴த³ஸ்ஸ ததா³ரம்மணஸ்ஸ சேதங் அதி⁴வசனந்தி வேதி³தப்³ப³ங். ஏதாய குஸலவிபாககிரியாவஸேன பஞ்சத³ஸவிதா⁴ய ஜா²னஸங்கா²தாய ரூபஸஞ்ஞாய. ஏதாய ச பத²வீகஸிணாதி³வஸேன அட்ட²விதா⁴ய ஆரம்மணஸங்கா²தாய ரூபஸஞ்ஞாய.

    Ākāsānañcāyatanaṃ samāpannassāti ettha nāssa antoti anantaṃ, ākāsaṃ anantaṃ ākāsānantaṃ, ākāsānantameva ākāsānañcaṃ, taṃ ākāsānañcaṃ adhiṭṭhānaṭṭhena āyatanamassa sasampayuttadhammassa jhānassa devānaṃ devāyatanamivāti ākāsānañcāyatanaṃ, kasiṇugghāṭimākāsārammaṇajhānassetaṃ adhivacanaṃ. Taṃ ākāsānañcāyatanaṃ samāpannassa kusalakiriyajhānaṃ samāpannassa. Rūpasaññāyāti saññāsīsena rūpāvacarajjhānato ceva tadārammaṇato ca. Rūpāvacarajjhānampi hi ‘‘rūpa’’nti vuccati ‘‘rūpī rūpāni passatī’’tiādīsu (paṭi. ma. 1.209), tassa ārammaṇampi ‘‘bahiddhā rūpāni passati suvaṇṇadubbaṇṇānī’’tiādīsupi (paṭi. ma. 1.209). Tasmā idha rūpe saññā rūpasaññāti evaṃ saññāsīsena rūpāvacarajjhānassetaṃ adhivacanaṃ. Rūpe saññā assāti rūpasaññaṃ, rūpamassa nāmanti vuttaṃ hoti. Evaṃ pathavīkasiṇādibhedassa tadārammaṇassa cetaṃ adhivacananti veditabbaṃ. Etāya kusalavipākakiriyāvasena pañcadasavidhāya jhānasaṅkhātāya rūpasaññāya. Etāya ca pathavīkasiṇādivasena aṭṭhavidhāya ārammaṇasaṅkhātāya rūpasaññāya.

    படிக⁴ஸஞ்ஞாயாதி சக்கா²தீ³னங் வத்தூ²னங் ரூபாதீ³னங் ஆரம்மணானஞ்ச படிகா⁴தேன ஸமுப்பன்னா ஸஞ்ஞா படிக⁴ஸஞ்ஞா, ரூபஸஞ்ஞாதீ³னங் ஏதங் அதி⁴வசனங். யதா²ஹ – ‘‘தத்த² கதமா படிக⁴ஸஞ்ஞா? ரூபஸஞ்ஞா ஸத்³த³ஸஞ்ஞா க³ந்த⁴ஸஞ்ஞா ரஸஸஞ்ஞா பொ²ட்ட²ப்³ப³ஸஞ்ஞா, இமா வுச்சந்தி படிக⁴ஸஞ்ஞாயோ’’தி (விப⁴॰ 603). தா குஸலவிபாகா பஞ்ச அகுஸலவிபாகா பஞ்சாதி ஏதாய படிக⁴ஸஞ்ஞாய.

    Paṭighasaññāyāti cakkhādīnaṃ vatthūnaṃ rūpādīnaṃ ārammaṇānañca paṭighātena samuppannā saññā paṭighasaññā, rūpasaññādīnaṃ etaṃ adhivacanaṃ. Yathāha – ‘‘tattha katamā paṭighasaññā? Rūpasaññā saddasaññā gandhasaññā rasasaññā phoṭṭhabbasaññā, imā vuccanti paṭighasaññāyo’’ti (vibha. 603). Tā kusalavipākā pañca akusalavipākā pañcāti etāya paṭighasaññāya.

    நானத்தஸஞ்ஞாயாதி நானத்தே கோ³சரே பவத்தாய ஸஞ்ஞாய, நானத்தாய வா ஸஞ்ஞாய. யதா²ஹ – ‘‘தத்த² கதமா நானத்தஸஞ்ஞா? அஸமாபன்னஸ்ஸ மனோதா⁴துஸமங்கி³ஸ்ஸ வா மனோவிஞ்ஞாணதா⁴துஸமங்கி³ஸ்ஸ வா ஸஞ்ஞா ஸஞ்ஜானநா ஸஞ்ஜானிதத்தங், இமா வுச்சந்தி நானத்தஸஞ்ஞாயோ’’தி (விப⁴॰ 604) ஏவங் விப⁴ங்கே³ விப⁴ஜித்வா வுத்தா. தா இத⁴ அதி⁴ப்பேதா. அஸமாபன்னஸ்ஸ மனோதா⁴துமனோவிஞ்ஞாணதா⁴துஸங்க³ஹிதா ஸஞ்ஞா ரூபஸத்³தா³தி³பே⁴தே³ நானத்தே நானாஸபா⁴வே கோ³சரே பவத்தந்தி. யஸ்மா சேஸா அட்ட² காமாவசரகுஸலஸஞ்ஞா, த்³வாத³ஸ அகுஸலஸஞ்ஞா, ஏகாத³ஸ காமாவசரகுஸலவிபாகஸஞ்ஞா, த்³வே அகுஸலவிபாகஸஞ்ஞா , ஏகாத³ஸ காமாவசரகிரியஸஞ்ஞாதி ஏவங் சதுசத்தாலீஸம்பி ஸஞ்ஞா நானத்தா நானாஸபா⁴வா அஞ்ஞமஞ்ஞங் அஸதி³ஸா, தஸ்மா ‘‘நானத்தஸஞ்ஞா’’தி வுத்தா, தாய நானத்தஸஞ்ஞாய.

    Nānattasaññāyāti nānatte gocare pavattāya saññāya, nānattāya vā saññāya. Yathāha – ‘‘tattha katamā nānattasaññā? Asamāpannassa manodhātusamaṅgissa vā manoviññāṇadhātusamaṅgissa vā saññā sañjānanā sañjānitattaṃ, imā vuccanti nānattasaññāyo’’ti (vibha. 604) evaṃ vibhaṅge vibhajitvā vuttā. Tā idha adhippetā. Asamāpannassa manodhātumanoviññāṇadhātusaṅgahitā saññā rūpasaddādibhede nānatte nānāsabhāve gocare pavattanti. Yasmā cesā aṭṭha kāmāvacarakusalasaññā, dvādasa akusalasaññā, ekādasa kāmāvacarakusalavipākasaññā, dve akusalavipākasaññā , ekādasa kāmāvacarakiriyasaññāti evaṃ catucattālīsampi saññā nānattā nānāsabhāvā aññamaññaṃ asadisā, tasmā ‘‘nānattasaññā’’ti vuttā, tāya nānattasaññāya.

    சித்தங் விவித்தங் ஹோதீதி ஆகாஸானஞ்சாயதனங் ஸமாபன்னஸ்ஸ ரூபஸஞ்ஞாபடிக⁴ஸஞ்ஞானானத்தஸஞ்ஞாஸங்கா²தாஹி ஸஞ்ஞாஹி ஜா²னசித்தங் விவித்தங் ஹோதி வினா ஹோதி அபஸக்கனங் ஹோதி. விஞ்ஞாணஞ்சாயதனந்தி ஏததே³வ விஞ்ஞாணங் அதி⁴ட்டா²னட்டே²ன ஆயதனமஸ்ஸாதி விஞ்ஞாணஞ்சாயதனங், ஆகாஸே பவத்தவிஞ்ஞாணாரம்மணஸ்ஸ ஜா²னஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங். தங் ஜா²னங் ஸமாபன்னஸ்ஸ வுத்தப்பகாராய ஆகாஸானஞ்சாயதனஸஞ்ஞாய சித்தங் விவித்தங் ஹோதி.

    Cittaṃ vivittaṃ hotīti ākāsānañcāyatanaṃ samāpannassa rūpasaññāpaṭighasaññānānattasaññāsaṅkhātāhi saññāhi jhānacittaṃ vivittaṃ hoti vinā hoti apasakkanaṃ hoti. Viññāṇañcāyatananti etadeva viññāṇaṃ adhiṭṭhānaṭṭhena āyatanamassāti viññāṇañcāyatanaṃ, ākāse pavattaviññāṇārammaṇassa jhānassetaṃ adhivacanaṃ. Taṃ jhānaṃ samāpannassa vuttappakārāya ākāsānañcāyatanasaññāya cittaṃ vivittaṃ hoti.

    ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனந்தி எத்த² பன நாஸ்ஸ கிஞ்சனந்தி அகிஞ்சனங், அந்தமஸோ ப⁴ங்க³மத்தம்பி அஸ்ஸ அவஸிட்ட²ங் நத்தீ²தி வுத்தங் ஹோதி. அகிஞ்சனஸ்ஸ பா⁴வோ ஆகிஞ்சஞ்ஞங், ஆகாஸானஞ்சாயதனவிஞ்ஞாணாபக³மஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங். தங் ஆகிஞ்சஞ்ஞங் அதி⁴ட்டா²னட்டே²ன ஆயதனமஸ்ஸாதி ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனங், ஆகாஸே பவத்திதவிஞ்ஞாணாபக³மாரம்மணஜா²னஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங். தங் ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனங் ஸமாபன்னஸ்ஸ தாய விஞ்ஞாணஞ்சாயதனஸஞ்ஞாய சித்தங் விவித்தங்.

    Ākiñcaññāyatananti ettha pana nāssa kiñcananti akiñcanaṃ, antamaso bhaṅgamattampi assa avasiṭṭhaṃ natthīti vuttaṃ hoti. Akiñcanassa bhāvo ākiñcaññaṃ, ākāsānañcāyatanaviññāṇāpagamassetaṃ adhivacanaṃ. Taṃ ākiñcaññaṃ adhiṭṭhānaṭṭhena āyatanamassāti ākiñcaññāyatanaṃ, ākāse pavattitaviññāṇāpagamārammaṇajhānassetaṃ adhivacanaṃ. Taṃ ākiñcaññāyatanaṃ samāpannassa tāya viññāṇañcāyatanasaññāya cittaṃ vivittaṃ.

    நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனந்தி எத்த² பன யாய ஸஞ்ஞாய பா⁴வதோ தங் ‘‘நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதன’’ந்தி வுச்சதி, யதா²படிபன்னஸ்ஸ ஸா ஸஞ்ஞா ஹோதி, தங் தாவ த³ஸ்ஸேதுங் விப⁴ங்கே³ (விப⁴॰ 620) ‘‘நேவஸஞ்ஞீனாஸஞ்ஞீ’’தி உத்³த⁴ரித்வா தஞ்ஞேவ ‘‘ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனங் ஸந்ததோ மனஸி கரோதி, ஸங்கா²ராவஸேஸஸமாபத்திங் பா⁴வேதி, தேன வுச்சதி நேவஸஞ்ஞீனாஸஞ்ஞீ’’தி வுத்தங். தத்த² ஸந்ததோ மனஸி கரோதீதி ‘‘ஸந்தோவதாயங் ஸமாபத்தி, யத்ர ஹி நாம நத்தி²பா⁴வம்பி ஆரம்மணங் கரித்வா வஸதீ’’தி ஏவங் ஸந்தாரம்மணதாய நங் ‘‘ஸந்தா’’தி மனஸி கரோதி. தங் நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனங் அப்பெத்வா நிஸின்னஸ்ஸ தாய ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனஸஞ்ஞாய ஜா²னசித்தங் ஸுஞ்ஞங் ஹோதி.

    Nevasaññānāsaññāyatananti ettha pana yāya saññāya bhāvato taṃ ‘‘nevasaññānāsaññāyatana’’nti vuccati, yathāpaṭipannassa sā saññā hoti, taṃ tāva dassetuṃ vibhaṅge (vibha. 620) ‘‘nevasaññīnāsaññī’’ti uddharitvā taññeva ‘‘ākiñcaññāyatanaṃ santato manasi karoti, saṅkhārāvasesasamāpattiṃ bhāveti, tena vuccati nevasaññīnāsaññī’’ti vuttaṃ. Tattha santato manasi karotīti ‘‘santovatāyaṃ samāpatti, yatra hi nāma natthibhāvampi ārammaṇaṃ karitvā vasatī’’ti evaṃ santārammaṇatāya naṃ ‘‘santā’’ti manasi karoti. Taṃ nevasaññānāsaññāyatanaṃ appetvā nisinnassa tāya ākiñcaññāyatanasaññāya jhānacittaṃ suññaṃ hoti.

    ஸோதாபன்னஸ்ஸாதி ஸோதாபத்திப²லங் பத்தஸ்ஸ. ஸக்காயதி³ட்டி²யாதி வீஸதிவத்து²காய ஸக்காயதி³ட்டி²யா. விசிகிச்சா²யாதி அட்ட²ஸு டா²னேஸு கங்கா²ய. ஸீலப்³ப³தபராமாஸாதி ‘‘ஸீலேன ஸுத்³தி⁴, வதேன ஸுத்³தீ⁴’’தி பராமஸித்வா உப்பஜ்ஜனகதி³ட்டி². தி³ட்டா²னுஸயாதி அப்பஹீனட்டே²ன ஸந்தானே அனுஸயகா தி³ட்டா²னுஸயா. ததா² விசிகிச்சா²னுஸயா. ததே³கட்டே²ஹி சாதி தேஹி ஸக்காயதி³ட்டி²ஆதீ³ஹி ஏகதோ டி²தேஹி ச. உபதாபெந்தி விபா³தெ⁴ந்தி சாதி கிலேஸா, தேஹி ஸக்காயதி³ட்டி²யாதி³கிலேஸேஹி சித்தங் விவித்தங் ஸுஞ்ஞங் ஹோதி. எத்த² ‘‘ததே³கட்ட²’’ந்தி து³வித⁴ங் ஏகட்ட²ங் பஹானேகட்ட²ங் ஸஹஜேகட்ட²ஞ்ச. அபாயக³மனீயா ஹி கிலேஸா யாவ ஸோதாபத்திமக்³கே³ன ந பஹீயந்தி, தாவ தி³ட்டி²விசிகிச்சா²ஹி ஸஹ ஏகஸ்மிங் புக்³க³லே டி²தாதி பஹானேகட்டா². த³ஸஸு ஹி கிலேஸேஸு இத⁴ தி³ட்டி²விசிகிச்சா² ஏவ ஆக³தா. அனுஸயேஸு தி³ட்டா²னுஸயவிசிகிச்சா²னுஸயா ஆக³தா. ஸேஸா பன அபாயக³மனீயோ லோபோ⁴ தோ³ஸோ மோஹோ மானோ தி²னங் உத்³த⁴ச்சங் அஹிரிகங் அனொத்தப்பந்தி அட்ட² கிலேஸா தி³ட்டி²விசிகிச்சா²ஹி ஸஹ பஹானேகட்டா² ஹுத்வா த்³வீஹி அனுஸயேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸோதாபத்திமக்³கே³ன பஹீயந்தி. ராக³தோ³ஸமோஹபமுகே²ஸு வா தி³யட்³டே⁴ஸு கிலேஸஸஹஸ்ஸேஸு ஸோதாபத்திமக்³கே³ன தி³ட்டி²யா பஹீயமானாய தி³ட்டி²யா ஸஹ விசிகிச்சா² பஹீனா, தி³ட்டா²னுஸயவிசிகிச்சா²னுஸயேஹி ஸஹ அபாயக³மனீயா ஸப்³ப³கிலேஸா பஹானேகட்ட²வஸேன பஹீயந்தி. ஸஹஜேகட்டா² பன தி³ட்டி²யா ஸஹ விசிகிச்சா²ய ச ஸஹ ஏகேகஸ்மிங் சித்தே டி²தா அவஸேஸகிலேஸா.
