Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[243] 3. கு³த்திலஜாதகவண்ணனா
[243] 3. Guttilajātakavaṇṇanā
ஸத்ததந்திங் ஸுமது⁴ரந்தி இத³ங் ஸத்தா² வேளுவனே விஹரந்தோ தே³வத³த்தங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தஸ்மிஞ்ஹி காலே பி⁴க்கூ² தே³வத³த்தங் ஆஹங்ஸு – ‘‘ஆவுஸோ தே³வத³த்த, ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ துய்ஹங் ஆசரியோ, த்வங் ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ங் நிஸ்ஸாய தீணி பிடகானி உக்³க³ண்ஹி, சத்தாரி ஜா²னானி உப்பாதே³ஸி, ஆசரியஸ்ஸ நாம படிஸத்துனா ப⁴விதுங் ந யுத்த’’ந்தி. தே³வத³த்தோ ‘‘கிங் பன மே, ஆவுஸோ, ஸமணோ கோ³தமோ ஆசரியோ, நனு மயா அத்தனோ ப³லேனேவ தீணி பிடகானி உக்³க³ஹிதானி, சத்தாரி ஜா²னானி உப்பாதி³தானீ’’தி ஆசரியங் பச்சக்கா²ஸி. பி⁴க்கூ² த⁴ம்மஸபா⁴யங் கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் ‘‘ஆவுஸோ, தே³வத³த்தோ ஆசரியங் பச்சக்கா²ய ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ படிஸத்து ஹுத்வா மஹாவினாஸங் பத்தோ’’தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, தே³வத³த்தோ இதா³னேவ ஆசரியங் பச்சக்கா²ய மம படிஸத்து ஹுத்வா வினாஸங் பாபுணாதி, புப்³பே³பி பத்தோயேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Sattatantiṃ sumadhuranti idaṃ satthā veḷuvane viharanto devadattaṃ ārabbha kathesi. Tasmiñhi kāle bhikkhū devadattaṃ āhaṃsu – ‘‘āvuso devadatta, sammāsambuddho tuyhaṃ ācariyo, tvaṃ sammāsambuddhaṃ nissāya tīṇi piṭakāni uggaṇhi, cattāri jhānāni uppādesi, ācariyassa nāma paṭisattunā bhavituṃ na yutta’’nti. Devadatto ‘‘kiṃ pana me, āvuso, samaṇo gotamo ācariyo, nanu mayā attano baleneva tīṇi piṭakāni uggahitāni, cattāri jhānāni uppāditānī’’ti ācariyaṃ paccakkhāsi. Bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘āvuso, devadatto ācariyaṃ paccakkhāya sammāsambuddhassa paṭisattu hutvā mahāvināsaṃ patto’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, devadatto idāneva ācariyaṃ paccakkhāya mama paṭisattu hutvā vināsaṃ pāpuṇāti, pubbepi pattoyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ க³ந்த⁴ப்³ப³குலே நிப்³ப³த்தி, ‘‘கு³த்திலகுமாரோ’’திஸ்ஸ நாமங் அகங்ஸு. ஸோ வயப்பத்தோ க³ந்த⁴ப்³ப³ஸிப்பே நிப்ப²த்திங் பத்வா கு³த்திலக³ந்த⁴ப்³போ³ நாம ஸகலஜம்பு³தீ³பே அக்³க³க³ந்த⁴ப்³போ³ அஹோஸி. ஸோ தா³ராப⁴ரணங் அகத்வா அந்தே⁴ மாதாபிதரோ போஸேஸி. ததா³ பா³ராணஸிவாஸினோ வாணிஜா வணிஜ்ஜாய உஜ்ஜேனினக³ரங் க³ந்த்வா உஸ்ஸவே கு⁴ட்டே² ச²ந்த³கங் ஸங்ஹரித்வா ப³ஹுங் மாலாக³ந்த⁴விலேபனஞ்ச க²ஜ்ஜபோ⁴ஜ்ஜாதீ³னி ச ஆதா³ய கீளனட்டா²னே ஸன்னிபதித்வா ‘‘வேதனங் த³த்வா ஏகங் க³ந்த⁴ப்³ப³ங் ஆனேதா²’’தி ஆஹங்ஸு. தேன ச ஸமயேன உஜ்ஜேனியங் மூஸிலோ நாம ஜெட்ட²க³ந்த⁴ப்³போ³ ஹோதி, தே தங் பக்கோஸாபெத்வா அத்தனோ க³ந்த⁴ப்³ப³ங் காரேஸுங்.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto gandhabbakule nibbatti, ‘‘guttilakumāro’’tissa nāmaṃ akaṃsu. So vayappatto gandhabbasippe nipphattiṃ patvā guttilagandhabbo nāma sakalajambudīpe aggagandhabbo ahosi. So dārābharaṇaṃ akatvā andhe mātāpitaro posesi. Tadā bārāṇasivāsino vāṇijā vaṇijjāya ujjeninagaraṃ gantvā ussave ghuṭṭhe chandakaṃ saṃharitvā bahuṃ mālāgandhavilepanañca khajjabhojjādīni ca ādāya kīḷanaṭṭhāne sannipatitvā ‘‘vetanaṃ datvā ekaṃ gandhabbaṃ ānethā’’ti āhaṃsu. Tena ca samayena ujjeniyaṃ mūsilo nāma jeṭṭhagandhabbo hoti, te taṃ pakkosāpetvā attano gandhabbaṃ kāresuṃ.
மூஸிலோ வீணங் வாத³ந்தோ வீணங் உத்தமமுச்ச²னாய முச்சி²த்வா வாதே³ஸி. தேஸங் கு³த்திலக³ந்த⁴ப்³ப³ஸ்ஸ க³ந்த⁴ப்³பே³ ஜாதபரிசயானங் தஸ்ஸ க³ந்த⁴ப்³ப³ங் கிலஞ்ஜகண்டூ³வனங் விய ஹுத்வா உபட்டா²ஸி, ஏகோபி பஹட்டா²காரங் ந த³ஸ்ஸேஸி. மூஸிலோ தேஸு துட்டா²காரங் அத³ஸ்ஸெந்தேஸு ‘‘அதிக²ரங் கத்வா வாதே³மி மஞ்ஞே’’தி மஜ்ஜி²மமுச்ச²னாய முச்சி²த்வா மஜ்ஜி²மஸரேன வாதே³ஸி, தே தத்த²பி மஜ்ஜ²த்தாவ அஹேஸுங். அத² ஸோ ‘‘இமே ந கிஞ்சி ஜானந்தி மஞ்ஞே’’தி ஸயம்பி அஜானநகோ விய ஹுத்வா தந்தியோ ஸிதி²லே வாதே³ஸி, தே தத்த²பி ந கிஞ்சி ஆஹங்ஸு. அத² நே மூஸிலோ ‘‘அம்போ⁴ வாணிஜா, கிங் நு கோ² மயி வீணங் வாதெ³ந்தே தும்ஹே ந துஸ்ஸதா²’’தி. ‘‘கிங் பன த்வங் வீணங் வாதே³ஸி, மயஞ்ஹி ‘அயங் வீணங் முச்சே²தீ’தி ஸஞ்ஞங் அகரிம்ஹா’’தி. ‘‘கிங் பன தும்ஹே மயா உத்தரிதரங் ஆசரியங் ஜானாத², உதா³ஹு அத்தனோ அஜானநபா⁴வேன ந துஸ்ஸதா²’’தி. வாணிஜா ‘‘பா³ராணஸியங் கு³த்திலக³ந்த⁴ப்³ப³ஸ்ஸ வீணாஸத்³த³ங் ஸுதபுப்³பா³னங் தவ வீணாஸத்³தோ³ இத்தீ²னங் தா³ரகே தோஸாபனஸத்³தோ³ விய ஹோதீ’’தி ஆஹங்ஸு. ‘‘தேன ஹி, ஹந்த³, தும்ஹேஹி தி³ன்னபரிப்³ப³யங் படிக்³க³ண்ஹத², ந மய்ஹங் ஏதேனத்தோ², அபிச கோ² பன பா³ராணஸிங் க³ச்ச²ந்தா மங் க³ண்ஹித்வா க³ச்செ²ய்யாதா²’’தி. தே ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா க³மனகாலே தங் ஆதா³ய பா³ராணஸிங் க³ந்த்வா தஸ்ஸ ‘‘ஏதங் கு³த்திலஸ்ஸ வஸனட்டா²ன’’ந்தி ஆசிக்கி²த்வா ஸகஸகனிவேஸனங் அக³மிங்ஸு.
Mūsilo vīṇaṃ vādanto vīṇaṃ uttamamucchanāya mucchitvā vādesi. Tesaṃ guttilagandhabbassa gandhabbe jātaparicayānaṃ tassa gandhabbaṃ kilañjakaṇḍūvanaṃ viya hutvā upaṭṭhāsi, ekopi pahaṭṭhākāraṃ na dassesi. Mūsilo tesu tuṭṭhākāraṃ adassentesu ‘‘atikharaṃ katvā vādemi maññe’’ti majjhimamucchanāya mucchitvā majjhimasarena vādesi, te tatthapi majjhattāva ahesuṃ. Atha so ‘‘ime na kiñci jānanti maññe’’ti sayampi ajānanako viya hutvā tantiyo sithile vādesi, te tatthapi na kiñci āhaṃsu. Atha ne mūsilo ‘‘ambho vāṇijā, kiṃ nu kho mayi vīṇaṃ vādente tumhe na tussathā’’ti. ‘‘Kiṃ pana tvaṃ vīṇaṃ vādesi, mayañhi ‘ayaṃ vīṇaṃ mucchetī’ti saññaṃ akarimhā’’ti. ‘‘Kiṃ pana tumhe mayā uttaritaraṃ ācariyaṃ jānātha, udāhu attano ajānanabhāvena na tussathā’’ti. Vāṇijā ‘‘bārāṇasiyaṃ guttilagandhabbassa vīṇāsaddaṃ sutapubbānaṃ tava vīṇāsaddo itthīnaṃ dārake tosāpanasaddo viya hotī’’ti āhaṃsu. ‘‘Tena hi, handa, tumhehi dinnaparibbayaṃ paṭiggaṇhatha, na mayhaṃ etenattho, apica kho pana bārāṇasiṃ gacchantā maṃ gaṇhitvā gaccheyyāthā’’ti. Te ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā gamanakāle taṃ ādāya bārāṇasiṃ gantvā tassa ‘‘etaṃ guttilassa vasanaṭṭhāna’’nti ācikkhitvā sakasakanivesanaṃ agamiṃsu.
மூஸிலோ போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ கே³ஹங் பவிஸித்வா லக்³கெ³த்வா ட²பிதங் போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஜாதிவீணங் தி³ஸ்வா க³ஹெத்வா வாதே³ஸி, அத² போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ மாதாபிதரோ அந்த⁴பா⁴வேன தங் அபஸ்ஸந்தா ‘‘மூஸிகா மஞ்ஞே வீணங் கா²த³ந்தீ’’தி ஸஞ்ஞாய ‘‘ஸுஸூ’’தி ஆஹங்ஸு. தஸ்மிங் காலே மூஸிலோ வீணங் ட²பெத்வா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ மாதாபிதரோ வந்தி³த்வா ‘‘குதோ ஆக³தோஸீ’’தி வுத்தே ‘‘ஆசரியஸ்ஸ ஸந்திகே ஸிப்பங் உக்³க³ண்ஹிதுங் உஜ்ஜேனிதோ ஆக³தொம்ஹீ’’தி ஆஹ. ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி வுத்தே ‘‘கஹங் ஆசரியோ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘விப்பவுத்தோ², தாத, அஜ்ஜ ஆக³மிஸ்ஸதீ’’தி ஸுத்வா தத்தே²வ நிஸீதி³த்வா போ³தி⁴ஸத்தங் ஆக³தங் தி³ஸ்வா தேன கதபடிஸந்தா²ரோ அத்தனோ ஆக³தகாரணங் ஆரோசேஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ அங்க³விஜ்ஜாபாட²கோ, ஸோ தஸ்ஸ அஸப்புரிஸபா⁴வங் ஞத்வா ‘‘க³ச்ச² தாத, நத்தி² தவ ஸிப்ப’’ந்தி படிக்கி²பி. ஸோ போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ மாதாபிதூனங் பாதே³ க³ஹெத்வா உபகாரங் கரொந்தோ தே ஆராதெ⁴த்வா ‘‘ஸிப்பங் மே தா³பேதா²’’தி யாசி. போ³தி⁴ஸத்தோ மாதாபிதூஹி புனப்புனங் வுச்சமானோ தே அதிக்கமிதுங் அஸக்கொந்தோ ஸிப்பங் அதா³ஸி. ஸோ போ³தி⁴ஸத்தேனேவ ஸத்³தி⁴ங் ராஜனிவேஸனங் க³ச்ச²தி. ராஜா தங் தி³ஸ்வா ‘‘கோ ஏஸ, ஆசரியா’’தி புச்சி². ‘‘மய்ஹங் அந்தேவாஸிகோ, மஹாராஜா’’தி. ஸோ அனுக்கமேன ரஞ்ஞோ விஸ்ஸாஸிகோ அஹோஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ ஆசரியமுட்டி²ங் அகத்வா அத்தனோ ஜானநனியாமேன ஸப்³ப³ங் ஸிப்பங் ஸிக்கா²பெத்வா ‘‘நிட்டி²தங் தே, தாத, ஸிப்ப’’ந்தி ஆஹ.
Mūsilo bodhisattassa gehaṃ pavisitvā laggetvā ṭhapitaṃ bodhisattassa jātivīṇaṃ disvā gahetvā vādesi, atha bodhisattassa mātāpitaro andhabhāvena taṃ apassantā ‘‘mūsikā maññe vīṇaṃ khādantī’’ti saññāya ‘‘susū’’ti āhaṃsu. Tasmiṃ kāle mūsilo vīṇaṃ ṭhapetvā bodhisattassa mātāpitaro vanditvā ‘‘kuto āgatosī’’ti vutte ‘‘ācariyassa santike sippaṃ uggaṇhituṃ ujjenito āgatomhī’’ti āha. So ‘‘sādhū’’ti vutte ‘‘kahaṃ ācariyo’’ti pucchitvā ‘‘vippavuttho, tāta, ajja āgamissatī’’ti sutvā tattheva nisīditvā bodhisattaṃ āgataṃ disvā tena katapaṭisanthāro attano āgatakāraṇaṃ ārocesi. Bodhisatto aṅgavijjāpāṭhako, so tassa asappurisabhāvaṃ ñatvā ‘‘gaccha tāta, natthi tava sippa’’nti paṭikkhipi. So bodhisattassa mātāpitūnaṃ pāde gahetvā upakāraṃ karonto te ārādhetvā ‘‘sippaṃ me dāpethā’’ti yāci. Bodhisatto mātāpitūhi punappunaṃ vuccamāno te atikkamituṃ asakkonto sippaṃ adāsi. So bodhisatteneva saddhiṃ rājanivesanaṃ gacchati. Rājā taṃ disvā ‘‘ko esa, ācariyā’’ti pucchi. ‘‘Mayhaṃ antevāsiko, mahārājā’’ti. So anukkamena rañño vissāsiko ahosi. Bodhisatto ācariyamuṭṭhiṃ akatvā attano jānananiyāmena sabbaṃ sippaṃ sikkhāpetvā ‘‘niṭṭhitaṃ te, tāta, sippa’’nti āha.
ஸோ சிந்தேஸி – ‘‘மய்ஹங் ஸிப்பங் பகு³ணங், இத³ஞ்ச பா³ராணஸினக³ரங் ஸகலஜம்பு³தீ³பே அக்³க³னக³ரங், ஆசரியோபி மஹல்லகோ, இதே⁴வ மயா வஸிதுங் வட்டதீ’’தி. ஸோ ஆசரியங் ஆஹ – ‘‘ஆசரிய அஹங் ராஜானங் உபட்ட²ஹிஸ்ஸாமீ’’தி. ஆசரியோ ‘‘ஸாது⁴, தாத, ரஞ்ஞோ ஆரோசெஸ்ஸாமீ’’தி க³ந்த்வா ‘‘அம்ஹாகங் அந்தேவாஸிகோ தே³வங் உபட்டா²துங் இச்ச²தி, தெ³ய்யத⁴ம்மமஸ்ஸ ஜானாதா²’’தி ரஞ்ஞோ ஆரோசெத்வா ரஞ்ஞா ‘‘தும்ஹாகங் தெ³ய்யத⁴ம்மதோ உபட்³ட⁴ங் லபி⁴ஸ்ஸதீ’’தி வுத்தே தங் பவத்திங் மூஸிலஸ்ஸ ஆரோசேஸி. மூஸிலோ ‘‘அஹங் தும்ஹேஹி ஸமகஞ்ஞேவ லப⁴ந்தோ உபட்ட²ஹிஸ்ஸாமி, ந அலப⁴ந்தோ’’தி ஆஹ . ‘‘கிங்காரணா’’தி? ‘‘நனு அஹங் தும்ஹாகங் ஜானநஸிப்பங் ஸப்³ப³ங் ஜானாமீ’’தி? ‘‘ஆம, ஜானாஸீ’’தி. ‘‘ஏவங் ஸந்தே கஸ்மா மய்ஹங் உபட்³ட⁴ங் தே³தீ’’தி? போ³தி⁴ஸத்தோ ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸி. ராஜா ‘‘யதி³ ஏவங் தும்ஹேஹி ஸமகங் ஸிப்பங் த³ஸ்ஸேதுங் ஸக்கொந்தோ ஸமகங் லபி⁴ஸ்ஸதீ’’தி ஆஹ. போ³தி⁴ஸத்தோ ரஞ்ஞோ வசனங் தஸ்ஸ ஆரோசெத்வா தேன ‘‘ஸாது⁴ த³ஸ்ஸெஸ்ஸாமீ’’தி வுத்தே ரஞ்ஞோ தங் பவத்திங் ஆரோசெத்வா ‘‘ஸாது⁴ த³ஸ்ஸேது, கதரதி³வஸங் ஸாகச்சா² ஹோதூ’’தி வுத்தே ‘‘இதோ ஸத்தமே தி³வஸே ஹோது, மஹாராஜா’’தி ஆஹ.
So cintesi – ‘‘mayhaṃ sippaṃ paguṇaṃ, idañca bārāṇasinagaraṃ sakalajambudīpe agganagaraṃ, ācariyopi mahallako, idheva mayā vasituṃ vaṭṭatī’’ti. So ācariyaṃ āha – ‘‘ācariya ahaṃ rājānaṃ upaṭṭhahissāmī’’ti. Ācariyo ‘‘sādhu, tāta, rañño ārocessāmī’’ti gantvā ‘‘amhākaṃ antevāsiko devaṃ upaṭṭhātuṃ icchati, deyyadhammamassa jānāthā’’ti rañño ārocetvā raññā ‘‘tumhākaṃ deyyadhammato upaḍḍhaṃ labhissatī’’ti vutte taṃ pavattiṃ mūsilassa ārocesi. Mūsilo ‘‘ahaṃ tumhehi samakaññeva labhanto upaṭṭhahissāmi, na alabhanto’’ti āha . ‘‘Kiṃkāraṇā’’ti? ‘‘Nanu ahaṃ tumhākaṃ jānanasippaṃ sabbaṃ jānāmī’’ti? ‘‘Āma, jānāsī’’ti. ‘‘Evaṃ sante kasmā mayhaṃ upaḍḍhaṃ detī’’ti? Bodhisatto rañño ārocesi. Rājā ‘‘yadi evaṃ tumhehi samakaṃ sippaṃ dassetuṃ sakkonto samakaṃ labhissatī’’ti āha. Bodhisatto rañño vacanaṃ tassa ārocetvā tena ‘‘sādhu dassessāmī’’ti vutte rañño taṃ pavattiṃ ārocetvā ‘‘sādhu dassetu, kataradivasaṃ sākacchā hotū’’ti vutte ‘‘ito sattame divase hotu, mahārājā’’ti āha.
ராஜா மூஸிலங் பக்கோஸாபெத்வா ‘‘ஸச்சங் கிர த்வங் ஆசரியேன ஸத்³தி⁴ங் ஸாகச்ச²ங் கரிஸ்ஸஸீ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ஸச்சங், தே³வா’’தி வுத்தே ‘‘ஆசரியேன ஸத்³தி⁴ங் விக்³க³ஹோ நாம ந வட்டதி, மா கரீ’’தி வாரியமானோபி ‘‘அலங், மஹாராஜ, ஹோதுயேவ மே ஆசரியேன ஸத்³தி⁴ங் ஸத்தமே தி³வஸே ஸாகச்சா², கதரஸ்ஸ ஜானிபா⁴வங் ஜானிஸ்ஸாமா’’தி ஆஹ. ராஜா ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா ‘‘இதோ கிர ஸத்தமே தி³வஸே ஆசரியகு³த்திலோ ச அந்தேவாஸிகமூஸிலோ ச ராஜத்³வாரே அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஸாகச்ச²ங் கத்வா ஸிப்பங் த³ஸ்ஸெஸ்ஸந்தி, நாக³ரா ஸன்னிபதித்வா ஸிப்பங் பஸ்ஸந்தூ’’தி பே⁴ரிங் சராபேஸி.
Rājā mūsilaṃ pakkosāpetvā ‘‘saccaṃ kira tvaṃ ācariyena saddhiṃ sākacchaṃ karissasī’’ti pucchitvā ‘‘saccaṃ, devā’’ti vutte ‘‘ācariyena saddhiṃ viggaho nāma na vaṭṭati, mā karī’’ti vāriyamānopi ‘‘alaṃ, mahārāja, hotuyeva me ācariyena saddhiṃ sattame divase sākacchā, katarassa jānibhāvaṃ jānissāmā’’ti āha. Rājā ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā ‘‘ito kira sattame divase ācariyaguttilo ca antevāsikamūsilo ca rājadvāre aññamaññaṃ sākacchaṃ katvā sippaṃ dassessanti, nāgarā sannipatitvā sippaṃ passantū’’ti bheriṃ carāpesi.
போ³தி⁴ஸத்தோ சிந்தேஸி – ‘‘அயங் மூஸிலோ த³ஹரோ தருணோ, அஹங் மஹல்லகோ பரிஹீனதா²மோ, மஹல்லகஸ்ஸ கிரியா நாம ந ஸம்பஜ்ஜதி. அந்தேவாஸிகே நாம பராஜிதேபி விஸேஸோ நத்தி², அந்தேவாஸிகஸ்ஸ பன ஜயே ஸதி பத்தப்³ப³லஜ்ஜதோ அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா மரணங் வரதர’’ந்தி. ஸோ அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா மரணப⁴யேன நிவத்ததி, லஜ்ஜாப⁴யேன க³ச்ச²தி. ஏவமஸ்ஸ க³மனாக³மனங் கரொந்தஸ்ஸேவ ச² தி³வஸா அதிக்கந்தா, திணானி மதானி, ஜங்க⁴மக்³கோ³ நிப்³ப³த்தி. தஸ்மிங் க²ணே ஸக்கஸ்ஸ ப⁴வனங் உண்ஹாகாரங் த³ஸ்ஸேஸி. ஸக்கோ ஆவஜ்ஜமானோ தங் காரணங் ஞத்வா ‘‘கு³த்திலக³ந்த⁴ப்³போ³ அந்தேவாஸிகஸ்ஸ ப⁴யேன அரஞ்ஞே மஹாது³க்க²ங் அனுபோ⁴தி , ஏதஸ்ஸ மயா அவஸ்ஸயேன ப⁴விதுங் வட்டதீ’’தி வேகே³ன க³ந்த்வா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ புரதோ ட²த்வா ‘‘ஆசரிய, கஸ்மா அரஞ்ஞங் பவிட்டோ²ஸீ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘கோஸி த்வ’’ந்தி வுத்தே ‘‘ஸக்கோஹமஸ்மீ’’தி ஆஹ. அத² நங் போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘அஹங் கோ², தே³வராஜ, அந்தேவாஸிகதோ பராஜயப⁴யேன அரஞ்ஞங் பவிட்டோ²’’தி வத்வா பட²மங் கா³த²மாஹ –
Bodhisatto cintesi – ‘‘ayaṃ mūsilo daharo taruṇo, ahaṃ mahallako parihīnathāmo, mahallakassa kiriyā nāma na sampajjati. Antevāsike nāma parājitepi viseso natthi, antevāsikassa pana jaye sati pattabbalajjato araññaṃ pavisitvā maraṇaṃ varatara’’nti. So araññaṃ pavisitvā maraṇabhayena nivattati, lajjābhayena gacchati. Evamassa gamanāgamanaṃ karontasseva cha divasā atikkantā, tiṇāni matāni, jaṅghamaggo nibbatti. Tasmiṃ khaṇe sakkassa bhavanaṃ uṇhākāraṃ dassesi. Sakko āvajjamāno taṃ kāraṇaṃ ñatvā ‘‘guttilagandhabbo antevāsikassa bhayena araññe mahādukkhaṃ anubhoti , etassa mayā avassayena bhavituṃ vaṭṭatī’’ti vegena gantvā bodhisattassa purato ṭhatvā ‘‘ācariya, kasmā araññaṃ paviṭṭhosī’’ti pucchitvā ‘‘kosi tva’’nti vutte ‘‘sakkohamasmī’’ti āha. Atha naṃ bodhisatto ‘‘ahaṃ kho, devarāja, antevāsikato parājayabhayena araññaṃ paviṭṭho’’ti vatvā paṭhamaṃ gāthamāha –
186.
186.
‘‘ஸத்ததந்திங் ஸுமது⁴ரங், ராமணெய்யங் அவாசயிங்;
‘‘Sattatantiṃ sumadhuraṃ, rāmaṇeyyaṃ avācayiṃ;
ஸோ மங் ரங்க³ம்ஹி அவ்ஹேதி, ஸரணங் மே ஹோதி கோஸியா’’தி.
So maṃ raṅgamhi avheti, saraṇaṃ me hoti kosiyā’’ti.
தஸ்ஸத்தோ² – அஹங், தே³வராஜ, மூஸிலங் நாம அந்தேவாஸிகங் ஸத்ததந்திங் ஸுமது⁴ரங் ராமணெய்யங் வீணங் அத்தனோ ஜானநனியாமேன ஸிக்கா²பேஸிங், ஸோ மங் இதா³னி ரங்க³மண்ட³லே பக்கோஸதி, தஸ்ஸ மே த்வங், கோஸியகொ³த்த, ஸரணங் ஹோஹீதி.
Tassattho – ahaṃ, devarāja, mūsilaṃ nāma antevāsikaṃ sattatantiṃ sumadhuraṃ rāmaṇeyyaṃ vīṇaṃ attano jānananiyāmena sikkhāpesiṃ, so maṃ idāni raṅgamaṇḍale pakkosati, tassa me tvaṃ, kosiyagotta, saraṇaṃ hohīti.
ஸக்கோ தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா ‘‘மா பா⁴யி, அஹங் தே தாணஞ்ச லேணஞ்சா’’தி வத்வா து³தியங் கா³த²மாஹ –
Sakko tassa vacanaṃ sutvā ‘‘mā bhāyi, ahaṃ te tāṇañca leṇañcā’’ti vatvā dutiyaṃ gāthamāha –
187.
187.
‘‘அஹங் தங் ஸரணங் ஸம்ம, அஹமாசரியபூஜகோ;
‘‘Ahaṃ taṃ saraṇaṃ samma, ahamācariyapūjako;
ந தங் ஜயிஸ்ஸதி ஸிஸ்ஸோ, ஸிஸ்ஸமாசரிய ஜெஸ்ஸஸீ’’தி.
Na taṃ jayissati sisso, sissamācariya jessasī’’ti.
தத்த² அஹங் தங் ஸரணந்தி அஹங் ஸரணங் அவஸ்ஸயோ பதிட்டா² ஹுத்வா தங் தாயிஸ்ஸாமி. ஸம்மாதி பியவசனமேதங். ஸிஸ்ஸமாசரிய, ஜெஸ்ஸஸீதி, ஆசரிய, த்வங் வீணங் வாத³யமானோ ஸிஸ்ஸங் ஜினிஸ்ஸஸி. அபிச த்வங் வீணங் வாதெ³ந்தோ ஏகங் தந்திங் சி²ந்தி³த்வா ச² வாதெ³ய்யாஸி, வீணாய தே பகதிஸத்³தோ³ ப⁴விஸ்ஸதி. மூஸிலோபி தந்திங் சி²ந்தி³ஸ்ஸதி, அத²ஸ்ஸ வீணாய ஸத்³தோ³ ந ப⁴விஸ்ஸதி. தஸ்மிங் க²ணே ஸோ பராஜயங் பாபுணிஸ்ஸதி. அத²ஸ்ஸ பராஜயபா⁴வங் ஞத்வா து³தியம்பி ததியம்பி சதுத்த²ம்பி பஞ்சமம்பி ஸத்தமம்பி தந்திங் சி²ந்தி³த்வா ஸுத்³த⁴த³ண்ட³கமேவ வாதெ³ய்யாஸி, சி²ன்னதந்திகோடீஹி ஸரோ நிக்க²மித்வா ஸகலங் த்³வாத³ஸயோஜனிகங் பா³ராணஸினக³ரங் சா²தெ³த்வா ட²ஸ்ஸதீதி.
Tattha ahaṃ taṃ saraṇanti ahaṃ saraṇaṃ avassayo patiṭṭhā hutvā taṃ tāyissāmi. Sammāti piyavacanametaṃ. Sissamācariya, jessasīti, ācariya, tvaṃ vīṇaṃ vādayamāno sissaṃ jinissasi. Apica tvaṃ vīṇaṃ vādento ekaṃ tantiṃ chinditvā cha vādeyyāsi, vīṇāya te pakatisaddo bhavissati. Mūsilopi tantiṃ chindissati, athassa vīṇāya saddo na bhavissati. Tasmiṃ khaṇe so parājayaṃ pāpuṇissati. Athassa parājayabhāvaṃ ñatvā dutiyampi tatiyampi catutthampi pañcamampi sattamampi tantiṃ chinditvā suddhadaṇḍakameva vādeyyāsi, chinnatantikoṭīhi saro nikkhamitvā sakalaṃ dvādasayojanikaṃ bārāṇasinagaraṃ chādetvā ṭhassatīti.
ஏவங் வத்வா ஸக்கோ போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ திஸ்ஸோ பாஸகக⁴டிகா த³த்வா ஏவமாஹ – ‘‘வீணாஸத்³தே³னேவ பன ஸகலனக³ரே சா²தி³தே இதோ ஏகங் பாஸகக⁴டிகங் ஆகாஸே கி²பெய்யாஸி, அத² தே புரதோ ஓதரித்வா தீணி அச்ச²ராஸதானி நச்சிஸ்ஸந்தி. தாஸங் நச்சனகாலே ச து³தியங் கி²பெய்யாஸி, அதா²பரானிபி தீணி ஸதானி ஓதரித்வா தவ வீணாது⁴ரே நச்சிஸ்ஸந்தி. ததோ ததியங் கி²பெய்யாஸி, அதா²பரானி தீணி ஸதானி ஓதரித்வா ரங்க³மண்ட³லே நச்சிஸ்ஸந்தி. அஹம்பி தே ஸந்திகங் ஆக³மிஸ்ஸாமி, க³ச்ச² மா பா⁴யீ’’தி போ³தி⁴ஸத்தங் அஸ்ஸாஸேஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ புப்³ப³ண்ஹஸமயே கே³ஹங் அக³மாஸி. நாக³ரா ராஜத்³வாரஸமீபே மண்ட³பங் கத்வா ரஞ்ஞோ ஆஸனங் பஞ்ஞபேஸுங். ராஜா பாஸாதா³ ஓதரித்வா அலங்கதமண்ட³பே பல்லங்கமஜ்ஜே² நிஸீதி³, த்³வாத³ஸஸஹஸ்ஸா அலங்கதித்தி²யோ அமச்சப்³ராஹ்மணக³ஹபதிகாத³யோ ச ராஜானங் பரிவாரயிங்ஸு, ஸப்³பே³ நாக³ரா ஸன்னிபதிங்ஸு, ராஜங்க³ணே சக்காதிசக்கே மஞ்சாதிமஞ்சே ப³ந்தி⁴ங்ஸு.
Evaṃ vatvā sakko bodhisattassa tisso pāsakaghaṭikā datvā evamāha – ‘‘vīṇāsaddeneva pana sakalanagare chādite ito ekaṃ pāsakaghaṭikaṃ ākāse khipeyyāsi, atha te purato otaritvā tīṇi accharāsatāni naccissanti. Tāsaṃ naccanakāle ca dutiyaṃ khipeyyāsi, athāparānipi tīṇi satāni otaritvā tava vīṇādhure naccissanti. Tato tatiyaṃ khipeyyāsi, athāparāni tīṇi satāni otaritvā raṅgamaṇḍale naccissanti. Ahampi te santikaṃ āgamissāmi, gaccha mā bhāyī’’ti bodhisattaṃ assāsesi. Bodhisatto pubbaṇhasamaye gehaṃ agamāsi. Nāgarā rājadvārasamīpe maṇḍapaṃ katvā rañño āsanaṃ paññapesuṃ. Rājā pāsādā otaritvā alaṅkatamaṇḍape pallaṅkamajjhe nisīdi, dvādasasahassā alaṅkatitthiyo amaccabrāhmaṇagahapatikādayo ca rājānaṃ parivārayiṃsu, sabbe nāgarā sannipatiṃsu, rājaṅgaṇe cakkāticakke mañcātimañce bandhiṃsu.
போ³தி⁴ஸத்தோபி ந்ஹாதானுலித்தோ நானக்³க³ரஸபோ⁴ஜனங் பு⁴ஞ்ஜித்வா வீணங் கா³ஹாபெத்வா அத்தனோ பஞ்ஞத்தாஸனே நிஸீதி³. ஸக்கோ அதி³ஸ்ஸமானகாயேன ஆக³ந்த்வா ஆகாஸே அட்டா²ஸி, போ³தி⁴ஸத்தோயேவ நங் பஸ்ஸதி. மூஸிலோபி ஆக³ந்த்வா அத்தனோ ஆஸனே நிஸீதி³. மஹாஜனோ பரிவாரேஸி, ஆதி³தோவ த்³வேபி ஸமஸமங் வாத³யிங்ஸு. மஹாஜனோ த்³வின்னம்பி வாதி³தேன துட்டோ² உக்குட்டி²ஸஹஸ்ஸானி பவத்தேஸி. ஸக்கோ ஆகாஸே ட²த்வா போ³தி⁴ஸத்தஞ்ஞேவ ஸாவெந்தோ ‘‘ஏகங் தந்திங் சி²ந்தா³’’தி ஆஹ. போ³தி⁴ஸத்தோ தந்திங் சி²ந்தி³, ஸா சி²ன்னாபி சி²ன்னகோடியா ஸரங் முஞ்சதேவ, தே³வக³ந்த⁴ப்³ப³ங் விய வத்ததி. மூஸிலோபி தந்திங் சி²ந்தி³, ததோ ஸத்³தோ³ ந நிக்க²மி. ஆசரியோ து³தியம்பி சி²ந்தி³ …பே॰… ஸத்தமம்பி சி²ந்தி³. ஸுத்³த⁴த³ண்ட³கங் வாதெ³ந்தஸ்ஸ ஸத்³தோ³ நக³ரங் சா²தெ³த்வா அட்டா²ஸி. சேலுக்கே²பஸஹஸ்ஸானி சேவ உக்குட்டி²ஸஹஸ்ஸானி ச பவத்தயிங்ஸு. போ³தி⁴ஸத்தோ ஏகங் பாஸகங் ஆகாஸே கி²பி, தீணி அச்ச²ராஸதானி ஓதரித்வா நச்சிங்ஸு. ஏவங் து³தியே ச ததியே ச கி²த்தே தீணி தீணி அச்ச²ராஸதானி ஓதரித்வா வுத்தனயேனேவ நச்சிங்ஸு.
Bodhisattopi nhātānulitto nānaggarasabhojanaṃ bhuñjitvā vīṇaṃ gāhāpetvā attano paññattāsane nisīdi. Sakko adissamānakāyena āgantvā ākāse aṭṭhāsi, bodhisattoyeva naṃ passati. Mūsilopi āgantvā attano āsane nisīdi. Mahājano parivāresi, āditova dvepi samasamaṃ vādayiṃsu. Mahājano dvinnampi vāditena tuṭṭho ukkuṭṭhisahassāni pavattesi. Sakko ākāse ṭhatvā bodhisattaññeva sāvento ‘‘ekaṃ tantiṃ chindā’’ti āha. Bodhisatto tantiṃ chindi, sā chinnāpi chinnakoṭiyā saraṃ muñcateva, devagandhabbaṃ viya vattati. Mūsilopi tantiṃ chindi, tato saddo na nikkhami. Ācariyo dutiyampi chindi …pe… sattamampi chindi. Suddhadaṇḍakaṃ vādentassa saddo nagaraṃ chādetvā aṭṭhāsi. Celukkhepasahassāni ceva ukkuṭṭhisahassāni ca pavattayiṃsu. Bodhisatto ekaṃ pāsakaṃ ākāse khipi, tīṇi accharāsatāni otaritvā nacciṃsu. Evaṃ dutiye ca tatiye ca khitte tīṇi tīṇi accharāsatāni otaritvā vuttanayeneva nacciṃsu.
தஸ்மிங் க²ணே ராஜா மஹாஜனஸ்ஸ இங்கி³தஸஞ்ஞங் அதா³ஸி, மஹாஜனோ உட்டா²ய ‘‘த்வங் ஆசரியேன ஸத்³தி⁴ங் விருஜ்ஜி²த்வா ‘ஸமகாரங் கரோமீ’தி வாயமஸி, அத்தனோ பமாணங் ந ஜானாஸீ’’தி மூஸிலங் தஜ்ஜெத்வா க³ஹிதக³ஹிதேஹேவ பாஸாணத³ண்டா³தீ³ஹி ஸங்சுண்ணெத்வா ஜீவிதக்க²யங் பாபெத்வா பாதே³ க³ஹெத்வா ஸங்காரட்டா²னே ச²ட்³டே³ஸி. ராஜா துட்ட²சித்தோ க⁴னவஸ்ஸங் வஸ்ஸாபெந்தோ விய போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ப³ஹுங் த⁴னங் அதா³ஸி, ததா² நாக³ரா. ஸக்கோ போ³தி⁴ஸத்தேன ஸத்³தி⁴ங் படிஸந்தா²ரங் கத்வா ‘‘அஹங் தே, பண்டி³த, ஸஹஸ்ஸயுத்தங் ஆஜஞ்ஞரத²ங் கா³ஹாபெத்வா பச்சா² மாதலிங் பேஸெஸ்ஸாமி, த்வங் ஸஹஸ்ஸயுத்தங் வேஜயந்தரத²வரங் அபி⁴ருய்ஹ தே³வலோகங் ஆக³ச்செ²ய்யாஸீ’’தி வத்வா பக்காமி.
Tasmiṃ khaṇe rājā mahājanassa iṅgitasaññaṃ adāsi, mahājano uṭṭhāya ‘‘tvaṃ ācariyena saddhiṃ virujjhitvā ‘samakāraṃ karomī’ti vāyamasi, attano pamāṇaṃ na jānāsī’’ti mūsilaṃ tajjetvā gahitagahiteheva pāsāṇadaṇḍādīhi saṃcuṇṇetvā jīvitakkhayaṃ pāpetvā pāde gahetvā saṅkāraṭṭhāne chaḍḍesi. Rājā tuṭṭhacitto ghanavassaṃ vassāpento viya bodhisattassa bahuṃ dhanaṃ adāsi, tathā nāgarā. Sakko bodhisattena saddhiṃ paṭisanthāraṃ katvā ‘‘ahaṃ te, paṇḍita, sahassayuttaṃ ājaññarathaṃ gāhāpetvā pacchā mātaliṃ pesessāmi, tvaṃ sahassayuttaṃ vejayantarathavaraṃ abhiruyha devalokaṃ āgaccheyyāsī’’ti vatvā pakkāmi.
அத² நங் க³ந்த்வா பண்டு³கம்ப³லஸிலாயங் நிஸின்னங் ‘‘கஹங் க³தாத்த², மஹாராஜா’’தி தே³வதீ⁴தரோ புச்சி²ங்ஸு. ஸக்கோ தாஸங் தங் காரணங் வித்தா²ரேன கதெ²த்வா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஸீலஞ்ச கு³ணஞ்ச வண்ணேஸி. தே³வதீ⁴தரோ ‘‘மஹாராஜ, மயம்பி ஆசரியங் த³ட்டு²காமா, இத⁴ நங் ஆனேஹீ’’தி ஆஹங்ஸு. ஸக்கோ மாதலிங் ஆமந்தெத்வா ‘‘தாத, தே³வச்ச²ரா கு³த்திலக³ந்த⁴ப்³ப³ங் த³ட்டு²காமா, க³ச்ச² நங் வேஜயந்தரதே² நிஸீதா³பெத்வா ஆனேஹீ’’தி. ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி க³ந்த்வா போ³தி⁴ஸத்தங் ஆனேஸி. ஸக்கோ போ³தி⁴ஸத்தேன ஸத்³தி⁴ங் ஸம்மோதி³த்வா ‘‘தே³வகஞ்ஞா கிர தே, ஆசரிய, க³ந்த⁴ப்³ப³ங் ஸோதுகாமா’’தி ஆஹ. ‘‘மயங் மஹாராஜ, க³ந்த⁴ப்³பா³ நாம ஸிப்பங் நிஸ்ஸாய ஜீவாம, மூலங் லப⁴ந்தா வாதெ³ய்யாமா’’தி. ‘‘வாதே³ஹி, அஹங் தே மூலங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘ந மய்ஹங் அஞ்ஞேன மூலேனத்தோ², இமா பன தே³வதீ⁴தரோ அத்தனோ அத்தனோ கல்யாணகம்மங் கதெ²ந்து, ஏவாஹங் வாதெ³ஸ்ஸாமீ’’தி . அத² நங் தே³வதீ⁴தரோ ஆஹங்ஸு – ‘‘அம்ஹேஹி கதங் கல்யாணகம்மங் பச்சா² தும்ஹாகங் கதெ²ஸ்ஸாம, க³ந்த⁴ப்³ப³ங் கரோஹி ஆசரியா’’தி. போ³தி⁴ஸத்தோ ஸத்தாஹங் தே³வதானங் க³ந்த⁴ப்³ப³ங் அகாஸி, தங் தி³ப்³ப³க³ந்த⁴ப்³ப³ங் அபி⁴ப⁴வித்வா பவத்தி. ஸத்தமே தி³வஸே ஆதி³தோ பட்டா²ய தே³வதீ⁴தானங் கல்யாணகம்மங் புச்சி². ஏகங் கஸ்ஸபஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴காலே ஏகஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ உத்தமவத்த²ங் த³த்வா ஸக்கஸ்ஸ பரிசாரிகா ஹுத்வா நிப்³ப³த்தங் அச்ச²ராஸஹஸ்ஸபரிவாரங் உத்தமவத்த²தே³வகஞ்ஞங் ‘‘த்வங் புரிமப⁴வே கிங் கம்மங் கத்வா நிப்³ப³த்தா’’தி புச்சி². தஸ்ஸ புச்ச²னாகாரோ ச விஸ்ஸஜ்ஜனா ச விமானவத்து²ம்ஹி ஆக³தமேவ. வுத்தஞ்ஹி தத்த² –
Atha naṃ gantvā paṇḍukambalasilāyaṃ nisinnaṃ ‘‘kahaṃ gatāttha, mahārājā’’ti devadhītaro pucchiṃsu. Sakko tāsaṃ taṃ kāraṇaṃ vitthārena kathetvā bodhisattassa sīlañca guṇañca vaṇṇesi. Devadhītaro ‘‘mahārāja, mayampi ācariyaṃ daṭṭhukāmā, idha naṃ ānehī’’ti āhaṃsu. Sakko mātaliṃ āmantetvā ‘‘tāta, devaccharā guttilagandhabbaṃ daṭṭhukāmā, gaccha naṃ vejayantarathe nisīdāpetvā ānehī’’ti. So ‘‘sādhū’’ti gantvā bodhisattaṃ ānesi. Sakko bodhisattena saddhiṃ sammoditvā ‘‘devakaññā kira te, ācariya, gandhabbaṃ sotukāmā’’ti āha. ‘‘Mayaṃ mahārāja, gandhabbā nāma sippaṃ nissāya jīvāma, mūlaṃ labhantā vādeyyāmā’’ti. ‘‘Vādehi, ahaṃ te mūlaṃ dassāmī’’ti. ‘‘Na mayhaṃ aññena mūlenattho, imā pana devadhītaro attano attano kalyāṇakammaṃ kathentu, evāhaṃ vādessāmī’’ti . Atha naṃ devadhītaro āhaṃsu – ‘‘amhehi kataṃ kalyāṇakammaṃ pacchā tumhākaṃ kathessāma, gandhabbaṃ karohi ācariyā’’ti. Bodhisatto sattāhaṃ devatānaṃ gandhabbaṃ akāsi, taṃ dibbagandhabbaṃ abhibhavitvā pavatti. Sattame divase ādito paṭṭhāya devadhītānaṃ kalyāṇakammaṃ pucchi. Ekaṃ kassapasammāsambuddhakāle ekassa bhikkhuno uttamavatthaṃ datvā sakkassa paricārikā hutvā nibbattaṃ accharāsahassaparivāraṃ uttamavatthadevakaññaṃ ‘‘tvaṃ purimabhave kiṃ kammaṃ katvā nibbattā’’ti pucchi. Tassa pucchanākāro ca vissajjanā ca vimānavatthumhi āgatameva. Vuttañhi tattha –
‘‘அபி⁴க்கந்தேன வண்ணேன, யா த்வங் திட்ட²ஸி தே³வதே;
‘‘Abhikkantena vaṇṇena, yā tvaṃ tiṭṭhasi devate;
ஓபா⁴ஸெந்தீ தி³ஸா ஸப்³பா³, ஓஸதீ⁴ விய தாரகா.
Obhāsentī disā sabbā, osadhī viya tārakā.
‘‘கேன தேதாதி³ஸோ வண்ணோ, கேன தே இத⁴ மிஜ்ஜ²தி;
‘‘Kena tetādiso vaṇṇo, kena te idha mijjhati;
உப்பஜ்ஜந்தி ச தே போ⁴கா³, யே கேசி மனஸோ பியா.
Uppajjanti ca te bhogā, ye keci manaso piyā.
‘‘புச்சா²மி தங் தே³வி மஹானுபா⁴வே, மனுஸ்ஸபூ⁴தா கிமகாஸி புஞ்ஞங்;
‘‘Pucchāmi taṃ devi mahānubhāve, manussabhūtā kimakāsi puññaṃ;
கேனாஸி ஏவங் ஜலிதானுபா⁴வா, வண்ணோ ச தே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி.
Kenāsi evaṃ jalitānubhāvā, vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti.
‘‘வத்து²த்தமதா³யிகா நாரீ, பவரா ஹோதி நரேஸு நாரீஸு;
‘‘Vatthuttamadāyikā nārī, pavarā hoti naresu nārīsu;
ஏவங் பியரூபதா³யிகா மனாபங், தி³ப்³ப³ங் ஸா லப⁴தே உபேச்ச டா²னங்.
Evaṃ piyarūpadāyikā manāpaṃ, dibbaṃ sā labhate upecca ṭhānaṃ.
‘‘தஸ்ஸா மே பஸ்ஸ விமானங், அச்ச²ரா காமவண்ணினீஹமஸ்மி;
‘‘Tassā me passa vimānaṃ, accharā kāmavaṇṇinīhamasmi;
அச்ச²ராஸஹஸ்ஸஸ்ஸாஹங், பவரா பஸ்ஸ புஞ்ஞானங் விபாகங்.
Accharāsahassassāhaṃ, pavarā passa puññānaṃ vipākaṃ.
‘‘தேன மேதாதி³ஸோ வண்ணோ, தேன மே இத⁴ மிஜ்ஜ²தி;
‘‘Tena metādiso vaṇṇo, tena me idha mijjhati;
உப்பஜ்ஜந்தி ச மே போ⁴கா³, யே கேசி மனஸோ பியா.
Uppajjanti ca me bhogā, ye keci manaso piyā.
‘‘தேனம்ஹி ஏவங் ஜலிதானுபா⁴வா;
‘‘Tenamhi evaṃ jalitānubhāvā;
வண்ணோ ச மே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி. (வி॰ வ॰ 329-331, 333-336);
Vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti. (vi. va. 329-331, 333-336);
அபரா பிண்டா³ய சரமானஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ பூஜனத்தா²ய புப்பா²னி அதா³ஸி, அபரா ‘‘சேதியே க³ந்த⁴பஞ்சங்கு³லிகங் தே³தா²’’தி க³ந்தே⁴ அதா³ஸி, அபரா மது⁴ரானி ப²லாப²லானி அதா³ஸி, அபரா உச்சு²ரஸங் அதா³ஸி, அபரா கஸ்ஸபத³ஸப³லஸ்ஸ சேதியே க³ந்த⁴பஞ்சங்கு³லிகங் அதா³ஸி, அபரா மக்³க³படிபன்னானங் பி⁴க்கூ²னங் பி⁴க்கு²னீனஞ்ச குலகே³ஹே வாஸங் உபக³தானங் ஸந்திகே த⁴ம்மங் அஸ்ஸோஸி, அபரா நாவாய உபகட்டா²ய வேலாய பு⁴த்தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ உத³கே ட²த்வா உத³கங் அதா³ஸி, அபரா அகா³ரமஜ்ஜே² வஸமானா அக்கோத⁴னா ஹுத்வா ஸஸ்ஸுஸஸுரவத்தங் அகாஸி, அபரா அத்தனோ லத்³த⁴கொட்டா²ஸதோபி ஸங்விபா⁴க³ங் கத்வாவ பரிபு⁴ஞ்ஜி, ஸீலவதீ ச அஹோஸி, அபரா பரகே³ஹே தா³ஸீ ஹுத்வா நிக்கோத⁴னா நிம்மானா அத்தனோ லத்³த⁴கொட்டா²ஸதோ ஸங்விபா⁴க³ங் கத்வா தே³வரஞ்ஞோ பரிசாரிகா ஹுத்வா நிப்³ப³த்தா (வி॰ வ॰ அட்ட²॰ 328-336). ஏவங் ஸப்³பா³பி கு³த்திலவிமானவத்து²ஸ்மிங் ஆக³தா ச²த்திங்ஸ தே³வதீ⁴தா யங் யங் கம்மங் கத்வா தத்த² நிப்³ப³த்தா, ஸப்³ப³ங் போ³தி⁴ஸத்தோ புச்சி². தாபிஸ்ஸ அத்தனோ கதகம்மங் கா³தா²ஹியேவ கதே²ஸுங். தங் ஸுத்வா போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘லாபா⁴ வத மே, ஸுலத்³த⁴ங் வத மே, ஸ்வாஹங் இதா⁴க³ந்த்வா அப்பமத்தகேனபி கம்மேன படிலத்³த⁴தி³ப்³ப³ஸம்பத்தியோ அஸ்ஸோஸிங். இதோ தா³னி பட்டா²ய மனுஸ்ஸலோகங் க³ந்த்வா தா³னாதீ³னி குஸலகம்மானேவ கரிஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா இமங் உதா³னங் உதா³னேஸி –
Aparā piṇḍāya caramānassa bhikkhuno pūjanatthāya pupphāni adāsi, aparā ‘‘cetiye gandhapañcaṅgulikaṃ dethā’’ti gandhe adāsi, aparā madhurāni phalāphalāni adāsi, aparā ucchurasaṃ adāsi, aparā kassapadasabalassa cetiye gandhapañcaṅgulikaṃ adāsi, aparā maggapaṭipannānaṃ bhikkhūnaṃ bhikkhunīnañca kulagehe vāsaṃ upagatānaṃ santike dhammaṃ assosi, aparā nāvāya upakaṭṭhāya velāya bhuttassa bhikkhuno udake ṭhatvā udakaṃ adāsi, aparā agāramajjhe vasamānā akkodhanā hutvā sassusasuravattaṃ akāsi, aparā attano laddhakoṭṭhāsatopi saṃvibhāgaṃ katvāva paribhuñji, sīlavatī ca ahosi, aparā paragehe dāsī hutvā nikkodhanā nimmānā attano laddhakoṭṭhāsato saṃvibhāgaṃ katvā devarañño paricārikā hutvā nibbattā (vi. va. aṭṭha. 328-336). Evaṃ sabbāpi guttilavimānavatthusmiṃ āgatā chattiṃsa devadhītā yaṃ yaṃ kammaṃ katvā tattha nibbattā, sabbaṃ bodhisatto pucchi. Tāpissa attano katakammaṃ gāthāhiyeva kathesuṃ. Taṃ sutvā bodhisatto ‘‘lābhā vata me, suladdhaṃ vata me, svāhaṃ idhāgantvā appamattakenapi kammena paṭiladdhadibbasampattiyo assosiṃ. Ito dāni paṭṭhāya manussalokaṃ gantvā dānādīni kusalakammāneva karissāmī’’ti vatvā imaṃ udānaṃ udānesi –
‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே அஜ்ஜ, ஸுப்பபா⁴தங் ஸுஹுட்டி²தங்;
‘‘Svāgataṃ vata me ajja, suppabhātaṃ suhuṭṭhitaṃ;
யங் அத்³த³ஸாமி தே³வதாயோ, அச்ச²ராகாமவண்ணியோ.
Yaṃ addasāmi devatāyo, accharākāmavaṇṇiyo.
‘‘இமாஸாஹங் த⁴ம்மங் ஸுத்வா, காஹாமி குஸலங் ப³ஹுங்;
‘‘Imāsāhaṃ dhammaṃ sutvā, kāhāmi kusalaṃ bahuṃ;
தா³னேன ஸமசரியாய, ஸங்யமேன த³மேன ச;
Dānena samacariyāya, saṃyamena damena ca;
ஸ்வாஹங் தத்த² க³மிஸ்ஸாமி, யத்த² க³ந்த்வா ந ஸோசரே’’தி. (வி॰ வ॰ 617-618);
Svāhaṃ tattha gamissāmi, yattha gantvā na socare’’ti. (vi. va. 617-618);
அத² நங் ஸத்தாஹச்சயேன தே³வராஜா மாதலிஸங்கா³ஹகங் ஆணாபெத்வா ரதே² நிஸீதா³பெத்வா பா³ராணஸிமேவ பேஸேஸி. ஸோ பா³ராணஸிங் க³ந்த்வா தே³வலோகே அத்தனா தி³ட்ட²காரணங் மனுஸ்ஸானங் ஆசிக்கி². ததோ பட்டா²ய மனுஸ்ஸா ஸஉஸ்ஸாஹா புஞ்ஞானி காதுங் மஞ்ஞிங்ஸு.
Atha naṃ sattāhaccayena devarājā mātalisaṅgāhakaṃ āṇāpetvā rathe nisīdāpetvā bārāṇasimeva pesesi. So bārāṇasiṃ gantvā devaloke attanā diṭṭhakāraṇaṃ manussānaṃ ācikkhi. Tato paṭṭhāya manussā saussāhā puññāni kātuṃ maññiṃsu.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ மூஸிலோ தே³வத³த்தோ அஹோஸி, ஸக்கோ அனுருத்³தோ⁴, ராஜா ஆனந்தோ³, கு³த்திலக³ந்த⁴ப்³போ³ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā mūsilo devadatto ahosi, sakko anuruddho, rājā ānando, guttilagandhabbo pana ahameva ahosi’’nti.
கு³த்திலஜாதகவண்ணனா ததியா.
Guttilajātakavaṇṇanā tatiyā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 243. கு³த்திலஜாதகங் • 243. Guttilajātakaṃ