Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[227] 7. கூ³த²பாணஜாதகவண்ணனா
[227] 7. Gūthapāṇajātakavaṇṇanā
ஸூரோ ஸூரேன ஸங்க³ம்மாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ அஞ்ஞதரங் பி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தஸ்மிங் கிர காலே ஜேதவனதோ திகா³வுதட்³ட⁴யோஜனமத்தே ஏகோ நிக³மகா³மோ, தத்த² ப³ஹூனி ஸலாகப⁴த்தபக்கி²யப⁴த்தானி அத்தி². தத்ரேகோ பஞ்ஹபுச்ச²கோ கொண்டோ³ வஸதி. ஸோ ஸலாகப⁴த்தபக்கி²யப⁴த்தானங் அத்தா²ய ஆக³தே த³ஹரே ச ஸாமணேரே ச ‘‘கே கா²த³ந்தி, கே பிவந்தி, கே பு⁴ஞ்ஜந்தீ’’தி பஞ்ஹங் புச்சி²த்வா கதே²துங் அஸக்கொந்தே லஜ்ஜாபேஸி. தே தஸ்ஸ ப⁴யேன ஸலாகப⁴த்தபக்கி²யப⁴த்தத்தா²ய தங் கா³மங் ந க³ச்ச²ந்தி. அதே²கதி³வஸங் ஏகோ பி⁴க்கு² ஸலாகக்³க³ங் க³ந்த்வா ‘‘ப⁴ந்தே, அஸுககா³மே ஸலாகப⁴த்தங் வா பக்கி²யப⁴த்தங் வா அத்தீ²’’தி புச்சி²த்வா ‘‘அத்தா²வுஸோ, தத்த² பனேகோ கொண்டோ³ பஞ்ஹங் புச்ச²தி, தங் கதே²துங் அஸக்கொந்தே அக்கோஸதி பரிபா⁴ஸதி, தஸ்ஸ ப⁴யேன கோசி க³ந்துங் ந ஸக்கோதீ’’தி வுத்தே ‘‘ப⁴ந்தே, தத்த² ப⁴த்தானி மய்ஹங் பாபேத², அஹங் தங் த³மெத்வா நிப்³பி³ஸேவனங் கத்வா ததோ பட்டா²ய தும்ஹே தி³ஸ்வா பலாயனகங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. பி⁴க்கூ² ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா தஸ்ஸ தத்த² ப⁴த்தானி பாபேஸுங்.
Sūro sūrena saṅgammāti idaṃ satthā jetavane viharanto aññataraṃ bhikkhuṃ ārabbha kathesi. Tasmiṃ kira kāle jetavanato tigāvutaḍḍhayojanamatte eko nigamagāmo, tattha bahūni salākabhattapakkhiyabhattāni atthi. Tatreko pañhapucchako koṇḍo vasati. So salākabhattapakkhiyabhattānaṃ atthāya āgate dahare ca sāmaṇere ca ‘‘ke khādanti, ke pivanti, ke bhuñjantī’’ti pañhaṃ pucchitvā kathetuṃ asakkonte lajjāpesi. Te tassa bhayena salākabhattapakkhiyabhattatthāya taṃ gāmaṃ na gacchanti. Athekadivasaṃ eko bhikkhu salākaggaṃ gantvā ‘‘bhante, asukagāme salākabhattaṃ vā pakkhiyabhattaṃ vā atthī’’ti pucchitvā ‘‘atthāvuso, tattha paneko koṇḍo pañhaṃ pucchati, taṃ kathetuṃ asakkonte akkosati paribhāsati, tassa bhayena koci gantuṃ na sakkotī’’ti vutte ‘‘bhante, tattha bhattāni mayhaṃ pāpetha, ahaṃ taṃ dametvā nibbisevanaṃ katvā tato paṭṭhāya tumhe disvā palāyanakaṃ karissāmī’’ti āha. Bhikkhū ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā tassa tattha bhattāni pāpesuṃ.
ஸோ தத்த² க³ந்த்வா கா³மத்³வாரே சீவரங் பாருபி. தங் தி³ஸ்வா கொண்டோ³ சண்ட³மெண்ட³கோ விய வேகே³ன உபக³ந்த்வா ‘‘பஞ்ஹங் மே, ஸமண, கதே²ஹீ’’தி ஆஹ. ‘‘உபாஸக, கா³மே சரித்வா யாகு³ங் ஆதா³ய ஆஸனஸாலங் தாவ மே ஆக³ந்துங் தே³ஹீ’’தி. ஸோ யாகு³ங் ஆதா³ய ஆஸனஸாலங் ஆக³தேபி தஸ்மிங் ததே²வ ஆஹ. ஸோபி நங் பி⁴க்கு² ‘‘யாகு³ங் தாவ மே பாதுங் தே³ஹி, ஆஸனஸாலங் தாவ ஸம்மஜ்ஜிதுங் தே³ஹி, ஸலாகப⁴த்தங் தாவ மே ஆஹரிதுங் தே³ஹீ’’தி வத்வா ஸலாகப⁴த்தங் ஆஹரித்வா தமேவ பத்தங் கா³ஹாபெத்வா ‘‘ஏஹி, பஞ்ஹங் தே கதெ²ஸ்ஸாமீ’’தி ப³ஹிகா³மங் நெத்வா சீவரங் ஸங்ஹரித்வா அங்ஸே ட²பெத்வா தஸ்ஸ ஹத்த²தோ பத்தங் க³ஹெத்வா அட்டா²ஸி. தத்ராபி நங் ஸோ ‘‘ஸமண, பஞ்ஹங் மே கதே²ஹீ’’தி ஆஹ. அத² நங் ‘‘கதே²மி தே பஞ்ஹ’’ந்தி ஏகப்பஹாரேனேவ பாதெத்வா அட்டீ²னி ஸங்சுண்ணெந்தோ விய போதெ²த்வா கூ³த²ங் முகே² பக்கி²பித்வா ‘‘இதோ தா³னி பட்டா²ய இமங் கா³மங் ஆக³தங் கஞ்சி பி⁴க்கு²ங் பஞ்ஹங் புச்சி²தகாலே ஜானிஸ்ஸாமீ’’தி ஸந்தஜ்ஜெத்வா பக்காமி. ஸோ ததோ பட்டா²ய பி⁴க்கூ² தி³ஸ்வாவ பலாயதி. அபரபா⁴கே³ தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ஸா கிரியா பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ பாகடா ஜாதா. அதே²கதி³வஸங் த⁴ம்மஸபா⁴யங் பி⁴க்கூ² கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் – ‘‘ஆவுஸோ, அஸுகபி⁴க்கு² கிர கொண்ட³ஸ்ஸ முகே² கூ³த²ங் பக்கி²பித்வா க³தோ’’தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, ஸோ பி⁴க்கு² இதா³னேவ தங் மீள்ஹேன ஆஸாதே³தி, புப்³பே³பி ஆஸாதே³ஸியேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
So tattha gantvā gāmadvāre cīvaraṃ pārupi. Taṃ disvā koṇḍo caṇḍameṇḍako viya vegena upagantvā ‘‘pañhaṃ me, samaṇa, kathehī’’ti āha. ‘‘Upāsaka, gāme caritvā yāguṃ ādāya āsanasālaṃ tāva me āgantuṃ dehī’’ti. So yāguṃ ādāya āsanasālaṃ āgatepi tasmiṃ tatheva āha. Sopi naṃ bhikkhu ‘‘yāguṃ tāva me pātuṃ dehi, āsanasālaṃ tāva sammajjituṃ dehi, salākabhattaṃ tāva me āharituṃ dehī’’ti vatvā salākabhattaṃ āharitvā tameva pattaṃ gāhāpetvā ‘‘ehi, pañhaṃ te kathessāmī’’ti bahigāmaṃ netvā cīvaraṃ saṃharitvā aṃse ṭhapetvā tassa hatthato pattaṃ gahetvā aṭṭhāsi. Tatrāpi naṃ so ‘‘samaṇa, pañhaṃ me kathehī’’ti āha. Atha naṃ ‘‘kathemi te pañha’’nti ekappahāreneva pātetvā aṭṭhīni saṃcuṇṇento viya pothetvā gūthaṃ mukhe pakkhipitvā ‘‘ito dāni paṭṭhāya imaṃ gāmaṃ āgataṃ kañci bhikkhuṃ pañhaṃ pucchitakāle jānissāmī’’ti santajjetvā pakkāmi. So tato paṭṭhāya bhikkhū disvāva palāyati. Aparabhāge tassa bhikkhuno sā kiriyā bhikkhusaṅghe pākaṭā jātā. Athekadivasaṃ dhammasabhāyaṃ bhikkhū kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ – ‘‘āvuso, asukabhikkhu kira koṇḍassa mukhe gūthaṃ pakkhipitvā gato’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, so bhikkhu idāneva taṃ mīḷhena āsādeti, pubbepi āsādesiyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே அங்க³மக³த⁴வாஸினோ அஞ்ஞமஞ்ஞஸ்ஸ ரட்ட²ங் க³ச்ச²ந்தா ஏகதி³வஸங் த்³வின்னங் ரட்டா²னங் ஸீமந்தரே ஏகங் ஸரங் நிஸ்ஸாய வஸித்வா ஸுரங் பிவித்வா மச்ச²மங்ஸங் கா²தி³த்வா பாதோவ யானானி யோஜெத்வா பக்கமிங்ஸு. தேஸங் க³தகாலே ஏகோ கூ³த²கா²த³கோ பாணகோ கூ³த²க³ந்தே⁴ன ஆக³ந்த்வா தேஸங் பீதட்டா²னே ச²ட்³டி³தங் ஸுரங் தி³ஸ்வா பிபாஸாய பிவித்வா மத்தோ ஹுத்வா கூ³த²புஞ்ஜங் அபி⁴ருஹி, அல்லகூ³த²ங் தஸ்மிங் ஆருள்ஹே தோ²கங் ஓனமி. ஸோ ‘‘பத²வீ மங் தா⁴ரேதுங் ந ஸக்கோதீ’’தி விரவி. தஸ்மிஞ்ஞேவ க²ணே ஏகோ மத்தவரவாரணோ தங் பதே³ஸங் பத்வா கூ³த²க³ந்த⁴ங் கா⁴யித்வா ஜிகு³ச்ச²ந்தோ படிக்கமி. ஸோ தங் தி³ஸ்வா ‘‘ஏஸ மம ப⁴யேன பலாயதீ’’தி ஸஞ்ஞீ ஹுத்வா ‘‘இமினா மே ஸத்³தி⁴ங் ஸங்கா³மங் காதுங் வட்டதீ’’தி தங் அவ்ஹயந்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –
Atīte aṅgamagadhavāsino aññamaññassa raṭṭhaṃ gacchantā ekadivasaṃ dvinnaṃ raṭṭhānaṃ sīmantare ekaṃ saraṃ nissāya vasitvā suraṃ pivitvā macchamaṃsaṃ khāditvā pātova yānāni yojetvā pakkamiṃsu. Tesaṃ gatakāle eko gūthakhādako pāṇako gūthagandhena āgantvā tesaṃ pītaṭṭhāne chaḍḍitaṃ suraṃ disvā pipāsāya pivitvā matto hutvā gūthapuñjaṃ abhiruhi, allagūthaṃ tasmiṃ āruḷhe thokaṃ onami. So ‘‘pathavī maṃ dhāretuṃ na sakkotī’’ti viravi. Tasmiññeva khaṇe eko mattavaravāraṇo taṃ padesaṃ patvā gūthagandhaṃ ghāyitvā jigucchanto paṭikkami. So taṃ disvā ‘‘esa mama bhayena palāyatī’’ti saññī hutvā ‘‘iminā me saddhiṃ saṅgāmaṃ kātuṃ vaṭṭatī’’ti taṃ avhayanto paṭhamaṃ gāthamāha –
153.
153.
‘‘ஸூரோ ஸூரேன ஸங்க³ம்ம, விக்கந்தேன பஹாரினா;
‘‘Sūro sūrena saṅgamma, vikkantena pahārinā;
ஏஹி நாக³ நிவத்தஸ்ஸு, கிங் நு பீ⁴தோ பலாயஸி;
Ehi nāga nivattassu, kiṃ nu bhīto palāyasi;
பஸ்ஸந்து அங்க³மக³தா⁴, மம துய்ஹஞ்ச விக்கம’’ந்தி.
Passantu aṅgamagadhā, mama tuyhañca vikkama’’nti.
தஸ்ஸத்தோ² – த்வங் ஸூரோ மயா ஸூரேன ஸத்³தி⁴ங் ஸமாக³ந்த்வா வீரியவிக்கமேன விக்கந்தேன பஹாரதா³னஸமத்த²தாய பஹாரினா கிங்காரணா அஸங்கா³மெத்வாவ க³ச்ச²ஸி, நனு நாம ஏகஸம்பஹாரோபி தா³தப்³போ³ ஸியா, தஸ்மா ஏஹி நாக³ நிவத்தஸ்ஸு, எத்தகேனேவ மரணப⁴யதஜ்ஜிதோ ஹுத்வா கிங் நு பீ⁴தோ பலாயஸி, இமே இமங் ஸீமங் அந்தரங் கத்வா வஸந்தா பஸ்ஸந்து, அங்க³மக³தா⁴ மம துய்ஹஞ்ச விக்கமங் உபி⁴ன்னம்பி அம்ஹாகங் பரக்கமங் பஸ்ஸந்தூதி.
Tassattho – tvaṃ sūro mayā sūrena saddhiṃ samāgantvā vīriyavikkamena vikkantena pahāradānasamatthatāya pahārinā kiṃkāraṇā asaṅgāmetvāva gacchasi, nanu nāma ekasampahāropi dātabbo siyā, tasmā ehi nāga nivattassu, ettakeneva maraṇabhayatajjito hutvā kiṃ nu bhīto palāyasi, ime imaṃ sīmaṃ antaraṃ katvā vasantā passantu, aṅgamagadhā mama tuyhañca vikkamaṃ ubhinnampi amhākaṃ parakkamaṃ passantūti.
ஸோ ஹத்தீ² கண்ணங் த³த்வா தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா நிவத்தித்வா தஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா தங் அபஸாதெ³ந்தோ து³தியங் கா³த²மாஹ –
So hatthī kaṇṇaṃ datvā tassa vacanaṃ sutvā nivattitvā tassa santikaṃ gantvā taṃ apasādento dutiyaṃ gāthamāha –
154.
154.
‘‘ந தங் பாதா³ வதி⁴ஸ்ஸாமி, ந த³ந்தேஹி ந ஸொண்டி³யா;
‘‘Na taṃ pādā vadhissāmi, na dantehi na soṇḍiyā;
மீள்ஹேன தங் வதி⁴ஸ்ஸாமி, பூதி ஹஞ்ஞது பூதினா’’தி.
Mīḷhena taṃ vadhissāmi, pūti haññatu pūtinā’’ti.
தஸ்ஸத்தோ² – ந தங் பாதா³தீ³ஹி வதி⁴ஸ்ஸாமி, துய்ஹங் பன அனுச்ச²விகேன மீள்ஹேன தங் வதி⁴ஸ்ஸாமீதி.
Tassattho – na taṃ pādādīhi vadhissāmi, tuyhaṃ pana anucchavikena mīḷhena taṃ vadhissāmīti.
ஏவஞ்ச பன வத்வா ‘‘பூதிகூ³த²பாணகோ பூதினாவ ஹஞ்ஞதூ’’தி தஸ்ஸ மத்த²கே மஹந்தங் லண்ட³ங் பாதெத்வா உத³கங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா தத்தே²வ தங் ஜீவிதக்க²யங் பாபெத்வா கோஞ்சனாத³ங் நத³ந்தோ அரஞ்ஞமேவ பாவிஸி.
Evañca pana vatvā ‘‘pūtigūthapāṇako pūtināva haññatū’’ti tassa matthake mahantaṃ laṇḍaṃ pātetvā udakaṃ vissajjetvā tattheva taṃ jīvitakkhayaṃ pāpetvā koñcanādaṃ nadanto araññameva pāvisi.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ கூ³த²பாணகோ கொண்டோ³ அஹோஸி, வாரணோ ஸோ பி⁴க்கு², தங் காரணங் பச்சக்க²தோ தி³ஸ்வா தஸ்மிங் வனஸண்டே³ நிவுத்த²தே³வதா பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā gūthapāṇako koṇḍo ahosi, vāraṇo so bhikkhu, taṃ kāraṇaṃ paccakkhato disvā tasmiṃ vanasaṇḍe nivutthadevatā pana ahameva ahosi’’nti.
கூ³த²பாணஜாதகவண்ணனா ஸத்தமா.
Gūthapāṇajātakavaṇṇanā sattamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 227. கூ³த²பாணஜாதகங் • 227. Gūthapāṇajātakaṃ