Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [366] 6. கு³ம்பி³யஜாதகவண்ணனா

    [366] 6. Gumbiyajātakavaṇṇanā

    மது⁴வண்ணங் மது⁴ரஸந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ உக்கண்டி²தபி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தஞ்ஹி ஸத்தா² ‘‘ஸச்சங் கிர த்வங் பி⁴க்கு² உக்கண்டி²தோஸீ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ஸச்சங், ப⁴ந்தே’’தி வுத்தே ‘‘கிங் தி³ஸ்வா’’தி வத்வா ‘‘அலங்கதமாதுகா³ம’’ந்தி வுத்தே ‘‘பி⁴க்கு² இமே பஞ்ச காமகு³ணா நாம ஏகேன கு³ம்பி³யேன யக்கே²ன ஹலாஹலவிஸங் பக்கி²பித்வா மக்³கே³ ட²பிதமது⁴ஸதி³ஸா’’தி வத்வா தேன யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.

    Madhuvaṇṇaṃmadhurasanti idaṃ satthā jetavane viharanto ukkaṇṭhitabhikkhuṃ ārabbha kathesi. Tañhi satthā ‘‘saccaṃ kira tvaṃ bhikkhu ukkaṇṭhitosī’’ti pucchitvā ‘‘saccaṃ, bhante’’ti vutte ‘‘kiṃ disvā’’ti vatvā ‘‘alaṅkatamātugāma’’nti vutte ‘‘bhikkhu ime pañca kāmaguṇā nāma ekena gumbiyena yakkhena halāhalavisaṃ pakkhipitvā magge ṭhapitamadhusadisā’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ஸத்த²வாஹகுலே நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ பா³ராணஸிதோ பஞ்சஹி ஸகடஸதேஹி ப⁴ண்ட³ங் ஆதா³ய வோஹாரத்தா²ய க³ச்ச²ந்தோ மஹாவத்தனிஅடவித்³வாரங் பத்வா ஸத்த²கே ஸன்னிபாதாபெத்வா ‘‘அம்போ⁴, இமஸ்மிங் மக்³கே³ விஸபண்ணபுப்ப²ப²லாதீ³னி அத்தி², தும்ஹே கிஞ்சி அகா²தி³தபுப்³ப³ங் கா²த³ந்தா மங் அபுச்சி²த்வா மா கா²தி³த்த², அமனுஸ்ஸாபி விஸங் பக்கி²பித்வா ப⁴த்தபுடமது⁴கப²லானி மக்³கே³ ட²பெந்தி, தானிபி மங் அனாபுச்சி²த்வா மா கா²தி³த்தா²’’தி ஓவாத³ங் த³த்வா மக்³க³ங் படிபஜ்ஜி. அதே²கோ கு³ம்பி³யோ நாம யக்கோ² அடவியா மஜ்ஜ²ட்டா²னே மக்³கே³ பண்ணானி அத்த²ரித்வா ஹலாஹலவிஸஸங்யுத்தானி மது⁴பிண்டா³னி ட²பெத்வா ஸயங் மக்³க³ஸாமந்தே மது⁴ங் க³ண்ஹந்தோ விய ருக்கே² கொட்டெந்தோ விசரதி. அஜானந்தா ‘‘புஞ்ஞத்தா²ய ட²பிதானி ப⁴விஸ்ஸந்தீ’’தி கா²தி³த்வா ஜீவிதக்க²யங் பாபுணந்தி. அமனுஸ்ஸா ஆக³ந்த்வா தே கா²த³ந்தி. போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஸத்த²கமனுஸ்ஸாபி தானி தி³ஸ்வா ஏகச்சே லோலஜாதிகா அதி⁴வாஸேதுங் அஸக்கொந்தா கா²தி³ங்ஸு, பண்டி³தஜாதிகா ‘‘புச்சி²த்வா கா²தி³ஸ்ஸாமா’’தி க³ஹெத்வா அட்ட²ங்ஸு. போ³தி⁴ஸத்தோ தே தி³ஸ்வா ஹத்த²க³தானி ச²ட்³டா³பேஸி, யேஹி பட²மதரங் கா²தி³தானி, தே மரிங்ஸு. யேஹி அட்³ட⁴கா²தி³தானி, தேஸங் வமனவிரேசனங் த³த்வா வந்தகாலே சதுமது⁴ரங் அதா³ஸி. இதி தே தஸ்ஸ ஆனுபா⁴வேன ஜீவிதங் படிலபி⁴ங்ஸு. போ³தி⁴ஸத்தோ ஸொத்தி²னா இச்சி²தட்டா²னங் க³ந்த்வா ப⁴ண்ட³ங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா அத்தனோ கே³ஹமேவ அக³மாஸி. தமத்த²ங் கதெ²ந்தோ ஸத்தா² இமா அபி⁴ஸம்பு³த்³த⁴கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto satthavāhakule nibbattitvā vayappatto bārāṇasito pañcahi sakaṭasatehi bhaṇḍaṃ ādāya vohāratthāya gacchanto mahāvattaniaṭavidvāraṃ patvā satthake sannipātāpetvā ‘‘ambho, imasmiṃ magge visapaṇṇapupphaphalādīni atthi, tumhe kiñci akhāditapubbaṃ khādantā maṃ apucchitvā mā khādittha, amanussāpi visaṃ pakkhipitvā bhattapuṭamadhukaphalāni magge ṭhapenti, tānipi maṃ anāpucchitvā mā khāditthā’’ti ovādaṃ datvā maggaṃ paṭipajji. Atheko gumbiyo nāma yakkho aṭaviyā majjhaṭṭhāne magge paṇṇāni attharitvā halāhalavisasaṃyuttāni madhupiṇḍāni ṭhapetvā sayaṃ maggasāmante madhuṃ gaṇhanto viya rukkhe koṭṭento vicarati. Ajānantā ‘‘puññatthāya ṭhapitāni bhavissantī’’ti khāditvā jīvitakkhayaṃ pāpuṇanti. Amanussā āgantvā te khādanti. Bodhisattassa satthakamanussāpi tāni disvā ekacce lolajātikā adhivāsetuṃ asakkontā khādiṃsu, paṇḍitajātikā ‘‘pucchitvā khādissāmā’’ti gahetvā aṭṭhaṃsu. Bodhisatto te disvā hatthagatāni chaḍḍāpesi, yehi paṭhamataraṃ khāditāni, te mariṃsu. Yehi aḍḍhakhāditāni, tesaṃ vamanavirecanaṃ datvā vantakāle catumadhuraṃ adāsi. Iti te tassa ānubhāvena jīvitaṃ paṭilabhiṃsu. Bodhisatto sotthinā icchitaṭṭhānaṃ gantvā bhaṇḍaṃ vissajjetvā attano gehameva agamāsi. Tamatthaṃ kathento satthā imā abhisambuddhagāthā abhāsi –

    85.

    85.

    ‘‘மது⁴வண்ணங் மது⁴ரஸங், மது⁴க³ந்த⁴ங் விஸங் அஹு;

    ‘‘Madhuvaṇṇaṃ madhurasaṃ, madhugandhaṃ visaṃ ahu;

    கு³ம்பி³யோ கா⁴ஸமேஸானோ, அரஞ்ஞே ஓத³ஹீ விஸங்.

    Gumbiyo ghāsamesāno, araññe odahī visaṃ.

    86.

    86.

    ‘‘மது⁴ இதி மஞ்ஞமானா, யே தங் விஸமகா²தி³ஸுங்;

    ‘‘Madhu iti maññamānā, ye taṃ visamakhādisuṃ;

    தேஸங் தங் கடுகங் ஆஸி, மரணங் தேனுபாக³முங்.

    Tesaṃ taṃ kaṭukaṃ āsi, maraṇaṃ tenupāgamuṃ.

    87.

    87.

    ‘‘யே ச கோ² படிஸங்கா²ய, விஸங் தங் பரிவஜ்ஜயுங்;

    ‘‘Ye ca kho paṭisaṅkhāya, visaṃ taṃ parivajjayuṃ;

    தே ஆதுரேஸு ஸுகி²தா, ட³ய்ஹமானேஸு நிப்³பு³தா.

    Te āturesu sukhitā, ḍayhamānesu nibbutā.

    88.

    88.

    ‘‘ஏவமேவ மனுஸ்ஸேஸு, விஸங் காமா ஸமோஹிதா;

    ‘‘Evameva manussesu, visaṃ kāmā samohitā;

    ஆமிஸங் ப³ந்த⁴னஞ்சேதங், மச்சுவேஸோ கு³ஹாஸயோ.

    Āmisaṃ bandhanañcetaṃ, maccuveso guhāsayo.

    89.

    89.

    ‘‘ஏவமேவ இமே காமே, ஆதுரா பரிசாரிகே;

    ‘‘Evameva ime kāme, āturā paricārike;

    யே ஸதா³ பரிவஜ்ஜெந்தி, ஸங்க³ங் லோகே உபச்சகு³’’ந்தி.

    Ye sadā parivajjenti, saṅgaṃ loke upaccagu’’nti.

    தத்த² கு³ம்பி³யோதி தஸ்மிங் வனகு³ம்பே³ விசரணேன ஏவங்லத்³த⁴னாமோ யக்கோ². கா⁴ஸமேஸானோதி ‘‘தங் விஸங் கா²தி³த்வா மதே கா²தி³ஸ்ஸாமீ’’தி ஏவங் அத்தனோ கா⁴ஸங் பரியேஸந்தோ. ஓத³ஹீதி தங் மது⁴னா ஸமானவண்ணக³ந்த⁴ரஸங் விஸங் நிக்கி²பி. கடுகங் ஆஸீதி திகி²ணங் அஹோஸி. மரணங் தேனுபாக³முந்தி தேன விஸேன தே ஸத்தா மரணங் உபக³தா.

    Tattha gumbiyoti tasmiṃ vanagumbe vicaraṇena evaṃladdhanāmo yakkho. Ghāsamesānoti ‘‘taṃ visaṃ khāditvā mate khādissāmī’’ti evaṃ attano ghāsaṃ pariyesanto. Odahīti taṃ madhunā samānavaṇṇagandharasaṃ visaṃ nikkhipi. Kaṭukaṃ āsīti tikhiṇaṃ ahosi. Maraṇaṃ tenupāgamunti tena visena te sattā maraṇaṃ upagatā.

    ஆதுரேஸூதி விஸவேகே³ன ஆஸன்னமரணேஸு. ட³ய்ஹமானேஸூதி விஸதேஜேனேவ ட³ய்ஹமானேஸு. விஸங் காமா ஸமோஹிதாதி யதா² தஸ்மிங் வத்தனிமஹாமக்³கே³ விஸங் ஸமோஹிதங் நிக்கி²த்தங், ஏவங் மனுஸ்ஸேஸுபி யே ஏதே ரூபாத³யோ பஞ்ச வத்து²காமா தத்த² தத்த² ஸமோஹிதா நிக்கி²த்தா, தே ‘‘விஸ’’ந்தி வேதி³தப்³பா³. ஆமிஸங் ப³ந்த⁴னஞ்சேதந்தி ஏதே பஞ்ச காமகு³ணா நாம ஏவங் இமஸ்ஸ மச்ச²பூ⁴தஸ்ஸ லோகஸ்ஸ மாரபா³லிஸிகேன பக்கி²த்தங் ஆமிஸஞ்சேவ , ப⁴வாப⁴வதோ நிக்க²மிதுங் அப்பதா³னேன அந்து³ஆதி³ப்பபே⁴த³ங் நானப்பகாரங் ப³ந்த⁴னஞ்ச. மச்சுவேஸோ கு³ஹாஸயோதி ஸரீரகு³ஹாய வஸனகோ மரணமச்சுவேஸோ.

    Āturesūti visavegena āsannamaraṇesu. Ḍayhamānesūti visatejeneva ḍayhamānesu. Visaṃ kāmā samohitāti yathā tasmiṃ vattanimahāmagge visaṃ samohitaṃ nikkhittaṃ, evaṃ manussesupi ye ete rūpādayo pañca vatthukāmā tattha tattha samohitā nikkhittā, te ‘‘visa’’nti veditabbā. Āmisaṃ bandhanañcetanti ete pañca kāmaguṇā nāma evaṃ imassa macchabhūtassa lokassa mārabālisikena pakkhittaṃ āmisañceva , bhavābhavato nikkhamituṃ appadānena anduādippabhedaṃ nānappakāraṃ bandhanañca. Maccuveso guhāsayoti sarīraguhāya vasanako maraṇamaccuveso.

    ஏவமேவ இமே காமேதி யதா² வத்தனிமஹாமக்³கே³ விஸங் நிக்கி²த்தங், ஏவங் தத்த² தத்த² நிக்கி²த்தே இமே காமே. ஆதுராதி ஏகந்தமரணத⁴ம்மதாய ஆதுரா ஆஸன்னமரணா பண்டி³தமனுஸ்ஸா. பரிசாரிகேதி கிலேஸபரிசாரிகே கிலேஸப³ந்த⁴கே. யே ஸதா³ பரிவஜ்ஜெந்தீதி யே வுத்தப்பகாரா பண்டி³தபுரிஸா நிச்சங் ஏவரூபே காமே வஜ்ஜெந்தி. ஸங்க³ங் லோகேதி லோகே ஸங்க³னட்டே²ன ‘‘ஸங்க³’’ந்தி லத்³த⁴னாமங் ராகா³தி³பே⁴த³ங் கிலேஸஜாதங். உபச்சகு³ந்தி அதீதா நாமாதி வேதி³தப்³பா³, அதிக்கமந்தீதி வா அத்தோ².

    Evameva ime kāmeti yathā vattanimahāmagge visaṃ nikkhittaṃ, evaṃ tattha tattha nikkhitte ime kāme. Āturāti ekantamaraṇadhammatāya āturā āsannamaraṇā paṇḍitamanussā. Paricāriketi kilesaparicārike kilesabandhake. Ye sadā parivajjentīti ye vuttappakārā paṇḍitapurisā niccaṃ evarūpe kāme vajjenti. Saṅgaṃ loketi loke saṅganaṭṭhena ‘‘saṅga’’nti laddhanāmaṃ rāgādibhedaṃ kilesajātaṃ. Upaccagunti atītā nāmāti veditabbā, atikkamantīti vā attho.

    ஸத்தா² ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே உக்கண்டி²தபி⁴க்கு² ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹி. ததா³ ஸத்த²வாஹோ அஹமேவ அஹோஸிந்தி.

    Satthā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne ukkaṇṭhitabhikkhu sotāpattiphale patiṭṭhahi. Tadā satthavāho ahameva ahosinti.

    கு³ம்பி³யஜாதகவண்ணனா ச²ட்டா².

    Gumbiyajātakavaṇṇanā chaṭṭhā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 366. கு³ம்பி³யஜாதகங் • 366. Gumbiyajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact