Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பேதவத்து²பாளி • Petavatthupāḷi

    8. கூ³த²கா²த³கபேதவத்து²

    8. Gūthakhādakapetavatthu

    766.

    766.

    ‘‘கூ³த²கூபதோ உக்³க³ந்த்வா, கோ நு தீ³னோ பதிட்ட²ஸி 1;

    ‘‘Gūthakūpato uggantvā, ko nu dīno patiṭṭhasi 2;

    நிஸ்ஸங்ஸயங் பாபகம்மந்தோ, கிங் நு ஸத்³த³ஹஸே துவ’’ந்தி.

    Nissaṃsayaṃ pāpakammanto, kiṃ nu saddahase tuva’’nti.

    767.

    767.

    ‘‘அஹங் ப⁴த³ந்தே பேதொம்ஹி, து³க்³க³தோ யமலோகிகோ;

    ‘‘Ahaṃ bhadante petomhi, duggato yamalokiko;

    பாபகம்மங் கரித்வான, பேதலோகங் இதோ க³தோ’’.

    Pāpakammaṃ karitvāna, petalokaṃ ito gato’’.

    768.

    768.

    ‘‘கிங் நு காயேன வாசாய, மனஸா து³க்கடங் கதங்;

    ‘‘Kiṃ nu kāyena vācāya, manasā dukkaṭaṃ kataṃ;

    கிஸ்ஸ கம்மவிபாகேன, இத³ங் து³க்க²ங் நிக³ச்ச²ஸீ’’தி.

    Kissa kammavipākena, idaṃ dukkhaṃ nigacchasī’’ti.

    769.

    769.

    ‘‘அஹு ஆவாஸிகோ மய்ஹங், இஸ்ஸுகீ குலமச்ச²ரீ;

    ‘‘Ahu āvāsiko mayhaṃ, issukī kulamaccharī;

    அஜ்ஜோ²ஸிதோ மய்ஹங் க⁴ரே, கத³ரியோ பரிபா⁴ஸகோ.

    Ajjhosito mayhaṃ ghare, kadariyo paribhāsako.

    770.

    770.

    ‘‘தஸ்ஸாஹங் வசனங் ஸுத்வா, பி⁴க்க²வோ பரிபா⁴ஸிஸங்;

    ‘‘Tassāhaṃ vacanaṃ sutvā, bhikkhavo paribhāsisaṃ;

    தஸ்ஸ கம்மவிபாகேன, பேதலோகங் இதோ க³தோ’’தி.

    Tassa kammavipākena, petalokaṃ ito gato’’ti.

    771.

    771.

    ‘‘அமித்தோ மித்தவண்ணேன, யோ தே ஆஸி குலூபகோ;

    ‘‘Amitto mittavaṇṇena, yo te āsi kulūpako;

    காயஸ்ஸ பே⁴தா³ து³ப்பஞ்ஞோ, கிங் நு பேச்ச க³திங் க³தோ’’தி.

    Kāyassa bhedā duppañño, kiṃ nu pecca gatiṃ gato’’ti.

    772.

    772.

    ‘‘தஸ்ஸேவாஹங் பாபகம்மஸ்ஸ, ஸீஸே திட்டா²மி மத்த²கே;

    ‘‘Tassevāhaṃ pāpakammassa, sīse tiṭṭhāmi matthake;

    ஸோ ச பரவிஸயங் பத்தோ, மமேவ பரிசாரகோ.

    So ca paravisayaṃ patto, mameva paricārako.

    773.

    773.

    ‘‘யங் ப⁴த³ந்தே ஹத³ந்தஞ்ஞே, ஏதங் மே ஹோதி போ⁴ஜனங்;

    ‘‘Yaṃ bhadante hadantaññe, etaṃ me hoti bhojanaṃ;

    அஹஞ்ச கோ² யங் ஹதா³மி, ஏதங் ஸோ உபஜீவதீ’’தி.

    Ahañca kho yaṃ hadāmi, etaṃ so upajīvatī’’ti.

    கூ³த²கா²த³கபேதவத்து² அட்ட²மங்.

    Gūthakhādakapetavatthu aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. தீ³னோ ஹி திட்ட²ஸி (ஸீ॰)
    2. dīno hi tiṭṭhasi (sī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / பேதவத்து²-அட்ட²கதா² • Petavatthu-aṭṭhakathā / 8. கூ³த²கா²த³கபேதவத்து²வண்ணனா • 8. Gūthakhādakapetavatthuvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact