Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹானித்³தே³ஸபாளி • Mahāniddesapāḷi

    2. கு³ஹட்ட²கஸுத்தனித்³தே³ஸோ

    2. Guhaṭṭhakasuttaniddeso

    அத² கு³ஹட்ட²கஸுத்தனித்³தே³ஸங் வக்க²தி –

    Atha guhaṭṭhakasuttaniddesaṃ vakkhati –

    7.

    7.

    ஸத்தோ கு³ஹாயங் ப³ஹுனாபி⁴ச²ன்னோ, திட்ட²ங் நரோ மோஹனஸ்மிங் பகா³ள்ஹோ;

    Sattoguhāyaṃ bahunābhichanno, tiṭṭhaṃ naro mohanasmiṃ pagāḷho;

    தூ³ரே விவேகா ஹி ததா²விதோ⁴ ஸோ, காமா ஹி லோகே ந ஹி ஸுப்பஹாயா.

    Dūre vivekā hi tathāvidho so, kāmā hi loke na hi suppahāyā.

    ஸத்தோ கு³ஹாயங் ப³ஹுனாபி⁴ச²ன்னோதி. ஸத்தோதி ஹி கோ² வுத்தங், அபி ச கு³ஹா தாவ வத்தப்³பா³. கு³ஹா வுச்சதி காயோ. காயோதி வா கு³ஹாதி வா தே³ஹோதி வா ஸந்தே³ஹோதி வா நாவாதி வா ரதோ²தி வா த⁴ஜோதி வா வம்மிகோதி வா நக³ரந்தி வா நிட்³ட³ந்தி வா குடீதி வா க³ண்டோ³தி வா கும்போ⁴தி வா நாகோ³தி வா காயஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங். ஸத்தோ கு³ஹாயந்தி கு³ஹாயங் ஸத்தோ விஸத்தோ ஆஸத்தோ லக்³கோ³ லக்³கி³தோ பலிபு³த்³தோ⁴. யதா² பி⁴த்திகி²லே வா நாக³த³ந்தே வா க³ண்ட³ங் ஸத்தங் விஸத்தங் ஆஸத்தங் லக்³க³ங் லக்³கி³தங் பலிபு³த்³த⁴ங்; ஏவமேவ கு³ஹாயங் ஸத்தோ விஸத்தோ ஆஸத்தோ லக்³கோ³ லக்³கி³தோ பலிபு³த்³தோ⁴. வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா –

    Satto guhāyaṃ bahunābhichannoti. Sattoti hi kho vuttaṃ, api ca guhā tāva vattabbā. Guhā vuccati kāyo. Kāyoti vā guhāti vā dehoti vā sandehoti vā nāvāti vā rathoti vā dhajoti vā vammikoti vā nagaranti vā niḍḍanti vā kuṭīti vā gaṇḍoti vā kumbhoti vā nāgoti vā kāyassetaṃ adhivacanaṃ. Satto guhāyanti guhāyaṃ satto visatto āsatto laggo laggito palibuddho. Yathā bhittikhile vā nāgadante vā gaṇḍaṃ sattaṃ visattaṃ āsattaṃ laggaṃ laggitaṃ palibuddhaṃ; evameva guhāyaṃ satto visatto āsatto laggo laggito palibuddho. Vuttañhetaṃ bhagavatā –

    ‘‘ரூபே கோ², ராத⁴, யோ ச²ந்தோ³ யோ ராகோ³ யா நந்தீ³ யா தண்ஹா யே உபயூபாதா³னா சேதஸோ அதி⁴ட்டா²னாபி⁴னிவேஸானுஸயா, தத்ர ஸத்தோ தத்ர விஸத்தோ; தஸ்மா ஸத்தோதி வுச்சதி. வேத³னாய கோ², ராத⁴…பே॰… ஸஞ்ஞாய கோ², ராத⁴… ஸங்கா²ரேஸு கோ², ராத⁴… விஞ்ஞாணே கோ², ராத⁴, யோ ச²ந்தோ³ யோ ராகோ³ யா நந்தீ³ யா தண்ஹா யே உபயூபாதா³னா சேதஸோ அதி⁴ட்டா²னாபி⁴னிவேஸானுஸயா, தத்ர ஸத்தோ தத்ர விஸத்தோ; தஸ்மா ஸத்தோதி வுச்சதி. ஸத்தோதி லக்³க³னாதி⁴வசன’’ந்தி – ஸத்தோ கு³ஹாயங். ப³ஹுனாபி⁴ச²ன்னோதி ப³ஹுகேஹி கிலேஸேஹி ச²ன்னோ, ராகே³ன ச²ன்னோ தோ³ஸேன ச²ன்னோ மோஹேன ச²ன்னோ கோதே⁴ன ச²ன்னோ உபனாஹேன ச²ன்னோ மக்கே²ன ச²ன்னோ பளாஸேன ச²ன்னோ இஸ்ஸாய ச²ன்னோ மச்ச²ரியேன ச²ன்னோ மாயாய ச²ன்னோ ஸாடெ²ய்யேன ச²ன்னோ த²ம்பே⁴ன ச²ன்னோ ஸாரம்பே⁴ன ச²ன்னோ மானேன ச²ன்னோ அதிமானேன ச²ன்னோ மதே³ன ச²ன்னோ பமாதே³ன ச²ன்னோ. ஸப்³ப³கிலேஸேஹி ஸப்³ப³து³ச்சரிதேஹி ஸப்³ப³த³ரதே²ஹி ஸப்³ப³பரிளாஹேஹி ஸப்³ப³ஸந்தாபேஹி ஸப்³பா³குஸலாபி⁴ஸங்கா²ரேஹி ச²ன்னோ விச²ன்னோ உச்ச²ன்னோ ஆவுதோ நிவுதோ ஓவுதோ 1 பிஹிதோ படிச்ச²ன்னோ படிகுஜ்ஜிதோதி – ஸத்தோ கு³ஹாயங் ப³ஹுனாபி⁴ச²ன்னோ.

    ‘‘Rūpe kho, rādha, yo chando yo rāgo yā nandī yā taṇhā ye upayūpādānā cetaso adhiṭṭhānābhinivesānusayā, tatra satto tatra visatto; tasmā sattoti vuccati. Vedanāya kho, rādha…pe… saññāya kho, rādha… saṅkhāresu kho, rādha… viññāṇe kho, rādha, yo chando yo rāgo yā nandī yā taṇhā ye upayūpādānā cetaso adhiṭṭhānābhinivesānusayā, tatra satto tatra visatto; tasmā sattoti vuccati. Sattoti lagganādhivacana’’nti – satto guhāyaṃ. Bahunābhichannoti bahukehi kilesehi channo, rāgena channo dosena channo mohena channo kodhena channo upanāhena channo makkhena channo paḷāsena channo issāya channo macchariyena channo māyāya channo sāṭheyyena channo thambhena channo sārambhena channo mānena channo atimānena channo madena channo pamādena channo. Sabbakilesehi sabbaduccaritehi sabbadarathehi sabbapariḷāhehi sabbasantāpehi sabbākusalābhisaṅkhārehi channo vichanno ucchanno āvuto nivuto ovuto 2 pihito paṭicchanno paṭikujjitoti – satto guhāyaṃ bahunābhichanno.

    திட்ட²ங் நரோ மோஹனஸ்மிங் பகா³ள்ஹோதி திட்ட²ந்தோ நரோ ரத்தோ ராக³வஸேன திட்ட²தி, து³ட்டோ² தோ³ஸவஸேன திட்ட²தி, மூள்ஹோ மோஹவஸேன திட்ட²தி, வினிப³த்³தோ⁴ மானவஸேன திட்ட²தி, பராமட்டோ² தி³ட்டி²வஸேன திட்ட²தி, விக்கே²பக³தோ உத்³த⁴ச்சவஸேன திட்ட²தி, அனிட்ட²ங்க³தோ விசிகிச்சா²வஸேன திட்ட²தி, தா²மக³தோ அனுஸயவஸேன திட்ட²தி. ஏவம்பி திட்ட²ங் நரோ.

    Tiṭṭhaṃnaro mohanasmiṃ pagāḷhoti tiṭṭhanto naro ratto rāgavasena tiṭṭhati, duṭṭho dosavasena tiṭṭhati, mūḷho mohavasena tiṭṭhati, vinibaddho mānavasena tiṭṭhati, parāmaṭṭho diṭṭhivasena tiṭṭhati, vikkhepagato uddhaccavasena tiṭṭhati, aniṭṭhaṅgato vicikicchāvasena tiṭṭhati, thāmagato anusayavasena tiṭṭhati. Evampi tiṭṭhaṃ naro.

    வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா – ‘‘ஸந்தி, பி⁴க்க²வே, சக்கு²விஞ்ஞெய்யா ரூபா இட்டா² கந்தா மனாபா பியரூபா காமூபஸங்ஹிதா ரஜனீயா, தஞ்சே பி⁴க்கு² அபி⁴னந்த³தி அபி⁴வத³தி அஜ்ஜோ²ஸாய திட்ட²தி. ஸந்தி, பி⁴க்க²வே, ஸோதவிஞ்ஞெய்யா ஸத்³தா³…பே॰… கா⁴னவிஞ்ஞெய்யா க³ந்தா⁴… ஜிவ்ஹாவிஞ்ஞெய்யா ரஸா… காயவிஞ்ஞெய்யா பொ²ட்ட²ப்³பா³… மனோவிஞ்ஞெய்யா த⁴ம்மா இட்டா² கந்தா மனாபா பியரூபா காமூபஸங்ஹிதா ரஜனீயா, தஞ்சே பி⁴க்கு² அபி⁴னந்த³தி அபி⁴வத³தி அஜ்ஜோ²ஸாய திட்ட²தீ’’தி. ஏவம்பி திட்ட²ங் நரோ.

    Vuttañhetaṃ bhagavatā – ‘‘santi, bhikkhave, cakkhuviññeyyā rūpā iṭṭhā kantā manāpā piyarūpā kāmūpasaṃhitā rajanīyā, tañce bhikkhu abhinandati abhivadati ajjhosāya tiṭṭhati. Santi, bhikkhave, sotaviññeyyā saddā…pe… ghānaviññeyyā gandhā… jivhāviññeyyā rasā… kāyaviññeyyā phoṭṭhabbā… manoviññeyyā dhammā iṭṭhā kantā manāpā piyarūpā kāmūpasaṃhitā rajanīyā, tañce bhikkhu abhinandati abhivadati ajjhosāya tiṭṭhatī’’ti. Evampi tiṭṭhaṃ naro.

    வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா – ‘‘ரூபூபயங் வா, பி⁴க்க²வே, விஞ்ஞாணங் திட்ட²மானங் திட்ட²தி, ரூபாரம்மணங் ரூபபதிட்ட²ங் நந்தூ³பஸேசனங் வுத்³தி⁴ங் விரூள்ஹிங் வேபுல்லங் ஆபஜ்ஜதி. வேத³னூபயங் வா, பி⁴க்க²வே…பே॰… ஸஞ்ஞூபயங்… ஸங்கா²ரூபயங் வா, பி⁴க்க²வே, விஞ்ஞாணங் திட்ட²மானங் திட்ட²தி, ஸங்கா²ராரம்மணங் ஸங்கா²ரபதிட்ட²ங் நந்தூ³பஸேசனங் வுத்³தி⁴ங் விரூள்ஹிங் வேபுல்லங் ஆபஜ்ஜதீ’’தி. ஏவம்பி திட்ட²ங் நரோ.

    Vuttañhetaṃ bhagavatā – ‘‘rūpūpayaṃ vā, bhikkhave, viññāṇaṃ tiṭṭhamānaṃ tiṭṭhati, rūpārammaṇaṃ rūpapatiṭṭhaṃ nandūpasecanaṃ vuddhiṃ virūḷhiṃ vepullaṃ āpajjati. Vedanūpayaṃ vā, bhikkhave…pe… saññūpayaṃ… saṅkhārūpayaṃ vā, bhikkhave, viññāṇaṃ tiṭṭhamānaṃ tiṭṭhati, saṅkhārārammaṇaṃ saṅkhārapatiṭṭhaṃ nandūpasecanaṃ vuddhiṃ virūḷhiṃ vepullaṃ āpajjatī’’ti. Evampi tiṭṭhaṃ naro.

    வுத்தம்பி ஹேதங் ப⁴க³வதா – ‘‘கப³ளீகாரே சே, பி⁴க்க²வே, ஆஹாரே அத்தி² ராகோ³ அத்தி² நந்தீ³ அத்தி² தண்ஹா, பதிட்டி²தங் தத்த² விஞ்ஞாணங் விரூள்ஹங். யத்த² பதிட்டி²தங் விஞ்ஞாணங் விரூள்ஹங், அத்தி² தத்த² நாமரூபஸ்ஸாவக்கந்தி. யத்த² அத்தி² நாமரூபஸ்ஸாவக்கந்தி, அத்தி² தத்த² ஸங்கா²ரானங் வுத்³தி⁴. யத்த² அத்தி² ஸங்கா²ரானங் வுத்³தி⁴, அத்தி² தத்த² ஆயதிங் புனப்³ப⁴வாபி⁴னிப்³ப³த்தி. யத்த² அத்தி² ஆயதிங் புனப்³ப⁴வாபி⁴னிப்³ப³த்தி, அத்தி² தத்த² ஆயதிங் ஜாதிஜராமரணங். யத்த² அத்தி² ஆயதிங் ஜாதிஜராமரணங், ஸஸோகங் தங், பி⁴க்க²வே, ஸரஜங் ஸஉபாயாஸந்தி வதா³மீ’’தி. ஏவம்பி திட்ட²ங் நரோ.

    Vuttampi hetaṃ bhagavatā – ‘‘kabaḷīkāre ce, bhikkhave, āhāre atthi rāgo atthi nandī atthi taṇhā, patiṭṭhitaṃ tattha viññāṇaṃ virūḷhaṃ. Yattha patiṭṭhitaṃ viññāṇaṃ virūḷhaṃ, atthi tattha nāmarūpassāvakkanti. Yattha atthi nāmarūpassāvakkanti, atthi tattha saṅkhārānaṃ vuddhi. Yattha atthi saṅkhārānaṃ vuddhi, atthi tattha āyatiṃ punabbhavābhinibbatti. Yattha atthi āyatiṃ punabbhavābhinibbatti, atthi tattha āyatiṃ jātijarāmaraṇaṃ. Yattha atthi āyatiṃ jātijarāmaraṇaṃ, sasokaṃ taṃ, bhikkhave, sarajaṃ saupāyāsanti vadāmī’’ti. Evampi tiṭṭhaṃ naro.

    ‘‘ப²ஸ்ஸே சே, பி⁴க்க²வே, ஆஹாரே…பே॰… மனோஸஞ்சேதனாய சே, பி⁴க்க²வே, ஆஹாரே… விஞ்ஞாணே சே, பி⁴க்க²வே, ஆஹாரே அத்தி² ராகோ³ அத்தி² நந்தீ³ அத்தி² தண்ஹா , பதிட்டி²தங் தத்த² விஞ்ஞாணங் விரூள்ஹங். யத்த² பதிட்டி²தங் விஞ்ஞாணங் விரூள்ஹங், அத்தி² தத்த² நாமரூபஸ்ஸாவக்கந்தி. யத்த² அத்தி² நாமரூபஸ்ஸாவக்கந்தி, அத்தி² தத்த² ஸங்கா²ரானங் வுத்³தி⁴. யத்த² அத்தி² ஸங்கா²ரானங் வுத்³தி⁴, அத்தி² தத்த² ஆயதிங் புனப்³ப⁴வாபி⁴னிப்³ப³த்தி. யத்த² அத்தி² ஆயதிங் புனப்³ப⁴வாபி⁴னிப்³ப³த்தி , அத்தி² தத்த² ஆயதிங் ஜாதிஜராமரணங். யத்த² அத்தி² ஆயதிங் ஜாதிஜராமரணங், ஸஸோகங் தங், பி⁴க்க²வே, ஸரஜங் ஸஉபாயாஸந்தி வதா³மீ’’தி. ஏவம்பி திட்ட²ங் நரோ.

    ‘‘Phasse ce, bhikkhave, āhāre…pe… manosañcetanāya ce, bhikkhave, āhāre… viññāṇe ce, bhikkhave, āhāre atthi rāgo atthi nandī atthi taṇhā , patiṭṭhitaṃ tattha viññāṇaṃ virūḷhaṃ. Yattha patiṭṭhitaṃ viññāṇaṃ virūḷhaṃ, atthi tattha nāmarūpassāvakkanti. Yattha atthi nāmarūpassāvakkanti, atthi tattha saṅkhārānaṃ vuddhi. Yattha atthi saṅkhārānaṃ vuddhi, atthi tattha āyatiṃ punabbhavābhinibbatti. Yattha atthi āyatiṃ punabbhavābhinibbatti , atthi tattha āyatiṃ jātijarāmaraṇaṃ. Yattha atthi āyatiṃ jātijarāmaraṇaṃ, sasokaṃ taṃ, bhikkhave, sarajaṃ saupāyāsanti vadāmī’’ti. Evampi tiṭṭhaṃ naro.

    மோஹனஸ்மிங் பகா³ள்ஹோதி. மோஹனா வுச்சந்தி பஞ்ச காமகு³ணா. சக்கு²விஞ்ஞெய்யா ரூபா இட்டா² கந்தா மனாபா பியரூபா காமூபஸங்ஹிதா ரஜனீயா; ஸோதவிஞ்ஞெய்யா ஸத்³தா³… கா⁴னவிஞ்ஞெய்யா க³ந்தா⁴… ஜிவ்ஹாவிஞ்ஞெய்யா ரஸா… காயவிஞ்ஞெய்யா பொ²ட்ட²ப்³பா³ இட்டா² கந்தா மனாபா பியரூபா காமூபஸங்ஹிதா ரஜனீயா. கிங் காரணா மோஹனா வுச்சந்தி பஞ்ச காமகு³ணா? யேபு⁴ய்யேன தே³வமனுஸ்ஸா பஞ்சஸு காமகு³ணேஸு முய்ஹந்தி ஸம்முய்ஹந்தி ஸம்பமுய்ஹந்தி, மூள்ஹா ஸம்மூள்ஹா ஸம்பமூள்ஹா அவிஜ்ஜாய அந்தீ⁴கதா ஆவுதா நிவுதா ஓவுதா பிஹிதா படிச்ச²ன்னா படிகுஜ்ஜிதா, தங் காரணா மோஹனா வுச்சந்தி பஞ்ச காமகு³ணா. மோஹனஸ்மிங் பகா³ள்ஹோதி மோஹனஸ்மிங் பகா³ள்ஹோ ஓகா³ள்ஹோ அஜ்ஜோ²கா³ள்ஹோ நிமுக்³கோ³தி – திட்ட²ங் நரோ மோஹனஸ்மிங் பகா³ள்ஹோ.

    Mohanasmiṃ pagāḷhoti. Mohanā vuccanti pañca kāmaguṇā. Cakkhuviññeyyā rūpā iṭṭhā kantā manāpā piyarūpā kāmūpasaṃhitā rajanīyā; sotaviññeyyā saddā… ghānaviññeyyā gandhā… jivhāviññeyyā rasā… kāyaviññeyyā phoṭṭhabbā iṭṭhā kantā manāpā piyarūpā kāmūpasaṃhitā rajanīyā. Kiṃ kāraṇā mohanā vuccanti pañca kāmaguṇā? Yebhuyyena devamanussā pañcasu kāmaguṇesu muyhanti sammuyhanti sampamuyhanti, mūḷhā sammūḷhā sampamūḷhā avijjāya andhīkatā āvutā nivutā ovutā pihitā paṭicchannā paṭikujjitā, taṃ kāraṇā mohanā vuccanti pañca kāmaguṇā. Mohanasmiṃ pagāḷhoti mohanasmiṃ pagāḷho ogāḷho ajjhogāḷho nimuggoti – tiṭṭhaṃ naro mohanasmiṃ pagāḷho.

    தூ³ரே விவேகா ஹி ததா²விதோ⁴ ஸோதி. விவேகாதி தயோ விவேகா – காயவிவேகோ, சித்தவிவேகோ, உபதி⁴விவேகோ. கதமோ காயவிவேகோ? இத⁴ பி⁴க்கு² விவித்தங் ஸேனாஸனங் ப⁴ஜதி அரஞ்ஞங் ருக்க²மூலங் பப்³ப³தங் கந்த³ரங் கி³ரிகு³ஹங் ஸுஸானங் வனபத்த²ங் அப்³போ⁴காஸங் பலாலபுஞ்ஜங். காயேன விவித்தோ விஹரதி. ஸோ ஏகோ க³ச்ச²தி, ஏகோ திட்ட²தி, ஏகோ நிஸீத³தி, ஏகோ ஸெய்யங் கப்பேதி, ஏகோ கா³மங் பிண்டா³ய பவிஸதி, ஏகோ படிக்கமதி, ஏகோ ரஹோ நிஸீத³தி, ஏகோ சங்கமங் அதி⁴ட்டா²தி, ஏகோ சரதி விஹரதி இரியதி வத்ததி பாலேதி யபேதி யாபேதி. அயங் காயவிவேகோ.

    Dūre vivekā hi tathāvidho soti. Vivekāti tayo vivekā – kāyaviveko, cittaviveko, upadhiviveko. Katamo kāyaviveko? Idha bhikkhu vivittaṃ senāsanaṃ bhajati araññaṃ rukkhamūlaṃ pabbataṃ kandaraṃ giriguhaṃ susānaṃ vanapatthaṃ abbhokāsaṃ palālapuñjaṃ. Kāyena vivitto viharati. So eko gacchati, eko tiṭṭhati, eko nisīdati, eko seyyaṃ kappeti, eko gāmaṃ piṇḍāya pavisati, eko paṭikkamati, eko raho nisīdati, eko caṅkamaṃ adhiṭṭhāti, eko carati viharati iriyati vattati pāleti yapeti yāpeti. Ayaṃ kāyaviveko.

    கதமோ சித்தவிவேகோ? பட²மங் ஜா²னங் ஸமாபன்னஸ்ஸ நீவரணேஹி சித்தங் விவித்தங் ஹோதி. து³தியங் ஜா²னங் ஸமாபன்னஸ்ஸ விதக்கவிசாரேஹி சித்தங் விவித்தங் ஹோதி. ததியங் ஜா²னங் ஸமாபன்னஸ்ஸ பீதியா சித்தங் விவித்தங் ஹோதி. சதுத்த²ங் ஜா²னங் ஸமாபன்னஸ்ஸ ஸுக²து³க்கே²ஹி சித்தங் விவித்தங் ஹோதி. ஆகாஸானஞ்சாயதனங் ஸமாபன்னஸ்ஸ ரூபஸஞ்ஞாய படிக⁴ஸஞ்ஞாய நானத்தஸஞ்ஞாய சித்தங் விவித்தங் ஹோதி. விஞ்ஞாணஞ்சாயதனங் ஸமாபன்னஸ்ஸ ஆகாஸானஞ்சாயதனஸஞ்ஞாய சித்தங் விவித்தங் ஹோதி. ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனங் ஸமாபன்னஸ்ஸ விஞ்ஞாணஞ்சாயதனஸஞ்ஞாய சித்தங் விவித்தங் ஹோதி. நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனங் ஸமாபன்னஸ்ஸ ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனஸஞ்ஞாய சித்தங் விவித்தங் ஹோதி. ஸோதாபன்னஸ்ஸ ஸக்காயதி³ட்டி²யா விசிகிச்சா²ய ஸீலப்³ப³தபராமாஸா தி³ட்டா²னுஸயா விசிகிச்சா²னுஸயா, ததே³கட்டே²ஹி ச கிலேஸேஹி சித்தங் விவித்தங் ஹோதி. ஸகதா³கா³மிஸ்ஸ ஓளாரிகா காமராக³ஸஞ்ஞோஜனா படிக⁴ஸஞ்ஞோஜனா ஓளாரிகா காமராகா³னுஸயா படிகா⁴னுஸயா, ததே³கட்டே²ஹி ச கிலேஸேஹி சித்தங் விவித்தங் ஹோதி. அனாகா³மிஸ்ஸ அனுஸஹக³தா காமராக³ஸஞ்ஞோஜனா படிக⁴ஸஞ்ஞோஜனா அனுஸஹக³தா காமராகா³னுஸயா படிகா⁴னுஸயா, ததே³கட்டே²ஹி ச கிலேஸேஹி சித்தங் விவித்தங் ஹோதி. அரஹதோ ரூபாரூபராகா³ மானா உத்³த⁴ச்சா அவிஜ்ஜாய மானானுஸயா ப⁴வராகா³னுஸயா அவிஜ்ஜானுஸயா , ததே³கட்டே²ஹி ச கிலேஸேஹி ப³ஹித்³தா⁴ ச ஸப்³ப³னிமித்தேஹி சித்தங் விவித்தங் ஹோதி. அயங் சித்தவிவேகோ.

    Katamo cittaviveko? Paṭhamaṃ jhānaṃ samāpannassa nīvaraṇehi cittaṃ vivittaṃ hoti. Dutiyaṃ jhānaṃ samāpannassa vitakkavicārehi cittaṃ vivittaṃ hoti. Tatiyaṃ jhānaṃ samāpannassa pītiyā cittaṃ vivittaṃ hoti. Catutthaṃ jhānaṃ samāpannassa sukhadukkhehi cittaṃ vivittaṃ hoti. Ākāsānañcāyatanaṃ samāpannassa rūpasaññāya paṭighasaññāya nānattasaññāya cittaṃ vivittaṃ hoti. Viññāṇañcāyatanaṃ samāpannassa ākāsānañcāyatanasaññāya cittaṃ vivittaṃ hoti. Ākiñcaññāyatanaṃ samāpannassa viññāṇañcāyatanasaññāya cittaṃ vivittaṃ hoti. Nevasaññānāsaññāyatanaṃ samāpannassa ākiñcaññāyatanasaññāya cittaṃ vivittaṃ hoti. Sotāpannassa sakkāyadiṭṭhiyā vicikicchāya sīlabbataparāmāsā diṭṭhānusayā vicikicchānusayā, tadekaṭṭhehi ca kilesehi cittaṃ vivittaṃ hoti. Sakadāgāmissa oḷārikā kāmarāgasaññojanā paṭighasaññojanā oḷārikā kāmarāgānusayā paṭighānusayā, tadekaṭṭhehi ca kilesehi cittaṃ vivittaṃ hoti. Anāgāmissa anusahagatā kāmarāgasaññojanā paṭighasaññojanā anusahagatā kāmarāgānusayā paṭighānusayā, tadekaṭṭhehi ca kilesehi cittaṃ vivittaṃ hoti. Arahato rūpārūparāgā mānā uddhaccā avijjāya mānānusayā bhavarāgānusayā avijjānusayā , tadekaṭṭhehi ca kilesehi bahiddhā ca sabbanimittehi cittaṃ vivittaṃ hoti. Ayaṃ cittaviveko.

    கதமோ உபதி⁴விவேகோ? உபதி⁴ வுச்சந்தி கிலேஸா ச க²ந்தா⁴ ச அபி⁴ஸங்கா²ரா ச. உபதி⁴விவேகோ வுச்சதி அமதங் நிப்³பா³னங். யோ ஸப்³ப³ஸங்கா²ரஸமதோ² ஸப்³பூ³பதி⁴படினிஸ்ஸக்³கோ³ தண்ஹக்க²யோ விராகோ³ நிரோதோ⁴ நிப்³பா³னங். அயங் உபதி⁴விவேகோ. காயவிவேகோ ச விவேகட்ட²காயானங் 3 நெக்க²ம்மாபி⁴ரதானங், சித்தவிவேகோ ச பரிஸுத்³த⁴சித்தானங் பரமவோதா³னப்பத்தானங், உபதி⁴விவேகோ ச நிரூபதீ⁴னங் புக்³க³லானங் விஸங்கா²ரக³தானங்.

    Katamo upadhiviveko? Upadhi vuccanti kilesā ca khandhā ca abhisaṅkhārā ca. Upadhiviveko vuccati amataṃ nibbānaṃ. Yo sabbasaṅkhārasamatho sabbūpadhipaṭinissaggo taṇhakkhayo virāgo nirodho nibbānaṃ. Ayaṃ upadhiviveko. Kāyaviveko ca vivekaṭṭhakāyānaṃ 4 nekkhammābhiratānaṃ, cittaviveko ca parisuddhacittānaṃ paramavodānappattānaṃ, upadhiviveko ca nirūpadhīnaṃ puggalānaṃ visaṅkhāragatānaṃ.

    தூ³ரே விவேகா ஹீதி. யோ ஸோ ஏவங் கு³ஹாயங் ஸத்தோ, ஏவங் ப³ஹுகேஹி கிலேஸேஹி ச²ன்னோ, ஏவங் மோஹனஸ்மிங் பகா³ள்ஹோ, ஸோ காயவிவேகாபி தூ³ரே, சித்தவிவேகாபி தூ³ரே, உபதி⁴விவேகாபி தூ³ரே விதூ³ரே ஸுவிதூ³ரே ந ஸந்திகே ந ஸாமந்தா அனாஸன்னே விவேகட்டே² 5. ததா²விதோ⁴தி தாதி³ஸோ தஸ்ஸண்டி²தோ தப்பகாரோ தப்படிபா⁴கோ³ யோ ஸோ மோஹனஸ்மிங் பகா³ள்ஹோதி – தூ³ரே விவேகா ஹி ததா²விதோ⁴ ஸோ.

    Dūrevivekā hīti. Yo so evaṃ guhāyaṃ satto, evaṃ bahukehi kilesehi channo, evaṃ mohanasmiṃ pagāḷho, so kāyavivekāpi dūre, cittavivekāpi dūre, upadhivivekāpi dūre vidūre suvidūre na santike na sāmantā anāsanne vivekaṭṭhe 6. Tathāvidhoti tādiso tassaṇṭhito tappakāro tappaṭibhāgo yo so mohanasmiṃ pagāḷhoti – dūre vivekā hi tathāvidho so.

    காமா ஹி லோகே ந ஹி ஸுப்பஹாயாதி. காமாதி உத்³தா³னதோ த்³வே காமா – வத்து²காமா ச கிலேஸகாமா ச. கதமே வத்து²காமா? மனாபிகா ரூபா மனாபிகா ஸத்³தா³ மனாபிகா க³ந்தா⁴ மனாபிகா ரஸா மனாபிகா பொ²ட்ட²ப்³பா³, அத்த²ரணா பாவுரணா தா³ஸிதா³ஸா அஜேளகா குக்குடஸூகரா ஹத்தி²க³வாஸ்ஸவளவா, கெ²த்தங் வத்து² ஹிரஞ்ஞங் ஸுவண்ணங், கா³மனிக³மராஜதா⁴னியோ ரட்ட²ஞ்ச ஜனபதோ³ ச கோஸோ ச கொட்டா²கா³ரஞ்ச, யங் கிஞ்சி ரஜனீயங் வத்து² – வத்து²காமா. அபி ச அதீதா காமா அனாக³தா காமா பச்சுப்பன்னா காமா, அஜ்ஜ²த்தா காமா ப³ஹித்³தா⁴ காமா அஜ்ஜ²த்தப³ஹித்³தா⁴ காமா, ஹீனா காமா மஜ்ஜி²மா காமா பணீதா காமா, ஆபாயிகா காமா மானுஸிகா காமா தி³ப்³பா³ காமா பச்சுபட்டி²தா காமா, நிம்மிதா காமா அனிம்மிதா காமா பரனிம்மிதா காமா, பரிக்³க³ஹிதா காமா அபரிக்³க³ஹிதா காமா, மமாயிதா காமா அமமாயிதா காமா, ஸப்³பே³பி காமாவசரா த⁴ம்மா, ஸப்³பே³பி ரூபாவசரா த⁴ம்மா, ஸப்³பே³பி அரூபாவசரா த⁴ம்மா, தண்ஹாவத்து²கா தண்ஹாரம்மணா காமனீயட்டே²ன ரஜனீயட்டே²ன மத³னீயட்டே²ன காமா. இமே வுச்சந்தி வத்து²காமா.

    Kāmā hi loke na hi suppahāyāti. Kāmāti uddānato dve kāmā – vatthukāmā ca kilesakāmā ca. Katame vatthukāmā? Manāpikā rūpā manāpikā saddā manāpikā gandhā manāpikā rasā manāpikā phoṭṭhabbā, attharaṇā pāvuraṇā dāsidāsā ajeḷakā kukkuṭasūkarā hatthigavāssavaḷavā, khettaṃ vatthu hiraññaṃ suvaṇṇaṃ, gāmanigamarājadhāniyo raṭṭhañca janapado ca koso ca koṭṭhāgārañca, yaṃ kiñci rajanīyaṃ vatthu – vatthukāmā. Api ca atītā kāmā anāgatā kāmā paccuppannā kāmā, ajjhattā kāmā bahiddhā kāmā ajjhattabahiddhā kāmā, hīnā kāmā majjhimā kāmā paṇītā kāmā, āpāyikā kāmā mānusikā kāmā dibbā kāmā paccupaṭṭhitā kāmā, nimmitā kāmā animmitā kāmā paranimmitā kāmā, pariggahitā kāmā apariggahitā kāmā, mamāyitā kāmā amamāyitā kāmā, sabbepi kāmāvacarā dhammā, sabbepi rūpāvacarā dhammā, sabbepi arūpāvacarā dhammā, taṇhāvatthukā taṇhārammaṇā kāmanīyaṭṭhena rajanīyaṭṭhena madanīyaṭṭhena kāmā. Ime vuccanti vatthukāmā.

    கதமே கிலேஸகாமா? ச²ந்தோ³ காமோ ராகோ³ காமோ ச²ந்த³ராகோ³ காமோ, ஸங்கப்போ காமோ ராகோ³ காமோ ஸங்கப்பராகோ³ காமோ, யோ காமேஸு காமச்ச²ந்தோ³ காமராகோ³ காமனந்தீ³ காமதண்ஹா காமஸ்னேஹோ காமபரிளாஹோ காமமுச்சா² காமஜ்ஜோ²ஸானங் காமோகோ⁴ காமயோகோ³ காமுபாதா³னங் காமச்ச²ந்த³னீவரணங்.

    Katame kilesakāmā? Chando kāmo rāgo kāmo chandarāgo kāmo, saṅkappo kāmo rāgo kāmo saṅkapparāgo kāmo, yo kāmesu kāmacchando kāmarāgo kāmanandī kāmataṇhā kāmasneho kāmapariḷāho kāmamucchā kāmajjhosānaṃ kāmogho kāmayogo kāmupādānaṃ kāmacchandanīvaraṇaṃ.

    ‘‘அத்³த³ஸங் காம தே மூலங், ஸங்கப்பா காம ஜாயஸி;

    ‘‘Addasaṃ kāma te mūlaṃ, saṅkappā kāma jāyasi;

    ந தங் ஸங்கப்பயிஸ்ஸாமி, ஏவங் காம ந ஹோஹிஸீ’’தி. –

    Na taṃ saṅkappayissāmi, evaṃ kāma na hohisī’’ti. –

    இமே வுச்சந்தி கிலேஸகாமா. லோகேதி அபாயலோகே மனுஸ்ஸலோகே தே³வலோகே, க²ந்த⁴லோகே தா⁴துலோகே ஆயதனலோகே. காமா ஹி லோகே ந ஹி ஸுப்பஹாயாதி. காமா ஹி லோகே து³ப்பஹாயா து³ச்சஜ்ஜா து³ப்பரிச்சஜ்ஜா து³ன்னிம்மத³யா து³ன்னிவேட²யா து³ப்³பி³னிவேட²யா து³த்தரா து³ப்பதரா து³ஸ்ஸமதிக்கமா து³ப்³பி³னிவத்தாதி – காமா ஹி லோகே ந ஹி ஸுப்பஹாயா.

    Ime vuccanti kilesakāmā. Loketi apāyaloke manussaloke devaloke, khandhaloke dhātuloke āyatanaloke. Kāmā hi loke nahi suppahāyāti. Kāmā hi loke duppahāyā duccajjā duppariccajjā dunnimmadayā dunniveṭhayā dubbiniveṭhayā duttarā duppatarā dussamatikkamā dubbinivattāti – kāmā hi loke na hi suppahāyā.

    தேனாஹ ப⁴க³வா –

    Tenāha bhagavā –

    ‘‘ஸத்தோ கு³ஹாயங் ப³ஹுனாபி⁴ச²ன்னோ, திட்ட²ங் நரோ மோஹனஸ்மிங் பகா³ள்ஹோ;

    ‘‘Satto guhāyaṃ bahunābhichanno, tiṭṭhaṃ naro mohanasmiṃ pagāḷho;

    தூ³ரே விவேகா ஹி ததா²விதோ⁴ ஸோ, காமா ஹி லோகே ந ஹி ஸுப்பஹாயா’’தி.

    Dūre vivekā hi tathāvidho so, kāmā hi loke na hi suppahāyā’’ti.

    8.

    8.

    இச்சா²னிதா³னா ப⁴வஸாதப³த்³தா⁴, தே து³ப்பமுஞ்சா ந ஹி அஞ்ஞமொக்கா²;

    Icchānidānā bhavasātabaddhā, te duppamuñcā na hi aññamokkhā;

    பச்சா² புரே வாபி அபெக்க²மானா, இமே வ காமே புரிமே வ ஜப்பங்.

    Pacchā pure vāpi apekkhamānā, ime va kāme purime va jappaṃ.

    இச்சா²னிதா³னா ப⁴வஸாதப³த்³தா⁴தி. இச்சா² வுச்சதி தண்ஹா. யோ ராகோ³ ஸாராகோ³ அனுனயோ அனுரோதோ⁴ நந்தீ³ நந்தி³ராகோ³, சித்தஸ்ஸ ஸாராகோ³ இச்சா² முச்சா² அஜ்ஜோ²ஸானங் கே³தோ⁴ பலிகே³தோ⁴ ஸங்கோ³ பங்கோ, ஏஜா மாயா ஜனிகா ஸஞ்ஜனநீ ஸிப்³பி³னீ ஜாலினீ ஸரிதா விஸத்திகா, ஸுத்தங் விஸடா ஆயூஹினீ து³தியா பணிதி⁴ ப⁴வனெத்தி, வனங் வனதோ² ஸந்த⁴வோ ஸ்னேஹோ அபெக்கா² படிப³ந்து⁴, ஆஸா ஆஸீஸனா ஆஸீஸிதத்தங், ரூபாஸா ஸத்³தா³ஸா க³ந்தா⁴ஸா ரஸாஸா பொ²ட்ட²ப்³பா³ஸா, லாபா⁴ஸா த⁴னாஸா புத்தாஸா ஜீவிதாஸா , ஜப்பா பஜப்பா அபி⁴ஜப்பா ஜப்பனா ஜப்பிதத்தங் லோலுப்பங் லோலுப்பாயனா லோலுப்பாயிதத்தங் புச்ச²ஞ்சி²கதா ஸாது⁴கம்யதா, அத⁴ம்மராகோ³ விஸமலோபோ⁴ நிகந்தி நிகாமனா பத்த²னா பிஹனா ஸம்பத்த²னா, காமதண்ஹா ப⁴வதண்ஹா விப⁴வதண்ஹா, ரூபதண்ஹா அரூபதண்ஹா நிரோத⁴தண்ஹா, ரூபதண்ஹா ஸத்³த³தண்ஹா க³ந்த⁴தண்ஹா ரஸதண்ஹா பொ²ட்ட²ப்³ப³தண்ஹா த⁴ம்மதண்ஹா, ஓகோ⁴ யோகோ³ க³ந்தோ² உபாதா³னங் ஆவரணங் நீவரணங் ச²த³னங் ப³ந்த⁴னங், உபக்கிலேஸோ அனுஸயோ பரியுட்டா²னங் லதா வேவிச்ச²ங் , து³க்க²மூலங் து³க்க²னிதா³னங் து³க்க²ப்பப⁴வோ மாரபாஸோ மாரப³ளிஸங் மாரவிஸயோ, தண்ஹானதீ³ தண்ஹாஜாலங் தண்ஹாக³த்³து³லங் தண்ஹாஸமுத்³தோ³ அபி⁴ஜ்ஜா² லோபோ⁴ அகுஸலமூலங். இச்சா²னிதா³னாதி இச்சா²னிதா³னகா இச்சா²ஹேதுகா இச்சா²பச்சயா இச்சா²காரணா இச்சா²பப⁴வாதி – இச்சா²னிதா³னா.

    Icchānidānā bhavasātabaddhāti. Icchā vuccati taṇhā. Yo rāgo sārāgo anunayo anurodho nandī nandirāgo, cittassa sārāgo icchā mucchā ajjhosānaṃ gedho paligedho saṅgo paṅko, ejā māyā janikā sañjananī sibbinī jālinī saritā visattikā, suttaṃ visaṭā āyūhinī dutiyā paṇidhi bhavanetti, vanaṃ vanatho sandhavo sneho apekkhā paṭibandhu, āsā āsīsanā āsīsitattaṃ, rūpāsā saddāsā gandhāsā rasāsā phoṭṭhabbāsā, lābhāsā dhanāsā puttāsā jīvitāsā , jappā pajappā abhijappā jappanā jappitattaṃ loluppaṃ loluppāyanā loluppāyitattaṃ pucchañchikatā sādhukamyatā, adhammarāgo visamalobho nikanti nikāmanā patthanā pihanā sampatthanā, kāmataṇhā bhavataṇhā vibhavataṇhā, rūpataṇhā arūpataṇhā nirodhataṇhā, rūpataṇhā saddataṇhā gandhataṇhā rasataṇhā phoṭṭhabbataṇhā dhammataṇhā, ogho yogo gantho upādānaṃ āvaraṇaṃ nīvaraṇaṃ chadanaṃ bandhanaṃ, upakkileso anusayo pariyuṭṭhānaṃ latā vevicchaṃ , dukkhamūlaṃ dukkhanidānaṃ dukkhappabhavo mārapāso mārabaḷisaṃ māravisayo, taṇhānadī taṇhājālaṃ taṇhāgaddulaṃ taṇhāsamuddo abhijjhā lobho akusalamūlaṃ. Icchānidānāti icchānidānakā icchāhetukā icchāpaccayā icchākāraṇā icchāpabhavāti – icchānidānā.

    ப⁴வஸாதப³த்³தா⁴தி. ஏகங் ப⁴வஸாதங் – ஸுகா² வேத³னா. த்³வே ப⁴வஸாதானி – ஸுகா² ச வேத³னா இட்ட²ஞ்ச வத்து². தீணி ப⁴வஸாதானி – யொப்³ப³ஞ்ஞங், ஆரொக்³யங், ஜீவிதங். சத்தாரி ப⁴வஸாதானி – லாபோ⁴, யஸோ, பஸங்ஸா, ஸுக²ங். பஞ்ச ப⁴வஸாதானி – மனாபிகா ரூபா, மனாபிகா ஸத்³தா³, மனாபிகா க³ந்தா⁴, மனாபிகா ரஸா, மனாபிகா பொ²ட்ட²ப்³பா³. ச² ப⁴வஸாதானி – சக்கு²ஸம்பதா³, ஸோதஸம்பதா³, கா⁴னஸம்பதா³, ஜிவ்ஹாஸம்பதா³, காயஸம்பதா³, மனோஸம்பதா³. ப⁴வஸாதப³த்³தா⁴, ஸுகா²ய வேத³னாய ஸாதப³த்³தா⁴, இட்ட²ஸ்மிங் வத்து²ஸ்மிங் ப³த்³தா⁴, யொப்³ப³ஞ்ஞே ப³த்³தா⁴, ஆரொக்³யே ப³த்³தா⁴, ஜீவிதே ப³த்³தா⁴, லாபே⁴ ப³த்³தா⁴, யஸே ப³த்³தா⁴, பஸங்ஸாயங் ப³த்³தா⁴, ஸுகே² ப³த்³தா⁴ , மனாபிகேஸு ரூபேஸு ப³த்³தா⁴, ஸத்³தே³ஸு… க³ந்தே⁴ஸு… ரஸேஸு… மனாபிகேஸு பொ²ட்ட²ப்³பே³ஸு ப³த்³தா⁴, சக்கு²ஸம்பதா³ய ப³த்³தா⁴, ஸோதகா⁴னஜிவ்ஹாகாயமனோஸம்பதா³ய ப³த்³தா⁴, விப³த்³தா⁴ ஆப³த்³தா⁴ லக்³கா³ லக்³கி³தா பலிப³த்³தா⁴தி – இச்சா²னிதா³னா ப⁴வஸாதப³த்³தா⁴.

    Bhavasātabaddhāti. Ekaṃ bhavasātaṃ – sukhā vedanā. Dve bhavasātāni – sukhā ca vedanā iṭṭhañca vatthu. Tīṇi bhavasātāni – yobbaññaṃ, ārogyaṃ, jīvitaṃ. Cattāri bhavasātāni – lābho, yaso, pasaṃsā, sukhaṃ. Pañca bhavasātāni – manāpikā rūpā, manāpikā saddā, manāpikā gandhā, manāpikā rasā, manāpikā phoṭṭhabbā. Cha bhavasātāni – cakkhusampadā, sotasampadā, ghānasampadā, jivhāsampadā, kāyasampadā, manosampadā. Bhavasātabaddhā, sukhāya vedanāya sātabaddhā, iṭṭhasmiṃ vatthusmiṃ baddhā, yobbaññe baddhā, ārogye baddhā, jīvite baddhā, lābhe baddhā, yase baddhā, pasaṃsāyaṃ baddhā, sukhe baddhā , manāpikesu rūpesu baddhā, saddesu… gandhesu… rasesu… manāpikesu phoṭṭhabbesu baddhā, cakkhusampadāya baddhā, sotaghānajivhākāyamanosampadāya baddhā, vibaddhā ābaddhā laggā laggitā palibaddhāti – icchānidānā bhavasātabaddhā.

    தே து³ப்பமுஞ்சா ந ஹி அஞ்ஞமொக்கா²தி தே வா ப⁴வஸாதவத்தூ² து³ப்பமுஞ்சா, ஸத்தா வா எத்தோ து³ம்மோசயா. கத²ங் தே ப⁴வஸாதவத்தூ² து³ப்பமுஞ்சா? ஸுகா² வேத³னா து³ப்பமுஞ்சா, இட்ட²ங் வத்து² து³ப்பமுஞ்சங், யொப்³ப³ஞ்ஞங் து³ப்பமுஞ்சங், ஆரொக்³யங் து³ப்பமுஞ்சங், ஜீவிதங் து³ப்பமுஞ்சங், லாபோ⁴ து³ப்பமுஞ்சோ, யஸோ து³ப்பமுஞ்சோ, பஸங்ஸா து³ப்பமுஞ்சா, ஸுக²ங் து³ப்பமுஞ்சங், மனாபிகா ரூபா து³ப்பமுஞ்சா, மனாபிகா ஸத்³தா³… க³ந்தா⁴… ரஸா… பொ²ட்ட²ப்³பா³ து³ப்பமுஞ்சா, சக்கு²ஸம்பதா³ து³ப்பமுஞ்சா, ஸோதகா⁴னஜிவ்ஹாகாயமனோஸம்பதா³ து³ப்பமுஞ்சா து³ம்மோசயா து³ப்பமோசயா து³ன்னிவேட²யா து³ப்³பி³னிவேட²யா , து³த்தரா து³ப்பதரா து³ஸ்ஸமதிக்கமா து³ப்³பி³னிவத்தா. ஏவங் தே ப⁴வஸாதவத்தூ² து³ப்பமுஞ்சா.

    Teduppamuñcā na hi aññamokkhāti te vā bhavasātavatthū duppamuñcā, sattā vā etto dummocayā. Kathaṃ te bhavasātavatthū duppamuñcā? Sukhā vedanā duppamuñcā, iṭṭhaṃ vatthu duppamuñcaṃ, yobbaññaṃ duppamuñcaṃ, ārogyaṃ duppamuñcaṃ, jīvitaṃ duppamuñcaṃ, lābho duppamuñco, yaso duppamuñco, pasaṃsā duppamuñcā, sukhaṃ duppamuñcaṃ, manāpikā rūpā duppamuñcā, manāpikā saddā… gandhā… rasā… phoṭṭhabbā duppamuñcā, cakkhusampadā duppamuñcā, sotaghānajivhākāyamanosampadā duppamuñcā dummocayā duppamocayā dunniveṭhayā dubbiniveṭhayā , duttarā duppatarā dussamatikkamā dubbinivattā. Evaṃ te bhavasātavatthū duppamuñcā.

    கத²ங் ஸத்தா எத்தோ து³ம்மோசயா? ஸுகா²ய வேத³னாய ஸத்தா து³ம்மோசயா, இட்ட²ஸ்மா வத்து²ஸ்மா து³ம்மோசயா, யொப்³ப³ஞ்ஞா து³ம்மோசயா, ஆரொக்³யா து³ம்மோசயா, ஜீவிதா து³ம்மோசயா, லாபா⁴ து³ம்மோசயா, யஸா து³ம்மோசயா, பஸங்ஸாய து³ம்மோசயா, ஸுகா² து³ம்மோசயா , மனாபிகேஹி ரூபேஹி து³ம்மோசயா, மனாபிகேஹி ஸத்³தே³ஹி… க³ந்தே⁴ஹி… ரஸேஹி… பொ²ட்ட²ப்³பே³ஹி து³ம்மோசயா, சக்கு²ஸம்பதா³ய து³ம்மோசயா, ஸோதகா⁴னஜிவ்ஹாகாயமனோஸம்பதா³ய து³ம்மோசயா து³ருத்³த⁴ரா 7, து³ஸ்ஸமுத்³த⁴ரா து³ப்³பு³ட்டா²பயா து³ஸ்ஸமுட்டா²பயா து³ன்னிவேட²யா து³ப்³பி³னிவேட²யா து³த்தரா து³ப்பதரா து³ஸ்ஸமதிக்கமா து³ப்³பி³னிவத்தா. ஏவங் ஸத்தா எத்தோ து³ம்மோசயாதி – தே து³ப்பமுஞ்சா.

    Kathaṃ sattā etto dummocayā? Sukhāya vedanāya sattā dummocayā, iṭṭhasmā vatthusmā dummocayā, yobbaññā dummocayā, ārogyā dummocayā, jīvitā dummocayā, lābhā dummocayā, yasā dummocayā, pasaṃsāya dummocayā, sukhā dummocayā , manāpikehi rūpehi dummocayā, manāpikehi saddehi… gandhehi… rasehi… phoṭṭhabbehi dummocayā, cakkhusampadāya dummocayā, sotaghānajivhākāyamanosampadāya dummocayā duruddharā 8, dussamuddharā dubbuṭṭhāpayā dussamuṭṭhāpayā dunniveṭhayā dubbiniveṭhayā duttarā duppatarā dussamatikkamā dubbinivattā. Evaṃ sattā etto dummocayāti – te duppamuñcā.

    ஹி அஞ்ஞமொக்கா²தி தே அத்தனா பலிபபலிபன்னா ந ஸக்கொந்தி பரங் பலிபபலிபன்னங் உத்³த⁴ரிதுங். வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா – ‘‘ஸோ வத, சுந்த³, அத்தனா பலிபபலிபன்னோ பரங் பலிபபலிபன்னங் உத்³த⁴ரிஸ்ஸதீதி நேதங் டா²னங் விஜ்ஜதி. ஸோ வத, சுந்த³, அத்தனா அத³ந்தோ அவினீதோ அபரினிப்³பு³தோ பரங் த³மெஸ்ஸதி வினெஸ்ஸதி பரினிப்³பா³பெஸ்ஸதீதி நேதங் டா²னங் விஜ்ஜதீ’’தி. ஏவம்பி ந ஹி அஞ்ஞமொக்கா².

    Nahi aññamokkhāti te attanā palipapalipannā na sakkonti paraṃ palipapalipannaṃ uddharituṃ. Vuttañhetaṃ bhagavatā – ‘‘so vata, cunda, attanā palipapalipanno paraṃ palipapalipannaṃ uddharissatīti netaṃ ṭhānaṃ vijjati. So vata, cunda, attanā adanto avinīto aparinibbuto paraṃ damessati vinessati parinibbāpessatīti netaṃ ṭhānaṃ vijjatī’’ti. Evampi na hi aññamokkhā.

    அத² வா நத்த²ஞ்ஞோ கோசி மோசேதா. தே யதி³ முஞ்செய்யுங், ஸகேன தா²மேன ஸகேன ப³லேன ஸகேன வீரியேன ஸகேன பரக்கமேன ஸகேன புரிஸதா²மேன ஸகேன புரிஸப³லேன ஸகேன புரிஸவீரியேன ஸகேன புரிஸபரக்கமேன அத்தனா ஸம்மாபடிபத³ங் அனுலோமபடிபத³ங் அபச்சனீகபடிபத³ங் அன்வத்த²படிபத³ங் த⁴ம்மானுத⁴ம்மபடிபத³ங் படிபஜ்ஜமானா முஞ்செய்யுந்தி. ஏவம்பி ந ஹி அஞ்ஞமொக்கா².

    Atha vā natthañño koci mocetā. Te yadi muñceyyuṃ, sakena thāmena sakena balena sakena vīriyena sakena parakkamena sakena purisathāmena sakena purisabalena sakena purisavīriyena sakena purisaparakkamena attanā sammāpaṭipadaṃ anulomapaṭipadaṃ apaccanīkapaṭipadaṃ anvatthapaṭipadaṃ dhammānudhammapaṭipadaṃ paṭipajjamānā muñceyyunti. Evampi na hi aññamokkhā.

    வுத்தம்பி ஹேதங் ப⁴க³வதா –

    Vuttampi hetaṃ bhagavatā –

    ‘‘நாஹங் ஸஹிஸ்ஸாமி பமோசனாய, கத²ங்கதி²ங் தோ⁴தக கிஞ்சி லோகே;

    ‘‘Nāhaṃ sahissāmi pamocanāya, kathaṃkathiṃ dhotaka kiñci loke;

    த⁴ம்மஞ்ச ஸெட்ட²ங் அபி⁴ஜானமானோ, ஏவங் துவங் ஓக⁴மிமங் தரேஸீ’’தி.

    Dhammañca seṭṭhaṃ abhijānamāno, evaṃ tuvaṃ oghamimaṃ taresī’’ti.

    ஏவம்பி ந ஹி அஞ்ஞமொக்கா².

    Evampi na hi aññamokkhā.

    வுத்தம்பி ஹேதங் ப⁴க³வதா –

    Vuttampi hetaṃ bhagavatā –

    ‘‘அத்தனாவ கதங் பாபங், அத்தனா ஸங்கிலிஸ்ஸதி;

    ‘‘Attanāva kataṃ pāpaṃ, attanā saṃkilissati;

    அத்தனா அகதங் பாபங், அத்தனாவ விஸுஜ்ஜ²தி;

    Attanā akataṃ pāpaṃ, attanāva visujjhati;

    ஸுத்³தீ⁴ அஸுத்³தி⁴ பச்சத்தங், நாஞ்ஞோ அஞ்ஞங் விஸோத⁴யே’’தி.

    Suddhī asuddhi paccattaṃ, nāñño aññaṃ visodhaye’’ti.

    ஏவம்பி ந ஹி அஞ்ஞமொக்கா².

    Evampi na hi aññamokkhā.

    வுத்தம்பி ஹேதங் ப⁴க³வதா – ‘‘ஏவமேவ கோ², ப்³ராஹ்மண, திட்ட²தேவ நிப்³பா³னங், திட்ட²தி நிப்³பா³னகா³மிமக்³கோ³, திட்டா²மஹங் ஸமாத³பேதா. அத² ச பன மம ஸாவகா மயா ஏவங் ஓவதி³யமானா ஏவங் அனுஸாஸியமானா அப்பேகச்சே அச்சந்தனிட்ட²ங் நிப்³பா³னங் ஆராதெ⁴ந்தி, ஏகச்சே நாராதெ⁴ந்தி. எத்த² க்யாஹங், ப்³ராஹ்மண, கரோமி? மக்³க³க்கா²யீ, ப்³ராஹ்மண, ததா²க³தோ. மக்³க³ங் பு³த்³தோ⁴ ஆசிக்க²தி . அத்தனா படிபஜ்ஜமானா முஞ்செய்யு’’ந்தி. ஏவம்பி ந ஹி அஞ்ஞமொக்கா²தி – தே து³ப்பமுஞ்சா ந ஹி அஞ்ஞமொக்கா².

    Vuttampi hetaṃ bhagavatā – ‘‘evameva kho, brāhmaṇa, tiṭṭhateva nibbānaṃ, tiṭṭhati nibbānagāmimaggo, tiṭṭhāmahaṃ samādapetā. Atha ca pana mama sāvakā mayā evaṃ ovadiyamānā evaṃ anusāsiyamānā appekacce accantaniṭṭhaṃ nibbānaṃ ārādhenti, ekacce nārādhenti. Ettha kyāhaṃ, brāhmaṇa, karomi? Maggakkhāyī, brāhmaṇa, tathāgato. Maggaṃ buddho ācikkhati . Attanā paṭipajjamānā muñceyyu’’nti. Evampi na hi aññamokkhāti – te duppamuñcā na hi aññamokkhā.

    பச்சா² புரே வாபி அபெக்க²மானாதி. பச்சா² வுச்சதி அனாக³தங், புரே வுச்சதி அதீதங். அபி ச அதீதங் உபாதா³ய அனாக³தஞ்ச பச்சுப்பன்னஞ்ச பச்சா², அனாக³தங் உபாதா³ய அதீதஞ்ச பச்சுப்பன்னஞ்ச புரே. கத²ங் புரே அபெக்க²ங் கரோதி? ‘‘ஏவங்ரூபோ அஹோஸிங் அதீதமத்³தா⁴ன’’ந்தி தத்த² நந்தி³ங் ஸமன்னானேதி. ‘‘ஏவங்வேத³னோ அஹோஸிங்… ஏவங்ஸஞ்ஞோ அஹோஸிங்… ஏவங்ஸங்கா²ரோ அஹோஸிங்… ஏவங்விஞ்ஞாணோ அஹோஸிங் அதீதமத்³தா⁴ன’’ந்தி தத்த² நந்தி³ங் ஸமன்னானேதி. ஏவம்பி புரே அபெக்க²ங் கரோதி.

    Pacchā pure vāpi apekkhamānāti. Pacchā vuccati anāgataṃ, pure vuccati atītaṃ. Api ca atītaṃ upādāya anāgatañca paccuppannañca pacchā, anāgataṃ upādāya atītañca paccuppannañca pure. Kathaṃ pure apekkhaṃ karoti? ‘‘Evaṃrūpo ahosiṃ atītamaddhāna’’nti tattha nandiṃ samannāneti. ‘‘Evaṃvedano ahosiṃ… evaṃsañño ahosiṃ… evaṃsaṅkhāro ahosiṃ… evaṃviññāṇo ahosiṃ atītamaddhāna’’nti tattha nandiṃ samannāneti. Evampi pure apekkhaṃ karoti.

    அத² வா ‘‘இதி மே சக்கு² அஹோஸி அதீதமத்³தா⁴னங், இதி ரூபா’’தி – தத்த² ச²ந்த³ராக³படிப³த்³த⁴ங் ஹோதி விஞ்ஞாணங். ச²ந்த³ராக³படிப³த்³த⁴த்தா விஞ்ஞாணஸ்ஸ தத³பி⁴னந்த³தி. தத³பி⁴னந்த³ந்தோ ஏவம்பி புரே அபெக்க²ங் கரோதி. ‘‘இதி மே ஸோதங் அஹோஸி அதீதமத்³தா⁴னங், இதி ஸத்³தா³’’தி…பே॰… ‘‘இதி மே கா⁴னங் அஹோஸி அதீதமத்³தா⁴னங், இதி க³ந்தா⁴’’தி… ‘‘இதி மே ஜிவ்ஹா அஹோஸி அதீதமத்³தா⁴னங், இதி ரஸா’’தி… ‘‘இதி மே காயோ அஹோஸி அதீதமத்³தா⁴னங், இதி பொ²ட்ட²ப்³பா³’’தி… ‘‘இதி மே மனோ அஹோஸி அதீதமத்³தா⁴னங், இதி த⁴ம்மா’’தி – தத்த² ச²ந்த³ராக³படிப³த்³த⁴ங் ஹோதி விஞ்ஞாணங். ச²ந்த³ராக³படிப³த்³த⁴த்தா விஞ்ஞாணஸ்ஸ தத³பி⁴னந்த³தி. தத³பி⁴னந்த³ந்தோ ஏவம்பி புரே அபெக்க²ங் கரோதி.

    Atha vā ‘‘iti me cakkhu ahosi atītamaddhānaṃ, iti rūpā’’ti – tattha chandarāgapaṭibaddhaṃ hoti viññāṇaṃ. Chandarāgapaṭibaddhattā viññāṇassa tadabhinandati. Tadabhinandanto evampi pure apekkhaṃ karoti. ‘‘Iti me sotaṃ ahosi atītamaddhānaṃ, iti saddā’’ti…pe… ‘‘iti me ghānaṃ ahosi atītamaddhānaṃ, iti gandhā’’ti… ‘‘iti me jivhā ahosi atītamaddhānaṃ, iti rasā’’ti… ‘‘iti me kāyo ahosi atītamaddhānaṃ, iti phoṭṭhabbā’’ti… ‘‘iti me mano ahosi atītamaddhānaṃ, iti dhammā’’ti – tattha chandarāgapaṭibaddhaṃ hoti viññāṇaṃ. Chandarāgapaṭibaddhattā viññāṇassa tadabhinandati. Tadabhinandanto evampi pure apekkhaṃ karoti.

    அத² வா யானிஸ்ஸ தானி புப்³பே³ மாதுகா³மேன ஸத்³தி⁴ங் ஹஸிதலபிதகீளிதானி தத³ஸ்ஸாதே³தி தங் நிகாமேதி, தேன ச வித்திங் ஆபஜ்ஜதி. ஏவம்பி புரே அபெக்க²ங் கரோதி.

    Atha vā yānissa tāni pubbe mātugāmena saddhiṃ hasitalapitakīḷitāni tadassādeti taṃ nikāmeti, tena ca vittiṃ āpajjati. Evampi pure apekkhaṃ karoti.
