Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [157] 7. கு³ணஜாதகவண்ணனா

    [157] 7. Guṇajātakavaṇṇanā

    யேன காமங் பணாமேதீதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஆனந்த³த்தே²ரஸ்ஸ ஸாடகஸஹஸ்ஸலாப⁴ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தே²ரஸ்ஸ கோஸலரஞ்ஞோ அந்தேபுரே த⁴ம்மவாசனவத்து² ஹெட்டா² மஹாஸாரஜாதகே (ஜா॰ 1.1.92) ஆக³தமேவ. இதி தே²ரே ரஞ்ஞோ அந்தேபுரே த⁴ம்மங் வாசெந்தே ரஞ்ஞோ ஸஹஸ்ஸக்³க⁴னிகானங் ஸாடகானங் ஸஹஸ்ஸங் ஆஹரியித்த². ராஜா ததோ பஞ்ச ஸாடகஸதானி பஞ்சன்னங் தே³வீஸதானங் அதா³ஸி. தா ஸப்³பா³பி தே ஸாடகே ட²பெத்வா புனதி³வஸே ஆனந்த³த்தே²ரஸ்ஸ த³த்வா ஸயங் புராணஸாடகேயேவ பாருபித்வா ரஞ்ஞோ பாதராஸட்டா²னங் அக³மங்ஸு.

    Yena kāmaṃ paṇāmetīti idaṃ satthā jetavane viharanto ānandattherassa sāṭakasahassalābhaṃ ārabbha kathesi. Therassa kosalarañño antepure dhammavācanavatthu heṭṭhā mahāsārajātake (jā. 1.1.92) āgatameva. Iti there rañño antepure dhammaṃ vācente rañño sahassagghanikānaṃ sāṭakānaṃ sahassaṃ āhariyittha. Rājā tato pañca sāṭakasatāni pañcannaṃ devīsatānaṃ adāsi. Tā sabbāpi te sāṭake ṭhapetvā punadivase ānandattherassa datvā sayaṃ purāṇasāṭakeyeva pārupitvā rañño pātarāsaṭṭhānaṃ agamaṃsu.

    ராஜா ‘‘மயா தும்ஹாகங் ஸஹஸ்ஸக்³க⁴னிகா ஸாடகா தா³பிதா, கஸ்மா தும்ஹே தே அபாருபித்வாவ ஆக³தா’’தி புச்சி². ‘‘தே³வ, அம்ஹேஹி தே ஆனந்த³த்தே²ரஸ்ஸ தி³ன்னா’’தி. ‘‘ஆனந்த³த்தே²ரேன ஸப்³பே³ க³ஹிதா’’தி? ‘‘ஆம, தே³வா’’தி. ‘‘ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ன திசீவரங் அனுஞ்ஞாதங், ஆனந்த³த்தே²ரோ து³ஸ்ஸவணிஜ்ஜங் மஞ்ஞே கரிஸ்ஸதி, அதிப³ஹூ தேன ஸாடகா க³ஹிதா’’தி தே²ரஸ்ஸ குஜ்ஜி²த்வா பு⁴த்தபாதராஸோ விஹாரங் க³ந்த்வா தே²ரஸ்ஸ பரிவேணங் பவிஸித்வா தே²ரங் வந்தி³த்வா நிஸின்னோ புச்சி² – ‘‘அபி, ப⁴ந்தே, அம்ஹாகங் க⁴ரே இத்தி²யோ தும்ஹாகங் ஸந்திகே த⁴ம்மங் உக்³க³ண்ஹந்தி வா ஸுணந்தி வா’’தி? ‘‘ஆம, மஹாராஜ, க³ஹேதப்³ப³யுத்தகங் க³ண்ஹந்தி, ஸோதப்³ப³யுத்தகங் ஸுணந்தீ’’தி. ‘‘கிங் தா ஸுணந்தியேவ, உதா³ஹு தும்ஹாகங் நிவாஸனங் வா பாருபனங் வா த³த³ந்தீ’’தி? ‘‘தா அஜ்ஜ, மஹாராஜ, ஸஹஸ்ஸக்³க⁴னிகானி பஞ்ச ஸாடகஸதானி அத³ங்ஸூ’’தி. ‘‘தும்ஹேஹி க³ஹிதானி தானி, ப⁴ந்தே’’தி? ‘‘ஆம, மஹாராஜா’’தி. ‘‘நனு, ப⁴ந்தே, ஸத்தா²ரா திசீவரமேவ அனுஞ்ஞாத’’ந்தி? ‘‘ஆம, மஹாராஜ, ப⁴க³வதா ஏகஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ திசீவரமேவ பரிபோ⁴க³ஸீஸேன அனுஞ்ஞாதங், படிக்³க³ஹணங் பன அவாரிதங், தஸ்மா மயாபி அஞ்ஞேஸங் ஜிண்ணசீவரிகானங் தா³துங் தே ஸாடகா படிக்³க³ஹிதா’’தி. ‘‘தே பன பி⁴க்கூ² தும்ஹாகங் ஸந்திகா ஸாடகே லபி⁴த்வா போராணசீவரானி கிங் கரிஸ்ஸந்தீ’’தி? ‘‘போராணஸங்கா⁴டிங் உத்தராஸங்க³ங் கரிஸ்ஸந்தீ’’தி? ‘‘போராணஉத்தராஸங்க³ங் கிங் கரிஸ்ஸந்தீ’’தி? ‘‘அந்தரவாஸகங் கரிஸ்ஸந்தீ’’தி. ‘‘போராணஅந்தரவாஸகங் கிங் கரிஸ்ஸந்தீ’’தி? ‘‘பச்சத்த²ரணங் கரிஸ்ஸந்தீ’’தி. ‘‘போராணபச்சத்த²ரணங் கிங் கரிஸ்ஸந்தீ’’தி? ‘‘பு⁴ம்மத்த²ரணங் கரிஸ்ஸந்தீ’’தி. ‘‘போராணபு⁴ம்மத்த²ரணங் கிங் கரிஸ்ஸந்தீ’’தி? ‘‘பாத³புஞ்ச²னங் கரிஸ்ஸந்தீ’’தி. ‘‘போராணபாத³புஞ்ச²னங் கிங் கரிஸ்ஸந்தீ’’தி? ‘‘மஹாராஜ, ஸத்³தா⁴தெ³ய்யங் நாம வினிபாதேதுங் ந லப்³ப⁴தி, தஸ்மா போராணபாத³புஞ்ச²னங் வாஸியா கொட்டெத்வா மத்திகாய மக்கெ²த்வா ஸேனாஸனேஸு மத்திகாலேபனங் கரிஸ்ஸந்தீ’’தி. ‘‘ப⁴ந்தே, தும்ஹாகங் தி³ன்னங் யாவ பாத³புஞ்ச²னாபி நஸ்ஸிதுங் ந லப்³ப⁴தீ’’தி? ‘‘ஆம, மஹாராஜ, அம்ஹாகங் தி³ன்னங் நஸ்ஸிதுங் ந லப்³ப⁴தி, பரிபோ⁴க³மேவ ஹோதீ’’தி.

    Rājā ‘‘mayā tumhākaṃ sahassagghanikā sāṭakā dāpitā, kasmā tumhe te apārupitvāva āgatā’’ti pucchi. ‘‘Deva, amhehi te ānandattherassa dinnā’’ti. ‘‘Ānandattherena sabbe gahitā’’ti? ‘‘Āma, devā’’ti. ‘‘Sammāsambuddhena ticīvaraṃ anuññātaṃ, ānandatthero dussavaṇijjaṃ maññe karissati, atibahū tena sāṭakā gahitā’’ti therassa kujjhitvā bhuttapātarāso vihāraṃ gantvā therassa pariveṇaṃ pavisitvā theraṃ vanditvā nisinno pucchi – ‘‘api, bhante, amhākaṃ ghare itthiyo tumhākaṃ santike dhammaṃ uggaṇhanti vā suṇanti vā’’ti? ‘‘Āma, mahārāja, gahetabbayuttakaṃ gaṇhanti, sotabbayuttakaṃ suṇantī’’ti. ‘‘Kiṃ tā suṇantiyeva, udāhu tumhākaṃ nivāsanaṃ vā pārupanaṃ vā dadantī’’ti? ‘‘Tā ajja, mahārāja, sahassagghanikāni pañca sāṭakasatāni adaṃsū’’ti. ‘‘Tumhehi gahitāni tāni, bhante’’ti? ‘‘Āma, mahārājā’’ti. ‘‘Nanu, bhante, satthārā ticīvarameva anuññāta’’nti? ‘‘Āma, mahārāja, bhagavatā ekassa bhikkhuno ticīvarameva paribhogasīsena anuññātaṃ, paṭiggahaṇaṃ pana avāritaṃ, tasmā mayāpi aññesaṃ jiṇṇacīvarikānaṃ dātuṃ te sāṭakā paṭiggahitā’’ti. ‘‘Te pana bhikkhū tumhākaṃ santikā sāṭake labhitvā porāṇacīvarāni kiṃ karissantī’’ti? ‘‘Porāṇasaṅghāṭiṃ uttarāsaṅgaṃ karissantī’’ti? ‘‘Porāṇauttarāsaṅgaṃ kiṃ karissantī’’ti? ‘‘Antaravāsakaṃ karissantī’’ti. ‘‘Porāṇaantaravāsakaṃ kiṃ karissantī’’ti? ‘‘Paccattharaṇaṃ karissantī’’ti. ‘‘Porāṇapaccattharaṇaṃ kiṃ karissantī’’ti? ‘‘Bhummattharaṇaṃ karissantī’’ti. ‘‘Porāṇabhummattharaṇaṃ kiṃ karissantī’’ti? ‘‘Pādapuñchanaṃ karissantī’’ti. ‘‘Porāṇapādapuñchanaṃ kiṃ karissantī’’ti? ‘‘Mahārāja, saddhādeyyaṃ nāma vinipātetuṃ na labbhati, tasmā porāṇapādapuñchanaṃ vāsiyā koṭṭetvā mattikāya makkhetvā senāsanesu mattikālepanaṃ karissantī’’ti. ‘‘Bhante, tumhākaṃ dinnaṃ yāva pādapuñchanāpi nassituṃ na labbhatī’’ti? ‘‘Āma, mahārāja, amhākaṃ dinnaṃ nassituṃ na labbhati, paribhogameva hotī’’ti.

    ராஜா துட்டோ² ஸோமனஸ்ஸப்பத்தோ ஹுத்வா இதரானிபி கே³ஹே ட²பிதானி பஞ்ச ஸாடகஸதானி ஆஹராபெத்வா தே²ரஸ்ஸ த³த்வா அனுமோத³னங் ஸுத்வா தே²ரங் வந்தி³த்வா பத³க்கி²ணங் கத்வா பக்காமி. தே²ரோ பட²மலத்³தா⁴னி பஞ்ச ஸாடகஸதானி ஜிண்ணசீவரிகானங் பி⁴க்கூ²னங் அதா³ஸி. தே²ரஸ்ஸ பன பஞ்சமத்தானி ஸத்³தி⁴விஹாரிகஸதானி , தேஸு ஏகோ த³ஹரபி⁴க்கு² தே²ரஸ்ஸ ப³ஹூபகாரோ பரிவேணங் ஸம்மஜ்ஜதி, பானீயபரிபோ⁴ஜனீயங் உபட்ட²பேதி, த³ந்தகட்ட²ங் முகோ²த³கங் ந்ஹானோத³கங் தே³தி, வச்சகுடிஜந்தாக⁴ரஸேனாஸனானி படிஜக்³க³தி, ஹத்த²பரிகம்மபாத³பரிகம்மபிட்டி²பரிகம்மாதீ³னி கரோதி. தே²ரோ பச்சா² லத்³தா⁴னி பஞ்ச ஸாடகஸதானி ‘‘அயங் மே ப³ஹூபகாரோ’’தி யுத்தவஸேன ஸப்³பா³னி தஸ்ஸேவ அதா³ஸி. ஸோபி ஸப்³பே³ தே ஸாடகே பா⁴ஜெத்வா அத்தனோ ஸமானுபஜ்ஜா²யானங் அதா³ஸி.

    Rājā tuṭṭho somanassappatto hutvā itarānipi gehe ṭhapitāni pañca sāṭakasatāni āharāpetvā therassa datvā anumodanaṃ sutvā theraṃ vanditvā padakkhiṇaṃ katvā pakkāmi. Thero paṭhamaladdhāni pañca sāṭakasatāni jiṇṇacīvarikānaṃ bhikkhūnaṃ adāsi. Therassa pana pañcamattāni saddhivihārikasatāni , tesu eko daharabhikkhu therassa bahūpakāro pariveṇaṃ sammajjati, pānīyaparibhojanīyaṃ upaṭṭhapeti, dantakaṭṭhaṃ mukhodakaṃ nhānodakaṃ deti, vaccakuṭijantāgharasenāsanāni paṭijaggati, hatthaparikammapādaparikammapiṭṭhiparikammādīni karoti. Thero pacchā laddhāni pañca sāṭakasatāni ‘‘ayaṃ me bahūpakāro’’ti yuttavasena sabbāni tasseva adāsi. Sopi sabbe te sāṭake bhājetvā attano samānupajjhāyānaṃ adāsi.

    ஏவங் ஸப்³பே³பி தே லத்³த⁴ஸாடகா பி⁴க்கூ² ஸாடகே சி²ந்தி³த்வா ரஜித்வா கணிகாரபுப்ப²வண்ணானி காஸாயானி நிவாஸெத்வா ச பாருபித்வா ச ஸத்தா²ரங் உபஸங்கமித்வா வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³த்வா ஏவமாஹங்ஸு – ‘‘ப⁴ந்தே, ஸோதாபன்னஸ்ஸ அரியஸாவகஸ்ஸ முகோ²லோகனதா³னங் நாம அத்தீ²’’தி. ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, அரியஸாவகானங் முகோ²லோகனதா³னங் நாம அத்தீ²’’தி. ‘‘ப⁴ந்தே, அம்ஹாகங் உபஜ்ஜா²யேன த⁴ம்மப⁴ண்டா³கா³ரிகத்தே²ரேன ஸஹஸ்ஸக்³க⁴னிகானங் ஸாடகானங் பஞ்ச ஸதானி ஏகஸ்ஸேவ த³ஹரபி⁴க்கு²னோ தி³ன்னானி, ஸோ பன அத்தனா லத்³தே⁴ பா⁴ஜெத்வா அம்ஹாகங் அதா³ஸீ’’தி. ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, ஆனந்தோ³ முகோ²லோகனபி⁴க்க²ங் தே³தி , ஸோ பனஸ்ஸ பி⁴க்கு² ப³ஹூபகாரோ, தஸ்மா அத்தனோ உபகாரஸ்ஸ உபகாரவஸேன கு³ணவஸேன யுத்தவஸேன ‘உபகாரஸ்ஸ நாம பச்சுபகாரோ காதுங் வட்டதீ’தி கதஞ்ஞுகதவேதி³பா⁴வேன அதா³ஸி. போராணகபண்டி³தாபி ஹி அத்தனோ உபகாரானஞ்ஞேவ பச்சுபகாரங் கரிங்ஸூ’’தி வத்வா தேஹி யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.

    Evaṃ sabbepi te laddhasāṭakā bhikkhū sāṭake chinditvā rajitvā kaṇikārapupphavaṇṇāni kāsāyāni nivāsetvā ca pārupitvā ca satthāraṃ upasaṅkamitvā vanditvā ekamantaṃ nisīditvā evamāhaṃsu – ‘‘bhante, sotāpannassa ariyasāvakassa mukholokanadānaṃ nāma atthī’’ti. ‘‘Na, bhikkhave, ariyasāvakānaṃ mukholokanadānaṃ nāma atthī’’ti. ‘‘Bhante, amhākaṃ upajjhāyena dhammabhaṇḍāgārikattherena sahassagghanikānaṃ sāṭakānaṃ pañca satāni ekasseva daharabhikkhuno dinnāni, so pana attanā laddhe bhājetvā amhākaṃ adāsī’’ti. ‘‘Na, bhikkhave, ānando mukholokanabhikkhaṃ deti , so panassa bhikkhu bahūpakāro, tasmā attano upakārassa upakāravasena guṇavasena yuttavasena ‘upakārassa nāma paccupakāro kātuṃ vaṭṭatī’ti kataññukatavedibhāvena adāsi. Porāṇakapaṇḍitāpi hi attano upakārānaññeva paccupakāraṃ kariṃsū’’ti vatvā tehi yācito atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ஸீஹோ ஹுத்வா பப்³ப³தகு³ஹாயங் வஸதி. ஸோ ஏகதி³வஸங் கு³ஹாய நிக்க²மித்வா பப்³ப³தபாத³ங் ஓலோகேஸி, தங் பன பப்³ப³தபாத³ங் பரிக்கி²பித்வா மஹாஸரோ அஹோஸி. தஸ்ஸ ஏகஸ்மிங் உன்னதட்டா²னே உபரித²த்³த⁴கத்³த³மபிட்டே² முதூ³னி ஹரிததிணானி ஜாயிங்ஸு. ஸஸகா சேவ ஹரிணாத³யோ ச ஸல்லஹுகமிகா³ கத்³த³மமத்த²கே விசரந்தா தானி கா²த³ந்தி. தங் தி³வஸம்பி ஏகோ மிகோ³ தானி கா²த³ந்தோ விசரதி. ஸீஹோ ‘‘தங் மிக³ங் க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’தி பப்³ப³தமத்த²கா உப்பதித்வா ஸீஹவேகே³ன பக்க²ந்தி³, மிகோ³ மரணப⁴யதஜ்ஜிதோ விரவந்தோ பலாயி. ஸீஹோ வேக³ங் ஸந்தா⁴ரேதுங் அஸக்கொந்தோ கலலபிட்டே² நிபதித்வா ஓஸீதி³த்வா உக்³க³ந்துங் அஸக்கொந்தோ சத்தாரோ பாதா³ த²ம்பா⁴ விய ஓஸீதி³த்வா ஸத்தாஹங் நிராஹாரோ அட்டா²ஸி.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto sīho hutvā pabbataguhāyaṃ vasati. So ekadivasaṃ guhāya nikkhamitvā pabbatapādaṃ olokesi, taṃ pana pabbatapādaṃ parikkhipitvā mahāsaro ahosi. Tassa ekasmiṃ unnataṭṭhāne uparithaddhakaddamapiṭṭhe mudūni haritatiṇāni jāyiṃsu. Sasakā ceva hariṇādayo ca sallahukamigā kaddamamatthake vicarantā tāni khādanti. Taṃ divasampi eko migo tāni khādanto vicarati. Sīho ‘‘taṃ migaṃ gaṇhissāmī’’ti pabbatamatthakā uppatitvā sīhavegena pakkhandi, migo maraṇabhayatajjito viravanto palāyi. Sīho vegaṃ sandhāretuṃ asakkonto kalalapiṭṭhe nipatitvā osīditvā uggantuṃ asakkonto cattāro pādā thambhā viya osīditvā sattāhaṃ nirāhāro aṭṭhāsi.

    அத² நங் ஏகோ ஸிங்கா³லோ கோ³சரப்பஸுதோ தங் தி³ஸ்வா ப⁴யேன பலாயி. ஸீஹோ தங் பக்கோஸித்வா ‘‘போ⁴ ஸிங்கா³ல, மா பலாயி, அஹங் கலலே லக்³கோ³, ஜீவிதங் மே தே³ஹீ’’தி ஆஹ. ஸிங்கா³லோ தஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘அஹங் தங் உத்³த⁴ரெய்யங், உத்³த⁴டோ பன மங் கா²தெ³ய்யாஸீதி பா⁴யாமீ’’தி ஆஹ. ‘‘மா பா⁴யி, நாஹங் தங் கா²தி³ஸ்ஸாமி, மஹந்தங் பன தே கு³ணங் கரிஸ்ஸாமி, ஏகேனுபாயேன மங் உத்³த⁴ராஹீ’’தி. ஸிங்கா³லோ தஸ்ஸ படிஞ்ஞங் க³ஹெத்வா சதுன்னங் பாதா³னங் ஸமந்தா கலலே அபனெத்வா சதுன்னம்பி பாதா³னங் சதஸ்ஸோ மாதிகா க²ணித்வா உத³காபி⁴முக²ங் அகாஸி, உத³கங் பவிஸித்வா கலலங் முது³ங் அகாஸி. தஸ்மிங் க²ணே ஸிங்கா³லோ ஸீஹஸ்ஸ உத³ரந்தரங் அத்தனோ ஸீஸங் பவேஸெத்வா ‘‘வாயாமங் கரோஹி, ஸாமீ’’தி உச்சாஸத்³த³ங் கரொந்தோ ஸீஸேன உத³ரங் பஹரி. ஸீஹோ வேக³ங் ஜனெத்வா கலலா உக்³க³ந்த்வா பக்க²ந்தி³த்வா த²லே அட்டா²ஸி. ஸோ முஹுத்தங் விஸ்ஸமித்வா ஸரங் ஓருய்ஹ கத்³த³மங் தோ⁴வித்வா ந்ஹாயித்வா த³ரத²ங் படிப்பஸ்ஸம்பெ⁴த்வா ஏகங் மஹிங்ஸங் வதி⁴த்வா தா³டா²ஹி ஓவிஜ்ஜி²த்வா மங்ஸங் உப்³ப³த்தெத்வா ‘‘கா²த³, ஸம்மா’’தி ஸிங்கா³லஸ்ஸ புரதோ ட²பெத்வா தேன கா²தி³தே பச்சா² அத்தனா கா²தி³. புன ஸிங்கா³லோ ஏகங் மங்ஸபேஸிங் ட³ங்ஸித்வா க³ண்ஹி. ‘‘இத³ங் கிமத்தா²ய, ஸம்மா’’தி ச வுத்தே ‘‘தும்ஹாகங் தா³ஸீ அத்தி², தஸ்ஸா பா⁴கோ³ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஆஹ. ஸீஹோ ‘‘க³ண்ஹாஹீ’’தி வத்வா ஸயம்பி ஸீஹியா அத்தா²ய மங்ஸங் க³ண்ஹித்வா ‘‘ஏஹி, ஸம்ம, அம்ஹாகங் பப்³ப³தமுத்³த⁴னி ட²த்வா ஸகி²யா வஸனட்டா²னங் க³மிஸ்ஸாமா’’தி வத்வா தத்த² க³ந்த்வா மங்ஸங் கா²தா³பெத்வா ஸிங்கா³லஞ்ச ஸிங்கா³லிஞ்ச அஸ்ஸாஸெத்வா ‘‘இதோ பட்டா²ய இதா³னி அஹங் தும்ஹே படிஜக்³கி³ஸ்ஸாமீ’’தி அத்தனோ வஸனட்டா²னங் நெத்வா கு³ஹாய த்³வாரே அஞ்ஞிஸ்ஸா கு³ஹாய வஸாபேஸி. தே ததோ பட்டா²ய கோ³சராய க³ச்ச²ந்தா ஸீஹிஞ்ச ஸிங்கா³லிஞ்ச ட²பெத்வா ஸிங்கா³லேன ஸத்³தி⁴ங் க³ந்த்வா நானாமிகே³ வதி⁴த்வா உபோ⁴பி தத்தே²வ மங்ஸங் கா²தி³த்வா இதராஸம்பி த்³வின்னங் ஆஹரித்வா தெ³ந்தி.

    Atha naṃ eko siṅgālo gocarappasuto taṃ disvā bhayena palāyi. Sīho taṃ pakkositvā ‘‘bho siṅgāla, mā palāyi, ahaṃ kalale laggo, jīvitaṃ me dehī’’ti āha. Siṅgālo tassa santikaṃ gantvā ‘‘ahaṃ taṃ uddhareyyaṃ, uddhaṭo pana maṃ khādeyyāsīti bhāyāmī’’ti āha. ‘‘Mā bhāyi, nāhaṃ taṃ khādissāmi, mahantaṃ pana te guṇaṃ karissāmi, ekenupāyena maṃ uddharāhī’’ti. Siṅgālo tassa paṭiññaṃ gahetvā catunnaṃ pādānaṃ samantā kalale apanetvā catunnampi pādānaṃ catasso mātikā khaṇitvā udakābhimukhaṃ akāsi, udakaṃ pavisitvā kalalaṃ muduṃ akāsi. Tasmiṃ khaṇe siṅgālo sīhassa udarantaraṃ attano sīsaṃ pavesetvā ‘‘vāyāmaṃ karohi, sāmī’’ti uccāsaddaṃ karonto sīsena udaraṃ pahari. Sīho vegaṃ janetvā kalalā uggantvā pakkhanditvā thale aṭṭhāsi. So muhuttaṃ vissamitvā saraṃ oruyha kaddamaṃ dhovitvā nhāyitvā darathaṃ paṭippassambhetvā ekaṃ mahiṃsaṃ vadhitvā dāṭhāhi ovijjhitvā maṃsaṃ ubbattetvā ‘‘khāda, sammā’’ti siṅgālassa purato ṭhapetvā tena khādite pacchā attanā khādi. Puna siṅgālo ekaṃ maṃsapesiṃ ḍaṃsitvā gaṇhi. ‘‘Idaṃ kimatthāya, sammā’’ti ca vutte ‘‘tumhākaṃ dāsī atthi, tassā bhāgo bhavissatī’’ti āha. Sīho ‘‘gaṇhāhī’’ti vatvā sayampi sīhiyā atthāya maṃsaṃ gaṇhitvā ‘‘ehi, samma, amhākaṃ pabbatamuddhani ṭhatvā sakhiyā vasanaṭṭhānaṃ gamissāmā’’ti vatvā tattha gantvā maṃsaṃ khādāpetvā siṅgālañca siṅgāliñca assāsetvā ‘‘ito paṭṭhāya idāni ahaṃ tumhe paṭijaggissāmī’’ti attano vasanaṭṭhānaṃ netvā guhāya dvāre aññissā guhāya vasāpesi. Te tato paṭṭhāya gocarāya gacchantā sīhiñca siṅgāliñca ṭhapetvā siṅgālena saddhiṃ gantvā nānāmige vadhitvā ubhopi tattheva maṃsaṃ khāditvā itarāsampi dvinnaṃ āharitvā denti.

    ஏவங் காலே க³ச்ச²ந்தே ஸீஹீ த்³வே புத்தே விஜாயி, ஸிங்கா³லீபி த்³வே புத்தே விஜாயி. தே ஸப்³பே³பி ஸமக்³க³வாஸங் வஸிங்ஸு. அதே²கதி³வஸங் ஸீஹியா ஏதத³ஹோஸி – ‘‘அயங் ஸீஹோ ஸிங்கா³லஞ்ச ஸிங்கா³லிஞ்ச ஸிங்கா³லபோதகே ச அதிவிய பியாயதி, நூனமஸ்ஸ ஸிங்கா³லியா ஸத்³தி⁴ங் ஸந்த²வோ அத்தி², தஸ்மா ஏவங் ஸினேஹங் கரோதி, யங்னூனாஹங் இமங் பீளெத்வா தஜ்ஜெத்வா இதோ பலாபெய்ய’’ந்தி . ஸா ஸீஹஸ்ஸ ஸிங்கா³லங் க³ஹெத்வா கோ³சராய க³தகாலே ஸிங்கா³லிங் பீளேஸி தஜ்ஜேஸி ‘‘கிங்காரணா இமஸ்மிங் டா²னே வஸதி , ந பலாயஸீ’’தி? புத்தாபிஸ்ஸா ஸிங்கா³லிபுத்தே ததே²வ தஜ்ஜயிங்ஸு. ஸிங்கா³லீ தமத்த²ங் ஸிங்கா³லஸ்ஸ கதெ²த்வா ‘‘ஸீஹஸ்ஸ வசனேன ஏதாய ஏவங் கதபா⁴வம்பி ந ஜானாம, சிரங் வஸிம்ஹா, நாஸாபெய்யாபி நோ, அம்ஹாகங் வஸனட்டா²னமேவ க³ச்சா²மா’’தி ஆஹ. ஸிங்கா³லோ தஸ்ஸா வசனங் ஸுத்வா ஸீஹங் உபஸங்கமித்வா ஆஹ – ‘‘ஸாமி, சிரங் அம்ஹேஹி தும்ஹாகங் ஸந்திகே நிவுத்த²ங், அதிசிரங் வஸந்தா நாம அப்பியா ஹொந்தி, அம்ஹாகங் கோ³சராய பக்கந்தகாலே ஸீஹீ ஸிங்கா³லிங் விஹேடே²தி ‘இமஸ்மிங் டா²னே கஸ்மா வஸத², பலாயதா²’தி தஜ்ஜேதி, ஸீஹபோதகாபி ஸிங்கா³லபோதகே தஜ்ஜெந்தி. யோ நாம யஸ்ஸ அத்தனோ ஸந்திகே வாஸங் ந ரோசேதி, தேன ஸோ ‘யாஹீ’தி நீஹரிதப்³போ³வ, விஹேட²னங் நாம கிமத்தி²ய’’ந்தி வத்வா பட²மங் கா³த²மாஹ –

    Evaṃ kāle gacchante sīhī dve putte vijāyi, siṅgālīpi dve putte vijāyi. Te sabbepi samaggavāsaṃ vasiṃsu. Athekadivasaṃ sīhiyā etadahosi – ‘‘ayaṃ sīho siṅgālañca siṅgāliñca siṅgālapotake ca ativiya piyāyati, nūnamassa siṅgāliyā saddhiṃ santhavo atthi, tasmā evaṃ sinehaṃ karoti, yaṃnūnāhaṃ imaṃ pīḷetvā tajjetvā ito palāpeyya’’nti . Sā sīhassa siṅgālaṃ gahetvā gocarāya gatakāle siṅgāliṃ pīḷesi tajjesi ‘‘kiṃkāraṇā imasmiṃ ṭhāne vasati , na palāyasī’’ti? Puttāpissā siṅgāliputte tatheva tajjayiṃsu. Siṅgālī tamatthaṃ siṅgālassa kathetvā ‘‘sīhassa vacanena etāya evaṃ katabhāvampi na jānāma, ciraṃ vasimhā, nāsāpeyyāpi no, amhākaṃ vasanaṭṭhānameva gacchāmā’’ti āha. Siṅgālo tassā vacanaṃ sutvā sīhaṃ upasaṅkamitvā āha – ‘‘sāmi, ciraṃ amhehi tumhākaṃ santike nivutthaṃ, aticiraṃ vasantā nāma appiyā honti, amhākaṃ gocarāya pakkantakāle sīhī siṅgāliṃ viheṭheti ‘imasmiṃ ṭhāne kasmā vasatha, palāyathā’ti tajjeti, sīhapotakāpi siṅgālapotake tajjenti. Yo nāma yassa attano santike vāsaṃ na roceti, tena so ‘yāhī’ti nīharitabbova, viheṭhanaṃ nāma kimatthiya’’nti vatvā paṭhamaṃ gāthamāha –

    13.

    13.

    ‘‘யேன காமங் பணாமேதி, த⁴ம்மோ ப³லவதங் மிகீ³;

    ‘‘Yena kāmaṃ paṇāmeti, dhammo balavataṃ migī;

    உன்னத³ந்தீ விஜானாஹி, ஜாதங் ஸரணதோ ப⁴ய’’ந்தி.

    Unnadantī vijānāhi, jātaṃ saraṇato bhaya’’nti.

    தத்த² யேன காமங் பணாமேதி, த⁴ம்மோ ப³லவதந்தி ப³லவா நாம இஸ்ஸரோ அத்தனோ ஸேவகங் யேன தி³ஸாபா⁴கே³ன இச்ச²தி, தேன தி³ஸாபா⁴கே³ன ஸோ பணாமேதி நீஹரதி. ஏஸ த⁴ம்மோ ப³லவதங் அயங் இஸ்ஸரானங் ஸபா⁴வோ பவேணித⁴ம்மோவ, தஸ்மா ஸசே அம்ஹாகங் வாஸங் ந ரோசேத², உஜுகமேவ நோ நீஹரத² , விஹேட²னேன கோ அத்தோ²தி தீ³பெந்தோ ஏவமாஹ. மிகீ³தி ஸீஹங் ஆலபதி. ஸோ ஹி மிக³ராஜதாய மிகா³ அஸ்ஸ அத்தீ²தி மிகீ³. உன்னத³ந்தீதிபி தமேவ ஆலபதி. ஸோ ஹி உன்னதானங் த³ந்தானங் அத்தி²தாய உன்னதா த³ந்தா அஸ்ஸ அத்தீ²தி உன்னத³ந்தீ. ‘‘உன்னதத³ந்தீ’’திபி பாடோ²யேவ. விஜானாஹீதி ‘‘ஏஸ இஸ்ஸரானங் த⁴ம்மோ’’தி ஏவங் ஜானாஹி. ஜாதங் ஸரணதோ ப⁴யந்தி அம்ஹாகங் தும்ஹே பதிட்டா²னட்டே²ன ஸரணங், தும்ஹாகஞ்ஞேவ ஸந்திகா ப⁴யங் ஜாதங், தஸ்மா அத்தனோ வஸனட்டா²னமேவ க³மிஸ்ஸாமாதி தீ³பேதி.

    Tattha yena kāmaṃ paṇāmeti, dhammo balavatanti balavā nāma issaro attano sevakaṃ yena disābhāgena icchati, tena disābhāgena so paṇāmeti nīharati. Esa dhammo balavataṃ ayaṃ issarānaṃ sabhāvo paveṇidhammova, tasmā sace amhākaṃ vāsaṃ na rocetha, ujukameva no nīharatha , viheṭhanena ko atthoti dīpento evamāha. Migīti sīhaṃ ālapati. So hi migarājatāya migā assa atthīti migī. Unnadantītipi tameva ālapati. So hi unnatānaṃ dantānaṃ atthitāya unnatā dantā assa atthīti unnadantī. ‘‘Unnatadantī’’tipi pāṭhoyeva. Vijānāhīti ‘‘esa issarānaṃ dhammo’’ti evaṃ jānāhi. Jātaṃ saraṇato bhayanti amhākaṃ tumhe patiṭṭhānaṭṭhena saraṇaṃ, tumhākaññeva santikā bhayaṃ jātaṃ, tasmā attano vasanaṭṭhānameva gamissāmāti dīpeti.

    அபரோ நயோ – தவ மிகீ³ ஸீஹீ உன்னத³ந்தீமம புத்ததா³ரங் தஜ்ஜெந்தீ யேன காமங் பணாமேதி, யேன யேனாகாரேன இச்ச²தி, தேன பணாமேதி பவத்ததி, விஹேடே²திபி பலாபேதிபி, ஏவங் த்வங் விஜானாஹி, தத்த² கிங் ஸக்கா அம்ஹேஹி காதுங். த⁴ம்மோ ப³லவதங் ஏஸ ப³லவந்தானங் ஸபா⁴வோ, இதா³னி மயங் க³மிஸ்ஸாம. கஸ்மா? ஜாதங் ஸரணதோ ப⁴யந்தி.

    Aparo nayo – tava migī sīhī unnadantīmama puttadāraṃ tajjentī yena kāmaṃ paṇāmeti, yena yenākārena icchati, tena paṇāmeti pavattati, viheṭhetipi palāpetipi, evaṃ tvaṃ vijānāhi, tattha kiṃ sakkā amhehi kātuṃ. Dhammo balavataṃ esa balavantānaṃ sabhāvo, idāni mayaṃ gamissāma. Kasmā? Jātaṃ saraṇato bhayanti.

    தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா ஸீஹோ ஸீஹிங் ஆஹ – ‘‘ப⁴த்³தே³, அஸுகஸ்மிங் நாம காலே மம கோ³சரத்தா²ய க³ந்த்வா ஸத்தமே தி³வஸே இமினா ஸிங்கா³லேன இமாய ச ஸிங்கா³லியா ஸத்³தி⁴ங் ஆக³தபா⁴வங் ஸரஸீ’’தி. ‘‘ஆம, ஸராமீ’’தி. ‘‘ஜானாஸி பன மய்ஹங் ஸத்தாஹங் அனாக³மனஸ்ஸ காரண’’ந்தி? ‘‘ந ஜானாமி, ஸாமீ’’தி. ‘‘ப⁴த்³தே³, அஹங் ‘ஏகங் மிக³ங் க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’தி விரஜ்ஜி²த்வா கலலே லக்³கோ³, ததோ நிக்க²மிதுங் அஸக்கொந்தோ ஸத்தாஹங் நிராஹாரோ அட்டா²ஸிங், ஸ்வாஹங் இமங் ஸிங்கா³லங் நிஸ்ஸாய ஜீவிதங் லபி⁴ங், அயங் மே ஜீவிததா³யகோ ஸஹாயோ. மித்தத⁴ம்மே டா²துங் ஸமத்தோ² ஹி மித்தோ து³ப்³ப³லோ நாம நத்தி², இதோ பட்டா²ய மய்ஹங் ஸஹாயஸ்ஸ ச ஸஹாயிகாய ச புத்தகானஞ்ச ஏவரூபங் அவமானங் மா அகாஸீ’’தி வத்வா ஸீஹோ து³தியங் கா³த²மாஹ –

    Tassa vacanaṃ sutvā sīho sīhiṃ āha – ‘‘bhadde, asukasmiṃ nāma kāle mama gocaratthāya gantvā sattame divase iminā siṅgālena imāya ca siṅgāliyā saddhiṃ āgatabhāvaṃ sarasī’’ti. ‘‘Āma, sarāmī’’ti. ‘‘Jānāsi pana mayhaṃ sattāhaṃ anāgamanassa kāraṇa’’nti? ‘‘Na jānāmi, sāmī’’ti. ‘‘Bhadde, ahaṃ ‘ekaṃ migaṃ gaṇhissāmī’ti virajjhitvā kalale laggo, tato nikkhamituṃ asakkonto sattāhaṃ nirāhāro aṭṭhāsiṃ, svāhaṃ imaṃ siṅgālaṃ nissāya jīvitaṃ labhiṃ, ayaṃ me jīvitadāyako sahāyo. Mittadhamme ṭhātuṃ samattho hi mitto dubbalo nāma natthi, ito paṭṭhāya mayhaṃ sahāyassa ca sahāyikāya ca puttakānañca evarūpaṃ avamānaṃ mā akāsī’’ti vatvā sīho dutiyaṃ gāthamāha –

    14.

    14.

    ‘‘அபி சேபி து³ப்³ப³லோ மித்தோ, மித்தத⁴ம்மேஸு திட்ட²தி;

    ‘‘Api cepi dubbalo mitto, mittadhammesu tiṭṭhati;

    ஸோ ஞாதகோ ச ப³ந்து⁴ ச, ஸோ மித்தோ ஸோ ச மே ஸகா²;

    So ñātako ca bandhu ca, so mitto so ca me sakhā;

    தா³டி²னி மாதிமஞ்ஞித்தோ², ஸிங்கா³லோ மம பாணதோ³’’தி.

    Dāṭhini mātimaññittho, siṅgālo mama pāṇado’’ti.

    தத்த² அபி சேபீதி ஏகோ அபிஸத்³தோ³ அனுக்³க³ஹத்தோ², ஏகோ ஸம்பா⁴வனத்தோ². தத்ராயங் யோஜனா – து³ப்³ப³லோபி சே மித்தோ மித்தத⁴ம்மேஸு அபி திட்ட²தி, ஸசே டா²துங் ஸக்கோதி, ஸோ ஞாதகோ ச ப³ந்து⁴ ச, ஸோ மெத்தசித்ததாய மித்தோ, ஸோ ச மே ஸஹாயட்டே²ன ஸகா². தா³டி²னி மாதிமஞ்ஞித்தோ²தி, ப⁴த்³தே³, தா³டா²ஸம்பன்னே ஸீஹி மா மய்ஹங் ஸஹாயங் வா ஸஹாயிங் வா அதிமஞ்ஞி, அயஞ்ஹி ஸிங்கா³லோ மம பாணதோ³தி.

    Tattha api cepīti eko apisaddo anuggahattho, eko sambhāvanattho. Tatrāyaṃ yojanā – dubbalopi ce mitto mittadhammesu api tiṭṭhati, sace ṭhātuṃ sakkoti, so ñātako ca bandhu ca, so mettacittatāya mitto, so ca me sahāyaṭṭhena sakhā. Dāṭhini mātimaññitthoti, bhadde, dāṭhāsampanne sīhi mā mayhaṃ sahāyaṃ vā sahāyiṃ vā atimaññi, ayañhi siṅgālo mama pāṇadoti.

    ஸா தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா ஸிங்கா³லிங் க²மாபெத்வா ததோ பட்டா²ய ஸபுத்தாய தாய ஸத்³தி⁴ங் ஸமக்³க³வாஸங் வஸி. ஸீஹபோதகாபி ஸிங்கா³லபோதகேஹி ஸத்³தி⁴ங் கீளமானா ஸம்மோத³மானா மாதாபிதூனங் அதிக்கந்தகாலேபி மித்தபா⁴வங் அபி⁴ந்தி³த்வா ஸம்மோத³மானா வஸிங்ஸு. தேஸங் கிர ஸத்தகுலபரிவட்டே அபி⁴ஜ்ஜமானா மெத்தி அக³மாஸி.

    Sā tassa vacanaṃ sutvā siṅgāliṃ khamāpetvā tato paṭṭhāya saputtāya tāya saddhiṃ samaggavāsaṃ vasi. Sīhapotakāpi siṅgālapotakehi saddhiṃ kīḷamānā sammodamānā mātāpitūnaṃ atikkantakālepi mittabhāvaṃ abhinditvā sammodamānā vasiṃsu. Tesaṃ kira sattakulaparivaṭṭe abhijjamānā metti agamāsi.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ஸச்சபரியோஸானே கேசி ஸோதாபன்னா, கேசி ஸகதா³கா³மினோ, கேசி அனாகா³மினோ, கேசி அரஹந்தோ அஹேஸுங். ‘‘ததா³ ஸிங்கா³லோ ஆனந்தோ³ அஹோஸி, ஸீஹோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi – saccapariyosāne keci sotāpannā, keci sakadāgāmino, keci anāgāmino, keci arahanto ahesuṃ. ‘‘Tadā siṅgālo ānando ahosi, sīho pana ahameva ahosi’’nti.

    கு³ணஜாதகவண்ணனா ஸத்தமா.

    Guṇajātakavaṇṇanā sattamā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 157. கு³ணஜாதகங் • 157. Guṇajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact