Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [435] 9. ஹலித்³தி³ராக³ஜாதகவண்ணனா

    [435] 9. Haliddirāgajātakavaṇṇanā

    ஸுதிதிக்க²ந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ து²ல்லகுமாரிகாபலோப⁴னங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. வத்து² தேரஸகனிபாதே சூளனாரத³ஜாதகே (ஜா॰ 1.13.40 ஆத³யோ) ஆவி ப⁴விஸ்ஸதி. அதீதவத்து²ம்ஹி பன ஸா குமாரிகா தஸ்ஸ தாபஸகுமாரஸ்ஸ ஸீலங் பி⁴ந்தி³த்வா அத்தனோ வஸே டி²தபா⁴வங் ஞத்வா ‘‘இமங் வஞ்செத்வா மனுஸ்ஸபத²ங் நெஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா ‘‘ரூபாதி³காமகு³ணவிரஹிதே அரஞ்ஞே ரக்கி²தஸீலங் நாம ந மஹப்ப²லங் ஹோதி, மனுஸ்ஸபதே² ரூபாதீ³னங் பச்சுபட்டா²னே மஹப்ப²லங் ஹோதி, ஏஹி மயா ஸத்³தி⁴ங் தத்த² க³ந்த்வா ஸீலங் ரக்கா²ஹி, கிங் தே அரஞ்ஞேனா’’தி வத்வா பட²மங் கா³த²மாஹ –

    Sutitikkhanti idaṃ satthā jetavane viharanto thullakumārikāpalobhanaṃ ārabbha kathesi. Vatthu terasakanipāte cūḷanāradajātake (jā. 1.13.40 ādayo) āvi bhavissati. Atītavatthumhi pana sā kumārikā tassa tāpasakumārassa sīlaṃ bhinditvā attano vase ṭhitabhāvaṃ ñatvā ‘‘imaṃ vañcetvā manussapathaṃ nessāmī’’ti cintetvā ‘‘rūpādikāmaguṇavirahite araññe rakkhitasīlaṃ nāma na mahapphalaṃ hoti, manussapathe rūpādīnaṃ paccupaṭṭhāne mahapphalaṃ hoti, ehi mayā saddhiṃ tattha gantvā sīlaṃ rakkhāhi, kiṃ te araññenā’’ti vatvā paṭhamaṃ gāthamāha –

    78.

    78.

    ‘‘ஸுதிதிக்க²ங் அரஞ்ஞம்ஹி, பந்தம்ஹி ஸயனாஸனே;

    ‘‘Sutitikkhaṃ araññamhi, pantamhi sayanāsane;

    யே ச கா³மே திதிக்க²ந்தி, தே உளாரதரா தயா’’தி.

    Ye ca gāme titikkhanti, te uḷāratarā tayā’’ti.

    தத்த² ஸுதிதிக்க²ந்தி ஸுட்டு² அதி⁴வாஸனங். திதிக்க²ந்தீதி ஸீதாதீ³னி அதி⁴வாஸெந்தி.

    Tattha sutitikkhanti suṭṭhu adhivāsanaṃ. Titikkhantīti sītādīni adhivāsenti.

    தங் ஸுத்வா தாபஸகுமாரோ ‘‘பிதா மே அரஞ்ஞங் க³தோ, தஸ்மிங் ஆக³தே தங் ஆபுச்சி²த்வா க³மிஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. ஸா சிந்தேஸி ‘‘பிதா கிரஸ்ஸ அத்தி², ஸசே மங் ஸோ பஸ்ஸிஸ்ஸதி, காஜகோடியா மங் போதெ²த்வா வினாஸங் பாபெஸ்ஸதி, மயா பட²மமேவ க³ந்தப்³ப³’’ந்தி. அத² நங் ஸா ‘‘தேன ஹி அஹங் மக்³க³ஸஞ்ஞங் குருமானா பட²மதரங் க³மிஸ்ஸாமி, த்வங் பச்சா² ஆக³ச்சா²ஹீ’’தி வத்வா அக³மாஸி. ஸோ தஸ்ஸா க³தகாலே நேவ தா³ரூனி ஆஹரி, ந பானீயங், ந பரிபோ⁴ஜனீயங் உபட்டா²பேஸி, கேவலங் பஜ்ஜா²யந்தோவ நிஸீதி³, பிது ஆக³மனகாலே பச்சுக்³க³மனங் நாகாஸி. அத² நங் பிதா ‘‘இத்தீ²னங் வஸங் க³தோ ஏஸோ’’தி ஞத்வாபி ‘‘கஸ்மா தாத, நேவ தா³ரூனி ஆஹரி, ந பானீயங், ந பரிபோ⁴ஜனீயங் உபட்டா²பேஸி, பஜ்ஜா²யந்தோயேவ பன நிஸின்னோஸீ’’தி ஆஹ. அத² நங் தாபஸகுமாரோ ‘‘தாத, அரஞ்ஞே கிர ரக்கி²தஸீலங் நாம ந மஹப்ப²லங் ஹோதி, மனுஸ்ஸபதே² மஹப்ப²லங் , அஹங் தத்த² க³ந்த்வா ஸீலங் ரக்கி²ஸ்ஸாமி, ஸஹாயோ மே மங் ‘ஆக³ச்செ²ய்யாஸீ’தி வத்வா புரதோ க³தோ, அஹங் தேனேவ ஸத்³தி⁴ங் க³மிஸ்ஸாமி, தத்த² பன வஸந்தேன மயா கதரோ புரிஸோ ஸேவிதப்³போ³’’தி புச்ச²ந்தோ து³தியங் கா³த²மாஹ –

    Taṃ sutvā tāpasakumāro ‘‘pitā me araññaṃ gato, tasmiṃ āgate taṃ āpucchitvā gamissāmī’’ti āha. Sā cintesi ‘‘pitā kirassa atthi, sace maṃ so passissati, kājakoṭiyā maṃ pothetvā vināsaṃ pāpessati, mayā paṭhamameva gantabba’’nti. Atha naṃ sā ‘‘tena hi ahaṃ maggasaññaṃ kurumānā paṭhamataraṃ gamissāmi, tvaṃ pacchā āgacchāhī’’ti vatvā agamāsi. So tassā gatakāle neva dārūni āhari, na pānīyaṃ, na paribhojanīyaṃ upaṭṭhāpesi, kevalaṃ pajjhāyantova nisīdi, pitu āgamanakāle paccuggamanaṃ nākāsi. Atha naṃ pitā ‘‘itthīnaṃ vasaṃ gato eso’’ti ñatvāpi ‘‘kasmā tāta, neva dārūni āhari, na pānīyaṃ, na paribhojanīyaṃ upaṭṭhāpesi, pajjhāyantoyeva pana nisinnosī’’ti āha. Atha naṃ tāpasakumāro ‘‘tāta, araññe kira rakkhitasīlaṃ nāma na mahapphalaṃ hoti, manussapathe mahapphalaṃ , ahaṃ tattha gantvā sīlaṃ rakkhissāmi, sahāyo me maṃ ‘āgaccheyyāsī’ti vatvā purato gato, ahaṃ teneva saddhiṃ gamissāmi, tattha pana vasantena mayā kataro puriso sevitabbo’’ti pucchanto dutiyaṃ gāthamāha –

    79.

    79.

    ‘‘அரஞ்ஞா கா³மமாக³ம்ம, கிங்ஸீலங் கிங்வதங் அஹங்;

    ‘‘Araññā gāmamāgamma, kiṃsīlaṃ kiṃvataṃ ahaṃ;

    புரிஸங் தாத ஸேவெய்யங், தங் மே அக்கா²ஹி புச்சி²தோ’’தி.

    Purisaṃ tāta seveyyaṃ, taṃ me akkhāhi pucchito’’ti.

    அத²ஸ்ஸ பிதா கதெ²ந்தோ ஸேஸகா³தா² அபா⁴ஸி –

    Athassa pitā kathento sesagāthā abhāsi –

    80.

    80.

    ‘‘யோ தே விஸ்ஸாஸயே தாத, விஸ்ஸாஸஞ்ச க²மெய்ய தே;

    ‘‘Yo te vissāsaye tāta, vissāsañca khameyya te;

    ஸுஸ்ஸூஸீ ச திதிக்கீ² ச, தங் ப⁴ஜேஹி இதோ க³தோ.

    Sussūsī ca titikkhī ca, taṃ bhajehi ito gato.

    81.

    81.

    ‘‘யஸ்ஸ காயேன வாசாய, மனஸா நத்தி² து³க்கடங்;

    ‘‘Yassa kāyena vācāya, manasā natthi dukkaṭaṃ;

    உரஸீவ பதிட்டா²ய, தங் ப⁴ஜேஹி இதோ க³தோ.

    Urasīva patiṭṭhāya, taṃ bhajehi ito gato.

    82.

    82.

    ‘‘யோ ச த⁴ம்மேன சரதி, சரந்தோபி ந மஞ்ஞதி;

    ‘‘Yo ca dhammena carati, carantopi na maññati;

    விஸுத்³த⁴காரிங் ஸப்பஞ்ஞங், தங் ப⁴ஜேஹி இதோ க³தோ.

    Visuddhakāriṃ sappaññaṃ, taṃ bhajehi ito gato.

    83.

    83.

    ‘‘ஹலித்³தி³ராக³ங் கபிசித்தங், புரிஸங் ராக³விராகி³னங்;

    ‘‘Haliddirāgaṃ kapicittaṃ, purisaṃ rāgavirāginaṃ;

    தாதி³ஸங் தாத மா ஸேவி, நிம்மனுஸ்ஸம்பி சே ஸியா.

    Tādisaṃ tāta mā sevi, nimmanussampi ce siyā.

    84.

    84.

    ‘‘ஆஸீவிஸங்வ குபிதங், மீள்ஹலித்தங் மஹாபத²ங்;

    ‘‘Āsīvisaṃva kupitaṃ, mīḷhalittaṃ mahāpathaṃ;

    ஆரகா பரிவஜ்ஜேஹி, யானீவ விஸமங் பத²ங்.

    Ārakā parivajjehi, yānīva visamaṃ pathaṃ.

    85.

    85.

    ‘‘அனத்தா² தாத வட்³ட⁴ந்தி, பா³லங் அச்சுபஸேவதோ;

    ‘‘Anatthā tāta vaḍḍhanti, bālaṃ accupasevato;

    மாஸ்ஸு பா³லேன ஸங்க³ச்சி², அமித்தேனேவ ஸப்³ப³தா³.

    Māssu bālena saṃgacchi, amitteneva sabbadā.

    86.

    86.

    ‘‘தங் தாஹங் தாத யாசாமி, கரஸ்ஸு வசனங் மம;

    ‘‘Taṃ tāhaṃ tāta yācāmi, karassu vacanaṃ mama;

    மாஸ்ஸு பா³லேன ஸங்க³ச்சி², து³க்கோ² பா³லேஹி ஸங்க³மோ’’தி.

    Māssu bālena saṃgacchi, dukkho bālehi saṅgamo’’ti.

    தத்த² யோ தே விஸ்ஸாஸயேதி யோ தவ விஸ்ஸாஸெய்ய. க²மெய்ய தேதி யோ ச தவ அத்தனி தயா கதங் விஸ்ஸாஸங் க²மெய்ய. ஸுஸ்ஸூஸீ ச திதிக்கீ² சாதி தவ வசனங் ஸுஸ்ஸூஸாய சேவ வசனாதி⁴வாஸனேன ச ஸமன்னாக³தோ ப⁴வெய்யாதி அத்தோ². உரஸீவ பதிட்டா²யாதி யதா² மாது உரஸி புத்தோ பதிட்டா²தி, ஏவங் பதிட்ட²ஹித்வா அத்தனோ மாதரங் விய மஞ்ஞமானோ தங் ப⁴ஜெய்யாஸீதி வத³தி. யோ ச த⁴ம்மேன சரதீதி யோ திவிதே⁴ன ஸுசரிதேன த⁴ம்மேன இரியதி. ந மஞ்ஞதீதி ததா² சரந்தோபி ‘‘அஹங் த⁴ம்மங் சராமீ’’தி மானங் ந கரோதி. விஸுத்³த⁴காரிந்தி விஸுத்³தா⁴னங் த³ஸகுஸலகம்மபதா²னங் காரகங்.

    Tattha yo te vissāsayeti yo tava vissāseyya. Khameyya teti yo ca tava attani tayā kataṃ vissāsaṃ khameyya. Sussūsī ca titikkhī cāti tava vacanaṃ sussūsāya ceva vacanādhivāsanena ca samannāgato bhaveyyāti attho. Urasīva patiṭṭhāyāti yathā mātu urasi putto patiṭṭhāti, evaṃ patiṭṭhahitvā attano mātaraṃ viya maññamāno taṃ bhajeyyāsīti vadati. Yo ca dhammena caratīti yo tividhena sucaritena dhammena iriyati. Na maññatīti tathā carantopi ‘‘ahaṃ dhammaṃ carāmī’’ti mānaṃ na karoti. Visuddhakārinti visuddhānaṃ dasakusalakammapathānaṃ kārakaṃ.

    ராக³விராகி³னந்தி ராகி³னஞ்ச விராகி³னஞ்ச ரஜ்ஜித்வா தங்க²ணஞ்ஞேவ விரஜ்ஜனஸபா⁴வங். நிம்மனுஸ்ஸம்பி சே ஸியாதி ஸசேபி ஸகலஜம்பு³தீ³பதலங் நிம்மனுஸ்ஸங் ஹோதி, ஸோயேவ ஏகோ மனுஸ்ஸோ திட்ட²தி, ததா²பி தாதி³ஸங் மா ஸேவி. மஹாபத²ந்தி கூ³த²மக்கி²தங் மக்³க³ங் விய. யானீவாதி யானேன க³ச்ச²ந்தோ விய. விஸமந்தி நின்னஉன்னதகா²ணுபாஸாணாதி³விஸமங். பா³லங் அச்சுபஸேவதோதி பா³லங் அப்பஞ்ஞங் அதிஸேவந்தஸ்ஸ. ஸப்³ப³தா³தி தாத, பா³லேன ஸஹ ஸங்வாஸோ நாம அமித்தஸங்வாஸோ விய ஸப்³ப³தா³ நிச்சகாலமேவ து³க்கோ². தங் தாஹந்தி தேன காரணேன தங் அஹங்.

    Rāgavirāginanti rāginañca virāginañca rajjitvā taṃkhaṇaññeva virajjanasabhāvaṃ. Nimmanussampi ce siyāti sacepi sakalajambudīpatalaṃ nimmanussaṃ hoti, soyeva eko manusso tiṭṭhati, tathāpi tādisaṃ mā sevi. Mahāpathanti gūthamakkhitaṃ maggaṃ viya. Yānīvāti yānena gacchanto viya. Visamanti ninnaunnatakhāṇupāsāṇādivisamaṃ. Bālaṃ accupasevatoti bālaṃ appaññaṃ atisevantassa. Sabbadāti tāta, bālena saha saṃvāso nāma amittasaṃvāso viya sabbadā niccakālameva dukkho. Taṃ tāhanti tena kāraṇena taṃ ahaṃ.

    ஸோ ஏவங் பிதரா ஓவதி³தோ ‘‘தாத, அஹங் மனுஸ்ஸபத²ங் க³ந்த்வா தும்ஹாதி³ஸே பண்டி³தே ந லபி⁴ஸ்ஸாமி, தத்த² க³ந்துங் பா⁴யாமி, இதே⁴வ தும்ஹாகங் ஸந்திகே வஸிஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. அத²ஸ்ஸ பி⁴ய்யோபி ஓவாத³ங் த³த்வா கஸிணபரிகம்மங் ஆசிக்கி². ஸோ ந சிரஸ்ஸேவ அபி⁴ஞ்ஞாஸமாபத்தியோ நிப்³ப³த்தெத்வா ஸத்³தி⁴ங் பிதரா ப்³ரஹ்மலோகபராயணோ அஹோஸி.

    So evaṃ pitarā ovadito ‘‘tāta, ahaṃ manussapathaṃ gantvā tumhādise paṇḍite na labhissāmi, tattha gantuṃ bhāyāmi, idheva tumhākaṃ santike vasissāmī’’ti āha. Athassa bhiyyopi ovādaṃ datvā kasiṇaparikammaṃ ācikkhi. So na cirasseva abhiññāsamāpattiyo nibbattetvā saddhiṃ pitarā brahmalokaparāyaṇo ahosi.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே உக்கண்டி²தபி⁴க்கு² ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne ukkaṇṭhitabhikkhu sotāpattiphale patiṭṭhahi.

    ததா³ தாபஸகுமாரோ உக்கண்டி²தபி⁴க்கு² அஹோஸி, குமாரிகா து²ல்லகுமாரிகாவ, பிதா தாபஸோ பன அஹமேவ அஹோஸிந்தி.

    Tadā tāpasakumāro ukkaṇṭhitabhikkhu ahosi, kumārikā thullakumārikāva, pitā tāpaso pana ahameva ahosinti.

    ஹலித்³தி³ராக³ஜாதகவண்ணனா நவமா.

    Haliddirāgajātakavaṇṇanā navamā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 435. ஹலித்³தி³ராக³ஜாதகங் • 435. Haliddirāgajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact