Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பேதவத்து²-அட்ட²கதா² • Petavatthu-aṭṭhakathā

    8. கூ³த²கா²த³கபேதவத்து²வண்ணனா

    8. Gūthakhādakapetavatthuvaṇṇanā

    கூ³த²கூபதோ உக்³க³ந்த்வாதி இத³ங் ஸத்த²ரி ஜேதவனே விஹரந்தே ஏகங் கூ³த²கா²த³கபேதங் ஆரம்ப⁴ வுத்தங். ஸாவத்தி²யா கிர அவிதூ³ரே அஞ்ஞதரஸ்மிங் கா³மகே ஏகோ குடும்பி³கோ அத்தனோ குலூபகங் பி⁴க்கு²ங் உத்³தி³ஸ்ஸ விஹாரங் காரேஸி. தத்த² நானாஜனபத³தோ பி⁴க்கூ² ஆக³ந்த்வா படிவஸிங்ஸு. தே தி³ஸ்வா மனுஸ்ஸா பஸன்னசித்தா பணீதேன பச்சயேன உபட்ட²ஹிங்ஸு. குலூபகோ பி⁴க்கு² தங் அஸஹமானோ இஸ்ஸாபகதோ ஹுத்வா தேஸங் பி⁴க்கூ²னங் தோ³ஸங் வத³ந்தோ குடும்பி³கங் உஜ்ஜா²பேஸி. குடும்பி³கோ தே பி⁴க்கூ² குலூபகஞ்ச பரிப⁴வந்தோ பரிபா⁴ஸி. அத² குலூபகோ காலங் கத்வா தஸ்மிங்யேவ விஹாரே வச்சகுடியங் பேதோ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி, குடும்பி³கோ பன காலங் கத்வா தஸ்ஸேவ உபரி பேதோ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி. அதா²யஸ்மா மஹாமொக்³க³ல்லானோ தங் தி³ஸ்வா புச்ச²ந்தோ –

    Gūthakūpatouggantvāti idaṃ satthari jetavane viharante ekaṃ gūthakhādakapetaṃ ārambha vuttaṃ. Sāvatthiyā kira avidūre aññatarasmiṃ gāmake eko kuṭumbiko attano kulūpakaṃ bhikkhuṃ uddissa vihāraṃ kāresi. Tattha nānājanapadato bhikkhū āgantvā paṭivasiṃsu. Te disvā manussā pasannacittā paṇītena paccayena upaṭṭhahiṃsu. Kulūpako bhikkhu taṃ asahamāno issāpakato hutvā tesaṃ bhikkhūnaṃ dosaṃ vadanto kuṭumbikaṃ ujjhāpesi. Kuṭumbiko te bhikkhū kulūpakañca paribhavanto paribhāsi. Atha kulūpako kālaṃ katvā tasmiṃyeva vihāre vaccakuṭiyaṃ peto hutvā nibbatti, kuṭumbiko pana kālaṃ katvā tasseva upari peto hutvā nibbatti. Athāyasmā mahāmoggallāno taṃ disvā pucchanto –

    766.

    766.

    ‘‘கூ³த²கூபதோ உக்³க³ந்த்வா, கோ ந தீ³னோ பதிட்ட²ஸி;

    ‘‘Gūthakūpato uggantvā, ko na dīno patiṭṭhasi;

    நிஸ்ஸங்ஸயங் பாபகம்மந்தோ, கிங் நு ஸத்³த³ஹஸே துவ’’ந்தி. –

    Nissaṃsayaṃ pāpakammanto, kiṃ nu saddahase tuva’’nti. –

    கா³த²மாஹ. தங் ஸுத்வா பேதோ –

    Gāthamāha. Taṃ sutvā peto –

    767.

    767.

    ‘‘அஹங் ப⁴த³ந்தே பேதொம்ஹி, து³க்³க³தோ யமலோகிகோ;

    ‘‘Ahaṃ bhadante petomhi, duggato yamalokiko;

    பாபகம்மங் கரித்வான, பேதலோகங் இதோ க³தோ’’தி. –

    Pāpakammaṃ karitvāna, petalokaṃ ito gato’’ti. –

    கா³தா²ய அத்தானங் ஆசிக்கி². அத² நங் தே²ரோ –

    Gāthāya attānaṃ ācikkhi. Atha naṃ thero –

    768.

    768.

    ‘‘கிங் நு காயேன வாசாய, மனஸா து³க்கடங் கதங்;

    ‘‘Kiṃ nu kāyena vācāya, manasā dukkaṭaṃ kataṃ;

    கிஸ்ஸகம்மவிபாகேன, இத³ங் து³க்க²ங் நிக³ச்ச²ஸீ’’தி. –

    Kissakammavipākena, idaṃ dukkhaṃ nigacchasī’’ti. –

    கா³தா²ய தேன கதகம்மங் புச்சி². ஸோ பேதோ –

    Gāthāya tena katakammaṃ pucchi. So peto –

    769.

    769.

    ‘‘அஹு ஆவாஸிகோ மய்ஹங், இஸ்ஸுகீ குலமச்ச²ரீ;

    ‘‘Ahu āvāsiko mayhaṃ, issukī kulamaccharī;

    அஜ்ஜா²ஸிதோ மய்ஹங் க⁴ரே, கத³ரியோ பரிபா⁴ஸகோ.

    Ajjhāsito mayhaṃ ghare, kadariyo paribhāsako.

    770.

    770.

    ‘‘தஸ்ஸாஹங் வசனங் ஸுத்வா, பி⁴க்க²வோ பரிபா⁴ஸிஸங்;

    ‘‘Tassāhaṃ vacanaṃ sutvā, bhikkhavo paribhāsisaṃ;

    தஸ்ஸகம்மவிபாகேன, பேதலோகங் இதோ க³தோ’’தி. –

    Tassakammavipākena, petalokaṃ ito gato’’ti. –

    த்³வீஹி கா³தா²ஹி அத்தனா கதகம்மங் கதே²ஸி.

    Dvīhi gāthāhi attanā katakammaṃ kathesi.

    769. தத்த² அஹு ஆவாஸிகோ மய்ஹந்தி மய்ஹங் ஆவாஸே மயா கதவிஹாரே ஏகோ பி⁴க்கு² ஆவாஸிகோ நிப³த்³த⁴வஸனகோ அஹோஸி. அஜ்ஜா²ஸிதோ மய்ஹங் க⁴ரேதி குலூபகபா⁴வேன மம கே³ஹே தண்ஹாபி⁴னிவேஸவஸேன அபி⁴னிவிட்டோ².

    769. Tattha ahu āvāsiko mayhanti mayhaṃ āvāse mayā katavihāre eko bhikkhu āvāsiko nibaddhavasanako ahosi. Ajjhāsito mayhaṃ ghareti kulūpakabhāvena mama gehe taṇhābhinivesavasena abhiniviṭṭho.

    770. தஸ்ஸாதி தஸ்ஸ குலூபகபி⁴க்கு²ஸ்ஸ. பி⁴க்க²வோதி பி⁴க்கூ². பரிபா⁴ஸிஸந்தி அக்கோஸிங். பேதலோகங் இதோ க³தோதி இமினா ஆகாரேன பேதயோனிங் உபக³தோ பேதபூ⁴தோ.

    770.Tassāti tassa kulūpakabhikkhussa. Bhikkhavoti bhikkhū. Paribhāsisanti akkosiṃ. Petalokaṃ ito gatoti iminā ākārena petayoniṃ upagato petabhūto.

    தங் ஸுத்வா தே²ரோ இதரஸ்ஸ க³திங் புச்ச²ந்தோ –

    Taṃ sutvā thero itarassa gatiṃ pucchanto –

    771.

    771.

    ‘‘அமித்தோ மித்தவண்ணேன, யோ தே ஆஸி குலூபகோ;

    ‘‘Amitto mittavaṇṇena, yo te āsi kulūpako;

    காயஸ்ஸ பே⁴தா³ து³ப்பஞ்ஞோ, கிங் நு பேச்ச க³திங் க³தோ’’தி. –

    Kāyassa bhedā duppañño, kiṃ nu pecca gatiṃ gato’’ti. –

    கா³த²மாஹ. தத்த² மித்தவண்ணேனாதி மித்தபடிரூபேன மித்தபடிரூபதாய.

    Gāthamāha. Tattha mittavaṇṇenāti mittapaṭirūpena mittapaṭirūpatāya.

    புன பேதோ தே²ரஸ்ஸ தமத்த²ங் ஆசிக்க²ந்தோ –

    Puna peto therassa tamatthaṃ ācikkhanto –

    772.

    772.

    ‘‘தஸ்ஸேவாஹங் பாபகம்மஸ்ஸ, ஸீஸே திட்டா²மி மத்த²கே;

    ‘‘Tassevāhaṃ pāpakammassa, sīse tiṭṭhāmi matthake;

    ஸோ ச பரவிஸயங் பத்தோ, மமேவ பரிசாரகோ.

    So ca paravisayaṃ patto, mameva paricārako.

    773.

    773.

    ‘‘யங் ப⁴த³ந்தே ஹத³ந்தஞ்ஞே, ஏதங் மே ஹோதி போ⁴ஜனங்;

    ‘‘Yaṃ bhadante hadantaññe, etaṃ me hoti bhojanaṃ;

    அஹஞ்ச கோ² யங் ஹதா³மி, ஏதங் ஸோ உபஜீவதீ’’தி. – கா³தா²த்³வயமாஹ;

    Ahañca kho yaṃ hadāmi, etaṃ so upajīvatī’’ti. – gāthādvayamāha;

    772. தத்த² தஸ்ஸேவாதி தஸ்ஸேவ மய்ஹங் புப்³பே³ குலூபகபி⁴க்கு²பூ⁴தஸ்ஸ பேதஸ்ஸ. பாபகம்மஸ்ஸாதி பாபஸமாசாரஸ்ஸ. ஸீஸே திட்டா²மி மத்த²கேதி ஸீஸே திட்டா²மி, திட்ட²ந்தோ ச மத்த²கே ஏவ திட்டா²மி, ந ஸீஸப்பமாணே ஆகாஸேதி அத்தோ². பரவிஸயங் பத்தோதி மனுஸ்ஸலோகங் உபாதா³ய பரவிஸயபூ⁴தங் பெத்திவிஸயங் பத்தோ. மமேவாதி மய்ஹங் ஏவ பரிசாரகோ அஹோஸீதி வசனஸேஸோ.

    772. Tattha tassevāti tasseva mayhaṃ pubbe kulūpakabhikkhubhūtassa petassa. Pāpakammassāti pāpasamācārassa. Sīse tiṭṭhāmi matthaketi sīse tiṭṭhāmi, tiṭṭhanto ca matthake eva tiṭṭhāmi, na sīsappamāṇe ākāseti attho. Paravisayaṃ pattoti manussalokaṃ upādāya paravisayabhūtaṃ pettivisayaṃ patto. Mamevāti mayhaṃ eva paricārako ahosīti vacanaseso.

    773. யங் ப⁴த³ந்தே ஹத³ந்தஞ்ஞேதி ப⁴த³ந்தே, அய்ய மஹாமொக்³க³லான, தஸ்ஸங் வச்சகுடியங் யங் அஞ்ஞே உஹத³ந்தி வச்சங் ஒஸ்ஸஜந்தி. ஏதங் மே ஹோதி போ⁴ஜனந்தி ஏதங் வச்சங் மய்ஹங் தி³வஸே தி³வஸே போ⁴ஜனங் ஹோதி. யங் ஹதா³மீதி தங் பன வச்சங் கா²தி³த்வா யம்பஹங் வச்சங் கரோமி. ஏதங் ஸோ உபஜீவதீதி ஏதங் மம வச்சங் ஸோ குலூபகபேதோ தி³வஸே தி³வஸே கா²த³னவஸேன உபஜீவதி, அத்தபா⁴வங் யாபேதீதி அத்தோ².

    773.Yaṃ bhadante hadantaññeti bhadante, ayya mahāmoggalāna, tassaṃ vaccakuṭiyaṃ yaṃ aññe uhadanti vaccaṃ ossajanti. Etaṃ me hoti bhojananti etaṃ vaccaṃ mayhaṃ divase divase bhojanaṃ hoti. Yaṃ hadāmīti taṃ pana vaccaṃ khāditvā yampahaṃ vaccaṃ karomi. Etaṃ so upajīvatīti etaṃ mama vaccaṃ so kulūpakapeto divase divase khādanavasena upajīvati, attabhāvaṃ yāpetīti attho.

    தேஸு குடும்பி³கோ பேஸலே பி⁴க்கூ² ‘‘ஏவங் ஆஹாரபரிபோ⁴க³தோ வரங் தும்ஹாகங் கூ³த²கா²த³ன’’ந்தி அக்கோஸி. குலூபகோ பன குடும்பி³கம்பி ததா²வசனே ஸமாத³பெத்வா ஸயங் ததா² அக்கோஸி, தேனஸ்ஸ ததோபி படிகுட்ட²தரா ஜீவிகா அஹோஸி. ஆயஸ்மா மஹாமொக்³க³ல்லானோ தங் பவத்திங் ப⁴க³வதோ ஆரோசேஸி. ப⁴க³வா தமத்த²ங் அட்டு²ப்பத்திங் கத்வா உபவாதே³ ஆதீ³னவங் த³ஸ்ஸெத்வா ஸம்பத்தபரிஸாய த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. ஸா தே³ஸனா மஹாஜனஸ்ஸ ஸாத்தி²கா அஹோஸீதி.

    Tesu kuṭumbiko pesale bhikkhū ‘‘evaṃ āhāraparibhogato varaṃ tumhākaṃ gūthakhādana’’nti akkosi. Kulūpako pana kuṭumbikampi tathāvacane samādapetvā sayaṃ tathā akkosi, tenassa tatopi paṭikuṭṭhatarā jīvikā ahosi. Āyasmā mahāmoggallāno taṃ pavattiṃ bhagavato ārocesi. Bhagavā tamatthaṃ aṭṭhuppattiṃ katvā upavāde ādīnavaṃ dassetvā sampattaparisāya dhammaṃ desesi. Sā desanā mahājanassa sātthikā ahosīti.

    கூ³த²கா²த³கபேதவத்து²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Gūthakhādakapetavatthuvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / பேதவத்து²பாளி • Petavatthupāḷi / 8. கூ³த²கா²த³கபேதவத்து² • 8. Gūthakhādakapetavatthu


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact